Καλό μεσημέρι,

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νεντανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.

——

Το περασμένο Σάββατο ο Πρωθυπουργός μετέβη στην Αίγυπτο στο πλαίσιο των εργασιών της «Συνόδου Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του τόνισε πως «Tο βασικό μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από τη σημερινή ημέρα θα πρέπει να είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της και εκφράζουμε τη λύπη μας για τις απώλειες ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε αθώους πολίτες από τη βία στο Ισραήλ και στη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Επανέλαβε, για μια ακόμα φορά, την σαφή θέση της χώρας μας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τόνισε: «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς στην κρίση μας: η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί ανείπωτη οδύνη, τόσο στους Ισραηλινούς, όσο και στους Παλαιστίνιους. Θα πρέπει να λογοδοτήσει. Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός και δεν πρέπει να τους συγχέουμε. Ο παλαιστινιακός λαός δεν το αξίζει αυτό».

Κρίσιμο είναι να σταθούμε στην δήλωση του Πρωθυπουργού με την οποία επισήμανε ότι «το μέλλον που θέλουμε για την περιοχή αυτή, ένα μέλλον βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επανέναρξη της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη βάση λύσης δύο κρατών. Και αν ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας, είναι ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση».

—-

Την Παρασκευή ο οίκος Standard’s & Poor’s επιβεβαίωσε την διεθνή εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία δίνοντάς της την επενδυτική βαθμίδα. Η αναβάθμιση αυτή αποτελεί κατάκτηση για την ελληνική οικονομία η οποία πηγαίνει μπροστά παρά το ευρύτερο περιβάλλον αλλεπάλληλων, παγκόσμιων κρίσεων.

Η S&P είναι ο τέταρτος κατά σειρά οίκος αξιολόγησης και ο δεύτερος αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που αποδίδει τους τελευταίους μήνες επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μετά από 13 χρόνια. Η έκθεσή της είναι ιδιαίτερα θετική και αποτελεί, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, «την επίσημη σφραγίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Η ανάκαμψη από την κρίση χρέους και στη συνέχεια από την πανδημία COVID-19 ενίσχυσε την αύξηση των επενδύσεων και την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Όπως τόνισε στην ανακοίνωσή του και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί, έχει σαν αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ένας εθνικός στόχος που πετύχαμε χάρη στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και την συνετή, ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Αλλά δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση.

Η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και δανεισμός με μικρότερα επιτόκια, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η διαρκώς αυξανόμενη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μεταφράζεται σε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και, κατά συνέπεια, στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών όπως ήδη συμβαίνει εξ’ αιτίας των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης.

——-

Τα θετικά νέα της οικονομίας συνεχίζονται με την UniCredit να επενδύει στην AlphaBank. Μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που -μετά από 17 χρόνια- επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αποδεικνύει ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου.

——

Συνεχίζονται οι καταβολές πρώτης αρωγής στους πληγέντες από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου. Την περασμένη Παρασκευή καταβλήθηκαν 5,85 εκατ. ευρώ προς 2.450 δικαιούχους, με αποτέλεσμα την εβδομάδα που πέρασε να έχουν καταβληθεί 8,17 εκατ. ευρώ σε 3.211 συμπολίτες μας.

Συνολικά, λοιπόν, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 1,5 μήνα έχει καταβληθεί πρώτη αρωγή ύψους 72,6 εκατ. ευρώ σε 17.113 πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, νοικοκυριά, επιχειρηματίες, κτηνοτρόφους και αγρότες.

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί, ότι μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες που είναι ανοικτή η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τους αγρότες, έχει ήδη καταβληθεί πρώτη αρωγή, σε 3.853 αγρότες, συνολικού ύψους 7,7 εκατ. ευρώ.

—–

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα. Την προηγούμενη εβδομάδα είπατε να περιμένουμε λίγες μέρες για τις ανακοινώσεις για τα μέτρα σχετικά με την ακρίβεια. Σας ρωτάω γιατί, πόσο να περιμένουμε ακόμη, ο τιμάριθμος τραβάει την ανηφόρα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τις επόμενες ημέρες, μέχρι τέλη του μήνα, θα έχουμε ανακοινώσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκυλακάκη, για περαιτέρω στήριξη σε συνέχεια όλων των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, καθ’ όλη τη διάρκεια των εισαγόμενων ανατιμήσεων και στο ρεύμα, οπότε και αυτή τη φορά θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις από το Υπουργείο για να μην πληρώσουν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα. Ως προς το ζήτημα της ακρίβειας των τροφίμων, πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε μία ακόμα σειρά από ανακοινώσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες τώρα εφαρμόζονται, σε συνέχεια όλων των υπολοίπων που συνεχίζονται. Η σταθερά μειωμένη τιμή κατά 5% για έξι μήνες, με αυστηρό έλεγχο αν τηρείται αυτό και συνεχή αύξηση των κωδικών οι οποίοι μπαίνουν από τα σούπερ-μάρκετ και τις εταιρείες προς τους καταναλωτές, την υποχρέωση δημοσίευσης των τιμών λιανικής και αγοράς των προϊόντων από τους χονδρεμπόρους, την επέκταση της διαδικασίας καταγγελιών, την εντατικοποίηση των ελέγχων, περισσότερα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται, ανακοινώνονται και εισπράττονται. Έχουμε πει ότι είναι πάνω από 5,5 εκατομμύρια ευρώ και, βέβαια, όλες οι παρεμβάσεις που κάνει η Κυβέρνηση με προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό με αυξήσεις των εισοδημάτων. Οι πρωτοβουλίες που ψηφίζονται με το οικονομικό νομοσχέδιο και όλες οι υπόλοιπες έχουν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση του εισοδήματος των πολιτών. Έχει βγει ήδη εγκύκλιος για τις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα. Θα ακολουθήσει κι όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται και σίγουρα όλες αυτές οι θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε αυτές τις αλλαγές, για να αντιμετωπιστούν τα πάρα πολλά και μεγάλα προβλήματα εισαγόμενων κρίσεων που έχουμε.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο ερωτήσεις επί του θέματος: Πρώτον, η Κυβέρνηση έχει κάνει κάποιες εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο θα επηρεάσει η κρίση στη Μέση Ανατολή το κόστος της ενέργειας και, ειδικά, του πετρελαίου; Και μια δεύτερη ερώτηση: Δεδομένου ότι βλέπουμε συνεχώς να υπάρχουν αυξήσεις σε όλα τα βασικά, στις ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο και κάποιων οριζόντιων μέτρων, καθώς, προφανώς, από τις αυξήσεις αυτές, από τις ανατιμήσεις αυτές, πλήττονται και όσοι πολίτες, όσοι καταναλωτές, εντάσσονται στη μεσαία τάξη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε ότι το μέγεθος των αυξήσεων αποτυπώνεται από τους επιμέρους δείκτες του πληθωρισμού. Υπάρχει ο γενικός δείκτης πληθωρισμού στον οποίο εντάσσονται τα πάντα. Που εκεί βαίνει μειούμενος για αρκετούς μήνες. Ο δείκτης στη χώρα μας, τουλάχιστον δύο μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το οποίο δεν είναι, προφανώς, λόγος πανηγυρισμού, αλλά είναι σίγουρα ένα σημαντικό στοιχείο ότι η ελληνική οικονομία έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη. Σκεφτείτε πού ήταν η ελληνική οικονομία πριν από κάποια χρόνια και πώς μπορεί τώρα να αντιμετωπίζει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Επιμέρους δείκτες, όπως ας πούμε στα τρόφιμα, που είναι ο πιο επίμονος και ο πιο κρίσιμος δείκτης για την καθημερινότητα των πολιτών. Και εκεί φαίνεται ότι βαίνει μειούμενος, αλλά είναι σίγουρα πιο υψηλός, για αυτό εκεί είναι όλες οι παρεμβάσεις που ανέλυσα και προηγουμένως κι έχουμε τη δυνατότητα να εξηγούμε στους πολίτες κάθε βδομάδα γιατί αφορά την καθημερινότητα όλων και, ειδικά, αυτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ως προς την ενέργεια, προφανώς, η Κυβέρνηση παρακολουθεί το σύνολο των εξελίξεων. Είναι δεδομένο αυτό. Και σίγουρα επεμβαίνει με τον τρόπο που πρέπει να επέμβει για να περιορίσει τις συνέπειες σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό: καλύψεις στο ρεύμα που φτάνουν 90% έως και 100% στα κοινωνικά τιμολόγια εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Και, προφανώς, αυτός είναι και ο λόγος των ανακοινώσεων που θα γίνουν μέχρι το τέλος του μήνα. Δηλαδή, μέσα στις επόμενες ημέρες από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για το ρεύμα. Τώρα, το αν οι αυξήσεις αυτές συνδέονται με το σύνολο των διεθνών εξελίξεων, δεν μπορώ εγώ να σας το προβλέψω, δεν είναι η δουλειά μου αυτή να αναλύω κάτι, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι πλήρως αποτυπωμένο. Είναι δεδομένο, όμως, ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα χωρίς να εκτροχιάζεται, συνεχίζοντας τις μειώσεις του χρέους ως προς το ΑΕΠ, για να μην υποθηκεύσει τις επόμενες γενιές, να προσαρμόζεται με βάση τις ανάγκες οι οποίες προκύπτουν. Και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι θεωρία. Δεν είναι κάτι, δηλαδή, που το λέμε για να το πούμε. Το έχουμε αποδείξει εδώ και αρκετά μεγάλο πλέον χρονικό διάστημα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα, καλή εβδομάδα. Κύριε Εκπρόσωπε, μάθαμε ότι στην Ελευσίνα στήνεται μια νέα Σούδα, να μου επιτραπεί ο όρος, με στάθμευση μεγάλων στρατιωτικών αμερικανικών αεροσκαφών και εκατοντάδες στρατιωτικούς. Σας απασχολεί μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο μέσω της εξέλιξης αυτής στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023; Και προβλέπεται να δοθούν κι άλλες αεροπορικές βάσεις στους Αμερικανούς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς να πούμε, σε απάντηση συνολικά, με αφορμή την ερώτησή σας, δημοσιευμάτων: Η επίσημη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι ως προς τα C-130, που γράφτηκε καταρχάς, είναι μεταγωγικά αεροσκάφη κι όχι μαχητικά κι, επίσης, δεν έχει μετατραπεί και σε αμερικανική βάση, όπως γράφτηκε, η 112 πτέρυγα μάχης. Είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η χώρα μας και ποια είναι η σαφής μας θέση για τις εξελίξεις. Και διατυπώνεται και από τον Πρωθυπουργό και από τους αρμόδιους Υπουργούς και νομίζω είναι μια συνεπής και διαχρονική στάση. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε, και ούτε εγώ από τη θέση που βρίσκομαι, επιχειρησιακά ζητήματα, που σχετίζονται με συμμαχικές υποχρεώσεις μας. Ούτε, λοιπόν, μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο, παρά μόνο αυτά που σας λέω με σαφήνεια, σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός γιατί κατέβηκε στο Ισραήλ; Το ζήτησε ο κ. Νετανιάχου; Το αποφάσισε ο ίδιος; Γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει;

Π ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αν δει κανείς τις κινήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης δείχνουν ότι η χώρα μας, σε μεγάλα ζητήματα, δεν έχει πλέον τον ρόλο του θεατή. Και δεν είναι η μοναδική πρωτοβουλία και συμμετοχή σε σημαντική διάσκεψη, σημαντική συνάντηση του Πρωθυπουργού η σημερινή στο Ισραήλ. Έχουμε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή τη στάση μας. Είμαστε δίπλα στο λαό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, και με βασικό στόχο να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση. Ήταν ένα ταξίδι, μια σημαντική συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου, η οποία αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας την προηγούμενη εβδομάδα, και όπως είχαμε πει θα επαναπρογραμματιζόταν, όπως κι έγινε σήμερα, κι έγινε αυτή η συνάντηση, το βασικό περιεχόμενο της οποίας σας μετέφερα στην αρχική μου εισήγηση. Προφανώς, θα ακολουθήσει και αναλυτικότερη ανακοίνωση, ίσως τη στιγμή που μιλάμε τώρα να εκδοθεί από τη δική μας την πλευρά. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία και στην Αίγυπτο του Πρωθυπουργού και νομίζω και όσα είπε, περιγράφουν με μεγάλη σαφήνεια αυτά τα οποία βιώνουμε και τις λύσεις τις οποίες προτείνουμε. Νομίζω, και εδώ θέλω να σταθώ, ότι δεν μένουμε μόνο σε διαπιστώσεις, δεν μένουμε μόνο σε διατύπωση θεωριών, δεν μένουμε μόνο σε λόγια, αλλά έχουμε τη δυνατότητα, χάριν στην ισχυροποίηση της χώρας μας και προσωπικά του Πρωθυπουργού, να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις, οι οποίες είναι συμβατές και συνεπείς στις διαχρονικές θέσεις της χώρας μας.

