Αθήνα, 15 Απριλίου 2022
Επίσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Ηρακλείου
Το νομό Ηρακλείου επισκέφτηκε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Ηρακλείου Ευάγγελο Καρκανάκη. Στην επίσκεψη στον νομό Ηρακλείου παρόντες ήταν ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο βουλευτής του νομού Μάξιμος Σενετάκης.
Η επίσκεψη ξεκίνησε με μια συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη με τον οποίο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας συνομίλησαν για μεγάλα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται στον νομό, την τουριστική ανάπτυξη αλλά και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Συντονιστής ΝΔ Κρήτης Γιώργος Επιτροπάκης, ο Συντονιστής της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Μανώλης Χαιρέτης.
Στη συνέχεια, τα στελέχη του κόμματος συνάντησαν τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό με τον οποίο συζήτησαν βασικά θέματα της πόλης του Ηρακλείου, τις συνέπειες της παγκόσμιας πληθωριστικής κρίσης και το μεγάλο στοίχημα της κατασκευής του ΒΟΑΚ. Ο Δήμαρχος ανέφερε πως είναι απαραίτητη η στήριξη των πολιτών και τόνισε πως ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την Κυβέρνηση.
Στη συνάντηση παρών ήταν και ο πρόεδρος ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης.
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου τα στελέχη του κόμματος υποδέχθηκε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γεώργιος Χαλκιαδάκης και ο Αν. Διοικητής Στέλιος Κτενιαδάκης. Κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν η ενίσχυση του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί στις υποδομές του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια, αφού οι κλίνες ΜΕΘ έχουν τριπλασιαστεί.
Κατόπιν, ο Γραμματέας της ΝΔ και τα στελέχη του κόμματος βρέθηκαν στον ξενώνα του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα» ο οποίος στεγάζεται στο χώρο του ΠΑΓΝΗ. Εκεί, η Υπεύθυνη της «Ηλιαχτίδας» Μαρία Ευστρατίου τους ενημέρωσε για το σκοπό και το έργο του συλλόγου, ενώ ξενάγησε τα στελέχη του κόμματος στις εγκαταστάσεις του ξενώνα δυναμικότητας 12 ατόμων ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασίες, αλλά και άλλες σπάνιες και χρόνιες νόσους.
Επόμενος σταθμός ήταν ο Δήμος Χερσονήσου όπου τα στελέχη της ΝΔ είχαν μια συνάντηση με τον Δήμαρχο Γιάννη Σέγκο, τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Τεχνικών Έργων και Απασχόλησης Κωνσταντίνο Αναστασάκη, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Θεμάτων και Διαχείρισης της Δημοτικής Περιουσίας Εμμανουήλ Ανυφαντάκη, τον Αντιδήμαρχο Στρατηγικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, Αρδευσης Καθημερινότητας, Περιβάλλοντος, Εμπορικών Δραστηριοτήτων Πρωτογενούς Τομέα και Δημοτικής Αστυνομίας Εμμανουήλ Καλαϊτζάκη, την Διοικήτρια της ΔΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη και εκπροσώπους τουριστικών και ξενοδοχειακών φορέων, μιλώντας μαζί τους για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τις προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι, τη στήριξη της Κυβέρνησης στον κλάδο του τουρισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ακούγοντας τις προτάσεις τους για περαιτέρω αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κρήτης για την προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και τα αιτήματά τους για την ενίσχυση του κλάδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος και Τομεάρχης Εκλογικής Ετοιμότητας της ΔΕΕΠ Ηρακλείου Κώστας Γιαννουλάκης, ο Τομεάρχης Τουρισμού ΔΕΕΠ Γιώργος Χριστοδουλάκης, η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Χερσονήσου Νεκταρία Μανίκα- Γιαννουλάκη και μέλη της ΔΕΕΠ και της Τοπικής Οργάνωσης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια διευρυμένη σύσκεψη στα γραφεία της ΔΕΕΠ με την παρουσία των μελών της ΔΕΕΠ, προέδρων ΔΗΜΤΟ του Νομού και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Ζερβού. Κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και το επερχόμενο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στις 6, 7 και 8 Μαΐου.
Ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης τόνισε πως η δυναμική παρουσία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στον νομό Ηρακλείου δίνει ένα μήνυμα για την επιτυχία των εργασιών του επερχόμενου Προσυνεδρίου στο δρόμο για το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Ξεκίνησαμε την διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του 2019, έχοντας περάσει μια δεκαετή οικονομική κρίση. Συνεχίσαμε με μία πανδημική συγκυρία που είχε σαφή αντίκτυπο στην οικονομία. Και τώρα αντιμετωπίζουμε μία νέα γεωπολιτική κρίση, από την οποία προκύπτουν νέες προκλήσεις. Τόσο αναφορικά με το κόστος στην ενέργεια, όσο και με τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές πρώτων υλών και αγαθών. Έχουμε όμως και μία κυβέρνηση που έχει επιδείξει ταχύτατα αντανακλαστικά, συνέπεια και υπευθυνότητα. Πάνω από 43 δισεκατομμύρια έχουν δοθεί για την στήριξη των ευάλωτων επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτό θα συνεχιστεί για όσο απαιτούν οι νέες συνθήκες. Χάρη στη σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Τελευταία στάση της επίσκεψης στον νομό Ηρακλείου ήταν η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, όπου ο Γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης συναντήθηκαν με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο.
Ο Γραμματέας της ΠΕ ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε σε δηλώσεις του: «Ενόψει του Προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας με θέμα τον Τουρισμό, την Ναυτιλία και τον Πρωτογενή Τομέα Παραγωγής, έχω σήμερα τη χαρά να βρίσκομαι σε μια επίσκεψη στον Νομό Ηρακλείου. Είναι αληθινή χαρά για εμάς να βρισκόμαστε στην Κρήτη και να συναντούμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα νοσοκομεία, στον τουρισμό, σε δομές. Που με συναινέσεις, προτάσεις και πολλή δουλειά έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μεγάλες προοπτικές στον τόπο. Η σημερινή επίσκεψη είναι ξεχωριστή, γιατί βρισκόμαστε σε ένα τόπο με ανθρώπους που έχουν μάθει να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας. Οι άνθρωποι της Κρήτης είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς, δυνατοί, ειλικρινείς και εργατικοί. Θέλουμε να πούμε την αλήθεια στους κατοίκους, να μιλήσουμε για το κυβερνητικό έργο τόσο στον νομό Ηρακλείου όσο και ευρύτερα σε όλη την Κρήτη, αλλά και να ακούσουμε, να καταγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν για να συζητήσουμε μαζί με τους κατοίκους τρόπους για την επίλυσή τους. Εμείς είμαστε εδώ για μια πολύ μεγάλη συνεργασία μεταξύ πολιτών, Κυβέρνησης και κόμματος. Αυτό επιδιώκει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έργα υποδομής, όπως ο ΒΟΑΚ προχωράνε και γίνονται σιγά σιγά πραγματικότητα. Δεν είναι πλέον λόγια, δεν είναι κούφιες υποσχέσεις. Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία τους τον Γενικό Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπρατάκο, τον Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη -με τον οποίο γυρίζουμε μαζί όλη την Ελλάδα-, αλλά και για την θερμή υποδοχή τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον βουλευτή Μάξιμο Σενετάκη και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Βαγγέλη Καρκανάκη. Αλλά πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος για την πραγματικά πρωτοφανή και θερμή υποδοχή. Αύριο θα στείλουμε ένα μήνυμα συνέχειας του Κυβερνητικού έργου, ένα μήνυμα ενότητας και ένα μήνυμα αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Αθήνα, 16 Απριλίου 2022
Ομιλία του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκου στο Προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο Κρήτης
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου του κόμματός μας, αγαπητέ Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, αγαπητέ Γραμματέα Οργανωτικού, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι Γραμματείς του κόμματος μας, αγαπητά Στελέχη του κόμματος μας, κυρίες και κύριοι, η πορεία για το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται με ένα πολύ σημαντικό σταθμό εδώ στην Κρήτη. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε προβλήματα, να θέσουμε στόχους και προτεραιότητες σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό, τη νησιωτική πολιτική και τη ναυτιλία, αλλά και την πρωτογενή παραγωγή.
Πρόκειται για τομείς με καίριο ρόλο στην προσπάθεια για βιώσιμη, συνεκτική και ισόρροπη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη, που χρησιμοποιεί όλα τα φυσικά πλεονέκτημα και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Μια ανάπτυξη που δίνει την απάντηση στο πρόβλημα της ερήμωσης της ελληνικής περιφέρειας, της υπαίθρου και των νησιών. Μια ανάπτυξη που δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους ανθρώπους, ώστε να παραμείνουν, να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους.
Η γη, η θάλασσα, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και η παράδοσή μας, είναι οι πιο πολύτιμοι πόροι αυτής της χώρας, είναι ο πλούτος της πατρίδας μας, είναι ο πλούτος που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές κι έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες.
Στο μεταξύ έχουμε την ευκαιρία να διαχειριστούμε αυτόν τον πλούτο καλά, με ξεκάθαρο όραμα και σχέδιο, με εξωστρέφεια, με σύγχρονες πρακτικές και εργαλεία, με εμπιστοσύνη στη δημιουργικότητα και στο επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων.
Με όρους ποιότητας, ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, με υψηλές προδιαγραφές αειφορίας και βιωσιμότητας, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στον τόπο μας, σήμερα, αλλά και αύριο.
Στην αιχμή αυτής της προσπάθειας είναι όπως γνωρίζετε ο τουρισμός. Ένας τομέας που γνωρίζουμε όλοι και κυρίως εσείς εδώ οι κρητικοί ότι στηρίζει διαχρονικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Είναι ο τουρισμός που κρατά όρθιες τις τοπικές οικονομίες, είναι ο τουρισμός που κατάφερε κατά τη διάρκεια της πανδημίας να κρατήσει χαμηλά τις πιέσεις και είναι ο τουρισμός που κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στην ανάκαμψη.
Στα χρόνια που έρχονται έχουμε τη δυνατότητα να πάμε ακόμη καλύτερα. Αυτή την πορεία όμως πρέπει να τη διασφαλίσουμε, γιατί στόχος δεν είναι να έχουμε μόνο περισσότερες αφίξεις, στόχος είναι να έχουμε περισσότερα έσοδα και προστιθέμενη αξία από τον τουρισμό άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα.
Χρειάζεται προσεκτικός, στοχευμένος και μακρόπνοος σχεδιασμός, που θα αφήσει πίσω του το άναρχο μοντέλο του παρελθόντος. Χρειαζόμαστε ένα νέο υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης, με πολιτικές και κίνητρα που θα επιτρέψουν να αμβλύνουμε την εποχικότητα και να επεκτείνουμε χωρικά την τουριστική δραστηριότητα της χώρας. Να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες μας, να δημιουργήσουμε πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες και εμπειρίες για τους επισκέπτες.
Χρειαζόμαστε ένα υπόδειγμα το οποίο θα επιτρέψει σε κάθε περιφέρεια της χώρας να δημιουργήσει το δικό της προϊόν, τη δική της αλυσίδα αξίας, πάντα όμως με κανόνες που διασφαλίζουν ποιότητα και σίγουρα τη βιωσιμότητα.
Η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση έχει ήδη στραφεί σε αυτή την κατεύθυνση. Έχει εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ. Έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες και προδιαγραφές ώστε αυτές οι επενδύσεις να είναι ποιοτικές και βιώσιμες.
Να δημιουργήσουν θετικό αντίκτυπο τόσο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και για τον κλάδο γενικότερα.
Έχει θέσει επίσης σε σημαντική προτεραιότητα την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών. Και εδώ να κάνω μια αναφορά για την Κρήτη. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το ΒΟΑΚ, το λιμάνι του Ηρακλείου, έργα τα οποία θα αλλάξουν για πάντα την εικόνα της Κρήτης και θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές τους προοπτικές.
Όλα αυτά τα έργα τα είχε ανάγκη ο τόπος σας εδώ και χρόνια. Τα ζητούσαν οι πολίτες, τα έταζαν οι κυβερνήσεις. Η διαφορά όμως είναι ότι οι κυβερνήσει του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έμεναν στις υποσχέσεις.
Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Πρόεδρο το κόμματός μας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν Κρητικό, τα κάνει πράξη.
Και μόνο για αυτό το λόγο, και μόνο για αυτό το λόγο αξίζει να κερδίσει την αναγνώριση και την ψήφο της Κρήτης στις επόμενες εκλογές όποτε αυτές γίνουν.
Όσον αφορά τη νησιωτική πολιτική και τη θαλάσσια οικονομία. Η σχέση της Ελλάδας με την θάλασσα είναι άρρηκτη. Τόσο από περιβαλλοντική όσο και από κοινωνική και οικονομική πλευρά.
Είμαστε μια χώρα που το 15% του πληθυσμού ζει σε νησιά. Είμαστε μια χώρα που το 25% του ΑΕΠ προέρχεται από τη ναυτιλία και τον παράκτιο τουρισμό. Ο νησιωτικός και θαλάσσιος χώρος δεν μπορεί παρά να είναι αναπόσπαστο μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Και αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένες πολιτικές που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα, πολιτικές για ενίσχυση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας και την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας.
Πολιτικές για την ανάπτυξη της ναυτιλίας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, για την προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως είναι η ναυτική τεχνολογία ή οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές.
Είναι σημαντικό ότι όλα αυτά τα θέματα έχουν ήδη ενταχθεί στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης. Ενός σχεδιασμού που αναγνωρίζει τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες της νησιωτικής Ελλάδας. Και τα αντιμετωπίζει με ολιστικό και συνεκτικό τρόπο.
Αναμένουμε στο επόμενο διάστημα να δούμε τους καρπούς αυτής της προσέγγισης.
Και βέβαια αντίστοιχη κινητοποίηση απαιτείται και ήδη εξελίσσεται στον πρωτογενή τομέα. Έναν τομέα στον οποίο η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα. Σπάνια βιοποικιλότητα, εξαιρετικό κλίμα, άρρηκτη διασύνδεση της αγροτικής ανάπτυξης με την παράδοση και τον πολιτισμό του κάθε τόπου. Αυτά τα πλεονεκτήματα μπορούμε και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο και οργανωμένα.
Στην Κρήτη, όπως και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, ,έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε έναν ισχυρό και σύγχρονο πρωτογενή τομέα με προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας που μπορούν να ξεχωρίσουν στο διεθνή ανταγωνισμό και να κερδίσουν την προτίμηση των καταναλωτών.
Και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και αδυναμίες. Μικρό μέγεθος εκμεταλλεύσεων, χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών, ελλιπή προώθηση των ελληνικών σημάτων σε ξένες αγορές.
Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για να μεγαλώσουν οι εκμεταλλεύσεις, επενδύσεις, νέο εξοπλισμό, καινοτόμους μεθόδους καλλιέργειας αλλά και επενδύσεις σε καθετοποίηση της παραγωγής για την τυποποίηση περισσότερων προϊόντων και την προώθησή τους κάτω από ένα ισχυρό εθνικό brand.
Πρέπει να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των προϊόντων αγροδιατροφής, να δημιουργήσουμε δίκτυα συνεργασίας με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα. Πρέπει να επενδύσουμε πιο συστηματικά στο ανθρώπινο δυναμικό και στην προσέλκυση της νέας γενιάς, να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση αλλά και κίνητρα σε ανθρώπους ώστε να έρθουν να εγκατασταθούν, να επιστρέψουν και να παραμείνουν στον τόπο τους για να αξιοποιήσουν τον πλούτο τους.
Κυρίες και κύριοι, η γη, η θάλασσα, τα νησιά μας, η φύση, η παράδοσή μας, είναι κομμάτι της ταυτότητάς μας, είναι τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας. Δεν μπορούν παρά να πρωταγωνιστούν σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θέλουμε και χτίζουμε στην Ελλάδα. Μέσα από μία δυναμική βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, της θαλάσσιας οικονομίας, μέσα από την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει αυτό το στόχο αποτελεσματικά, συγκροτημένα με όραμα και υπευθυνότητα. Με το όραμα και την υπευθυνότητα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού της χώρας μας.
Με τη σκληρή δουλειά, με τη σκληρή δουλειά των άξιων στελεχών της κυβέρνησής μας, της κυβέρνησης της παράταξής μας, της παράταξης όλων ημών που θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια των άξιων ανθρώπων και ολόκληρης της κοινωνίας, με πίστη στις δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με πίστη στις ικανότητες και τη δημιουργικότητα όλων των Ελλήνων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Αθήνα, 16 Απριλίου 2022
Ομιλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλου Μαρινάκη
στο Προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο Κρήτης
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου.
Αξιότιμε κύριε Γενικέ Διευθυντά, χρόνια πολλά εκ μέρους όλων ημών και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ακόμα μία φορά για την βοήθεια και τη στήριξή σας που είναι καθημερινή.
Κύριε Γραμματέα Οργανωτικού και συνοδοιπόρε σε όλη την Ελλάδα από την πατρίδα σας την Κρήτη, οικοδεσπότης σήμερα. Κυρίες και κύριοι υπουργοί και υφυπουργοί και πρώην γραμματείς του κόμματος, κύριε Αυγενάκη, που μαζί τρέξαμε στις τελευταίες εκλογές. Κυρίες και κύριοι βουλευτές, όχι μόνο της Κρήτης αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα που ήρθατε σήμερα εδώ.
Κύριε Διευθυντά του Γραφείου Τύπου. Κύριε Πρόεδρε ΔΕΠ, ένα πολύ μεγάλο μπράβο για τη σημερινή παρουσία, για τη σημερινή διοργάνωση σε όλα τα στελέχη όλων των τοπικών από όλη την Κρήτη.
Αγαπητοί σύνεδροι, αγαπητά μέλη της Νέας Δημοκρατίας, της ΟΝΝΕΔ, βλέπω εδώ και τον Πρόεδρο, και βέβαια και της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, είναι για εμένα πολύ μεγάλη χαρά και τιμή να μιλώ ενώπιόν σας, να μιλώ ενώπιον του Πρωθυπουργού στην πατρίδα του την Κρήτη.
Βλέπω τόσο πολύ κόσμο, και δεν θα μπορούσα να μην ξεκινήσω με αυτό. Αυτό, λοιπόν, είναι το καλύτερο μήνυμα, μία εικόνα που μιλάει κυριολεκτικά από μόνη της.
Είμαστε σήμερα εδώ στο Ηράκλειο, έναν ιστορικό και σπουδαίο τόπο. Είμαστε σήμερα εδώ στην Κρήτη, την πατρίδα των μεγάλων πολιτικών, την Κρήτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την Κρήτη του Κυριάκου Μητσοτάκη του Πρωθυπουργού, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όλων των σπουδαίων πολιτικών αλλά και των σπουδαίων ανθρώπων που θέλουν να μιλάμε, όπως και όλοι οι Έλληνες, με αλήθεια, εντιμότητα, συνέπεια και θάρρος.
Αυτό ήρθαμε να κάνουμε, λοιπόν, και σήμερα στο Προσυνέδριο, να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, να μιλήσουμε για τη συμφωνία αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολίτες που υλοποιείται μέρα με τη μέρα, υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα, υλοποιείται και στην Κρήτη.
Τα μεγάλα έργα που προχωράνε σε συνέχεια όσων έγιναν από την προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία εξαπάτησε και τους Κρητικούς, εξαπάτησε και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.
Οι σημερινές θεματικές του Προσυνεδρίου είναι τρεις και ουσιαστικά είναι τρεις βαριές βιομηχανίες της χώρας. Και βλέποντας εδώ τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς νομίζω ότι δεν πρέπει να πω πάρα πολλά.
Θα σταθώ λίγο παραπάνω, αν μου επιτρέπετε, στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Βλέπω εδώ τον υπουργό, τον κύριο Γεωργαντά.
Είχα την τιμή, ως πρόεδρος της Νεολαίας για λίγες εβδομάδες ακόμα, μαζί με τους συνεργάτες μου να γυρίσουμε όλη την Ελλάδα κάνοντας μια από τις μεγαλύτερες καμπάνιες για τους νέους του πρωτογενούς τομέα.
Εκεί, φίλες και φίλοι, συμπεράναμε τρία βασικά συμπεράσματα. Πρώτον. Ο πρωτογενής τομέας είναι κάτι πολύ περισσότερο και μεγαλύτερο από αυτό που πολλοί έχουμε στο μυαλό μας.
Δεύτερον. Είναι σπουδαίο, πρέπει να το δούμε από κοντά, τι σημαίνει οικογενειακή επιχείρηση. Τι σημαίνει νεότερες γενιές να κληρονομούν κάτι πολύ μεγάλο και πάνω στην εμπειρία των προηγούμενων να βάζουν την δική τους τεχνογνωσία.
Και τρίτον. Οι αγρότες, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, δεν θέλουν άλλους μαθητευόμενους μάγους πάνω σε τρακτέρ. Θέλουν αλήθεια και αποτελέσματα.
Και τα αποτελέσματα αυτά τα φέρνει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με τις μειώσεις των φόρων. Την στήριξη στην πανδημία. Την νέα κοινή αγροτική πολιτική. Την στήριξη των νέων αγροτών κατά 50% στην νέα κοινή αγροτική πολιτική. Τις μειώσεις φόρων στα λιπάσματα. Την μείωση του κόστους των πρώτων υλών και του πετρελαίου.
Ως προς τον ελληνικό τουρισμό αυτό που θα πούμε είναι ότι είναι λογικό μέσα σε δυο χρόνια πανδημίας να χτυπήθηκε όσο λίγοι κλάδοι.
Όμως είναι πολύ σπουδαίο αυτό που έγινε. Αυτό που έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι, βλέπω εδώ την υφυπουργό. Ο υπουργός, δυστυχώς, δεν μπορούσε να είναι μαζί μας λόγω του κορωνοϊού.
Καταφέραμε και φτάσαμε πολλές φορές σε νούμερα του 2019. Και διαβάζω εδώ ότι ήδη κρουαζιερόπλοια έχουν ξεκινήσει και έρχονται στην χώρα.
Ο πρόεδρος της Ένωση Ξενοδόχων εδώ, του νομού Ηρακλείου, λέει ότι ήδη το 40% των ξενοδοχείων της περιοχής είναι ήδη ανοιχτά.
140.000.000 έχουνε μπει ήδη στα κρατικά ταμεία από τον τουρισμό. Και φαίνεται ότι οι εισπράξεις αναλογικά ως προς τον μήνα που είμαστε, έχουνε σημειώσει αύξηση που φτάνει μέχρι και το 309,8%.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ένα σύνολο 320.000.000 που θα επενδυθεί στην ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, την εκπαίδευση των απασχολούμενων, την ανάπτυξη του ψηφιακού μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΟΤ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μπορέσουμε να γίνουμε, έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια, ένας τουριστικός προορισμός για τα άτομα με αναπηρία.
Τέλος, θα πω δυο λόγια για την ελληνική ναυτιλία. Με ιστορία 6.000 ετών. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για την ελληνική ναυτιλία.
Είμαστε περήφανοι για όσα ανακοίνωσε, ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται πράξη από το ναυπηγείο της Σύρου, ο Πρωθυπουργός.
Σκεφτείτε. Το ποσοστό το ΑΕΠ το οποίο οφείλεται στην ελληνική ναυτιλία. Αλλά σκεφτείτε και κάτι ακόμα, ότι η ελληνική ναυτιλία διαφημίζει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο, διαφημίζει τα νησιά μας, διαφημίζει την Κρήτη, διαφημίζει όλη την Ελλάδα.
Όπως έγινε λοιπόν στο Ναυπηγείο της Σύρου το ίδιο θα γίνει και στα υπόλοιπα ναυπηγεία όλης της χώρας και θα στηρίξουμε την ελληνική ναυτιλία και ταυτόχρονα θα στηρίξουμε κάθε νησιώτισσα και κάθε νησιώτη σε όλη την Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι θα ήθελα να κλείσω με μία επισήμανση, η οποία οφείλεται και στην προχθεσινή μου παρουσία, που πήγα να εκπροσωπήσω το κόμμα μας και τον Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Δε θα σταθώ στο γεγονός ότι αντίκρισα μια εικόνα σαν να μην είχε περάσει μία μέρα από το 2012, από το 2015. Σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ. Δε θα σταθώ στα όσα ακούστηκαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ακούστηκε ένα λεπτό αυτό σιγά και στη συνέχεια ακούσαμε για την Αμερική και την Ευρώπη. Αυτά τα έχει κρίνει ο κόσμος και θα συνεχίσει να τα κρίνει.
Θα σταθώ σε μία λέξη που άκουσα πολλές φορές και απάντησα στη συνέχεια με την ομιλία μου στον κ. Τσίπρα, τη λέξη «καθεστώς». Τη χρησιμοποίησε για τον Πρόεδρό μας και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Πριν απ΄ όλα να πούμε κάτι. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάμε για σκοινί. Η παράταξη, το κόμμα που ανακάλυψε το δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, αυτοί που τα στελέχη τους κάλεσαν να κλείσουμε όπως είπαν τους πολιτικούς μας αντιπάλους στη φυλακή για να κυβερνήσουμε, δεν πρέπει να μιλάνε για καθεστώς.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι Πρωθυπουργός, γιατί έγιναν εκλογές και πήραμε αυτοδυναμία, πήραμε την ψήφο του ελληνικού λαού και υλοποιούμε. Υλοποιούμε αυτό το οποίο λέγαμε προεκλογικά, το πρόγραμμά μας.
Είναι μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, με την πανηγυρική ψήφο του ελληνικού λαού και φίλες και φίλοι θα ξαναείναι, βλέποντας αυτή την εικόνα, όποτε και να γίνουν εκλογές, στο τέλος της τετραετίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Αθήνα, 16 Απριλίου 2022
Ομιλία του Πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Συνεδρίου Ευάγγελου Μεϊμαράκη στο Προσυνέδριο του κόμματος στο Ηράκλειο Κρήτης
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, φίλες και φίλοι, είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρος του κόμματος, που μου εμπιστεύθηκε για άλλη μια φορά τη διοργάνωση του συνεδρίου. Και κύριε Πρόεδρε, αυτή την τιμή την εκλαμβάνω ως μεγάλη ευθύνη, στην οποία θα ανταποκριθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όπως πάντα για το κόμμα μας, για τις αρχές μας, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την Ελλάδα μας, για τη Νέα Δημοκρατία.
Θέλω ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι, να πω ότι έχω μεγάλη χαρά που συνεργάζομαι με τον Γιάννη τον Μπρατάκο που είναι ο Γενικός Διευθυντής. Με τον Παύλο τον Μαρινάκη που είναι ο Γραμματέας και πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ακολουθεί βήματα που και εμένα κάτι μου θυμίζουν.
Με τον Στέλιο τον Κονταδάκη που επίσης είναι εκλεκτός συνάδελφος και φίλος. Και με το Νίκο το Ρωμανό ο οποίος μας συντονίζει αλλά και με όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής.
Και θέλω να σας πω ότι το συνέδριό μας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο πάρα πολύ σοβαρή και καλή. Και θέλω και πάλι να συγχαρώ τον Πρόεδρο που με την αναβολή του συνεδρίου που έδωσε μας έφερε και πάλι να είμαστε κοντά, δια ζώσης, να βλεπόμαστε, να χαιρετιόμαστε, να μιλάμε.
Γιατί καλό η τηλεδιάσκεψη, καλό το υβριδικό συνέδριο αλλά τη χαρά που έχουμε σήμερα που βλέπει ο ένας τον άλλον και που εγώ αισθάνθηκα και την ανάταση την ψυχική, την πολιτική, την ηθική που πήραμε βλέποντας τον Πρόεδρό μας παρόντα εδώ και όλους εμάς να είμαστε έτοιμοι για μάχη αυτό νομίζω ότι είναι η καλύτερη ανταπόκριση και η καλύτερη απόφαση όσον αφορά το συνέδριό μας.
Γιατί, φίλες και φίλοι, είναι αλήθεια ότι βγαίνουμε από πολλαπλές κρίσεις που διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτυχώς από την ημέρα που ανέλαβε μέχρι σήμερα.
Αλλά ο κόσμος έχει άγχος και αγωνία και από τα προηγούμενα χρόνια. Από μνημόνια, από οικονομική κρίση. Και τώρα πανδημία και τώρα πόλεμος. Και κάθε φορά που λέμε βγαίνουμε από το φόβο, βγαίνουμε με αισιοδοξία προς τα εμπρός συμβαίνει κάτι το οποίο μας καθηλώνει.
Και καταλαβαίνουμε όλοι και πρώτος ο Πρωθυπουργός το άγχος και τον προβληματισμό που έχουν οι πολίτες. Αλλά αυτό το άγχος και αυτός ο προβληματισμός στην κάλπη πρέπει να βγει με θετική ψήφο σε αυτούς που διαχειρίστηκαν σωστά τις κρίσεις.
Θετική ψήφο στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί αλίμονο αν είχαμε κυβερνήσεις που λιποψυχούσαν.
Αποδεικνύεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την κρίση της πανδημίας ότι κατάφερε να την αντιμετωπίσει με τον πιο σωστό, καλό τρόπο μέσα σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ήμασταν το μόνο κράτος που στάθηκε τόσο πολύ στον αδύναμο πολίτη, στις αδύναμες επιχειρήσεις, σε όλους όσους δοκιμάστηκαν.
Και μπόρεσε να κρατήσει ζωντανή την ελληνική οικονομία όταν κατέρρεαν όλες οι οικονομίες της Ευρώπης και το κατάφερε ο ίδιος προσωπικά με την πρότασή του και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το οποίο μπορούσαμε να κινούμεθα στα σύνορα της Ευρώπης και στη Σένγκεν αλλά και με την αγορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των εμβολίων.
Γιατί θέλω να σας κάνω κοινωνούς του ότι πολλές φορές λέμε για την Ευρώπη αλλά δεν γνωρίζουμε αν έχει την αρμοδιότητα ή όχι. Η Ευρώπη δεν έχει αρμοδιότητα στον τομέα υγείας, είναι εθνική πολιτική. Δεν μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά.
Και με την πρόταση Μητσοτάκη και με το λόμπι των ηγετών το οποίο έγινε γιατί απαιτείτο ομοφωνία είπαμε ότι αφού κινούμεθα στην Σένγκεν όλοι και μαζί μας κινείται και ο ιός, θα πρέπει να έχουμε ένα πιστοποιητικό που να εξασφαλίζει ότι μπορούμε να κινηθούμε με τρόπο ασφαλή. Αλλιώς δεν μπορούσε να πάρει απόφαση η Ευρώπη.
Αυτό ήρθε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προωθήθηκε στο συμβούλιο κορυφής με πρόταση επαναλαμβάνω του Έλληνα Πρωθυπουργού και έτσι καταφέραμε να έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο είναι εθνική πολιτική επαναλαμβάνω και δεν θα μπορούσε να παρέμβει εάν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρόταση. Και αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πρόταση τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα τα μικρά και τα φτωχά ακόμα δεν θα είχαμε πάρει εμβόλια.
Με τη σταθερή, λοιπόν, και επίμονη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη και με το κύρος του και τη διεθνή του ακτινοβολία πέτυχε η μικρή Ελλάδα μία ευρωπαϊκή πολιτική η οποία συντόνισε τελικά όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Και αυτό είναι όφελος, αυτό είναι όφελος το οποίο πρέπει να λέμε προς τα έξω. Γιατί πολλές φορές μεμψιμοιρούμε και στεναχωριόμαστε γιατί κοιτάμε τα μικρά, κοιτάμε τα πολύ προσωπικά, που πρέπει και να τα κοιτάμε, αλλά πρέπει να δούμε και τη μεγάλη εικόνα.
Εάν, λοιπόν, στη μεγάλη εικόνα ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση η Ελλάδα ακόμα ούτε εμβόλια δεν θα είχε πάρει. Ενώ σήμερα κατάφερε να πείσει την Ευρώπη να προχωρήσει σε ευρωπαϊκή πολιτική.
Και σας το λέω αυτό διότι συχνά ακούω και διαβάζω ότι τι θα κάνει η Ευρώπη με την ενέργεια. Θέλω να σας πω ότι το μείγμα της ενεργειακής πολιτικής είναι εθνική πολιτική. Και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε το πλαφόν στη χονδρική, για να μπορέσουν να πειστούν και οι άλλοι ηγέτες γιατί απαιτείται ομοφωνία, ε;
Η Ευρώπη είναι μία ένωση κυρίαρχων, αυτόνομων κρατών με εθνικές πολιτικές. Δεν είμαστε ομοσπονδία. Άρα δεν μπορεί να ζητάμε πολύ περισσότερα όταν δεν της έχουμε δώσει και την αρμοδιότητα.
Και το μείγμα της εθνικής πολιτικής στην ενέργεια, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί διαφορετικές απόψεις, εκτιμήσεις και προτάσεις και για αυτό και δεν μπορεί ακόμα να βρεθεί μία ενιαία ενεργειακή πολιτική.
Και ορθώς ο Μητσοτάκης είπε ότι εάν η Ευρώπη καθυστερήσει, που μας έχει μάθει και να καθυστερεί, οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν, θα πάρει εθνικά μέτρα τέτοιου επιπέδου ώστε να μπορέσει να ανασάνει ο καταναλωτής από την ενέργεια, γιατί είναι βασικό και κύριο στοιχείο της εθνικής οικονομίας.
Το μόνο που μπορεί να κάνει η Ευρώπη, και το κάνει και αυτό και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο τα παλεύουμε όλα αυτά, είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι πιο ευέλικτο στους πόρους τους οποίους μπορεί να δαπανήσουν τα κράτη μέλη.
Και είμαι σίγουρος ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα κάνει νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, γιατί θέλω να πω και άλλο ένα θέμα το οποίο πέρασε στα ψιλά, θέλω να τονίσω την εξόφληση που έκανε η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι μία πολύ μεγάλη κίνηση νοικοκυρέματος.
Και είναι μεγάλη κίνηση νοικοκυρέματος γιατί δείχνει ότι μία οικονομία, παρότι μπορεί να δανείζεται, εν τούτοις δεν τα σπαταλάει τα χρήματα, αλλά ξεπληρώνει τις υποχρεώσεις της, γιατί δυστυχώς έτσι οδηγηθήκαμε και στην κρίση το 2010.
Η κρίση του 2010 δεν ήταν μόνο κρίση χρέους, ήταν κυρίως κρίση δανεισμού λόγω χρέους. Δεν μπορούσε να δανειστεί.
Γιατί αν δεν είσαι νοικοκύρης και αν δεν τακτοποιείς τους λογαριασμούς σου τότε γιατί να σε εμπιστευτούν οι αγορές. Τι μήνυμα πήραν σήμερα οι αγορές; Ότι, α, υπάρχει μία Κυβέρνηση νοικοκυρεμένη η οποία δεν σπαταλά τα χρήματα αλλά τα δίνει κιόλας εκεί που πρέπει και ξοφλά τις δικές της απαιτήσεις.
Αυτό έχει μεγάλη, ιδιαίτερη σημασία και ήταν ένα πολύ σοβαρό μήνυμα. Για αυτό και εμπιστεύονται όλοι την ελληνική οικονομία σήμερα, γιατί έχει ένα νοικοκύρη άνθρωπο ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες μπορεί πράγματι να δώσει τα μηνύματα που απαιτούν οι αγορές.
Αυτά τα ζητήματα που πολλές φορές, φίλες και φίλοι, δεν τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία είναι όμως εκείνα που κάνουν τη μεγάλη θετική εικόνα. Αυτά είναι τα ζητήματα τα οποία τελικά πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ πηγαίνοντας στις κάλπες.
Και έχουμε την υποχρέωση εμείς τα στελέχη, και το ξέρουμε αυτό και πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε από σήμερα μέχρι να γίνουν οι εκλογές, όποτε γίνουν, να πάμε πόρτα-πόρτα στον κάθε πολίτη, να του τα πούμε, να του τα εξηγήσουμε, να προκαλέσουμε τη σύγκριση τη δική μας με το παρελθόν, να δουν πώς κυβερνούσαν οι άλλοι και πώς κυβερνάμε εμείς.
Δεν φοβόμαστε την σύγκριση. Την προκαλούμε. Ας έρθουν όποτε θέλουνε. Είμαστε πολύ καλύτεροι. Πώς να το κάνουμε;
Και για αυτό θα πρέπει ο πολίτης, και για αυτό ο πολίτης θα πρέπει να σκεφτεί δυο φορές. Δεν είναι ώρα να πάει διαμαρτυρόμενος ή εκνευρισμένος.
Είναι ώρα να πάει με σκέψη, για να μπορέσει να καταλάβει ποιο είναι το σωστό και ποιο όχι. ποιος είναι νοικοκύρης και ποιος όχι. Ποιος είναι εργατικός και ποιος τεμπέλης, σε κότερα με πούρα.
Ποιος σκέφτεται δεύτερη φορά Αριστερά και ονειρεύεται και θέλει να ξαναφέρει μια κομματικοκρατία. Αυτά πρέπει να πούμε στον πολίτη.
Τους προκαλούμε, λοιπόν, και τους λέμε, ας ονειρεύεστε δεύτερη φορά. Εμείς έχουμε θα έχουμε και πάλι ομοιογενή κυβέρνηση, αποτελεσματική, της Νέας Δημοκρατίας, με Κυριάκο Μητσοτάκη.
Γιατί σήμερα έχουμε την μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας της Κρήτης. Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι η μεγάλη δημοκρατία. Αυτή είναι η γιορτή μας.
Και θέλω να πω ότι το συνέδριο μας, αγαπητέ πρόεδρε, θα σου δείξει και πάλι την εμπιστοσύνη του. Θα σου δώσει την δική του δύναμη, όπως δίνεις και εσύ την δική σου στους συνέδρους.
Γιατί την ώρα της μάχης, φίλες και φίλοι, δεν είναι ώρα κριτικής. Δεν είναι ώρα στενοχώριας. Δεν είναι ώρα τι έκανε το κόμμα για μένα. Τι έκανε η κυβέρνηση για μένα.
Την ώρα της μάχης είναι ώρα τι θα κάνω εγώ για την Ελλάδα. Πως εγώ θα παλέψω, πως εγώ θα προχωρήσω, έστω και αν είμαι στενοχωρημένος ή λυπημένος. Πως η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Γιατί όταν θα πηγαίνει το σύνολο είναι σίγουρο ότι πάει και ο καθένας μας.
Άρα, λοιπόν, επειδή δεν θέλουμε την οπισθοδρόμηση, για αυτό και ορθώς ο πρόεδρος έθεσε το δίλημμα, πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;
Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι θα καταργήσει όλα τα μέτρα και θα μας πάει πίσω. Είναι οπισθοδρομικός. Σε αντίθεση με μας που με τα μέτρα που πήραμε η Ελλάδα προοδεύει. Και αποδεικνύεται από όλες τις εκθέσεις.
Για αυτό βαθύτατα φωνάζω από τα μέσα της καρδιάς μου, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι βαθιά προοδευτικό κόμμα και εμείς οι Νεοδημοκράτες φέρνουμε την πρόοδο. Παλεύουμε για την πρόοδο. Παλεύουμε για την νέα γενιά.
Και ήμασταν πάντα στην μεριά της ιστορίας, που ελέχθη, με την πρόοδο, την αλήθεια, την ελευθερία, την δημοκρατία. Από το 74 μέχρι σήμερα, σε όλους τους σταθμούς των γεγονότων, των σημαντικών για την ελληνική ιστορία, η Νέα Δημοκρατία ήτανε πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας.
Και έτσι και τώρα, παρ’ ότι κάποιοι θέλουν να μας κάνουν κριτική γιατί βιάστηκε η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός να πάρει μέρος στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας. Γιατί; Γιατί ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος μεταξύ απολυταρχικού καθεστώτος και δημοκρατίας και ελευθερίας. Κι εμείς πάντα είμαστε με τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Και ο πόλεμος αυτός όλοι λέμε να τελειώσει, αλλά πρέπει να τελειώσει με ήττα του απολυταρχισμού, με ήττα εκείνων που θέλουν να μας επιβάλλουν βιαίως αλλαγή των συνόρων. Ορθώς λοιπόν στάθηκε η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Και να ξέρετε ότι για τους αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, θα πληρώσουμε ότι χρειάζεται. Γιατί γι’ αυτά δεν υπάρχει τίμημα, δεν υπάρχει τίμημα για την ελευθερία και τι δημοκρατία.
Ξέρουμε ότι θα πονέσουμε, ξέρουμε ότι αυτό το εγχείρημα θα μας στενοχωρήσει και να είστε έτοιμοι, γιατί παρότι κάνει η κυβέρνηση ότι μπορεί, εν τούτοις πράγματι υπάρχει μία ανησυχία κι ένας αναβρασμός, όχι στην Ελλάδα, παντού. Αλλά αυτό πρέπει να είναι καθοριστικός μας στόχος.
Αλίμονο αν οι δικτάτορες πετύχουν να κερδίζουν τέτοιες μάχες. Τότε χάθηκε η δημοκρατία και η ελευθερία. Και σκεφτείτε όταν εμείς ως δημοκρατία επενδύουμε από το ΑΕΠ σε κοινωνικές παροχές, σε ανάπτυξη και πρόοδο, αυτοί επενδύουν σε στρατιωτικά συστήματα, σε στρατιωτικό οπλισμό. Γιατί, τι να τον κάνουν;
Εμείς οι δημοκρατίες δε θέλουμε τέτοια συστήματα, γιατί το μόνο που χρειάζεται είναι να περιφρουρήσουμε τα σύνορά μας, δε σκοπεύουμε ποτέ να τις χρησιμοποιήσουμε με διαφορετικό τρόπο, όπως οι δικτάτορες.
Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε συνεχώς σε υπερδιέγερση και γι’ αυτό ακριβώς η κυβέρνηση προχώρησε και στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και ορθώς έστειλε το αποτρεπτικό μήνυμα, όχι το αμυντικό, που το αμυντικό μπορεί να υποστούμε την επίθεση και να αμυνθούμε.
Το αποτρεπτικό, που του λέει πρόσεξε, μη σκεφθείς να κάνεις την επίθεση, γιατί εδώ είμαστε εμείς κι εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πως θα στηρίξουμε τη χώρα μας και τα σύνορά μας, όπως φάνηκε και στην κρίση προηγουμένως στον Έβρο.
Θέλω λοιπόν να σας πω ότι πραγματικά έχουμε πετύχει το ακατόρθωτο αυτά τα 2,5 χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Και ταυτόχρονα να σας πω ότι πέτυχε και μιλάω τώρα και ως Ευρώπη, να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία τα μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε τέτοια ποσοστά.
Αυτά τα ποσοστά πρέπει να προσπαθήσουμε να τα κρατήσουμε. Και χρέος δικό μας είναι να τρέξουμε από αύριο το πρωί. Να ξέρετε ότι εμείς ετοιμάζουμε μετασυνεδριακές εκδηλώσεις όπως μας έχει δώσει την εντολή ο Πρόεδρος του κόμματος, για να επισκεφτούμε κάθε νομό, κάθε Περιφέρεια.
Ήδη ο γραμματέας έχει επισκεφτεί όλους τους νομούς και έχει δώσει τις κατάλληλες οδηγίες στα κομματικά στελέχη. Και τα κομματικά στελέχη, φίλες και φίλοι, στην ώρα της μάχης είμαστε απλοί στρατιώτες ακόμα και αν έχουμε γίνει αξιωματικοί, στρατηγοί. Και στρατηγοί να είμαστε στη μάχη ξανά είμαστε στρατιώτες.
Γιατί πρέπει να είμαστε στρατιώτες. Στρατηγός είναι ένας. Αυτός μας δίνει την εντολή, αυτόν υπηρετούμε και με αυτόν προχωράμε. Με τον στρατηγό μπροστά.
Τον αναβαπτίζουμε, τον εμπιστευόμαστε και μαζί του θα πάμε στη νίκη. Σε μια νίκη που οφείλουμε στη νέα γενιά, στα νιάτα, στην ΟΝΝΕΔ, στις ΟΝΝΕΔίτισσες, σε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Εμπρός για τη μάχη για τη δημοκρατία, για τη Νέα Δημοκρατία.
Με αυτές τις σκέψεις θέλω, φίλες και φίλοι, να ζητήσω από τον Πρωθυπουργό να έρθει στο βήμα.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.