Καλό μεσημέρι.

Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον αγνοούμενο Σμηναγό, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του νεκρού Υποσμηναγού και στην Πολεμική μας Αεροπορία.  Το δυσάρεστο αυτό γεγονός συνέπεσε με τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την κρίση των Ιμίων και τη θυσία στο βωμό του καθήκοντος τριών Ελλήνων Αξιωματικών. Η Πολιτεία και το Έθνος αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες και αναγνωρίζουν τη θυσία, την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Τόκιο

Ο Πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία. Χθες, είχε διαδοχικές συναντήσεις  με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, ενώ συναντήθηκε και με στελέχη του εθνικού φορέα επιχειρήσεων και ομίλων της Ιαπωνίας. Σήμερα συναντήθηκε με θεσμικούς επενδυτές, απηύθυνε χαιρετισμό σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα και έδωσε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ο Πρωθυπουργός και ο Ιάπωνας ομόλογός του υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Ιαπωνίας, η οποία αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά από τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Υπογράφηκαν επίσης:

-Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού.

-Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα της Ιαπωνίας.

-Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και του αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI).

-Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO).

-Επιτεύχθηκε, επίσης, συμφωνία επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του έτους.