https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/712990/el
Μικρά έντομα — Μεγάλα οφέλη! Εγκρίνονται τα έντομα ως τρόφιμα στην ΕΕΣύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλευροσκώληκες έγιναν το πρώτο έντομο που θα μπορούν να καταναλώνουν ως τρόφιμο οι Ευρωπαίοι. Ο Rafael Pérez, επικεφαλής της ομάδας για τα νέα τρόφιμα στη ΓΔ SANTE, σχολιάζει την απόφαση αυτή που διευρύνει τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών στην ΕΕ, τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο των εντόμων για μια πιο υγιή και βιώσιμη διατροφή, καθώς και τα οφέλη που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους για το περιβάλλον τα προσεχή έτη.

Ημερομηνία: 02/06/2021
Γιατί εγκρίθηκε η κατανάλωση εντόμων ως τρόφιμα;
Ύστερα από την πρόσφατη έγκρισή τους οι αλευροσκώληκες θεωρούνται πλέον νέο τρόφιμο, δηλαδή τρόφιμο που δεν κατανάλωναν ευρέως οι πολίτες της ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός για τα νέα τρόφιμα.
Με βάση τα πορίσματα αυστηρής επιστημονικής αξιολόγησης που διενέργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα κράτη μέλη συμφώνησαν με την έγκριση της αίτησης που είχε υποβάλει υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων στην Επιτροπή για τη διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος στην αγορά της ΕΕ.
Στη συνέχεια, η Επιτροπή εξέδωσε τη σχετική νομική πράξη την 1η Ιουνίου 2021.
Απομένει να δούμε βεβαίως αν θα αποφασίσουν και οι καταναλωτές να εντάξουν το έδεσμα αυτό στη διατροφή τους ή όχι, αν και η κατανάλωση εντόμων δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς αυτά ήδη αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής σε πολλά μέρη του κόσμου.
Είναι τα έντομα ασφαλή για κατανάλωση ως τρόφιμα;
Ναι. Τα νέα τρόφιμα μπορούν να εγκριθούν μόνο εάν δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ύστερα από αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία SAS EAP Group, το προϊόν υποβλήθηκε σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση από την EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλευροσκώληκες είναι ασφαλείς.
Θα ήθελα να τονίσω ότι τα νεοεγκριθέντα τρόφιμα υπόκεινται στους κανόνες της ΕΕ που διέπουν την επισήμανση των αλλεργιογόνων. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς 14 αλλεργιογόνα, όπως αυγά, γάλα, ψάρια, καρκινοειδή και τώρα τα έντομα, πρέπει να δηλώνονται στην επισήμανση. Έτσι, τα άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να αποφεύγουν προϊόντα με συστατικά στα οποία είναι ευαίσθητα.
Για γενικά θέματα υγείας, όπως είναι οι τροφικές αλλεργίες, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλευροσκωλήκων μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδίως στα άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες στα καρκινοειδή και τα ακάρεα. Οι περιπτώσεις όμως αυτές παραμένουν πολύ περιορισμένες.
Πώς θα γνωρίζουν οι καταναλωτές αν τα τρόφιμά τους περιέχουν έντομα;
Το σχέδιο νομικής πράξης καθορίζει τις απαιτήσεις επισήμανσης για τα προϊόντα τρόφιμα που θα περιέχουν το νέο τρόφιμο. Η απαίτηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις απαιτήσεις του κανονισμού για θέματα επισήμανσης.
Με λίγα λόγια, οι καταναλωτές μπορούν να είναι ήσυχοι ότι, όταν τα προϊόντα αυτά εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων, θα φέρουν σαφή επισήμανση που θα ενημερώνει επακριβώς τους καταναλωτές για το ακριβές περιεχόμενο των αγορών τους. Η ΕΕ είναι απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή της διαφάνειας.
Με ποιον τρόπο τα έντομα στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του επισιτιστικού συστήματος;
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τα έντομα θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση πολυάριθμων θεμάτων που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα. Στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται το αυξανόμενο κόστος των ζωικών πρωτεϊνών, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι περιβαλλοντικές πιέσεις, η αύξηση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση πρωτεϊνών μεταξύ των μεσαίων τάξεων.
