ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με θέμα την προσχώρηση σήμερα (18.04.2024) της
|
Αγαπητοί Συνάδελφοι καλησπέρα.Ακολουθεί και επισυνάπτεται Δελτίο Τύπου με θέμα την προσχώρηση σήμερα (18.04.2024) της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων». Στις φωτογραφίες το Προεδρείο και Μέλη Δ.Σ. ΕΞΑΑΑ με την κυρία Ντία Χωραφά, εκπρόσωπο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και συντονίστρια της Συμμαχίας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την δημοσίευση / εκφώνηση του Δ.Τ. Με συναδελφικούς χαιρετισμούςΑπό το Γραφείο Τύπου της ΕΞΑΑΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.04.2024 ΕΞΑΑΑ - ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ -‘ΣΥΜΜΑΧΙΑ’ για τη μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα (και) στα ξενοδοχεία Η προσχώρηση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» την Πέμπτη 18.04.2024 έχει μια ιδιαίτερη σημειολογική αξία για την ξενοδοχειακή οικογένεια. Η Ένωση ξενοδόχων της Αθήνας, η οποία μέσα από την στενή συνεργασία της με το ‘Μπορούμε’, υπερασπίζεται έμπρακτα από το 2012 το μήνυμα ‘καμιά μερίδα φαγητού χαμένη –προσφέρουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη’, προχωρά ένα ακόμη βήμα, αυτή την φορά ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη ‘Συμμαχία’, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η υπογραφή της Εθελοντικής Συμφωνίας Συνεργασίας από την ΕΞΑΑΑ επικροτεί και ενισχύει την ήδη επιτυχημένη προσπάθεια ( foodsavingalliancegreece.gr) από τα συνεργαζόμενα μέρη (αρμόδιες δημόσιες αρχές, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων & εστίασης -και συναφών κλάδων, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Πανεπιστήμια). Σκοπός της Συμμαχίας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων, η ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς επίσης και η συμβολή στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής. Η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς τόνισε πως «οι αξίες της ‘Συμμαχίας’ έχουν ήδη υποστηριχθεί ατύπως από την Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας από δημιουργίας της και ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης συμμετέχουν ήδη σε αυτήν. Η προσχώρηση της ίδιας της Ένωσης, φιλοδοξεί να ενισχύσει το μήνυμα προς τα ξενοδοχεία και την κοινωνία για την πρόληψη της σπατάλης στα τρόφιμα, άρα και της μείωσης των βιολογικών απορριμμάτων ‘στην πηγή’ και φυσικά της διάσωσης & της προσφοράς τροφίμων. Στόχος μας για το 2024 είπε η κα Ζούλοβιτς είναι να ενταχθούν ακόμα περισσότερα ξενοδοχεία στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» αλλά και στο σχήμα πιστοποίησης για την πρόληψη σπατάλης τροφίμων "No Food Waste", που δημιουργήθηκε από την TUV Austria Hellas σε στρατηγική συνεργασία με το Μπορούμε.». Η Συντονίστρια της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» κυρία Ντία Χωραφά εκπροσωπώντας το ‘Μπορούμε’ που συντονίζει την πρωτοβουλία, επεσήμανε : «Η σπατάλη τροφίμων απαντάται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας τροφίμων και αποτελεί σύνθετο ζήτημα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της απαιτούνται συνεργασία ανάμεσα στους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και συνέργειες μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών. Η Συμμαχία προάγει τη συντονισμένη δράση Πολιτείας, αγοράς, οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών, ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη δέσμευση συμβολής της ΕΞΑΑΑ στη συλλογική αυτή προσπάθεια με πολλαπλασιαστική δυναμική, δεδομένου μάλιστα ότι η Ένωση εδώ και πολλά έτη ήδη στηρίζει τους στόχους που έχουμε θέσει στη Συμμαχία». ΕΞΑΑΑ & ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’:Μια πολυετής σχέση προσφοράς στο συνάνθρωπο. Στο Μπορούμε γίνεται από το 2012 καθημερινή προσπάθεια να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων και να αυξηθεί η επισιτιστική προσφορά προς αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη σήμερα στην Ελλάδα. Η ΕΞΑΑΑ στηρίζει αυτήν την προσπάθεια στην Αθήνα από την αρχή της δράσης και από τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, προσφέροντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 170.000 μερίδες τρόφιμα προς δεκάδες κοινωφελείς φορείς είτε στην ευρύτερη ‘ακτίνα των ξενοδοχείων που συμμετέχουν ΄στο πρόγραμμα, είτε και σε όλη την Αττική, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία τους, καθώς και μια ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον - μέσω της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Περισσότερα για το ΜΠΟΡΟΥΜΕ: https://www.boroume.gr/Περισσότερα για τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ: foodsavingalliancegreece.gr |
|
|
|
στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων».
Στις φωτογραφίες το Προεδρείο και Μέλη Δ.Σ. ΕΞΑΑΑ με την κυρία Ντία Χωραφά, εκπρόσωπο του ΜΠΟΡΟΥΜΕ και συντονίστρια της Συμμαχίας για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
Γραφείο Τύπου της ΕΞΑΑΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18.04.2024
ΕΞΑΑΑ - ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’ -‘ΣΥΜΜΑΧΙΑ’
για τη μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα
(και) στα ξενοδοχεία
Η προσχώρηση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού στην εθελοντική συμφωνία συνεργασίας «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» την Πέμπτη 18.04.2024 έχει μια ιδιαίτερη σημειολογική αξία για την ξενοδοχειακή οικογένεια. Η Ένωση ξενοδόχων της Αθήνας, η οποία μέσα από την στενή συνεργασία της με το ‘Μπορούμε’, υπερασπίζεται έμπρακτα από το 2012 το μήνυμα ‘καμιά μερίδα φαγητού χαμένη –προσφέρουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη’, προχωρά ένα ακόμη βήμα, αυτή την φορά ενώνοντας τις δυνάμεις της με τη ‘Συμμαχία’, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η υπογραφή της Εθελοντικής Συμφωνίας Συνεργασίας από την ΕΞΑΑΑ επικροτεί και ενισχύει την ήδη επιτυχημένη προσπάθεια (
foodsavingalliancegreece.gr) από τα συνεργαζόμενα μέρη (αρμόδιες δημόσιες αρχές, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, επιχειρήσεις τροφίμων & εστίασης -και συναφών κλάδων, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, Πανεπιστήμια). Σκοπός της Συμμαχίας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση για την πρόληψη και μείωση της σπατάλης τροφίμων, η ανάδειξη και διάδοση καλών πρακτικών, η ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς επίσης και η συμβολή στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής.
Η Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κυρία Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς τόνισε πως «οι αξίες της ‘Συμμαχίας’ έχουν ήδη υποστηριχθεί ατύπως από την Ένωση Ξενοδόχων της Αθήνας από δημιουργίας της και ξενοδοχεία – μέλη της Ένωσης συμμετέχουν ήδη σε αυτήν. Η προσχώρηση της ίδιας της Ένωσης, φιλοδοξεί να ενισχύσει το μήνυμα προς τα ξενοδοχεία και την κοινωνία για την πρόληψη της σπατάλης στα τρόφιμα, άρα και της μείωσης των βιολογικών απορριμμάτων ‘στην πηγή’ και φυσικά της διάσωσης & της προσφοράς τροφίμων. Στόχος μας για το 2024 είπε η κα Ζούλοβιτς είναι να ενταχθούν ακόμα περισσότερα ξενοδοχεία στη «Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» αλλά και στο σχήμα πιστοποίησης για την πρόληψη σπατάλης τροφίμων "No Food Waste", που δημιουργήθηκε από την TUV Austria Hellas σε στρατηγική συνεργασία με το Μπορούμε.».
Η Συντονίστρια της «Συμμαχίας για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων» κυρία Ντία Χωραφά εκπροσωπώντας το ‘Μπορούμε’ που συντονίζει την πρωτοβουλία, επεσήμανε: «Η σπατάλη τροφίμων απαντάται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας τροφίμων και αποτελεί σύνθετο ζήτημα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της απαιτούνται συνεργασία ανάμεσα στους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και συνέργειες μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών. Η Συμμαχία προάγει τη συντονισμένη δράση Πολιτείας, αγοράς, οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών, ακαδημαϊκής & ερευνητικής κοινότητας. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη δέσμευση συμβολής της ΕΞΑΑΑ στη συλλογική αυτή προσπάθεια με πολλαπλασιαστική δυναμική, δεδομένου μάλιστα ότι η Ένωση εδώ και πολλά έτη ήδη στηρίζει τους στόχους που έχουμε θέσει στη Συμμαχία».
ΕΞΑΑΑ & ‘ΜΠΟΡΟΥΜΕ’:
Μια πολυετής σχέση προσφοράς στο συνάνθρωπο.
Στο Μπορούμε γίνεται από το 2012 καθημερινή προσπάθεια να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων και να αυξηθεί η επισιτιστική προσφορά προς αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη σήμερα στην Ελλάδα. Η ΕΞΑΑΑ στηρίζει αυτήν την προσπάθεια στην Αθήνα από την αρχή της δράσης και από τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, προσφέροντας μέχρι σήμερα περισσότερες από 170.000 μερίδες τρόφιμα προς δεκάδες κοινωφελείς φορείς είτε στην ευρύτερη ‘ακτίνα των ξενοδοχείων που συμμετέχουν ΄στο πρόγραμμα, είτε και σε όλη την Αττική, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα την κοινωνική ευαισθησία τους, καθώς και μια ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον - μέσω της μείωσης της σπατάλης τροφίμων.
Περισσότερα για το ΜΠΟΡΟΥΜΕ:
https://www.boroume.gr/Περισσότερα για τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ:
foodsavingalliancegreece.gr Η ιστοσελίδα μας |
forward to a friend Copyright © 2024 Enosi Ksenodoxon Athinon, All rights reserved.
Enosi Ksenodoxon Athinon
Stadiou 24Athens 105 64
Greece