Καλό μεσημέρι.
Για την επίσκεψη του Καγκελάριου της Γερμανίας στην Ελλάδα
Παρά τις μεμψιμοιρίες των αρνητών κάθε θετικής εξέλιξης για την Πατρίδα μας, τρία τουλάχιστον συμπεράσματα από την επίσκεψη του Καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Olaf Scholz , στην Αθήνα είναι προφανή και αδιαμφισβήτητα:
Πρώτον: Η Γερμανία παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον των τουρκικών απειλών και διεκδικήσεων και υπέρ των ελληνικών θέσεων. Δεν είναι αποδεκτό -τόνισε ο Καγκελάριος- ένας εταίρος του NATO να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου. Και πρόσθεσε ότι η γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Δεύτερον: Άλλαξε ριζικά η εικόνα και η αντίληψη της Γερμανίας -και όχι μόνο- για την Πατρίδα μας. «Η αντιπροσωπεία μου και εγώ», ανέφερε ο Καγκελάριος, «ήρθαμε σε μία νέα Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι όλοι στην Ευρώπη έχουμε πληγεί από τις τρέχουσες κρίσεις, είναι σαφές ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα απέδωσαν καρπούς, και η δυναμική της χώρας είναι εμφανής».
Η Αθήνα σήμερα -όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν θυμίζει σε τίποτα τη συννεφιασμένη Ελλάδα των Μνημονίων. Εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Περιόρισε την ανεργία και έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές. Αποκατέστησε την αξιοπιστία της και από μέρος των προβλημάτων έγινε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέρος των λύσεων. Η Πατρίδα μας τώρα δεν ζητά παθητικά, όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά συζητά ισότιμα, δημιουργικά, όπως έκανε πολλές φορές μέχρι τώρα με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Και βέβαια -όπως αναγνώρισε ο Καγκελάριος- η χώρα μας αποκτά σημαντικό ρόλο για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης τόσο με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όσο και με τη δημιουργία νέων υποδομών που την καθιστούν ενεργειακό κόμβο.
Τρίτον: Διευρύνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς. Στις εμπορικές συναλλαγές, στις επενδύσεις, στον τουρισμό, αλλά και στην άμυνα.
Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση και τη επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
Η Κυβέρνηση -όπως κάνει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση- εργάζεται, αλλά και συνεργάζεται με εταίρους μας στην προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης στην ενεργειακή ακρίβεια. Ήδη, σημαντικές προτάσεις του Πρωθυπουργού -όπως το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και οι κοινές προμήθειες- βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή είναι και το γεγονός ότι οι αγορές, διακρίνοντας την προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής αντίδρασης προχώρησαν, ήδη, στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα, η Κυβέρνησή μας συνεχίζει τις παρεμβάσεις τόσο για τη στήριξη της κοινωνίας με σειρά μέτρων, όσο και την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου για τη μείωση του βάρους που προκαλεί η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Ο μηχανισμός για την άμεση ανάκτηση των «υπερεσόδων» των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και την επιστροφή τους στην κοινωνία, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο, έχει μέχρι τώρα αποδώσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη υιοθετήθηκε από την Ευρώπη και εφαρμόζεται σε αρκετά κράτη-μέλη.
Στο μεταξύ, έχει καταρτιστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για ένα νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων -όταν και αν αυτά δημιουργηθούν- στον κλάδο της προμήθειας. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανέναν να αισχροκερδεί σε βάρος των πολιτών.
Παράλληλα, βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%. Για το σκοπό αυτό η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος -και το Νοέμβριο- θα είναι κλιμακωτή και θα συνδέεται και με την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα:
-Για καταναλώσεις έως 500 KWh -δηλαδή για το 90% των νοικοκυριών- η επιδότηση θα είναι 238 ευρώ ανά MWh.
-Για καταναλώσεις από 501-1.000 kWh η επιδότηση είναι 188 ευρώ ανά MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.
-Για καταναλώσεις πάνω από 1.001 KWh, -δηλαδή για το 2% των νοικοκυριών- η επιδότηση ανέρχεται στα 98 ευρώ ανά MWh. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση της κατανάλωσης κατά 15%.
-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση ανέρχεται στα 286 ευρώ ανά MWh με αποτέλεσμα να απορροφάται το σύνολο, το 100% δηλαδή της αύξησης.
-Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 200 ευρώ ανά ΜWh.
-Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 50 ευρώ ανά MWh.
-Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 238 ευρώ ανά MWh.
Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 25 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.
Πολιτική αντιπαράθεση στην πορεία προς τις εκλογές
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού απέτυχε οικτρά στην πολιτική, επιχειρεί να στηριχθεί στην ηθικολογία, τον πιο αγαπημένο μηχανισμό των προπαγανδιστών στην προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν το λαό. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ηθικολογία και ήθος είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, τα οποία βρίσκουμε πάντοτε σε διαφορετικούς ανθρώπους και ποτέ στον ίδιο χαρακτήρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που αποδοκιμάστηκε στις προηγούμενες εκλογές από τον ελληνικό λαό εξαιτίας της τραγικής κυβερνητικής του θητείας. Η «περήφανη διαπραγμάτευση» των κ. Βαρουφάκη και Τσίπρα, τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, τα σχέδια για έφοδο στο Νομισματοκοπείο και παράλληλο νομισματικό σύστημα, οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών που «λιάζονταν» στην ελληνική επικράτεια, η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η απόπειρα απόλυτου ελέγχου της ενημέρωσης με τις περιβόητες τηλεοπτικές άδειες και την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, η φορομπηχτική πολιτική που εξόντωσε τη μεσαία τάξη, το σχέδιο άλωσης της ελληνικής Δικαιοσύνης με πρωταγωνιστή στενό συνεργάτη του κ. Τσίπρα, η απόπειρα πολιτικής και ηθικής εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων με όχημα την υπόθεση Νοβάρτις και αναρίθμητες άλλες επιλογές τον απαξίωσαν στη λαϊκή συνείδηση και έφεραν τη χώρα σε δεινή θέση σε κάθε επίπεδο. Η Ελλάδα έφτασε να είναι χώρα-παρίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απώλεσε μεγάλο μέρος του εθνικού της κεφαλαίου στο διεθνές στερέωμα.
