"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"
"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..O Iστοχώρος Γνώμης εκφραζόμενης με άρθρα των Γιάννη και Μαρίας Βαβουρανάκη καθώς και επιλεγμένων αρθρογράφων που δημοσιεύονται και ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA!! Η μετεξέλιξη μιας 22χρονης εκπληκτικής Εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"που ιδρύθηκε το έτος 2000,έκλεισε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 για να επανέλθει με την αλλαγή του τίτλου της σε "η Χρήσιμη Εφημερίδα" προκειμένου να συνεχιστεί μια εξαίρετη πορεία 23 ετών

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..a new usefull beginning after twenty three wonderful years !!

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ:
23/4/2024
Χθες 2390  Αυτόν τον μήνα 50531  Τελευταίος μήνας 64042 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΓΝΩΜΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ: IMF:Latin America's Shifting Demographics Could Undercut Growth..-NOMOI KAI ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ..-SPD, update..-NASA's Earth Observatory,update..-"δρόμος ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ":Ο Ρ. Ρινάλντι συζητά με τον Λ. Αξελό για τον Γεώργιο Σκληρό..-EUROPEAN BANK's latest..-ΕΕΦΑΜ newsletter..-Δήλωση Αρχιεπισκόπου για τις επιθέσεις σε πολιτικούς..-ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ..νεώτερα..-ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ:Συνέλευσις την Πέμπτη.....-Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος:στο ΣτΕ για την ακύρωση του πλαφόν κέρδους στο παιδικό γάλα..-Oροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις:ΨΗΦΙΣΘΕΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (λάβετέ το ολόκληρο)..-FINANCE-NEWSLETTER@ec.europa.eu:SAVE THE DATE: 22 May 2024 - Technical workshop....-Ν.Δ. για τη συμπλήρωση 26 ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή..-OBAMA's latest news..-COUNCILOF THE EU update..-«SAVE THE BEE -The Parnitha Bee Project» με τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής..- Η ΠΑΡΝΗΘΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ......-30η "Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ Γαλάζια Οικονομία"..-Fashion Revolution Greece: Fashion Revolution Greece .....-OKE δελτίον τύπου..-ΓΣΕΕ:ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024..-ΑΑΔΕ: Δυνατότητα τακτοποίησης ρυθμίσεων με ανεξόφλητες δόσεις – ενημέρωση μέσω ειδικής εφαρμογής..-ΑΑΔΕ:Το Φορολογικό Μοντέλο 3.0 στο επίκεντρο της συνάντησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή με την Αν. Γενική Γραμματέα του ΟΟΣΑ F. Lapecorella..-ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων: α΄ τρίμηνο 2024..--

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

MHN ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Fake news για τα self tests





Αθήνα 29.3.2021


Fake news για τα self tests

Το εργοστάσιο κατασκευής fake news της Κουμουνδρούρου δούλεψε εντατικά ανήμερα της Επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 προκειμένου να παρουσιάσει τον διαγωνισμό για τα self tests ως φωτογραφικό που «στήθηκε» από την κυβέρνηση, την οποία χαρακτήριζαν «πλασιέ της Siemens», προκειμένου να πάρει την προμήθεια η εν λόγω εταιρεία. Έβγαλαν απανωτές ανακοινώσεις, έκαναν δεκάδες αναρτήσεις, και έβγαιναν στα τηλεπαράθυρα, όλες τις προηγούμενες ημέρες, ανταγωνιζόμενοι ποιός θα πλασάρει καλύτερα το νέο fake αφήγημα. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Ηλιόπουλος, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος κ. Καραγιάννη και οι βουλευτές κ. Αυγέρη, Βούτσης, Γιαννούλης, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Μπαλάφας και Τριανταφυλλίδης πρωταγωνίστησαν στον αγώνα της διασποράς του χυδαίου fake news μέσω τηλεόρασης ενώ στα social media ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις των κ. Γ. Τσίπρα και Πολάκη, οι οποίοι έκαναν και χιούμορ γράφοντας πως «αν η Siemens παρήγαγε λεωφορεία, συρμούς και ΜΕΘ θα είχαμε λύσει το ζήτημα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και των ΜΕΘ».

Η πραγματικότητα είναι ότι η Siemens (που παρεμπιπτόντως παράγει και λεωφορεία και συρμούς και ΜΕΘ!), δεν ήταν καν μέσα στις 31 εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό για τα self tests που υποτίθεται πως στήθηκε για χάρη της, καθώς το test της Siemens δεν πληροί τις προδιαγραφές του δήθεν «φωτογραφικού» διαγωνισμού. Προχειρότητα, χυδαιότητα, εμμονή στο ψέμα και κυρίως μια στρατηγική που επενδύει σταθερά, τα πάντα, στο να μην τελειώνουμε με την πανδημία και να μεγιστοποιηθούν οι αρνητικές της συνέπειες. Δυστυχώς, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.




Κοινή δήλωση υπέγραψε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης..



29.03.2021

Κοινή δήλωση υπέγραψε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης με την Υπουργό Εμπορίου, Τουρισμού και Tηλεπικοινωνιών της Σερβίας κυρία Tatjana Matić



Τη δέσμευση για στενή συνεργασία, με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας επισφράγισαν με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και η Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας κυρία Tatjana Matić.

Η Κοινή Δήλωση υπεγράφη τη Δευτέρα 29/3 στο Βελιγράδι, όπου ο κ. Θεοχάρης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Στο κείμενο αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

• «Θα εργαστούμε από κοινού, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουμε τις ζημίες οι οποίες προκλήθηκαν από τον COVID-19, στον τομέα της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.

• Θα καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες να αποκαταστήσουμε τη συνεργασία στο πεδίο του τουρισμού, με σεβασμό στα υγειονομικά μέτρα τα οποία υιοθετούνται λόγω της πανδημίας σε Ελλάδα και Σερβία. Από την άποψη αυτή, θα τηρούνται οι σχετικές με τον τουρισμό ισχύουσες ανά χώρα νομοθετικές διατάξεις. Επίσης, οι διεθνείς υποχρεώσεις και συνέργειες Ελλάδας και Σερβίας στον τομέα του τουρισμού θα εναρμονίζονται με τις διαδικασίες οι οποίες ρυθμίζουν την είσοδο των τουριστών σε αμφότερες τις χώρες.

• Θα διατηρήσουμε αδιάλειπτη επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με την πρόοδο της επιχείρησης εμβολιασμού και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση σε Ελλάδα και Σερβία. Με στόχο την εισήγηση νέων μέτρων, προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια και ο τουρισμός, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις.

• Θα ενθαρρύνουμε κάθε δραστηριότητα η οποία οδηγεί σε αμοιβαία ωφέλεια και αμοιβαίο ενδιαφέρον».

Μετά από την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης επισήμανε ότι «κατ' αρχάς θα ήθελα να τονίσω πως η Ελλάδα και η Σερβία συντονίζονται και συμπορεύονται στον αγώνα για την απελευθέρωση της τουριστικής δραστηριότητας, στον αγώνα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η κοινή δήλωση που μόλις υπογράψαμε μαζί με τη συνάδελφό μου και φίλη, κυρία Tatjana Matić, επισφραγίζει τη φιλία και τη συναντίληψη ανάμεσα στις δύο χώρες. Διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία στο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα περνά μέσα και από τη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδέψουν, να απολαύσουν ασφαλείς αλλά και όμορφες διακοπές στον τόπο που επιθυμούν».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας κυρία Tatjana Matić υπογράμμισε ότι «με την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης, ακόμη μια φορά αποδείχθηκε η παραδοσιακή φιλία μεταξύ των χωρών μας, Σερβίας και Ελλάδας. Πρακτικά, επισημοποιήθηκε η κοινή μας πρόθεση -όπως την είχαμε εκφράσει και πριν από μερικούς μήνες- με σκοπό να ενδυναμώσουμε την συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, κατά την πανδημική και μετά-πανδημική περίοδο. Με την Κοινή Δήλωση δεσμευτήκαμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να βρεθούν οι λύσεις για τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε ο COVID-19. Μια από τις λύσεις προς την εξασφάλιση της υγειονομικής προστασίας των ταξιδιωτών είναι η εφαρμογή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού και η αμφίπλευρη αναγνώριση αυτών».

Επίσης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο κ. Χάρης Θεοχάρης παραχώρησε συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις του Υπουργού Τουρισμού:

- «Οι Σέρβοι ταξιδιώτες μπορούν να εμπιστεύονται απόλυτα την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή πρωτοκόλλων υγειονομικής ασφάλειας, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12 Ιανουαρίου, απέστειλε επιστολή προς τους ομολόγους του και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζοντας την ανάγκη καθιέρωσης ενός Πιστοποιητικού Εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Ενός πιστοποιητικού που θα είναι η «λυδία λίθος», η βάση της δυνατότητας απελευθέρωσης των ταξιδιών. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το ότι εισήγηση του κ. Μητσοτάκη υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ήδη η εφαρμογή του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού έχει δρομολογηθεί».

- «Η Ελλάδα και η Σερβία είναι δύο χώρες οι οποίες έχουν καταφέρει να έχουν καλύτερη πρόοδο από άλλες στον εμβολιασμό του πληθυσμού τους. Καλό θα είναι αυτή η πρόοδος, αυτή η επιτυχία, να συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα με τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά και με τη συνεργασία, αντίστοιχα, των δύο λαών, της Σερβίας και της Ελλάδας».

- «Οι Σέρβοι πολίτες επιλέγουν συχνά τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Πολλοί από εμάς έχουμε αποκτήσει φιλίες μαζί τους, καθώς τους βλέπουμε στη χώρα μας κάθε χρόνο. Χωρίς υπερβολή, τους Σέρβους φιλοξενούμενους στην Ελλάδα τους θεωρούμε 'αδελφούς'. Θέλουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να έλθουν και πάλι στην Ελλάδα. Και, φυσικά, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να ταξιδεύουν ξανά οι Έλληνες στη Σερβία, με απόλυτη ασφάλεια. Είτε για διακοπές, είτε για «city break» στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της χώρας».

- «Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουρισμού, θα ήθελα να ενημερώσω κάθε φίλο Σέρβο ο οποίος σκέφτεται να έρθει στην Ελλάδα το 2021 ότι, προκειμένου να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα μας, θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένος είτε να έχει περάσει αρνητικό τεστ ή να έχει αναρρώσει από κορωνοϊό. Θα υπάρχουν επίσης δειγματοληπτικά και στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας. Στο βαθμό που κάποιος είναι αρνητικός, θα μπορεί να πηγαίνει στο ξενοδοχείο και να απολαμβάνει τις διακοπές του χωρίς καμία επιπλέον υποχρέωση, με τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη και κάθε φιλοξενούμενο. Να σημειώσω ακόμη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να προτεραιοποιήσει τον εμβολιασμό των υπαλλήλων του τουρισμού, των ανθρώπων που κατά κύριο λόγο θα έρχονται σε επαφή και θα εξυπηρετούν τουρίστες, ώστε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο αίσθημα της ασφάλειας. Το αίσθημα αυτό, μαζί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία πέρυσι αποδείχθηκαν σωτήρια, αποτελούν δύο θεμελιώδεις παράγοντες για το επιτυχημένο άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το 2021».Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης εξήρε τη διάθεση συνεργασίας εκ μέρους της ομολόγου του, κυρίας Tatjana Matić. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης «σε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυρία Matić και όλη η ομάδα του Υπουργείου Εμπορίου, Τουρισμού και Τηλεπικοινωνιών της Σερβίας έχουν επιδείξει θέληση, ενέργεια και αποφασιστικότητα, ώστε να συνεργαστούν τα δύο Υπουργεία αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες ψηφιακά και υγειονομικά. Δουλέψαμε μαζί προκειμένου να βρούμε λύσεις για τα όποια ζητήματα -αναπόφευκτα- υπάρχουν, με στόχο το άνοιγμα του τουρισμού. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την απαράμιλλη φιλοξενία και θα προσπαθήσω να ανταποδώσω, φιλοξενώντας τη σερβική αντιπροσωπεία στην 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Σας περιμένουμε. Στην Ελλάδα κάθε Σέρβος είναι πάντα ευπρόσδεκτος».


Θανάσης Μπούρας Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων:Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Αντιπρόεδρος
Βουλευτής Δυτικής Αττικής – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 29.3.2021

 

Στα πλαίσια του τακτικού ετήσιου ελέγχου του έργου των Ανεξάρτητων Αρχών, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των Ελλήνων, υπό την προεδρία του Αντιπρόεδρου της Βουλής και Βουλευτή Δυτικής Αττικής, κ. Θανάση Μπούρα, πραγματοποίησε τρεις συνεδριάσεις κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Τις ημερήσιες διατάξεις απασχόλησαν: α) ο απολογισμός πεπραγμένων έτους 2019  της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, β) ο απολογισμός πεπραγμένων έτους 2019 της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και γ) ο απολογισμός πεπραγμένων έτους 2019 του Συνηγόρου του Καταναλωτή. Αρχικά, έλαβε χώρα ακρόαση των Προέδρων των Αρχών κκ. Τσιαπαρίκου Ιωάννας, Μασσέλου Κωνσταντίνου και Ζαγορίτη Ελευθέριου, αντίστοιχα. Εν συνεχεία, ακολούθησαν εποικοδομητικοί διάλογοι μεταξύ των μελών της Επιτροπής, των Προέδρων των Αρχών και των συνεργατών τους.

Η Επιτροπή, υπό την προεδρία του κ. Μπούρα, παραμένει πιστή στο θεσμικό της ρόλο, ήτοι,μεταξύ άλλων, τον έλεγχο των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας μας, προωθώντας τη διαφάνεια της δημόσιας πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι τοέργο της Επιτροπής προβάλλεται σε απευθείας μετάδοση (ή μαγνητοσκοπημένα όταν ταυτόχρονα συνεδριάζει η Ολομέλεια του Σώματος) από το Κανάλι της Βουλής, δίνοντας, έτσι, τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για το πόσο αποτελεσματικά τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ελέγχουν τους θεσμούς.

 

Βουλή των Ελλήνων, 100 21 Αθήνα-τηλ.:2103708401-2, fax: 2103707888

Θεμιστοκλέους 3, 10677 Αθήνα, Τηλ.: 210 3303066, Φαξ: 210 3301970

e-mail: vice.president_c@parliament.gr, bouras@parliament.gr

ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ,ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ανακοίνωση:"..21 σημαντικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ"

 

Βασικός στόχος μου από τότε που ανέλαβα το υπουργείο είναι η αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Η πρωτοβουλία που ανακοινώνουμε σήμερα –σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- υπηρετεί αυτόν ακριβώς το στόχο. Οι πολίτες θα μπορούν στο εξής να ολοκληρώνουν μέσω των ΚΕΠ 21 σημαντικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα σε όλους -και ειδικά σε εκείνους που είτε δεν έχουν τις απαιτούμενες ψηφιακές δεξιότητες είτε διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς άμεση πρόσβαση στα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ- να εξυπηρετηθούν από εκπαιδευμένους υπαλλήλους των ΚΕΠ.
Αυτή η διασύνδεση εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική ενίσχυσης του επιπέδου εξυπηρέτησης από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και την παροχή ορισμένων υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ μέσω των ΚΕΠ. Παράλληλα ετοιμάζουμε και νέες δράσεις, όπως το μεγάλο έργο της δημιουργίας ενός σύγχρονου ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου για το Υπουργείο και όλους τους εποπτευόμενους φορείς, που θα κατευθύνει σωστά τους πολίτες, ώστε να διευκολύνονται στην επίλυση των ζητημάτων τους. Οραματιζόμαστε μια Δημόσια Διοίκηση φιλική προς τους πολίτες και εργαζόμαστε κάθε ημέρα για να γίνει αυτό πραγματικότητα.




ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΕΤΣΑ,Αν.Υπ.Εσ. πρόσφατη δραστηριότητα

 Αθήνα, 24 Μαρτίου 2021



«Παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα,

στη Συνεδρίαση της ΚΕΔΕ»

 

«Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε μαζί, είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σε παρέμβασή του στη σημερινή Συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

«Εσείς είστε οι πρεσβευτές αυτού του εμβληματικού προγράμματος στις τοπικές σας κοινωνίες», επισήμανε ο κ. Πέτσας απευθυνόμενος στους Δημάρχους. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε ευρώ με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, όχι με μεμψιμοιρία και γκρίνια», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι, έως τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, θα έχει υπάρξει τροποποίηση στις προκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος -εκεί όπου χρειάζεται- για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», προκειμένου να αποτυπώνεται, όπως σημείωσε, η νέα παράταση έως και τις 30 Απριλίου που πρόκειται να δοθεί.

Πρόκειται για τη δεύτερη παράταση που δίνεται στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, καθώς η αρχική προθεσμία είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ η πρώτη παράταση λήγει στις 31 Μαρτίου.

«Δεν θα μείνει ούτε ένα από τα 2,5 δισ. ευρώ αδιάθετο. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλο τον χρηματοδοτικό μας φάκελο», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε:

«Ο χρονικός ορίζοντας της 30ης Απριλίου δεν είναι πολύ μακριά. Είναι, όμως, ένα αρκετά ικανοποιητικό διάστημα, ώστε όλοι όσοι δεν έχουν υποβάλλει τις προτάσεις τους να το κάνουν, για να μπορέσουν να ενταχθούν γρήγορα, ώστε να έχουμε δημοπρατήσεις έργων και συμβασιοποιήσεις -εντός του 2021- και ως εκ τούτου τη γρήγορη υλοποίησή τους. Θα ήθελα λοιπόν να δούμε, το επόμενο διάστημα, με αισιοδοξία. Όταν πλησιάζουμε προς τη λήξη υποβολής των προτάσεών σας -που θα είναι η 30η Απριλίου- θα δούμε τι άλλες κατανομές χρειάζεται να γίνουν. Το πρόγραμμα θυμίζω είναι μέχρι το 2023, οπότε έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τις παρεμβάσεις που χρειάζονται. Αυτό που έχει, πρωτίστως, σημασία είναι τα ώριμα έργα που εντάσσετε, να τα τρέχετε γρήγορα για να έχουν την απορρόφηση που χρειάζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να μπορεί, από την πλευρά της, να βάζει περισσότερα χρήματα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, αλλά είναι καλό και για τους ίδιους τους Δήμους, καθώς μειώνει το συνολικό κόστος εξυπηρέτησης του δανείου».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των Δημάρχων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι, τις επόμενες ημέρες, εκδίδεται Κοινή Υπουργική Απόφαση που σχετίζεται με τη θέσπιση “πλαφόν”, ώστε όπως τόνισε «για πρώτη φορά να μπορούν οι Δήμοι -ανάλογα με το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά τους- να γνωρίζουν μέχρι ποιο ύψος μπορούν να χρηματοδοτηθούν τα έργα τους από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”».  Όπως υπογράμμισε ο κ . Πέτσας:

«Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε “πλαφόν”. Αυτό σημαίνει ότι όποιος ήταν πιο έτοιμος, μπορούσε να υποβάλλει την πρότασή του, να απορροφήσει όλα τα χρήματα και πάρα πολλοί  Δήμοι, με πιο αδύναμες τεχνικές υπηρεσίες ή επειδή ήθελαν περισσότερο χρόνο να σκεφτούν να προτεραιοποιήσουν τα έργα τους και να τα ωριμάσουν, θα μπορούσαν να είχαν μείνει εντελώς εκτός. Πρόθεσή μας με τη θέσπιση “πλαφόν” είναι κάθε Δήμος, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, εφόσον υποβάλλει πρόταση για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” να δει κάποιο έργο προτεραιότητας να εντάσσεται σε αυτό. Και, πράγματι, όλη η Ελλάδα να γίνει ένα εργοτάξιο. Θέλουμε να διαχυθεί αυτό το πλεονέκτημα σε όλη τη χώρα. Το “πλαφόν” είναι, λοιπόν, απαραίτητο και σας διαβεβαιώνω ότι θα είναι εύλογο. Είναι άλλο πράγμα Μητροπολιτικοί Δήμοι, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, άλλο πράγμα μικρότεροι επαρχιακοί Δήμοι και άλλο πράγμα ένας μεγαλύτερος Δήμος που αποτελεί έδρα κάποιου Νομού. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπ’ όψιν και έχει γίνει μία κατανομή που πιστεύω ότι είναι δίκαιη και ότι θα μπορέσει να οδηγήσει και εσάς στη σωστή προτεραιοποίηση των έργων σας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, στην παρέμβασή του στη Συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αναφέρθηκε και στην υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τα δύο προγράμματα, το “Αντώνης Τρίτσης” και το “Ηλέκτρα”, «η οποία αποτελεί αναντίρρητα ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον».

Για το θέμα της παράτασης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», τόνισε: «Είμαι “σφικτός” στο θέμα, θέλω να βάλετε τα δυνατά σας, ξέρω ότι μπορείτε να κάνετε το καλύτερο και όταν φτάσουμε κοντά στην 30η Απριλίου, έχουμε βαθμούς ελευθερίας, έχουμε την ευελιξία στα χέρια μας, είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια για να δούμε τι χρειάζεται περαιτέρω να γίνει».

Ο κ. Πέτσας απάντησε και για το αναπτυξιακό αποτύπωμα των έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα αυτό. Όπως είπε:

«Το αναπτυξιακό αποτύπωμα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το κοινωνικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων κρίνεται κατά περίπτωση. Είναι άλλο πράγμα η αγροτική οδοποιία για το Κιλελέρ και άλλο πράγμα η αστική αναζωογόνηση για την Αθήνα. Είναι άλλο πράγμα ένα μικρό νησί που μπορεί να επενδύσει στην ηλεκτροκίνηση και να φτιάξει το brand name του και άλλο πράγμα οι παρεμβάσεις που χρειάζονται σε έναν ορεινό Δήμο. Επομένως, πρέπει όλα αυτά να σταθμίσουμε και εσείς μέσα στις προτεραιότητές σας μπορείτε να μας υποδείξετε ποια είναι τα σημαντικά έργα, τα οποία θα έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτύπωμα και για εσάς και για τους δημότες σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Επιτροπή Αξιολόγησης που θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να προχωρήσει πιο γρήγορα σε εκείνα τα έργα που είναι βασικής προτεραιότητας για εσάς».

Τέλος, αναφορικά με τη νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προς τους Δήμους, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η Υπουργική Απόφαση θα έχει υπογραφεί έως την Παρασκευή 26 Μαρτίου και σημείωσε ότι οι Δήμοι θα ενημερωθούν, αναλυτικά, για την κατανομή

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2021

«Χρηματοδότηση του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων»

Υπεγράφη, σήμερα, σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση η Συμφωνία Χρηματοδότησης, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση θα υποστηρίξει νέες βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε έργα με σημαντικό αποτύπωμα και υψηλό αντίκτυπο για τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει παράσχει η ΕΤΕπ, στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα, που θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της υλοποίησης εκατοντάδων αναπτυξιακών προγραμμάτων που στόχο έχουν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών στους Δήμους και τις Περιφέρειες ολόκληρης της χώρας.

Η ταυτότητα του Προγράμματος

Το εν λόγω Πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό επενδυτικό εργαλείο, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει αναπτυξιακός μοχλός για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας, με την κατασκευή σημαντικών έργων σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη τη χώρα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης και αντιμετώπισης των αιτιών και συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» εστιάζει σε «πράσινα» έργα υποδομής με κεντρικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Τα έργα αφορούν, μεταξύ άλλων, τομείς όπως το περιβάλλον και η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής, και εστιάζουν σε αναβάθμιση των υποδομών σε κρίσιμους τομείς, από την ύδρευση και αποχέτευση, μέχρι την οδοποιία και οδική ασφάλεια, καθώς και την αστική αναζωογόνηση.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαχειρίζεται τα επιλέξιμα επενδυτικά έργα. Πρόκειται για την επισφράγιση μίας πολύμηνης προσπάθειας που είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020 με την παρουσίαση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δις ευρώ.

Η ΕΤΕπ συμφώνησε, επίσης, να χορηγήσει 375 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι συμφωνίες χρηματοδότησης για τις δύο αυτές πρωτοβουλίες υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Δημήτριο Σταμάτη και τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, αρμόδιο για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, στο πλαίσιο διαδικτυακής τελετής, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

«Η σημερινή είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα αλλά είναι και μία πολύ σημαντική μέρα για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το 2020, ήταν μια εξαιρετικά καλή χρονιά όσον αφορά τη σχέση μας. Πιστεύω θέτουμε τις βάσεις ώστε το 2021 να είναι μια ακόμα καλύτερη χρονιά με την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών συμφωνιών που ουσιαστικά αποτυπώνουν τη σύμπλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τις κεντρικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς αρχίζουμε να εστιάζουμε στην εποχή μετά την πανδημία.

Καθώς είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, καθώς αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών, θεωρώ ότι τώρα είναι πολύ σημαντικό να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον σχεδιασμό του μέλλοντος στον κόσμο μετά την πανδημία. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολυάριθμες ευκαιρίες, πέρα και πάνω από τις δύο συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα, για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας, για την εμβάθυνσή της ώστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επιτυχία της Ελλάδας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι νέες συμφωνίες αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη υποστήριξη που έχει παράσχει η ΕΤΕπ για έργα ενεργειακής απόδοσης και αστικές επενδύσεις στα 58 χρόνια δράσης της στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αντανακλά το όραμα των Ελλήνων εταίρων μας να αυξήσουν τις επενδύσεις προτεραιότητας και τη στενή συνεργασία με την ειδική Ομάδα Επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα στην Αθήνα και το Λουξεμβούργο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Werner Hoyer.

Στη σπουδαιότητα των δύο επενδυτικών προγραμμάτων αναφέρθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές.

«Η σημερινή υπογραφή των δύο νέων χρηματοδοτικών συμβάσεων, συνολικού ύψους 875 εκατ. ευρώ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, επιβεβαιώνει, για ακόμα μία φορά, ότι η Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται, σταθερά, στο πλευρό της Ελλάδας, στηρίζοντας την υλοποίηση σημαντικών έργων και επενδύσεων, με πολλά, μεγάλα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Έργων και επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που είναι εξαιρετικά παραγωγική και μας διευκολύνει να προωθούμε κατά τον καλύτερο τρόπο τον αναπτυξιακό ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, θα συνεχιστεί σε πολλαπλά επίπεδα, περιλαμβανομένων και των δανείων που θα δοθούν στα επόμενα χρόνια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Με τις συμβάσεις αυτές θα προστεθούν αναγκαίοι πόροι στην ελληνική οικονομία για έργα τοπικά και φιλοπεριβαλλοντικά, έργα τα οποία θα ξαναβάλουν μπρος την ελληνική οικονομία τώρα που εξερχόμαστε, μέσω των εμβολίων, από την περίοδο του Covid», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί βασικό εταίρο της Ελλάδας και σήμερα το αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, με την ουσιαστική στήριξή της στην προσπάθεια επίτευξης του εθνικού στόχου για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων έως το 2030», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί τη συνέχεια μιας προσπάθειας που οι προκάτοχοί μας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Θοδωρής Λιβάνιος είχαν ξεκινήσει. Για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης, στο οποίο εμπλέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι μία εξαιρετικά μεγάλη ευκαιρία και φιλοδοξία, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου οι Δήμοι μας να υλοποιήσουν δράσεις προς όφελος των πολιτών. Δράσεις αστικής ανάπλασης, δράσεις που συνδέονται με την ενίσχυση της ανακύκλωσης, δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές, δράσεις που συνδέονται με την ηλεκτροκίνηση, δηλαδή ένα ολόκληρο σύνθετο πλαίσιο, το οποίο οδηγεί στην πραγματικότητα στη διαμόρφωση ενός διαφορετικού τοπίου για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού. Να μην παραλείψω, αυτό είναι μία από τις αγάπες μου, ότι εδώ υπάρχουν δράσεις για την αγροτική οδοποιία, ένα πολύ σημαντικό μέτρο για την Περιφερειακή μας ανάπτυξη, για την ανάπτυξη της πρωτογενούς μας παραγωγής, άρα είναι σημαντικό ότι όλες αυτές οι δράσεις χρηματοδοτούνται. Θέλω να ελπίζω ότι με την καλή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, η οποία επαξίως εκπροσωπείται στη σημερινή συνάντηση, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα χρήματα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Στον θετικό αντίκτυπο του Προγράμματος για τις τοπικές κοινωνίες αναφέρθηκαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Οι Περιφέρειες της χώρας είναι απόλυτα έτοιμες να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό αυτό το πολύτιμο και σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα “τρέξει” γρήγορα. Σε συνδυασμό με τα έργα που υλοποιούμε ήδη, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα δούμε πολύ σύντομα τις τοπικές μας κοινωνίες να αλλάζουν, να εκσυγχρονίζονται, να αναβαθμίζονται και να αποτελούν τις πραγματικές ατμομηχανές της ανάπτυξης για όλη τη χώρα», δήλωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι μία μοναδική ευκαιρία μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και να δώσουμε πλέον την ώθηση που η ελληνική κοινωνία θέλει για να φύγει μπροστά. Καθήκον των Δήμων είναι όχι απλά να απορροφήσουν και το τελευταίο ευρώ, αλλά να το αξιοποιήσουν με πολλαπλασιαστικά οφέλη», δήλωσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και Δήμαρχος Τρικκαίων.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση παρευρέθηκε και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Χριστίνα Γιοβάνη.

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι μία πραγματικά χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει όψη η τοπική κοινωνία προς όφελος των πολιτών, ένα σημαντικότατο εργαλείο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι μία πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

«Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” είναι μία πραγματικά χρυσή ευκαιρία για να αλλάξει όψη η τοπική κοινωνία προς όφελος των πολιτών, ένα σημαντικότατο εργαλείο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μαζί με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» -που χρηματοδοτεί δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας- δίνουν μία τρομερή ώθηση στην ελληνική οικονομία, η οποία μπορεί τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, να είναι μία πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Από τη συζήτηση που προηγήθηκε, κρατάω δύο σημεία και μία προειδοποίηση. Τα δύο σημεία έχουν να κάνουν με την αισιοδοξία, η οποία εκπέμπεται από το μήνυμα του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σχετικά με το γεγονός ότι μιλάμε για ένα πρώτο «πακέτο» χρηματοδότησης, τα 875 εκατ. ευρώ και αυτά θα μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται για να χρηματοδοτούν και άλλες δράσεις, οι οποίες έχουν αυτό το πολύ σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Η προειδοποίηση, όμως, έχει να κάνει με αυτό που είπε ο κ. Hoyer ότι είναι στο χέρι μας να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα και η γρήγορη απορροφητικότητα θα φέρει και άλλα χρήματα, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν, επίσης, αξιόλογα αναπτυξιακά έργα. Είναι στο χέρι, λοιπόν, όλων υμών των παριστάμενων Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών που χειρίζονται παραγωγικά χαρτοφυλάκια, είναι στο χέρι των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και πραγματικά τα επόμενα χρόνια να μετουσιώσουμε σε πράξεις αυτόν τον χρηματοδοτικό φάκελο που υπογράφηκε σήμερα από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα ήθελα να κλείσω, ευχαριστώντας όχι μόνο την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Θοδωρή Λιβάνιο, καθώς και τον Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά να ευχαριστήσω επίσης δύο πολύ σημαντικούς ανθρώπους που και χθες και σήμερα και αύριο θα συνεχίσουν να κοπιάζουν για τα προγράμματα αυτά. Αναφέρομαι στον Υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, που πάνω τους θα είναι ένα μεγάλο βάρος για να προχωρήσουμε γρήγορα στην υλοποίηση, όπως όλοι επιθυμούμε. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ευκαιρία για κάτι καλύτερο για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη».

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2021

«Νέα έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ στους Δήμους»

Υπεγράφη, σήμερα, η Υπουργική Απόφαση για νέα έκτακτη χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας: «Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα τους Δήμους, που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού έχοντας αφενός απώλειες στα έσοδά τους και αφετέρου αυξημένες έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Πρόκειται για μία ακόμα άμεση χρηματοδότηση προς τους Δήμους όλης της χώρας που προστίθεται στην οικονομική ενίσχυση ύψους 187,1 εκατομμυρίων ευρώ, με την οποία στηρίχθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση το προηγούμενο έτος. Στεκόμαστε δίπλα στους Δήμους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί. Κράτος και Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωράμε ενωμένοι για να σχεδιάσουμε μαζί την επόμενη ημέρα, δίνοντας λύσεις στα προβλήματα, με στόχο να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

*Επισυνάπτεται η Υπουργική Απόφαση

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A85%CE%9F646%CE%9C%CE%A4%CE%9B6-%CE%95%CE%A3%CE%9A?

EUROPEAN BANK latest news





EBRD newsletter - Friday 26 March
26-03-2021 02:45 PM GMT

A digest of recent news from the EBRD

In conversation with the EBRD President
26-03-2021 11:50 AM GMT

Multilateralism, 30 years of the EBRD and the future

Improving water and wastewater treatment in Subotica
26-03-2021 01:28 PM GMT

EBRD, EU and bilateral donors help a Serbian city modernise its water infrastructure




IMF interesting latest news

 

The latest IMF analysis of global economics, finance, development and policy issues shaping the world //

   

IMF Blog Logo
image


Dear maria,

We just published a new blog—please find the full text below. Translations coming soon.


 

How European Banks Can Support the Recovery

By Mai Chi Dao, Andreas Jobst, Aiko Mineshima, and Srobona Mitra

A robust post-COVID-19 recovery will depend on banks having sufficient capital to provide credit. While most European banks entered the pandemic with strong capital levels, they are highly exposed to economic sectors hit hard by the pandemic.

new IMF study assesses the impact of the pandemic on European banks’ capital through its effect on profitability, asset quality, and risk exposures. The approach differs from other recent studies—by the European Central Bank and European Banking Authority—because it incorporates policy support provided to banks and borrowers. It also incorporates granular estimates of corporate sector distress, and examines a larger number of European countries and banks.

The analysis finds that, while the pandemic will significantly deplete banks’ capital, their buffers are sufficiently large to withstand the likely impact of the crisis. And with the right policies, banks will be able to support the recovery with new lending.

Using the IMF’s January 2021 projections as a baseline, euro area banks will remain broadly resilient to the deep recession in 2020 followed by the partial recovery in 2021. The aggregate capital ratio is projected to decline from 14.7 percent to 13.1 percent by the end of 2021 if policy support is maintained. Indeed no bank will breach the prudential minimum capital requirement of 4.5 percent, even without policy support.

chart 1

 

But at least three important caveats are worth noting.

First, effective policies matter.

Supportive policies are extremely important in reducing both the extent and variability of banks’ capital erosion. They substantially weaken the link between the macroeconomic shock and bank capital, and lower the chances that banks cut back lending to conserve capital. Aside from regulatory capital relief, these policies include a wide range of borrower support measures, such as debt moratoria, credit guarantees, and deferred insolvency proceedings. They also include grants, tax relief, and wage subsidies to firms.

chart 2

 

Looking beyond the euro area, banks in Europe’s emerging economies are likely to see a higher capital erosion of 2.4 percentage points. In many of these countries, tighter government budgets meant a lower level of support.

Second, market-based capital thresholds are the more relevant benchmarks. 

For many larger banks, hybrid capital—which contains elements of both debt and equity—is likely to be an important source of funds at a time when the cost of capital remains high. But investors in hybrid capital typically rely on interest payments.

If policies are not effective, several banks might struggle to meet their so-called “maximum distributable amount” (MDA) capital thresholds, which are higher than their current regulatory minimum requirements. This would lead to restrictions on dividend distributions and interest payments to hybrid capital, possibly spooking investors. Larger banks, which hold about 25 percent of capital in such instruments, could come under funding pressure.

chart 3

 

Third, the speed of the recovery is critical.

A protracted recovery could result in much larger credit losses and higher provisions for bad loans. If GDP growth in 2020–21 is 1.2 percentage points below the baseline forecast, the erosion of bank capital could become more pronounced. Over 5 percent of all banks would risk breaching their MDA thresholds, even with policies in place. And this share would double if policies do not work as projected (see above chart).

Policies to keep banks healthy

These results suggest a strategy that focuses on the following areas:

Continue pandemic support policies until the recovery is firmly established. A premature winding down of borrower support could create “cliff edge effects” and risk choking off credit supply just when it is needed most. As the recovery gains momentum, eligibility criteria should be tightened and be better targeted. Some direct equity support could also be considered for viable firms.

Clarify supervisory guidance on the availability and duration of capital relief. Supervisors should clarify the timetable for bank’s capital buffers. Banks should be allowed to build back capital buffers gradually to preserve lending capacity. Restrictions on dividend payouts and share buybacks should be maintained until the recovery is well underway.

Support balance sheet repair by strengthening nonperforming loan management and the bank resolution framework. As policy measures expire, delayed loss recognition will likely trigger a wave of loan defaults. The EU authorities should use the current system-wide stress test, due in July 2021, to assess the need for precautionary recapitalizations. Insolvency regimes should be strengthened by addressing administrative constraints and establishing fast-track procedures to restructure debt.

Address structurally low bank profitability. Banks will take several years to build back capital organically through retained earnings unless their profitability improves. Banks should therefore enhance non-interest revenues and streamline operations to improve their cost structures, including through greater use of digital technologies. And consolidation could improve banks’ efficiency, while facilitating a better allocation of capital and liquidity within banking groups.

Mai Chi Dao is a Senior Economist in the IMF’s European Department.

Andreas (Andy) Jobst is a senior economist in the IMF’s European Department.

Aiko Mineshima is a Senior Economist in the IMF’s European Department.

Srobona Mitra is a senior economist in the IMF’s European Department.


Thank you again for your interest in IMF Blog. Read more of our latest content here.

Take good care,

Glenn


Glenn Gottselig
Blog Editor, IMF
GGottselig@IMF.org

The latest IMF analysis of global economics, finance, development and policy issues shaping the world //

   

IMF Blog Logo
image


Dear maria,

We just published a new blog—please find the full text below. Translations coming soon.


 

Asia-Pacific, the Gigantic Domino of Climate Change

By Vitor Gaspar and Chang Yong Rhee

Forget the poetic flap of a butterfly’s wings in Beijing causing rain in Central Park. Climate issues in Asia-Pacific are measured in superlatives. The world’s biggest population. Two of the three largest carbon dioxide-emitting countries and the largest share of emissions globally. The most exposed to extreme weather events. Some of the smallest and most vulnerable countries. Also, the fastest-growing part of the global economy and many of the leaders in green technology.

It’s not hard to see that what Asia does to fight global warming will be literally felt across the whole planet.

Pursuing a green recovery in the aftermath of COVID-19 might sound daunting, but it’s actually a great opportunity to direct recovery spending into stimulating sustainable jobs and growth.

Green investment is generally more labor-intensive than the regular kind. The near-term extra spending and jobs would strengthen economies. In the longer-term, Asian economies would become more sustainable and resilient, and could build on their lead in many of the emerging green technologies.

What policies are needed? A newly released IMF staff paper makes recommendations in three areas.

More carbon taxes, more compensation

With the world’s most populous and fastest-growing economies, Asia-Pacific emits the largest volume of greenhouse gas, producing about half the world’s carbon dioxide. China, India (the first and third-largest emitters respectively, with the US second) and other large emitters will need to make greater efforts to reduce emissions if global warming is to be kept to the Paris Agreement’s goal of 1.5–2 degrees Centigrade above pre-industrial levels.

Taxes on the carbon dioxide released when burning fossil fuels can be a highly effective way of reducing emissions, but they are little used in the region. Even a gradually introduced and relatively modest carbon tax of $25 per ton would achieve the region’s aggregate Paris Agreement target. But Asia’s Paris targets, like other region’s, are well below what is needed and models suggest that $50-100 per ton is required globally to keep warming below 2 degrees.

chart 1

 

Rather than taxing all emissions, much can be done by targeting the most polluting fuels. That would be very effective in countries like China, India and Mongolia, heavily reliant on coal, by far the dirtiest fossil fuel. And it comes with the added benefit of reducing air pollution, which could save some 3 million lives in China alone by 2030.

Of course, some households, workers, and firms would be particularly affected by the higher energy prices resulting from carbon taxes. They need to be identified and compensated, ideally with targeted benefits, though universal transfers can also work. For example, China could use carbon tax revenues to increase its minimum guaranteed income scheme, finance green investment or reduce other taxes.

chart 2

 

Other policies can help. For example, more sectors can be included in emissions trading systems, in which the government sets overall limits on emissions and lets the market determine their price. Financial incentives to use less-polluting alternatives, such as electric vehicles, reduce the need to raise energy prices. Stricter regulations on air quality can support decarbonization efforts.

Increase adaptability to climate change

Even in the best of scenarios, historic emissions mean a certain amount of warming and climate change will be inevitable. Extreme weather events are only expected to intensify, so adaptation is urgent. Rising sea levels alone could directly affect a billion people by mid-century, potentially submerging many cities and wiping out entire nations.

Low-income and Pacific island countries are particularly vulnerable and need to invest in protecting infrastructure, making water resources more resilient, adapting dryland agriculture, restoring mangroves, and improving early warning systems for natural disasters.

Chart 3

 

But some of the most vulnerable have the least resources to prepare. Adaptation requires stepping up public investment, on average by about 3 percent of GDP annually. For the smallest, also the least-polluting countries, the price tag is higher. A recent IMF/World Bank assessment concluded that Tonga would have to spend $67 million a year in climate adaptation for 10 years. Doesn’t sound much, until one realizes this is 14 percent of its GDP, which underscores the need for greater international support for such countries.

Greener recovery from COVID-19

The COVID-19 crisis does not change the climate crisis, but provides an opportunity to tackle it. How? By ensuring that as much as possible of the very large recovery spending is allocated towards greener activities. Some countries are already doing that, like Korea in its Green New Deal. But much more can be done as the pandemic response shifts from crisis containment to recovery.

Countries seeking to accelerate the transition to carbon neutrality can invest in renewable energy, retrofitting buildings, upgrading the electricity grid, facilitating electric cars, and incentivizing research. When the main challenge is adaptation, they could upgrade infrastructure projects, retrofit existing assets, and develop coastal protection. For many, it will be a combination of both.

Global efforts to promote and finance the transfer of green technologies to developing countries and expanding multilateral climate funds need to be stepped up. The IMF is helping by integrating climate in our annual country economic assessments and scaling up capacity development to ensure government officials have the needed skills to handle these complex issues.

Butterflies still matter…

In a 1952 short story, American science fiction writer Ray Bradbury imagined a man from 2055 who travels to the past and, by accidentally stepping on a butterfly, changes the outcome of his day’s presidential election. It was “a small thing,” Bradbury writes, “that could upset balances and knock down a line of small dominoes and then big dominoes and then gigantic dominoes.” In our global fight against climate change, Asia-Pacific is a gigantic domino that cannot fall. As the world recovers from COVID-19, now is the time and opportunity to ensure ourselves a better 2055.

Vitor Gaspar is Director of the IMF’s Fiscal Affairs Department.

Chang Yong Rhee is the Director of the IMF’s Asia and Pacific Department.

*****

Thank you again for your interest in IMF Blog. Read more of our latest content here.

Take good care,

Glenn


Glenn Gottselig
Blog Editor, IMF
GGottselig@IMF.org

The latest IMF analysis of global economics, finance, development and policy issues shaping the world //

  

IMF Weekend Read

Dear maria,

In today's edition we focus on Special Drawing Rights, trade's role in the recovery, the IMF's climate approach, climate change in Asia, sovereign debt challenges, keeping European banks healthy, China's recovery, African debt, financial inclusion, and much more. On that note, let's dive right in.

📣 But first, our IMF-World Bank Spring Meetings are coming up in April (agenda here)—if you haven’t already, subscribe to our special 6-day briefing by clicking here and pressing send. It's that easy.

SDR ON THE IMF EXECUTIVE BOARD AGENDA

The IMF's Executive Board this week conveyed broad support for the general allocation of Special Drawing Rights (SDR) of $650 billion. The move would provide additional liquidity to the global economic system by supplementing the reserve assets of the Fund’s 190 member countries. An SDR is an international reserve asset created by the IMF to supplement the official reserves of its member countries. 

"By addressing the long-term global need for reserve assets, a new SDR allocation would benefit all our member countries and support the global recovery from the COVID-19 crisis," IMF Managing Director Kristalina Georgieva said after the board concluded an informal discussion on the matter.

What's next? The MD will present by June a formal proposal to the Executive Board to consider the allocation, which is based on an assessment of IMF member countries' long-term global reserve needs. 

Work to be done: IMF staff are developing new measures to enhance transparency and accountability in the use of SDRs while preserving the reserve asset characteristic of the SDR. In parallel to the formal allocation process, staff will also explore options for members that are stronger financially to reallocate their SDRs to support vulnerable and low-income countries. 

The new options being explored by staff to help SDRs go to countries in need would bolster efforts already being taken by richer countries to transfer SDRs to help poorer member countries. Many countries in the current crisis have already used a portion of their SDRs to expand the IMF's concessional financing by scaling up the Poverty Reduction and Growth Trust loan resources. In fact, two-thirds of the roughly $24 billion of the PRGT's fast track loan mobilization round launched last spring came from the use of existing SDRs.

More on SDRs: Want to know more about SDRs and why they are important? Click here to access more IMF resources on SDRs including a recent Q&A on the topic. Hear IMF Communications Director Gerry Rice answer questions about SDRs during his weekly press briefing.

TRADE'S ROLE IN THE RECOVERY

MD Kristalina Georgieva joined World Trade Organization Director-General Ngozi Okonjo-Iweala in reinforcing the importance of trade to the global effort to fight the COVID-19 pandemic and recover towards a greener, more inclusive and digital future.

"Unleashing the full power of trade to fight the pandemic is a moral and it is an economic necessity," Georgieva said at this week's WTO Aid-for-Trade Stocktaking event, which also featured UN Conference on Trade and Development Secretary-General Isabelle Durant, World Health Organization Director-General Tedros Adhanom Ghebreyesus, Organization for Economic Cooperation and Development Secretary-General Angel Gurría, and World Bank President David R. Malpass.

Global trade in 2020 declined by 9.6 percent but trade volumes are expected to grow 8.5 percent in 2021 and 6.5 percent in 2022.

"Trade will be at the heart of efforts to build forward toward a greener, more inclusive and digital recovery. We are going to experience structural shifts to the new climate economy. It will depend on the exchange of goods and services," the MD said.

Why it matters: Ngozi said least developed countries were hit hardest by the fall in trade. Ramping up vaccine manufacturing and trying to use existing capacity will be especially important for developing economies while minimizing trade bottlenecks and barriers. All of this should happen concurrently with WTO member discussion over a possible intellectual property waiver that could open vaccine production to more manufacturers.

Ngozi noted that production of the Pfizer-BioNTech vaccine requires 280 components manufactured in 19 countries.

"If in one country or one place there should be a blockage on some component this is going to hold up the scaling of production of that vaccine all over the world," she said.

Watch the full event here.

THE IMF'S NEW CLIMATE APPROACH

MD Georgieva this week laid out how the IMF is moving forward with work that will further link climate risks to financial stability. That includes incorporating climate in the IMF's annual country assessments, known as Article IV reports. The IMF is set to do 70 of those assessments this year and next, the MD said at the Investing in Climate Action event hosted by Project Syndicate with the European Commission and European Investment Bank.

Making news: "The IMF is well-known for the credibility of its data," she said. "What we are now doing, and I’m very proud to announce it in this discussion, we are moving toward integrating climate indicators, more specifically carbon intensity indicators, in our quarterly, mainstream macroeconomic performance reports." 

Makings sure countries are well informed on the right policies, financial support, and making a credible push on the financial system to integrate climate-related risks are three ways the IMF is establishing itself as a "systemically significant institution in the transition to the new climate economy," she said in a discussion with European Investment Bank President Werner Hoyer and UN Development Programme Administrator Achim Steiner.

Watch the full event here with the MD's appearance starting around the 3 hour 23 minute mark.

ASIA'S CLIMATE CHANGE CHALLENGE

Climate issues in Asia-Pacific are measured in superlatives. The world’s biggest population. Two of the three largest carbon dioxide-emitting countries and the largest share of emissions globally. The most exposed to extreme weather events. Some of the smallest and most vulnerable countries. Also, the fastest-growing part of the global economy and many of the leaders in green technology.

What Asia does to fight global warming will be literally felt across the whole planet, the IMF's Vitor Gaspar and Chang Yong Rhee write in a new blog.

Three things: What policies are needed? The blog outlines three areas where action can be taken.

1. More carbon taxes, more compensation -- Taxes on the carbon dioxide released when burning fossil fuels can be a highly effective way of reducing emissions, but they are little used in the region. Even a gradually introduced and relatively modest carbon tax of $25 per ton would achieve the region’s aggregate Paris Agreement target. But Asia’s Paris targets, like other region’s, are well below what is needed and models suggest that $50-100 per ton is required globally to keep warming below 2 degrees. Targeting the most polluting fuels and compensating people affected by higher energy prices is an important part of the strategy

2. Increase adaptability to climate change -- Low-income and Pacific island countries are particularly vulnerable and need to invest in protecting infrastructure, making water resources more resilient, adapting dryland agriculture, restoring mangroves, and improving early warning systems for natural disasters. But some of the most vulnerable have the least resources to prepare. Adaptation requires stepping up public investment, on average by about 3 percent of GDP annually.

3. Greener recovery from COVID-19 -- Recovery spending can be allocated towards greener activities. Some countries are already doing that, like Korea in its Green New Deal. But much more can be done as the pandemic response shifts from crisis containment to recovery. Countries seeking to accelerate the transition to carbon neutrality can invest in renewable energy, retrofitting buildings, upgrading the electricity grid, facilitating electric cars, and incentivizing research.

Read the full blog here.

Watch Vitor Gaspar talk about the need for a global agreement on a carbon price floor during an event on Carbon Border Adjustments for Climate hosted by the French government.

SOVEREIGN DEBT AND INTERNATIONAL REFORM

As part of the WTO's Aid-for-Trade discussion, the IMF this week hosted a panel on sovereign debt challenges and reform of the international debt architecture 

The COVID-19 pandemic has pushed external debt levels to record highs in many countries. According to the joint IMF-World Bank Debt Sustainability Framework, over half of low-income countries are at high risk of, or already face, debt distress. The session examined the economic challenges that high debt poses for many countries, emphasizing how the pandemic has exacerbated these challenges.

The panel included the IMF's Ceyla Pazarbasioglu and Guillaume Chabert; Senegal's Minister of the Economy, Planning and International Cooperation, Amadou Hott; World Bank Chief Economist Carmen Reinhart; and Chairman of the Paris Club, Emmanuel Moulin.

Watch the full event here.

KEEPING EUROPEAN BANKS HEALTHY

A robust post-COVID-19 recovery will depend on banks having sufficient capital to provide credit. While most European banks entered the pandemic with strong capital levels, they are highly exposed to economic sectors hit hard by the pandemic, the IMF's Mai Chi DaoAndy JobstAiko Mineshima, and Srobona Mitra write in a new blog.

new IMF study assesses the impact of the pandemic on European banks’ capital through its effect on profitability, asset quality, and risk exposures. The approach differs from other recent studies—by the European Central Bank and European Banking Authority—because it incorporates policy support provided to banks and borrowers. It also incorporates granular estimates of corporate sector distress, and examines a larger number of European countries and banks.

