Καλό μεσημέρι.

Για την παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε την παρουσία του  στη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε στην 77η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. και είχε σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, αλλά και εκπροσώπους της  ομογένειας.

Στην ομιλία του, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα  σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και τη συνεχιζόμενη κατοχή της μισής Κύπρου και έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις.

Ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με επιχειρήματα και τεκμήρια, όπως απαιτεί ο σύγχρονος πολιτικός πολιτισμός, αλλά και η κρισιμότητα των περιστάσεων σε διεθνές επίπεδο. Ανέδειξε τον εποικοδομητικό διεθνή ρόλο της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και προσέφερε προτάσεις για λύσεις στα μεγάλα σύγχρονα διεθνή αδιέξοδα. Ο Πρωθυπουργός δεν αναλώθηκε σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις, οι οποίες ιστορικά επιτείνουν τα προβλήματα. Η Ελλάδα είναι, πια, μέρος των λύσεων και όχι των προβλημάτων, γεγονός που αναβαθμίζει τόσο την πολιτική, όσο και τη γεωστρατηγική μας θέση, επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τόνισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει, όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και επειδή είναι επιτακτική ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους αυταρχικούς ηγέτες ότι επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο δεν θα γίνουν ανεκτές από την παγκόσμια κοινότητα».

Ο  Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Ουκρανία δεν είναι η μόνη χώρα στη μεταπολεμική Ευρώπη που έχει δεχτεί επίθεση, επισημαίνοντας  ότι «για σχεδόν 50 χρόνια, οι Κύπριοι ζουν σε ένα διαιρεμένο νησί ως αποτέλεσμα της εισβολής και της παράνομης κατοχής» και κάλεσε «τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοήσει τις παράνομες τουρκικές προσπάθειες επιβολής ενός νέου τετελεσμένου στην Κύπρο και τις παραβιάσεις των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου».