Καλό μεσημέρι.

Για τις καταστροφές στην Κρήτη

Εκ μέρους της Κυβέρνησης, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μας για το χαμό δύο συνανθρώπων μας από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το Σάββατο την Κρήτη και ειδικότερα τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου. Η σφοδρότητα του φαινομένου -όπως επισημαίνουν όλοι οι επιστήμονες- αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι είμαστε αντιμέτωποι με την κλιματική κρίση. Είχαμε επισημάνει, από το Καλοκαίρι του 2021 κιόλας, ότι η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων αυξάνεται συνεχώς, ως συνέπεια της προϊούσας περιβαλλοντικής καταστροφής. Η ένταση των φαινομένων είναι σαφώς πια εκτός των προδιαγραφών που έχουν κατασκευαστεί τα πολλά δημόσια έργα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο και χρειαζόμαστε πολλή δουλειά και τεράστιες επενδύσεις από τη μια, και από την άλλη πολιτικές άμεσης αναστροφής της κλιματικής κρίσης. Στην Ελλάδα, η Κυβέρνησή μας εφαρμόζει επείγον σχέδιο και στις δύο αυτές κατευθύνσεις.

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του φαινομένου το Σάββατο στην Κρήτη και της κινητοποίησης από τον κρατικό μηχανισμό, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 453 κλήσεις μέσα σε μία μόνο ώρα και απεγκλώβισε δεκάδες άτομα από τις πληγείσες περιοχές.

Για την εκτίμηση της κατάστασης, μετέβη χθες στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από τις Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες. Σε συσκέψεις που έγιναν με τοπικούς αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες αποφασίστηκε η δρομολόγηση σχεδίου άμεσης στήριξης των πληγέντων. Χορηγείται άμεσα ποσό 6 χιλ. ευρώ σε καθένα από τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί, καθώς και ποσό των 800 χιλ. ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου και το Δήμο Σητείας για τις άμεσες ανάγκες. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια της Περιφέρειας, τα οποία θα συνδράμουν και κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές.