Learning Factories: Βάζοντας τις εταιρείες στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης στον τομέα των δερμάτινων ειδών
Τα Ευρωπαϊκά Δερμάτινα Είδη, ή «marroquinerie», είναι ένας παραδοσιακός μεταποιητικός τομέας, ο οποίος σήμερα απασχολεί πάνω από 150.000 ειδικευμένους εργάτες. Σήμερα, ο κλάδος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, παλεύοντας με τις διπλές προκλήσεις της έλλειψης εκπαίδευσης για την ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία και την ανάγκη διατήρησης αυτής της «νοημοσύνης του χεριού».
Το έργο Erasmus+ Learning Factories αντιπροσωπεύει μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τη μάθηση μέσω της πράξης που τοποθετεί τις ευρωπαϊκές εταιρείες δερμάτινων ειδών στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, και διευθύνεται από την πορτογαλική εταιρεία δερμάτινων ειδών Belcinto.
Η κοινοπραξία του έργου από την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Ρουμανία και την Πολωνία, που συγκλήθηκε πρόσφατα στη γραφική πόλη Ubrique της Ισπανίας –ένας διάσημος κόμβος για τη χειροτεχνία δέρματος– ανέπτυξε στρατηγική για την αναζωογόνηση του κλάδου. Η πλούσια κληρονομιά της Ubrique στη βιομηχανία κατασκευής lifestyle χρησίμευσε ως εμπνευσμένο φόντο, αναδεικνύοντας τόσο την παράδοση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία του κλάδου.
Η Carmen Arias, Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Υποδημάτων (CEC), τόνισε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι με το πώς η βιομηχανία δερμάτινων ειδών της Ubrique κατάφερε για τόσες πολλές δεκαετίες να διατηρήσει την παράδοση με την καινοτομία, ενώ δεσμεύει τις νεότερες γενιές σε εταιρείες. Είναι η σωστή δυναμική για να εγγυηθούμε την αλλαγή γενιάς με τις πιο πρόσφατες απαραίτητες δεξιότητες, και με το έργο μας, θα επαναφέρουμε τη φιγούρα του μαθητευόμενου που καθοδηγείται από έναν μέντορα στις εταιρείες. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το savoir-faire για πολλά ακόμη χρόνια!».
Κεντρική θέση στην αποστολή του έργου είναι μια αποτελεσματική μεθοδολογία κατάρτισης που θα επιτρέψει μια ισχυρότερη συνεργασία μεταξύ εταιρειών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και ένα επαναστατικό πρόγραμμα σπουδών σχεδιασμένο ως απάντηση στα σχόλια της βιομηχανίας σε όλη την Ευρώπη. Περιλαμβάνει τέσσερα θέματα βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων σπουδών: σχεδιασμός δερμάτινων ειδών για κυκλικότητα, τεχνητή νοημοσύνη (AI) που υποστηρίζει τη σχεδίαση και δημιουργία μοτίβων, εργαλεία υποστήριξης 3D εκτύπωσης για τη βιομηχανοποίηση και ψηφιακό μετασχηματισμό των εργασιών παραγωγής προστιθέμενης αξίας.
Για να μείνετε ενημερωμένοι σε αυτό το μεταμορφωτικό ταξίδι και να δείτε από πρώτο χέρι πώς η παραδοσιακή χειροτεχνία συναντά τη σύγχρονη καινοτομία στις εταιρείες, συνδεθείτε μαζί μας στο LinkedIn και επισκεφτείτε τον ιστότοπό μας ! Ελάτε μαζί μας στη διαμόρφωση του μέλλοντος των ευρωπαϊκών δερμάτινων ειδών – ένα μέλλον όπου η παράδοση συναντά την τεχνολογία, διασφαλίζοντας βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα για τις επόμενες γενιές.
Το έργο Learning Factories συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
15 Ιουλίου 2024
Κοινή Δήλωση – Η CEC συνήλθε με άλλες ενώσεις του κλάδου για να ζητήσει μια ατζέντα ανοιχτής εμπορικής πολιτικής και καλύτερους ισότιμους όρους ανταγωνισμού
Όλες οι υπογεγραμμένες επιχειρηματικές ενώσεις πιστεύουν ότι μια φιλόδοξη και ανοιχτή εμπορική πολιτική είναι απαραίτητη για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Το άνοιγμα του εμπορίου οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με 1 στις 5 θέσεις εργασίας στην ΕΕ να βασίζεται στις εξαγωγές. Ωφελεί τους καταναλωτές αυξάνοντας τις επιλογές, με το 60% των Ευρωπαίων να αναγνωρίζουν αυτά τα πλεονεκτήματα, και προσελκύει ξένες επενδύσεις, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την καινοτομία στην ΕΕ. Επιπλέον, η διαφοροποίηση στις προμήθειες και τις εξαγωγές ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε και να ξεπερνάμε τις κρίσεις.
Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης του ανοίγματος και της ανάπτυξης ως βασικών στοιχείων της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ . Αυτό απαιτεί πολύ συνειδητή και σκόπιμη ιεράρχηση των πολιτικών που στοχεύουν στο άνοιγμα νέων και διαφοροποιημένων αγορών μέσω εμπορικών συμφωνιών και μειωμένων τεχνικών φραγμών στο εμπόριο.
Οι σκέψεις μας για μια επιτυχημένη εμπορική πολιτική της ΕΕ για τον επόμενο θεσμικό κύκλο αναφέρονται αναλυτικά στη συνημμένη κοινή δήλωση που συλλογικά υποστηρίζουμε.
Εν ολίγοις, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως:Ενίσχυση του πυλώνα διαφάνειας της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ με την επιδίωξη νέων και ανανεωμένων εμπορικών συμφωνιών και τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά.
Έχοντας έναν ειδικό επίτροπο εμπορίου για αυτήν την αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.
Συνέχιση της υποστήριξης του ΠΟΕ και του διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες για τη διασφάλιση ενός δίκαιου και προβλέψιμου εμπορικού περιβάλλοντος.
Αύξηση της συνεργασίας με εταίρους τρίτων χωρών και ανάπτυξη εμπορικής διπλωματίας για την υποστήριξη μιας φιλόδοξης πολιτικής ανοιχτού εμπορίου.
Βρείτε εδώ την κοινή δήλωση ανοιχτού εμπορίου συνασπισμού
http://cec-footwearindustry.eu/eu-business-joint-declaration-cec-eu-sector-associations-calls-for-open-trade-and-better-level-playing-field/
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΟΡΟΥΜ ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ
http://cec-footwearindustry.eu/events/international-footwear-forum/
Με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου Υποδημάτων του 2014 που πραγματοποιήθηκε στο León του Μεξικού τον Νοέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανίας Υποδημάτων (CEC) εγκαινίασε το Διεθνές Φόρουμ Υποδημάτων (IFF) για να ενισχύσει το διάλογο και τη δέσμευση μεταξύ παγκόσμιων ενώσεων υποδημάτων και συνομοσπονδιών. Το IFF στοχεύει στην καθιέρωση ενός τακτικού και δομημένου διαλόγου, όπου οι εκπρόσωποι μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά για τις εμπειρίες που αντιμετωπίζουν με τις εταιρείες και τις διοικήσεις τους, καθώς και να εντοπίσουν κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη των εταιρειών τους.
Η ΠΡΩΤΗ έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στην εμπορική έκθεση MICAM και εκπρόσωποι από δεκαέξι από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους συλλόγους υποδημάτων συγκεντρώθηκαν στο Μιλάνο. Η συζήτηση εξέτασε τις προτεραιότητες που είχε κάθε ένωση προκειμένου να βοηθήσει καλύτερα τα αντίστοιχα μέλη της και τη μετατόπιση των κυβερνητικών δράσεων υπεράσπισης. Η ατζέντα περιελάμβανε επίσης το θέμα των προτύπων κοινωνικής ευθύνης κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι συμμετέχοντες συζήτησαν τη δυνατότητα να εργαστούν μέσω του προσδιορισμού και της ευθυγράμμισης μιας κοινής δήλωσης αρχών για την κοινωνική εταιρική ευθύνη στην εφοδιαστική αλυσίδα υποδημάτων, που θα επιλεγεί μεταξύ των υφιστάμενων διεθνών πρωτοβουλίες.
Η ΔΕΥΤΕΡΗ έκδοση έγινε τον Ιούνιο του 2016 στο FFANY New York Shoe Expo. Τα κύρια θέματα περιελάμβαναν τον τρόπο με τον οποίο οι εμπορικές ενώσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δέσμευση των μελών τους με καινοτόμα εργαλεία επικοινωνίας, καθιστώντας παράλληλα αποτελεσματικό συνομιλητή για τις δημόσιες αρχές. Το Φόρουμ επικεντρώθηκε επίσης στα τελευταία νέα και τις συγκεκριμένες ανάγκες του κλάδου όσον αφορά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Σε αυτή τη σχέση, οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τη σημασία της εργασίας για μια κοινή πρωτοβουλία που θα ξεκινούσε ως μια βασική δήλωση με ελάχιστες απαιτήσεις σύμφωνα με έναν από τους υφιστάμενους διεθνείς κώδικες/διακηρύξεις. Τέλος, οι εκπρόσωποι των ενώσεων συζήτησαν τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα μέλη τους να επεκτείνουν τις εξαγωγικές ευκαιρίες μειώνοντας ταυτόχρονα τους εμπορικούς φραγμούς σε όλο τον κόσμο. Πρότειναν ιδιαίτερα να εργαστούν από κοινού για την προώθηση της υπογραφής Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου προς τις κυβερνήσεις. Με την ευκαιρία αυτή, η CEC, η AAFA και η FDRA ανακοίνωσαν την πρόσφατη υπογραφή κοινής δήλωσης με στόχο να παροτρύνουν τις αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ να διασφαλίσουν την ικανοποιητική ολοκλήρωση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Μια άλλη πρόταση ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών χρήσιμων για τις επιχειρήσεις κατά την πρόσβαση σε άλλες αγορές, όπως οι απαιτήσεις επισήμανσης και οι περιορισμένες ουσίες στην παραγωγή.
Με την ευκαιρία του 20ου Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνικών Υποδημάτων UITIC, η ΤΡΙΤΗ έκδοση του IFF πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 στο Πόρτο και επικεντρώθηκε στην προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου υπό το πρίσμα της αύξησης των προστατευτικών μέτρων σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Οι εκπρόσωποι από πέντε ηπείρους (Αφρική, Ασία, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Νότια Αμερική) υπέγραψαν μια κοινή δήλωση που υποστηρίζει το Ελεύθερο και Δίκαιο Εμπόριο στον Τομέα Υποδημάτων που δεσμεύονται να συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες υποδημάτων μπορούν να επωφεληθούν από τις εμπορικές ευκαιρίες ενός ανοιχτού και δίκαιη αγορά και δήλωσαν σθεναρά την αντίθεσή τους σε κάθε είδους δασμολογικούς ή/και μη δασμολογικούς φραγμούς. Η κοινή δήλωση καλεί επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εργαστούν για τη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού και ανοικτής και δίκαιης παγκόσμιας αγοράς χωρίς πρακτικές ντάμπινγκ και παραποίησης/απομίμησης. Δυστυχώς, χρειάζεται να γίνει μεγάλη προσπάθεια και οι ενώσεις καλούνται να συνεργαστούν στενά με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για μια ανοιχτή και δίκαιη αγορά. Από τον περασμένο Μάιο στο Πόρτο, δυστυχώς έχουν τεθεί νέοι δασμολογικοί και μη δασμολογικοί φραγμοί και φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις απέχουν πολύ από το να κατανοήσουν τις ανάγκες της βιομηχανίας και των καταναλωτών στην παγκόσμια οικονομία στην οποία ζούμε.
Η ΤΕΤΑΡΤΗ έκδοση του IFF συνέπεσε με την έκτη έκδοση του World Footwear Congress 2019 στη Νάπολη. Ο τίτλος του Συνεδρίου, Digitalisation for a Sustainable Footwear Industry , αποκάλυψε δύο από τους πιο ισχυρούς παράγοντες επιρροής της αγοράς. Και οι δύο έννοιες εξελίσσονται συνεχώς και περιλαμβάνουν πολλές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις.
Η πέμπτη διοργάνωση του IFF πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021 και πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά για πρώτη φορά λόγω του ξέσπασματός μας της πανδημίας Covid-19. Συγκέντρωσε 25 ενώσεις υποδημάτων από 24 χώρες από όλο τον κόσμο και καλωσόρισε δύο ομιλητές υψηλού επιπέδου: τον Denis Redonnet, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή και Chief Trade Enforcement Officer στη ΓΔ Εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τον Achim Berg, Senior Partner & Global Leader του Ο όμιλος ενδυμάτων, μόδας και πολυτελείας της McKinsey.
Η έκτη έκδοση του IFF πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2022. Επίσης αυτή η έκδοση πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά λόγω των μέτρων Covid-19 που εξακολουθούν να ισχύουν. Ωστόσο, η παρουσία ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και εκπρόσωποι από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου υποδημάτων.
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε φέτος με την American Apparel & Footwear Association (AAFA) και τους Footwear Distributors & Retailers of America (FDRA), δεν θα μπορούσε να αποφύγει την αντιμετώπιση της ιστορικής περιόδου που ζούμε και τον αντίκτυπο στη βιομηχανία και την προσφορά αλυσίδα. Το μήνυμα καλωσορίσματος της Γενικής Γραμματέα της CEC Carmen Arias, εκ μέρους του προέδρου της CEC, Luis Onofre, αναφέρθηκε στο «rollercoaster» που βιώνει η βιομηχανία από το 2020 τόσο λόγω των κυμάτων Covid-19 όσο και, πιο πρόσφατα, της τρομακτικής ρωσικής εισβολής στο Ουκρανία: ένα τρενάκι που ξεπερνιέται με μια ισχυρή απόδειξη ανθεκτικότητας από εταιρείες υποδημάτων. Ο Matt Priest, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της FDRA και συντονιστής του Φόρουμ, επανέλαβε τα λόγια της CEC τονίζοντας πώς ο τομέας αποδείχθηκε ανθεκτικός, ευκίνητος και καινοτόμος σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και τόνισε τη σημασία της διατήρησης ενός παγκόσμιου δικτύου για τακτικές συναντήσεις, συζητήσεις και οικοδόμηση κοινές οδούς. Η βασική ομιλήτρια, Sushan Demirjian, Αναπληρωτής Βοηθός για ΜΜΕ, Πρόσβαση στην Αγορά και Βιομηχανική Ανταγωνιστικότητα στο Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, παρουσίασε τα μελλοντικά βήματα της εμπορικής πολιτικής του Προέδρου Μπάιντεν και τον αντίκτυπό της στη βιομηχανία υποδημάτων, ενώ ο Gary Raines, Chief Economist στο FDRA, παρουσίασε μια σε βάθος οικονομική ανασκόπηση των παγκόσμιων τάσεων στα υποδήματα. Μετά από αυτές τις παρεμβάσεις, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης, οι σύνεδροι εστίασαν επίσης στη βιωσιμότητα και την τεχνολογία, θέματα υψίστης σημασίας που διαμορφώνουν όχι μόνο το μέλλον του κλάδου μας αλλά και την παγκόσμια πολιτική ατζέντα.
Αυτό που προέκυψε από το IFF, όπως υπογράμμισε στις τελικές παρατηρήσεις ο Steven Lamar, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της AAFA, είναι ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και θα πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών για τον κλάδο. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των συμμετεχόντων να συμμετάσχουν στον προσδιορισμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και να συναντώνται πιο τακτικά.
http://cec-footwearindustry.eu/events/international-footwear-forum/