"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"
"ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..O Iστοχώρος Γνώμης εκφραζόμενης με άρθρα των Γιάννη και Μαρίας Βαβουρανάκη καθώς και επιλεγμένων αρθρογράφων που δημοσιεύονται και ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ SOCIAL MEDIA!! Η μετεξέλιξη μιας 22χρονης εκπληκτικής Εφημερίδας "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022"που ιδρύθηκε το έτος 2000,έκλεισε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 για να επανέλθει με την αλλαγή του τίτλου της σε "η Χρήσιμη Εφημερίδα" προκειμένου να συνεχιστεί μια εξαίρετη πορεία 23 ετών

"η Χρήσιμη Εφημερίδα"..a new usefull beginning after twenty three wonderful years !!

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΙΜΑ:
26/4/2024
Χθες 2905  Αυτόν τον μήνα 57139  Τελευταίος μήνας 64042 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΓΝΩΜΕΣ, ΑΠΟΨΕΙΣ: Europe Direct Contact Centre:Απολογισμός των επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2019..-Ο "Κύκλος Ιδεών" σας προσκαλεί στο συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης.....-Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννη Χατζή,ομιλία.....-Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού στις δομές της Αρχιεπισκοπής στο Δήλεσι..- ΓΣΕΕ:ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΘΡΑΚΗΣ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ..-Prime Minister, Justin Trudeau, ....-"KINHMA ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ":ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ..-SPD news..-Kevin Kühnert | SPD:Deine Entscheidung jetzt ein Plakat zu kaufen..-Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος,νεώτερα..-U.S.A.Board of Governors of the Federal Reserve System,update..-NATO news..-European Bank for Reconstruction and Development:update..-ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ,ενημέρωση..-Ahepans Mourn Passing of Congressman Donald M. Payne, Jr...-COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,update..-OBAMA's newest..-Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών:Ευχές και πολύτιμες πληροφορίες..-ΒΑΤΑ MUSEUM newsletter..-"FINANCIAL TIMES" newsletter..-ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ,ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ πρόσφατη δραστηριότητα..-Background brief - Agriculture and Fisheries Council..-IMF Blog:Sub-Saharan Africa's Growth Requires Quality Education for Growing Popul..-EUROPEAN COMMISSION Finance news hub..-" Ημέρα Καριέρας ΔΥΠΑ"..-ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ: «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων»..-Τρόπος συνεδρίασης συλλογικών οργάνων των νομικών προσώπων των Ο.Τ.Α. .....-Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων - Διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείρισή τους..-ΑΑΔΕ: Ψηφιακή διαδικασία αμφισβήτησης ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα..-Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία για τη διασύνδεση POS - ταμειακών μηχανών..-ENΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ:"..παρατηρείται ότι συγκεκριμένοι συνήγοροι προτιμούν μία συγκρουσιακή μέθοδο υπεράσπισης.."..-COUNCIL OF THE EUROPEAN UNION,update..-Ν.Δ.:"Ο κ. Κασσελάκης , μας ενημέρωσε ότι έχει στόχο να ρίξει τις δαπάνες Υγείας στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% που είναι σήμερα!!.."..-Νέα εξέταση σε μία μόνο σταγόνα αίματος ανιχνεύει τρεις τύπους καρκίνου μέσα σε λίγα λεπτά..-AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT..-Aπόδοση των ξενοδοχείων Ά τριμήνου 2024 ..-"Κύκλος Ιδεών":συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης..-Φιλοσοφικού Δοκιμίου Βασίλη Τσαμπρόπουλου..-ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ..(1):γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ*..-MAΡΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA....-

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

MHN ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ:

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
O διευθύνων το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελος Καραμανές, το ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου σας εύχονται Καλό Πάσχα!

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ Θερμές Πασχαλινές Ευχές

ΓΣΕΕ,Ευχές

ΓΣΕΕ,Ευχές
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ,Πασχαλινές Ευχές

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

"ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" ενημέρωση δραστηριοτήτων


Αθήνα, 25 Ιουνίου 2018

Αίτηση για τη διενέργεια προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή με θέμα την Οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση, κατέθεσε σήμερα 25 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία.

Η Κυβέρνηση υποχρεούται να ενημερώσει υπεύθυνα την εθνική αντιπροσωπεία και τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο. Για το 4ο μνημόνιο που περιλαμβάνει  μέτρα ύψους 5.1 δις ευρώ. Για την πενιχρή ρύθμιση που έφερε για το χρέος, η οποία απέχει πολύ όχι μόνο από τις προσδοκίες που η ίδια είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της το 2012. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί για τα δεινά που οι πολιτικές του επιλογές έφεραν στους πολίτες.

Συνέντευξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη
στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ
 

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλησπέρα κυρία Κοσιώνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ για αυτήν τη συζήτηση.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω πρώτα απ’ όλα να σας ρωτήσω, επειδή είδα μία πολύ οξεία αντίδραση από το Κόμμα σας και από εσάς προσωπικά, μετά το Eurogroup, αλλά και τη γιορτή του Ζαππείου την Παρασκευή: Τι είναι αυτό που σας κάνει να αντιδράτε τόσο έντονα; Είναι αυτή καθ’ αυτή η απόφαση του Eurogroup ή είναι ο τρόπος με τον οποίο την επικοινωνεί, την πανηγυρίζει η Κυβέρνηση;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και τα δύο. Να διαχωρίσουμε λοιπόν τα δύο θέματα της απόφασης, η οποία επί της ουσίας επιβεβαιώνει κυρία Κοσιώνη αυτό το οποίο λέμε εδώ και πολύ καιρό: ότι έχουμε μπροστά μας ένα 4ο Μνημόνιο. Γιατί το λέω αυτό; Διότι το 4ο Μνημόνιο επί της ουσίας συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα για τους πολίτες, τα οποία είναι προνομοθετημένα και συνεπάγεται επίσης και έναν αυστηρό μηχανισμό εποπτείας, ο οποίος προσομοιάζει με το μηχανισμό εποπτείας τον οποίον είχαμε μέχρι σήμερα. Καμία χώρα η οποία βγήκε από τη μνημονιακή της περιπέτεια δεν είχε ένα αντίστοιχο πλαίσιο εποπτείας και δεν είχε αναγκαστεί να πάρει εκ των προτέρων πρόσθετα  δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,2 δις ευρώ.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καμία χώρα όμως, αν μου επιτρέπεται, κύριε Πρόεδρε, δεν είχε και μία ρύθμιση για το χρέος. Συνεπώς, εάν μας ρυθμίζουν το χρέος, αυτό δεν συνεπάγεται έναν υπολογισμό για το πότε θα το αποπληρώσουμε; Αυτό δεν συνοδεύεται και από μέτρα απαραιτήτως;

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Κοσιώνη, το χρέος αναγκάστηκαν κάποιοι να το ρυθμίσουν, διότι δυστυχώς η κατάσταση στο χρέος ξέφυγε τελείως τα τελευταία τρία χρόνια. Για δείτε λίγο τους στόχους που είχε θέσει η αρχική απόφαση για το χρέος του Νοεμβρίου του 2012 και θα διαπιστώσετε ότι σήμερα είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμασταν τότε. Οποιαδήποτε ρύθμιση του χρέους είναι μία ρύθμιση η οποία επί της ουσίας είναι ευπρόσδεκτη. Από μόνη της όμως δεν είναι αρκετή για να βγάλει τη χώρα από το αναπτυξιακό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με τις πολιτικές του κ. Τσίπρα. Θέλω να απαντήσω όμως και στο άλλο σκέλος του ερωτήματός σας. Υπάρχει η ουσία του ζητήματος, το οποίο έχουμε αναδείξει πιστεύω με τρόπο νηφάλιο και τεκμηριωμένο εδώ και πολύ καιρό. Μιλάμε εδώ και πολύ καιρό για 4ο Μνημόνιο. Για τις μειώσεις στις συντάξεις, για τη μείωση στο αφορολόγητο, για όλα αυτά τα οποία έρχονται από 1/1/19 και 1/1/2020 και μιλάμε τώρα και για τους τύπους. Για τη γιορτή της γραβάτας, για την προκλητική φιέστα μιας Κυβέρνησης, η οποία σφιχταγκαλιασμένη πανηγυρίζει, ο κ. Καμμένος και ο κύριος Τσίπρας, για τα δεινά τα οποία θα επιφέρει στους Έλληνες πολίτες και τα οποία αποκρύπτει από τους Έλληνες πολίτες.
          
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που πανηγυρίζει η Κυβέρνηση είναι το τέλος του Μνημονίου. Φαντάζομαι δεν αμφισβητείτε ότι τελειώνει το πρόγραμμα τον Αύγουστο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τελειώνει το τυπικό πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου αυτού του έτους. Αυτό που δεν τελειώνει είναι η αυστηρή επιτήρηση και αυτό που δεν τελειώνει είναι τα μέτρα. Οι πολίτες ενδιαφέρονται για το αν θα αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους. Δεν θα αυξηθεί λοιπόν. Οι συντάξεις και το αφορολόγητο θα μειωθούν και άλλο. Η πρόκληση λοιπόν  κυρία Κοσιώνη στην πολιτική είναι ότι όταν πανηγυρίζεις για κάτι το οποίο θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις αν μη τι άλλο με λίγο μεγαλύτερη σεμνότητα, ενοχλεί. Και έρχεται αυτή η ιστορία καπάκι, πέντε μέρες μετά τα προκλητικά πανηγύρια τα οποία είδαμε στις Πρέσπες. Πάει πολύ να πανηγυρίζεις για αυτό το οποίο έκανες στις Πρέσπες και να φοράς μετά τη γραβάτα την οποία σου έδωσε ο κ. Ζάεφ και να τη ξαναβγάζεις στη συνέχεια σε ένα σοου υποκρισίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν ήταν αυτή η γραβάτα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έμοιαζε πολύ όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν πάση περιπτώσει δεν θέλω να φτάσουμε ακόμα στο Μακεδονικό, για το οποίο θα έχουμε χρόνο. Θέλω να επιμείνω στο εξής:  Εσείς ζητάτε εκλογές. Το ζητάτε εδώ και πολύ καιρό.  Υπάρχει λοιπόν, νιώθω, το απλό ερώτημα που θα ήθελε να σας απευθύνει κάθε πολίτης. Πείτε κύριε Μητσοτάκη ότι γίνονται εκλογές αύριο το πρωί και αναλαμβάνετε εσείς το τιμόνι της χώρας. Τι θα κάνετε διαφορετικό από αυτό που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Δηλαδή αν έρθετε εσείς θα απαλείψετε αυτό το Μνημόνιο; Τις δεσμεύσεις της χώρας; Λέω, εάν θα απεμπλέξετε  την Ελλάδα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της και μέσα σε αυτά, βεβαίως, υπάρχουν και οι συντάξεις, υπάρχει και το αφορολόγητο και άλλα μέτρα στα οποία αναφερθήκατε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η χώρα χρειάζεται μια τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική. Η πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι οι επενδύσεις και οι δουλειές. Ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει.     Αν ήμουν εγώ Πρωθυπουργός μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το Ελληνικό θα είχε ήδη προχωρήσει. Θα είχαμε κάνει μία τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, δίνοντας έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στο συμμάζεμα του Κράτους γιατί πρέπει να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η Κυβέρνηση μιλάει τώρα για φοροελαφρύνσεις από το υπέρ πλεόνασμα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τώρα μιλάει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού τσάκισε την παραγωγική οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις συντάξεις και το αφορολόγητο θα το επαναδιαπραγματευόσασταν;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα πετυχαίναμε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που μπορεί να πετύχει η Κυβέρνηση και αυτούς χρειάζεται η χώρα σήμερα.  Με 1,5% και 2% κυρία Κοσιώνη δεν πάμε πουθενά.  Η χώρα χρειάζεται μια ανάπτυξη της τάξης του 3% με 4% για να την αισθανθούν πραγματικά οι πολίτες. Να υπάρχει αποκλιμάκωση της ανεργίας, βελτίωση των εισοδημάτων και παραγωγή πραγματικού πλούτου. Οι δημοσιονομικοί στόχοι αυτή τη στιγμή δεσμεύουν τη χώρα. Και δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του κ. Τσίπρα.  Είναι τα απόνερα του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015.  Αυτού για το οποίο ο κ. Τσίπρας περίπου ζήτησε συγνώμη μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, για τις συντάξεις δεν μου λέτε.  Δηλαδή πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή, κυρία Κοσιώνη, ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευτεί σε μέτρα τα οποία δεσμεύουν τη χώρα.  Θα σας πω εμείς τι θα κάνουμε.  Εμείς μπορούμε να μειώσουμε -και θα το κάνουμε- την εισαγωγική φορολογική κλίμακα για όλους τους Έλληνες για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ώστε ο συμπολίτης μας που για πρώτη φορά θα πληρώσει φόρο με τα μέτρα του κ. Τσίπρα να πληρώσει πολύ λιγότερο από αυτό το οποίο θα πλήρωνε σήμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ή χωρίς αφορολόγητο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το αφορολόγητο είναι αυτό το οποίο έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα τα τηρήσετε αυτά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Κοσιώνη, σας λέω ξεκάθαρα ότι αυτές είναι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας και τις οποίες μπορούμε μόνο να απαλύνουμε.  Εμείς μιλάμε για 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Άρα μια οικογένεια με 3 παιδιά θα έχει ένα αφορολόγητο το οποίο θα είναι 3.000 ευρώ υψηλότερο. Και συζητάμε για έναν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή της τάξης του 9% που θα διευκολύνει κάθε ελληνική οικογένεια που έχει σήμερα ένα χαμηλό εισόδημα. Αλλά το ζήτημα εδώ είναι πως θα μπορέσουμε κάποια στιγμή -και είναι κάτι το οποίο το έχω πει εδώ και πολύ καιρό και το έχω πει και εντός και εκτός Ελλάδος- να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν θα το κάνω αμέσως γιατί σήμερα η χώρα δεσμεύεται από αυτά τα μέτρα. Πιστεύω, όμως, ότι μια Κυβέρνηση η οποία θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί μετά από ένα χρόνο να ξανάσυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές μας και να πετύχει -ενδεχομένως για τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια αυτής της πενταετούς περιόδου- χαμηλότερα πλεονάσματα. Για να μπορέσει να κάνει τι; Να χρησιμοποιήσει αυτά τα πλεονάσματα για να μπορέσει να μειώσει και άλλο τους φόρους και για να κάνει δυο -και θα το τονίσω αυτό- στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο 1 δις ευρώ από τα 760 εκ. που είναι σήμερα και κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό. Δεν νοείται σήμερα -όπου όλα τα Κράτη δίνουν μεγάλη έμφαση στην προσχολική αγωγή- να υπάρχουν Ελληνόπουλα εκτός παιδικού σταθμού. Αυτές είναι δυο δεσμεύσεις κοινωνικής πολιτικής, όχι 20, δύο, τις οποίες αναλαμβάνω και τις οποίες θα τηρήσω μέχρι κεραίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να προχωρήσουμε κύριε Πρόεδρε.  Θέλω να έρθουμε στο Σκοπιανό τώρα. Λέτε ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κακή συμφωνία.  Το ερώτημα σας έχει ξανά απευθυνθεί, απευθύνεται και στα στελέχη σας που βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης: μετά τη συμφωνία τι θα κάνετε αν γίνετε Κυβέρνηση; Και εδώ έχουμε δυο σενάρια.  Αν γίνετε Κυβέρνηση και βρείτε μια συμφωνία ολοκληρωμένη και τι θα γίνει αν γίνετε Κυβέρνηση και κληθείτε εσείς να ψηφίσετε αυτή τη συμφωνία στη Βουλή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία, κυρία Κοσιώνη, είτε τώρα είτε αν η συμφωνία δεν έχει κυρωθεί αν τη βρούμε όταν θα γίνουμε Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη δηλαδή και αν οι γείτονές μας έχουν προχωρήσει σε δημοψηφίσματα, έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους, αν τα έχουν κάνει όλα; Γιατί είναι το τελευταίο βήμα η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή. Δεν θα την ψηφίσετε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτή τη συμφωνία η Νέα Δημοκρατία δεν θα την κυρώσει, δεν θα την ψηφίσει.  Κατέστησα όλους υπεύθυνους για τις πράξεις τους.  Προειδοποίησα ότι η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της. Κάναμε πρόταση δυσπιστίας ώστε στην ουσία μέσα απ’ την πρόταση δυσπιστίας να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές την ευθύνη τους και να στηρίξουν ή να ρίξουν αυτή την Κυβέρνηση. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι με την υπογραφή της η συμφωνία παράγει αποτελέσματα.  Αλλά, κυρία Κοσιώνη, δεν την διαπραγματεύτηκα. Δεν συμφωνώ με πολλές πτυχές αυτής της συμφωνίας. Δεν θα την ψηφίσω ούτε τώρα ούτε αν χρειαστεί ποτέ να την κυρώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν την βρείτε έτοιμη και ψηφισμένη;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εάν η συμφωνία -γιατί πρέπει να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας- έχει κυρωθεί από την ελληνική Βουλή τα περιθώρια ελιγμών τα οποία έχουμε στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση τώρα σας κατηγορεί ότι έχετε πάρει μια πολύ σκληρή θέση στο Μακεδονικό για λόγους κομματικής σκοπιμότητας, για να αποκομίσετε κομματικά οφέλη. Μακριά από τη θέση που εσείς ο ίδιος είχατε μέχρι πρότινος, μακριά από όσα διαπραγματευόταν η χώρα την περίοδο ’90-’93 και μακριά από όσα διαπραγματευόταν η χώρα στην περίοδο του Βουκουρεστίου το 2008. Σε αυτό τι απαντάτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η βασική μας ένσταση στη συμφωνία, κυρία Κοσιώνη, είναι το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας εκχώρησε κάτι που καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να συζητήσει. Την εθνότητα και τη γλώσσα.  Την ουσία δηλαδή του αλυτρωτισμού. Προβληματίστηκα πολύ και ξανάδιάβασα και παλιά κείμενα και ομιλίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Σκεφτόμουν τι θα έκανε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα έκανε λέτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα ψήφιζε αυτή τη συμφωνία για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα δεχόταν ποτέ «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα». Γιατί η μεγάλη του έγνοια δεν ήταν τόσο το όνομα, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία του, ήταν τα εργαλεία του αλυτρωτισμού. Σήμερα το γεγονός ότι εκχωρήσαμε στη γειτονική χώρα τη «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα» αποτελεί την τελική επιβεβαίωση μιας πολιτικής αλυτρωτισμού την οποία καμία προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ η απάντηση είναι όμως ότι προσδιορίζεται στα επίσημα κείμενα ότι δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό, ότι η γλώσσα τους είναι νοτιοσλαβικής προέλευσης και επίσης αποσύρονται τα αλυτρωτικά στοιχεία μέσα από το Σύνταγμά τους, κάτι που και εσείς το ζητούσατε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα η ίδια η γλώσσα και η ίδια η εθνότητα υποκρύπτει αλυτρωτισμό και να το εξηγήσω για να το καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας: Το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ, κυρία Κοσιώνη, ο σφετερισμός της αρχαίας κληρονομιάς  του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτά είναι μια γραφική ιστορία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ήταν και αυτό ένα θέμα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν μια γραφική ιστορία την οποία είχε δρομολογήσει ο Γκρουέφσκι η οποία όμως δεν είχε ουσιαστικά ποτέ κάποιο πραγματικό έρεισμα. Το πρόβλημα ήταν πάντα αυτό το οποίο ονομάζουμε ο «μακεδονικός» αλυτρωτισμός του τέλους του 19ου αιώνα.  Η άποψη, δηλαδή, ότι υπάρχει μια εθνική «Μακεδονία» μεγαλύτερη από τα σημερινά όρια των Σκοπίων η οποία επεκτείνεται και στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα. Η «μεγάλη Μακεδονία», η «Μακεδονία στους Μακεδόνες», αυτά ήταν τα συνθήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και άρα λέτε ότι αυτά τα δυο στοιχεία, η γλώσσα και η εθνότητα δεν μας διαφυλάσσουν από αυτές τις πιθανές προθέσεις των γειτόνων μας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή κύριε Μητσοτάκη αν λεγόταν «βορειομακεδονική γλώσσα» ή «βορειομακεδονική εθνότητα», γιατί και εσείς ήσασταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας, θα ήσασταν εντάξει με αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα ήταν σίγουρα ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή καθόλου Μακεδονία γιατί κάποια στελέχη σας λένε και καθόλου Μακεδονία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι ξεκάθαρος. Θα ήταν σίγουρα ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Μόνο που δεν λέγονται έτσι. Και η συμφωνία την οποία υπέγραψε ο κ. Κοτζιάς έχει εκχωρήσει τη γλώσσα και την εθνότητα πλήρως στους «Μακεδόνες» βόρειους γείτονές μας όπως αυτοαποκαλούνται αυτοί τώρα. Διότι αυτοί έχουν το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται και όχι μόνο να αυτοπροσδιορίζονται, να προσδιορίζονται νομικά ως «Μακεδόνες». Να σας πω και κάτι ακόμα. Βρέθηκα στη βόρεια Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες. Δεν θα σταθώ στην καθολική αντίδραση η οποία υπάρχει στη συμφωνία. Και βέβαια θεωρώ παντελώς αχαρακτήριστο το γεγονός ότι ένας Πρωθυπουργός επιλέγει να τοποθετείται απέναντι σε όποιον διαφωνεί με αυτή τη συμφωνία και να τον χαρακτηρίζει ως ακροδεξιό. Διότι αυτό κάνει σήμερα η Κυβέρνηση. Από το Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι το ΚΙΝΑΛ, μέχρι τη Νέα Δημοκρατία, μέχρι όποιον διαφοροποιείται με αυτή τη συμφωνία, το Κομμουνιστικό Κόμμα, όλοι είναι ακροδεξιοί κατά τον κ. Τσίπρα. Υπάρχει λοιπόν μια καθολική αντίδραση, αλλά δεν θα μείνω σε αυτό. Εμπορικές χρήσεις. Μίλησα με πάρα πολλές εταιρίες οι οποίες χρησιμοποιούν το επίθετο μακεδονικό ή μακεδονικός για να προσδιορίσουν την εταιρική τους ταυτότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, εκεί περιμένουμε μια διευθέτηση να γίνει το επόμενο διάστημα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι θα κάνουμε; Πέντε χρόνια θα περιμένουμε για να διευθετηθούν αυτές οι εμπορικές διενέξεις; Αυτές οι εμπορικές διενέξεις, με άλλα λόγια η συμφωνία, εκτός από το μείζον ζήτημα της εθνότητας και της γλώσσας έχει και πολλά άλλα προβλήματα. Και να σας πω και κάτι ακόμα τελευταίο.  Γιατί τόση βιασύνη, κυρία Κοσιώνη; Γιατί τέτοια βιασύνη να υπογραφεί η συμφωνία τώρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, μεσολάβησαν κάμποσοι μήνες διαπραγμάτευσης, δεν έγιναν όλα σε δυο νύχτες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί τέτοια βιασύνη;  Και γιατί συνέπεσε αυτή η συμφωνία με τη συζήτηση για το 4ο μνημόνιο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θέλετε να πείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι υπάρχει ένας συγχρονισμός δράσεων ο οποίος γεννά κάποια εύλογα ερωτήματα. Τα  έθεσα στη Βουλή, δεν πήρα καμία απάντηση, νομίζω ότι οι τηλεθεατές μας μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε, ότι η Κυβέρνηση έχει διαπραγματευτεί ανταλλάγματα με τους εταίρους μας, αυτό λέτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ άφησα ξεκάθαρα τέτοιο υπονοούμενο, δεν πήρα καμία απάντηση για αυτό. Θα το δούμε στην πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους εταίρους σας στην Ευρώπη οι οποίοι στηρίζουν αυτή τη συμφωνία και μάλιστα πολλοί από αυτούς κάνουν και διθυραμβικά σχόλια, μιλούν για διπλωματικό θρίαμβο κλπ., έχετε συζητήσει αυτό το θέμα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και έχω συζητήσει αυτό το θέμα και έχω εξηγήσει την άποψή μου.  Δεν δέχτηκα καμία πίεση σε καμία χρονική συγκυρία για να στηρίξω αυτή τη συμφωνία. Υπάρχουν πολλές απόψεις οι οποίες διαφοροποιούνται και από τα θετικά σχόλια τα οποία είδαμε στις εφημερίδες. Αλλά να σας πω κάτι; Εγώ αγωνίζομαι για το τι είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.  Και αν χρειαστεί να διαφωνήσω και με κάποιους εταίρους μας για αυτό το ζήτημα θα το κάνω χωρίς καμία ιδιαίτερη δυσκολία. Το δικό μου χρέος είναι να κρατήσω τον ελληνικό λαό ενωμένο. Ο κ. Τσίπρας συστηματικά επενδύει σε έναν διχασμό. Το έκανε και με αφορμή το Σκοπιανό. Το έκανε για να διχάσει την αντιπολίτευση, δεν πέτυχε το στόχο του. Εξακολουθεί και σήμερα που υπέγραψε τη συμφωνία να διχάζει τον ελληνικό λαό και να προκαλεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάποιοι λένε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα.  Εσείς είστε υπέρ ή κατά αυτής της άποψης;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκλογές πρέπει να γίνουν, κυρία Κοσιώνη, το συντομότερο δυνατό.  Αυτή είναι η δημοκρατική λύση για να τοποθετηθούν οι πολίτες και για το ζήτημα αυτό. Είναι ένα αίτημα το οποίο, όπως γνωρίζετε, το έχω καταθέσει εδώ και δυο χρόνια. Αισθάνομαι προσωπικά δικαιωμένος διότι πιστεύω ακράδαντα ότι αν είχαν γίνει εκλογές νωρίτερα, θα είχαμε γλιτώσει τα χειρότερα όχι μόνο στο Σκοπιανό. Εγώ δεν θα δεχόμουν αυτή τη συμφωνία κυρία Κοσιώνη.  Θα διαπραγματευόμουν, αλλά αυτή τη συμφωνία δεν θα τη δεχόμουν. Και αν έπρεπε να μην συμφωνήσω δεν θα συμφωνούσα.  Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι ντε και καλά να βρούμε μια λύση τώρα η οποία να βολεύει τους Σκοπιανούς περισσότερο από ότι βολεύει εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή έγινε και πολύ συζήτηση για τα όσα φέρεστε να έχετε πει στο Βερολίνο, θέλετε να μας πείτε τι είπατε στο Βερολίνο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς αυτά που είπα και σε εσάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ότι δεν πρόκειται να ψηφίσετε αυτή τη συμφωνία.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα ψηφίσω αυτή τη συμφωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός και αν τη βρείτε έτοιμη, ψηφισμένη δηλαδή κλπ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα ψηφίσω αυτή τη συμφωνία.  Άρα, επειδή γίνεται πολύ κουβέντα για το τι λέμε εντός και το τι λέμε εκτός Ελλάδος, τα ίδια ακριβώς που σας λέω τώρα τα έχω πει στο εξωτερικό, τα ίδια θα πω και όταν θα βρεθώ στο Βερολίνο σε δυο μέρες από τώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως θέλω να επιμένω, οι ομοϊδεάτες σας στην Ευρώπη οι οποίοι θεωρούν μια διπλωματική νίκη, ένα διπλωματικό θρίαμβο όπως σας είπα και πριν αυτή τη συμφωνία, θέλουν το κακό της Ελλάδας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, τους βολεύει αυτή η ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους βολεύει, μάλιστα.

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως τους βολεύει. Θα σας πω γιατί τους βολεύει. Γιατί βγάζει ένα αγκάθι από την μελλοντική προοπτική εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο υπό προϋποθέσεις όλοι θέλουμε. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους βόρειους γείτονές μας. Και να σας πω και κάτι, επειδή πολύς λόγος έγινε και για τις οικονομικές επαφές μας και για τις σχέσεις των δύο λαών: χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα, οι οικονομικές μας επαφές είναι μια χαρά και ήταν μια χαρά. Τώρα θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα διότι δημιουργείται μεγάλη ένταση. Βγαίνει λοιπόν ένα αγκάθι από την ατζέντα πολλών. Ο κ. Τσίπρας ήταν εύκολος -κατά την άποψή μου- να κάνει αυτή την παραχώρηση και εξ ου και πιέστηκε να την κάνει. Αλλά από εκεί και πέρα αν αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, αν προκαλεί ξέρετε στον ελληνικό λαό μια αίσθηση ταπείνωσης, μια αίσθηση στεναχώριας, θλίψης, για ένα ζήτημα το οποίο έχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση αυτό, το ερώτημά μου είναι: Πρέπει ή δεν πρέπει εμείς να το λάβουμε υπόψη μας;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνετε ότι είναι βαριές αυτές οι αιτιάσεις, έτσι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, πόσο μάλλον όταν σας είπα την άποψή μου ότι η συμφωνία αυτή, ως προς το σκέλος της εθνότητας και της γλώσσας, είναι μια συμφωνία την οποία εγώ ποτέ δεν θα υπέγραφα και την οποία πιστεύω ότι κανείς προηγούμενος πρωθυπουργός δεν θα υπέγραφε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταίο ερώτημα για το Σκοπιανό. Είδατε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν δόθηκαν τα χέρια ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θέλω να μου πείτε αν περιμένετε κάτι παραπάνω από τον κ. Παυλόπουλο. Ακολούθησε και αυτή η πολύ σκληρή ανακοίνωση από τον πρώην Πρόεδρο του Κόμματος ο οποίος μίλησε για ανιστόρητη σύμπλευση με τον κ. Τσίπρα. Θέλω να μου πείτε αν περιμένετε κάτι παραπάνω λοιπόν από τον κ. Παυλόπουλο και αν συμφωνείτε με αυτή την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν περίμενα κάτι παραπάνω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε είχε και την τη συνταγματική αρμοδιότητα να κάνει κάτι παραπάνω.  Έθεσα όμως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα συνταγματικό παράδοξο. Ποιο είναι αυτό;  Ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει και δεσμεύει τη χώρα χωρίς να έχει την στήριξη του κυβερνητικού του εταίρου. Αυτός ο κωμικοτραγικός θίασος Τσίπρα-Καμμένου προκαλεί όχι μόνο τη συνταγματική μας τάξη αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα το είπατε χωρίς να περιμένετε κάτι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, το είπα διότι έκρινα ότι έπρεπε να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό τον τραγέλαφο, διότι περί τραγέλαφου πρόκειται. Ο κ. Καμμένος να λέει ότι θα ρίξει την Κυβέρνηση κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά προς το παρόν να τη στηρίζει, να συμμετέχει στην εκδήλωση με τις γραβάτες του κ. Τσίπρα και να αλληλοαγκαλιάζονται και να αλληλοσυγχαίρονται, την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται ότι αυτή η συμφωνία είναι κακή για τη χώρα. Είχε τη δυνατότητα να ρίξει την Κυβέρνηση. Είχε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι θα ρίξει την Κυβέρνηση και είχε πει επίσης ότι θα αποχωρήσει από την πολιτική αν δεν κουρευτεί το χρέος. Όπως ο κ. Τσίπρας είχε πει για την επιμήκυνση ότι είναι το σχοινί από το οποίο θα κρεμαστούμε. Το λέω αυτό, κυρία Κοσιώνη, διότι κάποια στιγμή στην ελληνική πολιτική πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως να σας πω κάτι, κύριε Πρόεδρε, κάποτε κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ήταν πολύ ακραίος και επειδή έπαιρνε ακραίες θέσεις στην οικονομία, στα θεσμικά ζητήματα κλπ. Τώρα που μετατοπίζεται ο κ. Τσίπρας του ασκείτε στα ίδια ντεσιμπέλ την κριτική.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι μετατοπίζεται ο κ. Τσίπρας ούτε θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας ξαφνικά έγινε μετριοπαθής, κεντρώος, εκσυγχρονιστής, πολιτικός. Θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας κυνικός πολιτικός. Ενδιαφέρεται για τακτικούς ελιγμούς, για να παραμείνει στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι η ουσία και το DNA του Κόμματός του έχει ουσιαστικά αλλάξει. Το πρόβλημά μου με τον κ. Τσίπρα δεν είναι μόνο αυτά τα οποία έχει κάνει κυρία Κοσιώνη. Γιατί πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε για το μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, εκείνος σας αντιτείνει τι έχουν κάνει οι δικές σας κυβερνήσεις στο παρελθόν.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μόνο που ο κ. Τσίπρας αυτή τη στιγμή θα ζητήσει τρίτη ευκαιρία να κυβερνήσει τη χώρα και εγώ θα ζητήσω προσωπικά την πρώτη μου ευκαιρία. Θα μιλήσουμε λοιπόν για το μέλλον, για το ποιος μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για το ποιος θα δημιουργήσει δουλειές. Θα μιλήσουμε για ασφαλή Πανεπιστήμια, θα μιλήσουμε για ποιοτική υγεία, για ποιοτική παιδεία. Ο κ. Τσίπρας ήδη κυβερνά 3,5 χρόνια και φαντάζομαι ότι αν είχε αυτές τις προτεραιότητες, θα είχε ήδη εφαρμόσει πολιτικές σε αυτήν την κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα κύριε Μητσοτάκη με αφορμή τις εκλογές στην Τουρκία. Θέλω να μου πείτε με δυο λόγια, αυτός ο νέος παντοδύναμος Ερντογάν, εάν σας ανησυχεί και τι πιστεύετε ότι μπορούμε να περιμένουμε για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έστειλα ήδη σήμερα μία συγχαρητήρια επιστολή στον κύριο Ερντογάν για την εκλογή του, στην οποία όμως του έθιξα  το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο αξιωματικών μας. Του επισήμανα ότι αν θέλει πραγματικά να κάνει μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο Κρατών, οφείλει η Τουρκία να απελευθερώσει το συντομότερο δυνατόν τους δύο αξιωματικούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί αυτή η παντοδυναμία του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν παρεμβαίνω στα εσωτερικά της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με εμάς εννοώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω πάντα ότι υπάρχει ένα περιθώριο μιας έντιμης συνεννόησης με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις ουσιαστικές σχέσεις που πιστεύω ότι θέλει να έχει όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη. Κάποια στιγμή θα πρέπει να επιμείνουμε και εντός της Ευρώπης και να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθειά της να κάνει τα σύνορα της Ελλάδος σύνορα της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας που άφησε ανοιχτά τα σύνορα για να περάσουν 1 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες είναι ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να μιλήσει με αξιοπιστία σήμερα στην Ευρώπη για ασφαλή σύνορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μητσοτάκη, κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή τη συζήτηση που είχαμε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
Αθήνα, 27 Ιουνίου 2018

Α.Για τις εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό:

Η Νέα Δημοκρατία παρακολουθεί τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται μεταξύ του βουλευτή και των ΑΝΕΛ και προσπαθεί -όπως όλοι οι Έλληνες- να καταλάβει τι συμβαίνει. Διότι όσα τραγελαφικά περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση των ΑΝΕΛ περί “αιώνιων όρκων πίστης” που φέρεται να έχει δώσει ο βουλευτής παρουσία του κ. Καμμένο και του κ. Τσίπρα μάλλον παραπέμπουν σε σέχτα και σίγουρα πάντως όχι σε πολιτικά κόμματα.
Το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Η πολύ θλίψη τους οδηγεί στην παράνοια, προφανώς γιατί βλέπουν τον κίνδυνο να χάσουν τις καρέκλες τους. Δεν υπάρχουν λόγια για τις χθεσινές αλλοπρόσαλλες διαρροές του Μαξίμου που βλέπουν παντού συνωμότες και εχθρούς. Τέτοιες  αντιδράσεις παρατηρούνται μόνον όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό βλέποντας το τέλος της να πλησιάζει. Κατά τα λοιπά αντί να εφευρίσκουν εχθρούς και συνωμότες θα καλύτερα οι ένοικοι του Μαξίμου να βγουν λίγο στο δρόμο και να συνομιλήσουν με τους πολίτες, μήπως και συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι οι αποφάσεις τους βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα.

Καταρχάς, καλό θα ήταν κάποιος να πει στον πρωθυπουργό να βλέπει λιγότερο Hollywood διότι όσα συμβαίνουν στις ταινίες σπανίως επιβεβαιώνονται στην πραγματική ζωή. Το γεγονός ωστόσο ότι κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό επιβεβαιώνεται χθες και απο μια ακόμη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου που άφησε ξαφνικά ανοιχτό το ενδεχόμενo επικύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό να γίνει με 180 ψήφους, όπως έχει ζητήσει ο κ. Καμμένος από τον κ. Τσίπρα. Πριν από μόλις έξι μέρες ο κ. Τζανακόπουλος έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα 180 ψήφων και μάλιστα παρουσία όλων των πολιτικών συντακτών. Οι ίδιοι όχι μόνον απέκλειαν το ενδεχόμενο να φέρουν τη συμφωνία με 180, αλλά το αιτιολόγησαν και βάσει του Συντάγματος. Και τώρα ξαφνικά το ξανασκέφτονται γιατί φοβούνται μήπως τα κουκιά δεν βγαίνουν και δεν βρεθούν και οι πρόθυμοι που δήλωνε βέβαιος ο κ. Τζανακόπουλος ότι θα βρεθούν. Η ΝΔ βέβαια θα καταψηφίσει στο σύνολό της αυτή τη συμφωνία είτε χρειάζεται 151 για να κυρωθεί, είτε 180, είτε ακόμη και 300 βουλευτές να ζητήσουν ψάχνοντας να βρουν συνενόχους.

Β. Για το Σκοπιανό 

Η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει αυτή τη συμφωνία ούτε σε αυτήν, ούτε στην επόμενη βουλή αν δραπετεύσουν με εκλογές. Δεν θα τη φέρει καν για κύρωση στη Βουλή εάν τη βρει σε εκκρεμότητα όταν γίνει Κυβέρνηση. Ας το καταλάβουν όλοι. Η Νέα Δημοκρατία έκρουσε εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου, ότι δηλαδή πρόκειται για μια επιζήμια συμφωνία, έκανε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση γι αυτό το λόγο και οι 153 ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Και μια και το φερε η κουβέντα θα είχε ενδιαφέρον να ρωτηθεί ο κ. Λαζαρίδης τι άλλαξε χθες και έφυγε από την κυβερνητική πλειοψηφία και γιατί δεν το έκανε μια εβδομάδα νωρίτερα, όταν του δόθηκε η ευκαιρία.
Αν η συμφωνία έρθει από τους κ. Τσίπρα και Καμμένο στη Βουλή και κυρωθεί, τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών, τα οποία θα υπάρχουν στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά. Κι αυτό γιατί πριν από την κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο, οι Σκοπιανοί θα έχουν προχωρήσει στο δημοψήφισμα, θα έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους και θα έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Θα είναι, άλλωστε, εξαιρετικά δύσκολο σε ένα κράτος που θα έχει ήδη αλλάξει το Σύνταγμά του, να του επιβάλλει μια ακόμη αναθεώρηση.

Γ. Οικονομία

Η μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών επιβεβαιώνει όσα βιώνουν στην καθημερινότητα τους οι πολίτες. Ότι δουλεύουν για να πληρώνουν το κράτος το οποίο έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ συνιδιοκτήτη της τσέπης τους. Και δεν είναι μόνο ο συνολικός αριθμός των ημερών που προκαλεί ίλιγγο, αλλά και πολλά ακόμη ευρήματα αυτής της έρευνας:
 
  • To γεγονός ότι κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένας επιπλέον μήνας εργασίας σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ για να αποπληρώθούν οι υποχρεώσεις προς το κράτος.
  • Ότι η Ελλάδα είναι πλέον ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τους υψηλότερους φόρους και εισφορές -περισσότερο ακόμη και από τις σκανδιναβικές- και λαμβάνει όλο και χειρότερες παροχές και υπηρεσίες από το κράτος.
  • Και βέβαια οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν δυσβάσταχτα υψηλές περιορίζοντας το εισόδημα των εργαζομένων και υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Κεντρική και αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η μείωση της φορολογίας. Στόχος είναι να πάψουν οι πολίτες να δουλεύουν επί της ουσίας μόνο για ένα αδηφάγο και αναποτελεσματικό κράτος. Και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως στη μείωση των φορολογικών συντελεστών γιατί είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Αθήνα, 26 Ιουνίου 2018

Α. Σκοπιανό

Οι 153 βουλευτές που έδωσαν το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει με τον κ. Ζάεφ στις Πρέσπες φέρουν ακέραια την ευθύνη αυτής της συμφωνίας. “

Η  Ν.Δ. δεν θα κυρώσει αυτήν τη συμφωνία ως έχει. Είτε σε αυτή τη βουλή, είτε στην επόμενη αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να δραπετεύσει και αφήσει αυτή τη συμφωνία σε εκκρεμότητα, η ΝΔ δεν προτίθεται να την ψηφίσει. Το είπε με τρόπο που δεν χωρά καμία παρερμηνεία χθες και ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Αυτή τη συμφωνία η ΝΔ δεν την διαπραγματεύτηκε, δεν συμφωνεί με πολλές βασικές πτυχές της, και δεν προτίθεται να την ψηφίσει. Το νόημα αυτό άλλωστε είχε και η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε. Να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές τις ευθύνες των επιλογών τους. Αν η συμφωνία έρθει από τους κ. Τσίπρα και Καμμένο στη Βουλή και κυρωθεί, τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών, τα οποία θα υπάρχουν στη συνέχεια είναι εξαιρετικά στενά. Πόσο μάλλον όταν τους επόμενους μήνες θα επακολουθήσουν πιθανότατα και άλλα τετελεσμένα, αν οι Σκοπιανοί προχωρήσουν σε δημοψήφισμα και αλλάξουν μετά και το Σύνταγμά τους.
Οι 153 βουλευτές που έδωσαν το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει με τον κ. Ζάεφ στις Πρέσπες φέρουν ακέραια την ευθύνη αυτής της συμφωνίας. Και θα φέρουν την αποκλειστική ευθύνη κι αν την επικυρώσουν. Διότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει παρά ελάχιστα περιθώρια να την βελτιώσει. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες που καταλαβαίνουν προφανώς πως είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ένα κράτος που θα έχει τότε αλλάξει το Σύνταγμά του, να του επιβληθεί μια ακόμη αναθεώρηση.

Η βασική ένσταση βέβαια της ΝΔ ήταν και παραμένει ότι ο κ. Τσίπρας εκχώρησε στους Σκοπιανούς τη “μακεδονική εθνότητα” και τη “μακεδονική γλώσσα”, κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε θέσει καν προς συζήτηση. Η γλώσσα και η εθνότητα είναι ο πυρήνας του σκοπιανού αλυτρωτισμού. Οπως είπε χθες στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της ΝΔ, και ο πατέρας του θα απέρριπτε αυτή τη συμφωνία ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό που την απορρίπτει και ο ίδιος. Θα την απέρριπτε διότι δεν θα αποδεχόταν καθ’οιονδήποτε τρόπο να παραχωρήσει η Ελλάδα στα Σκόπια τα δύο βασικά οχήματα του αλυτρωτισμού. Τη γλώσσα και την εθνότητα. Σε ένα από τα έγγραφα δε, που έφερε στη Βουλή ο κ. Κοτζιάς “ξέχασε” να διαβάσει ότι η κ. Μπακογιάννη είχε ρητά αναφέρει στον κ. Νίμιτς ότι αρνείται να συζητήσει, πόσο μάλλον να διαπραγματευθεί, το ενδεχόμενο οι Σκοπιανοί να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες.

Όσον αφορά βεβαια τις διεθνείς επευφημίες, είναι αναμενόμενο να εκθειάζουν τη συμφωνία όσοι βλέπουν, μέσα από αυτή, τις επιδιώξεις τους να προωθούνται. Το ίδιο θα είχε συμβεί εάν η Κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή αποδεχόταν στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Δεν το έκανε, όμως, γιατί  -σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου- έβαλε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον.

Οι εκλογές είναι το μόνο δημοψήφισμα που παράγει αμέσως πολιτικό αποτέλεσμα. Όπως τόνισε και χθες ο κ. Μητσοτάκης: “Αυτή είναι η δημοκρατική λύση για να τοποθετηθούν όλοι οι πολίτες και για το ζήτημα. Είναι ένα αίτημα το οποίο η ΝΔ έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια, κι αν είχε κάνει ήδη εκλογές ο κ. Τσίπρας τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Αν λοιπόν θέλει να ακούσει την άποψη των πολιτών όχι μόνον για την οικονομία αλλά και τα εθνικά θέματα, δεν έχει παρά να το αποτολμήσει το συντομότερο δυνατόν.

B. Οικονομία 

“Οι τραγικοί χειρισμοί του πρώτου εξαμήνου του 2015 ακόμα στοιχειώνουν την ελληνική οικονομία”


Οι δημοσιονομικοί στόχοι αυτή τη στιγμή δεσμεύουν τη χώρα. Και δυστυχώς είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του κ. Τσίπρα. Είναι τα απόνερα του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015. Αυτού για το οποίο ο κ. Τσίπρας περίπου ζήτησε συγγνώμη μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια αξιόπιστη Κυβέρνηση η οποία θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις θα μπορεί μετά από ένα χρόνο να ξανασυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές και να πετύχει ενδεχομένως για τα τελευταία 2, 3 χρόνια αυτής της πενταετούς  περιόδου χαμηλότερα πλεονάσματα. Έτσι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα πλεονάσματα για να μειώσει και άλλο τους φόρους και για να κάνει στοχευμένες κοινωνικές παροχές.


Ο σκοπός της ΝΔ  με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σχετικά με την οικονομία είναι να φανεί ότι η περίφημη “καθαρή έξοδος” δεν είναι τίποτα περισσότερο από την “καθαρή είσοδο” στο τέταρτο μνημόνιο, που από καιρό βρίσκεται προ των πυλών. Ένα ιδιότυπο Μνημόνιο, που περιλαμβάνει μόνο νέα μέτρα χωρίς όμως χρήματα. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες. Οφείλει να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες για τις νέες περικοπές που έρχονται σε λίγους μήνες, σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απολογηθεί για τα δεινά που οι πολιτικές του επιλογές έφεραν στους πολίτες.

Γ. Για το μεταναστευτικό

“Η ευθύνη για το προσφυγικό δεν βαραίνει μονάχα ένα ή δύο κράτη, αλλά όλες τις χώρες της Ε.Ε.”

Στην Ευρώπη όλα τα κράτη μέλη πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη για το προσφυγικό. Όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν πρέπει να υφίστανται περικοπές στα κοινοτικά κονδύλια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει την άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης,  με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες. Η Ν.Δ. έχει ήδη προτείνει κλειστά κέντρα φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες. Η Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που άνοιξε τα σύνορα, εξακολουθεί να είναι ανίκανη να διαχωρίσει πρόσφυγες από παράτυπους μετανάστες.


Δ. Συνταγματική Αναθεώρηση 

“Άλλη μία προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλλάξει την δημόσια ατζέντα και να προκαλέσει τριγμούς στη ΝΔ”

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί απλά να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να συζητείται γενικώς και αορίστως στις τηλεοράσεις χωρίς καν να είναι γνωστό μόνον ποια είναι η συγκεκριμένη πρόταση της κυβέρνησης, αλλά το αν και το πότε θα την καταθέσει. Η ΝΔ έχει πλήρη πρόταση για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή και θα την γνωστοποιήσει στη βουλή όταν και αν αποφασίσει επισήμως ο κ. Τσίπρας να φέρει στο κοινοβούλιο την δική του πρόταση. Ο τρόπος ωστόσο που χειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής και το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ευτελιστικός της διαδικασίας. Η διαρροή σε μια εφημερίδα ότι θα ανοίξει ζήτημα διαχωρισμού κράτους εκκλησίας προφανώς δεν έγινε τυχαία. Δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και το Σύνταγμα σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθειά της να διχάσει τη ΝΔ. Υπάρχουν σαφώς πιο σημαντικά ζητήματα που χρήζουν συνταγματικής αλλαγής, όπως π.χ. η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που  αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει νόμο που αφενός θα επιβάλλει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών Περιφερειώνπρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Η ΝΔ έχει προτείνει εδώ και πάνω από δύο χρόνια το σπάσιμο των αχανών εκλογικών περιφερειών, όπως είναι κατεξοχήν η Β’ Αθηνών, αλλά και τις αναγκαίες ρυθμίσεις έτσι ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους. Η Κυβέρνηση που ως τώρα αντιτασσόταν, προσπαθεί να ξεπεράσει το ζήτημα παραπέμποντάς το σε μια κάποια επιτροπή. Είναι θλιβερό αυτό που γίνεται. Ακόμη και η Τουρκία έχει λύσει το θέμα αυτό. Στις εκλογές της Κυριακής είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό και στήθηκαν κάλπες σε 59 χώρες. Ψήφισαν και όσοι Τούρκοι  κατοικούν στην Ελλάδα. Επομένως ας αφήσουν τις επιτροπές και ας υιοθετήσουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι  σημαντικό να αποκατασταθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, αλλά διαμένουν στο εξωτερικό και δεν μπορούν να δαπανήσουν ένα δυσβάσταχτο ποσό για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους.

Ε. Για εκλογές στην Τουρκία. 

“Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία, μετά και το πέρας του προεκλογικού πυρετού, να τεθεί επί τάπητος το θέμα των δύο στρατιωτικών”

Ήταν προφανές ότι ο προεκλογικός πυρετός ανέβαζε τον υδράργυρο. Η Τουρκία ωστόσο έχει πάγια αναθεωρητική και διεκδικητική στρατηγική που απαιτεί ψυχραιμία, εθνική αυτοπεποίθηση και ενότητα. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. στη συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον κ. Ερντογάν ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών ως ένα ελάχιστο δείγμα καλής θέλησης για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 

Πολιτικό Γραφείο: Θεμιστοκλέους 3, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 33 03 066  fax 210 33 01 970                                                                Αθήνα, 26-06-2018

 

            Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η υπ’ αριθμόν 2315/28-3-2018 επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν είκοσι έξι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης με θέμα: «Πλήρης αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Ωφελήθηκαν μόνο είκοσι τρεις επιχειρήσεις».
            Πρώτος επερωτών βουλευτής ήταν ο Θανάσης Μπούρας, ο οποίος στην αρχή της συζήτησης είπε τα εξής:
            «Υπάρχει αναγκαιότητα  μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά για αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά. Όσα μέτρα έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν  να δώσουν λύση, αλλά αντίθετα έμπλεξαν τους δανειολήπτες  σε ένα φαύλο κύκλο αναποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης των οφειλών τους.
Χρειάζεται δυναμική αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων δανείων. Η εφαρμογή του νόμου 4469/3-5-2017 όπως αυτός τροποποιήθηκε 16 ημέρες αργότερα με το ν. 4472/19-5-17, που θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις και αφορούσε και τις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν ανεπαρκής, προχειρογραμμένος, ανεδαφικός,  και φυσικά  δεν  λειτούργησε.
Το τόνιζε τότε με έμφαση η Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης και εισηγήτρια στον 4469 από πλευράς Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη ότι ο νόμος αυτός δε θα λειτουργούσε πράγμα το οποίο δυστυχώς επιβεβαιώνεται πανηγυρικά. Όμως ο προκάτοχός σας Υπουργός ούτε άκουγε ούτε μίλαγε και καταψηφίσαμε αυτό το Νόμο.
Ο εξωδικαστικός  μηχανισμός  ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών  έγινε μέγγενη στο λαιμό των δανειοληπτών  και κατάντησε δικαστικός αγώνας και πάντως όχι συμβιβασμός. Οι διαδικασίες  ήταν εξαιρετικά γραφειοκρατικές άρα και χρονοβόρες.
            Μετέθεταν δε την οποιαδήποτε πιθανότητα ρύθμισης σε βάθος χρόνου. Δεν απλοποιούσαν  ουσιαστικά τη διαδικασία για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Ενώ το ιδιωτικό χρέος και οι συσσωρευμένες οφειλές συνεχίζουν να στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η εμπειρία από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού ένα χρόνο μετά την ψήφισή του κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι.
Ο νόμος με καθυστέρηση 2 ετών από την ανάληψη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ψηφίσθηκε τον Μάϊο του 2017 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Αύγουστο του 2017 δηλ. τρεις μήνες αργότερα αλλά με ελλιπή προγραμματισμό και ανειδίκευτο υπαλληλικό προσωπικό και απροετοίμαστο τεχνικά και γνωστικά  ηλεκτρονικό υπόβαθρο.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν 8 μήνες αργότερα δηλ. μέχρι και Απρίλιο 2018, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τις 400.000 περίπου επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους,  να έχουν πραγματοποιήσει την εγγραφή τους στην ειδική πλατφόρμα  μόλις 31.542 επιχειρήσεις μέχρι σήμερα.
Από αυτές 12.352 έκαναν τα πρώτα βήματα και τελικά  έχουν υποβληθεί οριστικά 1.055 αιτήσεις, αλλά μόνο 48 τελικά κατόρθωσαν να ρυθμίσουν επιτυχώς τις οφειλές τους και μάλιστα για μικρές οφειλές και οι περισσότερες με οφειλές σε ένα πιστωτή.
Με σημερινά στοιχεία το 48 έγινε 52, μετά δηλαδή από τρεις μήνες. Καταλαβαίνετε τη λειτουργικότητα του νόμου, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουμε καμία περαίωση.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, με τη διαδικασία υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό να εξελίσσεται σε πραγματικό Γολγοθά για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Την πραγματικότητα αυτή αναγνώρισε ακόμη και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, κάνοντας λόγο για «τεστ και μαρτύρια» στα οποία υποβάλλονται οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές τους. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα διέρρεαν από την κυβέρνηση ότι  αναγνωρίζουν τις γραφειοκρατικές επιπλοκές στον εξωδικαστικό και εξετάζουν πιθανές βελτιώσεις.
Ο περιορισμένος αριθμός αιτήσεων αποδίδεται στα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας και βιωσιμότητας που προβλέπει ο νόμος για την ένταξη  των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αλλά και στην υποχρέωση των δανειοληπτών να αποκαλύψουν το σύνολο των εισοδημάτων τους και της περιουσίας τους.
Επίσης, η υποχρέωση των οφειλετών να υποβάλλουν ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο, καθιστά τη διαδικασία δύσκολη και απαιτητική με αποτέλεσμα  να λειτουργεί αποτρεπτικά σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.
Αυτή η εξέλιξη του αριθμού των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα διαψεύδει  τις αρχικές προσδοκίες του Υπουργείου Οικονομίας για ένα εργαλείο που θα οδηγήσει σε μαζικές ρυθμίσεις χρεών.
Από την εμπειρία λοιπόν και τα αποτελέσματα της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού προκύπτει ότι μέχρι σήμερα και 1 χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν έχει πετύχει  τον βασικό στόχο του που ήταν η ρύθμιση των χρεών  για επιχειρήσεις που είχαν μεγάλα χρέη και σε πολλούς πιστωτές.
Επιβεβαιώθηκε λοιπόν στη πράξη η εκτίμηση της Ν.Δ ότι επρόκειτο για μια χρονοβόρα και δυσχερή διαδικασία, η οποία αντί να λύσει προβλήματα δημιούργησε νέα,  μεγαλύτερα και  ανυπέρβλητα.
Το τίμημα φυσικά το πληρώνει η αγορά και οι βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες και αυτές κινδυνεύουν να γίνουν μη βιώσιμες μετά από τόσο χρόνο. Ο νέος νόμος 4549/2018, δηλαδή το 4ο μνημόνιο που ψηφίσατε πριν λίγες μέρες, καμία σχεδόν ουσιαστική αλλαγή δεν έφερε για τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Για άλλη μια φορά δυστυχώς, για χιλιάδες επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες, η πραγματικότητα τους διέψευσε. Οι μικρής σημασίας μεταβολές είναι αδύνατον να βελτιώσουν  σε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα  τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Εσείς κε Υπουργέ παραδεχτήκατε πρόσφατα ότι είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει άμεσα ο  Εξωδικαστικός Συμβιβασμός και ότι χρειάζεται χρόνος. Πόσος χρόνος όμως  και γιατί να ψηφίζονται νόμοι που καμία ουσιώδη αλλαγή και λύση δεν φέρουν στο πρόβλημα παρά μόνο περισσότερη καθυστέρηση στη διαδικασία και περισσότερα προβλήματα ενώ καθημερινά  καταρρέουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά;
Από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ από νωρίς είχε ασκήσει αναλυτική και τεκμηριωμένη κριτική στον εξωδικαστικό μηχανισμό όπως αυτός σχεδιάστηκε, ψηφίσθηκε και άρχισε να υλοποιείται.
Πρώτον, είχαμε από την αρχή επισημάνει  τις ιδιαίτερα γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες που προβλέπονταν από το νόμο. Συγκεκριμένα απαιτούνταν 25 έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις με αποτέλεσμα και χρόνος να χάνεται αλλά και το κόστος να γίνεται δυσθεώρητο για ήδη αδύναμες οικονομικά επιχειρήσεις.
Βέβαια με τη τροποποίηση του νέου νόμου (ΦΕΚ 2277/15-06-2018) που όντως μείωσε τον αριθμό των πιστοποιητικών και εγγράφων, το πρόβλημα δεν θα λυθεί αφού πέρα από τις υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν μέχρι σήμερα προωθηθεί  τώρα θα προστεθούν και νέες που θα προσπαθήσουν να ενταχθούν με τα λιγότερα δικαιολογητικά αλλά θα «σκαλώσουν» στη συνέχεια και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται χωρίς αποτέλεσμα.
Δεύτερον, η Ν.Δ επίσης είχε τονίσει πως όλες οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και ιδιωτών δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται με το ίδιο τρόπο και νομικό και τεχνικό καθεστώς.
Τρίτον, επισημάναμε από την αρχή ότι ο τρόπος που ήταν σχεδιασμένος ο μηχανισμός τον καθιστούσε μόνο «κατ’ όνομα εξωδικαστικό» αφού σχεδόν αναπόφευκτα οδηγούσε σε δικαστική εμπλοκή. Με αποτέλεσμα, η οποιαδήποτε πιθανότητα ρύθμισης των χρεών να μετατίθεται σε βάθος χρόνου, και η αβεβαιότητα να παρατείνεται, το κόστος για τις επιχειρήσεις να αυξάνεται και οι πιθανότητες επιβίωσης πολλών από αυτές να περιορίζονται.
Έπρεπε η διαδικασία  διευθέτησης της ένταξης να εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης, το ύψος των οφειλών, το πλήθος των πιστωτών, τη διαφορετικότητα των πιστωτών (Πιστωτικά ιδρύματα, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο κ.λπ).
Η Νέα Δημοκρατία δεν μένει όμως μόνο στην άσκηση κριτικής. Αντίθετα, έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει και σχετικό σχέδιο νόμου με τις προτεινόμενες αλλαγές.
Κύρια και καίρια  θέση του κόμματος αποτελεί  πως χρειάζεται βαθιά ανάσα στις πολλές και μικρές επιχειρήσεις και τους χιλιάδες επαγγελματίες της χώρας μας αφού μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας.
Κεντρικό σημείο του σχεδίου μας η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών και κυρίως για αυτούς  που δεν έχουν την οικονομική ή άλλη δύναμη να διαπραγματευθούν τις οφειλές τους. Και αυτοί είναι οι μικρές επιχειρήσεις Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αποτελούν και τη βάση της οικονομίας μας.»
Ο κ. Μπούρας συνέχισε στη δευτερολογία του αναφέροντας:
«Οι τελευταίες διορθώσεις επί της ουσίας δεν λύνουν πολλά πράγματα παρά ελάχιστα.
Θα καταθέσω τη δική σας Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τα δικαιολογητικά, τα οποία τελικά δεν κατατίθενται στην αρχή, αλλά αναζητούνται στη συνέχεια και είναι πληθώρα. Και μάλιστα γι’ αυτά φοβάμαι πως ίσως υπάρξει και σύγχυση για το αν θα τα αναζητάει η υπηρεσία ή αν θα τρέχει αυτός ο οποίος ενδιαφέρεται. Ελπίζω να διαψευστώ ειλικρινά.
Για οφειλέτες με συνολικές οφειλές άνω των 125.000 ευρώ, το Δημόσιο προτείνει λύσεις μόνο εφόσον προσκομίζεται από τον οφειλέτη αξιολόγηση βιωσιμότητος και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα κατά την έννοια του άρθρου κλπ. Και λέει μετά για το πώς πληρώνεται.
Καταλαβαίνετε ότι αυτό ταΐζει τη γραφειοκρατία και δυσχεραίνει την επίλυση θεμάτων. Διότι άνθρωποι που είναι «κρεμασμένοι στο σχοινί» από τα χρέη, τους υποχρεώνετε να κάνουν με αβεβαιότητα ξανά μια διαδικασία, που δεν ξέρουν πού θα τους οδηγήσει και θα ξοδευτούν, εάν έχουν.
Η Νέα Δημοκρατία δεν κάνει μόνο κριτική, αλλά έχει και προτάσεις. Η Ν.Δ προτείνει:
1.    μείωση των δικαιολογητικών, εγγράφων και πιστοποιητικών προκειμένου να υπαχθούν οι ενδιαφερόμενοι στο νόμο  γρήγορα και χωρίς κόστος.
2.    συγκέντρωση των στοιχείων όλων των οφειλών  κάθε επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία   προς  τις Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο κλπ,  στην υπάρχουσα ηλεκτρονική πλατφόρμα.
            Ο μεγαλύτερος πιστωτής (σε αξία απαιτήσεων)  θα αναλάμβανε τη διαμόρφωση της ρύθμισης με δόσεις, ή τυχόν «κούρεμα». Η διαδικασία μετά από ψηφοφορία και αν ψηφιζόταν από την πλειοψηφία των πιστωτών, θα ίσχυε χωρίς  να χρειαζόταν να προστρέξουν στα Δικαστήρια και να χάνεται χρόνος και χρήμα αλλά και να δημιουργείται αβεβαιότητα στον οφειλέτη.
3. για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η Ν. Δ  είχε σχεδιάσει μια γρήγορη δικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών κατά την οποία η κάθε επιχείρηση θα κατέθετε αίτηση ρύθμισης στο αρμόδιο δικαστήριο στην οποία θα είχε ήδη συμφωνήσει το 50,1% των πιστωτών βάσει της αξίας των απαιτήσεων.
Το Δικαστήριο θα επικύρωνε με απόφαση ρύθμισης η οποία θα ήταν δεσμευτική για υπόλοιπους πιστωτές ( συμπεριλαμβανόμενων Δημοσίου κ Ασφαλιστικών Ταμείων).
Σε αυτό τον τρόπο ρύθμισης, το κόμμα μας είχε προβλέψει  ότι οι επιχειρήσεις θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσουν τις τυχόν οφειλές τους  προς εργαζόμενους.
4. να μη είναι ίδιες οι διαδικασίες  για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και χρέους για να βοηθηθούν έτσι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
5. συμπληρωματικά με τα παραπάνω, προτείναμε και μία συνολική Αναμόρφωση της πτωχευτικής διαδικασίας που να δίνει μία δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που υπέστησαν τις συνέπειες.

ΕΡΩΤΗΣΗ




Προς: Υπουργό Υγείας

Θέμα:   Υπό διάλυση το Νοσοκομείο – ΚΥ Λήμνου!

Κύριε Υπουργέ,

Με πολυάριθμα και σοβαρά προβλήματα έχει έρθει αντιμέτωπο το Νοσοκομείο – ΚΥ Λήμνου με αποτέλεσμα να έχει απειληθεί η εύρυθμη λειτουργία του.
Όπως μας καταγγέλεται, το Νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση και οι γιατροί το εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλον παίρνοντας μεταθέσεις για άλλες πόλεις προκειμένου να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους. Το Νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε ΚΥ και αυτό γιατί ο διοικητής που εσείς  έχετε διορίσει, υποβάθμισε τις κλινικές από 14 σε 8. Ένας καρδιολόγος υπήρχε και αυτός έφυγε, γυναικολόγος έχει μείνει ένας. Για τοκετούς αναγκάζεται η εγκυμονούσα να διακομιστεί σε άλλο νοσοκομείο. Μαγνητικός τομογράφος δεν υπάρχει!  Η οφθαλμολογική αν και διαθέτει έναν εξαιρετικό χειρουργό καθηγητή, με μεγάλη εμπειρία και πλήθος επιτυχημένων δύσκολων και λεπτών επεμβάσεων, δεν έχει ούτε τον εξοπλισμό για την μέτρηση οπτικών πεδίων. Και αυτός  δυστυχώς αναγκάστηκε και ζήτησε μετάθεση και εγκαταλείπει το νησί και το νοσοκομείο.  Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) δεν λειτουργεί, η μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) παρόλο που είχε σχεδιαστεί δεν δημιουργήθηκε ποτέ.

Κε Υπουργέ, δυστυχώς διαπιστώνουμε καθημερινά σε κάθε άκρο της χώρας την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας. Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο – ΚΥ Λήμνου είναι άκρως απογοητευτική και πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δώσει  λύσεις προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι εικόνες που μας καταγγέλλονται και  ντροπιάζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και ολόκληρη την χώρα μας.



Κατόπιν αυτών,
Ερωτάστε:

1. Γνωρίζετε την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο – ΚΥ Λήμνου;

2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου – ΚΥ Λήμνου;
                                                  

     

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ




BOYΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Βουλευτής Επικρατείας-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 26/06/2018

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η 26η Ιουνίου ως Παγκοσμία Ημέρα κατά των ναρκωτικών ανανεώνει κάθε χρόνο την δέσμευση της ελληνικής κοινωνίας στη διάδοση του μηνύματος της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στο δύσκολο δρόμο της απεξάρτησης.

Η κατάρριψη των μύθων και η έγκυρη ενημέρωση για τις ουσίες και τις εξαρτήσεις, η προώθηση μηνυμάτων πρόληψης με αποδέκτες κυρίως τους νέους μας στους χώρους εκπαίδευσης και άθλησης, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος όσων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε ολοκληρωμένες, καθολικές και ποιοτικές υπηρεσίες, πρέπει να είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους της επίσημης πολιτείας αλλά και των εμπλεκομένων φορέων.

Πλήθος διεθνών συστάσεων υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας. Ξεφεύγοντας από την τιμωρητική αντιμετώπιση των χρηστών επομένως, η όποια αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αλλά και ο προσανατολισμός της εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά πρέπει να προσεγγίζουν το πρόβλημα ολιστικά και με ρεαλισμό, με τρόπο που να συνάδει με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χρηστών, να προωθεί την αυτονομία τους και να οδηγεί στην προσωπική και κοινωνική τους ασφάλεια. Η συνεχής και ισότιμη συμμετοχή της κοινότητας των χρηστών και της εμπλεκόμενης διεπιστημονικής κοινότητας στο σχεδιασμό της πολιτικής κατά των ναρκωτικών και της μείωσης της βλάβης που αυτά επιφέρουν σε επίπεδο είτε πρόληψης, είτε θεραπείας, είτε κοινωνικής επανένταξης αποτελεί προαπαιτούμενο για την επιτυχία οποιουδήποτε σχεδίου εκπονηθεί.

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει την αταλάντευτη αποφασιστικότητά της προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, για τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των εξαρτήσεων, του οποίου η έλλειψη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Δεσμευόμαστε ότι θα προβούμε με βάση το εμπεριστατωμένο πρόγραμμα που έχουμε ήδη επιμεληθεί σε όλες εκείνες τις στοχευμένες δράσεις που απαιτούνται για την εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής κατά των εξαρτήσεων με κύριους άξονες την απρόσκοπτη λειτουργία των σχετικών φορέων μέσω της επαρκούς χρηματοδότησής τους, την πραγματική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των δομών είτε πρόκειται για ιδιωτικές είτε για δημόσιες και την συνέργεια των δομών αυτών σε επίπεδο ομοιογένειας προγραμμάτων και κοινών δράσεων.

Η ΝΔ κινείται με αναντίρρητο γνώμονα την καθολική φροντίδα των εξαρτημένων συνανθρώπων μας και όραμα την οριστική απεξάρτησή τους και την πλήρη επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία!

.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Τομεάρχης Υγείας Ν.Δ.
Βουλευτής Επικρατείας


                                                                                             


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 27 Μαΐου 2018
Συνέντευξη Νίκου Δένδια στον ραδιοφωνικό σταθμό
«Real 97.8 FM»
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα το πρωί στην εκπομπή που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97.8 FM».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας ανέφερε:

Για το αν υπάρχει σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης που επικαλείται το Μέγαρο Μαξίμου, θα μπορούσε κάλλιστα επίσης να πει ότι υπάρχουν διάφοροι ήρωες παραμυθιών οι οποίοι απεργάζονται την πτώση της κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία φυλλορροεί καθώς ο κυβερνητικός εταίρος τήρησε μια τελείως διαφορετική στάση από τις προγραμματικές του αρχές, θυμάστε τους λεονταρισμούς του κ. Καμμένου για τη Μακεδονία κλπ. Τη στιγμή που κάνει μια άμεση στροφή 180 μοιρών, είναι φυσιολογικό στην ούτως ή άλλως ιδιόρρυθμη κοινοβουλευτική του ομάδα να έχει συνέπειες. Δεν μπορεί και για αυτό να κατηγορείται η Νέα Δημοκρατία, τι θέλουν δηλαδή να κάνουμε; Να πιέζουμε εμείς τους Βουλευτές του κ. Καμμένου να μην πάψουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ή το κόμμα τους, που κάνει τα αντίθετα από αυτά για τα οποία δημιουργήθηκε;


Αυτό που φαίνεται να μην έχει όρια είναι η φαιδρότητα. Εγώ δεν συμφωνώ με κανένα bullying και καμία πράξη βίας. Άλλωστε εμείς στη Νέα Δημοκρατία τη βία την έχουμε υποστεί κατά το χειρότερο τρόπο. Και με χειροδικία και με λεκτική βία και με ύβρεις οι οποίες είχαν μια σαφή ενθάρρυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Καμμένος δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Το κόμμα του υπάρχει επί τη βάσει μιας πολύ συγκεκριμένης εθνικιστικής ατζέντας. Κάνει και ψηφίζει ακριβώς τα αντίθετα. Αυτό δεν θα έχει καμία συνέπεια στο ούτως ή άλλως ιδιόρρυθμο εκλογικό σώμα που τον στήριζε μέχρι σήμερα;


Θα το έλεγα ότι οι Βουλευτές του κ. Καμμένου “πηδούν από τη βάρκα” και φαντάζομαι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι. Δεν το ξέρω βέβαια αυτό αλλά όταν κάτι φυλλορροεί είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει και είναι απόλυτα λογικό το γεγονός οι άνθρωποι που εξελέγησαν με μια ατζέντα να μην μπορούν να παλέψουν κόντρα σε αυτή.


Νομίζω ότι με μια πλειοψηφία δύο εδρών δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πάψουν να στηρίζουν την κυβέρνηση ακόμη δύο Βουλευτές των ΑΝΕΛ. Νομίζω υπάρχει η σκέψη και της δικής τους πολιτικής επιβίωσης.


Εάν σας απαντήσω είτε εμμέσως είτε αμέσως το αν είναι πολιτικά πρέπων να πέσει η κυβέρνηση εν όψει της 21ης Αυγούστου που λήγει η περίοδος του τρίτου μνημονίου θα ήταν σαν να ενθαρρύνω την μία ή την άλλη κατεύθυνση, είτε να φύγουν οι Βουλευτές του κ. Καμμένου είτε να μείνουν. Δεν έχω την πρόθεση να το κάνω. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε πάρει σαφή θέση από την αρχή. Αυτό που συμφέρει τη χώρα είναι οι άμεσες εκλογές. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε πιστοί, δεν μπαίνουμε στη λογική διαφορετικών βημάτων κάθε φορά ανάλογα με την αξιολόγηση ή τη μνημονιακή συμμόρφωση. Νομίζω ότι όλα αυτά μπορεί να τα διαχειριστεί πολύ καλύτερα μια άλλη κυβέρνηση.


Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη και θα μου επιτρέψετε να μην την κάνω. Είναι φανερό ότι αυτή η συμφωνία έχει πάρα πολλά προβλήματα και στη γειτονική χώρα.




           

           




                            

"ΑΥΛΑΙΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022",ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ..

Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2000-2022» μετά από εικοσιδύο ολόκληρα χρόνια ΕΝΤΥΠΗΣ και ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ έκδοσης, ολοκλήρωσε τον κύκλο της τον Δεκέμβριο 2022 οπότε και σταμάτησε την κυκλοφορία της για να μεταλλαχθεί σε THINK TANK BLOG. Ευχαριστούμε από καρδιάς όσους μας αγάπησαν, μας τίμησαν με την απίστευτη αναγνωσιμότητά της, μας εμπιστεύθηκαν και ακόμα το κάνουν έως σήμερα. Ευχαριστούμε όσους συνεργάστηκαν μαζί μας, όσους μας εμπιστεύθηκαν και μας στήριξαν. Με αληθινή, βαθύτατη εκτίμηση προς Ολους Σας… ΓΙΑΝΝΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ

Toπικό Μέσο Μαζικής ενημέρωσης ("θυγατρικό" της "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"),ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 170.000 Ελλήνων Πολιτών. Είκοσι ολόκληρα χρόνια ζωής (2000-2021) και αγώνων στην καταγραφή και υπεράσπιση της Αλήθειας για τον πολύπαθο τόπο των Αχαρνών.

ΑΧΑΡΝΕΣ: Ενημέρωση...ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βιογραφικό του Κυριάκου Μητσοτάκη Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude» ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως “Global Leader for Tomorrow”. Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη. Διετέλεσε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τις 25 Ιουνίου 2013 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2015. Στις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εξελέγη για πέμπτη φορά βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Αθηνών τετραπλασιάζοντας τους σταυρούς που έλαβε σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2012. Στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Στις 7 Ιουλίου 2019 εξελέγη Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"

OMAΔΑ FACEBOOK "ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ"
ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
"ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΦΥΛΗΣ" ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΣΤΟΧΩΡΟΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ για τον μικρό μας Αγγελο,ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ" θα ζητά ΕΣΑΕΙ.."ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΣΟΥΛΟΥΚΟ"!!

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ"
Ερευνα,Συνεντεύξεις και επισήμανση της σπουδαιότητος του τότε ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ "ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ" απο το Περιοδικό "ΑΧΑΡΝΕΩΝ Εργα" το έτος 2004!!
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.

Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.

Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.

Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.

=Επι είκοσι δύο (22) χρόνια, στήριζε τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή

. =Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, προέβαλε με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό τόσο της Τοπικής όσο και της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.

=Επί είκοσι δυο ολόκληρα χρόνια, έδινε βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στήριζε τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, πρόβαλλε με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημέρωνε για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.

=Επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενήθηκε στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», στην διακοπείσα πλέον ηλεκτρονική έκδοσή της, ήταν ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Υπήρξε ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολάμβανε όμως του Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενούσε ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη-κάτι που συνεχίζεται και σήμερα- πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα (που συνεχίζεται ως σήμερα). Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διεκδίκησε και κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκε, με «εξετάσεις» εικοσιδύο ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022

ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022
ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ"!! 2000-2022