https://www.consilium.europa.eu/en/policies/circular-economy/
Κυκλική οικονομία
Η αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση πόρων και η στροφή σε κυκλικά συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης είναι το κλειδί για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ έως το 2050.
Σε αυτήν την σελίδα
Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία
Σχεδιασμός βιώσιμων προϊόντων
Ενδυνάμωση των καταναλωτών
Στόχευση βασικών τομέων
Μείωση των απορριμμάτων
Τελευταία νέα
Τον Ιούνιο του 2024, το Συμβούλιο υιοθέτησε τη θέση του («γενική προσέγγιση») σχετικά με την οδηγία για τους πράσινους ισχυρισμούς , η οποία στοχεύει να αντιμετωπίσει το πράσινο πλύσιμο και να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν καλύτερα ενημερωμένες αποφάσεις όταν αγοράζουν ένα προϊόν ή χρησιμοποιούν μια υπηρεσία.
Η οδηγία θέτει ελάχιστες απαιτήσεις για την τεκμηρίωση, την κοινοποίηση και την επαλήθευση ρητών περιβαλλοντικών ισχυρισμών.Οδηγία για τους πράσινους ισχυρισμούς: Το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δελτίο τύπου, 17 Ιουνίου 2024)
Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία
Τον Μάρτιο του 2020 η Επιτροπή παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία που περιλαμβάνει περισσότερα από 30 σημεία δράσης σχετικά με:διασφάλιση της ανάπτυξης βιώσιμων προϊόντων και της κυκλικότητας στις παραγωγικές διαδικασίες
ενδυνάμωση των καταναλωτών
στοχεύοντας σε βασικούς τομείς
μείωση των απορριμμάτωνΤο Συμβούλιο εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με το να γίνει η ανάκαμψη κυκλική και πράσινη (δελτίο τύπου, 17 Δεκεμβρίου 2020)
Σχεδιασμός βιώσιμων προϊόντων
Ορισμένα μέτρα αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα γίνονται πιο ανθεκτικά και επισκευάσιμα και ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.
Οικολογικός σχεδιασμός
Από το 2009, η οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό έχει θεσπίσει απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που καλύπτουν διάφορες ομάδες προϊόντων (π.χ. υπολογιστές, ψυγεία, αντλίες νερού).
Στις 27 Μαΐου 2024, το Συμβούλιο ενέκρινε νέες απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού για βιώσιμα προϊόντα .
Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο:θέτει απαιτήσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας για σχεδόν όλα τα είδη αγαθών που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ
δημιουργήστε ένα ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος που θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενός προϊόντος
απαγορεύουν την καταστροφή ορισμένων απούλητων καταναλωτικών αγαθών (υφασμάτων και υποδημάτων)Πράσινη μετάβαση: Το Συμβούλιο δίνει την τελική του έγκριση στον κανονισμό για τον οικολογικό σχεδιασμό (δελτίο τύπου, 27 Μαΐου 2024)
«Δικαίωμα επισκευής»
Η ΕΕ επιθυμεί να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αναζητούν επισκευή αντί για αντικατάσταση όταν ένα προϊόν είναι σπασμένο ή ελαττωματικό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή πρότεινε νέους κοινούς κανόνες για την αντιμετώπιση της πρόωρης απόρριψης επισκευάσιμων αγαθών τον Μάρτιο του 2023.
Στις 30 Μαΐου 2024, το Συμβούλιο εξέδωσε την οδηγία για το δικαίωμα επισκευής (ή R2R) . Τα κύρια στοιχεία του οποίου είναι:το δικαίωμα των καταναλωτών να ζητούν από τους κατασκευαστές να επισκευάζουν προϊόντα που είναι τεχνικά επισκευάσιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ (για παράδειγμα, πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες ή κινητά τηλέφωνα)
μια δωρεάν ευρωπαϊκή φόρμα πληροφοριών επισκευής
μια διαδικτυακή πλατφόρμα επισκευής για τη σύνδεση των καταναλωτών με τους επισκευαστές
την παράταση κατά 12 μήνες της περιόδου ευθύνης του πωλητή μετά την επισκευή ενός προϊόντος
Δημιουργώντας κίνητρα για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές να παρατείνουν τον κύκλο ζωής των προϊόντων, η νέα νομοθεσία θα μειώσει επίσης τη σπατάλη και θα προωθήσει πιο βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Κυκλική οικονομία: Το Συμβούλιο δίνει τελική έγκριση στην οδηγία για το δικαίωμα επισκευής (δελτίο τύπου, 30 Μαΐου 2024)
Κυκλικότητα στις παραγωγικές διαδικασίες
Η οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές είναι το κύριο μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της βιομηχανικής ρύπανσης.
Η ΕΕ ενημέρωσε πρόσφατα την οδηγία για να υποστηρίξει τις βιομηχανίες στις προσπάθειές τους προς τη φιλοδοξία της ΕΕ για μηδενική ρύπανση το 2050, ιδίως υποστηρίζοντας τεχνικές και επενδύσεις κυκλικής οικονομίας .
Τον Νοέμβριο του 2023 το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σε τριμερείς διαλόγους για την αναθεώρηση της οδηγίας. Οι νέοι κανόνες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2024.Βιομηχανικές εκπομπές (πληροφορίες παρασκηνίου)
Βιομηχανικές εκπομπές: Το Συμβούλιο υπογράφει ενημερωμένους κανόνες για την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος (12 Απριλίου 2024)
Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές: βασικά στοιχεία (infographic)
Οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές: βασικά στοιχεία (infographic)
Ενδυνάμωση των καταναλωτών
Η ΕΕ θέλει να αποτρέψει τις εταιρείες από το να κάνουν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2024, το Συμβούλιο εξέδωσε οδηγία για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση .
Χάρη στα νέα μέτρα, οι καταναλωτές της ΕΕ θα:έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες για να κάνουν τις σωστές πράσινες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης απαξίωσης
να προστατεύονται καλύτερα από αθέμιτες πράσινες αξιώσεις
να είστε καλύτερα ενημερωμένοι για τη δυνατότητα επισκευής των προϊόντων πριν από την αγορά
Η οδηγία εισάγει επίσης μια εναρμονισμένη ετικέτα με πληροφορίες σχετικά με την εμπορική εγγύηση ανθεκτικότητας που προσφέρουν οι παραγωγοί.Δικαιώματα των καταναλωτών: τελική έγκριση για την οδηγία για την ενδυνάμωση των καταναλωτών για την πράσινη μετάβαση (δελτίο τύπου, 20 Φεβρουαρίου 2024)
Πράσινοι ισχυρισμοί
Το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία («γενική προσέγγιση») σχετικά με την οδηγία για τους πράσινους ισχυρισμούς , η οποία αποσκοπεί στον καθορισμό κριτηρίων για την τεκμηρίωση των περιβαλλοντικών ισχυρισμών που διατυπώνονται από εταιρείες για την πώληση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.
Οι κανόνες αφορούν το greenwashing και βοηθούν τους καταναλωτές να λαμβάνουν πραγματικά πιο οικολογικές αποφάσεις όταν αγοράζουν ένα προϊόν ή χρησιμοποιούν μια υπηρεσία.
Παραδείγματα περιβαλλοντικών ισχυρισμών που θα πρέπει να τεκμηριωθούν με αποδεικτικά στοιχεία:“Παπούτσια από 50% ανακυκλωμένο πλαστικό”
“Κλιματικά ουδέτερη παράδοση”
“Προϊόν περιποίησης για τις μέλισσες”Οδηγία για τους πράσινους ισχυρισμούς: Το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (δελτίο τύπου, 17 Ιουνίου 2024)
Στόχευση βασικών τομέων
Το σχέδιο δράσης εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς που χρησιμοποιούν τους περισσότερους πόρους και όπου υπάρχει μεγάλη δυνατότητα κυκλικότητας.
Ηλεκτρονική και ΤΠΕ
Ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ροές αποβλήτων στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της ανακύκλωσης του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Τον Νοέμβριο του 2022, η ΕΕ ενέκρινε την οδηγία για τον κοινό φορτιστή, η οποία θα καταστήσει υποχρεωτική τη θύρα φόρτισης USB-C για μια σειρά ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ασύρματα πληκτρολόγια, φορητοί υπολογιστές).Κοινός φορτιστής: Οι υπουργοί της ΕΕ δίνουν τελική έγκριση για μια θύρα φόρτισης που ταιριάζει σε όλους (δελτίο τύπου, 24 Οκτωβρίου 2022)
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα επιτρέψουν στους καταναλωτές να αγοράσουν πιο ενεργειακά αποδοτικά, ανθεκτικά και ευκολότερα επισκευαστικά κινητά τηλέφωνα και tablet στην αγορά της ΕΕ ως:ο κανονισμός οικολογικού σχεδιασμού ορίζει ελάχιστες απαιτήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα των μπαταριών, τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος
ο κανονισμός για την ενεργειακή επισήμανση καθιστά υποχρεωτική την εμφάνιση πληροφοριών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και τη μακροζωία της μπαταρίας, καθώς και τη βαθμολογία επισκευής
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ βρίσκονται στη διαδικασία ενημέρωσης των κανόνων για τα απόβλητα από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό , συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς προϊόντων όπως υπολογιστές, ψυγεία και φωτοβολταϊκά πάνελ. Οι τροπολογίες αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της οδηγίας για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) με απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την αδικαιολόγητη αναδρομική εφαρμογή της εκτεταμένης ευθύνης του παραγωγού στα απόβλητα από φωτοβολταϊκά πάνελ που διατέθηκαν στην αγορά μεταξύ 13 Αυγούστου 2005 και 13 Αυγούστου 2012 .
Το Συμβούλιο και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές τον Νοέμβριο του 2023.Απόβλητα από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό: Συμβούλιο και Κοινοβούλιο συμφωνούν σε συμφωνία για την ευθυγράμμιση με την απόφαση του Δικαστηρίου (δελτίο τύπου, 21 Νοεμβρίου 2023)
Ένας κοινός φορτιστής για τις ηλεκτρονικές σας συσκευές (infographic)
Ένας κοινός φορτιστής για τις ηλεκτρονικές σας συσκευές (infographic)
Μπαταρίες και άχρηστες μπαταρίες
Η ΕΕ ενέκρινε κανονισμό για τις μπαταρίες για να δημιουργήσει μια κυκλική οικονομία για τον κλάδο, στοχεύοντας σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής των μπαταριών, από το σχεδιασμό έως την επεξεργασία των απορριμμάτων . Αυτή η πρωτοβουλία είναι μείζονος σημασίας, ιδίως ενόψει της μαζικής ανάπτυξης της ηλεκτρικής κινητικότητας.
Χάρη στις νέες απαιτήσεις ασφάλειας, βιωσιμότητας και επισήμανσης, οι νέοι κανόνες που εγκρίθηκαν το 2023 στοχεύουν:προώθηση μιας κυκλικής οικονομίας
βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς μπαταριών, διασφαλίζοντας δικαιότερο ανταγωνισμόΤο Συμβούλιο εκδίδει νέο κανονισμό για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών (δελτίο τύπου, 10 Ιουλίου 2023)
Προς μια βιώσιμη, κυκλική, ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών (infographic)
Προς μια βιώσιμη, κυκλική, ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών (infographic)
Συσκευασία
Τον Νοέμβριο του 2022 η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση των κανόνων για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας. Το Συμβούλιο συμφώνησε τη διαπραγματευτική του θέση («γενική προσέγγιση») σχετικά με την πρόταση τον Δεκέμβριο του 2023 και επετεύχθη προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2024.
