Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κώστα Δουζίνα απέστειλαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που είναι μέλη της Επιτροπής, ζητώντας τη σύγκληση της κεκλεισμένων των θυρών για να συζητηθεί η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων και ειδικότερα η υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Αλβανία (δικαιώματα ελληνικής εθνικής μειονότητας & διμερής συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών).
Είχε προηγηθεί Κοινοβουλευτική Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, στις 20 Ιουνίου, από τον Βουλευτή Β΄ Αθηνών και Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο αναφορικά με τις τρέχουσες ελληνοαλβανικές συνομιλίες και την προοπτική υπογραφής νέας συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή «το θέμα είναι ιδιαίτερα επείγον διότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις δηλώσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε κρίσιμο στάδιο και η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί με ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που έχει ασκηθεί από την Αντιπολίτευση με αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το περιεχόμενο των Ελληνο-αλβανικών συνομιλιών και το εύρος των θεμάτων που περιλαμβάνουν».
Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι «η Αντιπολίτευση παραμένει στο σκοτάδι για ένα θέμα εθνικής σημασίας, γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογη ανησυχία».
Η ανησυχία εντείνεται από το γεγονός ότι στην περίπτωση των συνομιλιών με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, η κυβέρνηση και το Υπουργείο των Εξωτερικών έφεραν προ αρνητικών για τα ελληνικά συμφέροντα τετελεσμένων τόσο τη Βουλή όσο και τους πολίτες.
«Δεδομένης της ανάγκης να αποφευχθεί επανάληψη του αρνητικού αυτού προηγουμένου» καταλήγουν οι βουλευτές, «ζητάμε την έκτακτη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στις Ελληνο-αλβανικές συνομιλίες και να αποφευχθούν νέα τετελεσμένα στα εθνικά θέματα».
Την επιστολή υπογράφουν οι Βουλευτές: Κουμουτσάκος Γεώργιος, Αναστασιάδης Σάββας, Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις, Δαβάκης Αθανάσιος, Δημοσχάκης Αναστάσιος (Τάσος), Καββαδάς Αθανάσιος, Καλαφάτης Σταύρος, Κεδίκογλου Συμεών (Σίμος), Κεφαλογιάννης Ιωάννης, Κικίλιας Βασίλειος, Μεϊμαράκης Ευάγγελος – Βασίλειος, Τασούλας Κωνσταντίνος, Τσιάρας Κωνσταντίνος.
Αθήνα, 3 Ιουλίου 2018
Συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων κ. Πιερ Μοσκοβισί είχε σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος, καθώς σε καμία άλλη χώρα που αντιμετώπισε μνημονιακά προγράμματα, δεν υπήρχαν μελλοντικές δεσμεύσεις, επιπλέον μέτρα και ενισχυμένη εποπτεία. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».
Παράλληλα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτυγχάνει διαρκώς να επιτύχει ακόμη και τους αναπτυξιακούς στόχους που η ίδια θέτει, όπως και να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ιδίως στη Δημόσια Διοίκηση.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Μητσοτάκης συνέστησε στον κ. Μοσκοβισί να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες. Πόσο μάλλον τις εντελώς αχρείαστες που επιβλήθηκαν στους πολίτες τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και εκείνες που δυστυχώς έχει υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για το προσεχές διάστημα.
Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό δεν μας δικαιώνουν»
|
|
Στρασβούργο, 3 Ιουλίου 2018
Τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με κεντρικό θέμα το προσφυγικό σχολίασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Τουσκ, του Προέδρου Γιούνκερ και του Έλληνα Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Δ. Αβραμόπουλου. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής σημείωσε ότι η από 27-28 Ιουνίου Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών δεν έδωσε ικανοποιητικές και βιώσιμες λύσεις για το κορυφαίο ζήτημα του μεταναστευτικού. Αντιθέτως, δημιούργησε αβεβαιότητα για το μέλλον και επιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της αλληλεγγύης στην πράξη είναι προβληματική. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελίζα Βόζεμπεργκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, που πρέπει εδώ και τώρα να αποσυμφορηθεί επιτέλους από τους μεγάλους πληθυσμούς αιτούντων άσυλο, δεδομένου ότι οι αφίξεις αλλοδαπών από τα παράλια της Τουρκίας έχουν αυξηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ : «Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, Όλα τα χρόνια μιλούμε για την ανάγκη Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου, Κοινής Ευρωπαϊκής Μεταναστευτικής Πολιτικής και για δεσμευτικές πολιτικές σε όλα τα κράτη μέλη. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εθελοντισμός έχει αποδεδειγμένα αποτύχει. Όπως επίσης υπάρχουν συγκεκριμένες χώρες που αρνήθηκαν να εφαρμόσουν αποφάσεις που έχουμε λάβει, υποστηρίζοντας τα συμφέροντά τους χωρίς ευρωπαϊκή νοοτροπία.Η Σύνοδος Κορυφής δεν έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις, δεν οδηγήθηκε σε λύσεις βιώσιμες για το κορυφαίο αυτό θέμα. Η αναβολή οριστικής μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου για το Δεκέμβρη δημιουργεί ανασφάλεια ενώ αναμφίβολα δεν υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης. Το μεταναστευτικό πρόβλημα εξακολουθεί να επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, διότι άλλωστε οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται και μάλιστα αυξημένες το 2018, όπως άλλωστε και η Επιτροπή έχει βεβαιώσει. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,Πλησιάζει ο χρόνος των ευρωεκλογών και οφείλουμε όλοι να απαντήσουμε στους συμπολίτες μας, πώς θα λειτουργήσει η αναλογική υποδοχή προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την ισορροπημένη και δίκαιη πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποσυμφορηθεί η χώρα μου, η Ελλάδα, για να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά αλλά και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το πολύ σημαντικό αυτό θέμα».
|
|
Αθήνα, 4 Ιουλίου 2017
Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της
Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στα Μ.Μ.Ε της Πάτρας
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Σας καλωσορίζουμε
στη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε αυτήν την
άτυπη προεκλογική περίοδο που φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Θα ήθελα τα ερωτήματά
σας ει δυνατόν να είναι σύντομα, για να προλάβει ο Πρόεδρος της Νέας
Δημοκρατίας να απαντήσει σε όσο δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις. Ξεκινάμε
αμέσως με τον κ. Ηλία Κάνιστρα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η. ΚΑΝΙΣΤΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, καλώς
ήρθατε. Θα ήθελα να σας κάνω την εξής ερώτηση. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο κ.
Μοσκοβισί έκανε δηλώσεις σχετικά με το γεγονός -που όπως υποστηρίζει- η Ελλάδα
έχει βγει οριστικά από τα Μνημόνια και έχει καθαρή έξοδο. Θέλω ένα δικό σας
σχόλιο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κοιτάξτε τα πράγματα δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, ούτε πολλών
διαφορετικών ερμηνειών. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα -από τις υπόλοιπες τέσσερις
χώρες που «αποφοίτησαν» από τα προγράμματα- στην οποία ολοκληρώνεται το
πρόγραμμα με ένα πλαίσιο μεταμνημονιακής παρακολούθησης, το οποίο είναι πολύ
πιο αυστηρό από αυτό το οποίο εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία ή στην
Κύπρο. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προνομοθέτησε,
χωρίς τη δική μας συναίνεση, το θυμίζω αυτό, περικοπές συντάξεων και μείωση του
αφορολόγητου για μετά το τέλος του προγράμματος. Θυμίζω ότι αυτά τα μέτρα,
ύψους 5,2 δισ. ευρώ, τα οποία μέχρι και σήμερα είναι μέτρα νομοθετημένα από την
Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, δεν συμπεριλαμβάνονταν στο τρίτο πρόγραμμα. Η
Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία της επιβλήθηκε, και το αποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας, εξαιρετικά
υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.
Με αποτέλεσμα, να βρισκόμαστε σ’ ένα δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο είναι
εξαιρετικά αυστηρό και περιοριστικό. Μπορεί κανείς αυτό να το αποκαλέσει όπως
θέλει. Πάντως, καθαρή έξοδος δεν είναι σε καμία περίπτωση. Καταλαβαίνω την
ανάγκη που κάποιοι έχουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα μας. Ξέρετε,
όμως, ούτε ο κ. Μοσκοβισί, ούτε κανείς άλλος Ευρωπαίος δε θα υποστεί τις
μειώσεις των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου. 8 στους 10 Έλληνες
σήμερα πιστεύουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και δεν θα γίνουν
καλύτερα. Και όταν επικρατεί στη χώρα αυτή η συνολική απαισιοδοξία, αυτή η
καχεξία, το να πανηγυρίζει κανείς για τη δήθεν επιτυχία του τρίτου
προγράμματος, όταν το τρίτο πρόγραμμα ήταν τελείως αχρείαστο, το θεωρώ
και υπερβολικό και πιστεύω ότι έχει κι ένα στοιχείο πρόκλησης απέναντι στην
ελληνική κοινωνία.
Άρα κι εγώ θα συνιστούσα, με τη σειρά μου, σε όλες και
σε όλους, να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα αντικειμενικά. Και να λάβουν
υπόψιν τους το γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που δυστυχώς δεν
μοιάζει με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα. Είναι μία χώρα η
οποία έχασε την τελευταία τριετία, σε επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης. Είναι μία χώρα
στην οποία το ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί και στην οποία ένα εκατομμύριο
συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Μία χώρα, η οποία σήμερα
υποφέρει υπό το βάρος μίας υπερφορολόγησης και μίας πολύ υψηλής επιβάρυνσης σε
επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών, που αυτός ο συνδυασμός πνίγει την παραγωγική
οικονομία. Μία χώρα, με άλλα λόγια, στην οποία η λύση που δόθηκε στο Eurogroup
δεν είναι αρκετή για να τη βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι μια πολιτική αλλαγή, είναι μια μεγάλη
τολμηρή φυγή προς τα εμπρός, με μια άλλη πολιτική από αυτήν την οποία εφαρμόζει
σήμερα η Κυβέρνηση.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Η κυρία Βίκυ
Αθανασοπούλου από το tempo24 και αμέσως μετά θα είναι ο κύριος Χρήστος
Τατουρλάκος.
Β. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ:
Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες ώρες, μέσω δηλώσεων κορυφαίων κυβερνητικών
στελεχών, επιχειρείται προσέγγιση του Ποταμιού και άλλων ανεξάρτητων βουλευτών.
Βλέπετε κάποιο συσχετισμό νέο; Και πώς αντιδρά η Νέα Δημοκρατία σε ένα τέτοιο
ενδεχόμενο; Ευχαριστώ πολύ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Δεν έχω υπόψιν μου τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Ίσως θα πρέπει να τις ερμηνεύσει
κανείς ως μια έμμεση ομολογία ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ήδη τρίζει. Η
πραγματικότητα, κυρία Αθανασοπούλου, είναι ότι αυτό το οποίο ζούμε τους
τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ένα θέατρο του
παραλόγου. Ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δηλώνει προκαταβολικά ότι θα ρίξει την
Κυβέρνηση κάποια στιγμή στο μέλλον όταν θα έρθει προς κύρωση η συμφωνία για τα
Σκόπια στην Ελληνική Βουλή. Ταυτόχρονα, όμως, έχει επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να
υπογράψει ακριβώς αυτήν τη συμφωνία την οποία υποτίθεται ότι ο κ. Καμμένος
αντιμάχεται. Δεν ξέρω τι είναι αυτό το οποίο ενώνει και τι είναι αυτό το οποίο
χωρίζει τελικά τον κ. Καμμένο και τον κ. Τσίπρα. Ένα είναι βέβαιο, ότι τους
ενώνει το πάθος και η αγάπη τους για την εξουσία. Είναι επίσης βέβαιο ότι έχουν
πάρει διαζύγιο από την κοινωνία. Αν μου επιτρέπετε μια εκτίμηση -μιας και με
ρωτάτε και θέλω να απαντήσω ευθέως- δεν θεωρώ ότι υπάρχει καμία περίπτωση
να προκύψει άλλη πλειοψηφία σε αυτή τη Βουλή. Και αυτός ο τραγέλαφος, ο οποίος
έχει, ξέρετε και μία συνταγματική διάσταση, να ισχυρίζεται το μικρό Κόμμα του
κυβερνητικού εταίρου ότι δεν στηρίζει κεντρικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα, πρέπει
να τελειώνει. Η χώρα χρειάζεται καθαρές λύσεις. Η επόμενη Κυβέρνηση χρειάζεται
μία καθαρή εντολή. Και η μόνη απάντηση
σε αυτό το περιβάλλον τοξικότητας και αβεβαιότητας, το οποίο κάνει και
πολύ κακό στην πραγματική οικονομία, είναι εκλογές το συντομότερο δυνατόν.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Χρήστος
Στρατουλάκος από το ΣΚΑΪ και αμέσως μετά θα είναι ο κ. Παντελής Κούτσικος.
ΧΡ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΑΚΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε θεωρείτε -πάνω σε αυτό το οποίο είπατε μόλις τώρα- ότι πρέπει να
πάμε σε εκλογές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς οι χθεσινές δηλώσεις του κ.
Καμμένου ήταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όχι στα γραφεία των Ανεξαρτήτων
Ελλήνων. Και αν θεωρείτε ότι υπάρχει θεσμική εκτροπή από τα όσα συμβαίνουν στο
κυβερνητικό στρατόπεδο τις τελευταίες εβδομάδες θα έλεγα μετά τη συμφωνία με
την πΓΔΜ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Δεν ξέρω αν αυτό το οποίο βλέπουμε είναι τραγέλαφος ή τσίρκο, σίγουρα όμως
είναι μια προσβολή στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Από εκεί και πέρα,
τοποθετήθηκα και στην προηγούμενη ερώτηση για τα ζητήματα που αφορούν τον κ.
Καμμένο και τον κ. Τσίπρα, γι’ αυτό τον ετερόκλητο συνασπισμό, ο οποίος ενώθηκε
στις πλατείες της οργής και ζυμώθηκε και έγινε πιο ισχυρός στις καρέκλες της
εξουσίας. Και παρακολουθώ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την περίπου γραφική
προσπάθεια διαφόρων κυβερνητικών στελεχών να παρουσιάσουν τη Νέα Δημοκρατία και
εμένα προσωπικά ως ακροδεξιό την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με την
ακροδεξιά. Και την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας με τις κινήσεις του υπήρξε ο
μεγάλος χορηγός της ακροδεξιάς στην Ελλάδα. Είναι αυτός ο οποίος
συμπορεύτηκε με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να ρίξει την προηγούμενη Κυβέρνηση. Και είναι και αυτός ο οποίος κάνει ότι περνά
από το χέρι του προκειμένου να ενθαρρύνει τη δημιουργία ακραίων Κομμάτων στα
δεξιά της Νέας Δημοκρατίας προκαλώντας φυσικά με αυτόν τον τρόπο πολιτική
αστάθεια. Δεν είναι ένα παιχνίδι το οποίο θα του βγει. Και νομίζω ότι όλοι οι
Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται και τον δικό μου ιδεολογικό προσανατολισμό,
αλλά και τη μεγάλη πλατιά απήχηση την οποία έχει η Νέα Δημοκρατία. Μια μεγάλη
κεντροδεξιά φιλελεύθερη Παράταξη η οποία σήμερα προσδοκά να μιλήσει σε όλους εκείνους τους Έλληνες
πολίτες οι οποίοι αισθάνονται απογοητευμένοι και προδομένοι -και δικαιολογημένα
θα έλεγα από τον κ. Τσίπρα- και οι οποίοι πιστεύουν και περιμένουν από εμάς
κάτι καλύτερο για την επόμενη μέρα. Σε αυτούς τους πολίτες απευθυνόμαστε με
μετριοπάθεια, με έναν συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο λόγο χωρίς ακρότητες, χωρίς
λαϊκισμούς, χωρίς εξάρσεις και κυρίως χωρίς διχασμό. Ο κ. Τσίπρας είναι αυτός ο
οποίος επιμένει και επιδιώκει να διχάζει και να χρησιμοποιεί -ο ίδιος και αυτοί
που του γράφουν τους λόγους του και τις ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου- ένα
λεξιλόγιο το οποίο δυστυχώς παραπέμπει σε άλλες εποχές στο παρελθόν και όχι στο
μέλλον.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Παντελής
Κούτσικος από το Αχελώος TV και αμέσως μετά ο κ. Γιώργος Ευθυμίου.
