Καλό μεσημέρι.

Για την πρόταση δυσπιστίας

Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού, απολύτως προβλέψιμη πάντως. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται, θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας. Θα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία εφ’ όλης τη ύλης συζήτηση. Μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τις επενδύσεις, για το Κράτος Δικαίου, για τη θωράκιση της χώρας, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την υγεία, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων. Να ακούσουν για τις αποδόσεις της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει.

Δεν θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του Κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο.

Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο Περιφερειάρχης, κ. Πατούλης, σήμερα έχει αφήσει αιχμές κατά της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά των Υπουργών Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών. Λέει, ουσιαστικά, ότι δεν υπήρξε ένας σωστός κεντρικός συντονισμός και ότι πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε το γεγονός ότι αποχώρησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την εργασία τους στις 12 το μεσημέρι. Τι απαντά η Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε τοποθετηθεί για όλα τα σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας, ζητήματα, αλλά -όπως γνωρίζετε- αυτό θα είναι και ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει και την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ξεκινήσει από αύριο, οπότε όλες οι απαντήσεις θα δοθούν εκεί.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη; Και αν για τη διόρθωση, τέλος πάντων, των οποιωνδήποτε λαθών, ο Πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του κάποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο κ. Στυλιανίδης είναι Υπουργός της Κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός στηρίζει όλους τους Υπουργούς του. Αυτό είναι σαφές. Όπως είναι σαφές ότι και ο πήχης των απαιτήσεων είναι πιο ψηλά από το αποτέλεσμα της διαχείρισης που υπήρξε. Η προσπάθειά μας είναι συνεχώς να βελτιωνόμαστε και να φτάσουμε σε ένα επίπεδο θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές, που θα είναι αντίστοιχο και των δικών μας απαιτήσεων, αλλά και των αναγκών αντιμετώπισης μεγάλων και δύσκολων τέτοιων καιρικών φαινομένων.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ακούσαμε και χθες την εισήγηση του Πρωθυπουργού, αλλά τελικά αναρωτιούνται οι πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν τόσες ώρες, αν επί της ουσίας, πέραν της Αττικής Οδού, προσωποποιούνται οι ευθύνες από πλευράς της Κυβέρνησης, αν έχουν ονοματεπώνυμο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω σας απάντησα. Θα έχουμε τη δυνατότητα -πέραν όλων αυτών που είπαμε- και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να επαναλάβουμε και να αναλύσουμε ζητήματα, σχετικά με τη διαχείριση των χιονοπτώσεων, τις επόμενες ημέρες.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να έχουμε ένα πρώτο σχόλιο για τη σημερινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για «καθεστώς Μητσοτάκη»;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα τα πούμε όλα στη Βουλή. Έχουμε σε εξέλιξη μια τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία στην οποία, όπως σας είπα, οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για μια σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν, που επηρεάζουν τη ζωή τους και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΚΩΝ. ΜΗΝΑΣ: Τη Δευτέρα χαρακτηρίσατε σαφείς τις εξηγήσεις του κ. Γεραπετρίτη, γι’ αυτά που δημοσιοποίησε ο Μένιος Φουρθιώτης. Έκτοτε, έχει δημοσιοποιήσει και άλλες συνομιλίες, που τον δείχνουν να δίνει απαντήσεις για νομοσχέδιο που τον αφορά και να μιλά για δεσμεύσεις Υπουργών. Είναι ακόμα ικανοποιητικές οι εξηγήσεις του κ. Γεραπετρίτη για την Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι εξηγήσεις είναι απολύτως σαφείς και τα ζητήματα πολύ σοβαρά για να ασχολούμαστε με τον κ. Φουρθιώτη.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έχετε να πείτε, πρώτον, για τους 1.000 ανθρώπους, τα 1.000 νοικοκυριά που δεν έχουν ακόμα ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά; Και δεύτερον, θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη για τους συνεπιβάτες της Αττικής Οδού ή τα 2.000 θα είναι μόνο για τους οδηγούς; Θα υπάρξει και για τους ανθρώπους που επέβαιναν στα αυτοκίνητα ή σε αυτούς που ήταν σε λεωφορεία και τα λοιπά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αποζημιώσεων από την Αττική Οδό, κάτι που από την πρώτη στιγμή απαίτησε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει σε εξέλιξη σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, όπου θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις και θα προκύψουν και από εκεί οι κατάλληλες ανακοινώσεις. Πέραν των ζητημάτων των αποζημιώσεων, να θυμίσω ότι είναι και σε εξέλιξη η διαδικασία έρευνας, από  την Επιτροπή που συγκρότησε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Καραμανλής, για τις ευθύνες και τις κυρώσεις που πρέπει να έχει η Αττική Οδός.

