Καιρός να «ξυπνήσει» η Ε.Ε. και να επιταχύνει – άρθρο στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
19 Ιανουαρίου, 2025
Η ατζέντα του Προέδρου Τραμπ έχει προκαλέσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης. Όχι αδικαιολόγητα. Είναι αρκετά διαφορετική από την ατζέντα πολλών προκατόχων του και έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σε πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ίσως το κυρίαρχο σήμερα, δεν είναι να προβλέψει κανείς απλώς τι θα συμβεί, όσο να εργάζεται για να αποφύγει την όποια επιδείνωση και, γιατί όχι, να επιτύχει μια βελτίωση στις σχέσεις Ευρώπης και Αμερικής και, πάντως, μια βελτίωση της θέσης της Ευρώπης.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια ακόμη περίοδο κρίσης. Η οικονομία της έχει θέμα διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Πράγματι έχει κάνει βήματα για το περιβάλλον, έχει την ουσιαστικότερη ίσως κοινωνική πολιτική διεθνώς και παράλληλα μεγάλη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι, λένε πολλοί, μία «ήπια υπερδύναμη». Γίνεται όμως όλο και περισσότερο «ήπια»! Της λείπει η ενεργειακή αυτονομία, της λείπει ένας αμυντικός βραχίονας, της λείπει ο αναγκαίος δυναμισμός για το σύνολο των οικονομιών των κρατών-μελών που την αποτελούν.
Για την οικονομία, η Ε.Ε. έχει στη διάθεσή της έτοιμες προτάσεις – την έκθεση Λέτα για την ενιαία αγορά και την έκθεση Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα. Από την ενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ως την έκδοση κοινού χρέους, στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λύσεις υπάρχουν. Ωστόσο οι λύσεις αυτές δεν προωθούνται.
Την ίδια στιγμή η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, η Γερμανία, είναι σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη προεκλογική περίοδο. Και η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα, η Γαλλία, σε μία περίοδο συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης. Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, ήταν ο Ζαν Μονέ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ευρώπη προχωρά μέσω κρίσεων. Ελπίζει λοιπόν κανείς ότι η εκλογή Τραμπ μπορεί να λειτουργήσει για την Ευρώπη ως «ξυπνητήρι» και καταλύτης προς την κατεύθυνση της ανασύνταξης και της επιτάχυνσης στη λήψη κάποιων ουσιαστικών πρωτοβουλιών, πρωτίστως για την ανταγωνιστικότητά της, που είναι και προϋπόθεση για μία ισχυρότερη παρουσία στην διεθνή πολιτική και οικονομική κονίστρα.
Για την Ελλάδα μέσα σε αυτό το σκηνικό η βασική πρόκληση είναι να κρατήσουμε την οικονομία μας όσο περισσότερο προφυλαγμένη γίνεται. Είναι γι’αυτό διπλά σημαντικό να μείνουμε στο δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Αλλά φυσικά και να τη συνδυάζουμε με φιλοεπενδυτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να συνεχίσουν να στοχεύουν στην ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση των εξαγωγών μας, του ανταγωνισμού στην αγορά και της ανταγωνιστικότητας συνολικά της ελληνικής οικονομίας.
Τα τελευταία 5-6 χρόνια η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο, την οποία, μέσα σε δύσκολους και ταραγμένους καιρούς, πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε. Αυτό επιδιώκουμε με τις πολιτικές μας στο εσωτερικό, στηρίζοντας παράλληλα μια πιο αποτελεσματική Ευρώπη, αλλά και την στενή συνεργασία μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, η οποία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και ακόμη πιο πολύ των νέων ανθρώπων που δικαιούνται να ζήσουν καλύτερα από εμάς!
Κεντρικός στόχος για το 2025 είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης από τα φορολογικά βάρη – συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS
12 Ιανουαρίου, 2025
Κεντρικός στόχος της φορολογικής πολιτικής για το 2025 είναι η ελάφρυνση των συνεπών φορολογουμένων και της μεσαίας τάξης από τα φορολογικά βάρη», τονίζει στη Realnews ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προαναγγέλλει ότι τα επιπλέον έσοδα του 2025 «θα επιστρέψουν και με νέες μειώσεις φόρων». Σημειώνει επίσης πως «είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι θα υπάρχει φέτος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για να το πετύχουμε αυτό. Η έμφαση θα δοθεί στις μειώσεις άμεσων φόρων».
Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα εφαρμόσετε στο υπουργείο Οικονομικών το 2025;
Το 2025 υλοποιούμε πέντε βασικές δεσμεύσεις: Πρώτον, εξοικονομούμε πολλά εκατομμύρια ευρώ για τους φορολογούμενους, διότι κάνοντας σοβαρή δημοσιονομική διαχείριση δανειζόμαστε πλέον αρκετά φθηνότερα από τις αγορές. Δεύτερον, συνεχίζουμε τη μάχη με τη φοροδιαφυγή με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία (ψηφιακό πελατολόγιο, ψηφιακό δελτίο αποστολής, ηλεκτρονικά τιμολόγια, επέκταση του myDATA) και τα επιπλέον έσοδα θα πάνε σε νέες μειώσεις φόρων. Τρίτον, δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της οικονομίας. Γι’ αυτό μειώνουμε κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές, αυξάνουμε τους ρυθμούς αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ φέρνουμε νόμο για την κεφαλαιαγορά ώστε να ωθήσουμε ακόμα περισσότερο το ελληνικό Χρηματιστήριο. Τέταρτον, ανεβάζουμε ταχύτητες στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας: η παραχώρηση των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων, στο πρότυπο των μεγαλύτερων που παραχωρήθηκαν με επιτυχία, η συστηματικότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΤΑΔ, ο εκσυγχρονισμός του Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας. Πέμπτον, στηρίζουμε ακόμη παραπάνω την κοινωνική πολιτική: ανεβαίνει περαιτέρω ο κατώτατος μισθός, ανεβαίνουν οι συντάξεις, οι πόροι για την Υγεία αυξάνονται κατά 75% σε σχέση με το 2019, ενώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανακαινιστούν δεκάδες νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Με λίγα λόγια, συνεχίζουμε την προσπάθεια να ανέβει η Ελλάδα ψηλότερα.
Σας ανησυχεί η διαφαινόμενη ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες; Είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία; Θα συνεχίσετε την πολιτική της ενίσχυσης των εισοδημάτων και της μείωσης των φόρων;
Η Ελλάδα δεν είναι κλεισμένη σε κάποια προστατευτική γυάλα. Είναι μέρος του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος και προφανώς επηρεάζεται από τις εξελίξεις. Γι’ αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία το γεγονός ότι στην Ελλάδα συνυπάρχουν τρεις συνθήκες που έχουν αυξήσει την ανθεκτικότητα της χώρας μας στις διεθνείς αναταράξεις. Πρώτον, πολιτική σταθερότητα, η απουσία της οποίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουμε ποιες επιπτώσεις έχει. Δεύτερον, δημοσιονομική σταθερότητα, διότι καμία χώρα δεν μπορεί να πορευτεί με σιγουριά σε ένα αβέβαιο περιβάλλον χωρίς στέρεα δημόσια οικονομικά. Και τρίτον, εφαρμογή φιλοεπενδυτικών πολιτικών, που οδηγούν σε αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της ανάπτυξης, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για εισοδηματικές ενισχύσεις και φοροελαφρύνσεις. Οι διεθνείς προκλήσεις δεν θα σταματήσουν και τις παρακολουθούμε συνεχώς. Αν όμως προστατεύσουμε τα τρία κεκτημένα που σας ανέφερα, τότε η χώρα αποκτά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα απέναντι στις κρίσεις.
Πού θα βρείτε τα περιθώρια για νέες μειώσεις φόρων;
Η φιλοσοφία της εφαρμοζόμενης φορολογικής πολιτικής έχει δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, οδηγεί σε ανάπτυξη της οικονομίας και σε περισσότερα έσοδα. Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί. Και, δεύτερον, την προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής. Το 2024 είχαμε 1,8 δισ. ευρώ επιπλέον δημόσια έσοδα χάρη σε αυτή την προσπάθεια, η οποία στηρίζεται σε σύγχρονα εργαλεία, όπως η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Τα έσοδα αυτά επιστρέφουν ήδη στους πολίτες μέσω της αύξησης των δαπανών για την Υγεία, για την Παιδεία, για την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, για την κοινωνική πολιτική. Τα επιπλέον έσοδα του 2025, όμως, θα επιστρέψουν και με νέες μειώσεις φόρων. Διότι είμαστε βάσιμα αισιόδοξοι ότι χάρη στη φορολογική πολιτική που περιγράφω θα υπάρχει φέτος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για να το πετύχουμε αυτό. Η έμφαση θα δοθεί στις μειώσεις άμεσων φόρων. Ο λόγος είναι ότι αυτές τις μειώσεις τις βλέπουν κατευθείαν στην τσέπη τους οι πολίτες, διότι δεν ενθυλακώνονται από ενδιάμεσους. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, όταν και θα έχουμε καλύτερη εικόνα της πορείας των φορολογικών εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, κεντρικός στόχος της φορολογικής πολιτικής το 2025 είναι η ελάφρυνση των συνεπών φορολογουμένων και της μεσαίας τάξης από τα φορολογικά βάρη.
Ποια είναι, κατ’ εσάς, τα γνωρίσματα που πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Καταλαβαίνω το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά δεν θα ήθελα να μπω σε μια συζήτηση γύρω από το ζήτημα, λίγες ημέρες προτού ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την επιλογή του. Σε κάθε περίπτωση, το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να έχει σοβαρότητα, εμπειρία, ήθος και να είναι μια προσωπικότητα που θα ενώνει τους Ελληνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη διορατικότητα και την εμπειρία ώστε να κάνει μια επιλογή που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του θεσμού.
Σας προβληματίζει η αύξηση των ποσοστών κομμάτων και σχηματισμών στα δεξιά της Ν.Δ.; Υπάρχει κίνδυνος να ομογενοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος και να διεκδικήσει έναν πιο κεντρικό ρόλο στις επόμενες εκλογές;
Στις τελευταίες ευρωεκλογές, πράγματι ένα μέρος του εκλογικού μας ακροατηρίου επέλεξε κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ενα άλλο μέρος επέλεξε κόμματα στα αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. Οι περισσότεροι, όμως, έμειναν σπίτι τους. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι οι εκλογές αυτές -έναν χρόνο μετά τη διπλή, εμφατική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές του 2023- δεν έθεταν σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα. Ούτε είχαν κάποιο άλλο ισχυρό διακύβευμα, καθώς οι επόμενες εκλογές βρίσκονταν τρία χρόνια μακριά. Τώρα βρισκόμαστε λίγο πριν από το μέσο της δεύτερης θητείας της Νέας Δημοκρατίας και είναι λογικό να υπάρχει κάποια μειωμένη συσπείρωση των ψηφοφόρων μας. Ακόμη και έτσι, όμως, βλέπουμε ότι στις δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία παραμένει μακράν μπροστά από όλους τους υπόλοιπους κομματικούς σχηματισμούς και σε ορισμένες φαίνεται και να ανακτά δυνάμεις. Η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή κατέδειξε ότι η Ν.Δ. είναι στην πραγματικότητα το μοναδικό κόμμα σήμερα στο οποίο σοβαρά μπορούν να εναποθέσουν οι Ελληνες τις ελπίδες τους για αποτελεσματική διακυβέρνηση και προοπτική. Από την άλλη, χρέος μας είναι, ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις, να συνεχίσουμε μια πορεία με όλες τις αναγκαίες αλλαγές που θα απαντούν σε καθημερινά προβλήματα και θα ανεβάζουν την Ελλάδα ψηλότερα. Ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν έχει καμία θέση. Η αλαζονεία είναι ασφαλώς επικίνδυνος εχθρός. Εξίσου επικίνδυνος εχθρός, όμως, είναι και ο φόβος για δράση. Προχωρώντας έτσι, ολοένα περισσότερο θα γίνεται αντιληπτό ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, η οποία εγγυάται ασφάλεια, ανάπτυξη και προοπτική.
Εντοπίζετε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και, εάν ναι, σε ποια, δυνητικούς εταίρους σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις προσεχείς εκλογές;
Οι εθνικές εκλογές βρίσκονται πάνω από δύο χρόνια μακριά. Οι πολίτες μάς εξέλεξαν για να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Αυτό ακριβώς κάνουμε και, αν συνεχίσουμε να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο θα κερδίσει, αλλά μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις και την αυτοδυναμία. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει πρώτα να κάνουμε τη δουλειά μας. Μόνο έτσι θα πείσουμε τους πολίτες ότι αξίζουμε μια τέτοιου είδους νίκη. Αν δηλαδή συνεχίσουμε στον δρόμο του σχεδίου, της σοβαρότητας και του αποτελέσματος.
Σας προβληματίζει η έντονη κινητικότητα που αναπτύσσει εσχάτως η Τουρκία στη Συρία; Ανησυχείτε ότι η περίοδος των «ήρεμων νερών» εξαντλεί τα όριά της;
Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τις επιδιώξεις της Τουρκίας στη Συρία, με την οποία συνορεύει. Θέση πάντως της Ελλάδας, όπως την έχει εκφράσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διασφαλιστεί. Αλλά και ότι η μελλοντική πορεία της περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Στις μεταξύ μας σχέσεις με την Τουρκία, στόχος μας είναι να διατηρηθεί το θετικότερο κλίμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, και όπως πάντα κάνουμε, προετοιμαζόμαστε διαρκώς για όλα τα ενδεχόμενα. Παρακολουθούμε με πολλή προσοχή τις εξελίξεις όχι μόνο σε σχέση με τη Συρία, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.