Ορισμένα βασικά μέτρα της πρότασης περιλαμβάνουν:στόχους για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας σε επίπεδο κρατών μελών
περιορισμός της υπερσυσκευασίας
υποστήριξη συστημάτων επαναχρησιμοποίησης και αναπλήρωσης
υποχρεωτικά συστήματα επιστροφής κατάθεσης για πλαστικά μπουκάλια και δοχεία αλουμινίουΣυσκευασία: Συμβούλιο και Κοινοβούλιο συνάπτουν συμφωνία για να καταστήσουν τις συσκευασίες πιο βιώσιμες και να μειώσουν τα απορρίμματα συσκευασίας στην ΕΕ (δελτίο τύπου, 4 Μαρτίου 2024)
Συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας: Το Συμβούλιο υιοθετεί τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με νέους κανόνες για πιο βιώσιμες συσκευασίες στην ΕΕ (δελτίο τύπου, 18 Δεκεμβρίου 2023)
Συσκευασία (πληροφορίες φόντου)
Πλαστικά είδη
Από το 2018, η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά σε μια κυκλική οικονομία στοχεύει να ενισχύσει την ανακυκλωσιμότητα των πλαστικών συσκευασιών και περιέχει μια ισχυρή ανταπόκριση στα μικροπλαστικά.
Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία του 2020, η Επιτροπή εργάζεται για:υποχρεωτικές απαιτήσεις για ανακυκλωμένο περιεχόμενο και μείωση των απορριμμάτων για βασικά προϊόντα
ένα νέο πλαίσιο πολιτικής για τα βιοαποικοδομήσιμα και λιπασματοποιήσιμα πλαστικά για να διευκρινιστεί πού αυτά τα πλαστικά μπορούν να αποφέρουν πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη
μέτρα για την αντιμετώπιση της παρουσίας μικροπλαστικών που απελευθερώνονται ακούσια στο περιβάλλον, με στόχο τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτωνΣτρατηγική για τα πλαστικά (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
Πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για τα βιοαποδομήσιμα και λιπασματοποιήσιμα πλαστικά (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
Κλωστοϋφαντουργία
Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στοχεύει να καταστήσει τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα πιο ανθεκτικά, επισκευάσιμα, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα έως το 2030.
12 κιλάυφαντουργικών απορριμμάτων παράγονται ανά άτομο κάθε χρόνο22%τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα συλλέγονται χωριστά για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση
Τον Ιούλιο του 2023, η Επιτροπή πρότεινε:καθιστούν τους παραγωγούς υπεύθυνους για τον πλήρη κύκλο ζωής των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, μέσω της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού
επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός χωριστού τομέα συλλογής, διαλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, καθώς τα κράτη μέλη καλούνται να δημιουργήσουν χωριστές συλλογές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τα νοικοκυριά έως την 1η Ιανουαρίου 2025
αντιμετώπιση του ζητήματος των παράνομων εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων
Τον Ιούνιο του 2024, το Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία («γενική προσέγγιση») σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τη μείωση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων. Οι επωνυμίες μόδας και οι παραγωγοί κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα πρέπει να πληρώσουν τέλη για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση του κόστους συλλογής και επεξεργασίας κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων. Τα τέλη θα βασίζονται στην κυκλικότητα και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.Οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα: Το Συμβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες για την αναθεώρησή της (δελτίο τύπου, 17 Ιουνίου 2024)
Στρατηγική της ΕΕ για βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
Ο κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό για βιώσιμα προϊόντα και ο κανονισμός για τη μεταφορά απορριμμάτων αναμένεται επίσης να συμβάλουν στον καθορισμό απαιτήσεων βιωσιμότητας για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και να περιορίσουν την εξαγωγή κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων.
Κατασκευές και κτίρια
Τα κτίρια είναι υπεύθυνα για:50%εξόρυξης και κατανάλωσης πόρων40%της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ
Τον Δεκέμβριο του 2023, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την αναθεώρηση του κανονισμού για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών που πρότεινε η Επιτροπή.
Οι νέοι κανόνες θέτουν νέες απαιτήσεις για να διασφαλίσουν ότι ο σχεδιασμός και η παραγωγή προϊόντων δομικών κατασκευών τα καθιστούν πιο ανθεκτικά , επισκευάσιμα , ανακυκλώσιμα και ευκολότερα στην ανακατασκευή .
Οι κατασκευαστές θα πρέπει: παρέχει περιβαλλοντικές πληροφορίες σχετικά με τον κύκλο ζωής των προϊόντων
σχεδιάζουν και κατασκευάζουν προϊόντα με τρόπο που να διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση, την ανακατασκευή και την ανακύκλωση
δίνουν προτίμηση στα ανακυκλώσιμα υλικά
καθιστούν διαθέσιμες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης και επισκευής προϊόντων Κυκλικά προϊόντα δομικών κατασκευών: Συμβούλιο και Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία (δελτίο τύπου, 13 Δεκεμβρίου 2023)
Μείωση των απορριμμάτων
Η ΕΕ εργάζεται για μια σειρά μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα.
Στόχοι μείωσης των απορριμμάτων
Η οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα , που ισχύει από τον Ιούλιο του 2020, ορίζει κανόνες για τα κράτη μέλη:αύξηση της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων κατά 55% έως το 2025
δημιουργία χωριστών συλλογών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και επικίνδυνων αποβλήτων από τα νοικοκυριά έως την 1η Ιανουαρίου 2025
διασφαλιστεί ότι τα βιολογικά απόβλητα είτε συλλέγονται χωριστά είτε ανακυκλώνονται στην πηγή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023
να επιτύχει στόχους ανακύκλωσης ειδικά για υλικά έως το 2025 και το 2030 για τις συσκευασίες
Τον Ιούνιο του 2024, το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του («γενική προσέγγιση») σχετικά με μια στοχευμένη αναθεώρηση της οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα, με έμφαση στα απόβλητα τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων .
Όσον αφορά τα τρόφιμα, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων με:
-10%στη μεταποίηση και την κατασκευή-30%στο λιανικό εμπόριο και την κατανάλωση (εστιατόρια, υπηρεσίες τροφίμων και νοικοκυριά)
Όσον αφορά τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα, οι νέοι κανόνες θα ενισχύσουν τα συστήματα εκτεταμένης ευθύνης του παραγωγού , ζητώντας από τις εταιρείες του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας να καταβάλλουν τέλη για τη συλλογή και τη διαχείριση απορριμμάτων. Οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα: Το Συμβούλιο πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες για την αναθεώρησή της (δελτίο τύπου, 17 Ιουνίου 2024)Απορρίμματα τροφίμων (πληροφορίες ιστορικού)
Επιπλέον, νέοι κανόνες της ΕΕ για την ενθάρρυνση και τη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης του νερού στην ΕΕ τέθηκαν σε ισχύ στις 26 Ιουνίου 2023.Επαναχρησιμοποίηση νερού για γεωργική άρδευση: Το Συμβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες (δελτίο τύπου, 7 Απριλίου 2020)
Η ΕΕ επικαιροποιεί τους κανόνες για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων . Στόχος της αναθεώρησης είναι να επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης οδηγίας και να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Βασικοί στόχοι της αναθεώρησης: επέκταση των κανόνων σε μικρότερες πόλεις
περαιτέρω βελτίωση των λειτουργιών θεραπείας
μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του κλάδου
να πληρώσουν οι ρυπαίνοντες
βοηθούν στην παρακολούθηση και την πρόληψη πανδημιών
βελτίωση της υγιεινής, ιδιαίτερα για τα πιο ευάλωτα άτομα
Το Συμβούλιο κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες τον Ιανουάριο του 2024. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα πριν γίνει νόμος της ΕΕ.Αστικά λύματα: Συμβούλιο και Κοινοβούλιο καταλήγουν σε συμφωνία για νέους κανόνες για αποτελεσματικότερη επεξεργασία και παρακολούθηση (δελτίο τύπου, 29 Ιανουαρίου 2024)
Επεξεργασία λυμάτων (πληροφορίες υποβάθρου)
Ένα περιβάλλον χωρίς τοξικά
Από το 2020, η στρατηγική της ΕΕ για τα χημικά προϊόντα για την αειφορία στοχεύει να συμβάλει στη διασφάλιση της ασφάλειας των χημικών προϊόντων τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον.
Στις 24 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, η ΕΕ ενέκρινε αναθεώρηση του κανονισμού για τους έμμονους οργανικούς ρύπους (PoPs), τις επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να βρεθούν σε απόβλητα καταναλωτικών προϊόντων (π.χ. αδιάβροχα υφάσματα, πλαστικά και ηλεκτρονικός εξοπλισμός) .
