Καλό μεσημέρι,

Ολοκληρώθηκε το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών.

Με τη Διακήρυξη των Αθηνών, Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

Στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία  αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.

Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών  στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές».

Η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, μας επιτρέπει ένα πραγματικό άλμα μπροστά. Να προχωρήσουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα, χτίζοντας μια ειλικρινή σχέση στη βάση εκείνων που μας ενώνουν: Τις φιλικές σχέσεις, την ανάδειξη ενός τρόπου αποσυμπίεσης των διαφωνιών μας και ένα επίπεδο συνεργασίας αμοιβαία επωφελές στο οικονομικό, το εμπορικό και το κοινωνικό πεδίο.

«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως με βάση τις παραδοχές που απορρέουν από την Διακήρυξη «θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα. Με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης.

Και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον της διεθνούς δικαιοδοσίας,  με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας».

Στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ των Υπουργών Παιδείας των δύο κρατών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, και μνημόνια κατανόησης μεταξύ Υπουργών και επικεφαλής φορέων και Ανεξαρτήτων αρχών που αφορούν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο κρατών στους τομείς της Παιδείας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης, την ανάπτυξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, τις εξαγωγές, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, την προστασία των ατόμων με αναπηρία και τον αθλητισμό.

Επιπλέον, υπογράφηκαν Κοινές Δηλώσεις- Διακηρύξεις που αφορούν στον Τουρισμό, τη Συνεργασία στους τομείς έρευνας και καινοτομίας, αγροτικής ανάπτυξης, τελωνειακή συνεργασία, την σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου, την διοργάνωση του Hackathon και την επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για την κατασκευή 2ης γέφυρας στον Έβρο.