03/10/2022
Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο MEGA και στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA».
Εμβόλια
«Σήμερα έχουμε τα τελευταία επικαιροποιημένα εμβόλια. Δεν περιμένουμε άλλα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή αυτά είναι τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν.
Αυτό τι σημαίνει; Εκτός του ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση που προστάτευαν όλα τα άλλα, είναι στοχευμένα ειδικά και για τις υπομεταλλάξεις Όμικρον 4, Όμικρον 5, άρα σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό προστατεύει και από την απλή μόλυνση.
Οι οδηγίες παραμένουν οι ίδιες. Άνω των 60 υπάρχει σύσταση όσους έχουνε πρόβλημα σημαντικό αντίστοιχα, καθώς επίσης και στις άλλες όλες ηλικίες σε συνεννόηση με το γιατρό. Δεν υπάρχει σύσταση, αλλά σε συνεννόηση με το γιατρό εάν τυχόν υπάρχει κάτι που δικαιολογεί, πάμε και το κάνουμε.
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι ότι θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και εντός του Οκτωβρίου θα παρθεί απόφαση και για τα τεστ τα οποία θα γίνονται, αν θα συνεχίσουν και σε ποιο βαθμό, καθώς επίσης και για την τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
Δηλαδή, αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του χρόνου, θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψουν ή όχι νωρνωρίτερα.
Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία και αντί να αποφασίσουμε στο τέλος του χρόνου για την τύχη τους αν επιστρέψουν ή όχι, θα δούμε και τα στοιχεία του Οκτωβρίου για να έχουμε μία ασφαλή εικόνα.
Παίδων Αγία Σοφία
Έχουμε κάνει τρεις κινήσεις συγκεκριμένες. Η πρώτη κίνηση η οποία γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, είναι η εκκαθάριση της λίστας χειρουργείων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η λίστα χειρουργείων η πραγματική είναι γύρω στο 60% από αυτό που έχει ειπωθεί και γιατί φαίνεται αυτό; Ότι ήδη επικοινωνήσαν, ήταν 2.925 η λίστα έναντι 2.853 του ’19.
Έχει γίνει επικοινωνία με 2.000 άτομα, εκ των οποίων ενεργοί για χειρουργείο είναι γύρω στους 850. Υπολογίζουμε ότι με τα υπόλοιπα τηλέφωνα θα είναι γύρω στη μέση,1.500 άτομα.
Υπάρχει ένα θέμα το οποίο θα εξετάσουμε, ότι φαίνεται ότι ένα κομμάτι από αυτή τη λίστα μπήκε ως έκτακτο περιστατικό. Οπότε θέλουμε να δούμε αν δικαιολογούνταν να μπει και ως έκτακτό και πήρε ενδεχομένως τη σειρά άλλων ατόμων.
Και το επόμενο που είναι σημαντικό, είναι ότι σε όλη αυτή τη λίστα τώρα ανοίγοντας μια χειρουργική αίθουσα, γιατί έχουμε κάνει μεταφορά δύο αναισθησιολόγων, έχουμε παραπάνω χειρουργεία, άρα πάμε να μειώσουμε τη λίστα και παράλληλα η λύση η πραγματική του προβλήματος είναι η προκήρυξη που έχει βγει που θα ολοκληρωθεί 7 Οκτωβρίου. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Την έχουμε βγάλει μόνη της έναντι των άλλων.
Εάν υπάρξει ενδιαφέρον, αυτομάτως πάμε σε μία ανακούφιση του προβλήματος. Εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε θα υποχρεωθούμε να βρούμε τις επόμενες λύσεις, δηλαδή πέρα από τη μετακίνηση που έχουμε κάνει των αναισθησιολόγων που τους έχουμε πει στους ανθρώπους ότι η μετακίνηση αυτή αφορά μέχρι να βρει προκήρυξη, είμαστε σε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα να έχουμε αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα.
Είναι πολύ ευαίσθητο το κομμάτι ότι οι αναισθησιολόγοι είναι γενικώς δύσκολοι αλλά εδώ δεν ψάχνουμε και οποιονδήποτε αναισθησιολόγο, ψάχνουμε αναισθησιολόγους με εμπειρία στην παιδιατρική, για παιδιά, γιατί μιλάμε για χειρουργεία.
Όπου βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις θα βγάζουμε προκήρυξη μερικής απασχόλησης, μας το έχουν ζητήσει και οι γιατροί ότι με μερική απασχόληση θα μπει κόσμος στο δημόσιο κρατώντας αντίστοιχα και τη δυνατότητα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα».
Για τις καταγγελίες περί ηλεκτροπληξίας
«Για το συγκεκριμένο συμβάν που λέτε εγώ ζήτησα και συναντήθηκα και με την ίδια τη νοσηλεύτρια να έχω πλήρη εικόνα του τι έχει συμβεί, γιατί καλές είναι οι ΕΔΕ οι οποίες κάνουμε, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε σχηματισμένη και οι ίδιοι άποψη για το τι γίνεται.
Ήδη αυτή τη στιγμή να ξέρετε έχουν γίνει δύο πρακτικά αξιολόγησης Διοικητών και έχουν αλλάξει Διοικητές. Μπορεί να μη βγαίνουμε πανηγυρικά να το λέμε, αλλά υπάρχει Επιτροπή Αξιολόγησης που είναι και από το Γενικό Γραμματέα μαζί με άτομα του ΑΣΕΠ και ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνεται.