Π. ΜΙΧΟΣ: Το Σάββατο ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου του Καΐρου, συνάντησε τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Η Ιορδανία είναι σημαντική χώρα για τον αραβικό κόσμο και φιλοξενεί αρκετούς Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Θέλετε λίγο να μας διαφωτίσετε με περισσότερα στοιχεία για τη συνάντηση; Τι ειπώθηκε, εάν θα γίνει η επίσκεψη κάποια στιγμή στην Ιορδανία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάτι περισσότερο να προσθέσω, πέραν όσων ανακοινώνονται κάθε φορά. Και κάθε φορά που υπάρχει κάτι περισσότερο, είτε για μια συνάντηση του Πρωθυπουργού είτε για κάποια περαιτέρω λεπτομέρεια, η οποία πρέπει να ανακοινωθεί, ενημερώνεστε αρμοδίως είτε από το Υπουργείο Εξωτερικών είτε από εμάς και από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην εισαγωγική σας τοποθέτηση αναφερθήκατε στα θετικά για τη χώρα μας, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σας άσκησε σφοδρή κριτική, μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για κυβερνητική προπαγάνδα, ενώ, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, η επενδυτική βαθμίδα πατάει πάνω στη φτωχοποίηση των πολιτών και διάφορα άλλα σχόλια και κριτική. Πώς απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τη διαβάσαμε την ανακοίνωση και απαντήσαμε όπως έπρεπε. Εδώ πέρα υπάρχουν δύο τινά, ένα από τα δύο συμβαίνει. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά κανόνα και μέρος της Αντιπολίτευσης λαϊκίζει και προσπαθεί να υποβαθμίσει με μια μικρόψυχη λογική μια σημαντική επιτυχία της χώρας, μια επιτυχία που ανήκει στο σύνολο των Ελλήνων. Και μέρος αυτής, προφανώς, βρίσκεται και στις θυσίες που έγιναν για πάρα πολλά χρόνια –γιατί περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα, συνολικά, μια παρατεταμένη οικονομική κρίση– οφείλεται στις πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν από την Κυβέρνηση σε όλους τους δείκτες, οι οποίοι βελτιώθηκαν, στο γεγονός ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας και αυξήθηκε και ο μέσος και ο κατώτατος μισθός και το διαθέσιμο εισόδημα σε περιόδους πολύ σημαντικών εισαγόμενων κρίσεων και με πολλές δυσκολίες για τους πολίτες. Ή συμβαίνει αυτό ή έχει καταφέρει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών να «κοροϊδέψουν» τους πάντες. Τι λέει η Αντιπολίτευση; Ότι εξαπατήσαμε τους Έλληνες πολίτες, τους εξαπατήσαμε το 2019, τους εξαπατήσαμε το 2023, δεν επείσθησαν από τις θέσεις στο «τεκμηριωμένο» – μόνο τεκμηριωμένο δεν ήταν – Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, των υπόλοιπων κομμάτων και μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ήρθαμε και ξανά τους «εξαπατήσαμε». Αλλά εδώ τώρα μιλάμε ότι θεωρούν ότι «εξαπατήθηκαν» όλοι οι μεγάλοι Οίκοι Αξιολόγησης, ο τέταρτος είναι μάλιστα και τεράστιου κύρους και η Standard and Poor’s. «Εξαπατήθηκε» η UniCredit, η οποία έρχεται να επενδύσει μετά από 17 χρόνια σε μία ελληνική τράπεζα. Δηλαδή, οι πάντες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Eurostat, όλοι οι οποίοι λένε ότι η χώρα μας εδώ και αρκετά τρίμηνα είναι μία από τις πρώτες χώρες σε ανάπτυξη, είναι πρωταθλήτρια στη μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ. Όλους αυτούς, λοιπόν, έχουμε καταφέρει να τους «εξαπατήσουμε» και αντί να πιστέψουν τον κ. Κασσελάκη, την κα Αυγέρη, όλη την Αντιπολίτευση που βγάζει ανακοινώσεις, πιστεύουν εμάς. Ε, νομίζω ότι έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να αντιληφθούν ποια από τις δύο εκδοχές ισχύει. Προφανώς, ισχύει η πρώτη εκδοχή. Έχουμε μία Αντιπολίτευση η οποία είτε δεν βλέπει την πραγματικότητα, είτε κάνει ότι δεν τη βλέπει ενώ την καταλαβαίνει είτε δεν την κατανοεί. Δεν έχουμε εμείς, αυτή τη στιγμή, ούτε τον χρόνο ούτε την αρμοδιότητα να κάνουμε μια ανάλυση του τι σκέφτεται και του τι κάνει η Αντιπολίτευση, διαπιστώσεις κάνουμε. Και θα σας πω και κάτι. Είναι προφανές ότι καμία τέτοια είδηση από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει το σύνολο των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες και οι Έλληνες πολίτες σε πολλές εισαγόμενες κρίσεις. Όμως, είναι κάποια δεδομένα. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι επιτυχίες. Γιατί είναι σημαντικές και έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνει αντιληπτό αυτό, θα το κάνουμε εμείς αντιληπτό στους πολίτες κυρίως με τις πολιτικές μας. Γιατί, ναι, θα έχουμε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, χαμηλότερα επιτόκια. Μια χώρα η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει οικονομία που χαρακτηρίζεται «για τα σκουπίδια», όπως πριν από κάποια χρόνια, αλλά μια οικονομία με επενδυτική βαθμίδα που μπορεί να προσελκύσει και προσελκύει περισσότερες επενδύσεις, δηλαδή, χρήματα στη χώρα μας. Δηλαδή, περισσότερες θέσεις εργασίας, γιατί είναι δουλειές οι οποίες δημιουργούνται μέσα από αυτές τις επενδύσεις. Δηλαδή, περισσότεροι πολίτες, περισσότεροι νέοι άνθρωποι να βρίσκουν δουλειά. Αποτυπώνεται και αυτό. Άρα, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι είναι στον κύκλο καθημερινά της οικονομίας. Άρα, αύξηση και των εσόδων από περισσότερους με χαμηλότερους φόρους, όχι με μεγαλύτερους φορολογικούς συντελεστές, με μειώσεις φόρων. Άρα, μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Όλα αυτά νομίζω ότι είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτά. Και, βέβαια, αυτή η οχύρωση της ελληνικής οικονομίας, αυτή η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή η βελτίωση των δεικτών είναι πάρα πολύ σημαντικά επιμέρους στοιχεία που όλα αυτά μαζί δίνουν τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση να επεμβαίνει, να παρεμβαίνει, ως έχει καθήκον, για να μειώνει τις συνέπειες των πολλών και εισαγόμενων κρίσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα όσο και αν θέλει να την παρουσιάσει διαφορετικά η Αντιπολίτευση.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν από λίγες ημέρες είχαμε τον βομβαρδισμό της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις ως έγκλημα πολέμου. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έκανε το ίδιο. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης; Αν το έθεσε ο Πρωθυπουργός, γιατί πριν από δέκα ημέρες θυμόμαστε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε πει πως έχει πάρει εγγυήσεις ότι θα προστατευτεί. Και τον ακούσαμε πριν από λίγη ώρα με τον κ. Νετανάχιου να λέει πως ό,τι συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Ποιο είναι το όριο για την Ελληνική Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι ακριβές αυτό το οποίο είπατε στο τέλος της ερώτησής σας. Πρέπει να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση, πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι σε όποια πλευρά κι αν ανήκουν. Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη αξία αναλόγως σε ποια πλευρά ανήκει. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε αθώους από οποιαδήποτε πλευρά με μια τρομοκρατική οργάνωση. Και πρέπει να αποφευχθούν, προφανώς, λογικές οι οποίες συνολικά επιτίθενται ως αντίποινα. Πάντοτε με τη σαφή μας θέση ότι είμαστε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του για αυτοάμυνα. Αυτό επαναλαμβάνει σε κάθε του συνάντηση ο Πρωθυπουργός και σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του, αλλά και σε κάθε εσωτερική συνάντηση και αυτό θα συνεχίσει να κάνει χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον περασμένο Αύγουστο είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, δέσμη μέτρων, με αφορμή τη δολοφονία του Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων, προβλέπουν, προειδοποιούν για τους ελέγχους στις κερκίδες, για τον εντοπισμό φωτοβολίδων, κ.λ.π., έλεγχο από την Αστυνομία στις εισόδους των φιλάθλων, στις θύρες. Κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε να γίνεται. Και όχι μόνο δεν βλέπουμε, αλλά τις τελευταίες ημέρες, πέρα από τις φωτοβολίδες και τις κροτίδες που έχουμε στα γήπεδα, έχουμε και άγριους ξυλοδαρμούς σε μικρότερες κατηγορίες, στη β΄ εθνική, στη γ΄ εθνική στο ποδόσφαιρο. Και, επίσης, στις 2 Οκτωβρίου – τα έχω συγκρατήσει για να τα πω – ο κ. Οικονόμου είναι στον Κηφισό και λέει ότι από σήμερα θα εγκαταστήσουμε μόνιμα γερανοφόρα οχήματα της Τροχαίας με οδηγούς, για να παρεμβαίνουν πιο γρήγορα και άμεσα εκεί που παρατηρούνται ακινητοποιήσεις οχημάτων. Χθες το βράδυ είχαμε τέσσερις ώρες ακινητοποίηση στον Κηφισό, λόγω τριών ατυχημάτων. Δεν απομακρύνθηκαν έγκαιρα τα οχήματα. Και σήμερα είχαμε άλλες τρεις ώρες το πρωί στον Κηφισό. Το λέω ευθέως: Η Κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία έτσι όπως λειτουργεί και ειδικά στην πολιτική ηγεσία, έτσι όπως ελέγχει και λειτουργεί την Αστυνομία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας παραθέσω κάποια στοιχεία, επειδή αναφερθήκατε και στο χθεσινό παιχνίδι και στα όσα συνέβησαν μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Εδώ και δύο μήνες περίπου, από τότε που έγιναν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, από τον Αύγουστο, δηλαδή, μέχρι και σήμερα, η ενημέρωση που έχω είναι ότι έχουν γίνει συνολικά 47 επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνδέσμους οπαδών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με αντίστοιχες ενέργειες σφραγίσεων, συλλήψεων, προσαγωγών, αναλόγως με τη βαρύτητα των πράξεων και όσα υπέπεσαν στην αντίληψη των οργάνων της Αστυνομίας σε κάθε επιμέρους επιχείρηση. Εκατό σαράντα οκτώ, επίσης, συλλήψεις έχουν καταγραφεί, είτε σε αυτές τις επιχειρήσεις είτε σε ελέγχους που γίνονται και επαναλαμβάνονται σε εβδομαδιαία βάση και έξω από τα γήπεδα, σε αγώνες αυξημένης επικινδυνότητας ή και συνολικά σε ελέγχους που γίνονται κυρίως σε θύρες οργανωμένων και όχι μόνο. Και μάλιστα με συλλήψεις και στη Νέα Φιλαδέλφεια και στην Τούμπα και στο Χαριλάου, έχουμε ενημέρωση από την Αστυνομία, και στο Καραϊσκάκη και στο ΟΑΚΑ, αλλά και σε μικρότερα γήπεδα της χώρας. Άρα, δεν είναι ότι δεν γίνονται, ίσα-ίσα αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι, και αυτό συμβαίνει, επαναλαμβάνεται, και μάλιστα δεν ανακοινώνονται όλα ξεχωριστά, σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών. Εδώ ανοίγω μια παρένθεση ως προς τους συνδέσμους. Ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και πρόκειται να κατατεθεί και σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που θα υποχρεώνει χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς «παραθυράκια», χωρίς τίποτα από όλα αυτά, τις ΠΑΕ να έχουν αναγνωρισμένο μόνο ένα, μία λέσχη οπαδών η κάθε μία, για να σταματήσει και η κατά απ’ αποκοπήν ερμηνεία μιας ξεκάθαρης βούλησης της Κυβέρνησης. Ένα, λοιπόν, κομμάτι είναι οι έλεγχοι. Άρα, απολύτως συνεπείς σε αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση. Είμαστε απολύτως συνεπείς και το εφαρμόζουμε στην πράξη.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την ποινική αντιμετώπιση παράνομων πράξεων. Και εδώ πρέπει να τρέξει, και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνει, το σύνολο των Αρχών, των εμπλεκόμενων Αρχών, είτε αφορά αυτό τις διωκτικές Αρχές είτε αφορά αυτό τη Δικαιοσύνη, να βρεθούν οι ένοχοι, εν προκειμένω όσοι πέταξαν οτιδήποτε μέσα στο γήπεδο, τοι οποίο μπορεί να προκαλέσει ή μπορεί και να μην προκαλέσει, δεν θα κάνουμε εμείς την πραγματογνωμοσύνη, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι μια παράνομη πράξη η κατοχή και η ρίψη. Και μάλιστα έχουμε ένα πολύ πλούσιο «οπλοστάσιο» νομικό και σε επίπεδο Ποινικού Δικαίου, αλλά και σε επίπεδο Πειθαρχικού Δικαίου – και θα φτάσω εκεί. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό, γιατί πάντοτε πίσω από κάθε πράξη, κρύβονται φυσικά πρόσωπα, υπάρχουν οι υπαίτιοι, φυσικοί αυτουργοί μιας πράξης. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να «τσουβαλιάζουμε» συνολικά τους ανθρώπους οι οποίοι πάνε σε ένα γήπεδο. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά από τη Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι αυτό έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι θα γίνει. Έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις και ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα συμβεί και αυτή τη φορά, στο πλαίσιο και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Στο τρίτο που θέλω να σταθώ, έχει να κάνει με τον ρόλο και των ομάδων. Το είπε κι αυτό ο Πρωθυπουργός στις 16 Αυγούστου, όταν έκανε κάποιες συγκεκριμένες δηλώσεις. Όπως σας είπα και πριν, και σε επίπεδο Πειθαρχικού Δικαίου, έχουμε ένα πολύ πλούσιο νομικό «οπλοστάσιο». Βαρύτατες ποινές, αναλόγως με το τι κριθεί σε κάθε περίπτωση, γιατί δεν ξεκίνησαν τα επεισόδια χθες, ούτε, δυστυχώς, θα σταματήσουν αύριο. Όλες αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν στο να περιοριστούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Και είναι και ευθύνη και των μεγάλων ΠΑΕ – και συνολικά όσων διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και συνολικά στον επαγγελματικό αθλητισμό – να προστατεύσουν τον επαγγελματικό αθλητισμό, να προστατεύσουν τις ομάδες, να προστατεύσουν συνολικά το θέαμα το οποίο έχουμε ως χώρα και συνολικά και τους παίκτες και να επιβάλουν τις μέγιστες δυνατές ποινές. Είναι μόνο προς όφελος συνολικά και του ποδοσφαίρου εν προκειμένω, και συνολικά όλων των μεγάλων επαγγελματικών αθλημάτων.

