Συνέντευξη Τύπου Υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη, Γ.Γ. Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή Σ. Αναγνωστόπουλου και Διοικητή ΕΑΔ Α. Μπίνη
ΑΘ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Καλημέρα σας. Βρισκόμαστε εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας Covid – 19 και δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο 74% εμβολιασμένου κόσμου στον ενήλικο πληθυσμό και στο 64% στον γενικό πληθυσμό, είναι σταθερή η θέση της Κυβέρνησης και η συμφωνία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός με τους πολίτες, ότι η οικονομία μας και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν.
Στο πλαίσιο αυτό και σε αυτή τη φιλοσοφία που είπαμε από την πρώτη στιγμή, έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες, προκειμένου να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να εντείνουμε τους εμβολιασμούς και παράλληλα να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία δεν θα στοχεύουν σε χαρακτηριστικά περιορισμού της δραστηριότητας στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, αλλά να είναι στοχευμένα, προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.
Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε, σε άνω του 85% των κλινών ΜΕΘ βρίσκονται συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά και στους θανάτους.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε μία πίεση, δεδομένου ότι η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα λειτουργούν. Δηλαδή υπάρχουν πιέσεις που υπήρχαν πάντοτε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και παράλληλα υπάρχει και η πανδημία της Covid – 19, που εντείνει ακόμα περισσότερο αυτήν την πίεση, ειδικά σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη, επομένως είναι πολύ περισσότερες και οι νοσηλείες και ειδικά οι βαριές νοσηλείες.
Σε όλο αυτό το πλαίσιο, αναφορικώς με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επειδή έγιναν και κάποιες αναφορές, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν. Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που μπήκανε στο σύστημα μπήκανε με τις τεχνικές προδιαγραφές, οι οποίες ορίζονται και λειτουργούν απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής πράξης, ενώ παράλληλα υπάρχουν και έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες και τεχνική υποδομή, ώστε όταν χρειαστεί, και για κάποιο διάστημα, να μπορεί να γίνει διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ και να πληρούνται πλήρως οι προϋποθέσεις, ειδικά στις περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η μετακίνηση του ασθενούς που βρίσκεται σε κλίνη.
Άρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, είναι σταθερό, πιέζεται, αλλά παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες. Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς.
Παράλληλα, έχουμε εξασφαλίσει από τον ιδιωτικό τομέα σε συνεργασία μαζί του, το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που διαθέτει και είναι κενές, οι οποίες βρίσκονται στη διαχείριση του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται περιστατικά του δημοσίου και να διακομίζονται.
Στις περιοχές που υπάρχει μεγάλη ένταση- Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία- αυτή τη στιγμή έχουμε άνω των 700 απλών κλινών από τον ιδιωτικό τομέα με το σύνολο του προσωπικού τους, όπου εξυπηρετούνται κατά βάση στο 70% περίπου covid περιστατικά. Αντίστοιχα, υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική, όταν χρειαστούμε, να έχουμε αντίστοιχες κλίνες.
Λόγω της έντασης που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές, υπήρξε μία συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους και καταφέραμε να διασφαλίσουμε προσωπικό από ιδιώτες γιατρούς που μπήκαν στο σύστημα.
Όμως, επειδή οι ανάγκες ήταν περισσότερες, ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης υπηρεσιών από σήμερα, 8:00 η ώρα το πρωί, και αποστέλλονται οι ειδοποιήσεις, οι οποίες αναμένεται, βάσει της προσέλευσης η οποία υπήρξε στο Σύστημα, να είναι κάτω των 100, γύρω στις 80.
Δηλαδή σε μεγάλο βαθμό, στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας, λόγω της συνεργασίας που υπήρξε με τους Ιατρικούς Συλλόγους το τελευταίο διάστημα, υπήρξε προσέλευση εθελοντών γιατρών.
Και προφανέστατα, οποτεδήποτε χρειαστεί, θα επεκταθεί αυτό το μέτρο εάν κριθεί απαραίτητο.
Αναφορικώς με τους εμβολιασμούς: Ήδη από τα προηγούμενα μέτρα φαίνεται ότι υπάρχει μία ένταση στους εμβολιασμούς. Τα προγραμματισμένα ραντεβού αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 900.000, εκ των οποίων οι 137.000 είναι για πρώτη δόση, οι 343.000 για δεύτερη δόση και 420.000 για την τρίτη δόση.
Και ειδικά η τρίτη δόση, η οποία είναι πάρα πολύ απαραίτητη, ειδικά στους πληθυσμούς οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει αυτοί οι πληθυσμοί οι οποίοι βρίσκονται σε μια ηλικιακή ομάδα και κινδυνεύουν πολύ περισσότερο να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Με αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού.
Στο πλαίσιο της αναχαίτισης της πανδημίας, τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται και ανακοινώθηκαν και χθες από τον Πρωθυπουργό, αφορούν μέτρα τα οποία είναι πλέον στοχευμένα και δεν έχουν τη λογική να κλείσουν με οποιονδήποτε τρόπο την κοινωνία και την οικονομία.
Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, υπάρχουν τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι οι χώροι, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι σε όλους- ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω μέτρα πλην της χρήσης μάσκας ή όπου κρίνεται συγκεκριμένες αποστάσεις, που αφορούν τους χώρους οι οποίοι είναι πρώτης ανάγκης όπως είναι τα φαρμακεία, οι χώροι προμήθειας τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ και οι λοιποί χώροι προμήθειας τροφίμων.
Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με χώρους, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστικά μιας ανάγκης και γίνονται μόνο για εμβολιασμένους ή στους ανεμβολίαστους με εργαστηριακό έλεγχο.
Αυτοί οι χώροι αφορούν πρωτίστως το λιανεμπόριο, τους ανοιχτούς χώρους εστίασης, τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους εργασίας, όπου στους χώρους εργασίας περιλαμβάνεται και η εκπαίδευση για τους εκπαιδευτικούς, αναφέρεται στους χώρους λατρείας και γενικότερα σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.
Στους συγκεκριμένους χώρους μάλιστα, στους χώρους εργασίας, θα ακολουθηθεί και κυλιόμενο ωράριο, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση τόσο σε αυτούς τους χώρους όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το κυλιόμενο ωράριο θα ξεκινάει από τις 07:00 μέχρι τις 09:30 και θα προσπαθήσει να είναι σε 5 τμήματα, τα οποία να καλύπτουν ισομερώς τον κόσμο. Παράλληλα θα υπάρξει και για το λιανεμπόριο συγκεκριμένο ωράριο όπως θα αναλυθεί εκτενώς.
Εν συνεχεία, στο τρίτο σκέλος που έχει να κάνει κυρίως με το κομμάτι της διασκέδασης, στους κλειστούς χώρους και στο σύνολο των κλειστών χώρων, η επιλογή της Κυβέρνησης είναι ότι σε αυτούς τους χώρους πλέον η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και αναφερόμαστε πέρα από τους χώρους εστίασης, στα σινεμά, στα θέατρα, στα μουσεία, στα γυμναστήρια και σε άλλες δραστηριότητες που γίνονται σε κλειστούς χώρους. Εκεί η δυνατότητα θα είναι μόνο με το πιστοποιητικό νόσησης ή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Επιπλέον, σε όλους τους ανήλικους, όπως είχε γίνει και στα προηγούμενα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, επειδή ακριβώς υπάρχει πληθυσμός σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, ή η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη και συνήθως συνοδεύονται από ενήλικες γονείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει self–test και όχι εργαστηριακός έλεγχος.
Στο πλαίσιο τώρα ειδικότερα της τρίτης δόσης, που έγινε μία ιδιαίτερη αναφορά εχθές από τον Πρωθυπουργό: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τρίτη δόση είναι απαραίτητη, ειδικώς σε συγκεκριμένες ηλιακές ομάδες, και συνεπώς επιλέγουμε ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση για να λογίζονται ως εμβολιασμένοι σε ένα πλαίσιο 7 μηνών. Δηλαδή μετά το εξάμηνο να υπάρχει και ο χρόνος να μπορεί να κλειστεί αναλόγως το ραντεβού.
Eπομένως, από τις 13/12, πλέον όποιος είναι άνω των 60, προκειμένου να λογίζεται και να έχει τη διαδικασία που αφορά τους πλήρως εμβολιασμένους, όπως περιγράφουμε, θα πρέπει να έχει κάνει και την 3η δόση. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε ως πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια πρωτοβουλία, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- γιατί το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό δεν είναι απόφαση μιας μόνο χώρας, αλλά είναι μια συνολική απόφαση τής Ευρωπαϊκής Ένωσης- το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό να υπολογίζει για το σκέλος που έχει να κάνει με τις μετακινήσεις και την 3η δόση.
Σε όλο αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο, τα μέτρα μας παραμένουν στην κατεύθυνση να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή, παραμένουν στην κατεύθυνση να μην έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως πολλοί λένε, αλλά αντιθέτως, να έχουν προστατευτικό χαρακτήρα, καθώς αφορούν συγκεκριμένες ομάδες που κατά βάση δημιουργούν τις βαριές νοσηλείες και κινδυνεύουν να νοσηλευτούν σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας ή και, δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς τους συμπολίτες μας να καταλήξουν. Παράλληλα, προσπαθούμε να διατηρήσουμε και τη συμφωνία την οποία έχουμε κάνει με την κοινωνία, ότι δεν πρόκειται να ξανακλείσει η χώρα.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας- επειδή γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα το τελευταίο διάστημα- με στοιχεία τα οποία σας έχω αναφέρει, παραμένει σταθερό, πιέζεται. Θα συνεχίσει να πιέζεται. Μιλάμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους Έλληνες πολίτες, ότι είναι και δύσκολες οι καταστάσεις, όμως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και η Κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα που αφορούν και στο κομμάτι της ενίσχυσης του απευθείας και στο κομμάτι της ενίσχυσής του με επικουρικό προσωπικό και στο σκέλος της κάλυψης των κενών, τα οποία δημιουργήθηκαν και στο σκέλος της συνεργασίας με τις ιδιωτικές Κλινικές που μας έχουν δώσει το σύνολο των δυνάμεων, το οποίο έχουμε ζητήσει, σε κλίνες ΜΕΘ, αλλά και σε απλές κλίνες, καθώς επίσης και με τη συνεργασία των ιδιωτών ιατρών, θα μπορέσει να ανταποκριθεί.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο λόγος στον κύριο Αναγνωστόπουλο.
Σ.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.
Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες γνωρίζετε, όπως έχει ήδη γίνει σαφές σε όλους τους τόνους από την Κυβέρνηση, ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην αγορά και στις δραστηριότητες μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας, έχουν ως μοναδικό σκοπό την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Της υγείας του καθενός από εμάς, των αγαπημένων μας προσώπων, αλλά και των συνανθρώπων μας στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διασποράς της πανδημίας, να επηρεάσουν στον μικρότερο δυνατό βαθμό την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, τις ζωές μας, αλλά και την ελευθερία κίνησης των καταναλωτών.
Στη συνέχεια, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια από τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτερά, μερικά από τα οποία ισχύουν και σήμερα, οπότε η τροποποίηση δεν είναι πολύ μεγάλη σε κάποιους από αυτούς τους χώρους.
Ήδη στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, δυνατότητα πρόσβασης έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι εντός των τελευταίων 6 μηνών νοσήσαντες από τη νόσο Covid-19 ενήλικες συμπολίτες μας.
Στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, δυνατότητα πρόσβασης έχουν επίσης και οι ενήλικοι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο, 72/48 ώρες αντίστοιχα πριν την παρουσία τους στο κατάστημα.
Στα κέντρα διασκέδασης, ωστόσο, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια, στα γήπεδα, δυνατότητα πρόσβασης και δια ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες από τη νόσο Covid ενήλικοι συμπολίτες μας.
Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας δεν έχουν δυνατότητα φυσικής παρουσίας στους προαναφερθέντες χώρους, προκειμένου για την προστασία πρωτίστως της δικής τους υγείας.
Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στα κομμωτήρια, τους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και τους συναφείς χώρους δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι, οι νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι συμπολίτες μας που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο.
Στο συγκεκριμένο κανόνα, άρα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση εδώ, δεν εντάσσονται τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων, όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες, όπου η πρόσβαση των καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς κανέναν άλλον έλεγχο.
Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τ.μ.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η πρόσβαση των καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο στα φαρμακεία.
Τα παιδιά από 4 έως 17 ετών έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους αυτούς τους προαναφερθέντες χώρους μόνο με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self–test, 24 ώρες πριν από την παρουσία τους στο χώρο.
Επίσης, πολύ σημαντικό μέτρο που ξεκινάει από τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που εξυπηρετούν κυρίως τα αστικά κέντρα και σε συνάρτηση με το κυλιόμενο ωράριο που θα εφαρμοστεί στον ιδιωτικό τομέα και στο δημόσιο τομέα, τροποποιείται το ωράριο των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα.
Ειδικότερα, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου θα είναι ανοιχτά κάθε ημέρα από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ τις καθημερινές. Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζομένων πολιτών, που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.
Επιπρόσθετα επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας, έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.
Επίσης, στους χώρους που η πρόσβαση των καταναλωτών είναι ελεγχόμενη μέσω των μέτρων ανάσχεσης διασποράς της νόσου, θα πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Ακτοφυλακή, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Υπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είτε είναι επιχειρήσεις, είτε είναι καταναλωτές είναι υψηλά, ακριβώς επειδή το διακύβευμα της προστασίας της ζωής και της Δημόσιας Υγείας είναι ακόμα υψηλότερο.
Ο έλεγχος των καταναλωτών στους χώρους που υπάρχουν περιορισμοί είναι στην ευθύνη και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.
Οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο για εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων, υποχρεούνται να ελέγχουν: το επιδεικνυόμενο από τον εκάστοτε πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού των πελατών τους και το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας, δηλαδή ένα χαρτί το οποίο να αποδεικνύει, που να έχει και τη φωτογραφία του φέροντος, προκειμένου να μπορεί να ταυτοποιηθεί ότι ο φέρων το πιστοποιητικό είναι και αυτός που νόμιμα το φέρει. Είναι δηλαδή το πρόσωπο πραγματικά στο οποίο έχει εκδοθεί το πιστοποιητικό.
Ο έλεγχος αυτός θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη, το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από αυτόν μέσω της ειδικής εφαρμογής “covidfree.gr”.
Ειδικά, όμως, για τις περιπτώσεις των πολιτών τρίτων χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί μπορεί να γίνει ο έλεγχος χωρίς την εφαρμογή “covidfree.gr” διότι σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να το αναγνώσει, αλλά ταυτόχρονα με έγγραφο ταυτοπροσωπίας και συνήθως το διαβατήριο του φέροντος το πιστοποιητικό.
Τέλος, θα ήθελα να υπογραμμίσω, κλείνοντας, ότι πιο σημαντική από κάθε έλεγχο και κάθε μέτρο περιορισμού της πανδημίας είναι η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς απέναντι στη χώρα μας, στους συνανθρώπους μας, στους αγαπημένους μας και στον ίδιο μας τον εαυτό.
Πρέπει να εμβολιαζόμαστε, να εμβολιαστούμε, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, προκειμένου να κερδίσουμε την ελευθερία μας. Σας ευχαριστώ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος στον κύριο Μπίνη.
Α. ΜΠΙΝΗΣ: Καλημέρα και από εμένα. Είναι μία ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας κάποια πολύ συγκεκριμένα στατιστικά από τους ελέγχους που έχουν γίνει από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου από το σύνολο των φορέων επιβολής του Νόμου και Επιθεώρησης με αντικείμενο τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας.
Ειδικότερα, σε αυτούς τους 2,5 μήνες έχουν διενεργηθεί 9 εκατομμύρια έλεγχοι, οι οποίοι αφορούν τόσο φυσικά πρόσωπα, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιους φορείς, μονάδες φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων, προνοιακές δομές, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία και άλλες οικονομικές οντότητες όπως υπεραγορές και τα λοιπά.
Έχουμε 24.000 παραβάσεις, περίπου 8 εκατομμύρια σύνολο προστίμων και έχει επιβληθεί η κύρωση της αναστολής λειτουργίας σε 601 επιχειρήσεις.
Δεύτερη διαφάνεια παρακαλώ. Εδώ βλέπετε ένα «σπάσιμο» των ελέγχων ανά μήνα Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο που είναι η περίοδος που ετέθησαν σε ισχύ τα νέα μέτρα.
Ήδη, βλέπετε ότι οι παραβάσεις αυτό το 15νθήμερο έχουν φτάσει τις 6.000 σε αριθμό που είναι περίπου το 80% του συνολικού αριθμού του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου και δείχνει την ένταση των ελέγχων, ενώ και τα πρόστιμα είναι στα 2.142.000 και έχουμε 128 αναστολές.
Επόμενη διαφάνεια: Εδώ βλέπετε διαγραμματικά πώς πάμε από Σεπτέμβριο που επιστρέψαμε από τις διακοπές και πώς τώρα, μπαίνοντας στο Νοέμβριο, με τα νέα μέτρα εντείνουμε και τη συνεργασία μεταξύ των φορέων- με ραχοκοκαλιά των ελέγχων που σηκώνουν το βάρος- την Ελληνική Αστυνομία και όλους τους υπόλοιπους φορείς.
Επόμενη διαφάνεια: Εδώ βλέπετε το πλήθος των παραβάσεων σε συνάρτηση με το ύψος των προστίμων. Οι παραβάσεις αφορούν τόσο κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας, μη επίδειξης πιστοποιητικού Covid, εμβολιασμού ή νόσησης και τις επιβολές κυρώσεων σε καταστήματα, οι οποίες υπενθυμίζουμε ότι από την πρώτη παράβαση, αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ.
Για αυτό παρακαλούμε όλους τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παράλληλα τους ευχαριστούμε για την προσπάθεια που κάνουν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας.
Τελευταία διαφάνεια: εδώ βλέπετε διαγραμματικά την απεικόνιση των αναστολών λειτουργίας από Σεπτέμβριο μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου και αξίζει να επισημάνουμε ότι ενδεικτικά μόνο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αυτούς τους 2,5 μήνες έχει ελέγξει 20.509 πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης με την εφαρμογή covidfree.gr, το ίδιο και οι υπόλοιποι φορείς. Ρίχνουμε πολύ βάρος στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας με την επίδειξη οιουδήποτε πιστοποιητικού και είναι η νούμερο 1 παράβαση που πρέπει αυτή τη στιγμή να αποφύγουμε.
Το επόμενο διάστημα συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι από όλους τους φορείς ελέγχου με τριπλή στόχευση. Πρώτον, να λειτουργήσουμε ως μια πρώτη γραμμή άμυνας για να συνδράμουμε τους επαγγελματίες υγείας που δίνουν τη μάχη εδώ και 20 μήνες.
Δεύτερον, να προστατεύσουμε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι φιλοξενούμενοι σε προνοιακές δομές, σε κλινικές και τρίτον να διασφαλίσουμε τον υγιή ανταγωνισμό.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ. Θα δεχθούμε ερωτήσεις τώρα. Οπότε να ξεκινήσουμε.
Γ. ΣΟΥΛΑΚΗ: Ήθελα να ρωτήσω κύριε Πλεύρη το εξής. Είναι σαφές ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό κινούνται στην κατεύθυνση της αύξησης των εμβολιασμών. Θέλω να ρωτήσω αν έχει τεθεί ένας στόχος συγκεκριμένος για το ποιο είναι το επιθυμητό ποσοστό που θέλουμε να πιάσουμε σαν χώρα για να κάμψουμε την πανδημία. Αν υπάρχει συγκριμένο χρονικό όριο που μπορούμε να πετύχουμε το έλεγχο της πανδημίας, κάνοντας αυτά τα ποσοστά εμβολιασμών και επίσης ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τους θανάτους. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό αν έχετε κάποιες πρώτες ενδείξεις γιατί έχουμε αυξημένα ποσοστά θανάτων στην Ελλάδα. Και επίσης ήθελα να ρωτήσω αν πρόκειται να αλλάξει ο τρόπος καταγραφής από τον ΕΟΔΥ των θανάτων γιατί ξεκίνησε μια συζήτηση εχθές.
Ευχαριστώ πολύ.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Πρώτον, τα μέτρα έχουν τη λογική ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει λιγότερο ο ίδιος, αλλά είναι και λιγότερο κίνδυνος από τον ανεμβολίαστο.
Συνεπώς από τη μια πλευρά είναι η πραγματικότητα σχετικά με το τι πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ποιος κατά βάση έχει βαριές νοσηλείες και άρα πρέπει να υπάρχουν μέτρα περιοριστικά για τους ανεμβολίαστους και είναι και ένα σαφές μήνυμα, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και για να προστατευθεί η κοινωνία αλλά και για να προστατευτούν οι ίδιοι.
Συνεπώς, από εδώ και πέρα και η φιλοσοφία μας θα είναι αυτή, να ακολουθούν αυτά τα μέτρα όσο ποσοστό και να φτάσει. Ήδη δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί το τελευταίο διάστημα από την εφαρμογή των προηγούμενων μέτρων φτάνουν περίπου καθημερινά στους εμβολιασμούς όταν ήμασταν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, που ήμασταν στην κορύφωση.
Και ήδη τα στοιχεία τα οποία σας είπα ότι έχουμε 900.000 ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί δείχνουν πια ότι οι πολίτες και για τα μέτρα, ενδεχομένως και βλέποντας τις πραγματικές συνέπειες και χωρίς να ακούν τους τσαρλατάνους που βγαίνουν και αποτρέπουν από τον εμβολιασμό, καταλαβαίνουν ότι το εμβόλιο τους σώζει.
Δεύτερον, στο σκέλος το οποίο είπατε με τους θανάτους. Διαχρονικά να δούμε τη χώρα, γιατί θα τη δούμε στο σύνολο της πανδημίας, βρίσκεται σε καλή θέση αναφορικώς με τους θανάτους που υπάρχουν.
Η ίδια η υπερβάλλουσα θνητότητα, η οποία αναφέρεται και είναι σε όλα τα διεθνή μέσα, δεν δείχνει ότι έχει αύξηση η χώρα μας περισσότερο από ότι έχουν άλλες χώρες. Αντιθέτως, στην υπερβάλλουσα θνητότητα βρίσκεται σε αρκετά καλά νούμερα.
Χάρηκα που χθές στην ανακοίνωσή του ο κύριος Ξανθός παραδέχτηκε ότι στο ECDC δεν υπάρχει κοινή διαδικασία καταγραφής των θανάτων και αυτό το οποίο είπε ο κύριος Ζαούτης και είναι μια πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας ακολουθεί απαρέγκλιτα τον κανονισμό του ΠΟΥ και στην πραγματικότητα δηλώνει ό,τι θάνατος υπάρχει και με απλή καταγραφή, με απλή καταγραφή Covid σε αντίθεση με μοντέλο που ακολουθούν άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, που οποιοσδήποτε θάνατος, ακόμα και αν έχει διαγνωστεί με Covid μετά την 28η μέρα δεν λογίζεται ως Covid, κανόνα που ακολουθούν πολλές άλλες χώρες και δείχνει ότι αν τον ακολουθούσε η χώρα μας θα δήλωνε 20% λιγότερους θανάτους.
Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο σκέλος της καταγραφής. Εμείς θα ακολουθήσουμε κανονικά τους κανόνες οι οποίοι υπάρχουν και χαίρομαι που η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατάλαβε ότι από τη στιγμή που ακολουθούνται διαφορετικοί κανόνες στην κάθε χώρα, εάν θέλουμε να έχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα θα πρέπει να ακολουθούμε τον ίδιο κανόνα.
Αυτό λοιπόν είπε ο ΕΟΔΥ και λέει και η Ελληνική Κυβέρνηση. Οτι θα πρέπει κάποια στιγμή να έχουμε ένα κοινό αρχείο καταγραφής στον ECDC.
Εμείς θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους αυστηρούς κανόνες, όμως οφείλουμε να επισημάνουμε ότι άμα ακολουθούσαμε τους κανόνες που ακολουθούν άλλες χώρες θα είχαμε, όπως σας είπα, ένα ποσοστό 20% λιγότερη δήλωση θανάτων.
Το γεγονός, όμως, ότι η υπερβάλλουσα θνητότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα δείχνει ακριβώς ότι εμείς τηρούμε τους κανόνες απαρέγκλιτα και πολλοί θάνατοι οι οποίοι μπορεί να είχανε επέλθει για άλλους λόγους, λογίζονται ως covid.
Η καταγραφή, λοιπόν, ουδέποτε είπαμε ότι θα αλλάξει αλλά να γνωρίζουμε την πραγματικότητα όπως και ο ίδιος ο κύριος Ξανθός αποτυπώνει στην απάντηση την οποία έκανε, ότι το ECDC έχει διαφορετικούς τρόπους καταγραφής ανά χώρα.
Ε. ΦΟΥΣΕΚΗ: Καλημέρα. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω με βάση τα στοιχεία που δίνουν επιστήμονες αλλά και οι ήρωες αυτής της πανδημίας, που οι γιατροί μέσα στα νοσοκομεία, οι οποίοι εδώ και πάρα πολύ καιρό ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα έχουν «γονατίσει», να το πούμε έτσι, σας καταλογίζουν, όχι κατηγορούν, ότι έχετε καθυστερήσει να λάβετε μέτρα.
Μάλιστα χαρακτηρίζουν αυτά τα μέτρα «άτολμα». Ίσως θα έπρεπε να είναι και πιο νωρίς αλλά και πιο δυναμικά για να πάμε λίγο παρακάτω, λέγοντας ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας και ότι ακολουθούμε πλέον τον ιό. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, είχαμε προετοιμαστεί για ένα κακό σενάριο, για ένα σενάριο «έκρηξης» της πανδημίας; Όχι να το γνωρίζουμε ακριβώς, αλλά τουλάχιστον να έχουμε προετοιμαστεί και να μην φαίνεται πλέον ότι ακολουθούμε από πίσω τον ιό. Γιατί αυτά τα μέτρα που πήραμε σήμερα πότε θα αποδώσουν; Πότε μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε μία καλή εικόνα πλέον; Ευχαριστώ πολύ.
Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Δεν ακολουθούμε τον ιό. Παίρνουμε μέτρα και αναλόγως με την πανδημία, όπως κινείται. Προφανώς όταν και η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση θα λαμβάνονται περισσότερα μέτρα, όταν η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση θα μειώνονται τα μέτρα. Αυτό ακολουθήθηκε σε όλα τα κύματα.
Αντιθέτως, τώρα έχουμε μία σαφή στρατηγική που έχει να κάνει ότι δεν κλείνει η κοινωνία, δεν κλείνει η οικονομία. Ενισχύεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σας είπα τους τρόπους με τους οποίους έχει ενισχυθεί. Και παράλληλα αυτή τη στιγμή σε όλη αυτή τη διάρκεια τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται έχουν μία και συγκεκριμένη φιλοσοφία η οποία δεν έχει αλλάξει.
Και η φιλοσοφία είναι ότι θα υπάρχουν περιορισμοί για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι επειδή οι ίδιοι κινδυνεύουν περισσότερο και είναι και περισσότερο κίνδυνος και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν πλήρως. Άρα η φιλοσοφία παραμένει. Δεν ακολουθούμε.
Αναφορικώς τώρα με άλλα μέτρα. Ας ακούσουμε τι μέτρα προτείνουν. Η Κυβέρνηση δεν μπαίνει σε κουβέντα lockdown. Είναι ξεκάθαρο αυτό.
Η Kυβέρνηση, αντιστοίχως, επειδή γίνεται μία κουβέντα για την υποχρεωτικότητα λ.χ. σε άλλες κατηγορίες και μου κάνει εντύπωση ότι προτάθηκε από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης η υποχρεωτικότητα σε άλλες κατηγορίες όταν δεν είναι έχει στηριχθεί η υποχρεωτικά στους υγειονομικούς.
Διότι στους υγειονομικούς η υποχρεωτικότητα που είναι αναστολή, δεν στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν, λοιπόν, μας μιλάει για επέκταση σε άλλες κατηγορίες, τι εννοεί ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Γιατί, προφανώς, δεν μπορεί να εννοεί αναστολή από τη στιγμή που δεν στηρίζει την αναστολή στους υγειονομικούς. Όταν αναφέρεται λοιπόν σε άλλες κατηγορίες, τι εννοεί; Να κάνουν τεστ; Μα κάνουν τεστ. Μα, για να πάει στη δουλειά του οποιοσδήποτε είναι ανεμβολίαστος, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κάνει τεστ. Άρα, στην πραγματικότητα χθες ήθελε κα κάνει απλώς μία αναφορά χωρίς να έχει την τόλμη να πει για τους υγειονομικούς, ότι «είχατε δίκιο τελικά που τους βγάλατε στην αναστολή».
Διότι όταν ζητάς υποχρεωτικότητα σε άλλες κατηγορίες, θα πρέπει να προτείνεις και ποιο είναι το σκέλος υλοποίησης της υποχρεωτικότητας και η υποχρεωτικότητα τηρείται με την αναστολή.
Διότι εάν εννοεί το τεστ, το τεστ γίνεται ούτως ή άλλως. Και αντιθέτως, βλέπετε ότι η Κυβέρνηση έχει και στοχευμένα μέτρα διότι είναι η πρώτη Κυβέρνηση, η οποία έρχεται και μιλάει για αλλαγή του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού και βάζει μία στόχευση σε μία ηλικία που συνδέεται με την 3η δόση και με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε.
Έπρεπε να έχουμε τα στοιχεία της Επιστήμης για να δούμε τι γίνεται με τον κόσμο που περνάει το σκέλος των 6 μηνών. Διότι αν δούμε και τα ποιοτικά στοιχεία των θανάτων ή όσων έχουν νοσήσει βαριά στους εμβολιασμένους, θα δείτε ότι αφορά κόσμο μιας συγκεκριμένης ηλικίας. Κατά βάση μπορώ να σας πω ηλικία άνω των 70 με συνοδά προβλήματα και κυρίως είναι συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται πλησίον του εξαμήνου.
Γ. ΣΑΚΚΑΣ: Κύριε Μπίνη, ήθελα να ρωτήσω εσάς, γιατί νομίζω δεν μας δείξατε τη γεωγραφική κατανομή των ελέγχων και νομίζω θα ήταν ένα στοιχείο που θα θέλαμε να το γνωρίζουμε, ώστε και οι περιοχές που έχουν αντίστοιχα μεγάλο ή μικρότερο επιδημιολογικό φορτίο, να δούμε εκεί πώς είναι η δραστηριότητα και πώς θα κινηθείτε από εδώ και πέρα.
Δηλαδή, θα αυξήσετε το προσωπικό που θα είναι στο δρόμο;
Α.ΜΠΙΝΗΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση κύριε Σακκά. Ο σχεδιασμός ελέγχων γίνεται βάσει δύο βασικών παραμέτρων. Πρώτον, της ανάλυσης διακινδύνευσης που συναρτάται με την εικόνα την επιδημιολογική κάθε περιοχής. Μιλάμε συνεχώς με τους επιστήμονες και εφόσον π.χ. η Βόρειος Ελλάδα ή και συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες έχουν ιδιαίτερο ιικό φορτίο, ρίχνουμε εκεί περισσότερες δυνάμεις σε συνεργασία και αξιοποιώντας και τις δημοτικές αστυνομίες, όπου υπάρχουν, και τις Διευθύνσεις Υγείας και Ανάπτυξης των Περιφερειών και φυσικά τις τοπικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της ΔΥΜΕΑ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειάς.
Η δεύτερη παράμετρος είναι το ιστορικό παραβατικότητας. Υπάρχει μία πλήρης βάση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, από τον Ανεξάρτητο Φορέα Επιβολής Κύρωσης, που μας δίνει τη δυνατότητα σε βάθος 18 μηνών να ξέρουμε αν υπάρχει 1η , 2η, 3η υποτροπή και έτσι αυτό, είτε η επαγγελματική κατηγορία, είδος επιχειρηματικής δραστηριότητας ή και συγκεκριμένη οικονομική οντότητα ή και δημόσιος φορέας προτεραιοποιούνται στον έλεγχο.
Άρα, συνεχής επιτήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων, παρακολούθηση του ιστορικού παραβατικότητας, προσπάθεια να έχουμε κάλυψη του συνόλου της επικράτειας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να μην έχουμε επικαλύψεις για να μην κουράζουμε τους ελεγχόμενους και πολύ δυνατή συνεργασία με συνεχείς συσκέψεις με την Επιχειρησιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς, με την Ελληνική Αστυνομία και τοπικά με όλες τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που μπορεί να συνδράμουν αυτή την κοινή προσπάθεια.
Π. ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ: Κύριε Πλεύρη, θα ήθελα να μας πείτε τον αριθμό των υγειονομικών εργαζομένων που βρίσκονται ακόμη σε αναστολή. Αν εξετάζετε να δοθεί νέα παράταση και πόσες προσλήψεις έχουν γίνει στα νοσοκομεία, στοχευμένα, για να καλύψουν τις θέσεις αυτών που τέθηκαν σε αναστολή.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Το νούμερο παραμένει περίπου στα νούμερα που είχαμε πει, δηλαδή είναι άνω των 6.000. Φαίνεται, δηλαδή, ότι μετά την πρώτη προσέλευση να γίνει την πρώτη δόση, έχουμε φτάσει στον σκληρό πυρήνα κόσμου που δεν πάει να εμβολιαστεί.
Όπως σας έχουμε αναφέρει, αυτό αφορά άνω του 50% σε λοιπό υγειονομικό προσωπικό ή διοικητικές θέσεις. Είναι γύρω στις 2.500 στο σκέλος των νοσηλευτών και γύρω στους 500 στο σκέλος των ιατρών.
Στις συγκεκριμένες θέσεις προκηρύχθηκαν όλες οι συγκεκριμένες θέσεις και για τρίμηνα. Έγιναν και μεταφορές οι οποίες υπήρχαν. Στο κομμάτι των γιατρών, το πρόβλημα υπήρχε σε συγκεκριμένη ειδικότητα που είναι η ειδικότητα των αναισθησιολόγων που δεν υπήρχε στον ιδιωτικό τομέα, οπότε δόθηκαν τα κίνητρα και μπήκαν οι ιδιώτες οι οποίοι, όμως, μπήκαν με τη δυνατότητα να κάνουν τις εφημερίες.
Οι θέσεις οι συγκεκριμένες έχουν καλυφθεί από το λοιπό 12.000 επικουρικό προσωπικό. Στον αριθμό που σας λέω συμπεριλαμβάνονται και άτομα τα οποία μπήκαν.
Όσες θέσεις επικουρικών μας ζητάνε τα νοσοκομεία για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων ή και για άλλες θέσεις γίνονται δεκτές. Το πρόβλημα κυρίως αναφέρεται σε νοσηλευτές γιατί δεν υπάρχουν νοσηλευτές, όσοι άλλοι είναι, εργάζονται λίγο-πολύ στον ιδιωτικό τομέα. Και σε συγκεκριμένες ειδικότητες αναισθησιολόγους.
Άρα αυτό το καλύπτουμε είτε με τις προσλήψεις, οι οποίες έχουν γίνει, με τις προσλήψεις που συνεχίζονται αλλά και με ένα κομμάτι που έχει να γίνει με την παρουσία ιδιωτών στο σύστημα είτε οικειοθελώς, όπως έγινε με τα κίνητρα που δόθηκαν, είτε τώρα και με την επίταξη υπηρεσιών.
Και σε αυτό που είπατε ναι, είναι σαφής η βούληση της Κυβέρνησης όπως έδωσε τώρα παράταση, ότι για όσο υπάρχει ο κίνδυνος της πανδημίας δεν τίθεται θέμα να επιστρέψουν άνθρωποι στο χώρο της υγείας, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μ. ΜΠΙΜΠΗ: Μία ερώτηση που αφορά τους κλειστούς χώρους όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος των μη εμβολιασμένων. Τι συμβαίνει, τι προβλέπεται όταν είναι ανεμβολίαστο το προσωπικό και οι ιδιοκτήτες αυτών των χώρων. Πώς λειτουργούν;
Σ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαιρετική ερώτηση. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πελάτες που εισέρχονται σε ένα κατάστημα εστίασης έρχονται εκεί οικεία βουλήσει και προκειμένου να κάνουνε μία δραστηριότητα που θα μπορούσαν να αποφύγουν. Είναι μία δραστηριότητα διασκέδασης, ψυχαγωγίας.
Ο εργαζόμενος και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης που πηγαίνει στην επιχείρησή του, προκειμένου να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες, πηγαίνει για σκοπούς εργασίας. Άρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μία ειδοποιός διάκριση μεταξύ των πελατών και των εργαζόμενων στην ίδια επιχείρηση.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σε αυτή τη φάση επιτρέπεται η δυνατότητα ο εργαζόμενος και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης να μπορούν καίτοι ανεμβολίαστοι να μπορούν να προσέρχονται στο χώρο ακολουθώντας τους κανόνες περί διαγωνιστικού εργαστηριακού ελέγχου rapid test ή PCR test.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Και σε αυτό το οποίο λέτε, γενικώς, η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει επέκταση της υποχρεωτικότητας. Όλοι οι εργαζόμενοι, οπουδήποτε βρίσκονται, εργάζονται με τους κανόνες του διαγνωστικού ελέγχου και ειδικά στους χώρους που λέτε, όπως της εστίασης.
Για αυτό το λόγο και το προσωπικό κιόλας σε αντίθεση με τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα και είναι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρεί επιπλέον μέτρα όπως είναι η χρήση μάσκας.
Α. ΜΠΙΝΗΣ: Υπουργέ, αν μου επιτρέπετε, στους ελέγχους που κάνουμε, φυσικά εκείνη την ώρα ελέγχουμε και τα πιστοποιητικά και των εργαζομένων και των ιδιοκτητών, όχι μόνο των πελατών. Πρώτον.
Και δεύτερον, με την αξιοποίηση του ΕΡΓΑΝΗ και της πρόσβασης που έχουμε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, υπάρχει δυνατότητα και μακροσκοπικά διασταύρωσης του συνόλου των στοιχείων και έτσι να ξέρουμε σε κάθε επιχείρηση πόσοι είναι υπόχρεοι σε προσκόμιση rapid, πόσοι το έχουνε δηλώσει, όπως έγινε πρόσφατα αξιοποιώντας και τους συναδέλφους από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που βοηθάνε πάρα πολύ σε αυτή την προσπάθεια, και έτσι να κάνουμε πολύ στοχευμένους ελέγχους.
Βρήκαμε ένα κενό γύρω στους 21.000 φυσικά πρόσωπα από το Γραφείο μας και έτσι οι έλεγχοι γίνονται στοχευμένοι γιατί οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.
Έχουμε απεριόριστη δυνατότητα να αξιοποιούμε τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, να κάνουμε πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις και να επεμβαίνουμε κυρίως εκεί όπου νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός. Δεν μπορεί συγκεκριμένες επιχειρήσεις, συγκεκριμένοι κλάδοι να σηκώνουν το βάρος και μία πολύ μικρή πλειοψηφία να μην εφαρμόζει τα μέτρα.
Α. ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε πει στις 3 Νοεμβρίου ότι δεν γίνεται να γίνουν έλεγχοι στις εκκλησίες. Επίσης προχθές στις 17 Νοεμβρίου, τόνισε ότι δεν θα ακολουθήσουμε το μοντέλο της Αυστρίας, ένα lockdown δηλαδή για τους ανεμβολίαστους. Ωστόσο είδαμε με τις χθεσινές ανακοινώσεις και τα δύο να αναιρούνται. Άλλαξαν τόσο πολύ τα πράγματα αυτές τις τελευταίες ημέρες ή ήταν ελλιπές το προηγούμενο πλαίσιο των μέτρων;
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Μάλλον δεν το είδατε σωστά διότι lockdown για ανεμβολίαστους δεν υπάρχει και απόδειξη αυτού είναι ότι στους ανοιχτούς χώρους εστίασης πηγαίνουν κανονικά. Σε μία σειρά από άλλους χώρους πηγαίνουν και δεν υπάρχει περιορισμός πρόσβασης.
Περιορισμός πρόσβασης υπάρχει στους κλειστούς χώρους που υπήρχε και υπήρξε επέκταση. Άρα δεν έχουμε lockdown για ανεμβολίαστους. Lockdown για ανεμβολίαστους θα υπήρχε εάν εφαρμοζόταν ένα πλήρες GreenPass που εφαρμόζεται αλλού. Αντιθέτως σας δείξαμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί χώροι που μπορούν να πηγαίνουν.
Αναφορικώς με τις εκκλησίες. Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ότι υπάρχει εγκύκλιος και από την Ιερά Σύνοδο για τον τρόπο που μπορούν οι ίδιοι να κάνουν τους ελέγχους και θα υπάρχουν και στοχευμένοι έλεγχοι.
Προφανώς, οι έλεγχοι στις εκκλησίες γίνονται στη διάρκεια που έχει η ίδια η Ιερά Σύνοδος τη δυνατότητα των λειτουργιών, οι οποίες γίνονται στους δικούς τους λειτουργούς να ελέγξουν, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας έλεγχος, ο οποίος μπορεί να γίνει όπως γίνεται στοχευμένα σε άλλους χώρους.
Άρα δεν άλλαξε κάτι, αλλά, προκειμένου και σε αυτούς τους χώρους να υπάρξει ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κόσμο και που είναι ανεμβολίαστοι να έχουν ένα μήνυμα και κίνητρο να εμβολιαστούν παραπάνω, μπήκε αυτό το μέτρο.
Να σας θυμίσω ότι η ίδια η Κυβέρνηση είναι που όταν χρειάστηκε να μπουν μέτρα και να μην γίνονται καθόλου λειτουργίες το έκανε. Η ίδια η Κυβέρνηση στα προηγούμενα μέτρα έβαλε εργαστηριακούς ελέγχους σε όλους όσους είναι στο χώρο εργασίας.
Και η ίδια αυτή Κυβέρνηση επεκτείνει τα μέτρα στοχευμένα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, στους ανεμβολίαστους και δεν επηρεάζεται καθόλου η κανονικότητα των εμβολιασμένων.
ΑΙΜ. ΝΕΓΚΗΣ: Φαίνεται από τη Βόρεια Ελλάδα ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που πεθαίνουν αρκετοί άνθρωποι είναι ότι φτάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο, είτε από άγνοια, είτε από έλλειψη παρακολούθησης, είτε από φόβο. Έχουμε κοντά 18 μήνες πανδημία και η χώρα ακόμα δεν έχει αποκτήσει ένα οργανωμένο δίκτυο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα να παρακολουθεί τους διαγνωσμένους θετικούς ώστε να τους καθοδηγεί πότε πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο έγκαιρα και να γλιτώσουν τα χειρότερα. Και θέλω να σημειώσω το εξής: Αργά ή γρήγορα θα έρθουν τα νέα φάρμακα τα οποία θα έχουν νόημα μόνο όταν οι ασθενείς τα παίρνουν νωρίς. Κάποιοι γιατροί τους παρακολουθούν και τα συνταγογραφούν. Δίκτυο συνταγογράφησης και παρακολούθησης ακόμη δεν έχουμε. Τι σκέφτεστε να κάνετε προς την κατεύθυνση αυτή, έστω και την ύστατη ώρα; Ευχαριστώ.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Λοιπόν, πρώτα από όλα, να μη θίξουμε γενικώς το θέμα της Πρωτοβάθμιας στη χώρα, το οποίο το γνωρίζετε εξ ιδιότητας δημοσιογράφου αρκετά καλά και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Εννοούμε ότι δεν έχει αναπτυχθεί ο οικογενειακός γιατρός, το gatekeeping. Να μην μπούμε σε αυτήν όλη την κουβέντα.
Στην πραγματικότητα ακόμα και τα περιστατικά τα οποία αναφέρετε, δυστυχώς, αφορούν κυρίως συμπολίτες μας που έχουνε επιλέξει να μην εμβολιαστούν και πιστεύουν πολλοί από αυτούς ότι υπάρχει και μια συνωμοσία πάνω σε αυτό το σκέλος.
Αυτή είναι κατά βάση η μερίδα των ανθρώπων, η οποία φτάνει καθυστερημένα έχοντας συμπτώματα.
Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο λέμε εμείς είναι να είναι σε επαφή με τον ιατρό τους και με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, να έρθουν στο νοσοκομείο όταν τους ειπωθεί ή όταν οι ίδιοι αισθάνονται.
Υπάρχει μια πλήρης παρακολούθηση μέσα στα νοσοκομεία. Στο σκέλος το οποίο αναφέρετε με τα φάρμακα: τα φάρμακα, να το ξεκαθαρίσουμε, είναι συγκεκριμένες θεραπείες. Τα μονοκλωνικά που έχουμε, τα 2000, η χώρα μας τα προμηθεύτηκε μια μέρα πριν εγκριθούν από τον ΕΜΑ.
Και επειδή έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα για τα μονοκλωνικά να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Μέχρι τις 12/11 δεν είχαν έγκριση από τον ΕΜΑ. Πολλοί, οι οποίοι είχαν αναφερθεί στα μονοκλωνικά, λέγοντας νούμερα που δεν ευσταθούν γιατί η παγκόσμια παραγωγή είναι πολύ μικρή, αναφερόντουσαν σε σκευάσματα, τα οποία τελικά αποσύρθηκαν και δεν έλαβαν άδεια από τον ΕΜΑ, κάποιοι που καλούσαν την Πολιτεία να πάρει συγκεκριμένα σκευάσματα που αυτή τη στιγμή που μιλάμε ακόμα δεν έχουν εγκριθεί.
Η Κυβέρνηση και σε αυτό τον παράγοντα, ακολούθησε τη λογική ότι ό,τι εγκρίνεται θα το λαμβάνουμε. Καταφέραμε να το λάβουμε πριν το λάβουν από την ευρωπαϊκή συμφωνία οι άλλες χώρες. Θα επεκτείνουμε αυτές τις δόσεις παραπάνω.
Αντιστοίχως υπάρχουν και τα χάπια. Στη μια εταιρεία, τα χάπια βρίσκονται σε προηγμένο στάδιο και ευελπιστούμε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα έχουμε τις 10.000 θεραπείες, τις οποίες έχουμε παραγγείλει.
Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο το μήνυμα: Όλες αυτές οι θεραπείες απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων. Δεν υπάρχουν σε μαζική παραγωγή.
Αυτές οι ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως κρίνεται από την Επιτροπή, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα και βρίσκονται σε μια πολύ πιο δύσκολη ανοσολογική κατάσταση από εμάς.
Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, η προστασία του καθενός από εμάς είναι το εμβόλιο. Το φάρμακο απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες. Ήδη, επειδή αναφερθήκατε, υπάρχει συνεννόηση με την ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να ανοίξει η συνταγογράφηση και σε αυτές τις κατηγορίες, που θα γίνεται από τον θεράποντα ιατρό με αίτηση, ουσιαστικά στην Επιτροπή, η οποία θα κρίνει αν και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για να δοθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα και θα αποστέλλεται μέσω ενός δικτύου που έχουμε κάνει και θα είναι υπό την ευθύνη ουσιαστικά των ΥΠΕ και θα πάνε συγκεκριμένα σκευάσματα στις περιφέρειες με προτεραιότητα τις περιφέρειες που έχουν αυτή τη στιγμή και τα περισσότερα κρούσματα και πλήττονται.
Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ: Έχουμε εικόνα για το ποσοστό των ανεμβολίαστων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα; Και όταν λέω ευρύτερο εννοώ και τα σώματα ασφαλείας εννοώ και τους κληρικούς για να έχουμε μια εικόνα; Και στον κύριο Μπίνη, αναφέρατε ένα κενό 21.000 εργαζομένων. Θέλετε να μας πείτε λιγάκι περισσότερο τι αφορά αυτό; Είναι άνθρωποι που είχανε βρεθεί να μην έχουν κάνει το τεστ; Ευχαριστώ πολύ.
Α. ΜΠΙΝΗΣ: Πρώτο ερώτημα. Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα παρακολουθούμε σε συνεχή βάση τα ποσοστά εμβολιασμού ανά δημόσιο φορέα, ανά διεύθυνση διοικητικού. Έχουμε περίπου 3,5 χιλιάδες διευθύνσεις διοικητικού που καλύπτουν το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
Έχουμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα ελέγχων, όπου βλέπουμε πόσοι είναι ανά φορέα, στο ΕΚΑΒ π.χ., εμβολιασμένοι, πόσοι δεν είναι, ποια είναι η υποχρέωσή τους για προσκόμιση rapid test, εάν το φέρνουν, εάν καταχωρείται σωστά. Και εάν παρατηρούμε αποκλίσεις, διενεργούμε και επιτόπιες αυτοψίες.
Δεύτερο ερώτημα. Στον ιδιωτικό τομέα, το ΕΡΓΑΝΗ παρέχει τη δυνατότητα να γίνονται διασταυρώσεις. Άρα, βλέπουμε το ποσοστό στο συνολικό πληθυσμό, όσων έχουν υποχρέωση για την προσκόμιση rapid test και οι συνάδελφοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στοχευμένες αποστολές για να δουν πού παρατηρούνται αποκλίσεις και αν αυτές δικαιολογούνται.
Δίνω ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Η απόκλιση στον αριθμό όσων πρέπει να προσκομίζουν σε ένα φορέα ιδιωτικό ή δημόσιο rapid test μπορεί να έχει σχέση με ότι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας. Άρα εκείνη την εβδομάδα σωστά δεν προσκομίζουν. Ότι τελούν σε κανονική ή άλλη άδεια ή ότι βρίσκονται σε φάση να πάρουν το πιστοποιητικό νόσησης.
Επομένως, οι ηλεκτρονικές βάσεις μας δίνουν τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο εποπτείας του συνόλου των φορέων, επιλογή συγκεκριμένων ελεγκτικών αποστολών και επιβεβαίωση με επιτόπια αυτοψία.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, με τα χθεσινά στοιχεία τα οποία έχω λάβει από τον εμβολιασμό μπορώ να αναφερθώ σε δύο κατηγορίες. Είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουνε πρώτη δόση έχουν προγραμματίσει το 85% και στο 82% έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Τα δε σώματα ασφαλείας σε ποσοστό περίπου 76% έχουν εμβολιαστεί μερικώς και σε ποσοστό περίπου 72% έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Έχουμε στοιχεία για όλες τις ομάδες, όπως παρατηρείτε. Ο ενήλικος πληθυσμός αυτή τη στιγμή σε έστω πρώτη δόση είναι στο 75%. Άμα δείτε πάνω – κάτω και οι κατηγορίες κινούνται σε αυτό το ποσοστό. Γιατί προφανώς όταν λέμε για εργαζόμενους μιλάμε για ενήλικο πληθυσμό, για αυτό αναφέρομαι, με κάποιες κατηγορίες να έχουνε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.
Β. ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ: Για τους κληρικούς δεν έχουμε εικόνα.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Για τους κληρικούς η εικόνα η οποία υπήρχε, δεν την έχω εδώ, αλλά στα προηγούμενα στοιχεία ήταν και αυτή γύρω στο 70%, 67%, αν δεν κάνω λάθος. Κάπου εκεί πάντως ήταν στον εμβολιασμό.
Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ: Καλησπέρα και από εμένα. Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω το Σεπτέμβριο έγινε αναστολή των αδειών όλων των γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία. Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, τι προβλέπετε για αυτούς; Πότε θα γίνει άρση των αδειών, γιατί και εκείνοι είναι πάρα πολύ κουρασμένοι. Και ένα δεύτερο ερώτημα. Πρόκειται κάποια στιγμή το φάρμακο να διατεθεί και για περισσότερους ανθρώπους πέρα από τις ειδικές ομάδες; Ευχαριστώ πολύ.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Πρώτα απ’ όλα και για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε το νοσηλευτικό, το ιατρικό και το σύνολο του προσωπικού που είναι στο ΕΣΥ και ειδικά στη διαχείριση περιστατικών Covid, αλλά και στα non Covid, γιατί αντίστοιχα στα nonCovid περιστατικά το Σύστημα δέχεται μία πολύ μεγαλύτερη πίεση. Διότι ένα μεγάλο πρόβλημα που θέλω να το πω με τις κλίνες ΜΕΘ, που λέγεται, είναι ότι όταν λειτουργεί ένα παράλληλο σύστημα κλινών Covid και κλινών non Covid, το ένα δεν μπορεί εύκολα να καλύψει το άλλο.
Δηλαδή, μπορεί κάποιές φορές να υπάρχουν κενά σε Covid κλίνες, στις οποίες, όμως, δεν μπορεί να πάει non Covid περιστατικό και αντιστρόφως.
Οπότε, εκεί γίνεται μία τρομακτική προσπάθεια από το προσωπικό. Δυστυχώς και λόγω των αναστολών, αλλά και λόγω της πίεσης έχουνε ανασταλεί άδειες.
Πράγματι αυτό με πρώτη ευκαιρία θέλουμε να το καλύψουμε, όπως και να σας πω, ότι ήδη αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία, προκειμένου οι ιατροί και οι νοσηλευτές μας που έχουν διαχειριστεί Covid περιστατικά και δέχονται μία επίθεση από μηνύσεις οι οποίες είναι προδήλως αβάσιμες, να έχουν την προστασία που τους αρμόζει από την Πολιτεία.
Δεν θα τους αφήσουμε εκτεθειμένους στον κάθε έναν που ψάχνει να βρει ευκαιρία να εκμεταλλευτεί πόνο ανθρώπων, προκειμένου είτε να εντείνει συνωμοσίες που ακούμε και συνωμοσιολογίες, είτε ενδεχομένως να προσπαθήσει να στοχοποιήσει ιατρούς και νοσηλευτές.
Στο δεύτερο σκέλος τώρα για τις θεραπείες. Στα μονοκλωνικά είναι αρκετά πιο δύσκολο, γιατί η παραγωγή είναι πάρα πολύ περιορισμένη.
Υπάρχουν πάρα πολλές ελπίδες στα χάπια. Ήδη η μία εταιρεία μας δίνει, αναμένεται προς το 1ο τρίμηνο του 2022 πέρα από τη MERCK, η οποία είναι έτοιμη, να είναι και η Pfizer έτοιμη, και στις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τις εταιρείες, φαίνεται ότι στα χάπια τουλάχιστον αρκετά πιο γρήγορα, η παραγωγή θα είναι πολύ πιο μαζική, διότι και ο τρόπος που μπορούν να παραχθούν, είναι πολύ πιο εύκολος από τις δυσκολίες που έχουν τα μονοκλωνικά.
Αλλά, από εκεί και πέρα, στους ποιους θα δίνεται, πάντοτε θα είναι κομμάτι επιστημονικής επιλογής και όχι πολιτικής.
Μ. ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, είναι ευχής έργων που έχετε και την ιδιότητα του νομικού για το ερώτημα που θα θέσω. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ, ή από την τηλεόραση, με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία έχουν υποτίθεται μπει σε αναστολή, αλλά οι δικηγόροι τους έχουν κάνει τις ανάλογες ενέργειες ώστε να μην μπουν σε αναστολή και δείχνει το ρεπορτάζ ότι το επόμενο βράδυ, χωρίς μάσκες, είναι γεμάτο μέσα. Επειδή είπατε ότι υπάρχει και το αρχείο αυτό με αυτούς που επανειλημμένως παρανομούν. Τι γίνεται; Πως μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί;
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Η Πολιτεία και ο κύριος Μπίνης που τον αφορά άμεσα, η δουλειά του είναι να βρει πού υπάρχουν παραβάσεις και να επιβάλει τις κυρώσεις.
Τώρα, από εκεί και πέρα αν κάποιος πάει σε ένα δικαστήριο και πάρει αναστολή, η Πολιτεία εκεί δεν μπορεί να κάνει κάτι. Για αυτό, προφανώς είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη να κρίνει το τι γίνεται. Όπως αντιστοίχως ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη όταν, ας πούμε, γίνονται προδήλως αβάσιμες μηνύσεις, να κάνει μια έρευνα και τη στιγμή της πανδημίας να πρέπει παράλληλα το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό να ετοιμάζουν υπομνήματα, να μαζεύουν φακέλους, να φωτοτυπούν, να πηγαίνουν και να παρουσιάζονται στις Αρχές.
Έτσι λειτουργεί. Θα ήταν ευχής έργον από εκεί και πέρα- δεν μπορώ να κρίνω τον κάθε φάκελο χωριστά- θεωρώ, όμως, ότι ο κάθε δικαστής έχει κάποια στοιχεία για να κρίνει εάν συντρέχει ή όχι η αναστολή. Αλλά, προδήλως, στις κοινωνίες που είναι κράτος δικαίου, η Πολιτεία κάνει τη δουλειά της και από εκεί και πέρα αυτή η δουλειά εκτιμάται και κρίνεται από τη δικαστική κρίση. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.
Α. ΜΠΙΝΗΣ: Και εδώ δυο σημεία συγκεκριμένα. Πρώτον, η υποβολή αντιρρήσεων κατά της πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας σε όποιο όργανο την εξέδωσε δεν επιφέρει αναστολή λειτουργίας.
Είναι αδάπανη για τον επιχειρηματία και εκδικάζεται άμεσα και παίρνει απάντηση. Η οδός της δικαστικής προστασίας, υπάρχουν κάποιες προσωρινές διαταγές που δίνονται εν αναμονή της εκδίκασης της αιτήσεως αναστολής πολλώ μάλλον της ουσίας. Αυτό που κάνουμε εμείς πολύ εντατικά, πολύ προσεκτικά, πολύ σωστά είναι ότι διαβάζουμε τις αποφάσεις, βλέπουμε αν υπάρχουν πλημμέλειες στον τρόπο και στη μεθοδολογία ελέγχου, έτσι ώστε να καλύπτουμε κάθε κενό είτε νομοθετικό είτε επιχειρησιακό και να είναι η πράξη επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας δίκαιες, σωστά αιτιολογημένες και να υπάρχει ισονομία και να μην καταπίπτουν στα δικαστήρια.
Και έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας γιατί κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας.
Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Κύριε Υπουργέ, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης θετικότητας μειώνεται όπως ανακοινώθηκε εχθές από τον ΕΟΔΥ και από τον καθηγητή Ζαούτη, εντούτοις το ECDC τις τελευταίες μέρες στις μελέτες του και στις εκθέσεις του δίνει μια πολύ αυξημένη εικόνα ανησυχητική για την Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Και θέλω να ρωτήσω εάν στα 900.000 κλεισμένα ραντεβού το επόμενο διάστημα για τους εμβολιασμούς περιλαμβάνονται και οι 575.000 νομίζω άνθρωποι άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε εχθές ο Πρωθυπουργός, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστοι.
Δηλαδή είναι μια πολύ κρίσιμη μάζα, μια πανδημία ανεμβολίαστων όπως το επανέλαβε ο Πρωθυπουργός. Και πώς νομίζετε ότι θα προσελκύσετε, δηλαδή εάν υπάρχει ένας σχεδιασμός να προσελκύσετε αυτή την κρίσιμη μάζα.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η προσέγγιση να δούμε τι γίνεται στους άνω των 60. Και πραγματικά βλέπουμε ένα ηλικιακό κομμάτι λ.χ. στο 70 με 79 που έχει φτάσει και το 85%, δηλαδή είναι σε ένα υψηλό αριθμό. Φαίνεται να είναι αρκετά πιο χαμηλό το νούμερο στην ηλικία άνω των 80, το οποίο πραγματικά είναι λίγο πιο προβληματικό. Δηλαδή ενώ το 70-79 παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη συμμόρφωση στο κομμάτι του εμβολιασμού, αυτό δεν παρατηρείται στη μεγαλύτερη ηλικία.
Και γενικότερα φαίνεται ότι στην πρώτη δόση, αυτή είναι η πραγματικότητα, περισσότερη προσέλευση υπήρξε από τον κόσμο ο οποίος ήταν νεότερης ηλικίας και αυτό μας δείχνει την εικόνα ότι το μεγαλύτερο κίνητρο για αυτούς ήταν η επιβολή των μέτρων διότι τους περιόριζε πάρα πολύ την καθημερινότητά τους στο κομμάτι της κινητικότητας.
Δηλαδή βλέπαμε ποσοστά υψηλά στην ηλικία 18 – 40 περίπου, σας δίνω μία κλίμακα, ενώ αντιθέτως στους άνω των 60 ήταν αρκετά μικρότερη η άνοδος.
Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Που είναι και παραγωγικές ηλικίες.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Που είναι παραγωγικές ηλικίες, αλλά αντιστοίχως είναι και οι ηλικίες που θέλουνε και στο κομμάτι της διασκέδασης να έχουνε λιγότερους περιορισμούς. Όσο ερχόταν ο χειμώνας θέλανε να βρίσκονται στους κλειστούς χώρους.
Από τα στοιχεία τα οποία βλέπω ότι και οι άνω των 60 έχουν ανέβει 2 μονάδες στο ποσοστό, έχει πάει δηλαδή στο 82%. Αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που λέτε, ότι ο συγκεκριμένος κόσμος είναι κόσμος που μπορεί σε απόλυτο ποσοστό, άμα το δούμε, να βρίσκεται σε επιθυμητό βαθμό εμβολιασμένος, αλλά είναι και ο κόσμος που κινδυνεύει περισσότερο.
Οπότε πριν ήταν 650.000, έχουν πάει γύρω στις 570.000, παραμένει να είναι ένας κόσμος που κινδυνεύει. Η στόχευση, λοιπόν, είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Τώρα, σε όλη την Ευρώπη βλέπετε ότι υπάρχει ένα θέμα της πανδημίας. Και η Γερμανία αυτή τη στιγμή έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Να θυμηθούμε η Γερμανία των 30 και 40 χιλιάδων ΜΕΘ. Υπάρχει πρόβλημα σε διαφορετικές χώρες που αναπτύσσεται.
Αυτός είναι και ο κύκλος της πανδημίας. Έχει τα κύματά της. Αναλόγως του κύματος πλήττει κάποιες χώρες. Η χώρα μας αυτή τη στιγμή κινείται πολύ καλά στο κομμάτι των νέων εμβολιασμών, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα οφέλη αυτών των εμβολιασμών θα τα δούμε στην πραγματικότητα στο τέλος του κύματος.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό για να είναι θωρακισμένη η χώρα, αλλά αυτή τη στιγμή πορευόμαστε στο κομμάτι της προστασίας του πληθυσμού με τα νούμερα τα οποία είχαμε προηγουμένως.
Είναι όμως πολύ σημαντικό και τώρα να εμβολιαστεί ο κόσμος και για να μη νοσήσει, αλλά και για να είναι θωρακισμένος. Άρα είναι μία διττή άσκηση.
Δ. ΠΡΟΚΟΠΗ: Ήθελα να σας ρωτήσω, σκέφτεστε να επιστρέψει η χρήση της μάσκας όχι πλέον ως σύσταση αλλά υποχρεωτικά, αν δυσκολέψουν και άλλο τα πράγματα; Και προφανώς όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους αλλά για όλους και στους εξωτερικούς χώρους; Ευχαριστώ.
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Η μάσκα αυτή τη στιγμή, για να μην γίνονται παρερμηνείες, είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους συνολικά και στους ανοιχτούς χώρους είναι πάλι υποχρεωτική, όπου υπάρχει συνωστισμός.
Άρα σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται το σκέλος της μάσκας συνολικά. Δηλαδή η μάσκα είναι υποχρέωση, δεν είναι ότι δεν είναι υποχρέωση.
Από εκεί και πέρα το θέμα είναι στο να τηρούνται- που γίνονται οι έλεγχοι για να τηρηθούν- στους κλειστούς χώρους, δηλαδή είτε εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος η μάσκα είναι υποχρεωτική και στους ανοιχτούς, προφανώς, χώρους εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Δεν είναι ανάγκη εκεί που θα βγει κάποιος να τρέξει μόνος του. Η ανάγκη είναι εκεί που υπάρχει συγχρωτισμός. Θα πρέπει να υπάρχει ενδεχομένως μια καλύτερη αποκωδικοποίηση ότι αυτό ισχύει. Δηλαδή η μάσκα παραμένει να είναι υποχρεωτική, δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός.
Άρα κυρίως είναι να εφαρμόζεται το μέτρο το συγκεκριμένο και όχι ότι χρειάζεται να επιβληθεί κάτι παραπάνω.
Δ. ΒΛΕΠΑΚΗ: Καλημέρα σας. Όπως ανακοινώθηκε το green pass για τους Έλληνες πολίτες, για τους άνω τους 60, θα γίνεται δεκτό με τρίτη δόση μετά από 7 μήνες. Είναι μια συζήτηση σε εξέλιξη στην Ευρώπη, παρόλα αυτά η Γαλλία και μετά εμείς ανακοινώσαμε κάτι αντίστοιχο. Και αναρωτιέμαι οι ξένοι τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας και θα είναι άνω των 60 ποιο πιστοποιητικό θα γίνεται αποδεκτό για να μπορούν να μπουν σε κλειστούς χώρους, σε μουσεία, σε εστιατόριο; Με τις δύο δόσεις που έχουν ήδη κάνει; Θα χρειαστεί και μια τρίτη; Και επίσης, ένα δεύτερο ερώτημα που έχω, είναι υγειονομικά ποια είναι η προτεραιότητα; Να κάνουν πρώτη δόση ανεμβολίαστοι πολίτες ή να επιταχύνουμε την τρίτη δόση στους ήδη εμβολιασμένους;
Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ: Ξεκινάω από το δεύτερο. Και οι δυο είναι προτεραιότητες. Βέβαια, ο άνθρωπος που έχει κάνει τις δυο δόσεις και χρειάζεται την τρίτη για να ενισχυθεί και κάποιος που δεν έχει κάνει καθόλου εμβολιασμός στην πραγματικότητα είναι πλήρως ανοχύρωτος.
Και στα δύο υπάρχει προτεραιότητα διότι αφενός θέλουμε να ενισχύσουμε την τρίτη δόση αφετέρου κόσμος ο οποίος έχει κάνει τις δυο δόσεις κατά βάση είναι κόσμος που θα κάνει και την τρίτη. Απλώς θέλουμε να μπούμε σε μια λογική υπενθύμισης.
Και οφείλω να σας πω ότι τα στοιχεία που έχουμε από τους εμβολιασμούς δείχνουν ότι η τρίτη δόση κινείται σε καλό βαθμό. Είναι γύρω στα 2.000.000 οι δικαιούχοι που μπορούν να την κάνουν. Το 1.200.000 την έχει κάνει ήδη και μέσα στα ραντεβού που σας είπα ότι έχουν προγραμματιστεί ήταν γύρω στα 420 τρίτης δόσης.
Άρα θέλω να πω ότι η τρίτη δόση κινείται. Δηλαδή ο κόσμος φαίνεται ότι πηγαίνει να το κάνει, απλώς εμείς θέλουμε να εντείνουμε αυτή τη δυνατότητα για να μην βρίσκεται πιο ευάλωτος.
Αντιθέτως, στην πρώτη δόση, που είναι το μεγάλο στοίχημα, καταλαβαίνουμε ότι θα φτάσουμε και σε ένα σημείο που κόσμος ο οποίος είναι 60, 70, 80 ετών, αν μετά από όλο αυτό το διάστημα δεν έχει πάει να εμβολιαστεί, καταλαβαίνουμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί.
Θα συνεχιστεί όμως ο αγώνας. Θέλουμε να πείσουμε και αυτούς τους πολίτες και αν δεν τους πείθουμε πάλι να τους προστατεύσουμε. Δεν είναι τιμωρία, είναι προστασία. Διότι αυτός ο κόσμος εάν κινείται ανεξέλεγκτα είναι ο ίδιος ο οποίος δυστυχώς θα βρεθεί στις κλίνες ΜΕΘ.
Το πρώτο ερώτημα που θέσατε ήταν για τους τουρίστες. Τι γίνεται: Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό ισχύει. Και ισχύει και είναι κοινή απόφαση.
Τι αφορά το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό; Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό αφορά τη μετακίνηση. Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Μετά κάθε χώρα για την αναχαίτιση της πανδημίας βάζει διαφορετικά μέτρα.
Δηλαδή μια χώρα θεωρητικά έβαλε lockdown, αυτό δεν σημαίνει ότι αν είχες Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό ή δεν είχες, θα ήσουν στο lockdown.
Εμείς λοιπόν τι κάνουμε; Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό αναγνωρίζεται. Είμαστε η πρώτη χώρα, η οποία λέμε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί και να μπει η τρίτη δόση, αλλά αυτό θα γίνει συνολικά.
Και απλά βάζουμε επιπλέον μέτρο που δεν έχει σχέση με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό ως Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. Έχει σχέση ότι αν είσαι άνω των 60 ετών, από τις 13/12 θα πρέπει το αργότερο εντός 7 μηνών να έχεις κάνει τον εμβολιασμό.
Άρα αυτό θα ισχύει για όλους. Και υπάρχει και η δυνατότητα τουλάχιστον στην Ελλάδα, και τεχνικά συζητήσαμε, αναφορικά με το σκανάρισμα του πιστοποιητικού, αυτό προφανώς δεν θα υπάρχει σε πιστοποιητικά άλλων χωρών, αλλά και εκεί πέρα θα μπορεί να γίνει ο έλεγχος.
Αρχές Δεκεμβρίου είναι και το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ επειδή έχει ανοίξει η κουβέντα στο Άτυπο Συμβούλιο, στο οποίο είχαμε συζητήσει ότι θα μπει η κουβέντα γενικότερα για το τι γίνεται με τα Ευρωπαϊκά Πιστοποιητικά και την τρίτη δόση, δεδομένου ότι τώρα πλέον έχουμε πιο ασφαλή στοιχεία για να πάμε ένα βήμα παραπάνω, που όπως είπε και χθες ο Πρωθυπουργός, ο ίδιος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να στείλει την επιστολή για να επανεξετάσουμε αυτό το θέμα.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε πολύ, καλή σας μέρα.