Καλό μεσημέρι.

Ανάπτυξη και νέο ΕΣΠΑ

 Ο ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στην Καλαμάτα στην έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να περάσει από την 19η θέση του τρέχοντος ΕΣΠΑ στην 1η θέση σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση του. Το επίτευγμα αυτό δεν έγινε ως δια μαγείας, ούτε συμπτωματικάείναι αποτέλεσμα ενός άρτιου σχεδιασμού, υψηλής τεχνογνωσίας, σκληρής δουλειάς και αποτελεσματικότητας.

Σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑθέλω να σημειώσω ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Πρόκειται για το πρώτο από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική του προγράμματος είναι συμπληρωματική με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά είναι ακόμα περισσότερο χρήσιμα και σημαντικά μέσα στο πλαίσιο της τεράστιας παγκόσμιας κρίσης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινωνία, πολίτες και επιχειρήσεις.  

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων στο ρεύμα