The analysis finds that, while the pandemic will significantly deplete banks’ capital, their buffers are sufficiently large to withstand the likely impact of the crisis. And with the right policies, banks will be able to support the recovery with new lending.

Read the full blog here.

GLOBAL ECONOMY 2021: PROSPECTS AND CHALLENGES

First Deputy Managing Director Geoffrey Okamoto at the China Development Forum highlighted China's recovery as the country has returned to pre-pandemic growth levels. But he also said that growth still lacks balance, with private consumption lagging investment. Consumption is expected to catch up as investment growth normalizes but significant risks remain.

Policies for the future: The best policies will be those that support the recovery, help strengthen resilience, and tackle long-standing challenges. For example, foster the transition to green energy and digitalization. He noted that policies announced during China's “Two Sessions” meetings to strengthen high-quality growth, rein in carbon emissions, and improve energy efficiency should support China’s quest to rebalance its growth model towards greener and more consumption-oriented growth.

"Achieving faster and higher-quality growth requires mutually enhancing reforms: strengthening social safety nets and green investment; opening up of domestic markets; continuing to reform state companies; and ensuring that private and government-owned firms can compete on an equal basis," he said.

Read the full speech here.

IMF CAPACITY DEVELOPMENT DURING THE CRISIS

The deputy director of the IMF’s Institute for Capacity Development, Roger Nord, joined the Ideagen’s Global Leadership Summit to explain how IMF Capacity Development has provided assistance to nearly all IMF member countries on crisis response, protecting the most vulnerable, and building a strong and lasting recovery.

In particular, the IMF has been working with tax administrations and budget offices in many countries to help them restore operations (including through digital platforms) and strengthen support to businesses and individuals, without compromising safeguards and accountability. Nord added that the IMF is concerned about the impact of the pandemic crisis on countries’ ability to achieve the Sustainable Development Goals. That’s why the IMF has launched a COVID-19 crisis capacity development initiative to meet the surge in demand for technical assistance and training seeking to put in place institutions and policies that deliver on those objectives.

Watch the event here.

PODCAST: AFRICA'S DEBT COMPLICATES RECOVERY

Jason Rosario Braganza, Executive Director for the African Forum and Network for Debt and Development (AFRODAD), says countries countries need more fiscal space to boost social protection systems, provide stimulus for businesses, and create resources for vaccination procurement and rollout programs.

Earlier this month, Braganza was invited to participate in the IMF and European Commission's annual African Fiscal Forum, where Finance Ministers, heads of international agencies, and development partners discussed ways to support African economies through the pandemic.

Listen to the full podcast here.

F&D: HOW CAN FINTECH BE (MORE) INCLUSIVE?

In our Spring 2021 issue of F&D on the digital future, Jon FrostLeonardo Gambacorta and Hyun Song Shin of the Bank for International Settlements write that for technology to benefit everyone, private sector innovation needs to be supported by public goods.

Digital technology is transforming the financial industry, changing the way payments, savings, borrowing, and investment services are provided and who provides them. Fintech and Big Tech companies now compete with banks and other incumbents across a range of markets. Meanwhile, digital currencies promise to transform the heart of finance: money itself.

But just how much has technology advanced financial inclusion, and how should policymakers adapt to this brave new world?

The answer: Read the full 1800-piece here, download the PDF, or continue reading the full article below for your convenience.

IMF AROUND THE WORLD

The Executive Board this week took action to temporarily extend measures that have raised the amount of financing countries can receive under the IMF's emergency lending instruments, the General Resources Account, and the Poverty Reduction and Growth Trust.

The Board also concluded Article IV economic assessments of SamoaBahrainPeruColombiaSweden, and South Korea

The Board also completed the combined second through fifth reviews of the Extended Arrangement under the Extended Fund Facility (EFF) for Pakistan, allowing for an immediate purchase equivalent to about $500 million for budget support. The board also reviewed actions and data revisions Pakistan will take after a noncomplying purchase and a breach of obligations.

For Somalia, the Board granted additional interim assistance to the east African country under the enhanced Heavily Indebted Poor Countries (HIPC) Initiative in an amount of about $0.97 million. This interim assistance will cover Somalia’s debt service obligations to the Fund for the period March 25, 2021 through March 24, 2022.

Barbados has implemented the recommendations of the IMF’s Enhanced General Data Dissemination System (e-GDDS) by publishing essential data through the National Summary Data Page (NSDP).

IMF staff this week concluded an Article IV mission with the Marshall Islands and issued a concluding statement for an Article IV mission to Slovenia. The IMF mission team to Argentina also issued a statement after discussions with Argentina’s Economy Minister Martin Guzmán and his team this week on an economic plan that could be backed by a new IMF-supported program.

IMF LENDING

Check out our global policy tracker to help our member countries be more aware of the experiences of others in combating COVID-19. We are also regularly updating our lending tracker, which visualizes the latest emergency financial assistance and debt relief to member countries approved by the IMF’s Executive Board.

To date, 80 countries have been approved for emergency financing, totaling over US$32 billion. Looking for our Q&A about the IMF's response to COVID-19? Click here. We are also continually producing a special series of notes—more than 50 to date—by IMF experts to help members address the economic effects of COVID-19 on a range of topics including fiscal, legal, statistical, tax and more.

HAVE YOUR SAY

Thank you again very much for your interest in the Weekend Read. We really appreciate your time. If you have any questions, comments or feedback of any kind, please do write me a note.

Sincerely,

image

Adam Behsudi
Deputy Editor, IMF Weekend Read
abehsudi@IMF.org

"ΑΥΛΑΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022",ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022» μετά από εικοσιδύο ολόκληρα χρόνια ΕΝΤΥΠΗΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ έκδοσης, ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 οπότε και σταμάτησε την κυκλοφορία της για να μεταλλαχθεί σε THINK TANK BLOG. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους μας αγάπησαν, μας τίμησαν με την απίστευτη αναγνωσιμότητά της, μας εμπιστεύθηκαν και ακόμα το κάνουν έως σήμερα. Ευχαριστούμε όσους συνεργάστηκαν μαζί μας, όσους μας εμπιστεύθηκαν και μας στήριξαν. Με αληθινή, βαθύτατη εκτίμηση προς Ολους Σας… ΓΙΑΝΝΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ

Toπικό Μέσο Μαζικής ενημέρωσης ("θυγατρικό" της "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"),ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 170.000 Ελλήνων Πολιτών. Είκοσι ολόκληρα χρόνια ζωής (2000-2021) και αγώνων στην καταγραφή και υπεράσπιση της Αλήθειας για τον πολύπαθο τόπο των Αχαρνών.

ΑΧΑΡΝΕΣ: Ενημέρωση...ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"
ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" θα ζητά ΕΣΑΕΙ.."ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"!!

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"
Ερευνα,Συνεντεύξεις και επισήμανση της σπουδαιότητος του τότε ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" απο το Περιοδικό "ΑΧΑΡΝΕΩΝ Εργα" το έτος 2004!!
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.

Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.

Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.

=Επι είκοσι δύο (22) χρόνια, στήριζε τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή

. =Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, προέβαλε με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.

=Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, έδινε βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στήριζε τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, πρόβαλλε με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημέρωνε για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.

=Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενήθηκε στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», στην διακοπείσα πλέον ηλεκτρονική έκδοσή της, ήταν ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Υπήρξε ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολάμβανε όμως του Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενούσε ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη-κάτι που συνεχίζεται και σήμερα- πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα (που συνεχίζεται ως σήμερα). Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διεκδίκησε και κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκε, με «εξετάσεις» εικοσιδύο ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022
ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022