Δεν μπορώ να καταλάβω πως πολλοί ΔΕΝ γνωρίζουν την αξία της ψήφου.Η ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΦΑΙΡΑ και σκοτώνει οταν ΔΕΝ σκέφτεσαι...Αυτό..
ΣΕΒ,Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,πρόσκληση σε εκδήλωση
Το Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία σας προσκαλεί στην δεύτερη φετινή εκδήλωση της Σειράς Συζητήσεων: Ηγούμαστε Δημιουργικά, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2024, 18:00 – 19:30 στο Alba Graduate Business School (Ξενίας 6-8, Αθήνα, 11528). Καλεσμένη ομιλήτρια, η Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.
Για να κάνουμε την συζήτηση ακόμα πιο ουσιαστική με την άμεση προσωπική επικοινωνία, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με φυσική παρουσία. Δεν θα υπάρχει livestream. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα. |
|
|
Η αντίδραση απέναντι στις εξελίξεις που συνδέονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης χαρακτηρίζεται είτε από δέος μπροστά στο μέγεθος των δυνατοτήτων (ήδη δεδομένων ή εικαζόμενων) είτε από φόβο μπροστά στις πιθανές επιπτώσεις και στο άγνωστο των αλλαγών. Η φιλοσοφία μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες που έχουν εγερθεί με περισσότερη ψυχραιμία διότι ανάλογα θέματα με αυτά που τίθενται σήμερα σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη έχουν συζητηθεί ήδη στη φιλοσοφική γραμματεία. Το κατά πόσον, π.χ., τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs) σκέφτονται, είναι ανάλογο πρόβλημα με το κατά πόσον τα ζώα, που στο παρελθόν έχουν θεωρηθεί απλώς αυτόματα, σκέφτονται. Το πώς μπορούμε να διακρίνουμε τον άνθρωπο από τη μηχανή έχει επίσης συζητηθεί (ενώ και ο ίδιος ο άνθρωπος έχει θεωρηθεί μηχανή).
Τα ζητήματα της αυθεντικότητας, της πρωτοτυπίας και της δημιουργικότητας δεν τίθενται πρώτη φορά σήμερα ενώ τα ηθικά προβλήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα, την απόδοση ευθύνης, τη διαφάνεια, τις προκαταλήψεις, την πνευματική ιδιοκτησία, κλπ είναι παραλλαγές παλαιών προβλημάτων. Η συναγωγή θεωριών από ένα πλήθος δεδομένων επίσης είναι παλαιά πρακτική.
Αυτό που διαφέρει σε σχέση με το παρελθόν σε όλα αυτά είναι ο όγκος και η ταχύτητα. To ότι τα ζητήματα αυτά έχουν συζητηθεί δεν σημαίνει ότι έχουν δοθεί οριστικές απαντήσεις. Σημαίνει όμως ότι η φιλοσοφία μπορεί να μας προσφέρει τρόπους χειρισμού ώστε να τα εξετάζουμε ψύχραιμα, στις σωστές τους διαστάσεις.
Σχετικά με την ομιλήτρια
Η Βάσω Κιντή είναι καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (1998-2024). Έχει διδάξει στο Deree College από το 1991 έως το 1998. Έχει πτυχίο Χημείας από το ΕΚΠΑ (1981) και Διδακτορικό Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης από το ΕΜΠ (1991). Έχει υπάρξει Visiting Scholar στα πανεπιστήμια του Princeton (1998, 2008) και του Chicago (2004). Έχει δημοσιεύσει βιβλία καθώς και εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά για θέματα φιλοσοφίας επιστήμης, φιλοσοφίας ιστορίας, ηθικής, το έργο των Kuhn, Wittgenstein, Collingwood, και την εννοιολογική αλλαγή. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το Φιλοσοφία της Ιστορίας (Πόλις 2021) το οποίο θα εκδοθεί στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury. Από το 2019 είναι Editor-in-Chief του περιοδικού International Studies in Philosophy of Science ενώ εκλέχθηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας (μαζί με Β. Καρασμάνη) στη Steering Committee της FISP (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie 2024-) Υπήρξε διευθύντρια του ΠΜΣ Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας (2022-2024) και διευθύντρια του Τομέα Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΙΦΕ (2017-2019). Ήταν μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ το διάστημα 2012-2015 και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΕΚΠΑ (2020-2023). Υπήρξε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ, 2019-2023), εθνική εκπρόσωπος στο European Research Council (ERC, 2021-2023) και στην «Πανευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Ηθική, τη Διαφάνεια και την Ακεραιότητα στην Εκπαίδευση (ETINED)» του Συμβουλίου της Ευρώπης (2020-2024). Είναι μέλος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη». Συντόνισε την επιτροπή για το Πανεπιστήμιο 2030 του ιδρύματος Μποδοσάκη (2020-21) και είναι μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών και μέλος του ΔΣ της (2011-2022). Αρθρογραφεί συχνά στον τύπο για ζητήματα δημόσιου ενδιαφέροντος που αφορούν τη φιλοσοφία και την ακαδημαϊκή πολιτική. |
|
|
|
|
Ο Ιστοχώρος μας ΔΕΝ ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ τα κείμενα των Αρθρογράφων του. Αυτά δημοσιεύονται εκφράζοντας τους ιδίους.
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος διαδικτυακού τόπου σε ό,τι αφορά τα άρθρα της ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ και του ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια των Αρθρογράφων. Νόμος 2121/1993 - Νόμος 3057/2002, ο οποίος ενσωμάτωσε την οδηγία 2001/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Tι ήταν η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ»..για όσους δεν γνωρίζουν.
Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» γεννήθηκε το 2000,ως συνέχεια του Περιοδικού «ΑΧΑΡΝΕΩΝ Έργα». Δημιουργήθηκε από Επαγγελματίες Εκδότες με δεκαετίες στον τομέα της Διαφήμισης, των Εκδόσεων και των Δημοσίων Σχέσεων και αρχικά ήταν μια Υπερτοπική Εφημερίδα με κύριο αντικείμενο το Αυτοδιοικητικό Ρεπορτάζ.
Επί χρόνια, κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοσή της σε ένα ικανότατο τιράζ (5000 καλαίσθητων φύλλων εβδομαδιαίως) και εντυπωσίαζε με την ποιότητα της εμφάνισης και το ουσιώδες, μαχητικό και έντιμο περιεχόμενο της.
Η δύναμη της Πένας της Εφημερίδας, η Ειλικρίνεια, οι Ερευνές της που έφερναν πάντα ουσιαστικό αποτέλεσμα ενημέρωσης, την έφεραν πολύ γρήγορα πρώτη στην προτίμηση των αναγνωστών και γρήγορα εξελίχθηκε σε Εφημερίδα Γνώμης και όχι μόνον για την Περιφέρεια στην οποία κυκλοφορούσε.
=Επι είκοσι τέσσαρα (24) χρόνια, στηρίζει τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς καμία-ούτε την παραμικρή- διακοπή
.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, προβάλλει με αίσθηση καθήκοντος κάθε ξεχωριστό, έντιμο και υπεύθυνο Πολιτικό της Πολιτικής Σκηνής. Στις σελίδες της, θα βρείτε ακόμα και σήμερα μόνο άξιες και χρήσιμες Πολιτικές Προσωπικότητες αλλά και ενημέρωση από κάθε Κόμμα της Ελληνικής Βουλής. Η «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ουδέποτε διαχώρησε τους αναγνώστες της ανάλογα με τα πολιτικά τους πιστεύω. Επραττε το καθήκον της, ενημερώνοντας όλους τους Ελληνες, ως όφειλε.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, δίνει βήμα στους αδέσμευτους, τους επιτυχημένους, τους γνώστες και θιασώτες της Αλήθειας. Στηρίζει τον Θεσμό της Ελληνικής Οικογένειας, την Παιδεία, την Ελληνική Ιστορία, προβάλλει με όλες της τις δυνάμεις τους Αδελφούς μας απανταχού της Γης, ενημερώνει για τα επιτεύγματα της Επιστήμης, της Επιχειρηματικότητας και πολλά άλλα που πολύ καλά γνωρίζουν οι Αναγνώστες της.
=Επί είκοσι τέσσαρα ολόκληρα χρόνια, ο απλός δημότης–πολίτης, φιλοξενείται στις σελίδες της με μόνη προϋπόθεση την ειλικρινή και αντικειμενική γραφή και την ελεύθερη Γνώμη, η οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ λογοκρίθηκε.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ», είναι ένα βήμα Ισονομίας και Ισοπολιτείας, έννοιες απόλυτα επιθυμητές, ιδιαιτέρως στις ημέρες μας. Είναι ο δικτυακός τόπος της έκφρασης του πολίτη και της εποικοδομητικής κριτικής, μακριά από κάθε στήριξη αφού δεν ετύγχανε οικονομικής υποστήριξης από Δήμους, Κυβερνήσεις ή όποιους άλλους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς Φορείς, δεν είχε ΠΟΤΕ χορηγούς, ή οποιασδήποτε μορφής υποστηρικτές. Απολαμβάνει όμως Διεθνούς σεβασμού αφού φιλοξενεί ενημέρωση από αρκετά ξένα Κράτη πράγμα που της περιποιεί βεβαίως, μέγιστη τιμή.
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» διαγράφει απο την γέννησή της μια αξιοζήλευτη πορεία και απέκτησε εξ αιτίας αυτού,ΜΕΓΙΣΤΗ αναγνωσιμότητα.
Η Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» κέρδισε την αποδοχή και τον σεβασμό που της ανήκει, με «εξετάσεις» εικοσι τεσσάρων ολόκληρων ετών, με συνεχείς αιματηρούς αγώνες κατά της τοπικής διαπλοκής, με αγώνα επιβίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς, με Εντιμότητα, αίσθηση Καθήκοντος και Ευθύνης.