Καλό μεσημέρι,

Ο Πρωθυπουργός σήμερα συμμετέχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, η οποία πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και κατόπιν με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Ασφάλεια, άμυνα, ενέργεια, πολιτική προστασία, κλιματική κρίση, τουρισμός θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων των τριών ηγετών. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Η συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται το πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) το οποίο θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Η Σύνοδος αυτή, σηματοδοτεί την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή.

—-

Αύριο, 5 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρεθεί στην Άγκυρα προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του σε συνέχεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Οι δύο Υπουργοί θα εστιάσουν κατά τις συνομιλίες τους σε ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τις περιφερειακές εξελίξεις. Επιπλέον, θα συζητηθεί η προετοιμασία της σχεδιαζόμενης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και η διοργάνωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας που προγραμματίζεται για το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη.