Εξαιρετικά θετική είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος Δικαίου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανταπόκριση της χώρας μας σε κάθε μία από τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή στην περσινή Έκθεσή της. Επίσης χαιρετίζει την εμβληματική νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της.

Μάλιστα, στα συμπεράσματα της φετινής Έκθεσης:

– Αναγνωρίζονται τα βήματα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ταχύτητα απονομής της, για παράδειγμα μέσω της αναθεώρησης του Δικαστικού Χάρτη της χώρας και του Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας.

– Υπογραμμίζεται η προτεραιότητα που έχει δώσει η Ελλάδα στην αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

– Αναγνωρίζεται η περαιτέρω πρόοδος της χώρας μας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνεται η αρτιότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στις διαδικασίες δημοσίων προμηθειών.

– Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς ότι επισημαίνονται από την Επιτροπή τα βήματα προόδου στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης που αφορούν στην ενδυνάμωση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, στην ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς καθώς και στην προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από τις κακόβουλες αγωγές, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης από τον Ποινικό Κώδικα.

– Εξίσου σημαντική είναι η πρόοδος που καταγράφεται στη βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας.

– Τέλος, υπογραμμίζονται τα περαιτέρω θετικά βήματα που σημειώθηκαν στη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η Έκθεση καταγράφει σειρά συστάσεων αλλά και παρατηρήσεων, οι οποίες αποτελούν έναν οδικό χάρτη προτεραιοποίησης παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. Η ανταπόκριση της χώρας μας και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ως προς τις φετινές συστάσεις, δικαιώνει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για περισσότερη διαφάνεια, ευελιξία του κράτους, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και προστασία της ελευθερίας του Τύπου.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης αποτελούν την καλύτερη και πιο ηχηρή απάντηση σε όσους συστηματικά επιχειρούν με fake news να συκοφαντήσουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε σταθερά να βελτιώνουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της.

—-

Αναθεωρήθηκε ο πίνακας των μη αναστρέψιμων παθήσεων των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Με αυτή τη μεταρρύθμιση, σταματά επιτέλους η πρακτική, να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση συμπολίτες μας που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, ενώ, μειώνεται και το διοικητικό βάρος για τα ΚΕΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό οι πάσχοντες εξασφαλίζουν εφ΄ όρου ζωής τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία επιδόματα και παροχές.

Η αναθεώρηση του πίνακα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις αποτελεί πάγιο αίτημα οργανώσεων και πολιτών και επιτέλους γίνεται πράξη.

Υπενθυμίζουμε, επιπλέον, πως έχουν προστεθεί 700 νέοι γιατροί οι οποίοι απασχολούνται στη στελέχωση των επιτροπών των ΚΕΠΑ, με τον αριθμό τους να υπερδιπλασιάζεται από 500 σε 1200, ενώ, παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι αποδοχές τους κατά 50%.

Η στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία, η διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους με απλές αλλά σημαντικές κινήσεις όπως η επαναξιολόγηση των μη αναστρέψιμων ασθενειών και τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, αποτελούν για την Κυβέρνηση ένα σημαντικό καθήκον και μια ιερή αποστολή.