Καλό μεσημέρι,

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα, για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Hakan Fidan, την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός παρευρέθηκε σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια όπου τόνισε: «Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με εξαιρετικά σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις, η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος του κόσμου. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στο στρατηγικό βάθος της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κορυφαία εκδήλωση της οποίας ήταν, πιθανότατα, όταν είχα το μοναδικό προνόμιο να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου το 2022».

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως όποιον και αν επιλέξει ο αμερικανικός λαός να τον εκπροσωπήσει στο ανώτατο αξίωμα,  η σχέση Ελλάδας και Αμερικής θα γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, γιατί αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών.

Επεσήμανε ακόμη, πως η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παρά τις δυσκολίες, να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτή την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανέδειξε την πρόοδο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι: «τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας μας αφορούσαν στη σταθεροποίηση της χώρας, την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών της και την επιστροφή στις τάξεις των κανονικών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ, τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφορούν την πραγματοποίηση ενός μεγάλου άλματος προς το μέλλον, την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας κράτησαν πίσω για πολλά χρόνια».

Στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν καθώς και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης των ομήρων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ανησυχία του για την εντεινόμενη κλιμάκωση που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης της πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση δύο κρατών.

Ο Πρωθυπουργός σήμερα, στις 15.15 (ώρα Νέας Υόρκης) θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτιέρεζ.

Στις 18:30 (τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, σε συνέχεια του πλαισίου κατανόησης, που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης, περί αμοιβαίας ανάληψης δεσμεύσεων αναφορικά με το έργο.

Με την τροπολογία ορίζονται οι αναγκαίες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβαίνει ο φορέας υλοποίησης του έργου, ενώ, επιπρόσθετα, ορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες θα ενεργοποιηθεί διαφορετικός του υφιστάμενου σήμερα, επιμερισμός του κόστους μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό, καθώς θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και ταυτόχρονα θα προωθήσει τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς «καθαρής» ενέργειας.

—-

Με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ψηφίζεται σήμερα ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων. Καταργείται ο φόρος πλοίων, καθώς και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα πλοία δεύτερης κατηγορίας μήκους έως επτά μέτρων, δεδομένου ότι τα σκάφη αυτά στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν σκοπούς αναψυχής ούτε συνδέονται με πολυτελή διαβίωση, αλλά αξιοποιούνται κυρίως στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής αλιείας. Οι ωφελούμενοι της ρύθμισης υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επομένως οι κάτοχοι σκαφών β΄ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα έτη 2020 έως και 2023 και όσοι έχουν ήδη καταβάλλει τον φόρο (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή.

—-

O Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί με σκοπό τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέπτυξε 18 παρεμβάσεις της κυβέρνησης που έχουν γίνει στον τομέα των Σιδηροδρόμων:

 

  1. Παραδόθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2023, η Σύμβαση 717 για την ανάταξη της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας. Οι εγκαταστάσεις από Δομοκό μέχρι Λάρισα καταστράφηκαν ολοσχερώς από την κακοκαιρία «Daniel», τον Σεπτέμβριο του 2023, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας η σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση από τη σήραγγα της Όθρυος μέχρι την είσοδο της Λάρισας.
  2. Ολοκληρώθηκε η παράδοση, το Νοέμβριο του 2023, της Σύμβασης για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας συρμών, επί της γραμμής.
  3. Υπεγράφη η Σύμβαση μεταξύ ΓΑΙΑΟΣΕ και Hitachi Rail για την επαναφορά σε λειτουργία του ETCS επί συρμών.
  4. Υπεγράφη, τον Δεκέμβριο του 2023, η Σύμβαση του έργου του Δυτικού Προαστιακού Αττικής, ύψους 95,7 εκατ. ευρώ.
  5. Ολοκληρώθηκαν, εντός του τελευταίου έτους, έργα που αφενός συμπληρώνουν – σταδιακά – βασικούς σιδηροδρομικούς άξονες και αφετέρου συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου.
  6. Ελήφθησαν μέτρα αποκατάστασης εξοπλισμού στο δίκτυο του ΟΣΕ.
  7. Βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή ανάθεσης σειρά εργολαβιών για τη συντήρηση υποδομών.
  8. Εξασφαλίστηκε η αναγκαία χρηματοδότηση για να γίνει, για πρώτη φορά, η αντικατάσταση 90 αυτόματων συστημάτων ισόπεδων διαβάσεων παλαιάς τεχνολογίας, συνολικού κόστους 25 εκατ. ευρώ.
  9. Εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των δέντρων και της βλάστησης κατά μήκος του σιδηροδρομικού άξονα.
  10. Ολοκληρώθηκε σειρά ενεργειών για την ωρίμανση και ανάθεση νέων συμβάσεων για την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου.
  11. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, τον Ιανουάριο του 2024, για το έργο της αναβάθμισης της μονής γραμμής, με διπλασιασμό αυτής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο.
  12. Προκηρύχθηκε νέο έργο, η γραμμή στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες, για τη σύνδεση του Εμπορευματικού Λιμένα Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
  13. Ωριμάζουν οι μελέτες για το έργο του Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης και τη Σιδηροδρομική Σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης.
  14. Ενισχύθηκε, οικονομικά, ο ΟΣΕ, με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και των έργων συντήρησης.
  15. Ενισχύεται το ανθρώπινο δυναμικό του ΟΣΕ.
  16. Προχωρά η μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  17. Προχωρά η οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου από τις εκτεταμένες ζημιές που προέκυψαν από τον «Daniel», με προδιαγραφές σημαντικής επαύξησης της ανθεκτικότητάς του.
  18. Εξασφαλίστηκε συγχρηματοδότηση σημαντικών νέων έργων από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο σιδηρόδρομος αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν σωρευθεί τις περασμένες δεκαετίες, και για την επίλυση των οποίων απαιτείται συστηματική, επίμονη και πολύχρονη προσπάθεια. «Υποστηρίζω όμως ότι κινούμαστε, με ευθύνη, στη σωστή κατεύθυνση, με όλο και καλύτερα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.

 

—-

Με νομοθετική πρωτοβουλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκης Κεραμέως και του Υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου, όσοι εργαζόμενοι αποκτούν δικαίωμα σε σύνταξη αναπηρίας, θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν τη σύνταξή τους χωρίς να διακόπτουν την εργασία τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί από 1η Ιανουαρίου 2024 και έχουν απορριφθεί λόγω μη προηγούμενης διακοπής της ασφαλιστέας απασχόλησης, υποβάλλονται εκ νέου εντός έξι μηνών και οι συνέπειές τους ανατρέχουν στον χρόνο υποβολής της αρχικής αίτησης.

Η συγκεκριμένη διάταξη εναρμονίζεται με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που έχει ήδη θεσπίσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σύμφωνα με το οποίο, σε όσους συνταξιούχους επιλέξουν να εργάζονται, δεν περικόπτεται η σύνταξή τους κατά 30% όπως ίσχυε πριν την εφαρμογή του μέτρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς πάνω από 190.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει, μέχρι σήμερα, την απασχόλησή τους στη σχετική πλατφόρμα.

Ένα ακόμα ζήτημα που αφορά πολλούς συμπολίτες μας επιλύεται. Συνεχίζουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας για διευκόλυνση της καθημερινότητας όλων των πολιτών, εργασιακή ασφάλεια και διευκόλυνση ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

—-

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, την αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών, βάζοντας για πρώτη φορά ρητούς κανόνες για την οργάνωση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και θέματα που διευκολύνουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις περιλαμβάνουν:

– Την δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με αποπληρωμή έως 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους θεσπίζεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Επίσης, παγίως, θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000€.

– Επιπλέον, τον τριπλασιασμό των προστίμων για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων και την αυστηροποίηση κυρώσεων για τη μη συμμόρφωση των παραβατών στην άρση της παράνομης κατάληψης. Σκοπός της ρύθμισης είναι η απελευθέρωση του δημόσιου χώρου και η απρόσκοπτη διέλευση των πεζών.

– Τη διευκόλυνση της υλοποίησης σε έργα μείζονος σημασίας και πολιτικής προστασίας των Περιφερειών, με ταχείες διαδικασίες για την αμεσότερη ολοκλήρωση κρίσιμων παρεμβάσεων που σχετίζονται με την αποκατάσταση καταστροφών ή την εξυπηρέτηση αναγκών υπερτοπικού χαρακτήρα.

Ενισχύσεις ύψους άνω των 21,7 εκατομμυρίων ευρώ καταβάλλονται σήμερα από τον ΕΛΓΑ στους δικαιούχους, ως εξόφληση σε ζημιές που προκλήθηκαν στη φυτική παραγωγή από τις καταστροφικές πλημμύρες Daniel και Elias.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέας Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση του συνόλου των πορισμάτων, τα οποία αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν καταβληθεί 292 εκατομμύρια ευρώ στους ζημιωθέντες παραγωγούς.

Εντός του Οκτωβρίου 2024, θα εκκαθαριστούν και τα πορίσματα για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου, μετά από την εξέταση από τις Υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. των αιτημάτων αναθεώρησης, τα οποία υπέβαλαν οι κτηνοτρόφοι για τις ζημίες, τις οποίες υπέστησαν τόσο από τις πλημμύρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ όσο και από τις Πυρκαγιές έτους 2023.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, καθώς η χώρα, το πολιτικό σύστημα, οδηγείται σε ιταλοποίηση και δεν είναι καλές για την χώρα οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Είναι αυτό κάτι που εκφράζει την Κυβέρνηση; Έχετε τέτοιες ανησυχίες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου, το ξεκαθαρίζω. Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την πάγια, την διαχρονική του θέση και δεν προέβη ούτε σε κάποια ανακοίνωση, ούτε σε κάποια πρόταση.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, προχτές, μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, στη συνέντευξή του στο CNN είπε για το Μεταναστευτικό, που ήταν από τα μεγάλα ζητήματα στην ατζέντα: «Θέλουμε να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Σημειώσαμε πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, γιατί η Μετανάστευση είναι τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να την αφήσουμε στους διακινητές». Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χτες το πρωί είπε πως υπάρχει αύξηση των ροών, η οποία δεν ξεκίνησε τώρα. Έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο έτος, στο τέλος του προηγούμενου έτους, και συνεχίζεται σε όλο το 2024. Ποιος έχει λάθος στοιχεία; Έχει λάθος στοιχεία ο Πρωθυπουργός και νομίζει ότι πάει καλά η συνεργασία;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει τίποτα αντίθετο. Είναι δεδομένο ότι το Μεταναστευτικό ευρύτερα στην Ευρώπη παρουσιάζει μια έξαρση, αλλά στην Ελλάδα έχει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και ως πρόβλημα αντιμετωπίζεται με το μικρότερο δυνατό μέγεθος, λόγω του ότι στην Ελλάδα η πολιτική μας έχει επιτυχία. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ένα ανύπαρκτο πρόβλημα. Και δεν υπάρχουν και μήνες… Και, μάλιστα, θυμάμαι εγώ προσωπικά, μετά τις αντίστοιχες ενημερώσεις του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, υπήρχαν πάρα πολλοί μήνες και στο προηγούμενο έτος που είχαμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Σε σχέση, όμως, με τους προηγούμενους από εκείνους μήνες. Στην συνέχεια είχαμε αποκλιμάκωση. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι στην Ελλάδα από 93.000 διαμένοντες πλέον έχουμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαμένοντες και από 130 δομές, οι περισσότερες εκ των οποίων τότε ήταν δομές ντροπής, φαβέλες κανονικές για τους ανθρώπους αυτούς, τώρα έχουμε 33. Αυτά είναι επίσημα στοιχεία. Υπάρχουν μήνες που υπάρχει μεγαλύτερη πληρότητα και υπάρχουν μήνες που υπάρχει μια αποκλιμάκωση στους αριθμούς. Η μεγάλη εικόνα, όμως, είναι αυτή που σας παρουσίασα. Και μέρος αυτής της εικόνας και μία από τις αιτίες του γεγονότος ότι στην Ελλάδα το Μεταναστευτικό δεν είναι η καυτή πατάτα, όπως είναι σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη είναι και η συνεργασία που έχουμε με την Τουρκία και η κοινή αντίληψη που υπάρχει στην αντιμετώπιση, η οποία δεν υπήρχε πάντοτε, των δικτύων των λαθροδιακινητών. Σε αυτό θα προσπαθήσουμε να χτυπήσουμε περισσότερο. Είναι αυτοί οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς. Πολλές φορές με οδυνηρά αποτελέσματα, παρά τις προσπάθειες του Λιμενικού μας να σώσουν -και πολλές φορές το κάνουν με απόλυτη επιτυχία- ανθρώπινες ζωές. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε την τραγική είδηση της απώλειας συνανθρώπων μας, και μάλιστα και μικρών παιδιών από ό,τι φαίνεται μεταξύ αυτών.

Αυτή είναι η πολιτική, την οποία θα ακολουθήσουμε. Δηλαδή ασφάλεια στα σύνορα, φύλαξη των συνόρων, εκμηδενισμός, όσο γίνεται, των ροών, ειδικά από τα χερσαία σύνορα, συνεργασία με την Τουρκία και, από εκεί και πέρα, βέβαια, όλη η υπόλοιπη ευρωπαϊκή διάσταση την οποία έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ:  Καλό μεσημέρι κ. Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω για το περιστατικό που έγινε με την πρόεδρο της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ, την κ. Νικολαΐδου, η οποία σε ανάρτησή της ανέφερε πως αναρχικοί της πέταξαν τρικάκια, γιατί εναντιώθηκε στη Σύγκλητο σε κάποιους συνδικαλιστές φοιτητές. Μάλιστα είδαμε και συγκεκριμένες φωτογραφίες με τα τρικάκια και τα λοιπά. Είναι ακόμα μια επίθεση που γίνεται σε πανεπιστημιακό. Είναι αυτή η εικόνα που θέλετε για τα Πανεπιστήμια; Είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση ή όχι, γιατί βλέπουμε ακόμη ένα φαινόμενο, στο οποίο έχουμε μια συγκεκριμένη βία, από συγκεκριμένες ομάδες ατόμων που υπάρχουν ακόμη στα Πανεπιστήμια. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Για να βάλουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Ξεκινάω με την αυτονόητη και απόλυτη καταδίκη κάθε τέτοιας επίθεσης. Νομίζω είναι κάτι το οποίο δεν συζητείται και ελπίζω να φτάσουμε κάποια στιγμή οριζόντια το πολιτικό σύστημα, αυτό να το θεωρεί αυτονόητο, γιατί δεν είναι πάντοτε αυτονόητο. Κάποιοι αυτές τις ενέργειες και μάλιστα και κοινοβουλευτικά κόμματα, τις θεωρούν και ακτιβισμό. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί εκπροσωπούν την χειρότερη μορφή φασισμού. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν αποδέχονται τους κανόνες, τους νόμους και επιτίθενται σε έναν συμπολίτη τους, είτε είναι καθηγητής, είτε είναι συμφοιτητής τους, επειδή αυτά που λέει δεν τους αρέσουν. Το τρίτο που έχω να πω, είναι ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια, γιατί πλέον στα Πανεπιστήμια, όταν χρειάζεται, όταν το προβλέπει ο νόμος, όπως συμβαίνει και στα Νοσοκομεία και στις δημόσιες Υπηρεσίες και σε κάθε δημόσιο χώρο, όταν χρειάζεται, όταν ζητείται, βασικά, όταν καταγγέλλεται μια παράνομη πράξη, επεμβαίνει η Αστυνομία. Έχουμε μια τουλάχιστον, με δύο, εκκενώσεις καταλήψεων, την εβδομάδα, σε όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και πολύ καλά κάνει και η Αστυνομία, αλλά αντιστοίχως και το Υπουργείο Παιδείας και αναδεικνύει τις επιχειρήσεις αυτές, γιατί στην Ελλάδα για σχεδόν  πέντε δεκαετίες, δηλαδή με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια, όταν ακούγαμε κατάληψη κάναμε ότι δεν καταλαβαίναμε, με συνολική ευθύνη του πολιτικού συστήματος και κυρίως του χώρου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Το τελευταίο που θέλω να πω,  είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή υποσχέθηκε και υλοποιεί κάτι αυτονόητο, που είναι η αντίδραση στην παραβατικότητα και στα φαινόμενα αυτά. Δηλαδή κάθε φορά που καλούνται οι Αρχές να επεμβαίνουν, να αυστηροποιούνται οι ποινές, οι οποίες προβλέπονται, -όπως έχουν αυστηροποιηθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν υποσχεθήκαμε ότι οι εγκληματίες θα σταματήσουν να εγκληματούν. Δεν υπάρχει Κυβέρνηση, πουθενά στον κόσμο, που τους εγκληματίες, τους έχει με ένα νόμο και ένα άρθρο, έτσι για να θυμηθούμε και παλιές, έτσι, εκφράσεις, τους έχει μετατρέψει σε πολίτες, οι οποίοι σέβονται τον νόμο. Άρα για να συνεννοηθούμε, οι παραβατικοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στα Πανεπιστήμια, δυστυχώς, θα συνεχίσουν να παραβατούν. Θεωρώ ότι βλέποντας ότι πλέον οι πράξεις τους θα έχουν συνέπειες και τότε θα πρέπει να έχουν συνέπειες και από τα Πανεπιστήμια, -αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που αφορά και τα Πανεπιστήμια-, θα φοβούνται πολύ περισσότερο. Και πλέον θα ξέρουν κιόλας ότι η σύλληψη δεν θα συνεπάγεται απελευθέρωση την επόμενη μέρα, με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα και θα συνεπάγεται και φυλάκιση, ακόμα και σε περιπτώσεις πλημμελημάτων. Αυτά όλα έχουν νομοθετηθεί από την Κυβέρνηση, μένει να τα εφαρμόσει η Δικαιοσύνη, όπως κάνει σε κάθε περίπτωση που έχει ένα νόμο μπροστά της που πρέπει να εφαρμόσει. Αλλά από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε εστίες παραβατικότητας παντού, αλλά θα έχουμε περισσότερες συλλήψεις, όπως έχουμε, πολύ πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, την αστυνομία να μπορεί να επεμβαίνει και να εκκενώνει καταλήψεις και να μετατρέπει χώρους, που ήταν άβατα, που τους κρατούσανε για ολόκληρες δεκαετίες πολλές φορές, πάνω λίγα χρόνια, πάρα πολλά χρόνια, κάποιοι από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους. Και υπάρχει και μια τελευταία διάσταση, ότι ξέρετε και αυτοί όλοι, επειδή σταμάτησαν οι εποχές της ασυδοσίας παίζουν και τα ρέστα τους. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Οφείλουν και κλείνω με αυτό, οι Πρυτανικές Αρχές να ειδοποιούν άμεσα, να υπερασπίζονται τους καθηγητές, να ειδοποιούν, δεν είναι δουλειά των Πρυτάνεων ή των ανθρώπων των Συγκλήτων να συλλαμβάνουν προφανώς, να ειδοποιούν άμεσα την Αστυνομία, να καταγγέλλουν, όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας κάθε παράνομη πράξη. Άλλο είναι τα τρικάκια, όλα έχουν την βαρύτητά τους προφανώς, άλλα είναι πολύ χειρότερα που γίνονται, – όλα με το τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας και να επεμβαίνει η Αστυνομία. Αλλά πλέον επεμβαίνει η Αστυνομία, γιατί μπορεί να επεμβαίνει η Αστυνομία, εκκενώνονται καταλήψεις, συλλαμβάνονται οι ένοχοι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί μακάρι να μπορούσαμε, κλείνω, να εξαφανίσουμε την εγκληματικότητα, από την μια μέρα στην άλλη, αλλά νομίζω ότι είναι μια ουτοπική διατύπωση. Είμαστε λοιπόν στη σωστή σελίδα όλοι μαζί, με εξαίρεση αυτές τις νοσηρές μειοψηφίες και θα συνεχίσουμε με αυτή τη λογική.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, κ. Οικονόμου, σε συνέντευξή του, ισχυρίστηκε ότι οι μηχανοδηγοί λένε ψέματα για την ασφάλεια στον Σιδηρόδρομο και ότι πρέπει, όπως τόνισε, να υπηρετούμε την αλήθεια όλοι. Είναι ψευδέστατα αυτά που λένε οι μηχανοδηγοί. Όλα αυτά, ενώ οι Οργανώσεις των μηχανοδηγών και των εργαζομένων θέτουν ζητήματα ασφάλειας και κάνουν 24ωρη απεργία. Συμφωνείτε με τις συγκεκριμένες δηλώσεις που προκάλεσαν και αντιδράσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να ξέρω αν κάθε αιτίαση… Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει μια αιτίαση σε μια απεργία αυτή είναι απολύτως αληθής, de facto. Σίγουρα ο Υπουργός, ο Υφυπουργός, κάθε Υπουργείου, οφείλουν να διαβάζουν και να μελετούν και να εξετάζουν τα αιτήματα. Μπορεί κάποια αιτήματα, όμως, να έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Υπάρχουν πάρα πολλές φορές που βλέπουμε απεργίες ή πορείες με αιτήματα, τα οποία είτε είναι παράλογα, είτε έχουν ικανοποιηθεί από το κράτος. Άρα, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υφυπουργός γνωρίζει αν από τις 10, για παράδειγμα, αιτιάσεις που συνοδεύουν μια απεργία, κάποιες μπορεί να είναι ουτοπικές ή κάποιες μπορεί να έχουν ικανοποιηθεί. Άρα, γνωρίζει καλύτερα τα του αντικειμένου του και δεν χρειάζεται εγώ να πω κάτι περισσότερο. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, το οποίο αμφισβητείται, προφανώς θα επανέλθουν οι άνθρωποι και θα πάρουν τη σχετική απάντηση που οφείλει να τους δώσει το αρμόδιο Υπουργείο.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω για το 2ο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Συνύπαρξη» που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί, όπως βλέπουμε και από τις σχετικές ανακοινώσεις και από τις αφίσες, θα υπάρξει τη δεύτερη μέρα drag show και προβολή ταινίας PRIDE. Όλο αυτό, φαίνεται πως έχει δημιουργήσει κάποιες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες διαβάζω από χθες. Πώς το σχολιάζει όλο αυτό η Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τις οποίες αντιδράσεις συμμερίζομαι απόλυτα, να σας πω. Γιατί εδώ μιλάμε για μια διαδικασία που είναι η χορήγηση αιγίδας από έναν κρατικό φορέα, εν προκειμένω από το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι μια πάρα πολύ σοβαρή διαδικασία, η οποία δεν πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα και χωρίς εξαντλητικό έλεγχο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε, εδώ είχαμε μια σειρά από αιτήματα, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Δημιουργική Ελλάδα», εκατοντάδες αιτήματα, τα οποία αξιολογήθηκαν όλα συνολικά, μετά από εισήγηση στον τότε αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτισμού, όχι τον εν ενεργεία, χωρίς όμως τα αιτήματα αυτά και το συγκεκριμένο αίτημα να συνοδεύεται από το αναλυτικό πρόγραμμα. Άρα, η έγκριση δόθηκε μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής, η οποία όμως εισήγηση δεν συνόδευε το αναλυτικό πρόγραμμα. Άρα, δεν ενέκρινε, γνωρίζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο αρμόδιος Υφυπουργός. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε εξαντλητικό έλεγχο και δεν σημαίνει ότι οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν υπερβολικές, σε καμία περίπτωση. Αλλά, για να μην φτάσουμε να κατηγορούμε χωρίς να έχουμε όλα τα δεδομένα, αυτά είναι τα δεδομένα. Σίγουρα μέτρησε στην έγκριση και η αξιοπιστία του φορέα του Ιδρύματος Κακογιάννης. Άρα, είναι λογικές οι ανησυχίες των πολιτών, αλλά η αλήθεια είναι αυτή. Και προφανώς, στο εξής, κάτι που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν δίνεται η αιγίδα, πρέπει να γίνεται εξαντλητικός έλεγχος της κάθε εκδήλωσης και του αναλυτικού της προγράμματος για να αποφεύγουμε τέτοια φαινόμενα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο κ. Σαλμάς ζήτησε παρέμβαση Εισαγγελέα για καταγγελλόμενο σκάνδαλο από τον ίδιο και είδε την έξοδο από τη Ν.