"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"
"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..O Iστοχώρος Γνώμης εκφραζόμενης με άρθρα των Γιάννη και Μαρίας Βαβουρανάκη καθώς και επιλεγμένων αρθρογράφων που δημοσιεύονται και ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA!! Η μετεξέλιξη μιας 22χρονης εκπληκτικής Εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"που ιδρύθηκε το έτος 2000,έκλεισε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 για να επανέλθει με την αλλαγή του τίτλου της σε "η Χρήσιμη Εφημερίδα" προκειμένου να συνεχιστεί μια εξαίρετη πορεία 23 ετών

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..a new usefull beginning after twenty three wonderful years !!

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ:
26/4/2024
Χθες 2905  Αυτόν τον μήνα 57139  Τελευταίος μήνας 64042 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΓΝΩΜΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ: IGCAT update..-ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ..-Europe Direct Contact Centre:Απολογισμός των επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019..-Ο "Κύκλος Ιδεών" σας προσκαλεί στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης.....-Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννη Χατζή,ομιλία.....-Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού στις δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι..- ΓΣΕΕ:ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ..-Prime Minister, Justin Trudeau, ....-"KINHMA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ":ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ..-SPD news..-Kevin Kühnert | SPD:Deine Entscheidung jetzt ein Plakat zu kaufen..-Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος,νεώτερα..-U.S.A.Board of Governors of the Federal Reserve System,update..-NATO news..-European Bank for Reconstruction and Development:update..-ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ,ενημέρωση..-Ahepans Mourn Passing of Congressman Donald M. Payne, Jr...-COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,update..-OBAMA's newest..-Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών:Ευχές και πολύτιμες πληροφορίες..-ΒΑΤΑ MUSEUM newsletter..-"FINANCIAL TIMES" newsletter..-ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ,ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πρόσφατη δραστηριότητα..-Background brief - Agriculture and Fisheries Council..-IMF Blog:Sub-Saharan Africa's Growth Requires Quality Education for Growing Popul..-EUROPEAN COMMISSION Finance news hub..-" Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ"..-ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ: «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»..-Τρόπος συνεδρίασης συλλογικών οργάνων των νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α. .....-Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων - Διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείρισή τους..-ΑΑΔΕ: Ψηφιακή διαδικασία αμφισβήτησης ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα..-Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών..-ENΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ:"..παρατηρείται ότι συγκεκριμένοι συνήγοροι προτιμούν μία συγκρουσιακή μέθοδο υπεράσπισης.."..-COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,update..-Ν.Δ.:"Ο κ. Κασσελάκης , μας ενημέρωσε ότι έχει στόχο να ρίξει τις δαπάνες Υγείας στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% που είναι σήμερα!!.."..-Νέα εξέταση σε μία μόνο σταγόνα αίματος ανιχνεύει τρεις τύπους καρκίνου μέσα σε λίγα λεπτά..-AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT..-Aπόδοση των ξενοδοχείων Ά τριμήνου 2024 ..-"Κύκλος Ιδεών":συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης..-Φιλοσοφικού Δοκιμίου Βασίλη Τσαμπρόπουλου..-ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ..(1):γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ*..-MAΡΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA....-

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

MHN ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
O διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές, το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου σας εύχονται Καλό Πάσχα!

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

ΓΣΕΕ,Ευχές

ΓΣΕΕ,Ευχές
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,Πασχαλινές Ευχές

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ενημέρωση απο τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Γιάννη Οικονόμου

 


Καλό μεσημέρι.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου ξεκίνησε ήδη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Κατά την παρέμβασή του θα επαναλάβει τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία,  που εκφράστηκε  έμπρακτα από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής με τη συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό, τη στήριξη των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων, που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει περίπου τις 13.000. Θα υπογραμμίσει, παράλληλα, την αταλάντευτη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Θέσεις απαραίτητες για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά και τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Σε ό,τι αφορά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη συνεργασία ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και θα υπογραμμίσει τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, που -μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία-  γίνεται πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ. Είναι άλλωστε  προφανές ότι η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εξεταστούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας  της Ε.Ε,  ειδικότερα η εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στη σημερινή συζήτηση -στο ξεκίνημά της θα  συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος- θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στην αυριανή συζήτηση θα τεθούν θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις του, υπογραμμίζοντας πως -παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο- θα πρέπει και η Ε.Ε., καθώς το πρόβλημα αφορά όλους τους λαούς, να λάβει αποτελεσματικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, να προκύψει μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.

Ως προς τη σταδιακή απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, στηρίζουμε την πρόταση της Κομισιόν για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από το περασμένο φθινόπωρο, προτού καν φανεί στον ορίζοντα η έκταση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Για τη νέα δέσμη στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών

Το τρομακτικά επιβαρυμένο από τον πόλεμο, την κρίση ενέργειας, την επισιτιστική αρρυθμία και την πανδημία διεθνές περιβάλλον προκαλεί τεράστια προβλήματα σε μια σειρ από χώρες και τη δικιά μας. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ζούμε την μεγαλύτερη δοκιμασία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η κατάσταση, δυστυχώς, δεν μοιάζει να εξομαλύνεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η Κυβέρνηση, με απόλυτη συναίσθηση της διεθνούς κατάστασης, των εθνικών δυνατοτήτων και με γνώμονα την προστασία της Πατρίδας και της κοινωνίας εφαρμόζει σχέδιο ανταπόκρισης στις κρίσεις και σχεδιάζει επιπρόσθετες πολιτικές για να απαλύνει -όσο γίνεται- το βάρος των επιπτώσεων.

Σε ό,τι αφορά στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο έχει ήδη ανακοινωθεί σειρά μέτρων, ενώ χθες έγινε εκτενής συζήτηση στη Βουλή με αφορμή τη ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που ανάμεσα στ’ άλλα αφορά και τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Και με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση ενισχύει  το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 13% συγκριτικά με πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2018 η συνολική ελάφρυνση προσεγγίζει το 35%, υπερκαλύπτει, δηλαδή, την προεκλογική υπόσχεση της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Έτσι, 8 στους 10 πολίτες  θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ που θα είναι σημαντικά λιγότερος σε σχέση με αυτόν που πλήρωναν στο παρελθόν. Θα δουν στο εκκαθαριστικό τους μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι. Είναι αξιοσημείωτο, είναι τραγελαφικό το γεγονός ότι και σε αυτό το θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ανεμούριο. Ενώ από το βήμα της Βουλής ο κ. Τσίπρας, με περισσή αυταρέσκεια, είπε στον Πρωθυπουργό ότι θα ψηφίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφού κάθε μέτρο που έρχεται, κάθε ευρώ που ελαφρύνει τον πολίτη είναι θετικό και αυτοί θα τον ψηφίζουν όπως τόνισε, λίγο αργότερα άλλαξε θέση. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν πει ότι θα ψηφίσουν τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Τσίπρας -για μια ακόμη φορά- φάνηκε συνεπής στην ασυνέπειά του.

Είναι πασίδηλο ότι ο εγκλωβισμός του κ. Τσίπρα σε ξεπερασμένες αρχές από την πραγματικότητα γεννά πολιτική παραφροσύνη. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν βοηθά την Πατρίδα, είναι κάτι σίγουρα που δεν αρμόζει στη χώρα  για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Η στάση αυτή είναι ξεπερασμένη από την πραγματικότητα. Όπως ξεπερασμένη από την πραγματικότητα είναι και η τακτική του να αρνείται το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι επάλληλες κρίσεις σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά είναι παγκόσμιες και εισαγόμενες στην χώρα. Αρνείται το αυτονόητο ο κ. Τσίπρας προκειμένου να οικοδομήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα.

Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη και με αυτό να συμβαίνει τριγύρω μας, ο κ. Τσίπρας μιλάει ακόμα για «ακρίβεια Μητσοτάκη», και όπως πριν από λίγο καιρό μιλούσε για «πανδημία Μητσοτάκη». Ζητά «να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα», μιλάει με μεγάλη ευκολία για δισεκατομμύρια προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο τη σκέψη τους. Είναι ίδιος και απαράλλακτος με τον Τσίπρα στις πλατείες, στα τρακτέρ, με τον Τσίπρα του «μ’ ένα νόμο και ένα άρθρο», με τον Τσίπρα του «όχι» που έγινε «ναι» και πολλών άλλων τέτοιων αξέχαστων στιγμών.

Δεν χωράει συζήτηση ότι η στάση αυτή είναι πολύ κατώτερη της σοβαρότητας και της κρισιμότητας των περιστάσεων, είδαμε όλοι άλλωστε τι έγινε και με τον ΕΝΦΙΑ. Όταν λίγα λεπτά αργότερα η κυρία Αχτσιόγλου ήρθε να ακυρώσει ή να «διορθώσει» αυτό που ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, απαντώντας στον Πρωθυπουργό.

Για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση αντίπαλος δεν είναι ο κ. Τσίπρας, αλλά η ακρίβεια, οι τεράστιες δυσκολίες που προκαλεί στη ζωή των πολιτών, η ανησυχία, αλλά και η αγανάκτηση  που προκαλεί η ακρίβεια στην ελληνική κοινωνία, στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Στη κοινωνία απευθύνονται και οι πολιτικές μας, που προσπαθούν με πράξεις, και όχι με κούφιες υποσχέσεις, να μετριάσουν τις δυσμενείς συνέπειες της κρίσης.

Πολιτικές που εξαντλούν κάθε δυνατότητα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Πολιτικές που μέχρι σήμερα έχουν αγγίξει τα 4 δισ.. Πολιτικές που στηρίζουν  στα δύσκολα που περνάμε και κυρίως στηρίζουν αυτούς  που αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες, τους πιο ευάλωτους. Πολιτικές που εκτός από τη στήριξη στέκονται απέναντι και σε όσους θεωρούν ότι την ώρα που δοκιμάζονται οι αντοχές όλων -και κυρίως των πιο αδύναμων- είναι ενδεχομένως η ώρα να πλουτίζουν σε βάρος των πολιτών.  Και με τον τρόπο αυτό, πάλι με πράξεις,  απαντάμε και στους μύθους, τη φθηνή προπαγάνδα και το κρεσέντο λαϊκισμού, περί ανοχής της αισχροκέρδειας. Συγκεκριμένα:

Πρώτον. Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με διάταξη που θα εισαγάγει η Κυβέρνηση, το 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της Κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την στοχευμένη ανακούφιση των βαριά πληττόμενων από τις επιπτώσεις των κρίσεων. Ήδη, έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση αυτό το πόρισμα θα κινηθεί η Κυβέρνηση.

Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι καμία Κυβέρνηση στην Ευρώπη, μέχρι σήμερα, δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών. Γιατί; Όχι φυσικά γιατί όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και η δική μας έκαναν τους «τροχονόμους» βλέποντας κάποιες να θησαυρίζουν και τους πολλούς να πλήττονται από τις κρίσεις, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς ακόμα δεν έχει προσδιορίσει ακριβώς τα υπερκέρδη αυτά, καθώς η όλη διαδικασία χρειάζεται χρόνο και είναι πολύπλοκη.

Δεύτερον. Τον  τελευταίο μήνα έχουν γίνει  σχεδόν 3.500 έλεγχοι στην αγορά, διαπιστώθηκαν 841 παραβάσεις και έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα σχεδόν 500.000 ευρώ. Και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, χωρίς καμία ανοχή. Είναι έλεγχοι που γίνονται με βάση τα εργαλεία που έχουμε θεσμοθετήσει και τους μηχανισμούς που έχουμε συγκροτήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Στις μεγάλες κρίσεις, στις μεγάλες δοκιμασίες της Πατρίδας και του λαού, κανείς δεν δικαιούται να κερδοσκοπεί σε βάρος των πολλών και η οργανωμένη Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα, που τυχόν παρατηρούνται.

Τρίτον: Στο Νόμο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που προβλέπουν  στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας. Μείζονος σημασίας είναι το γεγονός ότι  το μέτρο πέραν της ενημέρωσης που παρέχει κεντρικά για τα αποθέματα της χώρας, αποτελεί και μία δικλείδα στο να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Η Κυβέρνηση, όπως απέδειξε και στην έναρξη της πανδημίας, αλλά και στην έναρξη της κρίσης ενέργειας, λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά, στο πλαίσιο μιας μετρημένης και νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης. Προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο και δεν ακολουθούμε απλά τις εξελίξεις, μεριμνούμε για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για τη σταθερότητα της χώρας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να έλθουμε στο θέμα της πανδημίας και στις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι είμαστε στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και αν καταργηθεί, τελικά, το rapid test για τους ανεμβολίαστους στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και πότε αναμένεται αυτό να γίνει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προχωρούμε βήμα βήμα, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα. Γνωρίζετε ότι, ήδη από χθες, έχουμε αλλαγές σε ό,τι αφορά στην πληρότητα στους αθλητικούς χώρους, πηγαίνουμε στο 100%, πλέον, και στο ένα τεστ την εβδομάδα στα σχολεία. Αντίστοιχες σκέψεις, για άρση περαιτέρω μέτρων, που έχουν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συζητούνται στην Επιτροπή. Θα περιμένουμε τις Εισηγήσεις και αντίστοιχα θα αποφασίσει και θα δράσει η Κυβέρνηση.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ένα χρονοδιάγραμμα, στο περίπου τουλάχιστον, μπορείτε να μας δώσετε, για το θέμα με την υπερφορολόγηση των υπερκερδών; Δηλαδή, πότε μπορούμε να περιμένουμε κάποια αποτελέσματα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Η οδηγία που έχει δοθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στο αρμόδιο Υπουργείο είναι το συντομότερο δυνατόν να έχουμε στη διάθεσή μας τα στοιχεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τις παρεμβάσεις, για τις οποίες μίλησε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, χθες.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Μία απορία· γιατί να ερχόμαστε εκ των υστέρων να φορολογούμε και να μη λάβουμε μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την αισχροκέρδεια εκ των προτέρων;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Όπως σας είπα προηγουμένως, η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα περιορισμού της αισχροκέρδειας σε μια σειρά από τομείς της αγοράς. Σε ό,τι αφορά στην ενέργεια η Κυβέρνηση, αλλά και ο μεγαλύτερος πάροχος της χώρας, η Δ.Ε.Η., χορηγούσαν και εξακολουθούν να χορηγούν εκπτώσεις και μάλιστα να επιδοτούν καταναλωτές, με πάρα πολλά χρήματα, στην προσπάθεια μετριασμού των ανατιμήσεων. Συνεπώς, αυτό που θα έρθουμε τώρα να κάνουμε, παρατηρώντας και προσδιορίζοντας ακριβώς τα υπερκέρδη, και περαιτέρω ενίσχυσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, για να διαθέσουμε και αυτά τα έσοδα στη μάχη κατά της ακρίβειας, είναι κάτι επιπρόσθετο στα όσα μέτρα έχουμε πάρει, σε όλο το προηγούμενο διάστημα. Καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν  έχει φορολογήσει υπερκέρδη, για τον απλούστατο λόγο το ότι αυτά απαιτούν χρόνο να προσδιοριστούν, μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία. Κανένας δεν θέλει να παριστάνει τον “τροχονόμο”, παρατηρώντας κάποιους να κερδίζουν και κάποιους να πληρώνουν. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση, με πολιτικές στήριξης, με συγκεκριμένες πράξεις, στα όρια αντοχής της οικονομίας -ειλικρινά κάνοντας αυτό που μπορούμε, που επιτρέπουν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας- αλλά και, όπως σας είπα, με προσπάθειες και αξιοποίηση των μηχανισμών του Κράτους και των εργαλείων που έχουμε, αντιμετωπίζει την αισχροκέρδεια σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Υπάρχουν δημοσιεύματα, που αναφέρουν ότι, τουλάχιστον, τρεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη βάλει πλαφόν στη λιανική για το ηλιέλαιο, τα άλευρα και τη ζάχαρη. Υπάρχει τέτοια εικόνα σε εσάς; Γνωρίζετε κάτι περισσότερο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολλές εταιρείες λιανικής συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Αντίστοιχα είχαν συμπεριφερθεί για κάποια κατηγορία προϊόντων και στην περίοδο της πανδημίας. Ήδη, η Κυβέρνηση, όπως σας είπα και προηγουμένως, στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, ζητά τη δήλωση των αποθεμάτων σε μια σειρά από προϊόντα που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πιθανότητα να έχουμε ελλείψεις. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένα αντικείμενο της σύσκεψης και της συζήτησης θα είναι και το θέμα των αποθεμάτων και των πιθανών κινδύνων που θα αντιμετωπίσουμε. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας.

  1. KATZOY: Θα έρθω στο θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο Joe Biden. Θέλω να ρωτήσω αν θα υπάρξει περίπτωση να τον δει προσωπικά, να έχουν ένα τετ-α-τετ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και αν ευσταθούν οι πληροφορίες, κύριε Εκπρόσωπε, ότι είμαστε κοντά στο να κλειστεί ένα ραντεβού, μια επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. τον Απρίλιο.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση στις Βρυξέλλες κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.. Από εκεί και πέρα, όπως έχω απαντήσει κι άλλες φορές, το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, την περασμένη Τρίτη, στη Βουλή, ψηφίστηκε η αλλαγή του Νομοθετικού Πλαισίου Αστικής Ευθύνης για τις εφημερίδες. Προβλέπει πρόστιμο μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και είσπραξη από το Πρακτορείο Διανομής Τύπου της χώρας. Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει πως δεν έγινε διαβούλευση μαζί της, πως αντίκειται στο Σύνταγμα και πως δεν προστατεύει επαρκώς τους δημοσιογράφους. Καταρχάς, αν πρόκειται για τη διαφάνεια, γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο και για τα κανάλια και τα υπόλοιπα Μ.Μ.Ε.; Και, επίσης, θα ήθελα να μάθω αν έχετε οχλήσεις από ευρωπαϊκούς θεσμούς και δημοσιογραφικές οργανώσεις για την προστασία των δημοσιογράφων, όπως για τη δολοφονία Καραϊβάζ;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πρώτα από όλα, οι διατάξεις που ψηφίσαμε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη αποσκοπούν στο να δώσουν διαφάνεια, ταυτότητα στα έντυπα και να προσδιορίσουν τις διαδικασίες, μέσα από τις οποίες οι κυρώσεις που επιβάλλει η συντεταγμένη Πολιτεία θα μπορούν να έχουν εφαρμογή, έτσι ώστε να προστατεύουμε και το κύρος των θεσμών και το κύρος του Τύπου, αλλά και τους πολίτες που θεωρούν ότι βάλλονται, συκοφαντούνται ή, εν πάση περιπτώσει, αδικούνται από συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Δεν πρόκειται για διατάξεις που επιφέρουν λογοκρισία. Δεν πρόκειται για διατάξεις που δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα στην προστασία του Τύπου, κάτι το οποίο, άλλωστε, προστατεύεται στη χώρα μας συνταγματικά. Αυτό που κάνουν οι διατάξεις είναι να έρθουν να αντιμετωπίσουν κενά και «παράθυρα», όπου επιτρέπουν σε διάφορους επιτήδειους να εμφανίζουν αχυράνθρωπους ως υπεύθυνους των εντύπων, να εκμεταλλεύονται διάφορα «παράθυρα» της νομοθεσίας σε διάφορους πολυδαίδαλους διαδρόμους και να μην είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους, πράξεις που τους καταλογίζει η ελληνική Δικαιοσύνη.

Δεύτερον, δεν υπάρχει κάποιο θέμα αντισυνταγματικότητας, με δεδομένο ότι το Ε.Σ.Ρ. από το Σύνταγμα έχει κάποιες ελάχιστες εγγυημένες αρμοδιότητες και ο Νόμος ορίζει ότι μπορεί να του προστίθενται και άλλες αρμοδιότητες. Και τρίτον, σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις αυτό που κάνουμε είναι να επιτρέπουμε να εκτελούνται  οι αποφάσεις που βγάζει η ελληνική Δικαιοσύνη, για οικονομικές κυρώσεις. Και αυτό, διότι μέχρι στιγμής τι υπήρχε; Υπήρχαν έντυπα που μέσα από αδιαφανείς ή κουτοπόνηρες διαδικασίες, εκχωρούσαν τις απαιτήσεις σε οικείους τρίτους, με αποτέλεσμα να μη μπορούσε να εκτελεστεί η επιβαλλόμενη κύρωση. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι τα χρήματα που το Πρακτορείο, αποδίδει σε κάθε έντυπο που διανέμει, εφόσον υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση, η οποία πρέπει να εκτελεστεί, θα εισπράττονται από το αρμόδιο όργανο, είτε αυτό είναι η φορολογική Αρχή της χώρας είτε είναι κάποιος -φυσικό πρόσωπο-που του έχει επιδικαστεί  αποζημίωση πριν της εκχώρησης στον οποιονδήποτε τρίτο. Ερχόμαστε, δηλαδή, με ένα Νόμο, ακριβώς στο πνεύμα του Συντάγματος να κάνουμε αυτό που λέει το Σύνταγμα. Γιατί το Σύνταγμα ορίζει με πολύ μεγάλη σοφία και σαφήνεια και τα περί προστασίας του Τύπου και τα περί προστασίας των δημοσιογράφων και τα περί προστασίας των πολιτών, που ενδεχομένως θίγονται από αυτά. Από εκεί και πέρα, η χώρα μας σε ό,τι αφορά στην προστασία των δημοσιογράφων, ως ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου, κάνει πάντοτε αυτά που πρέπει να κάνει και οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί να δώσουμε διευκρινίσεις σε όποιον έχει διαφορετική αντίληψη, το κάνουμε με πολύ μεγάλη προθυμία και με πολύ μεγάλη σαφήνεια.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο επικαλέστηκε και ο Πρωθυπουργός χθες, προειδοποιεί μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας, αν οδηγηθεί σε αύξηση του δημοσίου χρέους, θα προκύψουν δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις. Φοβάστε ότι θα χρειαστεί ένα ακόμη Μνημόνιο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως έχει πει πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με Πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, η χώρα δεν θα οδηγηθεί ούτε σε νέα μνημόνια, ούτε σε παραπάνω φόρους. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που εφαρμόζουμε μια λελογισμένη και σώφρονα πολιτική και για να ανταποκριθούμε στην απαίτηση της κοινωνίας να στηρίξουμε τους ανθρώπους απέναντι σε αυτές τις πρωτοφανείς, τις τεράστιες ανατιμήσεις, αλλά και, ταυτόχρονα, να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της χώρας. Έτσι ώστε να είμαστε στο σημείο, να έχουμε τη δυνατότητα την ώρα που αυτός ο δυσάρεστος κύκλος θα κλείσει, να μπορούμε να συνεχίσουμε τη δυναμική ανάπτυξης που είχε και που πιστεύουμε ότι θα εξακολουθεί να έχει η ελληνική οικονομία.

Γ.  ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρωθυπουργός είπε από τη Βουλή ότι, όσον αφορά στις ταχύτητες αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν τρέφει αυταπάτες. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω τι περιμένουμε, σε επίπεδο άμεσων αποφάσεων, από τη Σύνοδο Κορυφής;

Γ.  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που είχε ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση προς την κατεύθυνση μιας πανευρωπαϊκής λύσης. Μάλιστα, είχε καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση έξι σημείων. Πρόταση, που ανάμεσα στα άλλα, αποσκοπούσε στο να μπουν κανόνες στον τρόπο λειτουργίας διεθνώς της αγοράς του φυσικού αερίου, εκεί, δηλαδή, που είναι το κλειδί, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να τιθασεύσουμε τις συνεχείς αυξήσεις.

Η ελληνική Κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πιστεύουν ότι, όντως, πρέπει να κινηθεί γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την  κατεύθυνση αυτή. Τη θέση αυτή την έχει καταστήσει σαφή ο Έλληνας Πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ομολόγους του με διάφορες ευκαιρίες. Θα την επαναλάβει σήμερα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πεποίθησή μας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να τρέξει γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση, να δείξει αντανακλαστικά, όπως έδειξε και στην περίοδο της πανδημίας. Όχι  μόνο διότι αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο για να δοθούν περισσότερες δυνατότητες στα κράτη, πέρα από τα μέτρα που παίρνουν σε εθνικό επίπεδο, να σταθούν στο πλευρό των πολιτών και των κοινωνιών, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Διότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην ακρίβεια, στα προβλήματα, στην αγανάκτηση, στον θυμό που αυτή δημιουργεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, να δώσουν έδαφος στην ανάπτυξη αντισυστημικών και λαϊκίστικων κραυγών και ρευμάτων, που θα ξαναφέρουν χώρες σε περιπέτειες, όπως αυτές που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

ΣΠ.  ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Χθες, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών υπήρχε μία διάταξη που στερεί από 380.000 μικρούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την ονομασία κατά τη διάθεσή τους στα εστιατόρια και στις κάβες. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι υποχρέωση με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία. Γιατί το έκανε αυτό η Κυβέρνηση; Για  να ευνοήσει, όπως οι ίδιοι λένε, τους μεγάλους παραγωγούς;

Γ.  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν γνωρίζω το θέμα. Θα μου επιτρέψετε να ενημερωθώ από το Υπουργείο Οικονομικών και να επανέλθω τη Δευτέρα. Είναι κάπως εξειδικευμένο.

ΣΠ.  ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Επειδή χθες οι ίδιοι οι Βουλευτές ανέφεραν ότι αφορά 380.000 παραγωγούς και σε μεγάλες περιοχές, γι’ αυτό και το ρώτησα.

Γ.  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω.

Μ.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θα μπορούσατε να μας πείτε κάποια πράγματα περισσότερα για το σχέδιο για την επισιτιστική κρίση; Είπατε θα γίνει σύσκεψη τη Δευτέρα. Υπάρχει κάτι από την Κυβέρνηση, σε επίπεδο προεργασίας;

Γ.  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είπα ότι υπάρχει επισιτιστική κρίση. Είπα ότι θα γίνει μία σύσκεψη για να δούμε πού βρισκόμαστε από άποψη αποθεμάτων, τι περιμένουμε, ποιοι είναι οι κίνδυνοι που διαγράφονται στον ορίζοντα. Και μετά τη σύσκεψη αυτή της Δευτέρας, θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Γ.  ΣΚΙΤΖΗ: Ήθελα να ρωτήσω αν μπορείτε να μας πείτε το σκεπτικό της Κυβέρνησης για την κατάργηση του προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 από τις 15 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας.

Γ.  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Υπουργός Υγείας ήταν σαφής στην ανακοίνωσή του. Καταρχάς, να πούμε ότι μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ισχύουν τα πρόστιμα όπως είναι. Έχουν βεβαιωθεί και έχουν εισπραχθεί πρόστιμα. Θα δώσουμε αναλυτικά στοιχεία για το τι έχει προηγηθεί στο επόμενο διάστημα. Και επίσης να αποσαφηνίσουμε ότι η απόφαση αυτή, δηλαδή το ότι δεν θα επιβάλλονται από ένα σημείο και μετά καινούργια πρόστιμα, δεν σημαίνει ότι τα όσα έχουν επιβληθεί, θα ακυρωθούν. Θα εξακολουθούν να ισχύουν, δηλαδή.

Ευχαριστώ πολύ.

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ,ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,πρόσφατη δραστηριότητα






Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου24 Μαρτίου 2022



Δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
24 Μαρτίου 2022
Δημοσιογράφος: Θεωρείτε πως αν ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιούσε χημικά όπλα στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελούσε κόκκινη γραμμή; Κυριάκος Μητσοτάκης: Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε ...


Δελτίο Τύπου – Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
23 Μαρτίου 2022
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε απόψε στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Donald Tusk. Οι κ. Μητσοτάκης και Tusk συζήτησαν στην έδρα του ΕΛΚ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τα ζητήματα της ενέργειας,...


Δευτερολογία και τριτολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομι...
23 Μαρτίου 2022
Κύριε Κατρίνη, δεν είναι οργανωμένη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών έτσι ώστε να ακολουθείται η κοινοβουλευτική παράδοση να ομιλούν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και να δευτερολογεί ο Πρωθυπουργός μετά. Κατά συνέπεια, έχω τη δυνατότητα να παίρνω το...


Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών
23 Μαρτίου 2022
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλλει δραστικά τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά τη νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανα...

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles ...
22 Μαρτίου 2022
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η προετοιμασία και ο συντονισμός ενόψει της συνόδ...

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ:ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 




Εσείς επισκεφθήκατε την επετειακή μας έκθεση
«Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821.
Ο Αγώνας στη θάλασσα»



Τί θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο από την επετειακή έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821. Ο Αγώνας στη θάλασσα» που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και πραγματοποιείται στους χώρους του Ιδρύματος Ευγενίδου; Μια έκθεση που επισκέφτηκαν μέχρι σήμερα περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες.

125 σπάνια αρχειακά τεκμήρια, μουσειακά κειμήλια των αγωνιστών (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά) καθώς και καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, σας περιμένουν για να σας «μιλήσουν» για την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τον Αγώνα για την ελευθερία στην θάλασσα, κατά την Επανάσταση του 1821.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, απαραίτητα είναι όμως τα δελτία εισόδου που μπορείτε να εκδώσετε εδώ.

Για να δείτε το βίντεο της έκθεσης πατήστε εδώ.


Λεωφ. Συγγρού 387
17564, Π. Φάληρο
Τηλ: (+30) 210 9469600
Email: info@eef.edu.gr



Barack Obama :The Affordable Care Act, twelve years later

 


Hi there,

Twelve years ago, I signed the Affordable Care Act (ACA) into law. 

I’ve said before that the night the ACA passed was one of the most meaningful in the White House. To me, it was a bigger deal than the night I was elected president, because I knew the law would make a difference in millions of people’s lives. 

Today, we continue to see the impact of what became known as ObamaCare. In just the past year, enrollments are up, the percentage of uninsured Americans is down, and more people than ever are benefiting from the economic security that health care provides. 
LEARN MORE ABOUT THE ACA AT 12

When we open the doors of the Obama Presidential Center, visitors will be able to learn more about the Affordable Care Act and the activists, staff, and elected officials who fought for decades to make health care a reality. I hope they’ll leave inspired by their example, and hopeful about the ability we all have to make change happen. 

Thanks for your support. 

–Barack 
 
 
Donate to empower rising leaders bringing hope to their communities.
DONATE

EΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ:webinar

 

shadowtop.jpg



Διαδικτυακή Ημερίδα

Πρόσκληση Συμμετοχής

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), διοργανώνει 

την Τετάρτη 30.3.2022 και ώρα: 12:00

 διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο:

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 - ΩΡΑ: 12:00


 

Μπορείτε να συμμετέχετε κάνοντας ΕΓΓΡΑΦΗ στον  σύνδεσμο της διπλανής εικόνας: 



 

Επιπρόσθετα θα γίνει ζωντανή μετάδοση στο κανάλι της ΕΑΔ στο YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=kD6kXJogAO4 

(Μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μας, ώστε να ενημερώνεστε για επικείμενες εκδηλώσεις)

COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,interesting latest news..

 

● European Council
 
23/03/2022 21:33 | Press release |

Invitation letter by President Charles Michel to the members of the European Council ahead of their meeting on 24 and 25 March 2022

 

Dear colleagues,

Our European Council on 24 and 25 March will start with a session on Thursday at 4:30 pm with the participation of President Biden. Together we will address Russia's ongoing military aggression against Ukraine.

After the traditional exchange with the President of the European Parliament, we will pursue our exchange on Ukraine in a subsequent session, where we will be joined virtually by President Zelensky.

As the war progresses, we are seeing Russia increasingly attack the civilian population and target hospitals, schools and shelters. These war crimes must stop immediately. Those responsible, and their accomplices, will be held to account in accordance with international law.

In our meeting, we will discuss how to best support Ukraine in these dramatic circumstances. The Ukrainian people have bravely stepped up to defend their country. But humanitarian needs within Ukraine are growing dramatically. And millions have had to flee their homes and leave their loved ones behind. We must continue to provide humanitarian, political, financial and material support to Ukraine. We will also examine the specific support we can offer Ukrainian refugees and their hosts.

Sanctions are one of the main tools at our disposal to exert pressure on Russia to change its course of action. So far, we have adopted some of the strongest measures ever against Russia and Belarus. Along with our international allies, we have shown a united front. We must now ensure that these sanctions are not circumvented. We stand ready to move quickly on further coordinated sanctions.

Against this backdrop, our meeting will also be the occasion to prepare for the EU-China summit, to be held on 1 April 2022, where the war in Ukraine will be the main topic.

A further foreign policy issue I would like us to address is the political crisis in Bosnia and Herzegovina.

The war in Ukraine also gives rise to various challenges for us within the EU, not least in terms of our energy policy. At our meeting in Versailles, we agreed to phase out our dependency on Russian gas, oil and coal imports as soon as possible. We must now take immediate action to safeguard our energy supply for the coming winter. I would also like us to urgently tackle how, in the weeks and months to come, we can ease the pressure of high energy prices on our citizens and businesses.

Our European Council meeting will be an occasion to strengthen our Single Market, which continues to be our primary asset for sustainable growth, job creation and for accelerating our green and digital transitions. Addressing rising food prices and ensuring food security within our Single Market is also a critical issue for us to tackle.

During our discussions on Security and Defence, I expect us to endorse the Strategic Compass, which sets out a security and defence perspective for the next decade.

And lastly, on COVID-19, I would like us to briefly take stock of the latest coordination efforts to combat the pandemic.

I look forward to seeing you in Brussels.


One month of war. One month of death, destruction, and suffering. One month of Russian terror against the people of Ukraine. And one month of the dem…
● European Council
 
23/03/2022 19:25 | Speech |

Report by President Charles Michel to the European Parliament plenary session

 

One month of war. One month of death, destruction, and suffering. One month of Russian terror against the people of Ukraine. And one month of the democratic world rising up, with full force, to condemn Russia and to stand against this barbaric and immoral war.

Mariupol. Like other cities, Mariupol will forever be engraved in the history of martyr towns. A theatre bombed, an art school bombed where so many people took refuge, 90% of the city damaged or destroyed, residents held hostage by Russian troops, no food, no water, no electricity, no heating. Mariupol. One month ago a vibrant city. Today, in ruins.

Russia is responsible for this war. Russia alone. Targeting women, children, civilians. These are crimes, and those responsible will face international justice. No impunity.

We are not alone in condemning this brutal war. Far from it. The EU — alongside our partners and allies — is rock-solid in our solidarity for Ukraine. For one month, an international coalition has risen up to denounce this war — nations, businesses, citizens, the United Nations. Together, we have one common goal: to defeat Vladimir Putin. Putin thought he would conquer Ukraine in a few days and he was wrong. He thought he would divide the EU and our allies and he was wrong, because the people of Ukraine are fighting bravely, defending their homes and the future of their children. Defending their democracy and defending our European common values.

The European Union, with our allies we stand as one and we are taking action against the Kremlin. With our international partners, we have imposed the heaviest sanctions we have ever adopted. Hitting the financial system. Crippling key economic sectors and cracking down on supporters of the regime. Freezing Russia's foreign reserves, banning banks from SWIFT. The rouble has plummeted; multinationals are fleeing. Sanctions on Russian companies and on decision makers, propagandists, oligarchs. Freezing their EU assets, banning their travel in the EU, targeting their yachts, their villas, their private jets. We are implementing these sanctions and working to close the loopholes that provide an escape for Russia, and we are prepared to do more, to starve Putin’s war machine.

As we speak, the Ukrainian people are battling for their freedom. We will not abandon them. Because this is our political and moral duty. They are fighting not only for themselves, but for our common values and principles. In Versailles, two weeks ago, we decided to increase our humanitarian, political, financial and material support to Ukraine. Over 3 million people have fled to the EU, mostly women and children, and we are welcoming them with dignity. We will continue to offer them any assistance they need and to show solidarity with the countries on the front line.

We will also continue to provide military equipment to Ukraine, with €1 billion already mobilised through the European Peace Facility. We also have a very powerful tool in our Association Agreement with Ukraine, and we must make the most of it. Just last week, we continued our support in the energy sector by connecting Ukraine — and Moldova — to our European electricity grid.

We have also worked intensely on the diplomatic front to try to end this war. President Macron and Chancellor Scholz have also played an important role in our diplomatic efforts. I speak to President Zelenskyy nearly every day, and I have spoken with President Putin multiple times. The goal is clear: this war must end.

Our Ukrainian friends are also asking for another kind of help — political help. Ukraine is part of our European family. We agreed to support the European choice of Ukraine and its right to choose its own destiny. We have decided to immediately strengthen our bonds and deepen our partnership and to support Ukraine in pursuing its European path. We have proposed to launch a Ukraine Solidarity Trust Fund and an international donors’ conference to provide support to Ukraine for its immediate needs and to help rebuild a free and democratic Ukraine. Nous aurons l'occasion d'aborder ces thèmes demain lors de la réunion du G7 et du Conseil européen.