Π. ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το
τελευταίο διάστημα διακινήθηκαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία η Κυβέρνηση
εξετάζει το ζήτημα διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας στα πλαίσια της συνταγματικής
αναθεώρησης. Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η θέση της Νέας
Δημοκρατίας πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Ξέρετε στην πρώτη συνάντηση την οποία έκανα με τον κ. Τσίπρα πριν από 2,5
χρόνια όταν είχα μόλις εκλεγεί Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας του έθεσα το
ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Και του ζήτησα τότε με θάρρος, ήταν ακόμη
στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας, να δούμε βασικά ζητήματα που άπτονται
του καταστατικού χάρτη -και γιατί όχι- να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και
αμοιβαία να κρίνουμε αναθεωρητέα όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα για να
μπορέσουμε να κάνουμε μια πραγματικά τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Το να
ανοίγει σήμερα η συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση από μια Κυβέρνηση η οποία
πνέει τα λοίσθια, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, είναι τακτικισμός
τον οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να
παρακολουθήσει. Έχουμε συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση για τη
συνταγματική αναθεώρηση. Θα την παρουσιάσουμε όταν εμείς κρίνουμε ότι η
συγκυρία είναι κατάλληλη. Θέλω όμως να απαντήσω και ευθέως στο ερώτημα το οποίο
μου θέσατε: Υπάρχουν ζητήματα στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας τα οποία
χρειάζονται να επαναπροσδιοριστούν. Να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση με την
Εκκλησία της Ελλάδος και έναν έντιμο διάλογο. Αλλά δεν χρειάζεται συνταγματική
αναθεώρηση ούτε αλλαγή του άρθρου 3 για να γίνει αυτό.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Γιώργος Ευθυμίου
από την Ε.Ρ.Τ. και αμέσως μετά ο κ. Φώτης Καλύβας.
Γ. ΕΥΘΥΜΊΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, να
μείνω λίγο στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, γιατί αύριο στη Βουλή
συζητείται το νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη, το σπάσιμο της Β΄ Περιφέρειας της
Αθήνας, απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία
αύριο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κύριε Ευθυμίου η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά έχουμε τοποθετηθεί με απόλυτη
σαφήνεια για το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή
και αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε κατά της απλής αναλογικής και
εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές, θα
καταργήσουμε τη σχετική αυτή πρόβλεψη του νομοσχεδίου το οποίο εκτιμώ ότι θα
ψηφιστεί τις επόμενες μέρες. Και επειδή εκτιμώ ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν
πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες έχουν προσδιοριστεί πια για τον
Οκτώβριο του 2019, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές
εκλογές δεν θα γίνουν με βάση το σύστημα το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες
μέρες. Άρα συζητάμε επί της ουσίας για ένα αδειανό πουκάμισο.
Από εκεί και πέρα, έχω προκαλέσει τον κ. Τσίπρα να
συμφωνήσουμε στην ελάχιστη δυνατή αλλαγή η οποία μπορεί να γίνει σήμερα και να
αφορά τον εκλογικό νόμο των εθνικών εκλογών. Ποια είναι αυτή; Να συμφωνήσουμε
στην κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών της Β΄ Αθηνών και της
Περιφέρειας Αττικής, αλλά να συμφωνήσουμε ταυτόχρονα, να δώσουμε τη δυνατότητα
από τις επόμενες εθνικές εκλογές σε όλους τους Έλληνες οι οποίοι διαμένουν
εκτός Ελλάδας, να μπορούν να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο διαμονής τους. Είναι μία
ηθική υποχρέωση την οποία έχουμε, όχι μόνο στα νέα παιδιά τα οποία έφυγαν από
την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, αλλά και σε όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν
στα κοινά και δεν μπορούν να πάρουν ένα αεροπλάνο και να επιστρέψουν στην
Πατρίδα μας. Ζητώ από τον κ. Τσίπρα να ψηφίσουμε και τα δύο μαζί ταυτόχρονα. Ο
κ. Τσίπρας κρύβεται στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που διαμένουν εκτός
Ελλάδας και είναι και εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Θέλω να επισημάνω ότι εδώ και 1,5 μήνα έχω καταθέσει
αίτημα προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το ζήτημα αυτό. Ο κ. Βούτσης
αρνείται να προγραμματίσει τη σχετική συζήτηση σε συνεννόηση προφανώς με την
κυβερνητική πλειοψηφία. Πρόκειται για μία ακόμα βάναυση παραβίαση του
κανονισμού της Βουλής και των δικαιωμάτων της μειοψηφίας όπως αυτά είναι
κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και από τον ίδιο τον κανονισμό της Βουλής. Δεν θα
κρύβεται για πολύ όμως ο κ. Τσίπρας. Όταν θα έρθει η ώρα του Κλεισθένη, θα βρεθεί
αντιμέτωπος με τις ευθύνες του. Να ψηφίσουμε λοιπόν το σπάσιμο της Β΄ Αθηνών.
Είναι κάτι για το οποίο εγώ έχω αγωνιστεί προσωπικά από την πρώτη μέρα που
εκλέχθηκα βουλευτής αλλά να δώσουμε ταυτόχρονα και τη δυνατότητα σε όλους τους
Έλληνες οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους
εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, από τις επόμενες
εθνικές εκλογές. Αυτή είναι η πρόκληση μου στον κ. Τσίπρα και ακόμα περιμένω
την απάντησή του. Δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από Επιτροπές και συζητήσεις
που θα μεταθέτουν απλά το θέμα για το μέλλον, έτσι ώστε να περάσουν οι εθνικές
εκλογές και να χαθεί ακόμα μία ευκαιρία να εμπλέξουμε τους Έλληνες οι οποίες
κατοικούν στο εξωτερικό, στην πολιτική διαδικασία και να συσφίξουμε με αυτόν
τον τρόπο τις σχέσεις της Ελλάδος με την ομογένεια.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Φώτης Καλύβας
από την εφημερίδα η Γνώμη και αμέσως μετά θα είναι ο κ. Ξανάλατος.
Φ. ΚΑΛΥΒΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω
να επανέλθουμε λίγο στα του μνημονίου και στις περικοπές των συντάξεων και του
αφορολογήτου. Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχει κάνει η Κυβέρνηση συμφωνία κάτω από
το τραπέζι και να έχει δώσει ως αντίδωρο το Σκοπιανό όπως κυκλοφορεί διάφορα
σενάρια και όντως να πάρει πίσω τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις; Ο κ. Χατζηδάκης
στη Βουλή απευθύνθηκε στον κ. Μοσκοβισί. Απάντηση δεν πήρε. Εσείς ποια εκτίμηση
έχετε και αν εκτιμάτε τελικά, θα έρθουν τα μέτρα; Οι περικοπές; Ή μπορεί ο κ.
Τσίπρας να έχει κάνει συμφωνία;
Κος ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Κύριε Καλύβα, να αποσαφηνίσουμε κατ’ αρχάς ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τις περικοπές
των συντάξεων, ούτε τη μείωση του αφορολογήτου. Ήμασταν και είμαστε απέναντι σε
αυτές τις πολιτικές και τις καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή. Επισημάναμε ότι
αυτές οι πρόσθετες περικοπές είναι ένα ακόμα τίμημα της αναξιοπιστίας του κ.
Τσίπρα και του μεγάλου κόστους που πρέπει να καταβάλει η ελληνική κοινωνία από
το τραγικό 1ο εξάμηνο του 2015. Δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια συμφωνία κάτω από
το τραπέζι, αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εάν ο κ. Τσίπρας
εννοεί αυτά τα οποία λέει, ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα,
μετά το τέλος του Μνημονίου, ας ξεψηφίσει ο ίδιος τα μέτρα τα οποία ψήφισε.
Εμείς θα τον στηρίξουμε σε αυτήν την περίπτωση. Διότι εμείς δεν τα ψηφίσαμε
ποτέ τα μέτρα αυτά. Να μην το ξεχνάμε αυτό. 5,2 δισεκατομμύρια μέτρα, τα οποία
δέχθηκε ο κ. Τσίπρας πριν από ένα χρόνο, δεσμεύουν τη χώρα για μετά τη
λήξη του τρίτου προγράμματος. Ένας ακόμα -δεν είναι ο μόνος- λογαριασμός τον
οποίο φορτώνει στους Έλληνες πολίτες.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Νίκος Ξανάλατος
από τον MaxFm και αμέσως μετά θα είναι η κυρία Νεκταρία Ντούκα.
Ν. ΞΑΝΑΛΑΤΟΣ: Και τον όμιλο Plus
Media. Κύριε Πρόεδρε, πριν από λίγες ημέρες, μερίδα του φιλοκυβερνητικού τύπου
δημοσίευσε ρεπορτάζ και πληροφορίες, σύμφωνα με τα οποία εσείς και ο κ. Φρουζής
είχατε επαφές σε γεύματα, την εποχή που διεκδικούσατε την προεδρεία του
Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, δημοσίευσε και πληροφορίες για
επικείμενες νέες διώξεις για τη Novartis. Θέλω το σχόλιό σας και την απάντησή
σας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ενδιαφέρον
το ότι έρχεστε σε αυτό το θέμα. Συμμετείχα σε μία κοινωνική εκδήλωση, με τον κ.
Φρουζή, πολύ πριν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για Πρόεδρος της Νέας
Δημοκρατίας. Αν κάποιος έχει διάθεση να αφήσει κάποιο υπονοούμενο γι’ αυτό, να
έχει το θάρρος να το κάνει ανοιχτά. Από εκεί και πέρα, για το ζήτημα της
Novartis νομίζω ότι έχουμε τοποθετηθεί. Και νομίζω ότι η τάση της Κυβέρνησης να
προαναγγέλλει μέσα από γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα διώξεις, αποκαλύψεις, είναι
ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της
Δικαιοσύνης. Εμείς μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για την υπόθεση της Novartis.
Είπαμε όλα στο φως, να τα ψάξει όλα η Δικαιοσύνη. Δεν επιχειρήσαμε να καλύψουμε
τίποτα. Είπαμε, όμως, από την άλλη, ότι το γεγονός ότι στήθηκε μία ολόκληρη
σκευωρία, ήρθαν δέκα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, κρεμάστηκαν στα μανταλάκια,
εκτέθηκαν, διασύρθηκαν, μόνο και μόνο για να επιστρέψει η υπόθεση στη
Δικαιοσύνη, συνιστά μια άθλια κυβερνητική σκευωρία. Αυτήν τη στιγμή, η υπόθεση
είναι στη Δικαιοσύνη. Και η Δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της. Και
είμαι σίγουρος ότι θα την κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη. Το ερώτημα το
οποίο έθεσα ήταν γιατί να περάσουμε από τη διαδικασία της Βουλής και δέκα
άνθρωποι, χωρίς καμία ουσιαστική ένδειξη, να διασυρθούν και να πρέπει να
αποδεικνύουν την αθωότητά τους; Και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μονίμως έχουν
προσβάσεις σε δικογραφίες και διαρρέουν πληροφορίες σχετικά με επικείμενες
διώξεις; Είναι εικόνα σοβαρής χώρας αυτή; Ευνομούμενης χώρας, στην οποία
υπάρχει διάκριση των εξουσιών; Υπάρχει προκλητικότατη παρέμβαση της
εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη σήμερα. Προκλητικότατη και σε όλα τα
επίπεδα. Και αυτό συνιστά μια σημαντική οπισθοχώρηση στα ζητήματα του Κράτους
Δικαίου. Μια οπισθοχώρηση, η οποία μας κάνει να πιστεύουμε και να
ισχυριζόμαστε, ότι οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την πορεία της
οικονομίας, αλλά και την ίδια την πορεία της Δημοκρατίας μας. Η οποία,
δυστυχώς, υπονομεύεται σταθερά από τις πρακτικές αυτής της Κυβέρνησης, η οποία
συνομιλεί ανοιχτά με ένα παρακράτος, το οποίο δυστυχώς για τη Δημοκρατία μας η
ίδια συνειδητά συντηρεί.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Η κυρία Νεκταρία
Ντούκα από το The best.gr και αμέσως μετά θα είναι ο κ. Αλέξανδρος Κογκόλης.
Ν. ΝΤΟΥΚΑ: Κύριε Πρόεδρε,
καλησπέρα. Με δεδομένο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν, σε ένα χρόνο,
συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία ποια πρόσωπα σκέφτεται να στηρίξει στον Δήμο της
Πάτρας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας; Και θυμίζω ότι το 2014 ήταν
υποψήφιος ο κ. Κώστας Χριστόπουλος για τον Δήμο και για την Περιφέρεια ο κ.
Ανδρέας Κατσανιώτης, που είναι εδώ σήμερα, ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόκειται να στηρίξετε τους ίδιους, αν βεβαίως και αυτοί ενδιαφέρονται;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προτρέχετε,
με την έννοια ότι η πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι εθνικές εκλογές, οι οποίες
εκτιμώ ότι θα διεξαχθούν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχουμε ακόμα
αρκετό χρόνο να σκεφτούμε τη στρατηγική μας στο ζήτημα των αυτοδιοικητικών
εκλογών. Έχω ήδη ζητήσει από μία επιτροπή κορυφαίων στελεχών της Νέας
Δημοκρατίας να κάνει μία πρώτη χαρτογράφηση του αυτοδιοικητικού χάρτη και να
καταλήξουμε, όταν κρίνουμε ότι είναι η κατάλληλη ώρα, στις αποφάσεις τις οποίες
θα πρέπει να πάρουμε. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι όπως γνωρίζετε τα
Κόμματα απομακρύνονται από τις λογικές των σκληρών κομματικών χρισμάτων. Και αν
εννοούμε μια Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά ακομμάτιστη η οποία θα μπορεί να
ρυθμίσει τα του οίκου της με βάση την αποτελεσματικότητα, την εγγύτητα στα
προβλήματα, τότε είναι καλύτερο να ακούμε προσεκτικά τις τοπικές κοινωνίες και
να μην προσπαθούμε εμείς να επιβάλλουμε υποψηφιότητες κόντρα στη θέληση των
πολιτών. Κατά συνέπεια, δεν θα σας πω κάτι συγκεκριμένο για τα ζητήματα της
Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, όπως δεν θα πω και τίποτα συγκεκριμένο σε
οποιαδήποτε περιοχή της χώρας βρίσκομαι για τα ζητήματα των αυτοδιοικητικών
εκλογών.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Αλέξανδρος
Κογκόλης και αμέσως μετά ο κ. Παναγιώτης Ρηγόπουλος.