Αυτό το οποίο, επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί, είναι ότι σε κάθε τέτοια επιμέρους περίπτωση – αναφερθήκατε και στην περίπτωση της Τροχαίας – έκανε κάποιες ανακοινώσεις ο Υπουργός και προφανώς θα υλοποιηθούν και αναμένουμε την υλοποίηση, για να περιοριστούν οι συνέπειες της ταλαιπωρίας που έχουν οι πολίτες. Γίνονται συνεχείς επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια, εκκενώσεις καταλήψεων και όσο κι αν κάποιοι παραβατικοί επιμένουν, στο τέλος της ημέρας πάντοτε θα επιβάλλεται και θα εφαρμόζεται ο νόμος με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, είτε αυτό αφορά γήπεδα, είτε αυτό αφορά πανεπιστήμια, είτε αυτό αφορά δρόμους. Προφανώς, εμείς δεν είμαστε αυτοί που είπαμε ότι θα λυθούν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να εξαφανιστεί η παραβατικότητα. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και υπάρξει πλήρης εξάλειψη των φαινομένων ή των ίδιων των παραβατικών. Ο στόχος είναι στις πολιτικές αυτές να μη βάζεις νερό στο κρασί σου, να εφαρμόζονται καθημερινά. Όλοι πρέπει να είμαστε σύμμαχοι και στην ίδια σελίδα σε αυτό. Μόνο να χάσουμε έχουμε από το να κλείνουμε τα μάτια μας και δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτό επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Με συγχωρείτε, αναγκάζομαι να επανέλθω στην προηγούμενη ερώτηση, γιατί μάλλον έβαλα πολλά. Ο βομβαρδισμός του Αγίου Πορφυρίου συνιστά έγκλημα πολέμου για την ελληνική Κυβέρνηση; Το θέσατε στην ισραηλινή Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η συνάντηση τελείωσε πριν από λίγο… Εγώ έχω την επίσημη ανακοίνωση, την οποία σας μετέφερα. Περισσότερες λεπτομέρειες για όσο διημείφθησαν, θα έχετε από τις σχετικές ανακοινώσεις. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, γιατί ούτε ήμουν παρών ούτε έχω κάποια παραπάνω ενημέρωση. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ισραήλ λίγο πριν ξεκινήσει η σχετική Ενημέρωση των Πολιτικών Συντακτών. Αυτό που γνωρίζω, αυτό μεταφέρω.

Π. ΜΙΧΟΣ: Μετά το ερώτημα του καλού συναδέλφου για τη βία στα γήπεδα, να μιλήσουμε για τη βία στα πανεπιστήμια. Την προηγούμενη Πέμπτη, η ΔΑΠ ΑΣΠΕΤΕ κατήγγειλε τη φοιτητική παράταξη ΚΚΕ για άγριο ξυλοδαρμό του επικεφαλής της ΔΑΠ και των μελών της. Παρόμοια περιστατικά βίας και ανομίας έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας, μεταξύ των οποίων και κάποια γειτνιάζοντα με τον χώρο που κάνουμε το briefing. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Η διακηρυγμένη πολιτική της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας θα προχωρήσει; Η Κυβέρνηση είχε θέσει κάποιους στόχους. Θα προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου; Θα προχωρήσει στην εφαρμογή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας; Πολύ σωστή η εισήγηση για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά μπορούμε να προστατεύσουμε τα δημόσια; Τι γίνεται; Πάει πίσω; Φοβάται η Κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι με βάση και την απάντηση που σας έδωσα και τις πάρα πολλές ενημερώσεις που σας έχω κάνει μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα που έχω την ευθύνη και την τιμή να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση και να σας ενημερώνω, αλλά να ενημερώνω και τους πολίτες, μόνο διάθεση υποχώρησης δεν δείχνω. Συνεχείς επιχειρήσεις εκκενώσεων, καταλήψεων, αυτά τα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια, όπως έχουμε μάθει να τα ακούμε και για πολλές δεκαετίες μάλιστα να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει και τίποτα στην Ελλάδα, όλα αυτά δεν ανήκουν σε καμία μειοψηφία, ανήκουν στο σύνολο των φοιτητών και απελευθερώνονται και αποδίδονται στους καθηγητές και στους φοιτητές. Και μάλιστα, η συντήρηση όλων αυτών των χώρων προκύπτει από χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Άρα, αυτή είναι και η υποχρέωση της Κυβέρνησης. Άρα, όχι, καμία υποχώρηση σε καμία εξαγγελία, σε καμία επιχείρηση, σε καμία συνολική πολιτική εφαρμογής του νόμου δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται να υπάρξει. Αναφερθήκατε σε ένα περιστατικό, σε μια σειρά από περιστατικά, τα οποία βιώνουμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας και ειδικά στα πανεπιστήμια, σχεδόν αποκλειστικά, αν όχι αποκλειστικά, που έρχονται από ένα συγκεκριμένο ευρύτερα πολιτικό χώρο. Προσωπικά έχω χάσει δύο εξάμηνα από τη δήθεν επαναστατική γυμναστική αυτού του πολιτικού χώρου. Δεν είμαι ο μόνος. Όσοι περάσαμε από δημόσια πανεπιστήμια ξέρουμε δυστυχώς τι συμβαίνει. Αυτό, έχει στόχο η Κυβέρνηση, να σταματήσει να συμβαίνει. Παραθέτουμε συνεχώς, λοιπόν, επιχειρήσεις εκκένωσης, επιχειρήσεις εφαρμογής του νόμου. Έχουμε απαντήσει ρητώς ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία σε μια συζήτηση που έγινε το καλοκαίρι. Απλώς, γίνεται συνεχής επανεξέταση του πώς θα είναι πιο αποδοτική και πώς θα είναι σε περισσότερα σημεία. Σχετικές ανακοινώσεις και περισσότερες λεπτομέρειες, προφανώς θα προκύψουν από τα αρμόδια Υπουργεία. Ναι, είναι μια πραγματικότητα -το ξαναλέω- που δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας. Ήταν για πάρα πολλά χρόνια, για δεκαετίες είναι η πραγματικότητα, πολλοί χώροι πανεπιστημίων, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, υπό κατάληψη. Είχε δημιουργηθεί ένα πολύ κακό προηγούμενο, που πολλές Κυβερνήσεις έκλειναν τα μάτι τους και στο τέλος της ημέρας ζημιώνονταν οι φοιτητές, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία, γιατί αυτές είναι μειοψηφίες που μιλάμε. Εδώ, λοιπόν, χρειαζόμαστε περισσότερες βιβλιοθήκες, περισσότερες επιχειρήσεις εκκένωσης. Και βέβαια, κρινόμαστε όλοι και γι΄ αυτά που κάνουμε, αλλά και για τη στάση που έχουμε όταν γίνονται όλα αυτά. Γιατί θυμάστε, για παράδειγμα, στο Αριστοτέλειο, όταν έκανε το αυτονόητο η Κυβέρνηση να φτιάξει μια βιβλιοθήκη στη θέση μιας κατάληψης, μιας παράνομης πράξης, κάποιων οι οποίοι δεν έχουν τίποτε άλλο να κάνουν και καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους, πηγαίνοντας πίσω το επιστημονικό έργο, θυμάστε τη στάση που είχε η Αντιπολίτευση. Εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να υπολογίζουμε το οποιοδήποτε κόστος.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Υπάρχει κάποιος προγραμματισμός για συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Και υποθέτω ότι θα πείτε ότι δεν σχολιάζετε τα εσωκομματικά ή όσα συμβαίνουν σε άλλα κόμματα, αλλά μιλάμε για την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Άρα, θεσμικά σας απασχολούν όλα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς τη συνάντηση, όπως έχουμε πει, ο Πρωθυπουργός είναι σε αναμονή του προγραμματισμού της συνάντησης αυτής. Εφόσον υπάρξει τέτοια ειδοποίηση, προφανώς θα προγραμματιστεί και ισχύει ό,τι έχουμε πει και από θεσμικής άποψης, είναι ξεκάθαρο και δεδομένο. Τώρα, είναι ένα πράγμα η Αξιωματική Αντιπολίτευση και οι ανακοινώσεις που εκδίδει, η υποχρέωση που έχουμε να απαντάμε με στοιχεία, είτε εμείς θεωρούμε ότι τον ρόλο της τον επιτελεί, όπως θα έπρεπε να τον επιτελεί, είτε απαντώντας σε fake news. Αυτό είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης και της λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Άρα, πριν απάντησα σε μια ερώτηση που αφορούσε μια ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση, υπάρχουν, όμως, και τα εσωκομματικά κάθε κόμματος, όποιο κι αν είναι αυτό. Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάζουμε, ούτε να εμπλεκόμαστε, ούτε με άμεσο, ούτε με έμμεσο τρόπο. Είναι μια καθαρά εσωτερική διαδικασία του κάθε κόμματος, απολύτως δική τους, απολύτως σεβαστή, που δεν έχουμε καμία δουλειά εμείς να εμπλεκόμαστε και να κάνουμε το οποιοδήποτε σχόλιο.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Με δεδομένο, πάντως, ότι ο κ. Κασσελάκης αρθρογραφούσε, πριν από αρκετά χρόνια είναι η αλήθεια, υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών Α.Ε.Ι., θα περιμένατε να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπα πριν σε μια απάντηση στον συνάδελφό σας, ότι έχουμε χάσει δύο εξάμηνα τότε ως φοιτητές -εγώ ήμουν στη Νομική Θράκης – και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν η επαναστατική γυμναστική του ΠΑΣΟΚ τότε, όχι μόνο της Αριστεράς, για να μην αδικούμε και το ΠΑΣΟΚ που είχε τότε, αν θυμάστε, μεταστρέψει τη στάση του, αρχικά ήταν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και μετά ήταν κατά. Μόνο και μόνο που καθόμαστε την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, να συζητάμε ακόμα για το αν μπορεί να έχει τη δυνατότητα ένα παιδί που τελειώνει το σχολείο, ενώ μπορεί να πάει στην Κύπρο, να πάει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θέλει να σπουδάσει άμα επιθυμεί με τους κανόνες που θα ορίσει το κράτος και θα ισχύουν για όλα τα πανεπιστήμια και σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αυτό σίγουρα δεν τιμά συνολικά το πολιτικό σύστημα. Αλλά, ευτυχώς, η παράταξη στην οποία ανήκω είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, έτσι όπως θεωρούμε εμείς σωστή πάντοτε. Δημοκρατία έχουμε. Ο καθένας το αξιολογεί όπως πιστεύει. Μακάρι, τι να πω! Μακάρι να δούμε το ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 όταν έρθει η στιγμή αυτή. Και μακάρι να είχε ψηφίσει, επειδή ο κ. Κασσελάκης είναι και εκπρόσωπος της ομογένειας, την αυτονόητη νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσουν χωρίς περιορισμούς αυτοί που έχουν ήδη το δικαίωμα οι Έλληνες του εξωτερικού. Δεν το είχε ψηφίσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να αλλάξει τώρα αυτή η στάση. Μόνο για το καλό θα είναι αυτό, των επόμενων γενεών, από κάθε άποψη του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μόνο θωρακίζει τα δημόσια πανεπιστήμια. Και επειδή ακούμε και την κριτική σε αυτές τις περιπτώσεις «ασχολείστε μόνο με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια» είναι πολύ λάθος αυτή η κριτική. Όπου έχουν δημιουργηθεί ιδιωτικά πανεπιστήμια, το διαπιστώνουμε και στη Κύπρο, έχει βελτιωθεί πολύ η εικόνα των δημοσίων πανεπιστημίων. Έχουν ενισχυθεί τα δημόσια πανεπιστήμια. Μόνο για καλό, λοιπόν, έχει συμβεί. Μακάρι, λοιπόν, αυτό που με ρωτήσατε να το δούμε να συμβαίνει.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεδομένου ότι τελείωσε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του, θέλω να ρωτήσω, εάν η Κυβέρνηση έχει κάποιο σχεδιασμό στην περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία επέμβαση στη Γάζα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εννοείτε κάποιο σχεδιασμό;

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συνολικά και ως προς το διπλωματικό κομμάτι αυτού του πράγματος, αλλά και πρακτικά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ως προς το διπλωματικό κομμάτι, αν θέλετε συνολικά τη στάση της χώρας μας, η χώρα μας έχει μια ξεκάθαρη θέση, έχει μια ξεκάθαρη στάση. Την έχει διατυπώσει ο Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία. Την επανέλαβα και εγώ σήμερα στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Και βέβαια, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις αξιολογούμε. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε υποθετικά με βάση ενδεχόμενες μελλοντικές εξελίξεις.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σε συνέχεια του ερωτήματος και επειδή πριν κάνατε λόγο για τήρηση των συμμαχικών υποχρεώσεων της χώρας, δεν σας προβληματίζει, όμως, το ενδεχόμενο να υπάρξει μια κλιμάκωση στην περιοχή; Αυτή τη στιγμή, οι Η.Π.Α. μετακινούν στρατεύματα προς την Μέση Ανατολή. Ετοιμάζονται ουσιαστικά για το ενδεχόμενο μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης με εμπλοκή και του Ιράν. Δεν σας προβληματίζει τυχόν κλιμάκωση της κρίσης και οποιαδήποτε, έστω έμμεση, εμπλοκή της χώρας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι δεν έχει νόημα, αυτή τη στιγμή, να μιλήσουμε υποθετικά και να πούμε πράγματα, τα οποία μπορεί να μην έχουν την οποιαδήποτε βάση. Και ειδικά ως προς το επιχειρησιακό σκέλος, νομίζω ότι καθήκον και δικό μου είναι να μένω και στις επίσημες ενημερώσεις των αρμόδιων Υπουργείων, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρερμηνεία. Θα μείνω ξανά σε αυτό που είπα και πριν, ότι σίγουρα αξιολογούμε και παρακολουθούμε το σύνολο των εξελίξεων, όπως έχουμε καθήκον.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Η.Π.Α. ζήτησαν από το Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, προκειμένου να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων. Η χώρα μας έχει παρέμβει σε αυτό το κομμάτι της διαπραγμάτευσης, δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ισραήλ. Αν γνωρίζετε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως σας ανέφερα στην αρχική μου εισήγηση, βασικό μέρος της συζήτησης ήταν και η απελευθέρωση των ομήρων. Εννοώ ότι είναι κάτι, το οποίο προφανώς μας απασχολεί και το έθεσε και ο Πρωθυπουργός στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ. Είναι ένα θέμα, ενδεχομένως από τα πιο σημαντικά, προφανώς η απελευθέρωση των ανθρώπων αυτών, που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε αυτό το τραγικό σημείο. Δεν το συζητάμε. Τώρα, η όποια παρέμβαση και η όποια εμπλοκή, έχει να κάνει και με όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και όσα αναλογούν και σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» αποκάλυψε ότι πρόσφατα στο Στρασβούργο συναντήθηκαν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου με τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Είναι μια συνάντηση που δεν έχει διαψευστεί μέχρι τώρα. Μάλιστα, η συνάντηση, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, έγινε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και μάλιστα κάποιοι συσχέτισαν το ραντεβού αυτό και με τη στήριξη του κ. Ζαχαριάδη προς τον κ. Δούκα. Έχει ανοίξει, όπως γνωρίζετε και εσείς, μια συζήτηση για έναν νέο πόλο στην Κεντροαριστερά. Πώς θα το έβλεπε αυτό το ενδεχόμενο η Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Περάσαμε από την Ελλάδα του Καστελόριζου και των ουρών στα Α.Τ.Μ. και των capitals controls, σε ειδήσεις, όπως είναι οι περαιτέρω συνεχείς αναβαθμίσεις της χώρας, διαδοχικές βασικά θετικές ειδήσεις για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μετά από 17 χρόνια η επένδυση μιας πολύ μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας σε μια ελληνική τράπεζα. Νομίζω ότι αν βάλει κανείς τις εικόνες δίπλα, επειδή αναφερθήκατε σε κάποια ονόματα, οι εικόνες λένε όλη την αλήθεια και αποτυπώνουν την εικόνα με τον πιο σαφή τρόπο. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι κατ΄ αναλογία αυτό που είπα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι δική μας δουλειά, ούτε δική μου προσωπικά να σχολιάσω ή να πάρω θέση για ενδεχόμενες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Αυτό που θα πω είναι ότι τα προβλήματα δεν τα λύνουν ούτε συνθήματα, ούτε οποιαδήποτε συμμαχία από μόνη της. Τα προβλήματα τα λύνουν οι πολιτικές. Τα προβλήματα τα λύνουν με σαφείς προτάσεις, εφαρμόσιμες προτάσεις, η υλοποίηση των προτάσεων αυτών, η συνέπεια λόγων και έργων, η σοβαρότητα. Νομίζω ότι η χώρα μας είδε ότι δεν πήγε πουθενά ούτε με τα συνθήματα, ούτε με κούφιες υποσχέσεις, ούτε με προγράμματα τα οποία είχαν κοστολογηθεί στον αέρα. Αυτά νομίζω έχουν αποδειχθεί. Εφόσον έχουμε κάποια στιγμή από οποιοδήποτε κόμμα της Αντιπολίτευσης μια ρεαλιστική πρόταση, μια σαφή πρόταση τεκμηριωμένη, κοστολογημένη, η οποία να λέει ότι μπορεί εμείς να το κάνουμε καλά σε ένα σημείο, αλλά θα το κάνουμε με ένα συγκεκριμένο και σαφή τρόπο καλύτερα, τότε μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Προς το παρόν, ακούμε για ραντεβού, ακούμε για συναντήσεις, ακούμε για υποσχέσεις. Τα παρακολουθούμε όλα, όπως έχουμε υποχρέωση και δεν νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα να τα σχολιάσουμε.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Αδειλίνη, αναβάθμισε την έρευνα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, το Predator και την ανέθεσε σε αντιεισαγγελέα. Την χαρακτηρίζει μείζονος σημασίας και μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων. Το Μέγαρο Μαξίμου προτίθεται να ακολουθήσει την εισαγγελέα να δώσει ώθηση στις έρευνες; Ξέρουμε ότι εδώ και καιρό οι έρευνες βαλτώνουν ή δεν απαντάει σε ερωτήματα, αποκαλύπτεται από σειρά δημοσιευμάτων.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως αναφέρατε πολύ σωστά, η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι στο πλαίσιο της θεσμικής θωράκισης της υπόθεσης με βασικό στόχο την αποφυγή οποιασδήποτε παραγραφής κάποιου επιμέρους αδικήματος. Όλα αυτά είναι νομίζω σημαντική εξέλιξη από αυτή την άποψη, στο πλαίσιο αυτό. Δεν είναι δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας, ούτε να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, ούτε να υποδεικνύει στη Δικαιοσύνη πώς θα κάνει τη δουλειά της, σε καμία υπόθεση, όχι μόνο σε αυτή την υπόθεση. Η Κυβέρνηση σέβεται απολύτως το θεσμικό ρόλο της Δικαιοσύνης, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και αναμένει στο σύνολο των υποθέσεων τα σχετικά πορίσματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.