Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Όπως ανακοινώθηκε χθες, κατόπιν ενεργειών του Υπουργείου Εξωτερικών, οικογένεια επτά ατόμων που διέμενε στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, διήλθε από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της Ράφα. Οι Έλληνες πολίτες και οι συγγενείς τους βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο και θα προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ελληνική Αντιπροσωπεία μεταβαίνει στην Άγκυρα όπου σήμερα θα διεξάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη Τουρκική, αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων καθώς και το θετικό κλίμα είναι αισιόδοξες εξελίξεις για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα προσέρχεται στο διάλογο με αυτοπεποίθηση αλλά κυρίως χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπεγράφησαν στη Θεσσαλονίκη οι συμβάσεις για τις ανακαινίσεις και τον εκσυγχρονισμό, συνολικά 9 Νοσοκομείων της Βορείου Ελλάδος, που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η ανακατασκευή των ΤΕΠ των συνολικά 9 Νοσοκομείων της Μακεδονίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Υγείας, του ΤΑΙΠΕΔ και των 7 Διοικητικών Υγειονομικών Περιφερειών για το έργο «Ανακαινίσεις και Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Ψηφίστηκε στη Βουλή η ρύθμιση που αφορά στη δημιουργία του ενιαίου, πράσινου τιμολογίου. Με το νέο τιμολόγιο αίρεται η σύγχυση που επικρατεί σήμερα καθώς πλέον οι καταναλωτές θα ξέρουν ποιος προμηθευτής είναι ο φθηνότερος.

Με βάση την νέα ρύθμιση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος πάροχος της αγοράς, ανοίγοντας τη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, όπου θα υπάρχει ειδικός σύνδεσμος, όπως και σε κάθε λογαριασμό, που θα τους οδηγεί στην σύγκριση των τιμών. Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αυτό σημαίνει ότι «οι εταιρίες θα υποχρεωθούν, σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο, να κάνουν ανταγωνισμό τιμών. Και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή».

Πρόστιμα ύψους σχεδόν 620.000 ευρώ σε τρεις εταιρείες εμπορίας σχολικών ειδών επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του νόμου σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Απέναντι στην εισαγόμενη, επίμονη ακρίβεια η Κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί με ένα πλέγμα μέτρων να συνδράμει τους πολίτες, βελτιώνοντας σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων και πραγματοποιώντας στοχευμένες παρεμβάσεις όπως είναι η ανακοίνωση των τιμών των προμηθευτών, το μέτρο για τη μόνιμη μείωση τιμής, κλπ.

Όμως, για την περιστολή των φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, οι αποτελεσματικοί και συνεχείς έλεγχοι είναι το πιο σημαντικό «όπλο». «Κανείς», όπως τόνισε και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, «δεν είναι υπεράνω του νόμου». Θα προστατεύσουμε τους πολίτες από όσους πιστεύουν πως θα κερδοσκοπήσουν σε βάρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες του εισαγόμενου πληθωρισμού.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Φρίντριχ Μερτς, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον κ. Μερτς, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος.

Αύριο Τρίτη, στις 11:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στην Καγκελαρία. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο πραγματοποιείται με την ελληνική οικονομία να έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα περνώντας έτσι σε μια νέα εποχή, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 αναλογικά με το ΑΕΠ και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012.

Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν τα ζητήματα ενέργειας, το μεταναστευτικό και η κλιματική κρίση. Ήδη στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

Θα συζητηθούν ακόμη περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Σ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ: Καλησπέρα, κ. Εκπρόσωπε. Θα θέλαμε, αν μπορείτε, να κάνετε ένα ευρύτερο σχόλιο για όσα έγιναν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για το εάν ήταν δημοκρατική η επιλογή του κ. Κασσελάκη να προκαλέσει δημοψήφισμα για τις διαγραφές και αν θεωρείτε ότι αυτές οι διαγραφές και οι αποχωρήσεις που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ μας φέρνουν μπροστά σε αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, με το ενδεχόμενο να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που έχει την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι ούτε θεσμικά σωστό, νομίζω, ούτε γενικά σωστό να κάνουμε το οποιοδήποτε σχόλιο για τις εσωτερικές εξελίξεις σε ένα οποιοδήποτε άλλο κόμμα και, συγκεκριμένα, στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Οπότε δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο, ούτε μπορώ να έχω άποψη εγώ για τα εσωτερικά, για τους κανονισμούς λειτουργίας, για το καταστατικό ενός άλλου κόμματος και να κάνω και σχετικές αναλύσεις. Μπορώ να σας πω ότι η Ν.Δ. έχει δώσει πολλές φορές διαπιστευτήρια για τις δικές της διαδικασίες, εσωκομματικές διαδικασίες, τις ανοιχτές διαδικασίες, οι οποίες τηρούνται κάθε φορά. Τα των υπολοίπων κομμάτων είναι θέματα των υπολοίπων κομμάτων, ούτε νομίζω ότι έχει νόημα αυτή τη στιγμή να κάνουμε κάποια εκτίμηση, είτε πρόβλεψη, για το πώς αυτό θα έχει στη συνέχεια οποιαδήποτε επίδραση σε μετρήσεις ή δημοσκοπήσεις. Εμείς έχουμε πάρα πολύ σοβαρή δουλειά να κάνουμε καθημερινά, να αντιμετωπίσουμε πολλά εισαγόμενα προβλήματα που προκύπτουν, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Π. ΜΙΧΟΣ: Καλημέρα κ. Εκπρόσωπε. Καλή εβδομάδα. Αυτή την ώρα συζητούνται τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στην Άγκυρα. Μερίδα του τουρκικού Τύπου και για να είμαι πιο συγκεκριμένος, η «Χουριέτ» έγραψε ότι στα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνονται και η NAVTEX. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: α) Είναι αυτό ακριβές; Και β) Επειδή αυτή δεν είναι η ατζέντα της ελληνικής πλευράς, διαβλέπετε μία συνειδητή υποβάθμιση, έναν τορπιλισμό της ελληνοτουρκικής επαναπροσέγγισης από την Άγκυρα; Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το διαψεύδω κατηγορηματικά ότι είναι οτιδήποτε τέτοιο που αναφέρετε στην εν λόγω εφημερίδα μέσα, στις εν λόγω συζητήσεις. Είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως έχουν περιγραφεί σε κατάλογο από το 2010 και συζητούνται από τις δύο αντιπροσωπείες και δεν υφίσταται τίποτα από αυτά, τα οποία αναφέρονται σε αυτό το δημοσίευμα. Θέλω να γίνει σαφές.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι παράνομο να υψώνει κάποιος την παλαιστινιακή σημαία στη χώρα; Γιατί είχαμε πάρα πολλές καταγγελίες για προσαγωγές για αυτό τον λόγο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ερώτηση αυτή που κάνετε, γενικά αν είναι παράνομο κάποιος να υψώνει μία σημαία, προφανώς και η απάντηση που δίνω είναι αυτονόητη. Έτσι; Και, κυρίως, βέβαια, αυτό έχει να κάνει με το ότι έχει αποδειχθεί σε αυτή τη χώρα και έχει νομίζω αντέξει και πάρα πολλά χρόνια, γιατί έχουμε μία πολύ ισχυρή Δημοκρατία, που η ελευθερία έκφρασης είναι κατοχυρωμένη και έχουμε όλοι καθήκον, συνεχώς, να τη διαφυλάττουμε. Από εκεί και πέρα, αν αναφέρεστε σε κάποιες συλλήψεις, επαναλαμβάνω κάτι που έχω απαντήσει και σε προηγούμενη ενημέρωση ότι χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενο του κάθε φακέλου δικογραφίας σε κάθε σύλληψη ή προσαγωγή, δεν μπορούμε αποσπασματικά να κάνουμε ένα σχόλιο. Ούτε είναι δική μας δουλειά, ούτε να δικαιολογήσουμε, ούτε να κατηγορήσουμε την οποιαδήποτε επιχειρησιακή ενέργεια. Ακολουθείται μία διαδικασία. Δεν ξέρω τις επιμέρους πτυχές της κάθε υπόθεσης, της κάθε υπό εξέταση προσαγωγής ή σύλληψης, οπότε δεν θα ήταν δόκιμο, ούτε σωστό και από τη δική μου την πλευρά, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά και λόγω του ότι δεν έχουμε τις λεπτομέρειες της κάθε περίπτωσης, να προβούμε σε κάποιο σχόλιο.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμπληρωματικά, στο ερώτημα της συναδέλφου, έχουμε εικόνα για την προσαγωγή του Παλαιστινίου, που είχε γίνει πριν από σχεδόν δέκα μέρες και, τελικά, αφέθηκε ελεύθερος κ.λπ.;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποιο νεότερο. Η ενημέρωση, πρώτα, ήταν ότι είχε γίνει μια προσαγωγή. Ακολουθήθηκε μια διαδικασία. Αφέθηκε ελεύθερος. Δεν έχω κάτι νεότερο από αυτό από την Αστυνομία. Αν έχουμε κάτι νεότερο ή αν προκύψει κάτι, αλλά δεν ξέρω αν έχει προκύψει κάτι περισσότερο, που δεν έχουμε και κάποια νεότερη ενημέρωση. Αφέθηκε ελεύθερος, ακολουθήθηκε η διαδικασία. Αυτά.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι έχει συμβεί στην περίπτωση του θανάτου τού Ρομά το Σαββατοκύριακο; Είναι ένα επεισόδιο ακόμα που προβληματίζει παρόμοιο με άλλα προηγούμενα; Αν μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα τι συμβαίνει και τι συμβαίνει και Υπηρεσιακά, αν γίνονται κάποιες έρευνες και επίσης, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε σε αυτό που ζητούν οργανώσεις και πολίτες και κινήματα, δηλαδή μ’ έναν τρόπο να μπει ένα όριο, τουλάχιστον στις όποιες υπόνοιες ρατσιστικής βίας από μέρος των Σωμάτων Ασφαλείας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, από την πρώτη στιγμή ο αρμόδιος υπουργός, ο κύριος Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να προβώ σε κάποιον σχολιασμό, γιατί είναι μία εν εξελίξει υπό διερεύνηση υπόθεση από τη Δικαιοσύνη. Προφανώς, λοιπόν, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από τη Δικαιοσύνη, για να φανεί τι συνέβη στην πραγματικότητα, για ν’ ακουστούν όλες οι πλευρές και τι τελικά συνέβη, για να υπάρχει αυτή η κατάληξη, υπάρχουν εκατέρωθεν ισχυρισμοί, δεν μπορούμε εμείς να πάρουμε αυτήν τη στιγμή θέση, ούτε θα έπρεπε να πάρουμε και ειδικά πολύ περισσότερο, όταν η υπόθεση είναι εν εξελίξει. Νομίζω ότι όχι μόνο στην οποιαδήποτε διαδικασία των οργάνων του Κράτους, αλλά γενικά είναι καθήκον όλων να μην υπάρχει οποιοδήποτε ψήγμα ρατσισμού. Ο ρατσισμός είναι ένα από τα πιο ποταπά κίνητρα και συναισθήματα και πολλώ δε μάλλον, όταν κάποιος ασκεί ένα τόσο σημαντικό λειτούργημα, να προστατέψει δηλαδή όλους τους υπόλοιπους πολίτες από την οποιαδήποτε τέλεση παράνομων πράξεων, προφανώς δεν πρέπει να αφορμάται από τέτοια κίνητρα ή να διαχωρίζει τον ερευνώμενο ή τον οποιονδήποτε πολίτη με βάση την καταγωγή του ή οτιδήποτε άλλο, δεν το συζητάμε αυτό. Γίνονται συνεχείς τέτοιες ενημερώσεις και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των αστυνομικών, δεν θεωρώ και αποδεδειγμένα, το πιστεύω βαθιά αυτό, ότι τέτοιες συμπεριφορές ―και δεν αναφέρομαι στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί ακόμα δεν έχουμε κάποιο πόρισμα να δούμε τι ακριβώς συνέβη― αλλά, νομίζω, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών, των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν έχουν επιδείξει τέτοια συμπεριφορά, δεν έχουν τέτοια κίνητρα, ίσα ίσα αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους πολίτες. Όταν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, όπως οπουδήποτε, σε οποιονδήποτε επιμέρους κλάδο, οποιοδήποτε επιμέρους Σώμα Ασφαλείας, προφανώς πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα, με βάση το τι προβλέπεται, με τις κυρώσεις που προβλέπονται, προφανώς και ν’ απομονώνονται. Δεν έχουν κανένα χώρο ούτε στην Αστυνομία, ούτε οπουδήποτε, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια γενίκευση, πρέπει να πέφτουμε επάνω, όταν υπάρχει κάτι τέτοιο και αυτοί οι οποίοι οφείλουν να το ερευνήσουν, να το ερευνούν και να προχωρούν γρήγορα τις διαδικασίες αυτές, για να έχουμε, εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο, και τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι για την ατζέντα των επαφών του Πρωθυπουργού στη Γερμανία. Υπάρχει μία συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Η Γερμανία φέρεται να ανήκει στις χώρες μέλη, οι οποίες επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα και αρκετά στενά όρια στις πολιτικές που ακολουθούνται, με έμφαση στη μείωση του ελλείμματος και κυρίως του χρέους. Η συζήτηση αυτή βρίσκεται εν εξελίξει και μάλιστα έχει εκφραστεί και δυσφορία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το γεγονός ότι μοιάζει να μην μπορεί να ολοκληρωθεί ως τέλος της χρονιάς, γεγονός το οποίο θα υποχρεώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να ακολουθήσουν πολιτικές με βάση τα ισχύοντα. Ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να θέσει στον Γερμανό Καγκελάριο το ζήτημα αυτό, δηλαδή της αναθεώρησης της δημοσιονομικής πολιτικής, του Συμφώνου Σταθερότητας να το πούμε πιο συμπυκνωμένα; Και να περιγράψει και τις θέσεις της Ελλάδας, σχετικά με το πώς θα πρέπει να είναι αυτή η πολιτική;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως σας είπα και στην αρχική μου εισήγηση, ένα από τα θέματα και των διμερών συναντήσεων του Πρωθυπουργού και όλων των υπόλοιπων διευρυμένων συσκέψεων και με τον Καγκελάριο της Γερμανίας και τους υπόλοιπους οι οποίοι θα είναι στις διμερείς συσκέψεις, είναι και το ζήτημα της οικονομίας και της οικονομικής πολιτικής και οι θέσεις της Ελλάδας είναι εκπεφρασμένες και από τον Πρωθυπουργό και από τους αρμόδιους υπουργούς και ξεκάθαρες και νομίζω ότι είναι και οι σωστές θέσεις που η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι είναι οι ορθές θέσεις και νομίζω ότι και οι επιτυχίες της χώρας μας, μετά από πολύ δύσκολα χρόνια που περάσαμε όλοι και κυρίως οι πολίτες, μιας παρατεταμένης κρίσης. Η χώρα μας θεωρεί ότι συνολικά πρέπει να αναθεωρηθεί λίγο ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις φυσικών καταστροφών, η διαχείριση του μεταναστευτικού και ως προς το συγκεκριμένο που ρωτήσατε, νομίζω επίκεινται οι σχετικές αποφάσεις, οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και διατυπωμένες και να σας πω και ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία και αυξάνει το ΑΕΠ της χώρας και μειώνει ―πρώτοι στον κόσμο το καταφέραμε αυτό― ως πρώτη χώρα δηλαδή, που με τη μεγαλύτερη μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ, αποδεικνύει ότι η πολιτική αυτή αποδίδει. Και στήριξη της κοινωνίας: η χώρα μας είχε δώσει τα περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον εισαγόμενο πληθωρισμό, συναρτήσει του ΑΕΠ της, προχώρησε πρώτη σε άμεσα μέτρα αποκατάστασης ή στήριξης των πολιτών, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων για τις περιπτώσεις της πανδημίας, πάνω από 40 δισεκατομμύρια, πάνω από 13 δισεκατομμύρια για το ρεύμα και όλα αυτά τα έδωσε, καταφέρνοντας να μην ξεφύγει, αντιθέτως να μειώσει το χρέος της, ως προς το ΑΕΠ. Δεν μπορώ να μπω σε επιμέρους συζητήσεις, ούτε μπορώ να προβλέψω ακριβώς το αντικείμενο των συναντήσεων, είναι καλό να περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις και των δύο πλευρών, προφανώς και της ελληνικής πλευράς και θα είμαστε εδώ για να το σχολιάσουμε.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Να σας ρωτήσω, αντιγράφει ο Πρωθυπουργός τον κ. Κασσελάκη; Και αναφέρομαι στην ανάρτηση που έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σούπερ μάρκετ στην Κερατέα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι χρειάζεται λίγο περισσότερη σοβαρότητα, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε τόσο σημαντικά θέματα, ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα που απασχολεί και την ελληνική κοινωνία, αλλά και πολίτες πολλών άλλων χωρών, που είναι η εισαγόμενη ακρίβεια. Και γενικά νομίζω χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα. Και αν κάτι μας έδειξαν τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι με τσιτάτα, με συνθήματα και με μια τέτοια λαϊκίστικη, παλιακή λογική, δηλαδή από άλλη