Ο Κωστής Χατζηδάκης στο Paris Peace Forum για τη χρηματοδότηση των πολιτικών για την κλιματική κρίση
10 Νοεμβρίου, 2023
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Δεν φτάνει να πρωτοπορεί η Ευρώπη στο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική κρίση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και γι’ αυτό χρειάζονται λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό το σκοπό οι τρίτες χώρες, ιδίως οι φτωχότερες θα πρέπει να διευκολυνθούν στην προσαρμογή τους διότι διαφορετικά κάθε προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο κινδυνεύσει να καταστεί ατελέσφορη», αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 6ο Paris Peace Forum, που διοργανώθηκε σήμερα στο Παρίσι από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron και την γαλλική κυβέρνηση.
Ο κ. Χατζηδάκης συμμετείχε συνεδρίαση της Επιτροπής Εφαρμογής του Paris Pactfor People and the Planet με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire, τη Γαλλίδα Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών, Catherine Colonna, τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva, τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης N.K. Singh, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Mathias Cormann, την Υφυπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδια για θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.
Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν χρηματοδοτικά οι πιο ευάλωτες χώρες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους ως προς την κλιματική κρίση και να ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών. «Έχουμε ηθική υποχρέωση να πετύχουμε. Αλλά είναι και προς το συμφέρον μας. Γιατί αν δεν τα καταφέρουμε το κόστος που θα κληθούμε να πληρώσουμε στο μέλλον, είτε με τη μορφή περιβαλλοντικών καταστροφών είτε με τη μορφή αυξημένων μεταναστευτικών ροών θα είναι υψηλότερο», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο 6ο Pari sPeace Forum συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Alexander De Croo, καθώς και πολλοί ηγέτες από χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού.
Κ. Χατζηδάκης στο ECOFIN: Οι αμυντικές δαπάνες να λαμβάνονται υπόψιν στα υπερβολικά ελλείμματα
9 Νοεμβρίου, 2023
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα την δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία που θα αντανακλά αυτές τις βασικές αρχές».
Αυτό σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στις Βρυξέλλες, μιλώντας για το θέμα του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας.
Στην συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των διεργασιών σε όλα τα επίπεδα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε η Ισπανική Προεδρία αποτελεί καλή βάση περαιτέρω συζήτησης ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο ελληνικό αίτημα για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών στους σχετικούς υπολογισμούς.
Στο πλαίσιο του Eurogroup διεξήχθη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο κύριος Χατζηδάκης στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί, μαζί με το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, μια από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες της Ευρώπης. «Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση θα πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να διευρύνουμε την συνεργασία μας σε κρίσιμους τομείς αλλά και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία έναντι των ανταγωνιστών μας. Σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να επιταχύνουμε τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και φέρνουν επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων συζητήθηκαν επίσης το θέμα του οικονομικού αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία, οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) για το 2023.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι στόχοι της μείωσης της φοροδιαφυγής είναι δύο: Η στήριξη της κοινωνικής πολιτικής και θα δείτε στον προϋπολογισμό του 2024 αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την υγεία που στηρίζεται βασικά στις παρεμβάσεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Και στο τέλος της διαδρομής ο τελικός στόχος είναι η περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλους, στο πλαίσιο ενός πιο δίκαιου και παραγωγικού συστήματος».
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με τίτλο:«Η Ελλάδα μετά VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα».
«Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή. Το πρόβλημα ξεκινά όταν πας να το αντιμετωπίσεις», ανέφερε ο υπουργός. «Σήμερα το 85 % των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν εισόδημα αποκλειστικά από ελεύθερο επάγγελμα, δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Δηλαδή κάτω από τον κατώτατο μισθό. Και πληρώνουν φόρο μαζί με το τέλος επιτηδεύματος μεσοσταθμικά 867 ευρώ ενώ ο μέσος εργαζόμενος πληρώνει 1160 ευρώ. Θέτω το ερώτημα σε δεξιούς, αριστερούς, φιλελεύθερους και σοσιαλιστές: το θέλουμε αυτό; Αν το θέλουμε, ας το συνεχίσουμε αλλά να σταματήσει η συζήτηση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ότι είναι τα υποζύγια του φορολογικού συστήματος», πρόσθεσε.
Σημείωσε δε ότι με το νομοσχέδιο δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές αλλά η προσπάθεια επικεντρώνεται στην σύλληψη κρυμμένης φορολογητέας ύλης. «Είναι άλλο η στήριξη της επιχειρηματικότητας και άλλο η κάλυψη μιας παράνομης δραστηριότητας. Ξέρω ότι στεναχωρώ ανθρώπους και δεν είναι εύκολο, αλλά ας μην ιδεολογικοποιούμε τη φοροδιαφυγή», τόνισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι ο στόχος για αύξηση του μέσου μισθού στα 1500 ευρώ ως το 2027 δεν είναι τόσο μακρινός καθώς τώρα βρίσκεται στα 1200 ευρώ. Σημείωσε δε ότι οι αυξήσεις μισθών που προηγήθηκαν δεν είχαν επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί με τον ίδιο λελογισμένο τρόπο, συνδυάζοντας την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική ευαισθησία. «Δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, ούτε ξεφεύγουμε από το στόχο», είπε.
Τέλος αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ εκτίμησε ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση του ECOFIN της Πέμπτης. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ μεγαλύτερης ευελιξίας ώστε η δημοσιονομική πολιτική να μην πνίγει την ανάπτυξη, επανέλαβε ωστόσο ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων «η κυβέρνηση θα παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής σοβαρότητας και πειθαρχίας, με φιλοεπενδυτική πολιτική που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις για κοινωνικό μέρισμα, γιατί δεν έχουμε αμφιβολία ότι είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση από τις αγορές και τους επενδυτές».
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