Καλό μεσημέρι.

Η Ευρώπη – και η χώρα μας – σε εντατική προετοιμασία για ένα δύσκολο Χειμώνα

Ολόκληρη η Ευρώπη διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη  περίοδο. Οι εξελίξεις, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές, αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου – επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες τόσο στις οικονομίες, όσο και στα νοικοκυριά, αλλά και στις επιχειρήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Μπορεί βέβαια ορισμένες χώρες να πληγούν περισσότερο, οι συνέπειες, όμως, θα είναι δριμείες για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ήδη, οι προμήθειες φυσικού αερίου από το ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 320 ευρώ ανά MWh, (πάνω από 10 φορές ακριβότερα, δηλαδή,  σε σχέση με το παρελθόν).

Ήδη, όλες οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για το χειμώνα. Στη Γερμανία, η Κυβέρνηση ενέκρινε ήδη δύο πακέτα μέτρων. Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος  Macron προειδοποίησε τους πολίτες για μια μεγάλη ανατροπή των βεβαιοτήτων, όπου η εποχή της αφθονίας και της πρόσβασης σε πρώτες ύλες και προϊόντα που φαίνονταν να είναι διαρκώς διαθέσιμα, έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες. Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων.

Μέτρα μείωσης της κατανάλωσης τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, λαμβάνονται και στη χώρα μας και ήδη τον Ιούνιο και Ιούλιο υπήρξε σημαντική μείωση της κατανάλωσης, που τον Ιούλιο ξεπέρασε το 11%.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο. Όπως και στην πανδημία, έτσι και τώρα, με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα, προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την επέκταση της κρίσης. Έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή, που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται  ταυτόχρονα δύο πλοία. Έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και  υπάρχει  δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο.