MERCOSUR
Εμπορικός συνασπισμός για τη Νότιο Αμερική που ιδρύθηκε με τη Συνθήκη της Ασουνσιόν το 1991 και το πρωτόκολλο του Ouro «Preto» το 1994.
Τα τακτικά μέλη της είναι
- Αργεντινή
- Βραζιλία
- Παραγουάη
- Ουρουγουάη
Η Βενεζουέλα είναι επίσης πλήρες μέλος, αλλά έχει ανασταλεί από τον Δεκέμβριο του 1, του 2016.
Συνδεδεμένες χώρες
- Βολιβία
- Χιλή
- Κολομβία
- Ισημερινός
- Γουιάνα
- Περού
- Tuna
Οι χώρες του παρατηρητή είναι η Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό. Ο συνασπισμός έχει μειώσει τους δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών αυτών έως και κατά 90 %.
https://www.capital.gr/diethni/3889584/komision-istoriki-sumfonia-me-tis-xores-mercosur/
. Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
".....Κατά κύριο λόγο τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται να εξάγουν αυτοκίνητα, μηχανολογικό εξοπλισμό, χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα στη Λατινική Αμερική. Από την πλευρά τους οι χώρες Mercosur εξάγουν στην Ευρώπη κυρίως πρώτες ύλες, αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα και ποτά. "Πολιτική αναγκαιότητα" χαρακτηρίζει τη συμφωνία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να απεξαρτηθεί από κινεζικές εισαγωγές, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πολύτιμες "σπάνιες γαίες", οι οποίες αφθονούν στη Λατινική Αμερική....
....Ωστόσο, η επικείμενη συμφωνία εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Από το 2019 μέχρι σήμερα Λατινοαμερικανοί ηγέτες απέρριπταν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για την προστασία του περιβάλλοντος (και ιδιαίτερα για τον περιορισμό της αποψίλωσης των δασών) που περιλαμβάνονται σε συμπληρωματικό πρωτόκολλο της συμφωνίας. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο σημερινός πρόεδρος της Αργεντινής, ο νεοφιλελεύθερος Χαβιέ Μιλέι, απέρριπτε τις σχολαστικές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ενώ παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και ο αριστερός πρόεδρος της γειτονικής Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα.
Σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές έχουν επεξεργαστεί εκ νέου το κείμενο του πρωτοκόλλου, έτσι ώστε να καταλήξουν σε "σαφείς, συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους για να τερματιστεί η αποψίλωση των δασών". Πάντως η Greenpeace και άλλες οικολογικές οργανώσεις τάσσονται εναντίον της συμφωνίας και θεωρούν ότι δεν διασφαλίζεται η προστασία των δασών του Αμαζονίου, όπου συνεχώς επεκτείνεται η καλλιέργεια σόγιας και η εκτροφή βοοειδών, με τεράστιο κόστος για το περιβάλλον.
Αλλά και οι Ευρωπαίοι αγρότες, ιδιαίτερα στη Γαλλία και το Βέλγιο, αντιδρούν στην επικείμενη συμφωνία. Ακόμη και στη Γερμανία εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Διάχυτος είναι ο φόβος για αθέμιτο ανταγωνισμό από αγροτικά προϊόντα χαμηλού κόστους, προερχόμενα από την αγορά της Λατινικής Αμερικής.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι απόψεις διίστανται. Πολέμιος της συμφωνίας με τις χώρες Mercosur είναι κυρίως η Γαλλία, μάλιστα την Πέμπτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε διαμηνύσει στην πρόεδρο της Κομισιόν ότι για το Παρίσι η συμφωνία "είναι απαράδεκτη" στην τωρινή της μορφή. Επιφυλάξεις εκφράζουν επίσης η Πολωνία και η Ιταλία. Αντιθέτως, η Γερμανία και η Ισπανία επιθυμούν να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν....."
https://www.capital.gr/diethni/3889584/komision-istoriki-sumfonia-me-tis-xores-mercosur/
./.
ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ:ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΛΕΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΧΗΜΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ;;;
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ:
Σχέσεις EE - Mercosur / Σχέσεις ΕΕ με χώρες Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής
Σχέσεις EE - Mercosur
Το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ - Mercosur εδράζεται σε δύο πυλώνες: τον πολιτικό και τον εμπορικό. Όσον αφορά τον πολιτικό πυλώνα, οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε γενική έγκριση Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Mercosur, τον Ιούνιο 2018, στο Μοντεβιδέο. Η Συμφωνία προβλέπει ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, συνεργασία σε τομείς όπως η μετανάστευση, η ψηφιακή οικονομία, η έρευνα και η εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων πληθυσμών, η εταιρική και κοινωνική ευθύνη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των ωκεανών, καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του εγκλήματος κατά του κυβερνοχώρου. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις χώρες Mercosur επί του εμπορικού πυλώνα για σύναψη Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών ξεκίνησαν το 1999 και, μετά από συνολικά είκοσι έτη και αμοιβαίες υποχωρήσεις, κατέληξαν σε συμφωνία στις 28 Ιουνίου 2019. Βασικός γνώμονας της Συμφωνίας είναι η παραδοχή ότι το εμπόριο δεν θα πρέπει να λειτουργεί εις βάρος του περιβάλλοντος ή των συνθηκών εργασίας αλλά, τουναντίον, θα πρέπει να ενισχύει και να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, μετά τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2019, τέθηκε στο επίκεντρο το ζήτημα της βιωσιμότητας, διαχωρίζοντας εν πολλοίς τα κράτη-μέλη σε εκείνα που επιθυμούν την επίσπευση της υπογραφής της Συμφωνίας και σε εκείνα που θέτουν ως προαπαιτούμενο την τήρηση από τις χώρες της MERCOSUR των δεσμεύσεων που απορρέουν από την Συμφωνία των Παρισίων. Περαιτέρω, συναφείς επιφυλάξεις έχει διατυπώσει τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Κοινωνία των Πολιτών.
Η Ελλάδα, χωρίς να υποτιμά τη σημασία των ιδιαιτέρως κρίσιμων ζητημάτων βιώσιμης ανάπτυξης, αναγνωρίζει την ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία της, καθώς πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία, που συνάπτει η συγκεκριμένη ομάδα χωρών. Μέσω αυτής η ΕΕ θα αποκομίσει ουσιαστικό όφελος προβαδίσματος στην περιοχή. Επιπλέον, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού, η εν λόγω Συμφωνία θα συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της ΕΕ. Περαιτέρω, αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στους ακόλουθους τομείς: α) στις υπηρεσίες ναυτιλιακών μεταφορών, β) τον τομέα των επεξεργασμένων τροφίμων και ειδικότερα τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα γ) την ενισχυμένη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ).
Σχέσεις ΕΕ με χώρες Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής
Ο διάλογος μεταξύ ΕΕ και χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στο πώς οι δύο περιοχές μπορούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση. Αμφότερες οι περιοχές έχουν υιοθετήσει τη Συμφωνία των Παρισίων του 2015 για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Γι’ αυτό και η πράσινη διάσταση αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα της Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – ΛΑΚ.
Τούτο αντανακλάται στις πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως το Ταμείο Πράσινων Ομολόγων για τη Λατινική Αμερική (LAGREEN), το οποίο αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια για, φιλικές προς το κλίμα, επενδύσεις. Άλλοι τομείς συνεργασίας είναι η διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και το υδρογόνο, με τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα αυτό στη Δημοκρατία της Χιλής. Η εταιρική σχέση ΕΕ – ΛΑΚ βασίζεται σε μακροχρόνιους ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς, η ενίσχυση των οποίων αποτελεί διαχρονική ελληνική επιλογή.