"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"
"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..O Iστοχώρος Γνώμης εκφραζόμενης με άρθρα των Γιάννη και Μαρίας Βαβουρανάκη καθώς και επιλεγμένων αρθρογράφων που δημοσιεύονται και ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA!! Η μετεξέλιξη μιας 22χρονης εκπληκτικής Εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"που ιδρύθηκε το έτος 2000,έκλεισε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 για να επανέλθει με την αλλαγή του τίτλου της σε "η Χρήσιμη Εφημερίδα" προκειμένου να συνεχιστεί μια εξαίρετη πορεία 23 ετών

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..a new usefull beginning after twenty three wonderful years !!

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ:
26/4/2024
Χθες 2905  Αυτόν τον μήνα 57139  Τελευταίος μήνας 64042 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΓΝΩΜΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ: IGCAT update..-ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ..-Europe Direct Contact Centre:Απολογισμός των επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019..-Ο "Κύκλος Ιδεών" σας προσκαλεί στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης.....-Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννη Χατζή,ομιλία.....-Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού στις δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι..- ΓΣΕΕ:ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ..-Prime Minister, Justin Trudeau, ....-"KINHMA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ":ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ..-SPD news..-Kevin Kühnert | SPD:Deine Entscheidung jetzt ein Plakat zu kaufen..-Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος,νεώτερα..-U.S.A.Board of Governors of the Federal Reserve System,update..-NATO news..-European Bank for Reconstruction and Development:update..-ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ,ενημέρωση..-Ahepans Mourn Passing of Congressman Donald M. Payne, Jr...-COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,update..-OBAMA's newest..-Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών:Ευχές και πολύτιμες πληροφορίες..-ΒΑΤΑ MUSEUM newsletter..-"FINANCIAL TIMES" newsletter..-ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ,ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πρόσφατη δραστηριότητα..-Background brief - Agriculture and Fisheries Council..-IMF Blog:Sub-Saharan Africa's Growth Requires Quality Education for Growing Popul..-EUROPEAN COMMISSION Finance news hub..-" Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ"..-ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ: «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»..-Τρόπος συνεδρίασης συλλογικών οργάνων των νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α. .....-Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων - Διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείρισή τους..-ΑΑΔΕ: Ψηφιακή διαδικασία αμφισβήτησης ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα..-Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών..-ENΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ:"..παρατηρείται ότι συγκεκριμένοι συνήγοροι προτιμούν μία συγκρουσιακή μέθοδο υπεράσπισης.."..-COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,update..-Ν.Δ.:"Ο κ. Κασσελάκης , μας ενημέρωσε ότι έχει στόχο να ρίξει τις δαπάνες Υγείας στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% που είναι σήμερα!!.."..-Νέα εξέταση σε μία μόνο σταγόνα αίματος ανιχνεύει τρεις τύπους καρκίνου μέσα σε λίγα λεπτά..-AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT..-Aπόδοση των ξενοδοχείων Ά τριμήνου 2024 ..-"Κύκλος Ιδεών":συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης..-Φιλοσοφικού Δοκιμίου Βασίλη Τσαμπρόπουλου..-ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ..(1):γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ*..-MAΡΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA....-

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

MHN ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
O διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές, το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου σας εύχονται Καλό Πάσχα!

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

ΓΣΕΕ,Ευχές

ΓΣΕΕ,Ευχές
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,Πασχαλινές Ευχές

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Αύξηση 82% και 225.000 νέες συντάξεις το 2021

 Αύξηση 82% και 225.000 νέες συντάξεις το 2021

Μήνας ρεκόρ ο Νοέμβριος με 25.208 απονομές

Αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων κατέγραψε ο e-ΕΦΚΑ το 2021 συγκριτικά με το 2019. Ο συνολικός αριθμός των απονομών για το προηγούμενο έτος προσεγγίζει τις 225.000 καθώς μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι απονομές ανέρχονταν σε 201.375, ενώ με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για τον Δεκέμβριο οι απονομές του μήνα θα αγγίξουν τις 23.000. Είναι χαρακτηριστικό, πως το 2020 είχαν εκδοθεί 161.771 συντάξεις, ενώ το 2019 μόλις 123.324. Πρόκειται για την καλύτερη χρονιά αναφορικά με τις απονομές συντάξεων που έχει καταγραφεί ποτέ στον Οργανισμό, αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων εξαλείφοντας την πιθανότητα να εμφανιστούν ξανά στο μέλλον.

Επιπλέον, ο Νοέμβριος είναι μήνας-ρεκόρ για τον e-ΕΦΚΑ καθώς εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020. 

Πίνακας 1

Λόγω της σημαντικής βελτίωσης των ρυθμών απονομής, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον ανέρχονται σε 83.090.  Παράλληλα, οι οφειλές του e-ΕΦΚΑ που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης μειώθηκαν κατά 56%, φτάνοντας από 630,5 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2020 στα 278 εκατομμύρια ευρώ τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για ραγδαία αποκλιμάκωση των οφειλών καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών υποθέσεων για τις οποίες υπήρχαν και οι μεγαλύτερες οφειλές.

Πίνακας 2

 
Η μείωση κατά 50.000 των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων το 12μηνο Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021 κατέστη δυνατή παρά την σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, για τον Νοέμβριο ο αριθμός των νέων αιτήσεων ανέρχεται σε 21.629. Ο συνολικός αριθμός νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης για το 11μηνό του 2021 ανέρχεται σε 191.062, ενώ το 2020 ανήλθε σε 175.705 και το 2019 σε 170.111. Πρόκειται για σημαντική αύξηση στις νέες αιτήσεις η οποία όμως δεν ανέκοψε τον ισχυρό ρυθμό μείωσης των εκκρεμών συντάξεων. 

Πίνακας 3

Οι ρυθμοί αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων συντάξεων που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες συντείνουν: 

α) στην επίτευξη του βραχυπρόθεσμου στόχου της εκκαθάρισης όλων των εκκρεμοτήτων προ του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 και 

β) στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για εκκαθάριση του συνόλου των ληξιπρόθεσμων συντάξεων μέχρι τέλος Ιουνίου 2022. 

Πού οφείλεται η πρόοδος στις εκκρεμείς συντάξεις

Η σημαντική πρόοδος είναι αποτέλεσμα μιας σειράς νέων υποδομών και εργαλείων management που είτε υιοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο είτε είχαν δρομολογηθεί παλαιότερα και ωρίμασαν εντός του 2021. 

Συγκεκριμένα:

  1. Δημιουργήθηκε ειδική Ομάδα Έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.
  2. Τέθηκε σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου για την ηλεκτρονική παρακολούθηση της έκδοσης συντάξεων αλλά και των εκκρεμών σε όλη την Ελλάδα. Με τον Πύργο Ελέγχου επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος της απόδοσης ανα εισηγητή, διεύθυνση και περιφερειακή διεύθυνση και ως εκ τούτου καλύτερο management. 
  3. Δημιουργήθηκε η κεντρική δομή ταχείας απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης στο Πράσινο Κτήριο της Λ. Κηφισίας.
  4. Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των τοπικών υποκαταστημάτων και η δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.
  5. Ολοκληρώθηκε η προμήθεια 3.000 νέων υπολογιστών με σύγχρονα λογισμικά αντικαθιστώντας απαρχαιωμένο εξοπλισμό που δημιουργούσε προβλήματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Για το 2022 προγραμματίζεται η προμήθεια 2.000 ακόμη υπολογιστών.
  6. Δόθηκε έμφαση στα πλέον προβληματικά Ταμεία του τ. ΤΣΜΕΔΕ, τ. ΤΑΝ και τ. ΤΣΑΥ και στο ΝΑΤ όπου οι εκκρεμείς συντάξεις παρελθόντων ετών έχουν εκκαθαριστεί σε ποσοστό άνω του 75%.
  7. Θεσπίστηκε ο μηχανισμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων και τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο. Ήδη πάνω από 300 νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν ανατεθεί σε πιστοποιημένους και αναμένεται σημαντική αύξηση τους το προσεχές χρονικό διάστημα. 

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Κάθε μήνα ο ΕΦΚΑ σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην έκδοση νέων συντάξεων και στη μείωση των εκκρεμοτήτων. Το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά για τον ΕΦΚΑ με 225.000 απονομές, 82% περισσότερες σε σχέση με το 2019. Δεν υπερηφανευόμαστε αλλά ούτε και υποτιμούμε την σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί. Παράλληλα, υπήρξε ραγδαία αποκλιμάκωση των οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών υποθέσεων για τις οποίες υπήρχαν και οι μεγαλύτερες οφειλές. Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα μιας σειράς δράσεων που υλοποιήσαμε τους τελευταίους 12 μήνες που συνέβαλαν και στην αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων που ασχολούνται με την έκδοση των συντάξεων. Στόχος μας είναι οι υψηλοί αυτοί ρυθμοί απονομής να συνεχιστούν και να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Ιουνίου». 

Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Το 2021 αποδείχθηκε η καλύτερη χρονιά αναφορικά με τις απονομές νέων κύριων συντάξεων και το κλείσιμο χιλιάδων συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων. Πλέον ο e-ΕΦΚΑ πατάει γερά στα πόδια του, λειτουργεί με σύγχρονα εργαλεία management και δρομολογεί την οριστική επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών κύριων συντάξεων μέχρι το τέλος Ιουνίου».

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ

Υπουργός Επικρατείας κ.Γιώργος Γεραπετρίτης:Τη Δευτέρα ξεκινά η εκπαίδευση για τους πρώτους τετρακόσιους Πανεπιστημιακούς αστυνομικούς

Τη Δευτέρα 17 Iανουαρίου 2022 ξεκινά η εκπαίδευση για τους πρώτους τετρακόσιους Πανεπιστημιακούς αστυνομικούς οι οποίοι εν συνεχεία θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμια δήλωσε μιλώντας στο 1ο Πρόγραμμα ΕΡΤ ο Υπουργός Επικρατείας.


Και συνέχισε:Είναι μια εκπαίδευση ειδικού τύπου, είναι η πρώτη φορά που εγκαθιδρύεται ένα τέτοιο σώμα, ειδικού σκοπού, χωρίς τον συνήθη οπλισμό και χρειάζεται να υπάρχουν και άλλες δεξιότητες.
Αφού ολοκληρωθεί αυτή η ειδική εκπαίδευση σταδιακά θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμιά μας. Για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του παθολογικού φαινομένου της βίας στα πανεπιστήμια.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι το μέτρο αυτό έχει μια σοβαρή πολιτική διακινδύνευση, αλλά οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν φείδεται προσπαθειών ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Για εμάς το πολιτικό κόστος δεν προσμετράται όταν πρόκειται να λάβουμε μία απόφαση που είναι υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Δεν λέω ότι είναι μια λύση που αποτελεί θέσφατο, μακάρι να μπορούσε να αυτορρυθμίζεται το Πανεπιστήμιο κατά τρόπο που να μην χρειάζεται οποιαδήποτε κρατική ρύθμιση,αλλά θα κριθεί από την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα.

Ο κορωνοϊός μπορεί να χάσει έως το 90% της μολυσματικότητάς του και της ικανότητάς του να μολύνει τους ανθρώπους μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα

 Ο κορωνοϊός μπορεί να χάσει έως το 90% της μολυσματικότητάς του και της ικανότητάς του να μολύνει τους ανθρώπους μέσα σε 20 λεπτά από τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας έχει συμβεί μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά, σύμφωνα με εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν προσομοιώσεις της δυνατότητας του ιού να επιβιώνει και να μολύνει, όταν εκπνέεται στον αέρα από έναν φορέα, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδίως την υγρασία. 

Η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, καθώς και ο καλός αερισμός των χώρων, βοηθούν στην αποτροπή της αερογενούς λοίμωξης....

Αναγνώσατε πατώντας εδώ:

https://www.iatronet.gr/article/106495/koronoios-pote-adranopoieitai-kai-hanei-to-90-ths-molysmatikothtas

FocusBari:H πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα - Δεκέμβριος 2021

https://www.focusbari.gr/

"Από τον Ιανουάριο έως τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου 2021, η Focus Bari | YouGov διενέργησε οκτώ Πανελλαδικές Έρευνες παρακολουθώντας την αναλογία των εμβολιασμένων, θετικά διακείμενων, σκεπτικών και αρνητικά διακείμενων Ελλήνων προς το εμβόλιο κατά του Covid-19. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας μέτρησης που διενεργήθηκε μεταξύ 21-31 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1002 Ελλήνων 18-74 χρόνων :

H αναλογία των εμβολιασμένων/θετικών να κάνουν το εμβόλιο Ελλήνων παρουσιάζει σταθερή άνοδο από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2021, και από εκεί και πέρα παραμένει σταθερή/οριακά αυξανόμενη στις τρεις τελευταίες μετρήσεις, αύξηση που προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες ηλικίες.

Η εικόνα στο τέλος του 2021 δείχνει πως λίγο περισσότεροι από 4 στους 5 Έλληνες έχουν ήδη κάνει/έχουν ραντεβού/θα κάνουν οπωσδήποτε το εμβόλιο, ενώ…

Οι νεαρές ηλικίες (έως 44 χρόνων) παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά των διστακτικών, και μια σταθερή αναλογία «αρνητών» βρίσκεται σε όλες τις ηλικίες.

Για τους αρνητές, ο κυριότερος λόγος είναι η άρνηση να κάνουν κάτι που τους επιβάλλεται εκβιαστικά (65%) και ακολουθούν χαμηλότερα οι αμφισβητήσεις περί του εμβολίου και των επιπτώσεών του στην υγεία.

Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση όλης της έρευνας εδώ"

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΑΑΔΕ:Τροποποίηση απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ..



Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1033/ 28.1.2014 (Β’ 276) απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με τις υποχρεώσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων πληρωμών, Ελληνικών Ταχυδρομείων, Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4174/2013 (Α’ 170).

Περίληψη Απόφασης


Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Τροποποίηση της υπό στοιχεία ΠΟΛ. 1033/28-1-2014 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με θέμα «Υποχρεώσεις πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ιδρυμάτων πληρωμών, Ελληνικών Ταχυδρομείων, Εταιριών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, επιχειρήσεων ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εταιριών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 4174/2013 (ΦΕΚ 170 Α΄/ 26-07-2013)» (Β’ 276).

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα απόφαση τροποποιούνται τα υποβαλλόμενα στοιχεία στη Φορολογική Διοίκηση από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων Α.Ε. και μετατίθεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των στοιχείων από τους ανωτέρω φορείς καθώς και από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Τέλος, μεταβάλλεται ο χρόνος διατήρησης των υποβαλλόμενων στοιχείων.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Στο πεδίο εφαρμογής της τροποποιούμενης απόφασης εμπίπτουν πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα και εν γένει φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που υποβάλλουν στοιχεία και πληροφορίες στη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με το άρθρο 15 του ν. 4174/2013.

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

08 Ιανουάριος 2022

Αναρτάται σήμερα και για 15 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας ενός από τους μεγαλύτερους δημόσιους Οργανισμούς της χώρας, με τον οποίο συναλλάσσονται καθημερινά 6,5 εκατομμύρια πολίτες (2,5 εκατ. συνταξιούχοι και 4 εκατ. εργαζόμενοι) και συγκεντρώνει -με βάση τις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη- το 48% των παραπόνων που αφορούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αφορούν στη βελτίωση της απόδοσης του ΕΦΚΑ, στην ενίσχυση της επιβράβευσης και της λογοδοσίας των υπαλλήλων, στην αύξηση της ευελιξίας και της ταχύτητας του φορέα και στην καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών με τριετή θητεία (και δυνατότητα ανανέωσης άπαξ) τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρόσληψη θα γίνεται με διαφανείς διαδικασίες (δημόσια προκήρυξη με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ), σύμπραξη του ΑΣΕΠ και κίνητρα προσέλκυσης με στόχο την ανανέωση στα ανώτερα κλιμάκια με υψηλού επιπέδου στελέχη, ικανά να ανταποκριθούν στα μεγέθη του Οργανισμού και στις προκλήσεις του μετασχηματισμού του.
  2. Προσδιορίζεται σύστημα επιβράβευσης παραγωγικότητας σε όλον τον ΕΦΚΑ. Ξεκινώντας από τις λειτουργίες της εκκαθάρισης των συντάξεων και εξυπηρέτησης των πολιτών, το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους στόχους που μπορεί να τίθενται σύμφωνα με τις ανάγκες ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης του ΕΦΚΑ στη βάση μετρήσιμων στόχων που θα ορίζουν την καθημερινή λειτουργία όλων των επιπέδων του Οργανισμού και θα λειτουργούν ως σημείο αναφοράς για την επιβράβευση των υπαλλήλων. Ωστόσο, το σύστημα αυτό συνοδεύεται και από αντίστοιχο σύστημα ελέγχου και λογοδοσίας όπως περιγράφεται παρακάτω.
  3. Αντιμετωπίζονται πιο συστηματικά οι καταγγελίες που αφορούν στον ΕΦΚΑ μέσω της σύστασης αυτοτελούς Μονάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου). Η Μονάδα θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων) και θα έχει εξουσίες αντίστοιχες με αυτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Αν με το πόρισμα της μονάδας διαπιστώνεται η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, τότε ο επικεφαλής της Μονάδας θα παραγγέλλει την άσκηση πειθαρχικής δίωξης, που θα είναι δεσμευτική για τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα.
  4. Επιταχύνονται οι πειθαρχικές διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια του ΕΦΚΑ έχουν αυτή τη στιγμή μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε ένα μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου και θα περατώνονται σε ένα μήνα. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μόνιμος υπάλληλος εκτός Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), χωρίς συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ. Θα είναι αρμόδιο για όλες τις υποθέσεις που εκκινούν μετά την δημοσίευση του νόμου και για τις εκκρεμείς διαδικασίες, εφόσον δεν έχουν εισαχθεί προς κρίση. Η επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών αποσκοπεί στην ενίσχυση του πνεύματος λογοδοσίας στους υπαλλήλους, ώστε να είναι σαφές ότι μαζί με την επιβράβευση για την επίτευξη στόχων, θα ελέγχονται για την εκτέλεση του έργου τους.
  5. Καθίσταται πιο ευέλικτο το σύστημα των προμηθειών ώστε να δοθεί τέλος σε φαινόμενα, όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων, ανταλλακτικών και η δυσκολία αντικατάστασης παρωχημένου εξοπλισμού (π.χ. Η/Υ, κλιματιστικά κ.λπ.). Στην ίδια λογική της αύξησης της ταχύτητας και της ευελιξίας καταργούνται μια σειρά από παρωχημένες διατάξεις που προβλέπουν χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δαπάνες που αφορούν τον ΕΦΚΑ (έγκριση για τη σκοπιμότητα ανάθεσης υπηρεσιών μηχανοργάνωσης, εργασιών συντήρησης κλπ.) και παρεμποδίζουν τη δράση της διοίκησης.
  6. Προωθείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δις ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο, με αποτέλεσμα την απώλεια πόρων και προσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα. Η ενεργότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ μέσω της νέας εταιρείας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν ως στόχο ο ΕΦΚΑ:

  • Nα ανταποκριθεί στις ανάγκες, αλλά και τις απαιτήσεις των πολιτών για ευρωπαϊκού επιπέδου εξυπηρέτηση και ταχεία απονομή των συντάξεων
  • Nα αποκτήσει περισσότερη ευελιξία και διοικητική αυτονομία για άμεση λήψη αποφάσεων
  • Να γίνει πιο δίκαιος επιβραβεύοντας πραγματικά τους καλούς υπαλλήλους και εντείνοντας τον έλεγχο σε όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους
  • Να διαχειριστεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό αξιοποιώντας ανθρώπινους πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα και
  • Να αξιοποιήσει πιο αποδοτικά την τεράστια ακίνητη περιουσία του, προς όφελος του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Το νομοσχέδιο που θέτουμε σήμερα προς δημόσια διαβούλευση υπηρετεί τον στόχο μας για ένα νέο ΕΦΚΑ ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο παραγωγικός και κυρίως πιο φιλικός προς τους ασφαλισμένους και που δεν θα θυμίζει σε τίποτε τον ΕΦΚΑ των χρόνιων παθογενειών, που πρωταγωνιστεί σε καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη και σε ιστορίες καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας. Είναι γνωστό βεβαίως ότι τον τελευταίο χρόνο έχουμε αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, με πιο σημαντικές εκείνες που οδήγησαν σε ρεκόρ αποφάσεων για την απονομή συντάξεων το (225.000) και αυτή για τον Ενιαίο Αριθμό Εξυπηρέτησης 1555. Είναι όμως προφανές ότι για τον ΕΦΚΑ -που είναι ο πιο προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου- αυτά δεν αρκούν. Χρειάζεται μια ακόμα πιο ουσιαστική παρέμβαση, σε μονιμότερη βάση. Αυτήν επιδιώκουμε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Με προσέλκυση υψηλού επιπέδου στελεχών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Με καλύτερη στελέχωση του Οργανισμού. Με σύστημα κινήτρων και ελέγχων για τους υπαλλήλους. Με επιτάχυνση των προμηθειών. Με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Όλα αυτά είναι ρυθμίσεις αναγκαίες που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα των υπαλλήλων, αλλά κυρίως πολύ καλύτερη την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Ο ασφαλισμένος δεν είναι υπηρέτης της διοίκησης. Η διοίκηση πρέπει να υπηρετεί τον ασφαλισμένο!».

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ,ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πρόσφατη δραστηριότητα






Ενημερωτικό σημείωμα για τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την απασχόλη...12 Ιανουαρίου 2022



Ενημερωτικό σημείωμα για τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Ελληνικό Του...
12 Ιανουαρίου 2022
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον ελληνικό τουρισμό παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΕΤΕ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί την τελική σύνθεση της μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δρά...

The French Presidency expresses its deep sorrow over the death of David Sassoli.

11/01/2022 03:00 | Article

Death of David Sassoli

Published on January 11, 2022
David Sassoli© Union européenne


On behalf of the Council, The French Presidency expresses its deep sorrow over the death of David Sassoli.



It sends its condolences to the family and close friends as well as to the entire European Parliament, of which David was a member and where he served as President with dignity, professionalism and devotion.

ANAΒΟΛΗ: Forum Δημοσιογραφίας του iMEdD "A Matter of Trust"






ANAΒΟΛΗ:
Forum Δημοσιογραφίας του iMEdD "A Matter of Trust"

Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα στο forum.imedd.org

Το Διεθνές Forum Δημοσιογραφίας του iMEdD “A Matter of Trust”, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στην Αθήνα στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2022, αναβάλλεται λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα και διεθνώς. Το iMEdD, με γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας και πάντα σε σχέση με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, πρόκειται να πραγματοποιήσει το Forum Δημοσιογραφίας σε μεταγενέστερη ημερομηνία εντός του 2022 που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα στο επίσημο website της διοργάνωσης.

Με περισσότερους από 50 ομιλητές από την Ελλάδα και διεθνώς, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ανεξάρτητα σχήματα δημοσιογραφίας, αλλά και ένα πρόγραμμα αποτελούμενο ανάμεσα σε άλλα, από ομιλίες καταξιωμένων επαγγελματιών, συζητήσεις μελών της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας δημοσιογραφικής κοινότητας και εξειδικευμένα εργαστήρια, το Forum “A Matter of Trust” πρόκειται να θίξει το επίμαχο θέμα της εμπιστοσύνης προς την ενημέρωση.

Σημαντική θέση στη συζήτηση θα κατέχουν και τα αποτελέσματα της ανώνυμης πανελλαδικής Έρευνας αποτύπωσης απόψεων της δημοσιογραφικής κοινότητας για τη δημοσιογραφία που πραγματοποιεί το iMEdD σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Forum Δημοσιογραφίας 2022 του iMEdD.

Για να λάβετε μέρος στην έρευνα, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/PORUJourS3rvey

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διαρκεί πέντε λεπτά. Οι απαντήσεις θα παραμείνουν απόρρητες, ενώ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανενός είδους ταυτοποίηση των στοιχείων των συμμετεχόντων. Όλα τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για στατιστικούς σκοπούς.

Postponed:
iMEdD’s Journalism Forum “A Matter Of Trust”

A new date will be announced soon on forum.imedd.org

iMEdD’s International Journalism Forum “A Matter of Trust”, which was scheduled to take place in Athens on 11 & 12 February 2022, has been postponed due to the dramatic rise in COVID-19 cases across the nation and worldwide. Keeping in line with public health guidelines and in response to the latest epidemiological data, iMEdD, will hold the Journalism Forum at a later date in 2022 to be confirmed in the near future on the official website of the event.

With more than 50 speakers from Greece and around the world, non-profit organizations and independent journalism groups and a program including, among other things, speeches by renowned professionals, discussions with members of the local, national and global journalism community, and specialized workshops, the Forum “A Matter of Trust” addresses the controversial issue of trust in the media.

Central to the discussion will be a nationwide anonymous survey regarding journalists’ views on their profession, conducted by iMEdD in collaboration with the University of Macedonia. The results will be presented and discussed in iMEdD’s Journalism Forum 2022.

To take part in the survey, visit the following link: https://bit.ly/PORUJourS3rvey

The questionnaire takes five minutes to complete. Your responses remain confidential and your data is anonymized and cannot be linked to an identifiable person. The requested data will be used solely for statistical purposes.

E.E.Φα.Μ. Newsletter - 11/01/2022





E.E.Φα.Μ. Newsletter - 11/01/2022





 

Πλεύρης: Καμία παράταση προστίμου στους 60+, το Σισμανόγλειο νοσοκομείο Covid

Πλεύρης: Δεν θα δοθεί παράταση στην επιβολή προστίμου στους άνω των 60 ετών, υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, το Σισμανόγλειο γίνεται νοσοκομείο Covid για την κορύφωση του κύματος πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα Πηγή: healthweb.gr




Άδεια σε ελληνικό φάρμακο για τον κορωνοϊό από τον EMA

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής υπάρχει ένα αντιικό φάρμακο το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από τις 16 Δεκεμβρίου 2021, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων με ελληνικό συντονισμό, ελληνικό σχεδιασμό και Έλληνες που διεξήγαγαν τις συνομιλίες με τον ΕΜΑ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διαβάστε περισσότερα Πηγή: allabouthealth.gr


Αντιικό φάρμακο κατά της covid-19 δοκιμάζει με επιτυχία και η Novartis

Οι εταιρείες Novartis και Molecular Partners ανακοίνωσαν θετικά δεδομένα από μία μελέτη Φάσης 2, που αφορά την ουσία ensovibep, ένα αντιικό φάρμακο για τον COVID-19. Η

Διαβάστε περισσότερα Πηγή: virus.com.gr




Τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα στα αντιγονικά rapid test για τον SARS-CoV-2

Τα rapid test χρησιμοποιούνται ευρέως για τη σάρωση ασυμπτωματικών ατόμων που ήρθαν σε επαφή με κρούσματα του SARS-CoV-2 και πιθανά έχουν μολυνθεί. Στις 7 Ιανουαρίου 2022, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association - JAMA, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη -που έγινε στον Καναδά, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο 2021- και η οποία προσδιορίζει το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων των αντιγονικών rapid test.

Διαβάστε περισσότερα Πηγή: dailypharmanews.gr




 

Δ. Σαρηγιάννης: Πιθανή η αποκλιμάκωση της επιδημίας σε δύο μέρες – Η σχέση σχολείων και ΜΕΘ

Τα πρώτα αισιόδοξα νέα εδώ και καιρό. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, εκτιμά

Διαβάστε περισσότερα Πηγή: healthstories.gr



Έλεγχος και πρόληψη μικροβιακών λοιμώξεων: Πρόγραμμα σε πλήρη ανάπτυξη σε 10 νοσοκομεία

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται το Πανελλήνιο Πρόγραμμα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΝΛ) και της Μικροβιακής Αντοχής (ΜΑ), με τον διακριτικό τίτλο GRIPP/SNF, το οποίο υλοποιείται σε δέκα (10) επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με διαχειριστή το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.org).