ΑΛ. ΚΟΓΚΟΛΗΣ: Κύριε
Πρόεδρε, η Νέα Δημοκρατία στην Αχαΐα σύμφωνα με τις δημοσκοπικές
μετρήσεις είναι πρώτη με αέρα μάλιστα 5 μονάδων σύμφωνα με τις τελευταίες
δημοσκοπήσεις, κάτι που έχει να συμβεί από το 1974. Φαντάζομαι ότι ο εκλογικός
στόχος είναι η πρωτιά. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος τι θα σημαίνει για την
επόμενη μέρα εάν η Νέα Δημοκρατία είναι Κυβέρνηση δεδομένου ότι η Πάτρα και η
Αχαΐα δεν έχει εκπροσωπηθεί τα προηγούμενα χρόνια επαρκώς σε κυβερνητικό
επίπεδο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πάτε
να μου εκμαιεύσετε απαντήσεις τις οποίες δεν είμαι διατεθειμένος να δώσω. Να
ξεκινήσω με τη γενική σας παρατήρηση. Η εικόνα την οποία βλέπετε στην Αχαΐα
είναι η εικόνα την οποία συναντώ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Έρχομαι από μια
πολύ όμορφη και ζεστή περιοδεία στη Λευκάδα. Σε αυτές τις περιοδείες συνομιλώ
με πολύ κόσμο, απλούς πολίτες, αλλά και παραγωγικούς φορείς. Νομίζω ότι υπάρχει μια εδραιωμένη πια άποψη
ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μια ισχυρή δυναμική. Δεν θα το αποτυπώσω δημοσκοπικά
ούτε θα προσδιορίσω το ύψος αυτής της δυναμικής διότι δεν θέλω σε καμία
περίπτωση να υπάρχει οποιοσδήποτε εφησυχασμός. Θα αγωνιστούμε μέχρι και
την τελευταία στιγμή -μέχρι που να κλείσει και η τελευταία κάλπη- να πείσουμε
και τον τελευταίο αναποφάσιστο πολίτη ότι αξίζουμε μια ευκαιρία. Αξίζουμε την
εμπιστοσύνη του ή την εμπιστοσύνη της για να μπορέσουμε την επόμενη μέρα να
αλλάξουμε την Ελλάδα. Προφανώς και κάθε περιοχή έχει τις δικές της
ιδιαιτερότητες και κάθε περιοχή έχει και την ιδιαίτερή της ιστορία. Και για
αυτό και δεν περιοριζόμαστε μόνο στο να εκφράσουμε έναν γενικό λόγο ο οποίος
αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, αλλά φροντίζουμε να
εξειδικεύουμε τις προτάσεις μας και τις σκέψεις μας σε περιφερειακό και σε
τοπικό επίπεδο. Χωρίς όμως, και θέλω να το τονίσω αυτό, ο λόγος μας να θυμίζει
τον κλασικό -τολμώ να πω- πολιτικάντικο λόγο εξαγγελιών που στην ουσία
είναι ένας κατάλογος έργων τα οποία τελικά σχεδόν ποτέ δεν υλοποιούνται.
Να προσδιορίσουμε προτεραιότητες με βάση τους δημοσιονομικούς
περιορισμούς, να κάνουμε αυτή την προτεραιοποίηση και να δεσμευτούμε σε αυτά τα
οποία ξέρουμε την επόμενη μέρα ότι μπορούν να γίνουν είτε με δημόσιους πόρους
είτε με ιδιωτικούς πόρους είτε με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Παναγιώτης
Ρηγόπουλος από το BEST TV.
Π. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ: Ήθελα
να σας θέσω ένα θέμα το οποίο ταλανίζει τη Δυτική Ελλάδα και δεν είναι άλλο από
την κατ’ ευφημισμόν εθνική οδό
Πατρών-Πύργου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια λαιμητόμο που παραπέμπει σε έναν
ακήρυχτο πόλεμο στην Ελλάδα, καθώς σχεδόν καθημερινά προστίθενται τραυματίες,
νεκροί σε αυτό το μακάβριο κατάλογο των θυμάτων. Έχουμε μια δραματική
εγκληματική αβελτηρία εκ μέρους της παρούσας Κυβέρνησης με δεδομένο ότι το έργο
καίτοι υπάρχουν κατηγορηματικές δεσμεύσεις δεν έχει ξεκινήσει καν. Ήθελα να
ρωτήσω λοιπόν εσείς που αποδίδετε αυτές τις ευθύνες και τι θα πράξει η
Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον φυσικά πάρετε λαϊκή εντολή;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς
να επισημάνω ότι το έργο αυτό είναι ένα κρίσιμο έργο για τη Δυτική Ελλάδα,
διότι με αυτόν τον τρόπο θα σπάσει και η απομόνωση της Ηλείας μιας περιοχής η
οποία έχει μια πολύ μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική. Τα είπατε μόνος σας και νομίζω
ότι ξέρετε εσείς πολύ καλύτερα τι έγινε με το συγκεκριμένο έργο και γιατί
χρειάστηκε να σπάσει σε 8 εργολαβίες εκ των οποίων οι 4 εργολαβίες πήγαν σε
έναν γνωστό επιχειρηματία φίλο της Κυβέρνησης -πλην όμως χρεοκοπημένο- ο οποίος
δεν μπορούσε στη συνέχεια να εκπληρώσει το έργο. Οι ευθύνες, λοιπόν, νομίζω ότι
πρέπει να επιμεριστούν με βάση το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Έχω
ήδη ζητήσει από το επιτελείο μου και εξετάζουμε όλες τις προτάσεις.
Έχω ήδη ζητήσει από το επιτελείο μου, και εξετάζουμε
όλες τις προτάσεις, προκειμένου το έργο αυτό να ξεμπλοκάρει το συντομότερο
δυνατόν, για να μπορέσει και η περιοχή της Ηλείας και οι κάτοικοι του Πύργου να
έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τον κορμό του εθνικού δικτύου, με ένα
δρόμο ο οποίος να είναι σύγχρονος και ο οποίος να είναι ασφαλής. Το ίδιο ισχύει
και για την περίπτωση της Αμβρακίας οδού. Είχα την ευκαιρία να φτάσω μέχρι την
Λευκάδα από τον παλιό και εξαιρετικά προβληματικό δρόμο. Εκεί πάλι μετά από πολλές καθυστερήσεις
φαίνεται ότι το έργο αυτό αρχίζει να ξεκολλά και εκτιμώ ότι σε 2 με 2,5 χρόνια
θα έχει ολοκληρωθεί και αυτό το σημαντικό τμήμα αυτοκινητοδρόμου, έτσι ώστε και
η Λευκάδα, το Άκτιο, η Πρέβεζα να μπορούν να συνδεθούν με την Ιόνια Οδό. Θέλω
να πω όμως μία κουβέντα για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι έχουν
πια αλλάξει την όψη της Ελλάδας, παρότι αναγνωρίζω και εγώ ότι το κόστος το
οποίο καλούνται να καταβάλουν οι χρήστες των αυτοκινητοδρόμων, είναι σημαντικό. Θέλω να θυμίσω ότι τα έργα αυτά είναι έργα τα
οποία σχεδιάστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι έργα τα οποία το 2012
ξεμπλόκαραν από τη Νέα Δημοκρατία. Είναι έργα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ τα πολέμησε.
Και είναι έργα τα οποία τελικά μας στοίχησαν εκατοντάδες εκατομμύρια,
περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε να στοιχήσουν, λόγω των τραγικών χειρισμών του
ΣΥΡΙΖΑ το 1ο εξάμηνο του 2015. Το λέω αυτό διότι είναι η φύση των έργων, άλλοι
να τα σχεδιάζουν, άλλοι να τα υλοποιούν και άλλοι να τα εγκαινιάζουν. Αλλά, όταν
κάποιοι κόβουν κορδέλες και φωνάζουν τα κανάλια και διαφημίζουν τα έργα τα
οποία άλλοι σχεδίασαν και άλλοι υλοποίησαν, λίγη αυτοκριτική και λίγη γνώση για
την ιστορία αυτών των έργων δεν βλάπτει.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Μιχάλης
Βασιλάκης από την Πελοπόννησο.
Μ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.
Καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε. Θα μείνω στο θέμα των αυτοκινητοδρόμων. Ένα
πλέγμα υποδομών στις οποίες αναφερθήκατε και εσείς, ολοκληρώνονται στη Δυτική
Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι τοπικοί φορείς, αφενός να πάνε σε μία αναδιάταξη
της τοπικής ατζέντας και των διεκδικήσεών τους, αλλά και οι πολιτικές αρχές να
σχεδιάσουν κάτι διαφορετικό. Ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το δικό σας όραμα, οι
δικές σας προτεραιότητες σε ό,τι έχει να κάνει με τη Δυτική Ελλάδα στο
κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ευχαριστώ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Η Δυτική Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο
αναξιοποίητο αναπτυξιακό δυναμικό. Πιστεύω ότι κατεξοχήν θα είναι
ωφελημένη από μία πολιτική η οποία απελευθερώνει την επιχειρηματικότητα,
μειώνει τη φορολογία, μειώνει τη γραφειοκρατία, έτσι ώστε να μπορέσουμε
επιτέλους να προσελκύσουμε επενδύσεις στη χώρα μας έτσι ώστε να αξιοποιούνται
τα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, της κάθε Περιφερειακής
Ενότητας, της κάθε πόλης. Οι πολιτικές ξέρετε δεν είναι μόνο ζήτημα
μεγάλων έργων, αλλά ζήτημα συνδυασμένων πολιτικών προτεραιοτήτων που θα
αναδείξουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα μοχλεύσουν πόρους και θα μπορέσουν να
προσελκύσουν επενδύσεις. Αναφερθήκαμε πριν στο γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα
σημαντικά ημιτελή έργα, όπως η σύνδεση του Πύργου με την Πάτρα, που αποτελεί
και τη δική μου προσωπική μεγάλη δέσμευση, τη μεγάλη προτεραιότητα ως προς τα
σημαντικά έργα υποδομών. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Τι θα γίνει με
το λιμάνι της Πάτρας; Πολύ σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, η οποία
παραμένει όμως αυτή τη στιγμή εξαιρετικά ομιχλώδης. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη:
Αξιοποίηση των λιμανιών χωρίς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσα από
μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης δεν μπορεί να γίνει. Το δε πείραμα του
Πειραιά δείχνει ότι τέτοιου είδους συμβάσεις είναι συμβάσεις οι οποίες είναι
ωφέλιμες. Αναβαθμίζουν τα λιμάνια. Δημιουργούν καλές και ποιοτικές θέσεις
απασχόλησης και δημιουργούν και ένα αναπτυξιακό πλαίσιο και μία επενδυτική
τόνωση, η οποία συχνά πηγαίνει πέρα από τις αμιγώς λιμενικές δραστηριότητες.
Αυτό συμβαίνει και θα συμβαίνει περισσότερο στον Πειραιά. Προσδοκούμε ότι αυτό
θα συμβεί και στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να συμβεί και στα υπόλοιπα λιμάνια της
χώρας, πρέπει να συμβεί και στην Πάτρα.
Με απασχολούν τα μεγάλα περιβαλλοντικά έργα. Με
απασχολεί η διαχείριση του νερού, ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή της
Αχαΐας, μία μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα, καθώς θα βρεθούμε αντιμέτωποι
με την κλιματική αλλαγή με ακραία καιρικά φαινόμενα, με πλημμύρες. Μία περιοχή,
όπως η Δυτική Ελλάδα, η οποία έχει αφθονία νερού, δεν μας λείπει το νερό
συνολικά στην Δυτική Ελλάδα, δεν θα έπρεπε και δεν πρέπει να αντιμετωπίζει
ζητήματα λειψυδρίας. Στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είμαστε
τόσο πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στις πολιτικές μας. Και εδώ τα
γνωρίζω καλά τα προβλήματα που υπάρχουν. Ειδικά στην Αθήνα, όμως, η κατάσταση
είναι τελείως οριακή.
Αλλά από εκεί και πέρα, θέλω να σταθώ σε μία ακόμα
πτυχή που αφορά ειδικά την Πάτρα ως ένα πόλο γνώσης, έρευνας και καινοτομίας.
Έχετε μία πολύ υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή κοινότητα, το Ανοιχτό
Πανεπιστήμιο, ερευνητικές δομές εξαιρετικά σημαντικές. Θα έπρεπε η Πάτρα
να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας και της γνώσης. Αλλά με την
πολιτική η οποία ακολουθείται δυστυχώς από αυτή την Κυβέρνηση στην Τριτοβάθμια
Εκπαίδευση, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Δεν είναι το ζήτημά μας
πώς θα φτιάξουμε ακόμα μία σχολή για να κλείσουμε το μάτι, ενδεχομένως, σε κάποιους
οι οποίοι προσδοκούν να σπουδάσουν ένα αντικείμενο στον τόπο τους. Το ζήτημα
είναι πως θα απελευθερώσουμε το δυναμικό των Πανεπιστημίων πώς θα έρθουν σε
επικοινωνία με την επιχειρηματική κοινότητα της Πάτρας, πώς θα ενθαρρύνουμε
στοχευμένη έρευνα και καινοτομία, πώς θα προσελκύσουμε κεφάλαια, πώς θα
μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα από νέες επιχειρήσεις μέσα από
έρευνα η οποία θα βγαίνει μέσα από τα πανεπιστήμια. Όλα αυτά είχαν αρχίσει να
γίνονται και γίνονται σε ένα βαθμό στην Πάτρα. Πρέπει να γίνουν πολύ
περισσότερο. Για εμένα, λοιπόν, η ευκαιρία στον τομέα αυτό, ειδικά για την
Πάτρα, είναι πολύ σημαντική και πολύ μεγάλη βέβαια. Από εκεί και πέρα, δεν θα
αναφερθώ αναλυτικά στις αναπτυξιακές προοπτικές της Αιτωλοακαρνανίας και της
Ηλείας. Είναι πάρα πολύ σημαντικές οι δύο Περιφερειακές ενότητες οι οποίες
είναι πλούσιες με ποιοτικό αγροτικό τομέα και με πολύ σημαντικό αναξιοποίητο
ακόμα τουριστικό δυναμικό. Όλη η Δυτική Ελλάδα πια είναι μία περιοχή πολύ πιο
προσβάσιμη. Με το αεροδρόμιο του Ακτίου και με την Ιονία Οδό, αυτό εκ των
πραγμάτων, θα οδηγήσει σε ένα νέο αναπτυξιακό ρεύμα ειδικά στον τουρισμό, το
οποίο όμως πρέπει να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον. Και να εκμεταλλευτούμε
και να αξιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η Ολυμπία είναι από
τα ισχυρότερα ονόματα, από τα ισχυρότερα brands στον κόσμο, δεν θεωρώ ότι την
έχουμε αξιοποιήσει ακόμα τουριστικά και οικονομικά στο βαθμό που θα έπρεπε.
Διότι για εμάς η σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό αποτελεί κεντρική
πολιτική προτεραιότητα έτσι ώστε να μπορέσουμε να μην είμαστε απλά εξαρτημένοι
από το καλοκαιρινό μας προϊόν. Να διευρύνουμε την τουριστική μας περίοδο και να
μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά την επισκεψιμότητα σε όλους τους
αρχαιολογικούς μας χώρους.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Γιώργος
Τριανταφυλλόπουλος από το ΣΚΑΪ Πάτρας και αμέσως μετά ο κ. Πομώνης.
Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα, επειδή καλύφθηκα σε ένα τοπικού
περιεχομένου ερώτημα που έθεσε η συνάδελφος η κυρία Ντούγκα. Διαπιστώνει κανείς
σήμερα, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι η πρώτη παρουσία σας στην Πάτρα με την
ιδιότητα του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, εννοώ σε επίπεδο επαφής τέτοιας
δημοσιογράφων, εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης μαζί σας. Και θέτω έτσι ένα
προσωπικό ερώτημα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα που είστε στην ηγεσία του
Κόμματος -και ενθυμούμενοι όλοι αυτό το οποίο είχατε πει πριν την εκλογή σας-
πιστεύετε ότι -και σε τι ποσοστό- έχετε καταφέρει αυτό που θα θέλατε να
δημιουργήσετε στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας; Έχετε βρει εμπόδια; Νιώθετε ότι
έχετε πατάξει πλήρως και αυτό το μεγάλο αγκάθι της εσωστρέφειας; Ευχαριστώ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ
για την ερώτηση, κύριε Τριανταφυλλόπουλε. Είναι η πρώτη φορά που κάνουμε μία
ανοιχτή συνέντευξη τύπου με τα τοπικά μέσα, κάτι το οποίο θέλω να καθιερώσω σε
κάθε περιοχή την οποία επισκέπτομαι για να έχουμε ένα ζωντανό και διαδραστικό
διάλογο. Προτιμώ το διάλογο πάντα και τις ερωτήσεις από τους γραμμένους
μονολόγους. Να απαντήσω, λοιπόν, ευθέως στο ερώτημά σας: Εκλέχθηκα πριν από
δυόμιση χρόνια με ένα κεντρικό αίτημα το οποίο έλεγε «Η Νέα Δημοκρατία από την
αρχή». Να κρατήσουμε τις αξίες, τις παραδόσεις της Παράταξης, αλλά να κάνουμε
σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κόμμα, στον πολιτικό
του λόγο. Να ανανεώσουμε το στελεχιακό του δυναμικό, να εξορθολογήσουμε και να
βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά του Κόμματος. Πιστεύω ότι έχουμε πετύχει πολλά σε
αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε αλλάξει το Καταστατικό μας, έχουμε συμμαζέψει τις
δαπάνες του Κόμματος από τα 8 εκ ευρώ στα 2 εκ ευρώ. Το Κόμμα χρηματοδοτείται
πια σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μέλη του. Έχουμε 155.000 μέλη της Νέας
Δημοκρατίας που συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές που στηρίζουν το Κόμμα
οικονομικά. Κάναμε πράξη λοιπόν αυτό το οποίο λέγαμε: λίγα από πολλούς. Έχουμε κάνει 2 Συνέδρια, ένα εκλογικό και ένα
πολιτικό Συνέδριο και θα ακολουθήσει και άλλο ένα Συνέδριο τον Δεκέμβριο του
2018. Αν έχουν γίνει εκλογές θα είναι
μετεκλογικό Συνέδριο. Αν δεν έχουν γίνει εκλογές θα είναι το τελικό σάλπισμα
στην προεκλογική περίοδο το οποίο θα κάνουμε ως Νέα Δημοκρατία.
Έχουμε δρομολογήσει στο μητρώο στελεχών παραπάνω από
2.500 νέους ανθρώπους που δεν είχαν κατ΄ ανάγκη σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.
Πολλοί δεν είχαν σχέση με την πολιτική. Αξιολογήθηκαν με αξιοκρατικές
διαδικασίες και εξέφρασαν την επιθυμία τους να συμμετέχουν στα κοινά. Έχουμε
ανανεώσει το στελεχιακό δυναμικό των τοπικών μας οργανώσεων κατά περίπου 70%
και πιστεύω και αυτό ίσως είναι και το πιο σημαντικό. Εκπέμπουμε έναν πολιτικό
λόγο ο οποίος είναι σύγχρονος και ο οποίος δεν λαϊκίζει. Ο πειρασμός, ξέρετε,
όταν είσαι στην αντιπολίτευση να τάξεις το κάτι παραπάνω, να πεις μια παραπάνω
κουβέντα για να γίνεις λίγο περισσότερο αρεστός ή να κλείσεις το μάτι σε κάποια
εκλογικά ακροατήρια είναι πάντα μεγάλος. Και τον έχω αποκρούσει αυτό τον
πειρασμό. Και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρω μια υπηρεσία, όχι μόνο
στην Παράταξη, αλλά συνολικά και στην πολιτική ζωή του τόπου γιατί πληρώσαμε
πολύ ακριβά τα ψέματα και τις κούφιες υποσχέσεις.
Θα πορευτούμε λοιπόν το δρόμο της αλήθειας και του
τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου. Θα συνθέσουμε, αλλά ταυτόχρονα θα μιλήσουμε και
τολμηρά και με γωνίες. Δεν έχω δυσκολία να μιλάω με γωνίες, είναι κάτι το
οποίο με χαρακτήριζε πάντα στην πολιτική μου διαδρομή. Και στο τελευταίο σας
ερώτημα, αν έχουμε πατάξει την εσωστρέφεια, ξέρετε δεν θεωρώ τις διαφορετικές
απόψεις κατ΄ ανάγκη εσωστρέφεια. Είμαστε ένα μεγάλο Κόμμα. Προσδοκούμε να
γίνουμε ένα πολύ μεγάλο Κόμμα. Είναι φυσικό να ακούγονται διαφορετικές
φωνές. Να ακούγονται όμως μέσα στα όργανα τα οποία συνεδριάζουν πια τακτικά και
βέβαια η μειοψηφία πρέπει να συντάσσεται με την πλειοψηφία. Δεν θεωρώ λοιπόν
ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κανένα ουσιαστικό ζήτημα εσωστρέφειας μέσα στη Νέα
Δημοκρατία. Είμαστε συντεταγμένοι σε έναν κοινό σκοπό, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί,
εγώ, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας, όλα τα στελέχη μας για να πετύχουμε
ένα σκοπό. Και ο σκοπός δεν είναι μόνο η εκλογική επικράτηση, αυτό είναι το
μέσο. Ο σκοπός είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και ο σκοπός είναι να
βάλουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτή την εσωστρέφεια, τη μιζέρια, την κατάθλιψη
και να δώσουμε μια πραγματική ελπίδα, ρεαλιστική ελπίδα, σε όλους αυτούς τους
Έλληνες που πολλοί εκ των οποίων πιστεύουν ότι τίποτα δεν αλλάζει τη χώρα μας.
Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν στη χώρα μας αλλά αξίζουμε μια πολύ καλύτερη
Κυβέρνηση από αυτήν την οποία έχουμε σήμερα. Και για αυτό θα αγωνιστούμε από
τώρα μέχρι τις εκλογές. Και φυσικά τότε είναι που θα αρχίσει εφόσον μας
εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός τότε είναι που θα αρχίσει η πραγματικά δύσκολη
δουλειά.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Πομώνης, νομίζω
ότι πρέπει να είναι η τελευταία ερώτηση.
Γ. ΠΟΜΩΝΗΣ: Κύριε Μητσοτάκη, η
ερώτησή μου έχει να κάνει με το μεταναστευτικό, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν
πρόσφατα στις Βρυξέλες. Εάν η Κυβέρνηση έκανε τις σωστές συμφωνίες, εάν είναι
προς το συμφέρον μας και αν δεν τις έκανε σωστά πείτε μας πως θα τις κάνατε
εσείς και τι θα ζητούσατε προς το συμφέρον της χώρας μας; Και σας το λέει αυτό
ένας δημοσιογράφος της Πάτρας, της Δυτικής Ελλάδας, που έχει νιώσει στο πετσί
της το μεταναστευτικό και έχει επιδείξει πολύ ανθρώπινο ύφος και σε καμία
περίπτωση δεν θα ήθελε να επαναληφθούν καταστάσεις που είναι επικίνδυνες και
για τους μετανάστες αλλά πολλές φορές και για τους ντόπιους.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε
Πομώνη, η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω τι έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση και αν
υπάρχει κάποια διμερή συμφωνία με την κυρία Μέρκελ σε επίπεδο συμφωνίας
Ελλάδας-Γερμανίας, διότι κανείς δεν μας έχει ενημερώσει. Ότι μαθαίνουμε το
μαθαίνουμε μέσα από διαρροές. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι η
απάντηση στο προσφυγικό πρόβλημα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Και δεν
γίνεται κάποιοι, κάποιες χώρες, να «βγάζουν την ουρά τους απ’έξω» και να λένε
«εμάς δεν μας αφορά αυτό το πρόβλημα, να το λύσουν οι χώρες οι οποίες
βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, οι χώρες των συνόρων, δικό τους είναι το πρόβλημα
δεν μας αφορά εμάς». Αυτό είναι μια βαθιά
αντιευρωπαϊκή στάση. Και έχω
κατακρίνει πολλές φορές -και μέσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα- τη στάση χωρών
όπως η Ουγγαρία.
Βλέπω τελευταία και βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι
προσπαθεί η Κυβέρνηση να με ταυτίσει με τον κ. Όρμπαν. Έχω τσακωθεί και
συγκρουστεί με τον κ. Όρμπαν σχεδόν σε κάθε σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού
Λαϊκού Κόμματος με αφορμή τα ζητήματα του προσφυγικού, λέγοντας ξεκάθαρα στις
χώρες του Βίζεγκραντ ότι δεν μπορείτε να βγάζετε εσείς την ουρά σας απ’ έξω και
να θεωρείτε ότι το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο τους υπόλοιπους. Λοιπόν,
ευρωπαϊκές λύσεις χρειάζονται. Το ζήτημα είναι ποιος είναι
αξιόπιστος σήμερα να διαπραγματευθεί στην Ευρώπη μία ευρωπαϊκή πολιτική, όσον
αφορά το προσφυγικό. Είναι ο κ. Τσίπρας; Δεν είναι. Και θα σας πω γιατί δεν
είναι. Διότι πρώτος αυτός άνοιξε τα σύνορα. Όλοι αυτοί οι οποίοι πέρασαν
και περνάνε -πέρασαν από την Πάτρα κάποια στιγμή- είναι αυτοί οι οποίοι μπήκαν,
αρκετοί το 2015, την εποχή των ανοιχτών συνόρων, την εποχή που «δεν έχουμε
σύνορα στη θάλασσα». Κατά συνέπεια, όταν η Ευρώπη έρχεται και λέει «πρέπει να
φυλάξουμε τα σύνορά μας», ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είναι οπαδός των ανοιχτών
συνόρων, δεν έχει πολλά να πει σε αυτήν την συζήτηση. Έχει μηδέν αξιοπιστία, να
συζητήσει με την Ευρώπη το τι σημαίνει αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Διαδικασίες χορήγησης ασύλου.
Βεβαίως και θέλουμε ευρωπαϊκές πολιτικές, μία πολιτική
ευθυγραμμισμένη για τη χορήγηση του ασύλου. Ποιος θα την διαπραγματευτεί; Ο κ.
Τσίπρας; Μα, οι πολιτικές ασύλου στην Ελλάδα, οι εθνικές πολιτικές
σήμερα, είναι τόσο μακρόσυρτες και το αποτέλεσμά τους είναι όλοι να κάνουν
αίτηση ασύλου. Και μέχρι να τελεσιδικήσουν είναι στα νησιά ή
εξαφανίζονται ή έρχονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται πολύς
κόσμος στα νησιά και η κατάσταση στη Μυτιλήνη και στη Χίο να είναι πια εκτός
ελέγχου. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει ο ίδιος τις διαδικασίες
ασύλου, να τις κάνει πολύ πιο σύντομες και όσοι δεν παίρνουν άσυλο να
επιστρέφουν στην Τουρκία. Και εν πάση περιπτώσει, για όσο χρόνο διαρκεί και
αυτή η διαδικασία, να υπάρχουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Αλλά, βλέπετε,
όλα αυτά τα εμποδίζουν οι αλληλέγγυοι του ΣΥΡΙΖΑ, η κυρία Χριστοδουλοπούλου.
«Λιάζονται οι μετανάστες». Όλοι αυτοί βάζουν φρένο στον κ. Τσίπρα, όταν
πρόκειται να εφαρμόσει μια σωστή πολιτική για το προσφυγικό. Άρα, το ερώτημα
είναι πάλι, ποιος είναι αξιόπιστος να μιλήσει για τα θέματα αυτά. Ο κ. Τσίπρας
έχει μηδενική αξιοπιστία στο ζήτημα του προσφυγικού και για ένα λόγο ακόμα.
Διότι έχει διαχειριστεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, είναι κάτι που το
ψάχνουμε και θα το ψάξουμε και στη συνέχεια, τα πάρα πολλά χρήματα, τα οποία
πήρε από την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Είναι
θλιβερό, όταν έχουν πέσει στην Ελλάδα τόσα πολλά λεφτά, να υπάρχει αυτή η
τραγική κατάσταση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πού πήγαν όλα αυτά τα
λεφτά; Θα το ψάξουμε κάποια στιγμή, πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά. Διότι δεν
πείθομαι, πράγματι, ότι όλα τα λεφτά αυτά κατέληξαν για τον σκοπό για τον οποίο
είχαν προσδιοριστεί εξαρχής.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Ο κ. Νίκος Γιαπρακάς
από το Ionian TV.
Ν. ΓΙΑΠΡΑΚΑΣ: Κύριε
Πρόεδρε, βρισκόμαστε στην Goodland, στον ιστορικό χώρο της Αχαΐα Κλάους, όπου
εδώ τον προηγούμενο αιώνα φεύγαν τα φημισμένα κρασιά για όλα τα κράτη της
Ευρώπης, μέσω του λιμανιού της Πάτρας. Λιμάνι της Πάτρας, λοιπόν, εμπορικό
λιμάνι. Ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών της πόλης, το οποίο θα λειτουργήσει
σαν αναπτυξιακός μοχλός. Τι γίνεται με τη χρηματοδότηση, τι μπορεί να γίνει με
τη χρηματοδότηση του πολύ σημαντικού αυτού έργου; Ευχαριστώ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας
το είπα ήδη. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λύση χρηματοδότησης για τα λιμάνια, χωρίς
τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Αν πιστεύουμε ότι τα
έργα αυτά μπορούν να γίνουν ως δημόσια έργα, με δημόσιους κοινοτικούς πόρους
δεν λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Υπάρχει σημαντική προοπτική στο
λιμάνι της Πάτρας, στο εμπορικό σκέλος, στο επιβατικό σκέλος, στο αναπτυξιακό
σκέλος, για το τι σημαίνει ένα οργανωμένο λιμάνι για όλη την παράκτια
ζώνη και την αναβάθμισή της. Και πιστεύω ότι σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να
κινηθούμε. Και μιας και είμαστε εδώ, επισημαίνω ότι είμαστε και σε έναν πολύ
ωραίο χώρο, ο οποίος παραπέμπει στο κρασί και στην ιστορία του κρασιού στην
Ελλάδα. Θέλω να επισημάνω ότι το κρασί είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος
κλάδος. Όχι μόνο εδώ, αλλά στην ευρύτερη περιοχή, η οποία έχει μία παράδοση,
αλλά ιστορικά και σε όλη τη χώρα. Έχουμε σήμερα 1.200 οινοπαραγωγούς, οι οποίοι
προσπαθούν, αγωνίζονται, παράγουν ποιοτικά κρασιά και διεκδικούν τη θέση που
τους αξίζει στις αγορές όχι μόνο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού. Ο
φόρος στο κρασί, ο οποίος επιβλήθηκε και ο οποίος δεν απέφερε ουσιαστικά
τίποτα, θα καταργηθεί. Είναι ένας φόρος, ο οποίος προσθέτει μόνο περιττή
γραφειοκρατία. Και ο οποίος, βέβαια, ενθαρρύνει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή. Μην
έχετε καμία αμφιβολία ότι όσο αυξάνουμε τη φορολογία, ειδικά στον πρωτογενή
τομέα, τόσο περισσότερα προϊόντα διακινούνται «μαύρα». Αυτή είναι η
πραγματικότητα, για όποιον μπει στον κόπο να καταλάβει λίγο τι γίνεται στην
πραγματική οικονομία.
Κ. ΖΟΥΛΑΣ: Σας
ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμμετοχή σας. Επιτρέψτε μου και συγχωρέστε μου
κάνα-δυο, τρία λαθάκια. Συνήθως ήμουν από κάτω, ήταν η πρώτη φορά σήμερα που
βρέθηκα απέναντι. Καλό βράδυ, ευχαριστούμε πολύ.
|