Μετά τις εκλογές του 2019 η πολιτική έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και εντάθηκε. Η Κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε συνθήκες πίεσης να ανασυγκροτήσει το Ε.Σ.Υ. και να διαχειριστεί την πανδημία που ξέσπασε το 2020, στηρίζοντας τόσο την κοινωνία, όσο και τις επιχειρήσεις. Η Κυβέρνησή μας κατάφερε να διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία την καθοδηγούμενη εισβολή μεταναστών στον Έβρο και να ρυθμίσει τα ζητήματα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού στη νησιωτική Ελλάδα, να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα με ένα άρτιο σχέδιο αναβάθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αμυντικές συμμαχίες με παγκόσμιες δυνάμεις και με μια ενεργητική διπλωματία που αποκατέστησε το διεθνές κύρος και την ισχύ της χώρας παγκοσμίως. Η Κυβέρνησή μας, επίσης, αναγέννησε την ελληνική οικονομία, η οποία επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρά τις τεράστιες διεθνείς κρίσεις, που κάνουν ακόμα και παραδοσιακές υπερδυνάμεις να λυγίζουν. Η πρόοδος αυτή της οικονομίας είναι που μας επέτρεψε να στηρίζουμε την κοινωνία με ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη, να μειώσουμε δραστικά τους φόρους, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και να μειώσουμε την ανεργία.
Ταυτόχρονα, κάνουμε φιλικό στον πολίτη και λειτουργικό το Κράτος, με πλήθος ψηφιακών εφαρμογών. Η Ελλάδα αντέχει, μέσα σε ένα παγκόσμιο τυφώνα κρίσεων, διότι η Κυβέρνηση δρα με σχέδιο, με γνώση, με επαγγελματισμό, και με πολιτικό ανθρωπισμό: η πρόοδος που συντελείται μεταφράζεται σε οικονομικό και κοινωνικό κεκτημένο για τον πολίτη. Φάνηκε, συνεπώς, η τεράστια διαφορά μας από τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα το κόμμα του κ. Τσίπρα να βυθίζεται μέρα με τη μέρα, αφού κάθε σύγκριση είναι καταλυτική.
Στην πορεία μας ως Κυβέρνηση κάνουμε και λάθη, καταγράφουμε και ορισμένες αστοχίες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συμπεριφορές λίγων στελεχών μας που κινούνται εκτός του αξιακού μας συστήματος. Αυτή, όμως, είναι η αναπόφευκτη μοίρα όσων προσπαθούν, όσων τολμούν, όσων δρουν. Γιατί μια από τις βασικές μας διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι όποιες αστοχίες μας προκύπτουν από δράση, από προσπάθεια να κάνουμε πράγματα και όχι από αδιαφορία. Η βασικότερη διαφορά μας είναι ότι πιάνουμε τα προβλήματα και τα αντιμετωπίζουμε ώστε να βρούμε λύση. Δεν αφήνουμε τα προβλήματα ούτε να χρονίσουν, ούτε να κακοφορμίσουν, περιμένοντας να βρεθούν οι λύσεις δια μαγείας. Όποιος εργάζεται, είναι βέβαιο ότι θα κάνει και λάθη.
Το μείζον ζήτημα είναι όμως τι κάνεις με τα λάθη και τις αστοχίες. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαγιγνώσκει τα λάθη της γρήγορα, τα αναγνωρίζει με γενναιότητα και, κυρίως, αποδίδει ευθύνες, αναλαμβάνει το κόστος και προχωρά άμεσα σε δραστικές και αποτελεσματικές λύσεις. Δεν καλύπτει πολιτικά όποιον δρα εκτός του αξιακού μας πλαισίου, ούτε βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα, δια του Προέδρου του, καλύπτει πολιτικά και στηρίζει στελέχη του που έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο με βαρύτατες κατηγορίες, οι οποίες αφορούν το σκληρό θεσμικό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Η Νέα Δημοκρατία, στη μακρά πορεία της, είναι κόμμα αρχών και αξιών, που έχει στηρίξει την κυριαρχική της μακροημέρευση ακριβώς στο γεγονός ότι ποτέ δεν θυσίασε τις αξίες και τις αρχές της για να καλύψει πρόσωπα. Ο ελληνικός λαός το γνωρίζει αυτό και για αυτό μας τιμά. Η Νέα Δημοκρατία κινείται στο φως, γιατί δεν το φοβάται.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έως το 2015 κράδαινε το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς», έδειξε, με τα έργα του και με τις πρακτικές του, ότι αυτή η συζήτηση ήταν υποκριτική, ήταν ψευδέστατη. Κάτω από την ακατάσχετη ηθικολογία του προσπάθησε να κρύψει σκάνδαλα όπως τα βοσκοτόπια, το σχέδιο άλωσης των θεσμών του Πολιτεύματος, την κατασυκοφάντηση των αντιπάλων του, τις χαλκευμένες κατηγορίες, τον εκβιασμό οικονομικών παραγόντων, την παρακολούθηση και καταγραφή των ίδιων του των Υπουργών, τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου και πολλά άλλα. Ο ελληνικός λαός κατάλαβε έτσι, ότι όπως θα έλεγε και ο Καβάφης, ότι οι περί ηθικής λαλούντες τελικά ήταν οι τα φαιά φορούντες, δηλαδή οι υποκριτές ηθικολόγοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει οικεία σε αυτό το περιβάλλον, νιώθει οικεία στο σκοτάδι, γιατί φοβάται το φως.
Σήμερα, αφού ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του βιώνουν το απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο και τη λαϊκή αποδοκιμασία, προσπαθούν απεγνωσμένα να μεταφέρουν ξανά τη δημόσια συζήτηση από την πολιτική στην υποκριτική ηθικολογία και σκανδαλολογία. Εδώ και πάνω από τρία χρόνια ο κ. Τσίπρας επένδυε στην αποτυχία της Ελλάδας. Πίστευε ότι, υπό το βάρος των τεράστιων εξωγενών κρίσεων που ενέσκηψαν, ότι η Ελλάδα θα κατέρρεε και μαζί της θα κατέρρεε και η Κυβέρνηση. Συχνά, μάλιστα, δεν στήριξε τις εθνικές προσπάθειες στην πανδημία, την τουρκική επιθετικότητα, την ενεργειακή και κλιματική κρίση, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, ελπίζοντας ενδόμυχα ότι θα γίνει η μεγάλη εθνική ζημιά και αυτό θα τον έφερνε ξανά στην εξουσία που τόσο ποθεί.
Επειδή όμως αυτή η μεγάλη αποτυχία δεν ήλθε και οι εκλογές πλησιάζουν, αποφάσισε ο ίδιος να επανέλθει στη στρατηγική της σκανδαλολογίας και της επίκλησης του «ηθικού πλεονεκτήματος». Με άλλα λόγια, στην τακτική της λάσπης, της κατασυκοφάντησης, του ξεδιάντροπου ψέματος, ελπίζοντας μάταια ότι έτσι θα πλήξει την Κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να ανακόψει τη μείωση της απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα. Έτσι αποπειράται να εφεύρει σκάνδαλα εκεί που δεν υπάρχουν, παρουσιάζοντας καθόλα νόμιμες πράξεις -πολλές από τις οποίες εφαρμόζονταν και κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης- σαν παράνομες, ώστε να ξεγελάσει τους πολίτες και να θολώσει τα νερά. Επίσης, αποπειράται να πλήξει ηθικά τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση με υποθέσεις που η Κυβέρνηση και το κόμμα μας αντιμετώπισαν γρήγορα και δραστικά, όχι διαγράφοντας και ξεδιαγράφοντας λίγο αργότερα, ώστε να μην μείνει το παραμικρό στίγμα και η ελάχιστη έστω υποψία συγκάλυψης. Το πλέον ειρωνικό αυτής της απελπισμένης προσπάθειας είναι η επιλογή του προσώπου που έχει αναλάβει το ρόλο του αρχαγγέλου της υποτιθέμενης «κάθαρσης».
Απέναντι στη σκανδαλολογία του ΣΥΡΙΖΑ και την εκστρατεία πολιτικής σπίλωσης, η Κυβέρνηση απαντά με την αποστομωτική σιγουριά που της δίνουν τόσο η διαφάνεια και η νομιμότητα των πράξεών της, όσο και η διαχρονική προσήλωσή μας στις αρχές και τις αξίες της Παράταξής μας. Κυρίως, όμως, η Κυβέρνηση απαντά με τα έργα μας, τα οποία προσφέρουν λύσεις στα πρακτικά καθημερινά προβλήματα των πολιτών, διασφαλίζοντας παράλληλα τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Στα ψέματα και τις συκοφαντίες απαντάμε με έργα και πράξεις που ωφελούν την Πατρίδα και τον ελληνικό λαό.
Για όσους έχουν αδυναμία να παράγουν πολιτική, να απαντήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας και τις προσδοκίες των πολιτών, δεν μένει άλλος δρόμος από τη διαρκή ταλάντωση ανάμεσα στην ηθικολογία και τη σκανδαλολογία. Αυτή θα είναι η τακτική τους από σήμερα, μέχρι και τις εκλογές. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με αφοσίωση, σεμνότητα και σεβασμό στον πολίτη, διορθώνοντας τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας, τα οποία είναι αναπόφευκτα για όποιον δρα και προσπαθεί να αλλάξει τα πράγματα.
Για τους πλειστηριασμούς
Το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι σημαντικό και ιδιαίτερα ευαίσθητο. Με αφορμή την υπόθεση του κ. Πάτση που έχει διαγραφεί τόσο από την Κ.Ο όσο και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιμετωπίζει με όρους προπαγάνδας, με σκοπό την καπηλεία των αισθημάτων των πολιτών. Για να κατανοήσουμε το ζήτημα στις διάφορες εκφάνσεις του, χρειάζεται μια ψύχραιμη, ειλικρινής και τεκμηριωμένη αποτίμηση.
Το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, ο αριθμός των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών ανήλθε σε 17.125. Το 2019, με βάση το πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκαν 18.421 πλειστηριασμοί. Το 2020 και το 2021 οι πλειστηριασμοί κυμάνθηκαν περίπου στις 10.000 ανά έτος και το 2022 κυμάνθηκαν στις 30.000 περίπου. Από αυτούς κατοικίες αφορά περίπου το ένα τρίτο. Αποδεικνύεται συνεπώς ότι οι πλειστηριασμοί και πλειστηριασμοί κατοικιών γίνονταν αντίστοιχα και επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ. Τα κοράκια για τα οποία μιλάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς το 2018 και το 2019 ήταν περιστέρια.
Χρειάζεται να προσέξουμε, επίσης, ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι πλειστηριασμοί αυτοί δεν αφορούν κατοικίες, καθώς η Κυβέρνησή μας έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και τους ευάλωτους δανειολήπτες. Οι κραυγές περί πλειστηριασμών και οι γενικεύσεις συνήθως υποκρύπτουν δολιότητα. Αυτοί που βάζουν στο ίδιο τσουβάλι όλους τους πλειστηριασμούς και όλες τις ιδιοκτησίες, οριζόντια και χωρίς εξειδικεύσεις, το κάνουν για να καλύψουν στρατηγικούς κακοπληρωτές και ανθρώπους που συστηματικά πλουτίζουν, μην πληρώνοντας τις υποχρεώσεις τους στο Κράτος και σε ιδιώτες. Είναι πρώτιστο μέλημά μας, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, να στηρίξουμε ανυποχώρητα τον αδύναμο, αλλά είναι υποχρέωση και απόδοση δικαιοσύνης να υποστεί συνέπειες ο στρατηγικός κακοπληρωτής. Η εξίσωση όλων, στην οποία συστηματικά επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια εξίσωση δόλια.
Με την υλοποίηση του προγράμματος «Ηρακλής», αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» που παραλάβαμε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Μέσω του προγράμματος αυτού, τα «κόκκινα» δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχουν συρρικνωθεί κατά 60 δισ. ευρώ τη τελευταία τριετία, φτάνοντας στο 10% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, από 44%, που ήταν τον Ιούνιο του 2019. Εξυγιαίνουμε δηλαδή το τραπεζικό σύστημα ώστε να στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών σταδιακά άρχισε να αποδίδει και ήδη 60.000 έχουν δρομολογήσει την επίλυση του προβλήματός τους με όρους βιωσιμότητας για αυτούς. Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες, δηλαδή πάνω από τους μισούς έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα, έχουν αρχίσει να προσκομίζουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Επί ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους αλλεπάλληλους νόμους που εισήχθησαν, μόλις 2.200 πολίτες ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Αντίθετα, επί των ημερών μας, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους.
Ο περιβόητος νόμος Κατσέλη απεδείχθη αναποτελεσματικός, καθότι, ενώ δυνητικά κάλυπτε περίπου 90.000 δανειολήπτες, με τις αρχικές δηλώσεις της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο ακόμη και για 130.000 δανειολήπτες, τον Ιούλιο του 2019, δεν είχε υποβληθεί καμία αίτηση, ενώ, κατά την αρχική προθεσμία λήξης του νόμου, στις 31 Δεκεμβρίου 2019, είχαν υποβληθεί μόλις 1.368 αιτήσεις.
Το πλέον εντυπωσιακό, πλέον χαρακτηριστικό της υποκρισίας της Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα αυτό: Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε με τα αρ. 1 έως και 3 του ν.4354/2015 αφενός, ένα αναλυτικό πλαίσιο αδειοδότησης των servicers (επονομαζόμενες ως «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) από την ΤτΕ και αφετέρου προέβλεψε αναλυτικές διαδικασίες για την σύναψη συμβάσεων πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων στα δάνεια. Ειδικότερα, με το αρ.2 παρ.4 ν.4354/2015, προβλέφθηκε ρητώς ότι οι αδειοδοτούμενοι servicers σύμφωνα με το πλαίσιο αυτό διαθέτουν το δικαίωμα, δηλαδή νομιμοποιούνται, να ασκήσουν κάθε ένδικο βοήθημα και δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων. Επομένως ο ν.4354/2015 μερίμνησε ώστε να είναι απολύτως βέβαιη η δυνατότητα εκπλειστηριασμού ακινήτων από τις διαχειρίστριες εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά στο δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράσουν το δάνειο, αυτό το ζήτημα ουδέποτε θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έγινε αντιληπτό ότι εάν είχε τη δυνατότητα ο οφειλέτης να εξαγοράσει σε πολύ χαμηλότερη τιμή το δάνειό του και να το αποπληρώσει, δεν θα υπήρχε κανένα εξυπηρετούμενο δάνειο στη χώρα, αφού θα μπορούσε ο κάθε δανειολήπτης, ανεξάρτητα από την περιουσία του, να αποπληρώσει το δάνειο σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την τρέχουσα αξία του. Σε μια τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος είναι προφανής, με τραγικές συνέπειες για την εθνική οικονομία.
Αντίθετα, η Κυβέρνησή μας ανέλαβε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και θεσμοθέτησε προγράμματα για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων δανειοληπτών.
Συγκεκριμένα:
Α. Σύσταση και έναρξη λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νόμο 4738/2020 για τη σύσταση και τη λειτουργία του Φορέα Απόκτησης και επαναμίσθωσης, η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ο ως άνω Φορέας αποτελεί ζωτικό κομμάτι της λειτουργίας του πτωχευτικού νόμου, αποτελώντας το «καταφύγιο» για τους αδύναμους οφειλέτες που οδηγούνται σε πτώχευση, διατηρώντας, ωστόσο, την κατοικία τους. Σύμφωνα με τα κριτήρια του νέου πτωχευτικού νόμου, ο φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη, μετά από αντίστοιχο αίτημα μεταβίβασης από αυτόν, εφόσον είτε έχει κηρυχθεί σε πτώχευση είτε επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση κατά της πρώτης κατοικίας του, προκειμένου να την επαναμισθώσει σε αυτόν, έτσι ώστε να αποφεύγεται η έξωσή του. Η περίοδος της επαναμίσθωσης θα φτάνει τα 12 χρόνια και στη λήξη της ή και νωρίτερα ο οφειλέτης θα μπορεί να επαναγοράσει το ακίνητο.
Β. Ενδιάμεσο πρόγραμμα κρατικής στήριξης πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών. Με τα άρθρο 13 του ν. 4916/2022 (Α’ 65) εισήχθη πρόγραμμα συνεισφοράς του δημοσίου με ωφελούμενους ευάλωτους οφειλέτες και για το χρονικό διάστημα μέχρι τη μεταβίβαση της κατοικίας τους.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Πρόγραμμα αυτό, το Δημόσιο συνεισφέρει στις δόσεις που είναι αναγκαίες για την αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει εκκινήσει κατά της κύριας κατοικίας του οφειλέτη ή της διαδικασίας εκποίησης της κατοικίας αυτής:
-Κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών.