Enfin, quelques éléments concernant cet agenda de Versailles qui, je le crois, représente un élan pour une ambition de souveraineté européenne. Nous savons tous ici que la promesse qui fonde le projet européen est celle de la paix et de la prospérité. Nous savons tous ici que les dernières années, on s'est assemblés avec le Conseil, on a travaillé de concert pour engager la transformation du projet européen en termes de prospérité, prenant en compte l'agenda climatique, prenant en compte l'agenda numérique. Et nous savons combien le Covid a fait pression sur nous, a révélé nos forces, montré nos faiblesses et nous a engagés à montrer plus de solidarité encore, plus d'ambition encore, pour cet agenda européen. Nous avons, à Versailles, identifié nos points de force, nos points de faiblesse et identifié l'agenda et la méthode de travail pour progresser au départ du Conseil, nous le souhaitons, avec la Commission et le Parlement, en étroite coordination.

Il y a trois points particulièrement que je souhaite mettre en évidence. Le premier point, nous le voyons brutalement, mais ne le découvrons pas avec cette guerre: nous avons une faiblesse sur le plan énergétique et cela montre la justesse de ce choix lié au Green Deal, à notre ambition d'être davantage indépendant sur ce sujet à l'avenir. Mais sans attendre cette neutralité climatique, il nous appartient immédiatement de prendre les mesures pour renforcer dans ce domaine notre résilience, notre indépendance, de sortir progressivement de notre dépendance, spécialement au gaz russe. Ce sujet sera bien sûr au cœur de nos débats de demain et après-demain au Conseil européen.

Le deuxième sujet, nous le voyons bien, c’est la question de la sécurité et de la paix qui y est liée et donc la question de l'Europe de la défense. Nous savons que depuis de nombreuses années, des voix se sont élevées avec plus ou moins de force pour plaider en faveur de ce rapprochement entre pays européens, pour développer davantage les capacités européennes en matière de défense et de sécurité. De premiers instruments ont été instaurés, ont été mis en place et, nous le voyons bien, il faut maintenant changer de régime, changer de vitesse. Je suis totalement convaincu que cette décision, qui a été prise avec courage par les 27 leaders européens, de mettre en place, au travers de la Facilité Paix, une capacité de livrer du matériel militaire, est un pas en avant substantiel qui montre que l'Europe peut disposer, si nous le souhaitons, d'une réelle capacité d'influence et de puissance au service de la paix et au service de nos valeurs.

Enfin, le troisième élément, nous le voyons bien, touche à la robustesse de notre base économique. Si nous sommes en mesure de prendre des mesures qui touchent le régime à Moscou, c'est parce que nous représentons une force économique: 450 millions de consommateurs, un marché intérieur puissant avec des points de force et des atouts qui sont indiscutables. Mais c'est vrai, soyons lucides, avec quelques points de faiblesse et de fragilité qu'il faut rapidement corriger. C'est le sens du travail qui est mené étroitement avec la Commission, avec le Conseil et, je l'espère, avec vous aussi au départ du Parlement européen.

Les microprocesseurs: voilà un sujet sur lequel nous devons être engagés pour développer les technologies qui, demain, vont faire la différence, garder cette capacité d'innovation. Le secteur de la santé: on a vu à quel point la santé touche directement notre capacité de bien-être collectif et aussi la capacité de soutenir notre base économique. Sur tous ces sujets-là et sur quelques autres, nous allons aussi continuer à progresser, à avancer.

Vous le voyez, Madame la Présidente, Mesdames et Messieurs les Parlementaires, il est certain que les dernières années n'ont pas été de tout repos pour le monde et pour l'Europe. La conscience d'une transformation climatique et digitale, une crise mondiale, le Covid, une pandémie qui nous a ébranlés, mais à laquelle nous avons résisté. Nous avons tenté de tirer un certain nombre d'enseignements, y compris en termes de relance économique et de volonté de travailler davantage ensemble. Et puis, nous nous sommes réveillés toutes et tous, il y a un mois, avec une Europe différente, avec un monde différent, parce qu’à nouveau la guerre se déploie sur le sol européen.

Nous avons la conscience de notre responsabilité et d'être à la hauteur de ce moment, nous avons la conscience que les décisions que nous prenons aujourd'hui doivent être intelligentes et stratégiques pour faire en sorte que nous soyons à la hauteur de cette promesse de l'Union européenne de paix et de prospérité. Je vous remercie.

Today the Council adopted two assistance measures under the European Peace Facility (EPF) that will allow the EU to further support the capabilities …
● Council of the EU
 
23/03/2022 18:23 | Press release |

EU support to Ukraine: Council doubles funding under the European Peace Facility

 

Today the Council adopted two assistance measures under the European Peace Facility (EPF) that will allow the EU to further support the capabilities and resilience of the Ukrainian Armed Forces to defend the territorial integrity and sovereignty of the country, and protect the civilian population against the ongoing Russian military aggression.

The assistance measures will increase the original budget announced on 28 February 2020 with an additional €500 million, thereby doubling its initial amount to €1 billion.

"We will continue supporting Ukraine against Russia’s aggression and the unspeakable suffering it is inflicting on the Ukrainian population. The additional €500 million under the European Peace Facility is another sign of the EU’s support to the Ukrainian armed forces to defend their territory and their population."
Josep Borrell, High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy

The agreed assistance measures will finance both the provision of equipment and supplies such as personal protective equipmentfirst aid kits and fuel, and military equipment and platforms, designed to deliver lethal force for defensive purposes. The duration of the assistance measure is also extended by 12 months.

Russia’s unprovoked and unjustified military aggression against Ukraine grossly violates international law and the principles of the UN Charter and undermines European and global security and stability. Russia, and its accomplice Belarus, bear full responsibility for this war of aggression and those responsible will be held to account for their crimes, including for indiscriminately targeting civilians and civilian objects.

The European Union demands that Russia ceases its military action and withdraws all forces and military equipment from the entire territory of Ukraine immediately and unconditionally, and fully respects Ukraine’s territorial integrity, sovereignty and independence within its internationally recognised borders.

