Αποστολή και ρόλος
Αποστολή
Το ΕΕΣ ως ο ανεξάρτητος εξωτερικός ελεγκτής της ΕΕ
Το ΕΕΣ ως θεσμικό όργανο
Ρόλος
Εξωτερικός ελεγκτής
Θεματοφύλακας των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ
Πύλη για τη διαφάνεια
Ως θεματοφύλακες των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πιστεύουμε στη διαφανή λειτουργία του οργάνου μας, δηλαδή στη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τη διαχείριση και τις δραστηριότητές μας, καθώς και στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του ελεγκτικού έργου μας. Με τον τρόπο αυτό βοηθούμε τους πολίτες να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο εκπληρώνουμε τον ρόλο μας και προωθούμε την αξιόπιστη δημοσιονομική διακυβέρνηση, υποχρεώνοντας σε λογοδοσία τους υπεύθυνους για τη διαχείριση του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Στις σελίδες της ενότητας αυτής, καθώς και στους συνδέσμους κατωτέρω, μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη διαφάνεια στο ΕΕΣ.
Εδώ μπορείτε να συμβουλευτείτε το χρονοδιάγραμμα συνεδριάσεων του ΕΕΣ (στα αγγλικά)
Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις αποστολές των Μελών του ΕΕΣ (στα αγγλικά).ω
Ο έλεγχος του δημόσιου τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια δικτυακή πύλη με πληροφορίες σχετικά με την εντολή, το καθεστώς, την οργάνωση, το έργο και τη δράση των 29 ανώτατων οργάνων ελέγχου (ΑΟΕ) της ΕΕ και των κρατών μελών της. Δεν έχουν περιληφθεί δημόσιοι ελεγκτικοί φορείς που υπάρχουν σε ορισμένα κράτη μέλη και λειτουργούν σε περιφερειακό ή επαρχιακό επίπεδο.
Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην πύλη «Ο έλεγχος του δημόσιου τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναδεικνύουν τον ουσιώδη χαρακτήρα των σύγχρονων φορέων ελέγχου του δημόσιου τομέα στην Ένωσή μας και καταδεικνύουν τη συμβολή τους στην αποτελεσματική λειτουργία των δημοκρατιών μας. Παρουσιάζονται οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ των ανώτατων οργάνων ελέγχου της ΕΕ, αποτυπώνοντας έτσι τον έντονο πλουραλισμό που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα.
Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν σε στενή συνεργασία με τα διάφορα όργανα ελέγχου. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εκφράζει τις ευχαριστίες του στα ίδια και στο προσωπικό τους για την υποστήριξη που του παρείχαν. Προκειμένου να τιμήσουμε τα εγκαίνια της δικτυακής αυτής πύλης, η οποία πρόκειται να επικαιροποιείται τακτικά, κυκλοφορήσαμε την πρώτη αυτή έκδοση τυπωμένη σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων τον Ιανουάριο του 2019. Εδώ θα βρείτε το περιεχόμενο της πύλης σε μορφότυπο.pdf.
Ελπίζουμε η πύλη αυτή να προσελκύσει το ενδιαφέρον ελεγκτών, υπευθύνων χάραξης πολιτικής και νομοθετών τόσο εντός της ΕΕ όσο και πέραν των συνόρων της. Κατ' αυτό τον τρόπο, ευελπιστούμε επίσης να συνεισφέρουμε καθοριστικά στην τρέχουσα έρευνα για τον έλεγχο στον δημόσιο τομέα.
ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ — ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο δημόσιος έλεγχος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε δημοκρατικού συστήματος. Και οι 28 χώρες που αποτελούν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχουν θεσπίσει ρυθμίσεις που διασφαλίζουν ότι οι δημόσιες δαπάνες αποτελούν αντικείμενο λογοδοσίας, χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και υπόκεινται σε αυστηρή εποπτεία. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικός είναι ο ρόλος των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (ΑΟΕ), ως εξωτερικών δημόσιων ελεγκτών.
Τα ΑΟΕ διερευνούν ανεξάρτητα την κατά τρόπο αποδοτικό, αποτελεσματικό και οικονομικό χρήση των δημόσιων πόρων, καθώς και την τήρηση των ισχυόντων κανόνων κατά την εκτέλεση των δημόσιων δαπανών και την είσπραξη των εσόδων. Με τις τεκμηριωμένες, αντικειμενικές και αμερόληπτες εκθέσεις ελέγχου που καταρτίζουν, υποστηρίζουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των κυβερνήσεων, συμβάλλοντας, ως εκ τούτου, στη βελτίωση των πολιτικών, των προγραμμάτων, της δημόσιας διοίκησης και της διαχείρισης των οικονομικών του εκάστοτε κράτους. Η δράση τους αυτή συντελεί στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους ελέγχους και στις ισορροπίες των κοινωνιών μας και στην περαιτέρω ανάπτυξη δημοκρατιών που λειτουργούν εύρυθμα.
Εκτός από την προώθηση και την ανάπτυξη της λογοδοσίας και της διαφάνειας σε επίπεδο κυβερνήσεων, τα ΑΟΕ της ΕΕ διαδραματίζουν επίσης ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων των δημόσιων ελεγκτικών φορέων σε τρίτες χώρες.
Πολλά από τα 29 ΑΟΕ της ΕΕ και των κρατών μελών της, τα οποία περιλαμβάνει το παρόν αποθετήριο, έχουν να επιδείξουν μια πλούσια κληρονομιά (ενίοτε εκατοντάδων ετών), ενώ άλλα ιδρύθηκαν και λειτουργούν μόλις πρόσφατα με την τρέχουσα μορφή τους. Η δομή, οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες των περισσότερων ΑΟΕ έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, ενίοτε ως αποτέλεσμα πολιτικών αλλαγών ή μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου ΑΟΕ αποτελεί προϋπόθεση για την προσχώρηση μιας χώρας στην ΕΕ.τικής ζωής των χρηστών