ΚΥΑ για τις νέες Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) των Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων
17 Ιουλίου 2024
Θεματικές: Επιχειρηματικό περιβάλλον
Το κείμενο της ΚΥΑ είναι διαθέσιμο εδώ.
Με τη νέα νομοθεσία, εκσυγχρονίζονται και εμπλουτίζονται οι όροι και τα ειδικότερα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για μεταποιητικές δραστηριότητες, προκειμένου να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά.
Με το νέο πλαίσιο:Εξασφαλίζονται απλοποιημένες και ταχείες διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης για 227 διαφορετικές μεταποιητικές δραστηριότητες, από 98 που ήταν πριν,
Επιταχύνονται οι επενδύσεις στη μεταποίηση και αποφορτίζονται σημαντικά οι αδειοδοτούσες αρχές από συσσωρευμένες υποθέσεις που πλέον θα υπόκεινται σε διαδικασία ΠΠΔ (και όχι έκδοσης ΑΕΠΟ),
Διασφαλίζεται υψηλότερου επιπέδου περιβαλλοντική προστασία, καθώς οι Δεσμεύσεις εμπλουτίζονται με νέους και αναλυτικότερους όρους αλλά και σύγχρονα μέτρα πρόληψης, ελέγχου και προστασίας του περιβάλλοντος,
Εναρμονίζεται πληρέστερα η εθνική νομοθεσία με το ευρωπαϊκό πλαίσιο εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων,
Προασπίζεται η ασφάλεια δικαίου των επενδύσεων -όλων των κατηγοριών & ανεξαρτήτως μεγέθους- χάρη στην αποσαφήνιση και αντιστοίχιση των επιμέρους Δεσμεύσεων σε κάθε διαφορετική δραστηριότητα.
Με τεκμηριωμένες προτάσεις αλλά και επιμονή, ο ΣΕΒ συνεργάστηκε στενά για πάνω από τρία χρόνια με τη δημόσια διοίκηση στην ολοκλήρωση μιας σημαντικής μεταρρύθμισης. Οι περισσότερες από τις προτάσεις των μελών του ΣΕΒ έχουν ενσωματωθεί στην ΚΥΑ προσφέροντας ταχύτερη αδειοδότηση, με αυστηρούς κανόνες και ασφάλεια δικαίου. Αυτό το υπόδειγμα σύμπραξης της επιχειρηματικότητας με τη δημόσια διοίκηση προς όφελος όλων αξίζει να αναπαραχθεί και σε άλλες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.
Τεχνητή Νοημοσύνη για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις
18 Ιουλίου 2024
Θεματικές: Καινοτομία
Δεκαεπτά καινοτόμες Ελληνικές εταιρείες που διερευνούν αποτελεσματικούς τρόπους να εντάξουν τη τεχνητή νοημοσύνη στην επιχειρησιακή τους λειτουργία και τη προϊοντική καινοτομία διεξήγαγαν 89 B2B συναντήσεις με 24 startups και spin–offs στα πλαίσια της 15ης εκδήλωσης επιχειρηματικών συναντήσεων Innovation Ready του ΣΕΒ.
Διανύουμε μία εποχή εκθετικών αλλαγών στην τεχνολογία όπου μόνο οι επιχειρήσεις που κινούνται γρήγορα επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Γι αυτό, η ενημέρωση για νέες τεχνολογίες και η κατάλληλη και έγκαιρη υιοθέτησή τους είναι καίριο στοιχείο για την επιτυχία. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μία τεχνολογία που έφτασε πρόσφατα σε υψηλά επίπεδα ωριμότητας ώστε να μπορεί να ενταχθεί στην επιχειρησιακή λειτουργία, και τα πρακτικά οφέλη της είναι πλέον πολλά. Καταρχήν, το 20% των εταιρειών που υιοθέτησαν λύσεις ΤΝ διαπίστωσαν αυξημένα μερίδια αγοράς, και αναβαθμισμένη παραγωγικότητα των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδύσεις σε ΤΝ αποδίδουν 3,5 φορές ενώ ο μέσος χρόνος απόσβεσης είναι οι 14 μήνες. Η στόχευση των εφαρμογών ΤΝ είναι κυρίως η βελτίωση της παραγωγικότητας (56%), μείωση κόστους (35%), και η καινοτομία – βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών (29%), ενώ ένα διόλου ευκαταφρόνητο 18% των εφαρμογών αφορά στον εντοπισμό απάτης και διαχείριση κινδύνων.
Με στόχο την διαρκή ενίσχυση των ελληνικών εταιρειών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητά τους, ο ΣΕΒ διοργάνωσε τη 15η εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων Innovation Ready με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις». Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία σε 17 ελληνικές εταιρείες να συζητήσουν με 24 ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες (startups) και τεχνοβλαστούς (spin-offs), για τις δυνατότητες συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ τους. Συνολικά, διεξήχθησαν 89 κατ’ ιδίαν συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις.
Στις συναντήσεις συμμετείχαν μέλη του ΣΕΒ και εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας. Οι εταιρείες Εθνική Τράπεζα, ΚΑΥΚΑΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, AGROVIM, Coca Cola HBC, Cosmos Aluminium, ESA Security, Eurobank, Eurolife, HELLENIQ Energy, Intralot, Loulis Group, Metro, Olympia Group, PeopleCert, Softone, και The Mart, συναντήθηκαν με τις AIandME, Bitloops, CDXi solutions PC, Cogninn, Cognitiv+, Convert Group, Dataviva, D–cube, Demandio, Exanta, Finclude, Future BrAIn, Irida labs, Maven Synthesis, Medoid.ai, Neuralio, OPIX, PROBOTEK, Rething, Satori, Solon, Sophotree, Synthetica, και Yolt Labs.
Η κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντρια του Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ δήλωσε: «Ο ΣΕΒ συνεχίζει να υποστηρίζει συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ της ελληνικής βιομηχανίας και των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας. Το 15ο Innovation Ready ασχολήθηκε με τον κρίσιμο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που αναμένεται να φέρει επανάσταση στο επιχειρείν, καθώς και η λειτουργική αλλά και η προϊόντική καινοτομία βασίζονται όλο και περισσότερο σε λύσεις τεχνητής νοημοσύνης».
Tα εργαστήρια Innovation Ready πραγματοποιούνται στο πλαίσιο δράσεων του ΣΕΒ για την αμφότερη ενίσχυση των start-ups και της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Τα workshops επιτρέπουν σε εκπροσώπους της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων από όλους τους παραγωγικούς κλάδους, να συναντιούνται με εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας αλλά και ερευνητικές ομάδες για την αναζήτηση και την ένταξη τεχνολογιών στην επιχειρησιακή λειτουργία των εταιρειών τους.
Περισσότερες πληροφορίες
Εκδήλωση επιχειρηματικής δικτύωσης Innovation Ready με θέμα “Τεχνητή Νοημοσύνη για τις επιχειρήσεις”
ΣΕΒ
Ξενοφώντος 5, 10557, Αθήνα
Τηλ: +30 211 5006 000
Email: info@sev.org.gr