Καλό μεσημέρι.

«Καλάθι του Νοικοκυριού» – «Κάρτα Αγοράς» – Τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Θέλω να σημειώσω ότι, ενώ διανύουμε την 15η εβδομάδα που εφαρμόζεται το «Καλάθι του Νοικοκυριού», οι τιμές στο 91% των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ολες οι αλυσίδες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, από το σύνολο 882 προϊόντων στο «Καλάθι» που είναι απολύτως συγκρίσιμα, στα 70 (ποσοστό 8%) η τιμή μειώθηκε, στα 734 (ποσοστό 83%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και σε 78, (ποσοστό 9%) η τιμή αυξήθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου πρόκειται να μπει σε εφαρμογή η «Κάρτα αγορών», το «Market Pass», με την οποία θα χορηγείται στους καταναλωτές με χαμηλά, αλλά και μεσαία εισοδήματα, σε μια ιδιαίτερα αυξημένη και ενισχυμένη περίμετρο, το 10% του κόστους των βασικών τους αγορών, μέχρι βεβαίως ενός συγκεκριμένου ποσού, ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια και με τον αριθμό των μελών κάθε οικογένειας. Έτσι, για παράδειγμα, κάθε τετραμελής οικογένεια θα εισπράττει 52 ευρώ το μήνα.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία του πανευρωπαϊκού δείκτη HEPI (Household Energy Price Index)  για τον Ιανουάριο δείχνουν ότι οι τιμές ρεύματος στα κυμαινόμενα τιμολόγια παραμένουν στη χώρα μας πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η πολιτική της Κυβέρνησης και στο θέμα αυτό συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα για τους Έλληνες καταναλωτές. Η ουσιαστική στήριξη των καταναλωτών, η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές, έχουν πάρει στον τόπο μας μόνιμα χαρακτηριστικά. Και η πολιτική αυτή -όπως έχει επανειλημμένα δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- θα συνεχιστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Φυσικά γνωρίζουμε, καταλαβαίνουμε, παρακολουθούμε ότι τα προβλήματα στην καθημερινότητα, όχι μόνο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας από τις κρίσεις ακρίβειας, παραμένουν. Δεν έχουν λυθεί τελείως, δεν έχει μηδενιστεί το αποτύπωμα στις ζωές των ανθρώπων. Αλλά, είμαστε και θα παραμείνουμε σε καλό δρόμο, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Οι πολιτικές μας βρίσκουν στόχο και βήμα βήμα πάμε καλύτερα. Με σχέδιο, με πραγματισμό, με επαγγελματισμό, με κοινωνική ευαισθησία και κυρίως πολιτικό ανθρωπισμό, είμαστε διαρκώς στο πλάι της κοινωνίας, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για όσο καιρό απαιτείται, για όσο καιρό χρειαστεί.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φροντίδας βρεφών από 120  επιχειρήσεις

Ένα ακόμη σημαντικό πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και ειδικότερα για την εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Το πρόγραμμα αυτό μπήκε από χθες στις ράγες. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά στη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών σε 120 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Για το σκοπό αυτό άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς δράσεων που έχει αναλάβει η Πολιτεία για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας. Αυξήσαμε κατά 30.000 τα παιδιά που πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς τα τελευταία χρόνια. Διευρύναμε τις γονικές άδειες. Προχωρήσαμε στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς». Και τώρα είναι η σειρά αυτού του προγράμματος,  της δημιουργίας 120 χώρων φροντίδας για μικρά παιδιά εργαζομένων σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Όλες αυτές οι δράσεις, αλλά και αυτές που έρχονται, αυτές που θα συνεχίσουμε, στοχεύουν στην ενίσχυση των νέων οικογενειών και στην ενίσχυση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της δημογραφικής απειλής.

Καλλιτέχνες

Το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 αφορά αποκλειστικά και μόνο στο προσοντολόγιο του Δημοσίου, χωρίς να θίγει κανένα ισχύον δικαίωμα των καλλιτεχνών, και δεν αλλάζει τίποτα, σε σχέση με αυτά που ισχύουν στον τόπο μας και εδώ 20 χρόνια, άρα και επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Θα ήθελα να παραθέσω γεγονότα και στοιχεία πρώτα, ώστε αμέσως μετά να κάνουμε τις πολιτικές κρίσεις.

Πρώτα από όλα, να ξεκινήσω από το γεγονός ότι με τροπολογία τα όσα αφορούσαν τους καλλιτέχνες σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα έχουν ήδη αποσυρθεί, έχουν ήδη καταργηθεί. Άρα το βασικό αίτημα της απόσυρσης του σκέλους του Προεδρικού Διατάγματος που αφορούσε τους καλλιτέχνες έχει ήδη, με νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση, πραγματοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα, επειδή συνεχίζει να διατηρείται μία ένταση, αμφιβολίες, αβεβαιότητες και μεγάλη σύγχυση, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:

Διατυπώνεται η άποψη ότι, όσο ίσχυε ακόμη το σκέλος που αφορούσε τους καλλιτέχνες στο Προεδρικό Διάταγμα πριν αυτό αποσυρθεί, οι καλλιτέχνες που έχουν παρακολουθήσει διάφορες καλλιτεχνικές σχολές με αντικείμενο την καλλιτεχνική εκπαίδευση κρατικές ή ιδιωτικές υποβιβάζονται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα σε αποφοίτους λυκείου. Αυτό δεν ισχύει.