Καλό μεσημέρι,

Προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL, οι αυτοψίες, η αποκομιδή των νεκρών ζώων, οι διαδικασίες επανηλεκτροδότησης, ο έλεγχος για την ποιότητα του νερού, η διαχείριση των αποβλήτων, η αρωγή και ο ανεφοδιασμός των πολιτών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Ο Πρωθυπουργός την Τρίτη συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην παρέμβασή του για Ευρωπαϊκή στήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία.

Η χώρα μας εξασφάλισε ότι 2,25 δισ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των καταστροφών και για τη δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:


  • τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς, άρα θα χάνονταν για την Ελλάδα και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (περίπου 250 εκατ. ευρώ),
  • την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
  • το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημιάς, η Ελλάδα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να μας διαθέσει έως 400 εκατ. Ευρώ.