Από εκεί και πέρα, για το ρεύμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις ανακοινώσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ, υπήρξαν περίπου 200.000 σπίτια, από τη Δευτέρα το βράδυ και μετά, που ήταν χωρίς ρεύμα, ως αποτέλεσμα των συνεπειών της σφοδρής χιονόπτωσης. Γίνονται τεράστιες προσπάθειες, από την πρώτη στιγμή, από τον ΔΕΔΔΗΕ. Σήμερα, εξακολουθεί να παραμένει ένας αριθμός ανθρώπων χωρίς ρεύμα. Καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες, έτσι ώστε, το ταχύτερο δυνατόν, να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση παντού.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Θα υπάρξει κάποια αποζημίωση για όλους αυτούς που, εξαιτίας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, έμειναν χωρίς ρεύμα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την αρμόδια εταιρεία για το σχεδιασμό μηχανισμών που ενδεχομένως θα παρεμβαίνουν και αυτόματα θα αποζημιώνουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Ό,τι συγκεκριμένο υπάρξει, θα ανακοινωθεί από την εταιρεία και το αρμόδιο Υπουργείο.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Να σας πάω στην πανδημία. Κύριε Εκπρόσωπε, θα πάμε προς παράταση των μέτρων στην εστίαση για κάποιο ακόμη διάστημα ή θα ξεκινήσει από Δευτέρα η χαλάρωση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα συνεδριάσει, σήμερα, η Επιτροπή και νομίζω, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά  δεδομένα, θα κάνει τις εισηγήσεις της, βλέποντας και τι αντίστοιχο πράττουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη, οι οποίες και αυτές, η μία μετά την άλλη, προχωρούν σε μια χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβάλει. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε το απόγευμα τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Μπορείτε να μας περιγράψετε, έστω και ακροθιγώς, αλλαγές που κυοφορούνται στη λειτουργία και τη δομή της Πολιτικής Προστασίας; Γιατί, πέραν των κατά περίσταση προσωπικών επιδόσεων, υπάρχει και ένα θέμα δομών, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε χθες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η προσπάθεια που κάνουμε, προφανώς δεν σχετίζεται μόνο με πρόσωπα, σχετίζεται και με δομές και με διαδικασίες. Βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια επικαιροποίησης των διαδικασιών, των μηχανισμών και των δομών. Όταν υπάρχουν πράγματα που πρέπει να ανακοινωθούν, εν ευθέτω χρόνω, αυτά θα παρουσιαστούν.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή λόγω της κακοκαιρίας αναβλήθηκαν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό, αν αλλάζει κάτι σε σχέση με τη λήξη του πιστοποιητικού, όταν κάποιος δεν έχει κάνει την αναμνηστική δόση που έληγε 31 Γενάρη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθεί το αρμόδιο Υπουργείο. Εικάζω, αν πρέπει να γίνουν ορισμένες μικρές ολιγοήμερες προσαρμογές, το Υπουργείο Υγείας θα βγάλει τις αντίστοιχες, τις ανάλογες ανακοινώσεις, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος, εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο να γίνει.

Σας ευχαριστώ πολύ.