Διαβάστε περισσότερα Πηγή: healthdaily.gr




Green Import/Lamberts – Ιατρικός Επισκέπτης, Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Menarini Hellas – ICT – Help Desk Officer

Διαβάστε περισσότερα

MEDOCHEMIE HELLAS A.E. – Eπιστημονικός Συνεργάτης Συμπληρωμάτων Διατροφής

Διαβάστε περισσότερα

Coronis Research A.E. – Clinical Research Associate (CRA) / Senior Clinical Research Associate (Sr. CRA)

Διαβάστε περισσότερα

Bioskin – Στέλεχος Πωλήσεων Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα


Πατήστε εδώ για να δείτε περισσότερες θέσεις εργασίας




AHEPA Family Celebrates Epiphany, Honors Greek Orthodox Archdiocese

 

Working Centennial Header.png

AHEPA E-News


Volume 16, Issue 2 | Wednesday, January 12, 2022

AHEPA Family Celebrates Epiphany, Honors Greek Orthodox Archdiocese


Last week, the AHEPA family attended Epiphany celebrations in Tarpon Springs, Fla., and kicked-off events to commemorate AHEPA’s Centennial Anniversary.


As part of the festivities, AHEPA held its 88th Annual Epiphany banquet where Supreme President Jimmy Kokotas presented the inaugural AHEPA Twin Pillars of Hellenism Award to His Eminence Archbishop Elpidophoros of America, who accepted the award on behalf of the Greek Orthodox Archdiocese of America, Jan. 5, 2022, at the Spanos Hellenic Center at St. Nicholas Greek Orthodox Church.


"I am proud to stand before you this evening in order to receive – on behalf of the Archdiocese – the inaugural AHEPA Twin Pillars of Hellenism Award," Archbishop Elpidophoros said in acceptance of the award. "It is spiritually invigorating to witness AHEPA’s commitment to Orthodoxy and Hellenism. AHEPA! One Pillar established one hundred years ago, together with the other, our Sacred Archdiocese — the premier Eparchy of the Ecumenical Throne. Together, we uphold what is best, as well as what is most noble and true of our shared Greek Orthodox tradition."


Additionally, former U.S. Rep. Michael Bilirakis received the AHEPA Lifetime Achievement Award (accepted by his son, U.S. Rep. Gus Bilirakis) and Manuel Pihakis received AHEPA Hall of Fame honors for excellence in Wrestling.


In addition to Supreme President Kokotas, Daughters of Penelope Grand President Kathy Bizoukas, Maids of Athena Grand President Maria Ana Pantelous, Chairman of the Board Nicholas A. Karacostas, PSP; Sons of Pericles Supreme Secretary Dino Giallourakis, and AHEPA Family National Lodge officers and Board members, attended events throughout the week.


The Supreme Lodge and Board of Directors also held meetings and AHEPA Chapter 16’s Epiphany Golf Tournament at the Innisbrook Golf Resort in Palm Harbor, Fla., served as part of the festivities. Jan. 8, 2022.


Archbishop's remarks | view images from Epiphany Day


Top (l-r): ANHC President Carl Hollister, PSP; Board Chairman Karacostas, PSP; GP Bizoukas, Archbishop Elpidophoros, SP Kokotas, Board Vice Chair George Horiates, PSP; and Supreme Secretary Savas Tsivicos. Right: SP Kokotas presents the AHEPA Twin Pillars of Hellenism Award to Archbishop Elpidophoros, who is flanked by U.S. Rep and Ahepan Gus Bilirakis. (Photo credits: Dimitrios Panagos/GOA)

2022 National Scholarship Application Open

The AHEPA Educational Foundation has made the 2022 National AHEPA Educational Foundation Scholarship Application available on the AHEPA website.


Please visit the link to learn about eligibility criteria for the scholarship as well as the scholarships available this year.


The deadline for submissions of the 2022 AHEPA Educational Foundation Scholarship will be March 31, 2022.

Apply Today

Sons of Pericles Launches Online Store


The Sons of Pericles has revamped its website, sonsofpericles.org, just in time for the New Year! Visitors can pay Sons of Pericles dues online as well as shop for Sons of Pericles merchandise and gear in the first official online store. The site is still under construction. However, there's plenty of merch to buy with more on the way. So visit and stock up today!

SOP_Logo_296x252_Trans.png
SOP Online Store

Emergency Relief Fund Opened for Victims of Midwest Tornadoes


Supreme President Jimmy Kokotas (pictured delivering food in Kentucky) announced the AHEPA Emergency Fund is open and accepting donations for the victims of the Midwest tornadoes that devastated the region over the weekend.


Donations are being accepted online or via mail:


AHEPA Emergency Fund

c/o AHEPA Global Headquarters

1909 Q Street, NW, Suite 500

Washington, DC 20009


Coverage in Pappas Post

Donate Today

The Ahepan Winter 2021-22 Issue


The Winter 2021-22 digital edition of The Ahepan magazine is out! Catch a recap of AHEPA's Dinner Tribute to His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, find out where AHEPA Centennial Celebrations are happening, and see who our 2021 National Scholarship recipients are! Of course, get caught up on the activities and programs of our district and chapters as well as our National Housing program!


read more

AHEPA Centennial Convention Magic Awaits Us in 2022!


