Καλημέρα σας.

Κατάθεση Κρατικού Προϋπολογισμού του 2023

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2023. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός τα τελευταία δώδεκα χρόνια, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, αλλά καταδεικνύει επίσης την εθνική προτεραιότητα διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας. Ο νέος Προϋπολογισμός καταρτίστηκε πάνω σε συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των πληθωριστικών πιέσεων.

-Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,6%, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,8%, έναντι μόλις 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Ο πληθωρισμός για το 2022 εκτιμάται στο 9,7%, ενώ για το 2023, αναμένεται στο 5%, έναντι 6,1% της Ευρωζώνης και 7,0% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

-Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω και να διαμορφωθεί σε 12,7%, έναντι 13,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 14,2% στον Προϋπολογισμό του 2022.

-Όσον αφορά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, από έλλειμμα 1,6% του Α.Ε.Π. για το 2022, η χώρα θα γυρίσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του Α.Ε.Π. το 2023.

Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού περιλαμβάνονται:

-Πέρα από τις δαπάνες για το επίδομα θέρμανσης, επιπλέον πιστώσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, πρωτίστως για την επιδότηση λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

-Μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του Δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα από το 2023, παρέμβαση που οδηγεί στην πραγματική αύξηση του εισοδήματός των πολιτών.

-Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.