https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/
Γρίπη και Εποχική Γρίπη Ορισμός
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Στην Ελλάδα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο διαθέσιμο μέσο πρόληψης για τη νόσο. Επειδή ο ιός της γρίπης μπορεί να υποστεί μεταλλάξεις, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίο να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με έμφαση σε συγκεκριμένες ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/
Ορισμοί κρούσματος
Ορισμοί κρούσματος για υποχρεωτική δήλωση νοσημάτωνΚλινική Εικόνα
(κρούσμα με εργαστηριακή επιβεβαίωση ή επιδημιολογική σύνδεση)
Κλινική περιγραφή
Κλινική εικόνα συμβατή με γρίπη π.χ. αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων, βήχας, πυρετός >38°C, μυαλγία ή/και κεφαλαλγία.
https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/
Εργαστηριακά κριτήρια για τη διάγνωση της νόσου
- Ανίχνευση αντιγόνου της γρίπης.
- Ανίχνευση νουκλεϊνικού οξέος (RNA) του ιού της γρίπης.
- Απομόνωση του ιού της γρίπης.
- Αύξηση του τίτλου ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού της γρίπης Α ή Β.
Κατάταξη του κρούσματος
Ενδεχόμενο
Κρούσμα που συμφωνεί με την κλινική περιγραφή και έχει επιδημιολογική σύνδεση.
Επιβεβαιωμένο
Κρούσμα που συμφωνεί με την κλινική περιγραφή και έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.
Πληροφορίες για:
Κοινό https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/
Επαγγελματίες
Μέτρα πρόληψης και ελέγχου του νοσήματος :
Δελτίο καταγραφής αντιγριπικού εμβολιασμού ΠΥΜ 2021-2022
Δελτίο καταγραφής αντιγριπικού εμβολιασμού ανά μήνα 2021-2022
Οδηγίες για τα Νοσοκομεία (2020-2021)
https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/
Έκθεση: Αντιγριπικός Εμβολιασμός Εργαζομένων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας την Περίοδο Γρίπης 2020-2021Έκθεση: Αντιγριπικός Εμβολιασμός Εργαζομένων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας την Περίοδο Γρίπης 2019-2020Έκθεση: Αντιγριπικός Εμβολιασμός Εργαζομένων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας την Περίοδο Γρίπης 2018-2019Έκθεση: Αντιγριπικός Εμβολιασμός Εργαζομένων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας την Περίοδο Γρίπης 2017-2018Επιδημιολογική Επιτήρηση
Η επιτήρηση της γρίπης σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα θα ξεκινήσει την εβδομάδα 40η εβδομάδα (03-09 Οκτωβρίου 2022) και θα ολοκληρωθεί την 20η εβδομάδα του 2023 (15-21 Μαΐου 2023).
Κάθε χειμώνα στην Ελλάδα, όπως σε όλες τις χώρες, παρατηρείται έξαρση στη δραστηριότητα του ιού της γρίπης. Η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας που προκαλεί η εποχική γρίπη ποικίλει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ιού που κυκλοφορεί και με το βαθμό ανοσίας που έχουν σ’ αυτόν οι διάφορες ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού.
Με σκοπό την αποτύπωση της δραστηριότητας της γρίπης στον ελληνικό πληθυσμό, ,ο ΕΟΔΥ λειτουργεί πολλαπλά συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης. Τα συστήματα αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο, καθώς η γρίπη επηρεάζει τον πληθυσμό με διαφορετικούς τρόπους.