AHEPA celebrates 100 years in 2022! To commemorate this historic event, we're taking you back to the happiest place on earth, the Walt Disney World Resort® in Orlando, Florida! Pack up the family and bring plenty of sunscreen and join us at this once in a lifetime celebration of a century of service!


make a reservation and more info

Upcoming Events & Deadlines

January


14 | AHEPA Global Headquarters Closed


February


25 - 27 | SOP & MOA Greeks in Miami Volleyball Tournament


March


5 | AHEPA Region 6 100 Year Celebration hosted by District 13, Des Plaines ,Illinois

Greek American News Digest



Editor's Note: Editorials, commentaries, opinion pieces, and articles are shared for information purposes only and do not necessarily reflect the views or policy positions of the Order of AHEPA, its affiliated organizations, and members



‘The Greeks’ Review: Hellenism Triumphant

The Wall Street Journal (Jan. 7)

It took centuries for ancient Athenians and Spartans to see themselves as ‘Greeks.’ After Alexander, ‘Greekness’ spread rapidly and widely. read more


Building a Hub for New Art ‘Under the Shadow of the Acropolis’

New York Times (Jan. 7)

Many associate culture in Athens with ruins and ancient artifacts. But the Greek government and several big philanthropic foundations want to put the city on the international contemporary art map. read more


Greece hopes marble foot will get UK to return sculptures

Associated Press (Jan. 10)

It’s only the size of a shoebox, carved with the broken-off foot of an ancient Greek goddess. But Greece hopes the 2,500-year-old marble fragment, which arrived Monday on loan from an Italian museum, may help resolve one of the world’s thorniest cultural heritage disputes and lead to the reunification in Athens of all surviving Parthenon Sculptures — many of which are in the British Museum. read more


Rising anger with Turkey drives calls for reunification in crisis-hit northern Cyprus

The Guardian (Jan. 9)

With the economy in freefall and allegations of political interference, people have taken to the streets to advocate for federal future. read more


Greek-Canadian Jordan Kyrou a Rising Star in the NHL 

The National Herald (Jan. 7)

Greek-Canadian Jordan Kyrou, 23, is a rising star in the National Hockey League, playing for the St Louis Blues. He started the New Year with an impressive display in the NHL’s Winter Classic on January 1, the coldest outdoor game in NHL history, and was named the NHL’s First Star of the Week after recording seven points in two games. read more


New Album by Former Ozzy Guitarist From Thessaloniki Ranked #2 by Guitar World

Pappas Post (Jan. 5)

Gus G, one of the most prominent guitarists in the world of hard rock and metal and a Thessaloniki native, had his latest record place number two on Guitar World’s list of best guitar albums in 2021. read more

SOPDOPCookbook.png
Now Available!
CliffsOfFreedom.160x600.BannerAd.NowAvailable.png

Celebrating 100 Years of Brotherhood

"ΑΥΛΑΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022",ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022» μετά από εικοσιδύο ολόκληρα χρόνια ΕΝΤΥΠΗΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ έκδοσης, ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 οπότε και σταμάτησε την κυκλοφορία της για να μεταλλαχθεί σε THINK TANK BLOG. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους μας αγάπησαν, μας τίμησαν με την απίστευτη αναγνωσιμότητά της, μας εμπιστεύθηκαν και ακόμα το κάνουν έως σήμερα. Ευχαριστούμε όσους συνεργάστηκαν μαζί μας, όσους μας εμπιστεύθηκαν και μας στήριξαν. Με αληθινή, βαθύτατη εκτίμηση προς Ολους Σας… ΓΙΑΝΝΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ

Toπικό Μέσο Μαζικής ενημέρωσης ("θυγατρικό" της "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"),ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 170.000 Ελλήνων Πολιτών. Είκοσι ολόκληρα χρόνια ζωής (2000-2021) και αγώνων στην καταγραφή και υπεράσπιση της Αλήθειας για τον πολύπαθο τόπο των Αχαρνών.

ΑΧΑΡΝΕΣ: Ενημέρωση...ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"
ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" θα ζητά ΕΣΑΕΙ.."ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"!!

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"
Ερευνα,Συνεντεύξεις και επισήμανση της σπουδαιότητος του τότε ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" απο το Περιοδικό "ΑΧΑΡΝΕΩΝ Εργα" το έτος 2004!!
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.

Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.

Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.

=Επι είκοσι δύο (22) χρόνια, στήριζε τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή

. =Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, προέβαλε με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.

=Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, έδινε βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στήριζε τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, πρόβαλλε με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημέρωνε για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.

=Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενήθηκε στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», στην διακοπείσα πλέον ηλεκτρονική έκδοσή της, ήταν ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Υπήρξε ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολάμβανε όμως του Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενούσε ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη-κάτι που συνεχίζεται και σήμερα- πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα (που συνεχίζεται ως σήμερα). Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διεκδίκησε και κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκε, με «εξετάσεις» εικοσιδύο ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022
ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022