Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας, το δάσος της Δαδιάς
Στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ανοίγοντας σήμερα τον διάλογο με φορείς και επιστήμονες για την αναπροσαρμογή των σχεδίων πρόληψης και δασοπροστασίας. Ενόψει της αυριανής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Ανδρουλάκης συνόψισε τη μεγάλη καταστροφή που έχει συντελεστεί φέτος στη χώρα μας, με 1,6 εκατ. στρέμματα γης να έχουν καεί και τις ζημιές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας να είναι καθολικές. Αναφερόμενος ειδικότερα στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας, που ήταν το δάσος της Δαδιάς. Ακόμη και σήμερα, δωδέκατη ημέρα, καίει η φωτιά. Έχουν καεί 800.000 στρέμματα. Μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές σε όλη την Ευρώπη από το 2000 οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή πυρκαγιών με το σύστημα Copernicus». Επισήμανε, μετά την επίσκεψη που έκανε σε Κομοτηνή και Έβρο, ότι οι πολίτες είναι σε απόγνωση. «Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς ευχολόγια. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Οι μεγάλες προκλήσεις είναι εδώ και χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης με προτεραιότητα την πρόληψη», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι έχει ασχοληθεί προσωπικά με τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. «Δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μέσα από κοινές παραγγελίες εναέρια μέσα για να αντιμετωπίσει αυτές τις κλιμακούμενες προκλήσεις, που δημιουργούνται ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου. Αλλά, όσα εναέρια και επίγεια μέσα και να πάρει η χώρα -όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- εάν προτεραιότητα δεν είναι η ενίσχυση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας και η πρόληψη, δυστυχώς τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο» κατέληξε.
Περισσότερα ΕΔΩ
Πυρκαγιές: Μόνο επικοινωνία και διαπιστώσεις στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό
Η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη λήψη άμεσων μέτρων στον Έβρο και στην Πάρνηθα κατέληξε για ακόμα μία φορά στα αυτονόητα. Ότι πρέπει να εφαρμοστούν όσα διαχρονικά προβλέπει η σχετική νομοθεσία και οι επιστημονικές πρακτικές της Δασικής Υπηρεσίας και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Ποιος ο λόγος λοιπόν αυτής της σύσκεψης; Μήπως δεν είναι αυτονόητες οι προτεινόμενες ενέργειες, όπως αυτές υλοποιούνται πάντα από τις αρμόδιες υπηρεσίες; Αντί τα αποτελέσματα της σύσκεψης να τροφοδοτήσουν εποικοδομητικά τον δημόσιο διάλογο, φέρνοντας ουσιαστικές προτάσεις για την οργάνωση της επόμενης μέρας, η κυβέρνηση αναλώθηκε για ακόμα μία φορά στην επικοινωνία. Απαιτείται η άμεση στήριξη των Δασικών Υπηρεσιών, με την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού για την υλοποίηση, επίβλεψη μελετών, έργων και εργασιών. Όσο για τον θεσμό του «αναδόχου αποκατάστασης», εφόσον λειτουργήσει σωστά, αναρωτιόμαστε με ποιο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό θα υλοποιηθεί ο άμεσος έλεγχος και η έγκριση των μελετών που προηγούνται της υλοποίησης των έργων, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Η πρόληψη είναι η αυτονόητη και θεσμοθετημένη υποχρέωση της Πολιτείας. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να αρκείται πια σε γενικόλογες αναφορές και ευχολόγια. Η πρόληψη δεν περιορίζεται σε μέτρα έγκαιρης κατάσβεσης, ανίχνευσης -που εκ του αποτελέσματος δεν λειτουργούν επαρκώς. Απαιτείται διαχρονική, συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση μέσα στο δάσος και στις αγροτοδασικές εκτάσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τους επιστημονικούς φορείς και τα Ιδρύματα.
Περισσότερα ΕΔΩ
Επίθεση στον Γ. Παπαχρήστο: Η ελευθερία της γνώμης και του τύπου πυλώνες της δημοκρατίας μας
Καταδικάζουμε με απόλυτο τρόπο την άγρια επίθεση, που δέχθηκε εχθές το βράδυ ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα, με συνέπεια τον τραυματισμό και τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Η ελευθερία της γνώμης και η ελευθερία του τύπου αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας μας και οφείλουμε να τις προστατεύουμε με κάθε τρόπο. Τέτοιου είδους αποτρόπαιες πράξεις μας βρίσκουν σταθερά απέναντι και υπενθυμίζουν το καθήκον όλων μας να προστατεύουμε με κάθε τρόπο τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.
Περισσότερα ΕΔΩ
Η σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη λήψη άμεσων μέτρων στον Έβρο και στην Πάρνηθα, κατέληξε στο αυτονόητο συμπέρασμα, ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα διαχρονικά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και την επιστημονική πρακτική της Δασικής Υπηρεσίας και των άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Ποιος ο λόγος αυτής της σύσκεψης, πλην της επικοινωνιακής της λειτουργίας;
Δεν είναι αυτονόητες οι προτεινόμενες ενέργειες (όπως πάντα υλοποιούνται, από τις οικείες Υπηρεσίες) και γιατί πρέπει να αποτελούν αποτέλεσμα μιας τέτοιας σύσκεψης;
Γιατί δεν ανακοινώνονται άμεσα μέτρα στήριξης των Δασικών Υπηρεσιών, με την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού που απαιτείται για την υλοποίηση, επίβλεψη μελετών, έργων και εργασιών, όπως σωστά προτείνονται και απαιτούνται;
Ακόμα και αν λειτουργήσει σωστά ο θεσμός του «αναδόχου αποκατάστασης», με ποιο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό θα υλοποιηθεί ο άμεσος έλεγχος και η έγκριση των μελετών που προηγούνται της υλοποίησης των έργων, όπως προβλέπεται από το νόμο;
Η αναφορά στην πρόληψη, που πρέπει να είναι η αυτονόητη προσέγγιση και θεσμοθετημένη υποχρέωση της Πολιτείας, πώς προσδιορίζεται;
Πρόληψη μόνο με μέτρα έγκαιρης κατάσβεσης, ανίχνευσης -που εκ’ του αποτελέσματος δεν λειτουργούν επαρκώς- ή με διαχρονική, συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση, μέσα στο δάσος και στις αγροτοδασικές εκτάσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς και Ιδρύματα;
Περιμέναμε τα αποτελέσματα της σύσκεψης να τροφοδοτήσουν εποικοδομητικά τον δημόσιο διάλογο, για την οργάνωση της επόμενης μέρας, αλλά ματαίως και αναμενόμενα, για άλλη μια φορά, διαψευστήκαμε.
Ανακοινώσεις, Τομέας Περιβάλλοντος
Από Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής Δημοσιεύτηκε 30/08/2023
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστατίδης και Γιώργος Μουλκιώτης, παρουσία της γραμματέως της ΚΟ Ευαγγελίας Λιακουλη, συναντήθηκαν σήμερα με εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ, ενόψει της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Την ευκαιρία να ακούσουν δια ζώσης τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση είχαν σήμερα οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί υπεύθυνοι του Τομέα Παιδείας Στέφανος Παραστατίδης και Εργασίας Γιώργος Μουλκιώτης, κατά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Χριστόπουλο και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη καθώς και οι Γραμματείς των Τομέων Παιδείας, Εργασίας και Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος Νίκος Τσούλιας, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Έφη Στεφοπουλου.
Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που βρίσκεται σε διαβούλευση και αναμένεται να συζητηθεί στις Επιτροπές της Βουλής και την Ολομέλεια τις προσεχείς εβδομάδες. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής γίνεται το πρώτο κόμμα που συναντά τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Κύρια θέματα της συζήτησης ήταν συγκεκριμένες διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, που αφορούν στις συμβάσεις κατά παραγγελία, στο καθεστώς απολύσεων καθώς και στο ωράριο των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση, που ολοένα και επιβαρύνεται λόγω της παράλληλης απασχόλησης. Έγινε, επίσης, εκτενής συζήτηση για επιμέρους ζητήματα όπως η απουσία ελέγχων και εποπτείας για τις συνθήκες εργασίας σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και κέντρα μελέτης.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα περιβάλλον αισθητής εργασιακής επισφάλειας και υποβάθμισης του κύρους των εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με στοιχεία που προσκόμισε η αντιπροσωπεία της ΟΙΕΛΕ στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο βαθμός διαρροής εκπαιδευτικού προσωπικού από την ιδιωτική εκπαίδευση είναι υψηλότατος, ενώ ο βαθμός έλλειψης ικανοποίησης από το εργασιακό περιβάλλον είναι επίσης ιδιαίτερα μεγάλος (ποσοστό 70% στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς έναντι 40% στους υπόλοιπους εργαζομένους.)
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους, τόσο ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, όσο και γενικότερα.
Βουλή, Γιώργος Μουλκιώτης, Ευαγγελία Λιακούλη, Παραστατίδης Στέφανος