Καλό μεσημέρι,

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νεντανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

——

Το περασμένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός μετέβη στην Αίγυπτο στο πλαίσιο των εργασιών της «Συνόδου Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε πως «Tο βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες από τη βία στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, την σαφή θέση της χώρας μας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τόνισε: «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας: η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη, τόσο στους Ισραηλινούς, όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει. Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό».