Αρβανιτίδης στο CNN Greece: Η κυβέρνηση ευνοεί στους ισχυρούς σε βάρος των ασθενέστερων
Σε συνέντευξή του στο CNN Greece βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτοσχεδιάζει στην οικονομία.
Επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική «βάζει προτεραιότητα την στήριξη κυρίως των μεγάλων και ισχυρών, σε βάρος της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων και των ασθενέστερων».
Προσέθεσε ότι εφαρμόζεται το δόγμα «μισός μισθός για μισή δουλειά».
Προσέθεσε ότι το ΚΙΝΑΛ πρότεινε «ένα απόλυτα στοχευμένο και ρεαλιστικό Πρόγραμμα Άμεσων Παρεμβάσεων, για να μείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία».
Ο κ. Αρβανιτίδης εκτίμησε ότι «το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γιατί ήταν κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων της ελληνικής φύσης και της ελληνικής ενεργειακής οικονομίας».
Τέλος, ο Γιώργος Αρβανιτίδης υπογράμμισε:
«Για το ζήτημα του αιγιαλού και της χρήσης του πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη διαβούλευση με πολλούς και όχι μια περιστασιακή και αποσπασματική νομοθέτηση όπως την έφερε η κυβέρνηση».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Αρβανιτίδη στο CNN Greece.
-Πώς κρίνετε το πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός;
-Για να υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ακολουθώντας την πεπατημένη και χρησιμοποιώντας απλά «κλασσικά» εργαλεία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κυβέρνηση έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά τόσο σε εθνικό όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Μοιάζει να αυτοσχεδιάζει. Το πακέτο οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε, δεν βασίζεται σε ένα συνεκτικό σχέδιο για να απαντήσει σε όλες τις προκλήσεις. Είναι αποσπασματικές δράσεις με μέτρα διστακτικά και ανεπαρκή. Βάζει προτεραιότητα την στήριξη κυρίως των μεγάλων και ισχυρών, σε βάρος της μεσαίας τάξης ,των εργαζομένων και των ασθενέστερων.
-Τι πιστεύετε για το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας;
-Το ζητούμενο για εμάς είναι να μην υπάρξουν σχεδιασμοί και μέτρα εις βάρος των εργαζομένων που θα φέρουν μειώσεις μισθών με πρόσχημα την πανδημία. Δυστυχώς βλέπουμε να απορρυθμίζονται συστηματικά και με σχέδιο οι εργασιακές σχέσεις. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα μισή δουλειά, μισός μισθός. Η μερική απασχόληση γίνεται κανόνας.
H πρόταση του ΚΙΝΑΛ
Τι ακριβώς όμως προτείνει το ΚΙΝΑΛ; Τι θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση;
Εμείς μιλάμε για ουσιαστική μισθολογική στήριξη όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και στήριξη των ανέργων. Για παράδειγμα χρειάστηκε να ασκήσουμε έντονη πίεση για να υπάρξει τελικά μια απαράδεκτα περιορισμένη μέριμνα για τους ανέργους μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Προτείναμε ένα απόλυτα στοχευμένο και ρεαλιστικό Πρόγραμμα Άμεσων Παρεμβάσεων, για να μείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία. Ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας με επιδότηση εργασίας για 1 εκατ. Εργαζόμενους από το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, που θα καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες, σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση. Το «αντάλλαγμα» από τους εργοδότες θα είναι να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις και τους όρους εργασίας.
Οι ξαπλώστρες
Είστε υπεύθυνος στον Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΚΙΝΑΛ. Πώς είδατε το νόμο Χατζηδάκη και τις νέες διατάξεις για τις ξαπλώστρες στις παραλίες;
Καταψηφίσαμε το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γιατί ήταν κατώτερο των περιστάσεων και των απαιτήσεων της ελληνικής φύσης και της ελληνικής ενεργειακής οικονομίας.
Τρεις ήταν οι βασικές μας ενστάσεις. Πρώτον, η Κυβέρνηση δεν προωθεί την Ενεργειακή Δημοκρατία στην πράξη, καθώς ευνοούνται οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας εις βάρος των μικρών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων, παραγκωνίζονται και δυσκολεύονται τα έργα μικρών ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών, και μελλοντικά θα παροπλιστεί η ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή στην Ενέργεια, η ΡΑΕ. Δεύτερον, επιστρέφουμε σε υδροκεφαλικές λειτουργίες, απαξιώνεται η αποκέντρωση και η διαβούλευση καθώς ιδρύεται ένας υδροκέφαλος γραφειοκρατικός οργανισμός (ΟΦΥΠΕΚΑ) για την διαχείριση των κατά τόπους προστατευόμενων περιοχών και γίνεται αλόγιστη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τοπικές ιδιαιτερότητες και η νησιωτικότητα των περιοχών σε Ιόνιο και Αιγαίο. Τρίτον, τίθεται σε διακινδύνευση ο φυσικός πλούτος της χώρας μας, καθώς δεν διασφαλίζεται η προστασία στους πυρήνες των περιοχών Natura και ανοίγονται «κερκόπορτες» σε βλαπτικές χρήσεις και δραστηριότητες που ενδέχεται να επιφέρουν ανεπανόρθωτα πλήγματα στο φυσικό περιβάλλον της χώρας.
Σε σχέση με τις ξαπλώστρες στις παραλίες θέλω να υπογραμμίσω ότι ασφαλώς και πρέπει να βοηθηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις λαμβάνοντας τα προσφορότερα μέτρα αλλά αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ότι αφορά για όση περίοδο θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα του κορωνοϊού. Για το ζήτημα του αιγιαλού και της χρήσης του πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη διαβούλευση με πολλούς και όχι μια περιστασιακή και αποσπασματική νομοθέτηση όπως την έφερε η κυβέρνηση.
Για αυτό και το Κίνημα Αλλαγής ζητά να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο χωρίς βιασύνες στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Διαφορετικά, χτίζουμε πύργους πάνω στην άμμο χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η θάλασσα και η φύση.
Ο διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ
-Οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά συνεχίζονται. Βλέπετε να υπάρχει χώρος για έναν προγραμματικό διάλογο ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ;
-Ο χώρος της Κεντροαριστεράς πάντα βρίσκεται σε έναν διαρκή διάλογο με τα κοινωνικά ρεύματα και τους πολίτες. Για αυτό άλλωστε είμαστε και ο προοδευτικός χώρος που θέλει να είναι στην πρωτοπορία των εξελίξεων και να εκφράζουμε τα πολιτικά αιτήματα των καιρών. Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε επιλέξει την υπεύθυνη και χρήσιμη αντιπολίτευσης για τον τόπο και τους πολίτες. Αν είχαν συμπεριφερθεί ανάλογα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην κρίση του 2010 που κληθήκαμε να διαχειριστούμε εμείς, τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί σίγουρα καλύτερα. Ο ρόλος μας είναι να διαμορφώσουμε μια προοδευτική ατζέντα με λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες και ειδικά τώρα με τις προκλήσεις των πολλαπλών κρίσεων που έχουμε μπροστά μας (οικονομική, υγειονομική, κλιματική). Θα ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια παρουσιάζοντας ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα και τότε θα μετρηθούμε ποιοι εννοούν την συμπαράταξη πάνω σε προοδευτικές προγραμματικές προτάσεις και ποιοι απλά κάνουν εκκλήσεις χωρίς περιεχόμενο.
Δείτε εδώ τον διαδικτυακό σύνδεσμο στο cnn.gr : https://bit.ly/36AvuET
T: 210 364 6051 | 2310 570 582
g.arvanitidis@parliament.gr | info@arvanitidis.eu
www.arvanitidis.eu