"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"
"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..O Iστοχώρος Γνώμης εκφραζόμενης με άρθρα των Γιάννη και Μαρίας Βαβουρανάκη καθώς και επιλεγμένων αρθρογράφων που δημοσιεύονται και ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA!! Η μετεξέλιξη μιας 22χρονης εκπληκτικής Εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"που ιδρύθηκε το έτος 2000,έκλεισε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 για να επανέλθει με την αλλαγή του τίτλου της σε "η Χρήσιμη Εφημερίδα" προκειμένου να συνεχιστεί μια εξαίρετη πορεία 23 ετών

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..a new usefull beginning after twenty three wonderful years !!

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ:
18/4/2024
Χθες 2327  Αυτόν τον μήνα 38947  Τελευταίος μήνας 64042 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΓΝΩΜΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ: European Council conclusions, 17 and 18 April 2024..-Σε ισχύ από τις 22 Απριλίου το «Καλάθι των Νονών».....-European Council conclusions on Ukraine, the Middle East and Türkiye..-Eurogroup President Paschal Donohoe will represent the Eurogroup at the Spring Meetings of the IMF and World Bank Group in Washington, DC..-CDU latest..- SPD latest..- Συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη .....- Ενημέρωση απο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη..-Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού,ενημέρωση..-Άσκηση εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων ναυτικών που υπηρετούν σε πλοία με Ελληνική Σημαία, τα οποία ναυλοχούν σε Ελληνικά λιμάνια.....-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ,πρόσφατο αξιόλογο έργο.....-Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες..-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ..-SPD latest news..-CDU latest new..-Prime Minister, Justin Trudeau..-ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ - Γ.Σ. Μελών της Αττικής - Συνεστίαση..-WORLD TRADE ORGANIZATION's update..-GAIN reports..-EBRD supports expansion of Serbian automotive lighting manufacturer..-EU COMMISSION: Finance news hub..-IMF:Why Our World Needs Fiscal Restraint in Biggest-Ever Election Year..-NATO news..-EUROPEAN COMMISSION:AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT..-ΓΣΕΕ:24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ..-Presidency event: Informal meeting of health ministers, Brussels, 23 - 24 April 2024..-ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ:πρόσκληση σε webinar..- Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο 9ο «Our Ocean Conference..-Fruit and vegetables newsletter..- IMF update..-Πάσχα στο Ίδρυμα Ευγενίδου..-Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ αλλάζει την στρατηγική του για να επιβεβαιωθεί η αθωότητα του..-Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων: Ημερίδα Αστικού Δικονομικού Δικαίου..-Συνταξιούχοι: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφασίζει για την επιστροφή των δώρων..-ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:Διπλή διάκριση...Απόφαση του ΔΣ του ΔΣΑ για το νέο δικαστικό χάρτη..-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ:"Διεύρυνση της δικηγορικής ύλης: ΕΝΑ ακόμα βήμα για τη δικηγορία που μας αξίζει"..- ΓΣΕΕ:ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΟΑΣΘ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ..-Ενημερωτικό Δελτίο Α.Σ.Ε.Π...- NASA's Earth Observatory,update..-QUORA:What happens if you do not eat sugar for 8 weeks?..-COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,update..-EU COMMISSION:Agricultural markets dashboard – Apples..-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ..-30η "Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ Γαλάζια Οικονομία"..-Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης:Φόρος τιμής σε δεκάδες χιλιάδες απελαθέντες παρά την απεργία!..-Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ομιλία στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας..---

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

MHN ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Δηλώσεις Υπ.Εξ. Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας


Αθήνα, 15 Απριλίου 2021

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, MevlütÇavuşoğlu

«Εξοχότατε κύριε Υπουργέ, αγαπητέ μου Mevlüt,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Erdoğan και βεβαίως εσένα, τον παλιό μου φίλο - σε ευχαριστώ που θύμησες πότε και πώς πρωτογνωριστήκαμε, εδώ και πολλά χρόνια - για τη σημερινή σου φιλοξενία.

Και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, επίσης, για τη μεγάλη τιμή που μου κάνεις, προσκαλώντας με στο δείπνο Ιφτάρ, αργότερα απόψε.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να μεταφέρω εκ μέρους του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τις ευχές προς όλους τους μουσουλμάνους για την έναρξη του ραμαζανιού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτό άλλωστε κατοχυρώνεται από το Ελληνικό Σύνταγμα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το άνοιγμα ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, κάτι που έχει γίνει πράξη τον περασμένο Νοέμβριο και θα κάνουμε τα εγκαίνιά του αμέσως μετά την πανδημία.

Όσον αφορά στις συνομιλίες που είχαμε σήμερα - εκτεταμένες συνομιλίες - ήταν ανοιχτές και ειλικρινείς. Ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη συζήτηση. Και θέλω να σας πω ειλικρινά ότι συζητήσαμε σε όσα θέματα υπάρχουν προσεγγίσεις, αλλά και σε όσα θέματα μας δημιουργούν τριβές.

Γιατί θεωρούμε ότι η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών είναι απαραίτητη. Πρωταρχικό μέλημα είναι να εδραιώσουμε την ειρηνική συνύπαρξη στη βάση του διεθνούς δικαίου. Όπως και στη βάση των θεμελιωδών κανόνων και αξιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ, στο οποίο οι δύο χώρες, εμείς και η Τουρκία, έχουμε ενταχθεί εδώ και 70 και πλέον χρόνια. Και βεβαίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Ελλάδα συμπληρώνει 40 χρόνια και η Τουρκία έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η ένταξη σε αυτή παραμένει στρατηγικός της στόχος.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζω την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ ημών και της Τουρκίας, των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, καθώς και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η οποία θα ακολουθήσει.

Σήμερα συζητήσαμε πολύ ώρα, συζητήσαμε τις διμερείς μας σχέσεις, συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις. Και συμφωνήσαμε με τον φίλο μου Mevlüt ότι υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο για την ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων σε διάφορους τομείς.
Καταρχήν στην οικονομία, στο εμπόριο. Η παρουσία του στενού μου συνεργάτη, του κ. Υφυπουργού Κώστα Φραγκογιάννη, έχει σκοπό να εξετάσουμε και συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό υποβάλλαμε προς την τουρκική πλευρά μια σειρά από προτάσεις για να αναβιώσουν πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τις περασμένες δύο δεκαετίες, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί. Και νομίζω ότι συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε από κοινού με την τουρκική πλευρά μια θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά και να προωθήσουμε την οικονομική μας συνεργασία, ώστε να αλλάξουμε το κλίμα, το οποίο υπάρχει στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Να οδηγηθούμε σε ένα θετικό κλίμα, κατ’ αντιδιαστολή με αυτό που υπήρχε τους τελευταίους 20 μήνες.

Επίσης, εξετάσαμε τη δυνατότητα πρωτοβουλιών, που θα διευκολύνουν τις επαφές μεταξύ των δύο λαών μας μετά το τέλος της πανδημίας. Και βεβαίως, ανέφερα - και νομίζω συμφωνούμε όλοι - ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα. Γιατί, νομίζω δεν σας λέω κάτι καινούριο. Μέχρι πριν ελάχιστο καιρό, μέχρι πριν λίγους μήνες, οι παραβατικές ενέργειες είχαν αυξηθεί δραματικά, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες για να δημιουργήσουμε αυτό το κλίμα εμπιστοσύνης που σήμερα προσπαθούμε. Οι θέσεις μας για αυτά τα θέματα είναι γνωστές.

Θέλω εδώ να αναφέρω, όντας στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, ότι χτες ήμουν την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Και εκεί είχα τη δυνατότητα να συζητήσω τα θέματα που αφορούν την ελληνική κοινότητα. Επίσης, για εμάς - πρέπει να το πω αυτό - υπάρχει στην Ελλάδα μουσουλμανική μειονότητα. Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάννης, αυτή είναι η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους.

Επίσης, παρακάλεσα στις συζητήσεις μας να μην υπάρχουν προβολές ψευδών ειδήσεων, προκλητικών ρητορικών που προβάλλονται από συγκεκριμένους κύκλους και οι οποίες δεν βοηθούν σε αυτό το θετικό κλίμα, το οποίο συμφωνήσαμε να προωθήσουμε.

Σήμερα συζητήσαμε και πολλά περιφερειακά θέματα με τον Mevlüt, όπως είναι φυσικό, αρχής γενομένης από την Πενταμερή για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ στη Γενεύη σε δύο εβδομάδες. Εμείς ευελπιστούμε ότι όλες οι πλευρές θα προσέλθουν με εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να είναι δυνατό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Όπως γνωρίζετε, μοναδική λύση, που είναι αποδεκτή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η λύση είναι συμβατή και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και επίσης, βέβαια, πρέπει να υπογραμμίσω την ανάγκη, στο πλαίσιο αυτό, της αναζήτησης λύσης επιτέλους του Κυπριακού, να υπάρχει αποχή από ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλήσαμε βεβαίως και για τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Υπογραμμίζω πάλι, για δεύτερη φορά, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον η Τουρκία το επιθυμεί. Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι σαν γείτονες και οι δύο πλευρές έχουμε να κερδίσουμε πολλά από τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από μία Τουρκία πλήρως ενταγμένη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επίσης, πιστεύουμε – αλλά δεν είμαστε εμείς που θα το κρίνουμε αυτό - ότι ο τουρκικός λαός στην πλειοψηφία του επιθυμεί την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό το λόγο, όπως επεσήμανε και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε θετικά καίρια ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση των θεωρήσεων, τη «visaliberalisation». Ένα ζήτημα όπου εμείς πάντοτε είχαμε πάρει μία εποικοδομητική θέση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά, όπως ισχύει για κάθε υποψήφια χώρα, υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας που πρέπει να τηρείται: ο σεβασμός στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που ως γνωστόν περιλαμβάνει τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του συνόλου των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει μία διπλή προσέγγιση. Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων υπάρχει πάντα στο τραπέζι του Συμβουλίου. Εάν υπάρξουν παραβατικές και παράνομες ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων. Βεβαίως, απευχόμαστε τις παράνομες ενέργειες με όλη μας την καρδιά.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά σε ένα ζήτημα που δυστυχώς επηρεάζει αρνητικά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και την ενταξιακή πορεία, νομίζω, της Τουρκίας. Και αυτό αφορά την απειλή πολέμου, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τα αναφαίρετα δικαιώματά της που προέρχονται από την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο. Η στάση αυτή αντίκειται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δεν συνάδει ούτε με έναν Νατοϊκό Σύμμαχο, ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας και με την προώθηση αυτών των σχέσεων.

Η Τουρκία συνεχίζει να μην αποδέχεται τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία όχι μόνον αντικατοπτρίζει εθιμικό δίκαιο, αλλά έχει επικυρωθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης αποτελεί το γνωστό «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, επισήμανα - και νομίζω συμφωνήσαμε - ότι είναι ευρω-τουρκικό ζήτημα. Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας απορρέουν από τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016. Ο φίλος μου Mevlüt μου είπε την τουρκική επιθυμία για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας. Όποια συμφωνία όμως και να υπάρχει, για να πετύχει η υλοποίησή της πρέπει να γίνουν αναγκαίες ενέργειες και να υπάρχει η απαραίτητη βούληση, ώστε να τερματισθεί η εγκληματική δράση δικτύων μετακίνησης μεταναστών. Και αναφέρθηκα καθαρά στην απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο το προηγούμενο διάστημα.

Επίσης, συζητήσαμε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Η προσδοκία αναστροφής της απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς και της απόφασης της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, εκφράστηκε προς την τουρκική πλευρά. Εμείς πιστεύουμε ότι μία τέτοια αναστροφή είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της εικόνας της Τουρκίας διεθνώς.

Αγαπητέ μου Mevlüt, ολοκληρώνω κάνοντας μία σύντομη αναφορά στις περιφερειακές προκλήσεις στη Συρία, στη Λιβύη. Νομίζω ότι πρέπει και στις δύο χώρες αυτές – θα το συζητήσουμε και μετά στο δείπνο - να βοηθήσουμε, ώστε να λυθούν συνολικά οι μακροχρόνιες κρίσεις, με τη διαφύλαξη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας και των δύο χωρών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι προορισμένες από τη γεωγραφία να ζουν μαζί σε μία περιοχή με πολλά σύνθετα προβλήματα. Είτε στα Βαλκάνια, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στον Καύκασο. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών, και της Ελλάδας και της Τουρκίας, να συνεργαστούμε για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στις περιοχές αυτές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας. Αυτή είναι η άποψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αυτή την άποψη ήρθα να εκφράσω σήμερα εδώ στην Άγκυρα, με την ελπίδα οι σχέσεις μας να πάνε μπροστά. Δεν αγνοούμε την πραγματικότητα, ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο. Αλλά ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα, το οποίο θα αποβεί εις όφελος και των δύο χωρών μας και κυρίως των δύο λαών μας.

Θα ήθελα, επίσης, με την ευκαιρία αυτή να διατυπώσω προς το φίλο μου Mevlüt την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα, σε χρόνο που θα καθορίσουμε από κοινού και θα μας δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουμε τη συζήτηση επί τη βάση της ατζέντας μας και τελικά, να προετοιμάσουμε από τις συζητήσεις μας τη συνάντηση του Προέδρου Erdoğan με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και πάλι ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία σήμερα εδώ, αγαπητέ μου Mevlüt.».

Δευτερολογία Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια


«Ευχαριστώ, αγαπητέ μου Mevlüt, που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Φαντάζομαι οι συνεργάτες σου είναι «βασιλικότεροι του βασιλέως» και θα προτιμούσαν να μην το κάνω, αλλά δεν γίνεται.

Να τα θέσω με τη σειρά: Νομίζω ότι η ελληνική θέση όσον αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι σαφής πάντοτε. Και δεν νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που τα ακούτε. Και θα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αν περιμένατε, αγαπητέ μου Mevlüt, να μην τα πω εδώ στην Άγκυρα. Δηλαδή να έρθω εδώ στην Άγκυρα και να παρουσιάσω τα πράγματα σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στο Αιγαίο και σαν να μην έχει συμβεί τίποτε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και όχι μόνον αυτό, έχει παραβιάσει τα ίδια τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας. Έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος Mevlüt. Πάνω από ελληνικό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία διάταξη δικαίου που να επιτρέπει πτήση πάνω από το ελληνικό έδαφος. Δεν μιλάω για τη θάλασσα.

Όσον αφορά το θέμα της μειονότητας, της μουσουλμανικής μειονότητας: αυτό το λέει η Λωζάννη, δεν το λέμε εμείς. Και τη Λωζάννη, αν θυμάμαι καλά, την έχει υπογράψει και η Τουρκία. Αυτή είναι η Συνθήκη. Μπορεί να αρέσει στην Τουρκία, μπορεί να μην αρέσει στην Τουρκία, αλλά η Λωζάννη ισχύει και θα ισχύει.

Όσον αφορά την UNCLOS: η UNCLOS είναι τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Την έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι μόνο τα κράτη, αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγώ ελπίζω ότι θα θελήσει, θα αποδεχθεί και την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ειλικρινά νομίζω ότι μετά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι πράγματι, όπως είπες κι εσύ, να προχωρήσουμε σε μία νέα σελίδα. Αλλά η νέα σελίδα προϋποθέτει μία αντίληψη, καμιά φορά, του τί κάνει κανείς λάθος και τί κάνει σωστό. Νομίζω, λοιπόν, ότι ήταν μάλλον όχι σωστό το συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα ήθελα λοιπόν να πω ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μία θετική ατζέντα σιγά-σιγά με την Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει αλλαγή των πάγιων, διαρκών θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δεν σημαίνει εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Και θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελλάδα, Mevlüt, δεν είναι «τρίτοι». Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το Συμβούλιο στο οποίο ανήκουμε και στο οποίο έχουμε προτείνει να ανήκετε κι εσείς, όταν γίνετε μέλος. Άρα δεν είναι τρίτος, είναι η οικογένειά μας. Είναι οι χώρες με τις οποίες ζούμε μαζί, είναι οι χώρες με τις οποίες συμμεριζόμαστε τις ίδιες αξίες, είναι οι χώρες με τις οποίες συμμεριζόμαστε ένα κοινό μέλλον, ένα κοινό όραμα, ένα χώρο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως λέω πάντα, είναι το πιο υπερήφανο παράδειγμα συνύπαρξης κρατών στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους. Η Ελλάδα είναι περήφανη για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι περήφανη για το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με αυτό.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι για την ευκαιρία που μου έδωσες. Θα πρότεινα δε να μην οδηγηθούμε σε έναν ατέρμονο διάλογο επί αυτών, επί των οποίων ξέρουμε ότι διαφωνούμε. Αλλιώς θα χαλάσει αυτό το οποίο επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε σήμερα, μετά την εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο Erdoğan.»

Τριτολογία Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια

«Δεν άκουσα, αλλά θα προσπαθήσω να περιορισθώ σε ένα-δύο λεπτά, για να πω απλώς ότι πράγματι ζητάμε να βρούμε μια θετική ατζέντα. Αυτό είναι η λύση.