εποχή, δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα. Το αν ο Πρωθυπουργός είναι δίπλα στους πολίτες, το αν ασχολείται με τα προβλήματά τους, το αποδεικνύουν οι πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, η συνέπεια λόγων και έργων, το γεγονός ότι αυτά που έλεγε προεκλογικά τα εφαρμόζει μετεκλογικά και εν προκειμένω και στην οικονομία. Όλα τα μέτρα στήριξης που παρά τις πολλές δυσκολίες έχουν κρατήσει όρθια την ελληνική οικονομία και μειώνουν τις συνέπειες των κρίσεων αυτών, οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, οι πάνω από 50 μειώσεις φορολογικών συντελεστών την προηγούμενη τετραετία, και όλα τα μέτρα τα οικονομικά τα οποία ψηφίστηκαν τώρα. Τα έκτακτα μέτρα τα οποία δόθηκαν για να στηριχτούν ειδικά οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Αυτά νομίζω είναι καλύτερα και πιο χρήσιμα για την κοινωνία, παρά συνεχείς αναρτήσεις, βίντεο, τουίτς χωρίς καμία ουσία. Νομίζω ότι δεν έχει να κερδίσει τίποτα κανένας πολιτικός και εν προκειμένω ο αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ειδικά όταν είναι νέος να πολιτεύεται με έναν τόσο παλιό τρόπο.

Π. ΜΙΧΟΣ: Ο κυριακάτικος Τύπος έβριθε δημοσιευμάτων, αναλύσεων και απόψεων για τη φορολογική μεταρρύθμιση, το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η Κυβέρνηση. Κάποιοι μάλιστα υπενθύμισαν τα αντικειμενικά κριτήρια του κ. Παπαδόπουλου, του Υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Θέλω να σας ρωτήσω προβλέπονται προσαρμογές, το έχει αφήσει ανοιχτό και ο κ. Θεοχάρης, στο νομοσχέδιο; Ένα οριζόντιο μέτρο δεν δημιουργεί αδικίες; Θέλω να πω είναι φιλελεύθερη πολιτική ένα οριζόντιο μέτρο; Και αυτό ανησυχεί την Κυβέρνηση ότι θα έχει εκλογικό πολιτικό κόστος, γιατί οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση το τι ψήφισαν ή τι φαίνεται ότι ψήφισαν από τις αναλύσεις τις δημοσκοπικές οι επιμέρους επαγγελματικές κατηγορίες. Και νομίζω ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική οδηγεί σε σταδιακή αύξηση των εισοδημάτων για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Και αλίμονο αν υπήρχε Κυβέρνηση που να νομοθετούσε με βάση τέτοια κριτήρια. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι – εδώ το έχουμε πει πάρα πολλές φορές – για μας η δημόσια διαβούλευση έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία, πολύ μεγάλη σημασία. Σεβόμαστε τις διαδικασίες, σεβόμαστε όσα προβλέπονται από τη στιγμή που εισάγεται μια πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Θα ακούσουμε τις απόψεις, τις προτάσεις, τις επιμέρους παρατηρήσεις και των υπόλοιπων κομμάτων και των επιστημονικών φορέων και των πολιτών. Δεν θα παρεκκλίνουμε από την κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Όμως, θα εξετάσουμε σημειακές παρεμβάσεις, όπως έχουμε κάνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις προς ψήφιση νομοσχεδίων. Το τρίτο που θέλω να πω: Θα επαναλάβω ότι δεν υπάρχει καμία ούτε διάθεση εκδικητικότητας, συμψηφισμού, στοχοποίησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Σέβομαι και τιμώ και συνολικά η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως και όλους τους πολίτες και τους εργαζόμενους στη χώρα μας. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας που γνωρίζω πολύ καλά και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι μια συνολική φορολογική παρέμβαση με στόχο την περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Έχουμε μειώσει κατά πολύ το κενό ΦΠΑ, απ’ ό,τι συνέβαινε το 2019. Όμως, έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα. Η παρέμβαση αυτή έχει πάρα πολλά σημεία, ένα εκ των οποίων είναι και μια δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία γίνεται γιατί; Γιατί υπάρχει μια πραγματικότητα. Το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το 71% είναι φοροφυγάδες, σε καμία περίπτωση ή το υπόλοιπο 29% δεν είναι. Δεν χρειάζεται να τσουβαλιάσουμε ούτε τη μία ούτε την άλλη περίπτωση. Όμως, σίγουρα χρειαζόταν μία παρέμβαση. Αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία της παρέμβασης και πάνω σε αυτή θα ακολουθήσει και η συζήτηση και θα καταλήξουμε στην ψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου. Όμως, όλο το πλέγμα των παρεμβάσεων, που συνολικά είναι για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για τον τρόπο μεταβίβασης ακινήτων, για την αυστηροποίηση των προστίμων για χρήση μετρητών, για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, για την παρέμβαση που γίνεται για τα Airbnb. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις στοχεύουν στο να εισπράξει το Κράτος από μια παράνομη δραστηριότητα που είναι η φοροδιαφυγή και μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν χρειάζεται να βάζουμε ταμπέλες αν φοροδιαφεύγουν μόνο η Α, η Β, ή οποιαδήποτε επαγγελματική κατηγορία. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων για να γίνουν ακόμα περισσότερες σημαντικές παρεμβάσεις για την Παιδεία, για την Υγεία, συνολικά για την κοινωνία. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Και το ξαναλέω μακριά από μας οποιαδήποτε στοχοποίηση μιας επαγγελματικής ομάδας, οποιοδήποτε τσουβάλιασμα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το DOCUMENTO της Κυριακής αποκάλυψε δύο σοβαρά προβληματικές περιπτώσεις που αφορούν τον Τύπο, στενού ενδιαφέροντος του Μεγάρου Μαξίμου. Μία ενός καταγγελλόμενου εκβιασμού επιχειρηματία από εκδότη της επιρροής της Κυβέρνησης και μία ενός μιντιάρχη του στενού οικογενειακού κύκλου του Πρωθυπουργού, που επιδοτήθηκε από την Κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το πρόγραμμά του παραμένει άφαντο. Έχετε εικόνα; Σας προβληματίζει η κατάσταση στον Τύπο; Θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία γι’ αυτές τις περιπτώσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν τις γνωρίζω τις περιπτώσεις αυτές, ούτε γνωρίζω αν και εφόσον ισχύει αυτό το οποίο αναφέρεται στο δημοσίευμα. Εφόσον υπάρχει μια παράνομη συμπεριφορά, όχι μόνο για έναν εκδότη, αλλά για οποιονδήποτε πολίτη και εφόσον ισχύει αυτό το οποίο λέει το δημοσίευμα, επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη και αν αποδειχτεί κάτι θα έχουμε και την προβλεπόμενη διαδικασία και όλα όσα προβλέπονται, τέλος πάντων, συνολικά για μια τέτοια περίπτωση. Οπότε, δεν νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα, ούτε μπορούσα να κάνω κάποιο σχόλιο για κάτι που δεν γνωρίζω. Οπότε, δεν έχω κάτι να πω περισσότερο, δεν γνωρίζω κάτι.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Θέλω να σας ρωτήσω με αφορμή πάλι δημοσιεύματα, εάν οδηγούμαστε σε αύξηση ορίου συνταξιοδότησης και αν καταργείται και το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν καταργείται το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά. Κατηγορηματικά το λέμε αυτό. Δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση, ούτε καμιά τέτοια συζήτηση. Επίσης, δεν έχουμε καμία περίπτωση και μάλιστα το έκανε σαφές ο Υφυπουργός, κ. Τσακλόγλου, αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. Και δεν είπε αυτό ο κ. Τσακλόγλου. Αλλά πριν και πάνω απ’ όλα, να το κάνουμε και πάλι σαφές: Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων ή οποιασδήποτε αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. Έγινε μια γενικότερη συζήτηση από τον Υφυπουργό, όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες. Και σε αυτό το οποίο αναφέρθηκε θα είναι μια συζήτηση που γίνεται όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, ανά τρία χρόνια μέχρι το 2027, χωρίς να προαναγγέλλει το οτιδήποτε ο Υφυπουργός. Και μάλιστα έγινε και σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνει το 2027 δεν θα έχει τη λογική που είδαμε σε κάποια δημοσιεύματα κάποιων απότομων αλλαγών, όπως, τέλος πάντων, περιγράφηκε. Αλλά για να κρατήσουμε το σημαντικό και στα δύο που με ρωτήσατε, ούτε κατάργηση του ισοδύναμου υφίσταται ούτε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι δικηγόροι, πάντως, έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις, αποχή. Υπάρχει μία συζήτηση για δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο των κλάδων των ελεύθερων επαγγελματιών απέναντι στην Κυβέρνηση. Δεν σας προβληματίζει αυτό; Και ποιες αλλαγές συγκεκριμένα θα μπορούσατε να κάνετε στο νομοσχέδιο; Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εξαιρεθούν από το τεκμαρτό και οι άνω των 65;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να μπω σε διαδικασία τέτοιας συζήτησης, γιατί, κατ’ αρχάς, είναι μια συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της διαβούλευσης, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να έχει και τη σχετική δικαιοδοσία, να ακούσει, να συζητήσει και να κοιτάξει ενδεχόμενες σημειακές παρεμβάσεις. Αυτό που θέλουμε να γίνει μέσα από τη διαβούλευση, στο σκέλος που αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες και την παρέμβαση αυτή, γιατί είναι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά – δεν μπορούμε τώρα να μπούμε σε διαδικασία επιμέρους συζήτησης- ενώ είναι κάτω από αυτό το όριο, δεν υπήρχε τρόπος να μην ήταν κάτω από το όριο, να γίνει μια συζήτηση σημειακών παρεμβάσεων, για να τεθούν κάποια κριτήρια, σε αυτό που λέμε, στο πλαίσιο του μαχητού. Ούτως ή άλλως, εδώ ήμασταν σαφείς από την πρώτη στιγμή, είδαμε ότι το τεκμήριο είναι μαχητό και προφανώς συζητούνται όλες αυτές οι παρεμβάσεις σε αυτή ακριβώς τη λογική. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είπαμε εμείς. Περιγράψαμε την κεντρική φιλοσοφία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, της συγκεκριμένης παρέμβασης και τώρα είναι η στιγμή να ακούσουμε και τις προτάσεις και των φορέων και των επιστημονικών συλλόγων. Και επειδή αναφερθήκατε στις κινητοποιήσεις, εμείς ακούμε συνολικά την κοινωνία και ακούμε τα Επιμελητήρια, τους φορείς και το έχουμε αποδείξει αυτό. Και με πολύ μεγάλο σεβασμό θα ακούσουμε τις προτάσεις τους, τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις τις οποίες θα έχουν. Όταν μια συζήτηση γίνεται μακριά από κραυγές και μηδενισμούς και fake news, τότε έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες. Και να είστε σίγουροι ότι εμείς θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα σοβαρά συμπεράσματα και τις σοβαρές αντιπροτάσεις. Ούτως ή άλλως, έχουμε δώσει, νομίζω, διαπιστευτήρια συνολικά στους ελεύθερους επαγγελματίες, έχοντας μειώσει πολλούς και σημαντικούς φορολογικούς συντελεστές για το σύνολο των πολιτών, όντας η Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει αυξήσει ή δεν έχει επιβάλει κανέναν φόρο, μετά από τέσσερα και παραπάνω χρόνια διακυβέρνησης και σε πολύ δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων, για δύο συνεχόμενα έτη ο μέσος όρος του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών να έχει αυξηθεί. Αυτά είναι δεδομένα, πάνω στα οποία όλοι μας πρέπει να χτίσουμε, ούτως ώστε να οδηγηθούμε σε περαιτέρω αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, που είναι, και στο τέλος της ημέρας, το ζητούμενο της Κυβέρνησης.

Δ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να σας πάω και πάλι λίγο στα διεθνή οικονομικά. Μετά το τέλος του κάθε Ecofin, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θέτει ζήτημα για τις αμυντικές δαπάνες, λόγω και της ιδιαιτερότητας των σχέσεων της με την Τουρκία. Υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι αυτό το αίτημα της Ελλάδας, σχετικά με το πώς θα προσμετρώνται οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμα και στο χρέος, υπάρχει κάποιο στοιχείο ότι υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη; Και σας ρωτάω διότι είναι ένα αίτημα, το οποίο εγώ το θυμάμαι ακόμα να το θέτει όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών ο κ. Χριστοδουλάκης.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποια εξειδικευμένη, των τελευταίων ημερών εννοώ, νεότερη ενημέρωση. Εφόσον έχουμε κάτι, θα ενημερωθείτε είτε από εμάς είτε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Π. ΜΙΧΟΣ: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα βγει σχετική ανακοίνωση σύντομα από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ευχαριστώ πολύ.