– Κρατική επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως.
-Κρατική επιδότηση μηνιαίας δόσης δανείων για 15 μήνες.
-Αναστολή μέτρων των πιστωτών (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).
Επιπλέον, η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών πραγματοποιήθηκε μέσω των Προγραμμάτων «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2», τα οποία και είχαν ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Στο «Γέφυρα 1», το οποίο αφορούσε στην επιδότηση δανείων με προσημείωση/υποθήκη στην 1η κατοικία όσων επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, από την αρχή του προγράμματος μέχρι και σήμερα έχουν βοηθηθεί με 253 εκατ. ευρώ, έχουν βοηθηθεί 82.000 νοικοκυριά. Το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» (Ν. 4790/2021) απευθυνόταν τόσο σε επιχειρήσεις που είχαν εξυπηρετούμενες οφειλές, όσο και σε επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και επλήγησαν από την πανδημία, επίσης στηρίχθηκαν οι δανειολήπτες. Σύμφωνα με αυτό, προβλεπόταν επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Και στο πρόγραμμα αυτό, υπήρξε επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που έφθαναν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης. Από την αρχή του προγράμματος μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί 342 εκατ. ευρώ σε 13.200 δικαιούχους.
Γίνεται σαφές λοιπόν ότι το ζήτημα των δανείων και των πλειστηριασμών την περίοδο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διογκώθηκε και δυστυχώς δεν έγινε τότε καμιά αποδοτική προσπάθεια επίλυσής του ενώ σήμερα το ζήτημα των πλειστηριασμών είναι ένα ακόμα πεδίο που η ψευδολογία, η υποκρισία και ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται σε όλο τους το μεγαλείο. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ρυθμίζει συστηματικά το χάος του ιδιωτικού χρέους που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επ’ ωφελεία των ειλικρινά και πραγματικά ευρισκομένων σε δυσχέρεια.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση διέγραψε τον κ. Πάτση και, όπως είπατε, τον διαγράψατε και από τη Νέα Δημοκρατία. Στην ανακοίνωση αναφέρατε πως οι επαγγελματικές δραστηριότητες δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές του κόμματος. Τις τελευταίες μέρες έχουν έρθει στη δημοσιότητα, εκτός από τις καταγγελίες Πολάκη για τα 62 εκατομμύρια κόκκινα δάνεια έναντι πινακίου φακής, πως έλαβε τεράστια ποσά από τα ΕΛΤΑ, πως είχε προβληματικό Πόθεν Έσχες, πως ήταν συνέταιρος σε εταιρεία με τη σύζυγο άλλου Υπουργού, πως έχει κηρύξει δήθεν πτώχευση για 700.000 ευρώ. Ποιες ακριβώς είναι για την Κυβέρνηση οι επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές του κόμματος; Τι καινούργιο έχει έρθει στη δημοσιότητα από τις αποκαλύψεις του «Documento» και της «Δημοκρατίας» προ διετίας και αν έχετε ελέγξει και τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος για να βεβαιωθείτε πως πειθαρχούν στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας και δεν έχουν κάποια αντίστοιχη υπόθεση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι η ανακοίνωσή μας τα λέει όλα. Ορισμένες από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ήταν τέτοιες που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και με τις αρχές και τις αξίες, με τις οποίες θεωρούμε ότι τα κοινοβουλευτικά μας στελέχη οφείλουν να πολιτεύονται. Είναι πολύ συγκεκριμένη και θα έλεγα κατανοητή και πλήρης η αιτιολόγηση του γιατί ο κ. Πάτσης τέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, επ’ αυτού νομίζω υπάρχει μια απορία. Ο κ. Πάτσης έχει αναπτύξει τη δραστηριότητά του στο παρελθόν, αλλά κάποια στιγμή πριν από 2,5 χρόνια υπήρξε μια προειδοποίηση δημοσίως. Το θέμα πήγε στη Βουλή. Γιατί δεν έψαξε τότε η Κυβέρνηση την ιστορία του κ. Πάτση; Αυτό είναι το ένα. Δηλαδή, μέχρι τότε μπορεί να μην ξέρατε. Αλλά από τη στιγμή που έρχεται σε γνώση σας, γιατί δεν το ψάχνετε; Και το δεύτερο, πήρε επιδοτήσεις η εταιρεία του κ. Πάτση, η δικηγορική εταιρεία, από τα ΕΛΤΑ μετά τις καταγγελίες για τη δημοσιοποίηση του ρόλου του;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες, νομίζω η ίδια Επιτροπή έχει απαντήσει κι έχει δρομολογήσει τις ενέργειες που προβλέπονται και που χρειάζονται από εκεί. Δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς για να απαντήσουμε. Είναι προφανές, όμως, ότι και η υπόθεση αυτή ανέδειξε σημαντικά κενά και βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στην επεξεργασία των Πόθεν Έσχες σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα. Από εκεί και πέρα, μόλις είχαμε την καθαρή εικόνα αυτού που σας είπα προηγουμένως, ότι δηλαδή οι επαγγελματικές του δραστηριότητες δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές και τις αξίες της Παράταξής μας, πάρθηκαν οι πολύ καθαρές αποφάσεις, οι οποίες σας είναι γνωστές.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Έχει ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση από την Αμερικανική να μεσολαβήσει για να υπάρξουν συνομιλίες με τη Λιβύη; Και αν υπάρχει κάποιο σχόλιο και για τη διακοπή των σχέσεων της Αιγύπτου με την Λιβύη.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της Λιβύης, είναι απολύτως σαφές ότι για την Ελληνική Κυβέρνηση είναι μείζον θέμα η ουσιαστική ακύρωση οποιασδήποτε παράνομης τουρκολιβυκής συμφωνίας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν εδράζεται σε κανένα Διεθνές Δίκαιο η συμφωνία αυτή. Είναι de facto άκυρη. Από εκεί και πέρα, η Ελληνική Κυβέρνηση πάντοτε αξιοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο, κάνει ό,τι πρέπει σε όλα τα επίπεδα για την περιφρούρηση, τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε κάθε πλευρά της θάλασσας και της ελληνικής επικράτειας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, είναι ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τις εξηγήσεις της κυρίας Πιτσίκα ή υπάρχει θέμα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η εταιρεία της κυρίας Πιτσίκα, νομίζω ότι έχει δώσει πολύ σαφείς εξηγήσεις.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάτσης, την εταιρεία του την εισπρακτική, την έχει χρόνια, αυτές τις εταιρείες τις έχει χρόνια. Πώς είναι δυνατόν να το πήρατε τώρα χαμπάρι; Δηλαδή, το ότι τον κατεβάσατε υποψήφιο, ήταν σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Παράταξης και τώρα, σήμερα, οι εξηγήσεις που έχει δώσει είναι επαρκείς; Επιτρέπεται, τέλος πάντων, κάποιος να έχει εισπρακτική εταιρεία στην Νέα Δημοκρατία ή όχι; Γιατί οι νομικοί αναφέρουν ότι επιτρέπεται. Ο κ. Κούγιας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, νομικό κώλυμα, το να έχει κάποιος.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω για το νομικό κώλυμα. Σίγουρα υπάρχει και νομική διάσταση σε κάποιες από τις επαγγελματικές δραστηριότητες του κ. Πάτση. Από εκεί και πέρα, σας είπα και προηγουμένως, ότι προφανώς στο ζήτημα αυτό υπήρξε μια αστοχία όταν έγινε η επιλογή των υποψηφίων. Η Νέα Δημοκρατία, όπως και πολλά άλλα κόμματα, έχουν εκατοντάδες υποψηφίους σε όλη τη χώρα. Προφανώς αποδεικνύεται, εκ των πραγμάτων, ότι έπρεπε να είχε γίνει πιο ενδελεχής και ουσιαστικός έλεγχος. Αναλάβαμε την ευθύνη και το κόστος αυτό και όταν είχαμε την πλήρη εικόνα αυτής της ιστορίας, ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση που πήρε, η οποία, για τέτοιου είδους συμπεριφορές, είναι οριστική. Εμείς δεν διαγράφουμε και ξεδιαγράφουμε ανθρώπους που αποκαλούν, για παράδειγμα, συναδέλφους τους «δολοφόνους». Ούτε είναι σύνηθες στη Νέα Δημοκρατία να δίνεται πολιτική κάλυψη σε ανθρώπους που κατηγορούνται ή δικάζονται στο Ανώτατο Δικαστήριο για συμπεριφορές βαρύτατες σε πράγματα που έχουν να κάνουν με τον πυρήνα της Δημοκρατίας μας και των θεσμών.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Στον απόηχο όσων τονίσατε, όσων υπογραμμίσατε στην εισαγωγή σας, η Κυβέρνηση διαψεύδει κάθετα και κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ», ότι παρακολουθούνταν Υπουργοί που δεν είχαν καλές σχέσεις με συνεργάτες του Πρωθυπουργού και ότι ο κ. Δημητριάδης είχε κομβικό ρόλο στη μεταφορά του Predator από την Κύπρο στη Ελλάδα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά το Predator, έχουμε τονίσει σε όλους τους τόνους και με κάθε ευκαιρία ότι το ελληνικό Κράτος δεν έχει προμηθευτεί ούτε το Predator, ούτε κανένα άλλο κακόβουλο λογισμικό και καμία κρατική Αρχή Ασφάλειας στη χώρα, δεν χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα κακόβουλα λογισμικά. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Έχει επιβεβαιωθεί αυτό από όλες τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη μέχρι τώρα και από τους αξιωματούχους που βρέθηκαν και μίλησαν σε διάφορα Όργανα και από την έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας. Και είναι βέβαιο ότι θα επιβεβαιωθεί και από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, η Κυβέρνησή μας θέλει να συνεργαστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τις Κυβερνήσεις και με τις Αρχές και άλλων κρατών, που ψάχνουν να βρουν και εκεί τα αίτια και την πηγή παρακολούθησης αυτών των παράνομων λογισμικών. Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», ήταν ένα δημοσίευμα που είχε εικασίες, υποθέσεις, σχόλια. Δεν είχε συγκεκριμένα ονόματα. Ισχύουν τα όσα κατά καιρούς η Κυβέρνησή μας έχει πει. Δεν υπάρχει κάποια ελληνική κρατική Αρχή Ασφάλειας που να είχε τα συγκεκριμένα λογισμικά και που θα τα χρησιμοποιούσε, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δεν τα έχει προμηθευτεί.