Αλλά η θετική ατζέντα σημαίνει αντίληψη της θέσεως του άλλου. Έθεσες Mevlüt δύο θέματα:
Αποστρατικοποίηση των νησιών. Γιατί υπάρχει στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάπου. Ο στρατός κοστίζει χρήματα. Δεν θέλουμε να χαλάμε χρήματα χωρίς λόγο. Υπάρχει κανείς να ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή ότι δεν υπάρχει στρατιωτική απειλή και αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά; Εάν δεν υπάρχει, είναι καλό να μας το πουν.

Τα 6 έως 10 μίλια στον αέρα και τη θάλασσα, αν θυμάμαι καλά, ξεκινάνε το 1930. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Μετά από 50 χρόνια, μετά από μισό αιώνα.

Συμφωνώ, πρέπει να βρούμε λύσεις και να μην καλύπτουμε τις διαφωνίες. Και να βρούμε μια κοινή θετική ατζέντα. Θέλω, όμως, ειλικρινά να πω προς τη τουρκική πλευρά ότι αυτό θα επιτευχθεί Mevlüt, εάν αντιληφθείτε και τις ευαισθησίες τις δικές μας και αν αντιληφθείτε τον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. Ελπίζω η διαφωνία μας, παρεμπιπτόντως, να μην σε οδήγησε να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο, διότι πεινάω εξαιρετικά.»


COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION-EUROGROUP-General Secretariat of the Council:latest news

 

● Eurogroup
 
16/04/2021 15:29 | Statements and remarks |

Remarks by Paschal Donohoe following the Eurogroup video conference of 16 April 2021

 

Good afternoon to everybody. We had a very productive meeting this morning, and it was very good to welcome our new colleague from Slovakia, the new Slovakian minister of finance, Igor Matovič. I started our meeting with an update of my engagement with our leaders in the Euro Summit three weeks ago. The discussion focussed on the international role of the euro. But it was also an important impulse for our work on a Banking Union. And our work on Banking Union was actually the first debate that we held today with finance ministers from all 27 member states. My colleague, Tuomas Saarenheimo, the president of the High-Level Working Group on EDIS, updated us on progress made by our representatives.

As you will be aware, last December, the Euro Summit asked the Eurogroup to prepare on a consensual basis, a stepwise and time-bound work plan on all outstanding elements needed to complete Banking Union. I'm glad to say that our deputies are making progress on this, and I am confident that we will reach agreement on a work plan to continue to strengthen our Banking Union. We agreed very strongly on the need for this work plan to be balanced.

Our banking system has proven its resilience to date during the era of Covid-19, and this is the result of our common efforts over the past decade in building up and in strengthening the Banking Union to this point. So we have achieved much, but today there was commitment from all to look at how we can achieve more.

We have a strong commitment to ensure that European citizens and firms enjoy access to financing from robust and efficient financial services. Through our work, we will work to create conditions for an integrated, resilient and competitive system that will also contribute to the protection of taxpayers and depositors.

From this, we moved on to our regular Eurogroup meeting. We started with my update to fellow ministers on recent international meetings. The world obviously is still in the midst of this terrible pandemic, and this was the key focus of our IMF and World Bank meetings. My takeaway, however, was one of optimism about the months ahead. Optimism about our economic policies, including within Europe, to support our societies towards an economic recovery, as we recover our health. Vaccination is accelerating, and we are already seeing encouraging signs coming through in some of our economic data due to our vaccination effort and beyond. Growth is forecast to accelerate sharply once the level of infections and the scope of containment measures are reduced.

But this is not a moment to undermine the scale of the challenge we face. It is without precedent. But our response in Europe has been equally unprecedented in our speed and in our scale. And in the Eurogroup, we continue to be united in tackling the economic and social effects of the pandemic. This was reflected in the statement we issued last month. In fact, the support that we are making available to our economies is still increasing. Finance ministers across the euro area are adopting additional support packages, as demonstrated with recent announcements in Germany, Spain and Italy. And then, of course, building on all of that are the efforts from our Commission, led, amongst others, by Paolo, where we are working, and they are working so hard to implement our common Recovery and Resilience Plan as swiftly as possible. And from my own engagements with the Commission, I can see at first hand the huge effort and commitment that they are displaying to deliver the ambitions of the recovery funds. We need to continue to tailor our policy strategy to our challenges. That's why we will be coming back to a discussion on economic development in May.

Our second discussion was on insolvency frameworks in the euro area. This is an important and also complex topic that we've discussed in the Eurogroup on a number of occasions. Well functioning insolvency frameworks can make a big difference to recovery. Under discussion today showed additional support for additional non-legislative measures to help our frameworks to converge, and we agreed to revisit this topic again.

We then had a really positive exchange on the possible introduction of a digital euro. The ECB presented the outcome of its public consultation. The Commission gave us an update on their work. There is, of course, substantial interest in this innovation, which has the potential to shape our daily lives in years to come, depending on if and how it's taking forward. The consultation showed that issues linked to privacy, security and ensuring the reach of this project, if it goes ahead, ranked highest in our citizens and businesses priorities. Our discussion also covered financial stability, including the potential impact on banks and financial inclusion, including the impact a digital euro could have on the use of physical cash. This is an important project, not just technically, but also politically, and I expect that Eurogroup ministers will play an important role in considering the case for and the political dimensions of a digital currency.

This is something that the Eurogroup will be reflecting further on, and we will be discussing and engaging on this issue again, while fully respecting the institutional roles and the independence of all involved in this work.

Finally, we briefly took stock of our important work on transparency. We review this regularly, and this review today, confirmed to us that the Eurogroup has become much more transparent in recent years and that there is a strong commitment on behalf of all of us to maintain this standard going forward.

The EU will provide new funding for the effective implementation of the Arms Trade Treaty (ATT). The Council today adopted a decision allowing the EU…
● Council of the EU
 
16/04/2021 14:16 | Press release |

Arms Trade Treaty: EU steps up support in fight against illicit arms trade

 

The EU will provide new funding for the effective implementation of the Arms Trade Treaty (ATT).

The Council today adopted a decision allowing the EU to support three projects of the ATT Secretariat in Geneva with a contribution of EUR 1.37 million. The aim is to help states parties to the treaty to strengthen their national arms export control systems. Export control systems are key instruments for preventing the diversion of, and illicit trade in arms, and contribute to more responsible trade in military equipment and technology.

More specifically, the EU’s support will enable the following actions:

- training local and regional ATT experts to deliver implementation assistance and reduce reliance on external consultants;

- creating a database to match treaty implementation needs and resources; and

- building IT and communications mechanisms to enable more effective cooperation between states parties’ points of contact and the ATT Secretariat.

The project also strengthens the ATT Secretariatʼs institutional capacity to provide sustainable support to the states parties. It fits within the recently adopted strategy to strengthen the EUʼs contribution to rules-based multilateralism, by promoting global peace and security.

This decision is also part of the EUʼs longstanding support of the ATT. In addition to facilitating early negotiations on the treaty, the EU has provided approx. EUR 15 million for numerous projects aimed at promoting its universal adoption and implementation.

The ATTʼs universal adoption and implementation are crucial to the reduction of violence and human suffering in conflict-affected regions. In force since December 2014, the Arms Trade Treaty regulates international trade in conventional arms, their parts and ammunition, with the goal of eradicating the illicit sale and diversion thereof. All EU Member States are parties to the Treaty. The ATT Secretariat manages the reporting by states parties, their national points of contact, and national control lists. In addition to organising the conferences of states parties and intersessional work, it also administers the ATT Voluntary Trust Fund, which assists states’ implementation of the Treaty.

● General Secretariat
 
16/04/2021 19:43 | Press release |

Forward look: 19 April - 2 May 2021

 

Overview of the main topics and events at the Council of EU and European Council for the coming fortnight

The location and the format (physical or virtual) indicated for each meeting are subject to change.

Informal video conference of foreign affairs ministers, Monday 19 April

EU ministers of foreign affairs will be briefed about current affairs and exchange views on Ethiopia, Ukraine and the Western Balkans.

Informal video conference of European affairs ministers, Tuesday 20 April

Ministers will focus on EU-UK relations, EU coordination on COVID-19 and the annual rule of law dialogue.

Informal video conference of agriculture ministers, Monday 26 April

Ministers will discuss the agricultural market situation, trade-related agricultural issues and will also hear from the presidency on the current state of play of the post-2020 CAP reform package.

Indicative calendar of meetings under the Portuguese presidency (1 January - 30 June 2021)

Portuguese presidency website


● Council of the EU
 
16/04/2021 19:30 | MEETING |

Informal video conference of economic and finance ministers, 16/04/2021

 

Ministers exchanged views on issues related to economic recovery in Europe. They also focused on the future of the European financial architecture for development, the Capital Markets Union and international meetings.

● Eurogroup
 
16/04/2021 16:25 | MEETING |

Video conference of the Eurogroup, 16/04/2021

 

The Eurogroup held a discussion on insolvency frameworks and looked into ongoing work on the euro as a digital currency. Ministers were also briefed about the outcomes of recent international meetings, and reviewed the Eurogroup's transparency policy. Finance ministers of the EU27 discussed the state-of-play of work on completion of the banking union.

● Συμβούλιο της ΕΕ
 
16/04/2021 17:10 | ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ |

Άτυπη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, 20/04/2021

 

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα συνεδριάσουν μέσω βιντεοδιάσκεψης για να αποτιμήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και τον συντονισμό της ΕΕ όσον αφορά την COVID-19. Επίσης, στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το κράτος δικαίου, θα πραγματοποιήσουν συζήτηση ανά χώρα και θα ενημερωθούν από την Προεδρία σχετικά με τις προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς και σχετικά με τη διεύρυνση και τη διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης.


● Council of the EU
 
16/04/2021 17:10 | MEETING |

Informal video conference of European affairs ministers, 20/04/2021

 

European affairs ministers will meet via video conference to take stock of EU-UK relations and COVID-19 EU coordination. They will also have a country-specific discussion under the annual rule of law dialogue, and will be informed by the presidency about preparations for the Conference on the Future of Europe and on the enlargement and stabilisation and association process.


● General Secretariat of the Council
 

Trade policies and politics - analysing the trends with Politico PRO

 

On April 14 the Council Library invited Cornelius Hirsch, an Intelligence Analyst for Politico Europe, for a webinar to discuss analysing trends in trade politics and policies.


● General Secretariat of the Council
 

Think Tanks' reports on COVID-19 and the recovery fund

 

The geo-economics and geopolitics of Covid-19 and their implications for European security, the impact of the pandemic on global industrial production, and variation in vaccination efforts across countries are some of the topics featured in this update.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στη Μόσχα



17.04.2021

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στη Μόσχα



Ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, καθώς και για την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες απέφερε η επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη στη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα, ο Υπουργός είχε σειρά επαφών με εξέχοντες παράγοντες του τουριστικού κλάδου, υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα (tour operators κ.ά.)

Η επίσκεψη του κ. Θεοχάρη στη Ρωσία προβλήθηκε εκτενέστατα στα ΜΜΕ της χώρας, έντυπα και ηλεκτρονικά. Υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων και αναφορών, προβολή των διαδοχικών συνεντεύξεων τις οποίες παραχώρησε ο Υπουργός, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον των Ρώσων ταξιδιωτών για την Ελλάδα. Επιπλέον, η αυξημένη δημοσιότητα της επίσκεψης του κ. Χάρη Θεοχάρη υπήρξε αφορμή για την προβολή της χώρας μας ως ιδανικού προορισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο ασφαλές άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού για το 2021.

Συνοψίζοντας επιγραμματικά το ταξίδι του στη Ρωσία, ο κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική η επίσκεψή μου στη Ρωσία. Το 2019 φιλοξενήσαμε στην Ελλάδα πάνω από 500.000 Ρώσους ταξιδιώτες και με το φετινό άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε κάθε Ρώσο τουρίστα που επιθυμεί να περάσει αξέχαστες, απολύτως ασφαλείς διακοπές στη χώρα μας. Η μακροχρόνια φιλία που συνδέει Ρωσία και Ελλάδα ήταν έκδηλη σε όλες τις επαφές που είχα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Μόσχα. Η αγάπη των Ρώσων για την πατρίδα μας αποτυπώνεται εμπράκτως, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, αλλά, θα έλεγα και στις προσπάθειες τις οποίες από κοινού καταβάλλουμε προκειμένου να απελευθερώσουμε τις τουριστικές μετακινήσεις και να απλοποιήσουμε τις διατυπώσεις, πάντα με αμέριστο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Από τη Ρωσία φεύγω μόνο με αισιόδοξα μηνύματα για την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας προς την Ελλάδα».

Υψηλής σημασίας ήταν η συνάντηση εργασίας του κ. Θεοχάρη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών της Ρωσίας, αρμόδιο για θέματα τουρισμού, κ. Dmitry Zverev. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον κ. Zverev «ως ένα θετικό βήμα προς την κοινή κατεύθυνση και το στόχο μας: Το άνοιγμα των ουρανών, την ασφαλή επανεκκίνηση των αεροπορικών ταξιδιών. Με τον αγαπητό κ. Dmitry Zverev συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε, άμεσα, στην αμοιβαία αναγνώριση των συμβατικών, έγχαρτων βεβαιώσεων εμβολιασμού, καθώς και σε τεχνικές συζητήσεις για την αναγνώριση των ψηφιακών πιστοποιητικών. Πολύ σημαντικό όμως είναι επίσης το ότι καταλήξαμε σε συμφωνία για την από κοινού προσπάθεια και την υποβολή αιτήματος προς τις αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές Ρωσίας και Ελλάδας, για την επέκταση του προγράμματος πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Zverev, ο κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε τα 5 επίπεδα άμυνας τα οποία έχει ορίσει το Υπουργείο Τουρισμού για την τουριστική περίοδο του 2021, κτίζοντας το απαραίτητο «τείχος προστασίας» για τη θωράκιση της υγείας των επισκεπτών, των εργαζομένων και των πολιτών. Από την πλευρά του ο κ. Dmitry Zverev χαιρέτησε την θετική στάση εκ μέρους της Ελλάδας για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και ευχαρίστησε τον Έλληνα Υπουργό Τουρισμού για την κατανόηση και τη συνεργασία.

Στη Μόσχα ο κ. Θεοχάρης είχε επίσης συνάντηση με την επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού κυρία Zarina Valeriyevna Doguzova, καθώς και με εκπροσώπους των μεγαλύτερων tour operators της χώρας. Κοινή διαπίστωση όλων, όπως επισήμανε ο Υπουργός, είναι «η ετοιμότητα της τουριστικής αγοράς της Ρωσίας για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα. Οι Ρώσοι τουρίστες έχουν ήδη επιλέξει τη χώρα μας ως προορισμό και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη απελευθέρωση των μετακινήσεων».

Υπογραμμίζεται ότι ύστερα από τη συνάντησή του με τον Υπουργό, ο Γενικός Διευθυντής της TUI Russia κ. Taras Demura δήλωσε ότι «το 2021 θα μπορέσουμε να στείλουμε 300.000 τουρίστες σε ελληνικά θέρετρα. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι Ρωσία και Ελλάδα να λάβουν όλες τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε στις 14 Μαΐου να υπάρξει η επανέναρξη της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών μας χωρίς περιορισμούς».

Ο κ. Demura διαβεβαίωσε τον κ. Θεοχάρη ότι η TUI Russia θα ξεκινήσει πτήσεις τσάρτερ στην Κρήτη από τη Μόσχα και το Αικατερίνμπουργκ, καθώς και στην Κέρκυρα από τη Μόσχα, το Ροστόφ-να-Ντονού και το Καζάν. Επιπλέον, η TUI Russia είναι έτοιμη να προσφέρει στους τουρίστες ταξίδια με τακτικές πτήσεις στην Αθήνα, στα θέρετρα της Χαλκιδικής, της Πελοποννήσου, στα νησιά της Ζακύνθου και στη Σαντορίνη.

Μιλώντας στην εφημερίδα Izvestia, ο Υπουργός Τουρισμού είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει ορισμένα βασικά στοιχεία για το άνοιγμα του 2021. Ο κ. Θεοχάρης εξήγησε ότι «όπως έχουμε ανακοινώσει, σκοπεύουμε να ανοίξουμε στις 14 Μαΐου. Αυτή είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί και το τελικό σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται δεκτοί ταξιδιώτες, π.χ. από τη Ρωσία, εάν διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ PCR. Θα διεξάγονται τεστ σε αεροδρόμια και όσοι επισκέπτες διαγιγνώσκονται θετικοί στην COVID-19, θα απομονώνονται. Καταργούμε σταδιακά τους περιορισμούς και ειδικά για τη Ρωσία, οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Στην Ελλάδα συμβουλευόμαστε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, όπως κάνει αντιστοίχως και η Ρωσική κυβέρνηση. Επομένως, είναι νωρίς ακόμα να πούμε ότι η κατάργηση όλων των περιορισμών είναι δυνατή. Αυτό θα θέλαμε να κάνουμε, αλλά δεν είναι δεδομένο επί του παρόντος».Τέλος, τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν ανέστειλε ποτέ τη διαδικασία χορήγησης ταξιδιωτικής βίζας σε Ρώσους τουρίστες» ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ITAR-TASS ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τουρίστες από τη Ρωσία με ασφάλεια για την υγεία τους. Στην Ελλάδα αποδείξαμε πέρυσι ότι η πανδημία δεν αποκλείει τον ασφαλή τουρισμό. Το καλοκαίρι του 2020 καταφέραμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας για τους τουρίστες, με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση της υγείας επισκεπτών και πολιτών αφ' ενός και αφ' ετέρου στη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδεύουν και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Για το 2021 η Ελλάδα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι με την άρση τόσο των εσωτερικών περιορισμών, όσο και αυτών για τους επισκέπτες του εξωτερικού, θα επιτύχουμε τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των τουριστών».

Τουρκική φρεγάτα προσπαθεί να εμποδίσει γαλλικό ερευνητικό στην Κρήτη: Επί τόπου βρίσκεται ελληνικό πολεμικό

 https://hellasjournal.com/2021/04/tourkiki-fregata-prospathi-na-apotrepsi-galliko-erevnitiko-se-elliniki-aoz-epi-topou-vriskete-elliniko-polemiko-video-chartes/


Γαλλικό ερευνητικό πλοίο ζήτησε από την Ελλάδα άδεια για να κάνει έρευνες μέσα στα όρια που έθεσε η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, ωστόσο η Τουρκία έστειλε φρεγάτα για να την αποτρέψει

Σε μία νέα προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία, λίγες ώρες μετά το λεκτικό επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα....

ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

 ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Γ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ
τ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΤΗΛ:2382024220, 2381026080
ΦΑΞ:2382082761


ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Α. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟ

ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

✔️ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ

✔️ΠΡΟΚΑΤAΒΟΛΕΣ

✔️ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΕ :

➡️ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ,

➡️ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ,

➡️ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΑ,

➡️ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΕΙΑ,

➡️ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Προς

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κο Απόστολο Βεσυρόπουλο

ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

ΑΘΗΝΑ

Αρ. Πρωτ. 445

ΠΕΛΛΑ 17/04/2021

Κοιν: 1. Υπουργό Οικονομικών κο Χρήστο Σταϊκούρα

2. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κο Θεόδωρο Σκυλακάκη

 

Φίλε Απόστολε,

Σου στέλνω αυτήν την επιστολή, σε συνέχεια της συζήτησης στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα, και το οποίο προβλέπει προκαταβολές αποζημιώσεων και άλλες διευκολύνσεις.

Διότι, όπως επισήμανα κατά την ομιλία μου την Τετάρτη και την Παρασκευή, το Νομοσχέδιο αυτό είναι στη σωστή κατεύθυνση, επιλύει πολλά και χρόνια προβλήματα, όμως, αναφέρεται σε ζημιές που είναι εκτός Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Το μείζον όμως πρόβλημα στην παρούσα κατάσταση, όπως ξέρεις, είναι με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό του τελευταίου δεκαήμερου του Απρίλη, που ¨πέτυχε¨ τις δενδροκαλλιέργειες στην ανθοφορία και στο καρπίδιο, ζημιές που καλύπτονται ασφαλιστικά και θα αποζημιωθούν κανονικά από τον ΕΛΓΑ.

Και το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι το συζητούμενο Νομοσχέδιο δεν προβλέπει ούτε προκαταβολές αποζημιώσεων, ούτε συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών, ούτε άλλες διευκολύνσεις για τους πληγέντες από τη συγκεκριμένη θεομηνία.

Γι’ αυτό, όπως δεσμεύτηκα απέναντί σου κατά την ομιλία μου – και με δεδομένο ότι και εσύ στην Ημαθία βιώνεις τα προβλήματα και την απόγνωση των πληγέντων καλλιεργητών του Νομού σου – σου στέλνω τις δύο δικές μου τροπολογίες που υπάρχουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στη Βουλή, προκειμένου στη λήψη των τελικών αποφάσεων να συμπεριληφθούν.

Όπως επίσης – το είπα και στην ομιλία μου – πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για την αντιμετώπιση των παράπλευρων συνεπειών στους εποχικά εργαζόμενους καθώς και για τα προβλήματα που θα προκύψουν από δω και πέρα σε διαλογητήρια, συσκευαστήρια, κονσερβοποιεία, μεταφορές και, γενικότερα, σε όλους όσοι αποτελούν τους ¨κρίκους¨ στην αγροτοδιατροφική αλυσίδα.

Είμαι πεπεισμένος, αγαπητέ Απόστολε, ότι θα πράξεις αυτό που επιβάλλεται για να στηριχτεί το εισόδημα και το δικαίωμα στην επιβίωση όλων αυτών των ανθρώπων που έχουν πληγεί.

Φιλικά

Γιώργος Καρασμάνης

 

Σου επισυνάπτω τις τροπολογίες :

 

🔷1η Τροπολογία

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση»

 

Τροπολογία για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη τροπολογίας τροποποιείται το άρθρο 11 προκειμένου να αποσαφηνισθεί η έννοια του όρου «ασφαλιστική ενημερότητα» και συνδέεται η καταβολή των αποζημιώσεων με την καταβολή των καθυστερούμενων ή ληξιπρόθεσμων οφειλών της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς από τους ασφαλισμένους αγρότες. Προβλέπεται επίσης οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 να ισχύουν και για αποζημιώσεις που οφείλει ο ΕΛ.Γ.Α. στον παραγωγό δηλαδή παρέχεται η δυνατότητα εξουσιοδότησης του υπόχρεου παραγωγού προς τον ΕΛ.Γ.Α., αν αδυνατεί για οποιονδήποτε λόγο να καταβάλει το σύνολο ή μέρος της οφειλής του, να μπορεί να παρακρατεί ο ΕΛ.Γ.Α. το οφειλόμενο ποσό, από τις αποζημιώσεις ειδικότερα και κατ’ εξαίρεση για περιοχές οι οποίες με σχετική απόφαση έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο ……..

Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3877/2010 ( Α΄160)

το άρθρο 11 του ν. 3877/2010 τροποποιείται ως ακολούθως:

Η παρ. 1 του άρθρου 11 αντικαθίσταται ως εξής:

«1.Η καταβολή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς όλων των προηγούμενων ασφαλιστικών περιόδων αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή αποζημίωσης από τον ΕΛ.Γ.Α. σε περίπτωση επέλευσης ασφαλιστικά καλυπτόμενων ζημιογόνων αιτίων, κατά τη τρέχουσα ασφαλιστική περίοδο. Η μη καταβολή των καθυστερούμενων ή ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών καθιστά τον παραγωγό μη δικαιούχο αποζημίωσης ΕΛ.Γ.Α.». Ειδικά για περιπτώσεις που περιοχές (ΟΤΑ, ΠΕ, ή Περιφέρειες) κηρύσσονται αρμοδίως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύναται ο ΕΛΓΑ αυτοβούλως να προβαίνει στην καταβολή πιθανόν οφειλόμενων αποζημιώσεων των παραγωγών των εν λόγω περιοχών μετά τον απαραίτητο συμψηφισμό καθυστερούμενων ή και ληξιπρόθεσμων ειδικών ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ εξαιρουμένων των όποιων εισφορών έχουν ήδη βεβαιωθεί προς είσπραξη αρμοδίως σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου.

 

🔶2η Τροπολογία

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση»

 

Τροπολογία για προκαταβολές

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη τροπολογία αναδιατυπώνονται και συμπληρώνονται διατάξεις του ν. 3877/2010 προκειμένου να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενό τους και να αντιμετωπιστούν τα νομοτεχνικά και πρακτικά προβλήματα που ανέκυψαν κατά την εφαρμογή τους.

Ειδικότερα:

Με την προτεινόμενη τροπολογία τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 15 που αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και δίδεται η δυνατότητα στο Δ.Σ του ΕΛ.Γ.Α., με αιτιολογημένη απόφαση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ασφαλιστικά καλυπτόμενων ζημιών, που τείνουν να θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, να χορηγεί προκαταβολές έναντι της δικαιούμενης αποζημίωσης πριν την οριστικοποίηση του πορίσματος, υπό την προϋπόθεση ο δικαιούχος ασφαλισμένος να έχει υποβάλλει μαζί με τη δήλωση ζημιάς και την αντίστοιχη Δ.Κ.Ε του τρέχοντος έτους η οποία για τον ΕΛΓΑ θεωρείται και οριστική.

Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω θεμάτων προτείνεται η υπόψη τροπολογία, η οποία έχει ως εξής:

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Άρθρο ……..

Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3877/2010 ( Α΄160)

Μετά την παρ. 1 του άρθρου 15 ν. 3877/2010 που αριθμείται ως 1α. προστίθεται παράγραφος 1β ως εξής:

«1β. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ασφαλιστικά καλυπτόμενων ζημιών που προκαλούνται σε παραγωγές και προκειμένου να εξασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. μπορεί με απόφασή του και πριν από την οριστικοποίηση του πορίσματος εκτίμησης, να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή, έναντι της αποζημίωσης που δικαιούνται. Με την ίδια απόφαση μπορεί να καθορίζεται ποσό προκαταβολής ανά στρέμμα ή ανά δένδρο διαφορετικό κατά ζημιογόνο αίτιο ή κατά προϊόν. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της ως άνω απόφασης είναι η ασφαλιστική ενημερότητα του άρθρου 12 και η υποβολή Δ.Κ.Ε. της τρέχουσας ασφαλιστικής περιόδου με την υποβολή της δήλωσης ζημιάς εκ μέρους του παραγωγού η οποία για τον ΕΛ.Γ.Α. θα είναι και η οριστική για τη συγκεκριμένη ασφαλιστική περίοδο.

 


"ΑΥΛΑΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022",ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022» μετά από εικοσιδύο ολόκληρα χρόνια ΕΝΤΥΠΗΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ έκδοσης, ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 οπότε και σταμάτησε την κυκλοφορία της για να μεταλλαχθεί σε THINK TANK BLOG. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους μας αγάπησαν, μας τίμησαν με την απίστευτη αναγνωσιμότητά της, μας εμπιστεύθηκαν και ακόμα το κάνουν έως σήμερα. Ευχαριστούμε όσους συνεργάστηκαν μαζί μας, όσους μας εμπιστεύθηκαν και μας στήριξαν. Με αληθινή, βαθύτατη εκτίμηση προς Ολους Σας… ΓΙΑΝΝΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ

Toπικό Μέσο Μαζικής ενημέρωσης ("θυγατρικό" της "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"),ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 170.000 Ελλήνων Πολιτών. Είκοσι ολόκληρα χρόνια ζωής (2000-2021) και αγώνων στην καταγραφή και υπεράσπιση της Αλήθειας για τον πολύπαθο τόπο των Αχαρνών.

ΑΧΑΡΝΕΣ: Ενημέρωση...ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"
ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" θα ζητά ΕΣΑΕΙ.."ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"!!

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"
Ερευνα,Συνεντεύξεις και επισήμανση της σπουδαιότητος του τότε ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" απο το Περιοδικό "ΑΧΑΡΝΕΩΝ Εργα" το έτος 2004!!
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.

Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.

Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.

=Επι είκοσι δύο (22) χρόνια, στήριζε τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή

. =Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, προέβαλε με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.

=Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, έδινε βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στήριζε τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, πρόβαλλε με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημέρωνε για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.

=Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενήθηκε στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», στην διακοπείσα πλέον ηλεκτρονική έκδοσή της, ήταν ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Υπήρξε ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολάμβανε όμως του Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενούσε ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη-κάτι που συνεχίζεται και σήμερα- πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα (που συνεχίζεται ως σήμερα). Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διεκδίκησε και κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκε, με «εξετάσεις» εικοσιδύο ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022
ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022