Τα έντομα είναι σε αφθονία στον πλανήτη μας, διαθέτουν υψηλές πρωτεϊνικές και θρεπτικές ιδιότητες και ευθύνονται για λιγότερο από το 1% του αποτυπώματος άνθρακα του ζωικού κεφαλαίου. Αποτελούν λοιπόν την ιδανική εναλλακτική διατροφική επιλογή για μια υγιεινή και βιώσιμη δίαιτα. Συμβάλλουν έτσι όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην υγεία του περιβάλλοντος και, επομένως, στο ίδιο μας το μέλλον.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα στον τομέα αυτό;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, πάνω από 1.900 είδη εντόμων έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή παγκοσμίως. Όπως και για τους αλευροσκώληκες, στο πλαίσιο του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα η Επιτροπή έχει λάβει αρκετές αιτήσεις για την έγκριση άλλων ειδών εντόμων, όπως οι προνύμφες Alphitobius diaperinus (μικρό σκαθάρι των αλεύρων), Gryllodes sigillatus (τροπικός οικοδίαιτος γρύλος), Acheta domesticus (οικοδίαιτος γρύλος ή τριζόνι), Locusta migratoria (αποδημητική ακρίδα) και προνύμφες Hermetia illucens (μαύρη μύγα των απορριμμάτων).
Μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει κρίνει έγκυρες 11 αιτήσεις και διενεργείται αξιολόγηση ασφάλειας για καθεμία από αυτές. Μόλις εκδοθεί θετική γνώμη από την EFSA, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης.
Τα προσεχή έτη τα είδη εντόμων που θα εγκριθούν βάσει του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα θα αποτελούν μια ολοένα και σημαντικότερη εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, που θα συμβάλλουν στους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων στην ΕΕ και παγκοσμίως.
Small insects – Big impact! EU authorises insects as food
Following the European Commission’s decision to approve mealworms as the first insect as food in the European Union, Rafael Perez, team leader for Novel foods at DG SANTE, discusses the move to expand the dietary choices of EU consumers, the growing role that insects will play as part of a healthier, more sustainable diet, as well as the benefits for the environment for years to come.
date: 02/06/2021
Why are insects being authorised as food?
Following recent authorisation, mealworms are now considered as a ‘novel food’, any food that has not been widely consumed by people in the EU before 15 May 1997, when the first Regulation on novel food came into force.
A stringent scientific assessment that was carried out by the European Food Safety Authority (EFSA) led Member States to give the Commission the go-ahead to allow a food business operator, who had applied for this authorisation, to place the product on the EU market.
The Commission then adopted the legal act on 1 June 2021.
Of course, it is up to consumers to decide whether they want to eat insects or not, but consuming insects is nothing new as they already are included in diets in many parts of the world.
Are insects as food safe?
Yes. Novel Foods can only be authorised if they pose no risk to human health. Following an application by the company SAS EAP Group, the product went through a stringent scientific assessment by EFSA, which concluded that yellow mealworm is safe.
I would like to stress that these newly authorised food are subject to EU rules governing the labelling of allergens, which identify a list of 14 allergens that need to be labelled such as eggs, milk, fish, crustaceans and now insects. Such rules grant people living with food allergies more power to make informed decisions and avoid products that contain ingredients to which they are sensitive.
For general health issues, such as food allergies, EFSA concluded that consumption of the yellow mealworm could potentially lead to allergic reactions, especially for those with pre-existing allergies to crustaceans and dust mites. However, such incidences remain very low.
How will consumers know if insects are contained in their food?
The draft legal act lays out the labelling requirements for foodstuffs that will contain the Novel Food. This requirement is in addition to the requirements of the labelling regulation.
In short, consumers can have confidence that once these products appear on our supermarket shelves, they will be clearly labelled, informing the consumer of the exact contents of their purchases. The EU is steadfast in its commitment to transparency.
How do insects in food and feed contribute to the sustainability of the food system?
According to the Food and Agriculture Organization (FAO), insects as food will play a leading role in facing the many issues that we are and will continue to face in the 21st century. These include the rising cost of animal protein, food insecurity, environmental pressures, population growth and increasing demand for protein among the middle classes.
Thanks to insects’ abundance in our world, their high-protein and nutritious properties represent less than 1% of the carbon footprint of livestock and are the ideal dietary alternative, facilitating the shift towards healthy and sustainable diets, and positively contributing not only to our health but also that of our environment and therefore our future.
What are the next steps in this area?
According to FAO, over 1900 insect species have reportedly been used as food in the world. As for mealworms, the Commission has received several applications for the authorisation of other insect species such as Alphitobius diaperinus larvae (lesser mealworm), Gryllodes sigillatus (tropical house cricket), Acheta domesticus (house cricket), Locusta migratoria (migratory locust) and Hermetia illucens larvae (Black soldier fly) under the novel food regulation.
To date, the Commission has considered 11 applications as valid and a safety evaluation by EFSA is being performed for each of them. As soon as a positive opinion is delivered by EFSA, the Commission will proceed with the authorisation process.
In the coming years, insect species authorised under the novel food regulation will become an ever-more important source of alternative protein which will contribute to the Farm to Fork Strategy’s goals for a sustainable food system in the EU and in the world.