Αλλά παράλληλα, επειδή τώρα έχουμε και την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των θητειών της τριετίας υπάρχει μία ευρύτερη αξιολόγηση και όπου χρειάζεται παρεμβαίνουμε και αλλάζουμε Διοικήσεις.
Μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή και χωρίς να το έχουμε πει λέω βάσει του πρακτικού το οποίο υπήρξε μόνο μέσα στο καλοκαίρι υπήρξαν τρεις τέσσερις αλλαγές Διοικητών. Πάντως υπάρχουν και Διοικητές οι οποίοι είναι πάρα πολύ καλοί και κάνουν και πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους».
Για τον προσωπικό γιατρό
«Στον προσωπικό γιατρό έχει τρεις φάσεις. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση.
Η πρώτη φάση ήταν γενικοί γιατροί παθολόγοι και γιατροί του δημοσίου, που βρήκαμε 3400 γιατρούς. Οι 3400 γιατροί είχαν μια δυναμική κάλυψη περίπου 6.000.000 κόσμο, ήδη έχουν εγγραφεί 4.200.000. στην Αττική και σε κάποιες άλλες περιοχές αλλά ειδικά στην Αττική πια έχει εξαντληθεί η δυναμική.
Μπήκαμε στη δεύτερη φάση που μπαίνουν 10 ειδικότητες με βάση την παθολογία, υπολογίζουμε 10 Οκτωβρίου να έχουν μπει αυτοί οι γιατροί, γιατί είναι νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, άρα από τις 10 Οκτωβρίου θα υπάρξει ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία, θα ξανανοίξει ουσιαστικά το σύστημα, που παραμένει ανοιχτό αλλά έχουμε πει στους συμπολίτες μας ότι δεν χρειάζεται αν δε βρίσκουν γιατρό κοντά στην περιοχή τους να ψάξουν αλλού.
Θα έχουμε νέα πληθώρα γιατρών που θα αφορούν πια και τις ειδικότητες και μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο θα έχουμε το τρίτο στάδιο που πια θα είναι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι δεν θέλουν να έχουν άμεση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και στην πορεία θα ανοίξουν κάποια στιγμή και οι παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό.
Το σημαντικό τώρα είναι ότι με τα 4.200.000 κόσμο ξεκινάμε, έχουμε πει ότι αυτό το τρίμηνο είναι το πιλοτικό τρίμηνο, από 1/1ου θα έχουμε την πλήρη εφαρμογή και από την άλλη εβδομάδα υπολογίζουμε ότι θα έχουμε πια τα ραντεβού με τους προσωπικούς γιατρούς, που τα ραντεβού θα είναι μισής ώρας.
Θα συνδυάζεται και δουλεύεται αυτό και από το Μάριο Θεμιστοκλέους τον Γενικό Γραμματέα και από την Ειρήνη την Αγαπηδάκη κι ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων ώστε να σχηματίζεται ο φάκελος και είναι πολύ σημαντικό πέρα από μια θεωρητική κουβέντα που κάνουμε που έχουμε πιάσει τους στόχους να πάμε στην ουσία, να αρχίσει ο πολίτης δηλαδή να συναντιέται με έναν γιατρό, ειδικά συνάνθρωποί μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Γιατί εντάξει, κάποιος που πλήρωνε είχε έναν γιατρό.
Να τον δει μισή ώρα, να του πει τι εξετάσεις θα κάνει, να σχηματιστεί ένας φάκελος και να μπει μια κουλτούρα πρόληψης. Θέλουμε παραπάνω γιατρούς; Ναι, θέλουμε παραπάνω γιατρούς και γι΄ αυτό το λόγο ανοίγουμε τις ειδικότητες κι είμαστε σε μια συνεννόηση με τους γιατρούς.
Αυτή τη στιγμή είναι 4 χιλιάδες γιατροί, γενικοί γιατροί και παθολόγοι που είχαν το δικαίωμα να μπουν κι έχουν μπει οι 1300 από αυτούς, άρα έχει μπει ένα 30%.
Υπάρχει παραπάνω δυναμική, εντάξει, υπάρχει ένας κόσμος που δε θέλει να συμβάλλεται καθόλου με το δημόσιο, υπάρχει ένας άλλος κόσμος που πιστεύει ότι το καθεστώς ως έχει τώρα μπορεί να τον ευνοεί.
Γιατί τα χρήματα που δίνουμε για τα ελληνικά δεδομένα και το έχω πει και ακόμα και οι Ιατρικοί Σύλλογοι το παραδέχονται αυτό, για κάποιον που θα μπει πλήρως στο σύστημα με 2 χιλιάδες άτομα παίρνει 70 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, για εργασία 7 ώρες την ημέρα. Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά είναι πραγματικά χρήματα που σέβονται απόλυτα την ιατρική αμοιβή.
Εγώ θέλω να πιστεύω, γιατί ξέρετε σε αυτή την κατεύθυνση μιλάω με τους γιατρούς και οι ίδιοι οι γιατροί είναι σε μια στάση αναμονής. Μπήκαν 1300, θέλουν κι άλλοι να δουν ότι θα πληρώνονται κανονικά, γιατί πάντοτε ξέρετε υπάρχει μια ανασφάλεια σε όλο αυτό ότι θα λειτουργήσει το σύστημα.
Κάθε μέρα όμως που μιλάμε μπαίνουν 15-20 γιατροί, μόλις μπουν και οι ειδικότητες, 1000 γιατροί είναι αυτοί που λείπουν, θεωρούμε ότι θα πιάσουμε το στόχο».