EU adopts new set of measures to respond to Russia’s military aggression against Ukraine (press release, 28 February 2022)

Informal EU Leaders’ meeting in Versailles: Remarks by High Representative/Vice-President Josep Borrell upon arrival (EEAS website)

EU response to Russia's invasion of Ukraine (policy page)

EU leaders and social partners met, via video conference, at the tripartite social summit to discuss "a united tripartite response to the social and …
● European Council
 
23/03/2022 21:15 | Press release |

Main messages from the Tripartite Social Summit, 23 March 2022

 

EU leaders and social partners met, via video conference, at the tripartite social summit to discuss "a united tripartite response to the social and economic impact of the Russian military aggression against Ukraine". The summit participants intervened on the following questions:

  • How to ensure long-term investment, growth and employment in Europe, while addressing the impact of the Russian military aggression against Ukraine on energy prices, the economy and jobs?
  • How to ensure a successful green transition for European workers and enterprises in this new context?
  • What is the role of social dialogue to improve working conditions, the functioning of European labour markets and skills training post COVID-19?

The President of the European Council Charles Michel commented: “The Russian invasion of Ukraine is a ruthless attack on an independent and sovereign country. But it is also an attack on our values such as freedom, democracy and human rights. For the past month, we have risen to meet this historic moment, standing shoulder-to-shoulder with the people of Ukraine. A united tripartite response will also be crucial to address the enormous social and economic impact of this war. Governments, employers, employees - all coming together with one common and united response. I am sure that the contribution of social partners, as was the case during COVID-19, will again be essential in facing this new challenge.”

The President of the European Commission Ursula von der Leyen said: “Europe is providing a safe haven for people fleeing Russia’s brutal invasion of Ukraine. They deserve access to social protection, training and jobs and EU funding is available to help the member states that host them. At the same time, the war and the necessary sanctions against Russia come at a cost for our economy. We are doing all we can to mitigate the impact on energy and other commodities’ prices as well as on supply chains to support workers, businesses and consumers in these difficult times. This is a crucial moment and it is important that we all – social partners, member states and EU institutions – stand in unity and solidarity with those who need it most.”

From the side of the rotating presidency of the Council of the EU, the Prime Minister of France, Jean Castex, added: “Within the Union we are committed to building a more sovereign, more resilient European growth model for the next decade. The challenges are significant and affect the sustainability of our social model, which is one of Europe’s unique strengths. We will not be able to address these challenges without a more rigorous social dialogue, at national and European level.”

The General Secretary of the European Trade Union Confederation (ETUC) Luca Visentini, noted: “The ETUC condemns Russia’s murderous war on Ukraine. We call on the EU and member states to welcome all people fleeing Ukraine. We support their access to the labour market, housing, health care, education and welfare support. We demand that they are treated equally in the workplace and in society. The ETUC is itself helping to finance humanitarian aid by unions in Ukraine and neighbouring countries. We ask the EU and Member States to open a dialogue with Ukraine, Georgia and Moldova, to recognise them as candidate countries to the EU. We also call for measures to reduce the negative impacts on the EU of the war and sanctions, including EU funding to minimise the impacts of rising prices, and continuing COVID-19 emergency measures to support jobs and companies at risk due to this crisis.”

BusinessEurope's President Pierre Gattaz, representing employers (BusinessEurope, SGI Europe, SMEunited), commented: “European employers strongly condemn the Russian invasion of Ukraine. The European Union must defend international law and support Ukraine and its people. Like many other actors, employers are taking concrete actions to provide humanitarian help and assist people fleeing combat zones. The EU’s global strength comes from its economic power. It is of utmost importance that the EU takes good care of its economy and cushions the secondary effects of this war (inflation, energy and raw material price increases and supply shortages, supply-chain disruptions). In particular, the European Union urgently needs to strengthen the internal EU energy market, diversify its energy supply sources and routes and provide an adequate framework to scale up the necessary public and private investments. While green deal policies are important parts of the answer, the EU also needs to acknowledge that a successful green transition also depends on realistic energy policies with feasible timelines. Involving social partners is essential when defining measures to support EU enterprises and workers and bring stability in these troubled times. The upcoming Commission’s social dialogue initiative is a golden opportunity to foster unity by improving cooperation between public authorities and social partners at EU and national levels.”

The views cited in this text are those of the individual / organisation concerned and do not collectively constitute the point of view of the Council or the European Council.

"ΑΥΛΑΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022",ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022» μετά από εικοσιδύο ολόκληρα χρόνια ΕΝΤΥΠΗΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ έκδοσης, ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 οπότε και σταμάτησε την κυκλοφορία της για να μεταλλαχθεί σε THINK TANK BLOG. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους μας αγάπησαν, μας τίμησαν με την απίστευτη αναγνωσιμότητά της, μας εμπιστεύθηκαν και ακόμα το κάνουν έως σήμερα. Ευχαριστούμε όσους συνεργάστηκαν μαζί μας, όσους μας εμπιστεύθηκαν και μας στήριξαν. Με αληθινή, βαθύτατη εκτίμηση προς Ολους Σας… ΓΙΑΝΝΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ

Toπικό Μέσο Μαζικής ενημέρωσης ("θυγατρικό" της "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"),ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 170.000 Ελλήνων Πολιτών. Είκοσι ολόκληρα χρόνια ζωής (2000-2021) και αγώνων στην καταγραφή και υπεράσπιση της Αλήθειας για τον πολύπαθο τόπο των Αχαρνών.

ΑΧΑΡΝΕΣ: Ενημέρωση...ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"
ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" θα ζητά ΕΣΑΕΙ.."ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"!!

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"
Ερευνα,Συνεντεύξεις και επισήμανση της σπουδαιότητος του τότε ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" απο το Περιοδικό "ΑΧΑΡΝΕΩΝ Εργα" το έτος 2004!!
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.

Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.

Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.

=Επι είκοσι δύο (22) χρόνια, στήριζε τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή

. =Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, προέβαλε με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.

=Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, έδινε βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στήριζε τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, πρόβαλλε με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημέρωνε για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.

=Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενήθηκε στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», στην διακοπείσα πλέον ηλεκτρονική έκδοσή της, ήταν ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Υπήρξε ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολάμβανε όμως του Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενούσε ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη-κάτι που συνεχίζεται και σήμερα- πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα (που συνεχίζεται ως σήμερα). Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διεκδίκησε και κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκε, με «εξετάσεις» εικοσιδύο ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022
ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022