Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: To πρόβλημα της στέγασης, της εύρεσης σπιτιού, της αυτόνομης διαβίωσης των νέων ανθρώπων πλήττει οικονομικά και κοινωνικά τις νεότερες γενιές και απομειώνει την προοπτική τόσο των νέων μας, όσο και της Πατρίδας μας. Η πολιτική, όμως, δεν είναι για να μένει στις διαπιστώσεις, είναι για να δημιουργεί λύσεις και ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. αυτό ακριβώς έκανε, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με πληθώρα λύσεων,μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, αλλά και τις προσδοκίες της νέας γενιάς. Σήμερα, οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Διοικητής της Δ.ΥΠ.Α, θα εξειδικεύσουν, θα αναλύσουν περαιτέρω το σχέδιό μας αυτό. Θα ξεκινήσουμε με τον κ. Σκέρτσο.

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ένας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής είναι η χώρα μας να γίνει πιο δίκαιη. Να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες  που προϋπήρχαν ή που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα έγινε ένας αφιλόξενος τόπος για τους νέους τα προηγούμενα χρόνια. Το ζήσαμε όλοι μέσα από το brain drain, τη φυγή πολλών άξιων νέων παιδιών στο εξωτερικό, διότι δεν υπήρχαν οι συνθήκες για να ζήσουν και να δημιουργήσουν στη χώρα μας.

Δεν είναι, όμως, μόνο η οικονομική κρίση, υπάρχει η κλιματική κρίση που πλήττει το φυσικό περιβάλλον, το χώρο, το σπίτι μας. Το κοινό μας σπίτι, όπου θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχει η πανδημία των προηγούμενων δύο ετών, που περιόρισε σημαντικά τις ελευθερίες των νέων, στο όνομα και για χάρη της αλληλεγγύης προς τους μεγαλύτερους. Υπάρχει τώρα η ενεργειακή κρίση και η πληθωριστική  κρίση, που πιέζει τα εισοδήματα. Υπάρχει ένα γενικευμένο περιβάλλον γενικευμένων κρίσεων, που δημιουργούν ένα περιβάλλον κρίσεων γενικώς ως κανονικότητα στη ζωή των νέων. Αυτό νομίζω ότι δημιουργεί ένα πέπλο, ένα «σύννεφο» ως προς τις προσδοκίες και τα όνειρα των νέων, πάνω από το οποίο πρέπει να σκύψει η Πολιτεία με πολιτικές που θα δώσουν λύσεις στα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αυτό το σχέδιο το δουλεύουμε εδώ και πολλούς μήνες, με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω θερμά. Έχουμε δαπανήσει πολλές κοινές ώρες συσκέψεων για να απαντήσουμε στο πρόβλημα της ακριβής στέγης. Είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, αυτό το οποίο έχουμε διαπιστώσει και εδώ πρέπει να ορίσουμε ποια είναι η περίμετρος του προβλήματος. Είναι τα τελευταία χρόνια, μετά από την καθίζηση στην αγορά ακινήτων, λόγω της πολυετούς κρίσης. Υπάρχει μια αύξηση τιμών, τόσο στα ενοίκια, όσο και στην αγορά πρώτης κατοικίας. Αυτό αντιμετωπίζεται, προφανώς, με την αύξηση που υπάρχει στα εισοδήματα. Έχουμε αυξήσει σημαντικά τον κατώτατο μισθό, έχουμε μειώσει φόρους, έχουμε μειώσει ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο παραμένει πολύ δύσκολο το ζήτημα της απόκτησης πρώτης κατοικίας. Αυτό που για τους γονείς μας ήταν εύκολο ή αυτονόητο, το ότι με τον μισθό σου θα μπορείς να νοικιάσεις, να αγοράσεις ή να χτίσεις ένα σπίτι, σήμερα για τους νέους δεν είναι αυτονόητο. Είναι κάτι που για κάποιους φαντάζει ακόμη και ουτοπικό. Συνεπώς, πρέπει να δώσουμε απαντήσεις.