Β. ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Ο πρώην βουλευτής σας, όπως υποστηρίζει και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φέρεται να είχε κάνει και κάποιες κινήσεις σε ό,τι αφορά οφειλές που είχε προς τον ΕΦΚΑ. Θα ήθελα να μου το σχολιάσετε. Και δεύτερον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην βουλευτής σας φέρεται να νοικιάζει κάποια γραφεία ιδιοκτησίας γηροκομείου, το οποίο γηροκομείο χρωστάει στο Δημόσιο και αν τα χρήματα αυτά στο γηροκομείο, που δεν αποδίδει ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάτσης, οι φόροι που πρέπει να δίνονται στο Δημόσιο, δίνονται. Γνωρίζετε κάτι;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με δραστηριότητες, οι οποίες έρχονται στην επιφάνεια και που ενδεχομένως έχουν γκρίζα σημεία, χωρίς αμφιβολία θα αντιμετωπιστούν και θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες Αρχές. Σε ό,τι αφορά στην Κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία, το θέμα του κ. Πάτση έχει απαντηθεί, με την απόφαση αποπομπής από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από το κόμμα μας, για τους λόγους που αναφέρονται στην ανακοίνωση και σας ανέφερα και σήμερα.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Σε ένα άλλο ζήτημα. Το Σαββατοκύριακο είχαμε το θέμα του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται να συνομιλούσε με το 12χρονο κορίτσι στη φρικιαστική αυτή υπόθεση του Κολωνού. Έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο, δεδομένου ότι και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση με την αποκάλυψη του ονόματος του παιδοβιαστή Μίχου, που συνδεόταν με τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η εξέλιξη αυτής της αποτρόπαιης υπόθεσης στον Κολωνό, αναδεικνύει νομίζω με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν πρέπει να επιχειρείται η απόδοση πολιτικών ή ιδεολογικών χαρακτηριστικών σε τέτοιου είδους ζητήματα. Ελπίζω όλοι να το έχουν αντιληφθεί πλήρως, πλέον, αυτό. Από εκεί και πέρα, μην περιμένετε από τη Νέα Δημοκρατία να γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία δεν ψάχνει ψήφους και μικροκομματική εκμετάλλευση πάνω σε αποτρόπαια εγκλήματα και σε ανθρώπινες τραγωδίες, ούτε πολιτεύεται με χυδαία hashtag και με άθλια υπονοούμενα. Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε. Δεν θα γίνουμε σαν και αυτούς ποτέ.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Γιατί η Κυβέρνηση αποσύρει τα άρματα μάχης, αν δεν απατώμαι, τα BMP-1, από τα νησιά, στέλνοντάς τα στην Ουκρανία, δίχως αντικατάσταση, αντίθετα μάλιστα με παλαιότερες διαβεβαιώσεις της ίδιας της Κυβέρνησης και μάλιστα σε μια συγκυρία που η Τουρκία ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών μας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από πού προκύπτει ότι δεν έχουν αντικατασταθεί;
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αν δεν απατώμαι, από τις δηλώσεις που έκαναν οι κύριοι Μητσοτάκης και Scholtz.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι δηλώσεις δεν ήταν καθόλου τέτοιες. Οι δηλώσεις αφορούσαν το πού πάνε αυτά που ήρθαν από τη Γερμανία. Δεν αφορούν αν έχουν αντικατασταθεί ή όχι αυτά που έφυγαν από τα νησιά.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Και ότι αυτά που θα έρθουν από τη Γερμανία θα πάνε στον Έβρο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Επαναλαμβάνω, οι δηλώσεις αφορούσαν το πού θα πήγαιναν, κατόπιν υπόδειξης των Επιτελείων, αυτά που θα έρθουν από τη Γερμανία. Άλλη η υπόθεση αυτή, άλλη το αν αυτά που έφυγαν από τα νησιά αντικαταστάθηκαν.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Αντικαταστάθηκαν;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το «Documento» αποκάλυψε την Κυριακή και μία άλλη υπόθεση, πως ένας διπλωματικός υπάλληλος εμφανίστηκε σε κακουργηματική δίκη, για εμπλοκή του σε σκάνδαλο για παράνομες βίζες στην Ινδία έναντι αμοιβής, ως λογογράφος του Πρωθυπουργού. Η εφημερίδα έφερε στη δημοσιότητα και επιστολή, με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά μέτρα σε βάρος του είτε από το Μέγαρο Μαξίμου, είτε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Μιλήσατε για ψευδολογία και καταρράκωση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Απαντήσεις για τα πραγματικά περιστατικά υπάρχουν;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα απαντήσω σε όλα. Η εφημερίδα σας την Κυριακή είχε ένα πρωτοσέλιδο, στο οποίο έλεγε «παραπέμπεται για κακούργημα λογογράφος του Πρωθυπουργού». Πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχει τέτοιος λογογράφος του Πρωθυπουργού. Ήταν κατά φαντασία του δημοσιογράφου ή του εκδότη, δεν ξέρω ποιος το υπέγραφε, αυτό. Πρόκειται για απολύτως κατασκευασμένη ψευδή είδηση. Στο εσωτερικό της άρθρο η εφημερίδα αναγράφει μια σειρά από περιστατικά, από τα οποία, επίσης, πουθενά δεν προκύπτει ότι πρόκειται για λογογράφο του Πρωθυπουργού. Νομίζω ότι η ερμηνεία της τακτικής αυτής, διότι είναι προφανής η ψευδής κατασκευασμένη είδηση, με προφανή σκοπό να προκαλέσει συνειρμούς, πρέπει να αναζητηθεί στο εμμονικό μένος της εφημερίδας σας κατά του Πρωθυπουργού ή σε κάποιον άλλου είδους ψυχαναγκασμό. Πάντως, όχι στη δημοσιογραφική δεοντολογία και στην αναζήτηση της αλήθειας.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν έχει λάβει κάποια επιστολή ο Πρωθυπουργός, με την οποία ενημερώνεται γι’ αυτά τα περιστατικά; Και επίσης το «λογογράφος» επειδή το ανοίγουμε βρίσκεται εντός εισαγωγικών, όπως λειτουργεί ένας τίτλος.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας απάντησα. Όσοι διάβασαν το δημοσίευμα και ακούνε την απάντησή μου, κρίνουν και την εφημερίδα σας και εμένα.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα επανέλθω στο ζήτημα του κ. Πάτση. Ισχυρίζεται ότι με δική σας καθοδήγηση διαχειρίστηκε επικοινωνιακά τις αποκαλύψεις που τον αφορούν, εκδίδοντας και σχετικό δελτίο τύπου. Ισχύει κάτι τέτοιο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να το απαντήσω και αυτό, για να μην θεωρηθεί ότι υπεκφεύγω. Σας είπα, κατ’ αρχάς, ότι ο κ. Πάτσης απομακρύνθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διότι οι εξηγήσεις του για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες κρίθηκαν ότι δεν είναι επαρκείς. Πράγματι, με τον κ. Πάτση επικοινωνήσαμε μόλις ήρθαν στο φως συγκεκριμένες αποκαλύψεις, που αφορούσαν τη διαχείριση δανείων την περίοδο 2010-2011. Να θυμίσω ο κ. Πάτσης τότε δεν ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δεν ξέρω αν ήταν και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Μας κατέθεσε μια σειρά από απόψεις, οι οποίες, προφανώς, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν απαντούσε ούτε στο γεγονός ότι ήταν μέτοχος εταιρειών του εξωτερικού που δεν θα έπρεπε να ήταν. Ούτε για δουλειές και αναθέσεις που έπαιρνε από το Δημόσιο ως εν ενεργεία βουλευτής. Δεν απαντούσε εκείνη η επιστολή του σε κανένα από αυτά τα δύο ζητήματα που επίσης ήρθαν στη δημοσιότητα αργότερα. Συνολικά οι εξηγήσεις του κρίθηκαν ότι δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό βρέθηκε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Το είπα και αυτό, για να μην θεωρηθεί ότι θέλω κάτι να κρύψω.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επίσκεψη του κ. Γεωργιάδη στο δελφινάριο του ΑΤΤΙΚΟΥ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, έχει η Κυβέρνηση κάποιο σχέδιο σε σχέση με τα ζώα που υπάρχουν σε θεματικά πάρκα; Ο κ. Γεωργιάδης σήμερα υποστήριξε ότι ήταν όλα νόμιμα. Πλην, όμως, το συγκεκριμένο δελφινάριο είναι παράνομο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν υπάρχει ένα ζήτημα μη εφαρμογής του νόμου, το οποίο διερευνάται με πρωτοβουλία και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας και των Αρχών, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπιστεί, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί η λειτουργία του Κέντρου με τα όσα προβλέπονται από τον νόμο.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», το τραπεζικό, αναφερθήκατε και εσείς. Υπάρχει και μια τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επ’ αυτού, με ερώτηση, εάν οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, τα 19 δισ., θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Εάν, δηλαδή, θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος, προκειμένου να έχουν εγγυήσεις οι τράπεζες, έτσι ώστε να δίνουν στα funds για να τα διαχειριστούν όπως θέλουν. Ισχύει αυτό; Θα εγγραφεί στο δημόσιο χρέος;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό που ισχύει μέχρι στιγμής, είναι ότι το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» λειτουργεί και έχει οδηγήσει στον περιορισμό των «κόκκινων» σε ένα ποσοστό 10% του συνόλου των δανείων. Να έχουν μειωθεί κατά 60 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια τα τελευταία τρία χρόνια. Από εκεί και πέρα, η πολιτική μας είναι τέτοια, έτσι ώστε να μην εκπέσουν οι εγγυήσεις. Η πολιτική μας είναι τέτοια, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο κόσμος να ανταπεξέλθει μέσω όλων των προνοιών που έχουμε θεσπίσει στο να αποπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις και να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προηγουμένως το ρώτησε η συνάδελφος, αλλά δεν το άκουσα καλά. Είπατε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση του στελέχους που διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις τελευταίες ώρες αναδεικνύεται η πληροφορία ότι υπάρχει και δεύτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκεται σε αυτή τη νοσηρή υπόθεση. Εάν τον διαγράψουν κι αυτόν, η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει στις θέσεις της;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η υπόθεση αυτή, είναι μια υπόθεση την οποία η Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Δικαιοσύνη, χειρίζονται άψογα. Και είναι μια υπόθεση που, επαναλαμβάνω, δεν προσφέρεται για να αποδίδουμε πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Ελπίζω -θα το επαναλάβω για μία ακόμη φορά- η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής να έχει καταστήσει σοφότερους διαφόρους. Και βεβαίως, επαναλαμβάνω, ότι η Νέα Δημοκρατία, σε καμία περίπτωση, δεν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Χυδαία hashtag και άθλια υπονοούμενα, στον δικό μας αξιακό κώδικα, στη δική μας πολιτική φιλοσοφία, δεν υπήρξαν και δεν θα υπάρξουν για κανέναν λόγο.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το προηγούμενο διάστημα έχουν έρθει στη δημοσιότητα αναφορές για την πολυεθνική PwC και για το γεγονός πως συμμετείχε ως σύμβουλος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στον σχεδιασμό του Σχεδίου Ανάκαμψης και στη συνέχεια βρέθηκε ανάδοχος στην κοινοπραξία που ανέλαβε το πρώτο έργο πληροφορικής στο Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχει κάποιο θέμα με την PwC και το Ταμείο Ανάκαμψης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, κανένα θέμα δεν υπάρχει. Έχουν δοθεί εξηγήσεις από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα. Δεν είναι σε γνώση μας να υπάρχει κάποιο ζήτημα. Η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν σύμβουλος σε τεχνικά θέματα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Καμία σχέση με τις προδιαγραφές του έργου, το οποίο είχε περιγραφεί και είχε σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν βγει ο διαγωνισμός στον αέρα και χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά, νομίζω, αναφέρθηκαν πάρα πολύ επεξηγηματικά και αναλυτικά στις ανακοινώσεις που υπήρξαν.
Ευχαριστώ πολύ.