Καλημέρα σας.

Απολιγνιτοποίηση και δίκαιη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο 

Η Κυβέρνηση, παρά τις πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις, προωθεί το γενικότερο σχέδιό της για την προκοπή της Πατρίδας και την προσαρμογή μας στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ειδικότερα, προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και τα σχέδια δράσης που οδηγούν τη χώρα σε δυναμική ανάπτυξη, και την κοινωνία, όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, σε ένα αύριο ασφάλειας και ευημερίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή σύσκεψη στη Κοζάνη με Υπουργούς, τοπικούς παράγοντες, εκπροσώπους τοπικών φορέων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αντικείμενο την  προώθηση του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εργασίας που διήρκησε πάνω από τέσσερις ώρες, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει με γρήγορα βήματα και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε να προσελκύσουμε νέες και δυναμικές επενδύσεις στην περιοχή, που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας την αειφόρο ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε αυτή να καταστεί περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη.

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης, που ήδη εφαρμόζεται, συνιστά μια εμβληματική μεταρρύθμιση που απαντά στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης, προστατεύει το περιβάλλον, βελτιώνει την ποιότητα ζωής  στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Για την επίτευξη της μεταρρύθμισης αυτής καταρτίστηκε Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και μπαίνει σε εφαρμογή «πακέτο» δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που θα  ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027. Το σχέδιο αυτό θα μετατρέψει τη Δυτική Μακεδονία σε μια περιοχή μεγάλων επενδύσεων.

Η μετάβαση αυτή κατέστη πιο επείγουσα για τη χώρα μας, για μια σειρά από λόγους:

Πρώτον, σε σύγκριση με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα δικά μας κοιτάσματα λιγνίτη είναι φτωχότερα και πιο αντιοικονομικά.