Οι νέοι κανόνες στοχεύουν στη μείωση των οριακών τιμών συγκέντρωσης για την παρουσία PoP στα απόβλητα, κάτι που είναι κρίσιμο για την κυκλική οικονομία, όπου τα απόβλητα θα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως δευτερεύουσα πρώτη ύλη.Το Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα περαιτέρω περιορισμούς στα «για πάντα χημικά» στα απόβλητα (δελτίο τύπου, 24 Οκτωβρίου 2022)
Τον Ιούνιο του 2023, το Συμβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού ταξινόμησης, επισήμανσης και συσκευασίας των χημικών προϊόντων που πρότεινε η Επιτροπή.
Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν ειδικούς κανόνες για τα επαναγεμιζόμενα χημικά προϊόντα που θα συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας.Το Συμβούλιο υιοθετεί θέση σχετικά με τον κανονισμό για την ταξινόμηση, την επισήμανση και τη συσκευασία των χημικών ουσιών (δελτίο τύπου, 30 Ιουνίου 2023)
Χημικές ουσίες (πληροφορίες υποβάθρου)
Στρατηγική της ΕΕ για τα χημικά για ένα πιο βιώσιμο και απαλλαγμένο από τοξικά περιβάλλον (infographic)
Στρατηγική της ΕΕ για τα χημικά για ένα πιο βιώσιμο και απαλλαγμένο από τοξικά περιβάλλον (infographic)
Δευτερογενείς πρώτες ύλες
Η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει μια καλά λειτουργούσα αγορά για δευτερογενείς πρώτες ύλες.
Τον Μάρτιο του 2024, το Συμβούλιο ενέκρινε τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες , ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση όλων των σταδίων της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας πρώτων υλών ζωτικής σημασίας, μεταξύ άλλων με τη βελτίωση της κυκλικότητας και της ανακύκλωσης.
Οι νέοι κανόνες θέτουν ως στόχο τουλάχιστον το 25% της ετήσιας κατανάλωσης κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ που προέρχεται από την εγχώρια ανακύκλωση .Στρατηγική αυτονομία: Το Συμβούλιο δίνει την τελική του έγκριση για τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (δελτίο τύπου, 18 Μαρτίου 2024)
Μια πράξη ζωτικής σημασίας για τις πρώτες ύλες της ΕΕ για το μέλλον των αλυσίδων εφοδιασμού της ΕΕ (infographic)
Μια πράξη ζωτικής σημασίας για τις πρώτες ύλες της ΕΕ για το μέλλον των αλυσίδων εφοδιασμού της ΕΕ (infographic)
Αποστολές απορριμμάτων
Η ΕΕ ενημέρωσε πρόσφατα τους κανόνες για την καλύτερη ρύθμιση του εμπορίου αποβλήτων εντός της ΕΕ και με τρίτες χώρες, ώστε:διασφαλίζει ότι οι εξαγωγές αποβλήτων δεν βλάπτουν το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία
αντιμετώπιση παράνομων αποστολών
Η αναθεώρηση των κανόνων αποσκοπεί στη μείωση των αποστολών προβληματικών αποβλήτων προς εκτός ΕΕ, στην ενημέρωση των διαδικασιών αποστολής ώστε να αντικατοπτρίζουν τους στόχους της κυκλικής οικονομίας και στη βελτίωση της επιβολής. Προωθεί τη χρήση των αποβλήτων ως πόρου εντός της ΕΕ.
Το Συμβούλιο και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία για την ενημέρωση του κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων τον Νοέμβριο του 2023. Οι κανόνες εγκρίθηκαν επίσημα από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2024.Αποστολές αποβλήτων: Ο Δήμος υπογράφει πιο αποτελεσματικούς, ενημερωμένους κανόνες (δελτίο τύπου, 25 Μαρτίου 2024)
Αποστολές αποβλήτων: Συμβούλιο και Κοινοβούλιο καταλήγουν σε συμφωνία για πιο αποτελεσματικούς και ενημερωμένους κανόνες (δελτίο τύπου, 17 Νοεμβρίου 2023)
Εμπόριο απορριμμάτων (πληροφορίες ιστορικού)
Δείτε επίσηςΕυρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (πληροφορίες ιστορικού)
Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)