Καλό μεσημέρι.

Οι πυρκαγιές είναι μια από τις επιπτώσεις της σφοδρής κλιματικής κρίσης που  πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη. Το φαινόμενο μάλιστα φέτος έπληξε, έως σήμερα, περισσότερο άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Οι φωτιές εκεί δυστυχώς -όπως είναι γνωστό- έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιες ζημιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πλήττεται και  η Ελλάδα. Τουναντίον. Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές κάθε εβδομάδα, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει 141 φωτιές. Το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων, αλλά και εναέριων δυνάμεων. Και αυτό δεν έγινε στην τύχη, αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε διαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και γιατί αξιοποιούνται όλες οι κινήσεις, αλλά και όλες οι πρόνοιες που προληπτικά είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη περίοδο.

Παρά ταύτα υπάρχουν πυρκαγιές -από αυτές τις 141- που ο άμεσος έλεγχός τους δεν είναι πάντοτε εφικτός. Την ώρα αυτή  βρίσκονται σε εξέλιξη τρείς κυρίως  πυρκαγιές: Στη Δαδιά Έβρου. Πρόκειται για μια κρίσιμη, πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια καθόσον το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς είναι ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της δυσκολίας, μιλάμε για ένα πάρκο 420.000 στρεμμάτων με πολύ πυκνή βλάστηση, δύσβατη γεωμορφολογία κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε πολλά σημεία  και με συνεχείς εναλλαγές της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου. Μέχρι τώρα έχουν εξασφαλιστεί τα χωριά Δαδιά και Λυκόφως, εξελίσσεται καλά η αντιμετώπιση του μετώπου βορειοανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά. Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά πριν από το σκληρό πυρήνα Α1 του Πάρκου. Στην περιοχή επιχειρούν αδιάκοπα -από την πρώτη στιγμή- 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων, 75 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Βρίσκεται συνεχώς εκεί ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, ο κ. Στυλιανίδης, συντονίζει άλλα κυβερνητικά κλιμάκια και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Συνδράμουν δασικές υπηρεσίες, δυνάμεις του Στρατού, Πολιτική Προστασία, Δήμος και εθελοντικές οργανώσεις.