Ομιλία Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στη συζήτηση για το σχέδιο του Προϋπολογισμού 2025
Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Βλέποντας ένα διεθνές περιβάλλον, το οποίο διαρκώς κινείται μέσα σε αναταράξεις, με τεράστιες τεχνολογικές κι άλλες αλλαγές που κανείς δεν μπορεί ακριβώς να προβλέψει, η Ελλάδα είναι μια όαση σταθερότητας. Μια χώρα χωρίς εποπτεία όπως ήταν πριν λίγα χρόνια.
Αντιθέτως, είναι μια χώρα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υγιή δημόσια οικονομικά, μια χώρα στιβαρή που καινοτομεί, προχωρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η πρόοδος να συνεχιστεί.
Βλέπουμε μεγάλες οικονομίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κλυδωνίζονται. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο, εμείς το βιώσαμε πριν από χρόνια, περάσαμε μια δεκαετία κρίσης και παρατηρούμε άλλες χώρες με πολύ ισχυρότερο οικονομικό αποτύπωμα από τη δική μας να εμφανίζονται ασταθείς μετά από δεκαετίες ευμάρειας.
Η Ελλάδα:
- Εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα που θα διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ για φέτος και στο 2,4% για το 2025.
- Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει στο 2,2% για το 2024 και στο 2,3% για το 2025.
- Το ΑΕΠ το 2025, σε σχέση με το 2019, θα σημειώσει αύξηση κατά 62 δις ευρώ, 34% δηλαδή.
- Ο λόγος του χρέους, του Δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ το 2020 ήταν στο δυσθεώρητο 209,4%. Το 2025 θα έχει υποχωρήσει κατά 55,4 ποσοστιαίες μονάδες!
Μιλάμε για τεράστια μεταβολή που δεν έγινε από τύχη, ούτε από σύμπτωση. Δεν ήταν κάποια συγκυρία, αλλά είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που τα πέτυχε. Η Κυβέρνηση που έχει κατορθώσει να διατηρεί μια σταθερότητα αξιοθαύμαστη στα μάτια άλλων Κυβερνήσεων και που οδηγεί τη χώρα στην επιτυχία και στη σταθερή ανάπτυξη.
Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τις επενδύσεις που αναμένεται να αυξηθούν κατά 6,7% το 2024 και 8,4% το 2025. Αυτό σημαίνει ότι και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί από 10,3% το 2024 σε 9,7% το 2025.
Η Ελλάδα αλλάζει, κυρίες και κύριοι βουλευτές!
Ξεφεύγει από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, προχωρά μπροστά και το είδαμε πολύ δυναμικά στην περίπτωση του ψηφιακού μετασχηματισμού που κανείς δε θα περίμενε, το 2019, ότι θα έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα.
Μόλις προχθές ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η ελληνική πρόταση, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την ερευνητική και την επιστημονική της κοινότητα, ήταν μία από τις 7 προτάσεις που ενέκρινε η Κομισιόν, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτό που αποκαλείται διεθνώς «Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης». Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι: «Είναι από τα έργα που μας γεμίζουν υπερηφάνεια, διότι η Ελλάδα τοποθετείται στην πρωτοπορία στην Ε.Ε».
Αλλά η πρωτοπορία, η καινοτομία, δεν είναι κάτι που απλώς λέγεται. Είναι αυτό που δημιουργεί τις συνθήκες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, για την άνοδο του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου, για την αλλαγή παραδείγματος, την εδραίωση στο παραγωγικό μοντέλο του σήμερα και το χτίσιμο για το αύριο.
Πέρσι, λέγαμε: «Να προχωρήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά πιο ουσιαστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό», βάλαμε στόχο να είναι η χώρα μας, από τις πρώτες στην Ευρώπη που θα εισάγει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Δημόσια διοίκηση.
«Να τρέξουμε χωρίς καθυστερήσεις και παρεκκλίσεις τα μεγάλα έργα, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Να βάλουμε τις τηλεπικοινωνίες σε μία νέα εποχή»
Και τα κάναμε -και όχι μόνον αυτά.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθιερώθηκε ως αρωγός και τεχνικός σύμβουλος και στα άλλα Υπουργεία, δίνοντας ψηφιακές λύσεις σε παθογένειες ετών.
Πέρσι μιλούσαμε για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει, φέτος τις ζούμε. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά που έφεραν την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Ελληνικό Δημόσιο.
Κάναμε την αρχή με το mAigov, τον Ψηφιακό Βοηθό, που έχει εισαχθεί στο gov.gr και ουσιαστικά εξυπηρετεί τον πολίτη που θέλει να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή με το Ελληνικό Δημόσιο.
Συνεχίσαμε το έργο που ξεκίνησε το 2019 με τον ίδιο ρυθμό. Όλο το κράτος στο κινητό! Οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου, στο gov.gr ξεπερνούν τις 1.950.
Από την ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προσθέσαμε 500 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, και έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα φτάσουμε συνολικά τις 2.000. Μάλιστα από την προηγούμενη εβδομάδα, το ίδιο μοντέλο υλοποιείται και στην Κύπρο, με στόχο στις αρχές του 2025 να ενώσουμε τα πληροφοριακά μας συστήματα, κάνοντας αποδεκτά ψηφιακά έγγραφα εκατέρωθεν.
Η ΤΝ μπήκε και στο Κτηματολόγιο για να δώσει λύσεις, με τον ψηφιακό βοηθό στο πλευρό των νομικών του Κτηματολογίου να ρίχνει τους χρόνους ελέγχου από ώρες σε λεπτά.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στα εμβληματικά έργα που υλοποιούμε. Έργα που αλλάζουν την εικόνα της χώρας, ενισχύουν τη θέση της στους διεθνείς δείκτες, την κάνουν ακόμη πιο ελκυστική για επενδύσεις.
Η Δικαιοσύνη αλλάζει. Με το σύστημα e-Justice και τις υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, η διαδικασία της απονομής δικαιοσύνης επιταχύνεται. Ήδη οι δύο πρώτες επίσημες παραγωγικές δοκιμές έγιναν χθες και προχθές!
Παύει η ταλαιπωρία και ενισχύεται το αίσθημα του δικαίου για τους πολίτες. Το e-Justice είναι έργο 196 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο πλαίσιο, αναβαθμίζουμε τα συστήματα των Δικαστηρίων της χώρας.
Το Δημόσιο αλλάζει. Με το Σύζευξις ΙΙ, έργο σε υλοποίηση, με το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα (HRMS).
Με τις διαλειτουργικότητες, προκειμένου τα συστήματα του Δημοσίου να «μιλούν» μεταξύ τους, με απόλυτη ασφάλεια και σεβασμό των προσωπικών δεδομένων.
Με το CRM, την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων.
Με το GOV ERP, που ανοίγει μια νέα μεταρρυθμιστική σελίδα στη διαφάνεια και τη λογοδοσία στο δημοσιονομικό σύστημα της χώρας.
Επανασχεδιάζουμε το Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων, έργο 12 εκατ. ευρώ.
Στην Υγεία, ψηφιοποιούμε τα ιατρικά αρχεία του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, έργο 118 εκατ. ευρώ.
Προχωρούμε στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων των νοσοκομείων.
Αναβαθμίζουμε το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Επεκτείνουμε το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, έργο 30 εκατ. ευρώ.
Στη γεωργία, περνάμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Αγροτοδιατροφικού Τομέα, υλοποιώντας έργο 56 εκατ. ευρώ.
Εμβληματικό έργο για εμάς είναι οι ψηφιοποιήσεις. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως και για αρκετά από τα παραπάνω έργα, συνεχίζεται το έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του κράτους. Με προϋπολογισμό 590 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης πλέον των 161 εκατ. ευρώ από εθνικούς, υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού.
Πρόκειται για περισσότερα από 1,2 δις σελίδες και ενσωμάτωσή τους φυσικά σε νέα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα. Τέρμα στους σκονισμένους φακέλους στα υπόγεια και τις αποθήκες των δημοσίων κτιρίων! Στη Δικαιοσύνη, την Υγεία, το Κτηματολόγιο, τις πολεοδομίες, στα αρχεία για τη μετανάστευση, γίνονται ψηφιοποιήσεις, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα και φυσικά ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη διαχείριση των υποθέσεων.
Έως σήμερα, έχουν υλοποιηθεί ψηφιοποιήσεις σε 278 εκατ. σελίδες και οι μηχανές δουλεύουν φουλ για να έχουμε ξεπεράσει, στους επόμενους 3 μήνες, το 30%.
Οφείλω να αναφερθώ και στο φιλόδοξο πρόγραμμα ελληνικών Μικροδορυφόρων. Ένα εμβληματικό έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό ύψους 200 εκατ. ευρώ που προβλέψει την ανάπτυξη 13 ελληνικών δορυφόρων, αλλά και αναβάθμιση των υφιστάμενων επίγειων υποδομών.
Λαμβάνουμε δορυφορικές εικόνες που καλύπτουν τακτικές χαρτογραφικές ανάγκες, αλλά και έκτακτες ανάγκες απεικόνισης εν εξελίξει φυσικών καταστροφών. Τις χορηγούμε στο Κτηματολόγιο, στην Πολιτική Προστασία, σε φορείς όπως το ΓΕΕΕΘΑ, το ΤΕΕ, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επιστρέφω στην καθημερινότητα των πολιτών, όπου το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης πάντοτε προτείνει και υλοποιεί λύσεις που δίνουν εύκολα και απλά εργαλεία στους πολίτες.
- Όπως με τα PASS, τις άυλες ψηφιακές κάρτες.
- Με τις πλατφόρμες, όπως για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς
- Με τα εργαλεία καταγραφής και ελέγχου, όπως η πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, η οποία αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο και για το κράτος, για τον έλεγχο και την πρόληψη στην Πολιτική Προστασία.
- Με έξυπνες εφαρμογές, όπως το myCoast που εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από τον κόσμο, καθώς για πρώτη φορά όπως μας λένε πολίτες, είδαν τάξη και βρήκαν χώρο στις παραλίες. Ταυτόχρονα, διευκολύνθηκε πολύ ο ελεγκτικός μηχανισμός, ώστε να δρα στοχευμένα και γρήγορα. Και συνεχίζουμε με το myStreet, για τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο στις πόλεις μας.
- Με μοναδικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο εφαρμογές όπως η ψηφιακή ταυτοποίηση των φιλάθλων στα γήπεδα. Έχει καμία σχέση η εικόνα των γηπέδων σήμερα με αυτή πριν από ένα χρόνο; Προφανώς και όχι! Αρχικά τί λέγανε κάποιοι; Δεν γίνονται αυτά, δεν θα δουλέψει. Και έγιναν. Και δούλεψε μια χαρά!
- Αλλά και ενισχύοντας τις επιχειρήσεις για την ψηφιακή τους αναβάθμιση, με δράσεις ενισχύσεων. Έχουμε προχωρήσει από το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» σε ενισχύσεις ύψους 442,4 εκατ. ευρώ και σε επιχειρήσεις ειδικά πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου σε ενισχύσεις ύψους 11 εκατ. ευρώ. Για να προχωρήσουν με ψηφιακά εργαλεία στην νέα εποχή, για να είναι ανταγωνιστικές.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Όλα τα παραπάνω απαιτούν δεδομένα, αλλά και ασφαλείς, επαρκείς χώρους για την αποθήκευσή τους. Για το λόγο αυτό προχωράμε στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και στην ανάπτυξη νέων, πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον και υλοποιώντας «πράσινες» στρατηγικές, «πράσινα data center» και cloud. Για το g-cloud, ο προϋπολογισμός φτάνει τα 176,7 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, όπως όλοι θα έχετε ακούσει, η χώρα μας είναι μαγνήτης για επενδύσεις σε data center από μεγάλες εταιρείες ηγέτες στο παγκόσμιο τεχνολογικό στερέωμα. Microsoft, Google, Data4, Digital Realty, η Amazon Web Services, η Sparkle και μπαίνει και η ΔΕΗ στο χώρο. Και όλα αυτά, με μία νέα προσέγγιση που παντρεύει τις απαιτήσεις σε ενέργεια, με τη χρήση πράσινης ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και χρήση μπαταριών, προκειμένου τα dαta centers να καταναλώνουν πράσινες kWh, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην ευστάθεια του δικτύου σε δύσκολες μέρες και ώρες.
Θα αναφερθώ στα έργα τηλεπικοινωνιών, που προχωρούν. Μην ξεχνάμε ότι πριν από 5-5μιση χρόνια, η Ελλάδα στην ευρυζωνικότητα ήταν στο μηδέν! Σήμερα, λοιπόν, με το UFBB, αναπτύσσονται ευρυζωνικές υποδομές υπερυψηλής ταχύτητας, καλύπτοντας περιοχές που ζούσαν μέχρι πρότινος στη εποχή του… τηλεπικοινωνιακού χαλκού!
Το έργο θα εξυπηρετήσει περισσότερα από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Οι δράσεις Gigabit Connectivity Voucher Scheme (80 εκατ. ευρώ) και Smart Readiness (110,4 εκατ. ευρώ). Η πρώτη αφορά την αύξηση της διείσδυσης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων, ενώ η δεύτερη στοχεύει στην αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» των κτιρίων μέσω ψηφιακών υποδομών και έξυπνων μετρητών. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 15.000 vouchers έχουν διανεμηθεί, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Το πληροφοριακό σύστημα «e-Διέλευσις», που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2024 και υλοποιείται από το ΤΕΕ, απλοποιεί και εκσυγχρονίζει τη διαδικασία αδειοδότησης για δικαιώματα διέλευσης δικτύων, ενώ προάγει τον συντονισμό μεταξύ τηλεπικοινωνιακών παρόχων και Δήμων.
Μιλώντας για δήμους, δεν μπορώ παρά να αναφερθώ στο έργο των «Smart Cities». Για πόλεις έξυπνες, με λύσεις που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον, με τεχνολογίες για έξυπνη αστική κινητικότητα και διαχείριση στάθμευσης, ενεργειακή απόδοση, για ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, έργο προϋπολογισμού 235.285.163,00.€.
312 Δήμοι κατέθεσαν προτάσεις και μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τους 105 και τις επόμενες ημέρες φτάνουμε τους 150.
Επιπλέον, μέσω του ΤΑΑ, τρέχει έργο σε 17 Μεγάλους Δήμους συνολικού προϋπολογισμού 88.042.032.
Βεβαίως, οι ανάγκες για κυβερνοασφάλεια διαρκώς αυξάνονται, όσο αυξάνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Ιδρύσαμε την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και πριν λίγες ημέρες νόμος του κράτους έγινε και η NIS2, η ευρωπαϊκή οδηγία για την κυβερνοασφάλεια.
Προχωράμε στη νομοθέτηση αναφορικά με τα Δεδομένα Διακυβέρνησης, τον ευρωπαϊκό κανονισμό Data Governance Act, έτσι ώστε η χρήση και η αξιοποίηση των δεδομένων να γίνεται με νομικά συμβατό τρόπο.
Ακόμη: Οι πολίτες πλέον, με το Gov.gr Wallet δε χρειάζονται τα πολύτιμα «χαρτιά», ταυτότητα, δίπλωμα, ασφαλιστήριο, ΚΤΕΟ κλπ. Επιπλέον, με το consent, τη συναίνεση που θα δίνουν, εξυπηρετούνται, χωρίς να χρειάζεται να στέλνουν από mail σε mail σε υπαλλήλους εταιρειών, δεδομένα τους όπως το ΑΦΜ, η ταυτότητα κλπ. Όπως συμβαίνει και με την επικαιροποίηση στοιχείων από τις τράπεζες, με το consent θα μπορούν να δίνουν σε διαφόρους παρόχους υπηρεσιών, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, πάροχοι ρεύματος κλπ, όπου ετοιμάζεται και σχετική πλατφόρμα.
Ακόμη, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται γενικά Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες με συνολικό προϋπολογισμό 80 εκατ. ευρώ.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Μίλησα αρκετά για την Τεχνητή Νοημοσύνη, επειδή φαντάζομαι τις δυνατότητές της. Ξέρω και τις αδυναμίες της. Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ως δύναμη κατανέμεται σε όλους και δεν συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Ως Ευρώπη και ως ανθρωπότητα, πρέπει να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε και να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να την χάσουμε.
Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι εμείς είμαστε μεγαλύτεροι και ίσως έχουμε αντιστάσεις. Τα παιδιά μας όμως, που γεννήθηκαν μέσα στην τεχνολογία και είναι με ένα κινητό στο χέρι όλη την ημέρα χρειάζονται καθοδήγηση και προστασία. Ορθά και επιτυχημένα, τα κινητά στα σχολεία απαγορεύτηκαν. Είναι η ώρα να δούμε πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε και στα social media. Έθεσα το θέμα στους ομολόγους μου στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, είναι η ώρα να δράσουμε πανευρωπαϊκά απέναντι στον εθισμό στον αλγόριθμο. Δεσμευόμαστε σε αυτό, για μια γενιά ή μάλλον για πολλές γενιές που πρέπει να ωριμάσουν στον πραγματικό κόσμο και όχι να ζουν στον εικονικό.
Τελειώνοντας, θέλω να μεταφέρω ότι: η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα στελέχη, οι υπάλληλοι, οι διοικήσεις των οργανισμών και των φορέων: της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, του Κτηματολογίου, του ΕΔΥΤΕ, του ΕΛΚΕΔ, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της ΗΔΙΚΑ, όλοι έχουμε τη βούληση επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο, να θέσουμε περαιτέρω όλες μας τις δυνάμεις για ακόμη καλύτερες υπηρεσίες για τον Έλληνα πολίτη, τον Έλληνα φορολογούμενο. Έχουμε την τεχνογνωσία, αξιοποιούμε τους πόρους και εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τον Έλληνα. Ψηφιακό κράτος, με υπηρεσίες για όλους. Στο δρόμο για το αύριο δεν αφήνουμε κανέναν πίσω!
Μιλήσαμε για επανεκκίνηση πέρσι και αυτό έγινε. Φέτος, μιλάμε για παρεμβάσεις που μας αλλάζουν επίπεδο, μας αλλάζουν εποχή. Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε έναν προϋπολογισμό στη βάση της δημοσιονομικής σύνεσης, και σας καλώ να τον υπερψηφίσετε.
Σας ευχαριστώ πολύ