Κοινοβουλευτική Δράση
05/11/2024«Να βγει τώρα από το “συρτάρι” ο φάκελος ένταξης του Ολύμπου στην UNESCO»
05/11/2024Καμία δέσμευση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία της Αγοράς Παραγωγών στη Δράμα
05/11/2024Συνάντηση Απ. Πάνα με το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο
05/11/2024Ερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το περιστατικό δηλητηρίασης σε Τουριστικό Κατάλυμα στο Αμύνταιο – Ανύπαρκτοι οι Ελεγκτικοί Μηχανισμοί
04/11/2024«Πρωτοφανές κενό ασφαλείας φυλακών Κορυδαλλού – Ελλείψεις φρουρών για σκοπιές – Ελλιπής υγειονομική περίθαλψη»
04/11/2024Αναστάσιος Νικολαΐδης: «Διαλειτουργικότητα ηλεκτρονικών εισιτηρίων και «έξυπνων» καρτών για τη χρήση του Μετρό Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς»
02/11/2024Συνεχίζεται η αδιαφορία της Κυβέρνησης για παραχώρηση μικρών εκτάσεων γης σε αγρότες και επιχειρήσεις
Δείτε Περισσότερα
Ν. Ανδρουλάκης: Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας
Στο κρίσιμο ζήτημα της ανθεκτικότητας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο «Green Deal Greece 2024» που διοργάνωσε το ΤΕΕ. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συνεχείς εκκλήσεις της αυτοδιοίκησης για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής. «Ο Κηφισός και άλλες 8 περιοχές βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κίνδυνου, καθώς το αντιπλημμυρικό δίκτυο στην Αττική σχεδιάστηκε με δεδομένα της 50ετίας 1932-1982, ολοκληρώθηκε το 2004 και είκοσι χρόνια μετά είναι ανεπαρκές σε σοβαρής έντασης πλημμυρικά φαινόμενα», σημείωσε. Ο κ. Ανδρουλάκης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί «σπατάλησε την ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και των πρωτόγνωρων βαθμών δημοσιονομικής ευελιξίας που απόλαυσε στο μεγαλύτερο μέρος της θητείας της, αποτυγχάνοντας να προωθήσει έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό στην παραγωγική βάση της οικονομίας, τις υποδομές και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας». Υπογράμμισε την ντροπιαστική για σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό σιδηρόδρομο. «Μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, έχουμε γίνει μάρτυρες σε επικίνδυνα περιστατικά και παρολίγον συγκρούσεις τρένων. Ποιον τιμά αυτή η κατάσταση; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το χάλι; Την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη κινείται με πράσινες υπερταχείες, στη Βόρεια Ελλάδα …ψάχνουν για σιδηρόδρομο», είπε δηκτικά. Ανακοίνωσε ότι επίκειται νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και την κατάργηση ή το «πάγωμα» της golden visa. «Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να ανοίξει το επόμενο διάστημα έναν μεγάλο πολιτικό και προγραμματικό διάλογο, μαζί με την κοινωνία, με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και κάθε φορέα με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες για την πρόοδο της Ελλάδας. Έναν διάλογο που θα καταλήξει σε ένα “Made in Greece” Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας» κατέληξε.
Περισσότερα ΕΔΩ
Επενδύσεις: Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης οι ανακοινώσεις για τις υπαγωγές στον Αναπτυξιακό
Η «αριστεία» του business friendly «επιτελικού» κράτους της Νέας Δημοκρατίας πήγε περίπατο, όπως δείχνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του αναπτυξιακού νόμου. Παρά τις δεσμεύσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, κ. Παπαθανάση για εκκαθάριση των αιτήσεων εντός 60 ημερών και πληρωμών εντός 100 ημερών, τρία χρόνια σχεδόν μετά την ψήφιση του ν.4887/2022 το 80% των επενδυτικών σχεδίων στο καθεστώς του τουρισμού απορρίπτονται. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, 162 μόνο επενδύσεις εγκρίθηκαν στο καθεστώς του τουρισμού από τις συνολικά 852 αιτήσεις που υποβλήθηκαν. Η κυβέρνηση ενέκρινε ένα μόνο στα πέντε επενδυτικά σχέδια στον τουριστικό τομέα που εισφέρει στην εθνική οικονομία πάνω από 20 δισ. ευρώ ετησίως. Συγχρόνως, μειώνονται κατά 48 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις των επενδυτικών σχεδίων σε μεταποίηση και τουρισμό, καθώς η αρχική δημόσια δαπάνη ήταν 450 εκατ. ευρώ και εγκρίθηκαν 402 εκατ. ευρώ. Αντί να αυξήσουν τον προϋπολογισμό, ειδικώς για αυτά τα δύο καθεστώτα μεγάλης σημασίας για το αναπτυξιακό μας μοντέλο, τον μείωσαν κιόλας. Προ εβδομάδος, σε απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, η υφυπουργός Άννα Μάνη Παπαδημητρίου δήλωνε ότι ο βασικός λόγος καθυστερήσεων για τις υπαγωγές στον αναπτυξιακό νόμο ήταν ο «ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των αιτημάτων απόρροια του αυξημένου ενδιαφέροντος της επιχειρηματικής κοινότητας». Αποδεικνύεται τελικά πως οι καθυστερήσεις οφείλονται στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης, που οδηγεί την ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα σε αδιέξοδα. Η κυβέρνηση θα πρέπει έστω και τώρα να ολοκληρώσει την υλοποίηση του δικού της αναπτυξιακού νόμου, ανοίγοντας όλα τα καθεστώτα που εκκρεμούν, να ολοκληρώσει τις υπαγωγές των επενδυτικών σχεδίων στα ανοιχτά καθεστώτα και να αυξήσει επιτέλους τους πόρους και τους προϋπολογισμούς για το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν αυτή τη στιγμή οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Περισσότερα ΕΔΩ