Live TV
10/02/25 09:37
ΣύνταξηΣυντακτική ομάδα ertnews.gr

Για την μεσογειακή διατροφή και αν προσφέρει ευζωία και μακροζωία μίλησε στο ΕΡΤNews, στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου η οποία τόνισε ότι «Καταρχάς, πρέπει να τονίσω ότι η μεσογειακή διατροφή, όπως κάθε διατροφικό πρότυπο, είναι ένα καταναλωτικό αγαθό που χρησιμοποιείται καθημερινά. Ως εκ τούτου, υπάρχει τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον. Παράλληλα, όπως φαίνεται από αυτό το άρθρο στο Politico, υπάρχει και πολιτικό ενδιαφέρον. Αυτή είναι η προσέγγιση τόσο του άρθρου όσο και ενός μέρους του πολιτικού κόσμου της Ιταλίας».
Το θέμα δεν είναι απλώς η μεσογειακή διατροφή, είπε η κ. Τριχοπούλου αλλά η σημασία της. «Όταν μιλάμε για μεσογειακή διατροφή, αναφερόμαστε σε ένα διατροφικό μοντέλο που αναπτύχθηκε και διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες, μέσα από πολλές δυσχέρειες, εκφράζοντας την κουλτούρα και την ψυχή των λαών που ζουν στις ακτές της Μεσογείου. Και μάλιστα στις περιοχές όπου ευδοκιμεί η ελιά. Διότι, χωρίς το ελαιόλαδο, δεν υφίσταται μεσογειακή διατροφή. Μπορεί να μιλάμε για “τύπου” μεσογειακή διατροφή, αλλά η αυθεντική μεσογειακή διατροφή αφορά την περίοδο πριν από το 1960, όταν διατηρούσε τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της».
Σχετικά με τη θέση του άρθρου ότι η μεσογειακή διατροφή ήταν «κουζίνα της φτώχειας», εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγαλείο της, υπογράμμισε η κ. Τριχοπούλου και εξήγησε «Αυτό το διατροφικό πρότυπο αναδεικνύει τις αρετές των λαών που μπορούσαν να συνθέσουν ευφάνταστα και θρεπτικά γεύματα από ταπεινά υλικά: το λάδι, λίγο αλεύρι και άγρια χόρτα. Με αυτά τα απλά συστατικά δημιουργήθηκαν αμέτρητες γαστρονομικές παραδόσεις, όπως οι ελληνικές πίτες – πάνω από εκατό διαφορετικά είδη».
Για τα πιάτα της μεσογειακής διατροφής, όπως η χορτόπιτα, που είναι πραγματικά μοναδικά η κ...
Αναγνώσατε πατώντας εδώ: