Ομιλία του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννη Χατζή στο Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων στη Θεσσαλονίκη
(Holiday Inn,10.11.2023)
Το φετινό Συμβούλιο Προέδρων είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας μας και η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα. Η τιμή και η ευθύνη που αισθανόμαστε αναλαμβάνοντας τη συνδικαλιστική ηγεσία του ξενοδοχειακού κλάδου είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί συνέχεια μιας μακράς διαδρομής που εμπνέει σεβασμό στο σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ηγεσίες με οξύ επιχειρηματικό πνεύμα και καθαρή σκέψη, όπως για παράδειγμα με αλφαβητική σειρά του Ανδρέα Ανδρεάδη, του Αντώνη Καμπουράκη, του Βασίλη Μηναΐδη, του Γιάννη Ρέτσου μας εμπνέουν, μας καθοδηγούν και μας διδάσκουν. Από την κορυφή του συνδικαλιστικού μας βραχίονα, χωρίς έπαρση και καταθέτοντας ρεαλιστικές προτάσεις, όχι μόνο ανέδειξαν την αριστεία της ομοσπονδίας αλλά και διασφάλισαν την ενότητα των Ξενοδόχων.
Πριν από ένα μήνα, διαδεχτήκαμε την σκυτάλη από μια επιτυχημένη διοίκηση. Ο πρώην Πρόεδρος κ. Γρηγόρης Τάσιος κλήθηκε να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς για τον κλάδο συνθήκες. Η επιμονή και η μεθοδικότητα του συνέβαλαν ώστε να βρίσκεται σήμερα ο τουρισμός σε ισχυρότερη θέση.
Ο Covid-19 έπληξε τον τουρισμό περισσότερο από όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μας υποχρέωσαν να κατευθύνουμε όλες τις δυνάμεις στην επιβίωση των επιχειρήσεων και η προσπάθεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία. Ο κλάδος ανέκαμψε άμεσα δείχνοντας ξανά την ανθεκτικότητά του.
Τα χρόνια αυτά ΟΜΩΣ δεν μας χαρίστηκε τίποτα. Λάβαμε στήριξη όπως οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας, ίσως λιγότερο απ’ όσο μας αναλογούσε δεδομένων όσων προσφέρουμε στην χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.
Και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι αρχίσαμε αμέσως να ανταποδίδουμε στην οικονομία και κοινωνία τη στήριξη αυτή. Συμβάλουμε στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Όπως κάναμε πάντα και στην Πανδημία και στα Μνημόνια.
Επιτέλους μετά τις πολλές αυτές περιπέτειες, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε βήματα μπροστά. Διανύουμε μια εποχή αλλαγών και νέων προκλήσεων ΟΜΩΣ αλλάζοντας σελίδα, σέρνουμε μαζί ζητήματα από το παρελθόν.
Για παράδειγμα, στάσιμα βασικά αιτήματα του κλάδου:
Η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Θυμίζω ότι ήταν προεκλογική δέσμευση. Η απαλλαγή των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και η ισότιμη αντιμετώπιση των ατομικών επιχειρήσεων. Η έλλειψη οργανωμένης προβολής και διαχείρισης των προορισμών. Η ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης. Οι Χρήσεις γης και αξιοποίηση αιγιαλού.
Και η αναφορά είναι μόνο ενδεικτική. Επίσης, δεν είναι λίγα τα προβλήματα που αφέθηκαν να διογκωθούν και να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ανεξέλεγκτη λειτουργία της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πριν λίγες ημέρες, με 9 χρόνια καθυστέρηση, εξαγγέλθηκε για τη βραχυχρόνια μίσθωση ένα στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο αυτό ήδη, πριν τη νομοθέτηση του, έχει ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες επιτάσσουν χρονικούς ή ακόμα και τοπικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Στην προσπάθεια καταπολέμησης αθέμιτων πρακτικών και κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλούνται από την λειτουργεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ρόλο πρέπει να έχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το γεγονός πως τα προβλήματα του κλάδου, όχι απλώς παραμένουν άλυτα, αλλά αυξάνονται, πρέπει να μας προβληματίζει όλους. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως φταίει η πανδημία. Και πριν από αυτήν πως έφταιγαν τα μνημόνια. Πριν από αυτά όμως τί έφταιγε; Αν διαβάσει κανείς τις παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων των τελευταίων 20 και πλέον χρόνων, θα διαπιστώσει πως τα προβλήματα που θίγονται σε αυτές είναι λίγο – πολύ τα ίδια. Και σε αυτά έρχονται να προστεθούν και νέα που οφείλονται κυρίως στην εσφαλμένη αντίληψη με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Πρόσφατα αποφασίστηκε, χωρίς την οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση, να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, μόνος από όλους τους κλάδους της οικονομίας, με όλο το βάρος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΠΟΞ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΕΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ.
ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ. Να επιβαρυνθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος, ΜΟΝΟΣ, όλο το βάρος αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Και ενώ μιλάμε για κλιματική κρίση, τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία εξακολουθούν να αποκλείονται από τα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης. Συζητάμε για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη και μετά απ’ την πάροδο 3 ετών από τις σχετικές εξαγγελίες, δεν έχει εκδοθεί το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.
Κυριά Υπουργέ, δυστυχώς πολλές αποφάσεις που μας αφορούν λαμβάνονται υπό την πίεση των καταστάσεων. Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ερήμην μας, χωρίς τις περισσότερες φορές να έχει προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση.
Και όταν ακολουθείται αυτή η ανορθολογική διαδικασία, οι συνέπειες είναι εμφανείς σε όλους. Πρόσφατο παράδειγμα τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Παρά τις καλές προθέσεις, αυτά είτε είχαν προβλήματα στην εφαρμογή τους ή ήταν ελλιπή. Βασική αιτία; δεν εντάσσονταν σε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό.
Εγώ επιμένω ότι αυτό οφείλεται στην αντίληψη που εξακολουθεί να επικρατεί. Ο δυναμικότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας και ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως μια ανάγκη και όχι ως μια συνειδητή επιλογή. Αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό. Η μεγαλύτερη μάχη που πρέπει να δώσουμε, όλοι μαζί και ο καθένας από εμάς χωριστά, είναι να ανατρέψουμε αυτή την αντίληψη.
Συνάδελφοι και αγαπητοί συνεργάτες = Με νέα πνοή, φρέσκιες ιδέες, αλλά πρωτίστως με σεβασμό στη μακρά ιστορία της ομοσπονδίας μας, θα συνεχίσουμε το έργο των προηγούμενων διοικήσεων. Καλούμαστε να δείξουμε άμεσα αντανακλαστικά στα θέματα επικαιρότητας. Παράλληλα, οφείλουμε να επενδύσουμε τόσο στην εξωστρέφεια, όσο και στον εκσυγχρονισμό της ομοσπονδίας με αποτελεσματικότητα και συν-εργατικότητα.
Η μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, οι στρατηγικές συμπερίληψης, οι σύγχρονες πολιτικές εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και η ισόρροπη διάχυση της τουριστικής κίνησης σε όλες τις περιοχές της χώρας θα αποτελέσουν προτεραιότητες της νέας διοίκησης για την επόμενη τριετία. Σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε την ομοσπονδία με αδιαπραγμάτευτες αξίες την ενότητα και τον σεβασμό στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Κυρία Υπουργέ = Είστε από τους καλύτερους γνώστες των θεμάτων που μας απασχολούν.
Δεν ξεχάσαμε ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας σας καταβάλατε τεράστιες προσπάθειες είτε να επιλύσετε χρονίζοντα προβλήματα ή να αποτρέψετε άλλα από το να δημιουργηθούν. Ενδεικτικά (Α) η απαλλαγή των ατομικών επιχειρήσεων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ (Β) η προσπάθεια σας να παραμείνει σε ισχύ ο ορισμός της έννοιας της τουριστικής μίσθωσης και επομένως να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων. (Γ) Η απλούστευση διαδικασιών αδειοδότησης και προδιαγραφών ξενοδοχείων στην οποία ηγηθήκατε.
Γι’ αυτό, σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε την ατζέντα της ΠΟΞ. Βιώσιμη ανάπτυξη – Συμπερίληψη & ισόρροπη διάχυση τουριστικής κίνησης σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μας βοηθήσετε να δώσουμε λύσεις στα δίκαια διαχρονικά αιτήματά. Σας θέλουμε δίπλα μας: Για να μπορέσουμε με την βοήθειά σας να ανατρέψουμε την εσφαλμένη αντίληψη που δυστυχώς εξακολουθεί να επικρατεί για τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Κυρία Υπουργέ, σας θέλουμε δίπλα μας.