Καλό μεσημέρι.

Η Ορθοδοξία τιμά την Εβδομάδα των Παθών, προσδοκώντας τη Θεία Ανάσταση. Η εβδομάδα αυτή είναι μια αφορμή περισυλλογής για όλους μας και πράξεων κοινωνικής αλληλεγγύης. Την βαδίζουμε προσδοκώντας την Ανάσταση, κυριολεκτικά και συμβολικά.

Η φετινή περίοδος του Πάσχα βρίσκει την Ευρώπη και την Πατρίδα μας σε βαθιά δοκιμασία, εξαιτίας των παγκόσμιων προκλήσεων που ξεκίνησαν με την πανδημία και την υγειονομική κρίση και συνεχίζονται τώρα με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι προκλήσεις που κόστισαν τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών και επέφεραν βαριές επιπτώσεις στην οικονομία και τις κοινωνίες όλων των χωρών της Ευρώπης.

Οι συνέπειες αυτές έπληξαν και εξακολουθούν και πλήττουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας. Κούρασαν και κουράζουν τους πολίτες. Στοίχισαν και στοιχίζουν πολύ περισσότερο στους οικονομικά αδύναμους που σήμερα δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, εξαιτίας των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων στην ενέργεια και όχι μόνο. Στοιχίζουν και στη μεσαία τάξη, η οποία βλέπει να πλήττεται ο σκληρός πυρήνας του επιπέδου της ζωής της.

Σε αυτό το επαχθές περιβάλλον Κυβέρνηση και κοινωνία, συμπορευόμαστε σε απόλυτη σύμπνοια και με πλήρη συναίσθηση της κατάστασης, βαδίζουμε χωρίς να μένει κανένας πίσω. Γιατί η πολιτική και η οικονομία προέρχονται από τον άνθρωπο και πρέπει να επιστρέφουν σε αυτόν. Ο πολιτικός ανθρωπισμός είναι η ειδοποιός διαφορά που χωρίζει τον ελεύθερο κόσμο από εκείνο της απολυταρχίας, εντός και εκτός Ευρώπης.