Δ.. Στην περίπτωση του κ. Αυγενάκη είχαμε παρέμβαση Εισαγγελέα για βιοπραγία κατά ενός εργαζόμενου και απλώς αποπέμφθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γιατί αυτά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά; Και είναι αλήθεια ότι ο κ. Αυγενάκης επιστρέφει στην Κ.Ο.;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, ούτε έχω τέτοια ενημέρωση, πρώτον. Δεύτερον, στην περίπτωση του κ. Αυγενάκη είχε μια συγκεκριμένη έκβαση η υπόθεση ποινικά με σχετικές δηλώσεις μάλιστα και από τις δύο πλευρές. Η παρέμβαση Εισαγγελέα, λοιπόν, δεν σημαίνει ότι de facto η υπόθεση θα οδηγήσει… Είχαμε μιλήσει για τις πολιτικές και τις ποινικές προεκτάσεις. Είχαμε πάρει μια καθαρή θέση. Τώρα, ως προς την περίπτωση του κ Σαλμά, νομίζω ότι απάντησα σε μια σειρά από ερωτήματα στην προηγούμενη ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Δεν θέλω να προσθέσω κάτι. Και δεν διεγράφη ούτε επειδή εξέφρασε την άποψή του, ούτε επειδή έκανε μια ερώτηση, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και όπως πολύ καλά κάνουν όλοι οι βουλευτές και κάνουν. Απάντησα αναλυτικά γιατί διεγράφη. Η Κυβέρνηση εξέφρασε πλήρως τη θέση της. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι περισσότερο.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Στην παρουσία του βιβλίου «Καραμανλής – Η πολιτική ως δημιουργία», όπου ήταν παρόντες ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Τασούλας είπε και όπως λέει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης «Στη Ν.Δ. είμαστε όλοι Καραμανλικοί». Είναι όντως έτσι; Και αν ισχύει αυτό, γιατί δύο πρώην Πρωθυπουργοί στο Πολεμικό Μουσείο μιλούσαν για απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αρχές της παράταξης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλίμονο αν η Ν.Δ. και όσοι διαχρονικά έχουν υπηρετήσει τη Ν.Δ., παλιοί και νέοι φίλοι, δεν ήμασταν συνεπείς και δεν υπηρετούσαμε την Ιδρυτική Διακήρυξη. Η Ιδρυτική Διακήρυξη έγινε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ο Ιδρυτής της Ν.Δ. είναι ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Άρα, θα συμφωνήσω με αυτό το οποίο είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, παραπέμποντας σε λόγια του Πρωθυπουργού, ότι στη Ν.Δ. είμαστε όλοι Καραμανλικοί.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Άρα, κάνουν λάθος οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί που λένε ότι απομακρύνεται, τέλος πάντων, η Ν.Δ. από αυτές τις αρχές.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι πρώην Πρωθυπουργοί, το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είναι δύο άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ηγηθεί της παράταξης και κατείχαν το κορυφαίο αξίωμα ως προς την εκτελεστική εξουσία της χώρας. Έχουν δικαίωμα να λένε ό,τι θέλουν. Δεν μπαίνουμε στη διαδικασία κρίσης των απόψεών τους. Και ως προς τη Ν.Δ., θεωρώ ότι η Ν.Δ., επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, πιστή όσο άλλοτε στις αρχές και τις αξίες της σε αυτά τα οποία έλεγε η Ιδρυτική Διακήρυξη -δεν νομίζω ότι είναι ο χώρος να κάνουμε ανάλυση περί Ιδρυτικής Διακήρυξης της Ν.Δ.- προχωρά μπροστά, ανταποκρινόμενη όσο περισσότερο μπορεί στα πολύ καυτά ερωτήματα των πολιτών για την καθημερινότητά τους. Αυτό είναι η μεγάλη ανάγκη και νομίζω ότι είναι και ο βασικός λόγος που ιδρύθηκε και άντεξε στον χρόνο η Ν.Δ., να υπηρετεί τους πολίτες και τα καθημερινά αιτήματα που έχουν, για να βελτιωθεί η ζωή τους, για να ισχυροποιηθεί η χώρα και αυτό κάνουμε κάθε μέρα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βλέπουμε να προβάλλονται συνεστιάσεις και έξοδοι υπουργών με βουλευτές σε εστιατόρια, ως δείγμα ενότητας. Είδαμε και χθες και προχθές, τις προηγούμενες ημέρες, συγκεκριμένους υπουργούς, τον κ. Γεωργιάδη και ούτω κάθε εξής. Κατ’ αρχάς, θα προσκληθεί, έχει προσκληθεί σε κάποιο από αυτά ο κ. Σαμαράς; Υπάρχει χώρος και για τον κ. Καραμανλή, που μπορεί να μην είναι βουλευτής, αλλά εμφανίζονται και οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί μαζί το τελευταίο διάστημα; Και έχει πάει η Νέα Δημοκρατία από το «σεμνά και ταπεινά» στην προβολή των εξόδων των βουλευτών και των υπουργών, ως δείγμα ενότητας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν νομίζω ότι το «σεμνά και ταπεινά» είναι ασύμβατο με το να πάνε 10 – 15 άνθρωποι να φάνε σε ένα εστιατόριο ή σε μία ταβέρνα. Μην φτάσουμε τώρα σε σημεία που πήγαμε να φτάσουμε πριν από κάποιες δεκαετίες και αυτοί οι οποίοι κουνούσαν το δάχτυλο από τις πλατείες, στη συνέχεια κυβέρνησαν με τον εντελώς αντίθετο τρόπο.

Κατ’ αρχάς, δεν είχαμε κάποιο δελτίο Τύπου από τη Νέα Δημοκρατία ότι πήγαν κάποιοι να φάνε. Το γεγονός ότι διέρρευσε κάτι ή προβλήθηκε κάτι, εντάξει, δεν νομίζω ότι είναι  αντικείμενο απάντησης στην Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών. Θα σας πω απλά, επειδή νομίζετε ότι κάτι έγινε ξαφνικά, επειδή έτυχε να το γνωρίζω –  τυχαίνει να το γνωρίζω επειδή ήμουν Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας για δύο χρόνια –  είναι κάτι το οποίο το κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια ως κόμμα. Είχα τη χαρά να βρεθώ με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε διάφορες συγκεντρώσεις, κάποιες εκ των οποίων ήταν και έξοδοι για φαγητό. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι κακό αυτό. Ίσα – ίσα, η Νέα Δημοκρατία, το έχω πει πολλές φορές, είναι ανθεκτική, γιατί έχει μάθει να συνομιλεί σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στα Όργανα. Προσέξτε: Δεν υπάρχει κάποιος δράκος στο παραμύθι, που να λέει ότι είναι κάτι διαφορετικό οι πρώην Πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι εκφράζονται διάφορες απόψεις, δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πάρα πολλές εκφάνσεις ή έχει πάρα πολλές εκδοχές. Μία είναι η Νέα Δημοκρατία. Προχωράει μπροστά. Εκφράζονται μέσα σε αυτή διαφορετικές απόψεις σε πάρα πολλά θέματα, αλλά, στο τέλος της ημέρας, ο στόχος είναι να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, να είναι συνεπής προς τους πολίτες και να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο τη χώρα.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και κάτι ακόμα. Η κυρία Κεφαλογιάννη στο Υπουργείο Τουρισμού, μάθαμε από την περασμένη εβδομάδα, δαπάνησε ένα ποσό περίπου 100.000, άνω των 100.000 ευρώ, για ανακαίνιση. Είπατε πως πρέπει να είναι προσεκτική, να είμαστε, να είστε κι εσείς προσεκτικός, στα χρήματα που δαπανώνται. Τώρα γίνεται κριτική για δαπάνες άνω των 50.000 ευρώ, για την επίσκεψή της στην Ιαπωνία. Ξεκάθαρα, και για τις δύο περιπτώσεις, είναι πολλά τα χρήματα αυτά που δαπανήθηκαν για τον σκοπό που δαπανήθηκαν; Υπάρχει κάποιο θέμα με την κυρία Κεφαλογιάννη; Υπάρχει δυσφορία; Υπάρχει θέμα αποπομπής της από την Κυβέρνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέμα δεν υπάρχει. Γιατί είναι δεδομένο ότι και οι ατομικές συμπεριφορές κρίνονται ξεχωριστά και αξιολογούνται και όλα έχουν τη σημασία τους, δεν τα υποβαθμίζουμε. Αλλά σίγουρα και η πορεία και η παρουσία ενός υπουργού, κρίνεται και εκ του αποτελέσματός του. Εν προκειμένω, έχω επισημάνει, χωρίς να το δικαιολογώ το πρώτο, λέγοντας το δεύτερο, ότι καταγράψαμε, απ’ ότι φαίνεται, άλλη μία χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό. Αλλά, για να μην αποφύγω το ερώτημά σας, θεωρώ ότι δεν είναι ίδια ζητήματα το ζήτημα της ανακαίνισης με το ζήτημα του ταξιδιού. Ως προς το πρώτο, είναι δεδομένο ότι θα πρέπει  να δείχνουμε περισσότερη προσοχή όταν έχουμε να κάνουμε με χρήματα που έχουν να κάνουν με τον κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή, χρήματα των Ελλήνων πολιτών. Δεν έκρυψα τα λόγια μου, ήμουν ξεκάθαρος σε αυτό, επισημαίνοντας ότι σε αυτές τις θέσεις είμαστε όλοι προσωρινοί. Άρα, δεν νομίζω ότι μπορεί να δεχτεί αυτό το πράγμα πολλές ερμηνείες.

Τώρα, ως προς το δεύτερο κονδύλι, στο οποίο αναφέρεστε, το οποίο δεν είναι και απολύτως ακριβές, γιατί κάποια από τα ποσά είναι λίγο υπερβολικά όπως έχουν διατυπωθεί, νομίζω ότι εδώ είναι μία από τις δουλειές που έχει να κάνει το Υπουργείο Τουρισμού, σε πολύ σημαντικά ταξίδια. Να προβάλλει την Ελλάδα. Μέσα σε αυτή την προβολή να είναι και κάποια δώρα συμβολικού χαρακτήρα, με παγκόσμιους Έλληνες, όπως ήταν ο Καζαντζάκης. Άρα, νομίζω ότι λίγο συγχέουμε δύο ζητήματα τα οποία είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Άρα, για το δεύτερο, νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει και κάποιο θέμα.  Για το πρώτο, όμως, ήμασταν ξεκάθαροι και επισημάναμε κάτι το οποίο ισχύει για όλους μας. Πρέπει να προσέχουμε πολύ για κάθε δαπάνη, είτε αυτή αφορά μία ανακαίνιση είτε αφορά μία αγορά. Γιατί η δαπάνη αυτή δεν είναι από την τσέπη μας. Η δαπάνη αυτή είναι από την τσέπη των Ελλήνων.

Ευχαριστώ πολύ.