Καλό μεσημέρι.

Ανάπτυξη και νέο ΕΣΠΑ

 Ο ΠρωθυπουργόςΚυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στην Καλαμάτα στην έναρξη των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα κατάφερε να περάσει από την 19η θέση του τρέχοντος ΕΣΠΑ στην 1η θέση σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση του. Το επίτευγμα αυτό δεν έγινε ως δια μαγείας, ούτε συμπτωματικάείναι αποτέλεσμα ενός άρτιου σχεδιασμού, υψηλής τεχνογνωσίας, σκληρής δουλειάς και αποτελεσματικότητας.

Σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑθέλω να σημειώσω ότι εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», δημόσιας δαπάνης 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ προέρχονται από κοινοτικούς πόρους. Πρόκειται για το πρώτο από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων και η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού τους. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική του προγράμματος είναι συμπληρωματική με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο οποίος χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την παραγωγικότητα και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όλα αυτά είναι ακόμα περισσότερο χρήσιμα και σημαντικά μέσα στο πλαίσιο της τεράστιας παγκόσμιας κρίσης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινωνία, πολίτες και επιχειρήσεις.  

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιστροφές του 60% των αυξήσεων στο ρεύμα

Ανοίγει αύριο, Παρασκευήκαι θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους για την επιστροφή μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.  

 -Οι επιστροφές αφορούν τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 31ης Μαΐου 2022 και θα είναι ίσες με το 60% υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής των ποσών έκπτωσης, οι οποίες έχουν χορηγηθεί από το «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Επιστροφές θα γίνουν σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση άνω των 30 ευρώ, οπότε θα λαμβάνουν επιστροφή 18 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

-Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, φορολογικού έτους 2021.

-Δικαιούχοι είναι οι οικιακοί καταναλωτές, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορούν στον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί, και θα εξακολουθεί, να βρίσκει τρόπους απάλυνσης του βάρους που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη και είμαστε βέβαιοι ότι κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να μετριάσουμε το αποτύπωμα της εισαγόμενης ακρίβειας στον οικονομικό βίο των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων.

Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 

Άνοιξε χθεςΤετάρτη και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 23 Ιουνίου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το  πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ -ποσό αυξημένο κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Αφορά 300.000 δικαιούχους και θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2022 – 31 Ιουλίου 2023.  

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί  η δυνατότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Λαμβάνεται, μάλιστα, ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια. 

Το φετινό πρόγραμμα έχει έντονο κοινωνικό πρόσημο, είναι  ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους. 

Ειδικότερα:

-Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που το 2021 πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ  ή ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή επιδότησης ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας ή συνδυασμό των παραπάνω.  Δικαιούχοι είναι επίσης οι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

-Η επιδότηση κυμαίνεται από 71% έως και 100% και είναι αυξημένη σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων (5-12% σε ξενοδοχεία και 3-8% σε ενοικιαζόμενα δωμάτια), ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος και να εξασφαλιστεί μεγάλη συμμετοχή. Τον Αύγουστο προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, όπως και πέρυσι, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η  αύξηση θα ισχύει για όλο το χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου.

Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι επιδοτούνται και για ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για  ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα διατίθενται δωρεάν.

Με δεδομένη τη διεθνή πραγματικότητα, πρόκειται για ένα μέτρο με έντονο κοινωνικό πρόσημο, αλλά και αντίκρυσμα και σε ό,τι αφορά στις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.

Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Κυβέρνησης -άμεσα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη της οικονομίας και τη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας- είναι η εξυγίανση της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας μας. Η ναυτική μας παράδοση, το μέγεθος της εμπορικής μας ναυτιλίας και η δύναμη των «ξύλινων τειχών» μας διαχρονικά για την προστασία της Πατρίδας καθιστούν επιβεβλημένη την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Για το σκοπό αυτό, με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση,  θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με στόχο  την εκ νέου λειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που προβλέπει την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς στρατηγικής επένδυσης ταχείας αδειοδότησης. 

Πιο συγκεκριμένα, επιλύεται το κομβικής σημασίας για την εθνική οικονομία και την εθνική άμυνα ζήτημα της απουσίας ενός ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου για την αξιοποίηση και την ανάπτυξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπηρετεί σκοπούς μείζονος δημοσίου συμφέροντος και αποτελεί βασικό στόχο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας. Αποβλέπει στην ανάδειξη της ελληνικής ναυπηγικής σε κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. Εξυπηρετεί, παράλληλα,  σκοπούς  που αφορούν την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας λόγω του κεντρικού ρόλου που επιτελούν στη ναυπήγηση πολεμικού υλικού.

