https://www.ekpizo.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%AD%CF%82/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82
Τραπεζικές Απάτες
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι καταναλωτές αιφνιδιάζονται και μέσα σε λίγα λεπτά, μπορούν να δουν τις οικονομίες που διατηρούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να έχουν εξαφανισθεί. Οι απατεώνες συνδυάζουν γνώση προσωπικών πληροφοριών και εξελιγμένες τεχνικές. Επίσης, κινούνται ταχύτατα και με ευελιξία που δίνει την αίσθηση του κατεπείγοντος, χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Οι τράπεζες δε θα ζητήσουν ΠΟΤΕ όνομα χρήστη, κωδικούς πρόσβασης ή PIN καρτών.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν προκειμένου οι καταναλωτές να γνωστοποιήσουν προσωπικές και οικονομικές τους πληροφορίες, τους κωδικούς ασφαλείας τους και να προβούν σε μεταφορά χρημάτων είναι οι εξής:
1. Απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών (spoofedbankwebsites). Οι συγκεκριμένες ιστοσελίδες ανακατευθύνουν σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα, δήθεν της τράπεζας συνεργασίας του καταναλωτή, οι οποίες προσομοιάζουν αρκετά με τις νόμιμες ιστοσελίδες της τράπεζας. Οι ψεύτικες ιστοσελίδες διαθέτουν συχνά ένα αναδυόμενο παράθυρο, με το οποίο ζητείται η εισαγωγή των κωδικών ασφαλείας του καταναλωτή.
2. Αιφνιδιαστικές και απροειδοποίητες τηλεφωνικές κλήσεις (Vishing), όπως κλήσεις από άγνωστο αριθμό ή από κάποιον αριθμό που μοιάζει με τηλεφωνικό κέντρο μεγάλων τραπεζών, ή από κάποιον αριθμό που είναι ίδιος με τον αριθμό της τράπεζας, όπου η απάτη βασίζεται στην αλλαγή ταυτότητας του αριθμού κλήσης και την υποκλοπή του πραγματικού αριθμού, ώστε το θύμα να πειστεί ότι η κλήση προέρχεται από την τράπεζα (CallerIDspoofing). Οι απατεώνες δηλώνουν ψεύτικη ιδιότητα, υποδύονται τραπεζικά στελέχη, διαφημίζουν ένα προϊόν σε καλή προσφορά, είτε κάνουν τηλεφωνική παραγγελία σε εμπόρους. Συχνά κάνουν χρήση των στοιχείων επικοινωνίας που γνωρίζουν είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε από το ευρύτερο επαγγελματικό ή κοινωνικό δίκτυο του καταναλωτή.
Ειδικότερα, στην περίπτωση για την απάτη τύπου Caller ID Spoofing οι κλήσεις συνήθως πραγματοποιούνται αμέσως μετά από μία αποτυχημένη τηλεφωνική προσπάθεια εξαπάτησης του ίδιου πελάτη. Στο δεύτερο τηλεφώνημα, οι κακόβουλοι τρίτοι ισχυρίζονται ότι καλούν από την τράπεζα που εντόπισε την προηγούμενη προσπάθεια εξαπάτησης και καλούν για να προστατεύσουν τον πελάτη.
3. Απατηλά μηνύματα SMS, viber, What’s Up, messenger (smishing). Μέσω των συγκεκριμένων μηνύματων συνήθως ζητούν από τον καταναλωτή να κάνει κλικ σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή να καλέσει έναν αριθμό τηλεφώνου, όπου καταχωρούν οι καταναλωτές προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας.
4. Απατηλά μηνύματα (email) ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Phishing). Συνήθως απαιτούν από τον καταναλωτή να πατήσει επειγόντως ένα συγκεκριμένο link, με την αιτιολογία ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα ακυρωθεί η χρεωστική/πιστωτική του κάρτα εντός μισής ή μίας ώρας. Τα μηνύματα συνήθως αντιγράφουν το λογότυπο και τα χαρακτηριστικά του τραπεζικού ιδρύματος και ζητούν να κατεβάσουν στη συσκευή τους ένα επισυναπτόμενο αρχείο ή να κάνουν κλικ σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link).
Χρήσιμες συμβουλές προς καταναλωτές:
- Να ελέγχουν τακτικά τους ψηφιακούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς
- Να ελέγχουν προσεκτικά τις ιστοσελίδες όταν διεκπεραιώνουν διαδικτυακές πληρωμές και παράλληλα να χρησιμοποιούν ασφαλή σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω του παρόχου της σύνδεσής τους και όχι ανοικτά δίκτυα Wi-Fi
-Να μην δίνουν προσωπικούς κωδικούς του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω τηλεφώνου, μηνύματος ή email
-Να αλλάζουν συχνά τους κωδικούς ασφαλείας
-Να ελέγχουν προσεκτικά τη συναλλαγή που περιγράφεται στο μήνυμα της τράπεζας (μέσω SMS, viber ή της εφαρμογής του mobile app) με τον κωδικό χρήσης OTP, πριν την επιβεβαίωση της συναλλαγής.
- Η τράπεζα ποτέ δεν θα ζητήσει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τους κωδικούς ασφαλείας μέσω τηλεφώνου, μηνύματος ή email. Οι κωδικοί είναι προσωπικοί και δεν τους μοιραζόμαστε με κανένα.
Εάν ο καταναλωτής διαπιστώσει παράνομες συναλλαγές στον τραπεζικό του λογαριασμό θα πρέπει άμεσα να προβεί στις κάτωθι ενέργειες:
1. Άμεση επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα της τράπεζας για ακύρωση της ύποπτης συναλλαγής, φραγή του τραπεζικού λογαριασμού και αλλαγή κωδικών
2. Αίτηση αμφισβήτησης σε κατάστημα της τράπεζας
3. Μήνυση κατά αγνώστου και κατάθεση της μήνυσης στη Δ/νση Ηλεκτρονικού εγκλήματος.
4. Καταγγελία στην τράπεζα
Δείτε και στην ενότητα Άμεσες ενέργειες σε περίπτωση τραπεζικής απάτης