Πρόγραμμα Πρωθυπουργού

Τέλος να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουκυρίας Roberta Metsolaστο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ηγέτες της ευρωπαϊκής ηπείρου θα απευθυνθεί ομιλία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την Τρίτη 5 Ιουλίου, στις 10:30 τοπική ώρα. Ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης που οδηγούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην έξοδο από την αυξημένη εποπτεία της ελληνική οικονομίας, αλλά και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες μας για το επόμενο διάστημα.

Ευχαριστώ και παρακαλώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.

B. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες δηλώνει στο «News 24/7» ότι εξακολουθεί να λαμβάνει αναφορές για push-back στα ελληνικά σύνορα. Τι απαντά η Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια μεταναστευτική πολιτική που σέβεται απολύτως τους διεθνείς κανόνες και αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι ένα Κράτος Δικαίου σε όλες τις διαστάσεις. Κάνουμε μια πολιτική ανάσχεσης στα σύνορά μας, όπως έχουμε υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες, φυλάσσουμε σωστά τα σύνορά μας. Αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι να διασώζει ανθρώπινες ζωές, όπως πολύ πρόσφατα έγινε στον Έβρο, να συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και να διαμορφώνει συνθήκες ασφάλειας και ποιοτικής διαβίωσης στους μετανάστες και στους πρόσφυγες που είναι στη χώρα μας. Να φυλάσσει τα σύνορά μας και να εφαρμόζει όλους τους κανόνες Δικαίου και, επίσης, να εξετάζει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, είτε αυτό είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, είτε είναι τα όργανα της Δικαιοσύνης οποιαδήποτε καταγγελία ή επισήμανση υποπίπτει στην αντίληψή μας. Αυτό που δεν κάνει και δεν θα κάνει ποτέ η χώρα είναι να επιτρέψει στο να ξαναγυρίσει η Ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία στις συνθήκες χάους που είχαμε σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό τα προηγούμενα χρόνια. Χαοτικές συνθήκες οι οποίες ήταν προβληματικές τόσο για τη χώρα, αλλά και ακραία προσβλητικές και για τους μετανάστες και για τους ανθρώπους που βρισκόντουσαν εδώ: Μόρια, σιδηροδρομικές γραμμές, εθνικές οδούς, σκηνές σε κεντρικές πλατείες πόλεων κ.ο.κ..

Ι. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις του Πρωθυπουργού, η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζει πως κάθε χρόνο βγαίνει η σχετική εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι ο Πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να μην κάνει δήλωση, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα μετά από δύο χρόνια να χάσει τα δικαιώματα ενίσχυσης και αυτά να μεταφερθούν στο εθνικό απόθεμα και να διανεμηθούν σε νεοεισερχόμενους αγρότες. Είχε αυτή τη δυνατότητα ο Πρωθυπουργός; Τι ισχύει εν τέλει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε απαντήσει πλήρως και πολύ αναλυτικά για το τι ισχύει σε ό,τι αφορά στον τρόπο καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων. Νομίζω ότι όλοι έχουν αντιληφθεί ποια είναι η σκοπιμότητα συντήρησης του συγκεκριμένου θέματος στη δημοσιότητα. Ο Πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα περισσότερο από ό,τι κάνουν όλοι οι Έλληνες που υποβάλλουν δήλωση ΟΣΔΕ σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα που ενεργοποιούν οι αγροτικές ιδιοκτησίες που έχει στην κατοχή του.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεδομένης της διαρκώς αυξανόμενης επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, θεωρεί η Κυβέρνηση ότι υπάρχει σχεδιασμός από την Άγκυρα για μεταφορά την έντασης από τη ρητορική στο πεδίο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να εκπέμπουμε πολύ καθαρά και σαφή μηνύματα. Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να εμπλακεί ή να ενισχύσει με τον οποιονδήποτε τρόπο την ένταση στην περιοχή μας. Οι θέσεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Τις θέσεις μας αυτές επικοινωνούμε στους συμμάχους και στους εταίρους μας και στη Διεθνή Κοινότητα και βλέπουμε με ικανοποίηση την απήχησή τους να διευρύνεται. Από εκεί και πέρα, η χώρα είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Όπως έχουμε πει πάρα πολλές φορές, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, έχουμε την δυνατότητα και την αποτρεπτική ικανότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την Τετάρτη η Κυβέρνηση ενέκρινε την τοποθέτηση της κυρίας Νικολοπούλου στη θέση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρότι ο κ. Λιανός, ο Πρόεδρος, απέστειλε επιστολή με την οποία διατυπώνει σοβαρές ενστάσεις για την καταλληλότητά της. Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης που την πρότεινε, δήλωσε πως όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Συμφωνεί το Μέγαρο Μαξίμου με αυτή την εξέλιξη και με αυτή τη δήλωση; Καλεί η Κυβέρνηση τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού να παραιτηθεί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ήδη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθαρίζει ότι είναι σεβαστή η επιλογή που έγινε μέσα από τις διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα. Διαδικασίες που η Κυβέρνηση αυτή σέβεται απόλυτα σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των ανεξάρτητων Αρχών και θα συνεργαστεί πλήρως με την καινούρια Αντιπρόεδρο.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στο «ΚΟΝΤRΑ CHANNEL», είπε πως επίκειται το έκτο κύμα της πανδημίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων. Ποια είναι η εκτίμηση της Κυβέρνησης; Υπάρχουν σκέψεις να ληφθούν μέτρα ακόμη και εντός καλοκαιριού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Έχουμε πει, πολλές φορές, ότι η πανδημία δεν έχει φύγει, ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί. Γι’ αυτό καλούμε εκείνους που αισθάνονται πιο ευάλωτοι να λαμβάνουν και τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει κάτι που να μας οδηγήσει στη διαφοροποίηση της στρατηγικής που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή των Επιστημόνων και την οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο μια μυστική συνάντηση με την Τουρκία, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, των Η.Π.Α., της Βρετανίας και της Γαλλίας, στην οποία, μάλιστα, η Τουρκία έθεσε για άλλη μια φορά τις γνωστές παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης; Ανησυχείτε μήπως οι Σύμμαχοί μας, μας ζητήσουν να τα βρούμε ουσιαστικά με την Τουρκία, να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Κυβέρνηση παρακολουθεί, με πολύ μεγάλη ικανοποίηση, την πλήρη κατανόηση και των Συμμάχων και των εταίρων μας, σε αυτά που συνιστούν το αυτονόητο. Το Διεθνές Δίκαιο και οι διεθνείς Συνθήκες υπερτερούν κάθε προσπάθειας κατασκευής μιας πραγματικότητας της Τουρκίας στα δικά της μέτρα. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα εντελώς έωλα και ανυπόστατα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να σταθούν απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Και αυτό φαίνεται από την αντίδραση των Συμμάχων, των εταίρων μας, ηγετών άλλων χωρών, με κάθε ευκαιρία.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση τη δήλωση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των Η.Π.Α. ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διπλωματική οδό για τις διαφορές τους;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς πάντοτε είμαστε ανοιχτοί στη διαδικασία διαλόγου. Έχουμε, πολλές φορές, ξεκαθαρίσει και πει ποια είναι αυτά τα ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου πάντοτε στο πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών. Δεν αρνηθήκαμε και δεν αρνούμαστε ποτέ τον διάλογο. Από την άλλη πλευρά, είμαστε και παραμένουμε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυρίως ζητήματα που ξεκαθαρίζει το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Σαν σήμερα, το 2018, η Κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών και η Νέα Δημοκρατία διαδήλωνε για την απόσυρσή της. Σήμερα, ο κ. Δένδιας θα είναι στο Forum διαλόγου των «Πρεσπών 2022» στην Αχρίδα. Τέσσερα χρόνια μετά, θεωρείτε πως δικαιώθηκε η επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης; Μετανιώσατε για τη στάση σας ως Αντιπολίτευση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ό,τι είχαμε πει εκείνη την περίοδο, ισχύει και σήμερα. Είχαμε εκφράσει πολύ σοβαρές αντιρρήσεις. Θεωρήσαμε και θεωρούμε ότι η Συνθήκη αυτή ήταν επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Είχαμε, όμως, επίσης, ξεκαθαρίσει ότι άπαξ και ψηφιστεί, δημιουργεί τετελεσμένο, το οποίο δεν μπορεί να ανατραπεί.

Σας ευχαριστώ.