Ν. Ανδρουλάκης: Πολιτικές πρωτοβουλίες με ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης
Στην ανάγκη για συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Σαρωνικού, όπου ενημερώθηκε για τις καταστροφές από τον Δήμαρχο, κ. Χρήστο Γκίνη και μέλη της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. «Με οδυνηρό τρόπο διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμη χρονιά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Στρέμματα δασών, περιουσίες, σπίτια καίγονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά ακόμη και μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών», ανέφερε στη δήλωσή του. «Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να χύνει κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, έχει χρέος να πάρει συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες με ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης -και ιδιαίτερα τον καθαρισμό των δασών-, με οργανογράμματα τα οποία ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικού κράτους και, βέβαια, σχέδια πολιτικής προστασίας βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», επισήμανε, τονίζοντας το χρέος να προστατευθεί η ποιότητα ζωής του ελληνικού λαού. Ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για τον αγώνα που δίνουν τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και τους πυροσβέστες από ευρωπαϊκά κράτη, που συνδράμουν μέσω του μηχανισμού ευρωπαϊκής προστασίας.
Περισσότερα ΕΔΩ
Ν. Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε την τραγωδία στα Τέμπη και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι
Συνάντηση με τον σύλλογο πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο γραφείο του στη Βουλή. Επέμεινε ότι έχουμε χρέος να μην ξεχάσουμε αυτό που συνέβη και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τις εγκληματικές τους ευθύνες. Υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει επισημάνει εξαρχής το τεράστιο ζήτημα καθυστέρησης της παράδοσης του έργου της τηλεδιοίκησης, για το οποίο έχουν δοθεί 54 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, ωστόσο πήρε πάρα πολλές παρατάσεις. «Γνωρίζουμε, μάλιστα, ότι από τον Οκτώβριο του 2021 η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας είχε παραδώσει πόρισμα στο αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο εντόπιζε τις ευθύνες γιατί δεν προχωρούσε το συγκεκριμένο έργο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως εάν ήταν σε λειτουργία, οι 57 συνάνθρωποί μας θα ζούσαν. Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσει τις ευθύνες των αρμοδίων στους εμπλεκόμενους οργανισμούς υπό οποιαδήποτε κυβέρνηση για την τραγική ολιγωρία και αδράνεια ως προς την εγκατάσταση της τηλεδιοίκησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο. «Πρέπει και μέσω του πορίσματος, που έχετε στα χέρια σας και μέσω της διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη να οδηγηθούμε σε αποτελέσματα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρέπει το κράτος να περιφρουρεί τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Θα είμαστε στο πλευρό σας σε αυτόν τον αγώνα που κάνετε για να μάθουμε πραγματικά την αλήθεια για το τι έχει συμβεί στα Τέμπη», κατέληξε.
Περισσότερα ΕΔΩ
Πυρκαγιές: Η κλιματική κρίση είναι αιτία, όχι δικαιολογία
Η κλιματική κρίση, που είναι πράγματι η αιτία για την επίταση ακραίων φαινομένων, δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για όλα. Αλλιώς να αποδεχθούμε μοιρολατρικά ότι κάθε χρόνο θα καίγεται όλη η Ελλάδα. Το μοντέλο «εκκενώνω, αποζημιώνω και προχωράμε παρακάτω» δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε καμένη γη. Η αντίδραση μιας συντεταγμένης Πολιτείας απέναντι στο φαινόμενο των πυρκαγιών είναι ο καλύτερος προληπτικός σχεδιασμός. Επιβάλλεται να έχουμε σωστά και αποτελεσματικά επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας. Θα πρέπει να λυθεί και το ζήτημα του νεφελώδους και αντιφατικού θεσμικού πλαισίου για την πολιτική προστασία, διότι έχουμε μεν ένα ενιαίο υπουργείο, αλλά ο σχετικός νόμος 4662/2020 δεν εφαρμόζεται, διότι πολλές κανονιστικές διατάξεις δεν έχουν εκδοθεί. Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης και διαχείρισης, που δεν το έχουμε ακόμη και σήμερα με ένα ενιαίο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Ακόμη, θέλουμε εντοπισμό του συμβάντος εν τη γενέσει του και άμεσες ενέργειες επί του πεδίου. Για αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στελεχιακό δυναμικό. Σήμερα, υπάρχουν περί τις 4.000 οργανικές θέσεις ακάλυπτες και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος είναι συνεχώς μειούμενο, μεγαλώνει σε ηλικία και αντικαθίσταται από συμβασιούχους, που βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία. Δεν μπορούμε να έχουμε εργαζόμενους δύο και τριών ταχυτήτων. Όσο για τους εθελοντές, θα πρέπει να υπάρχει πιστοποίηση και ασφάλιση, καθώς και όλα τα μέτρα για τη μεταφορά, τη σίτιση, τον εξοπλισμό τους. Τα χειροκροτήματα και τα ευχαριστώ δεν αρκούν. Χρειάζεται πραγματική πολιτική βούληση πρόληψης και διαχείρισης των μεγάλων φυσικών καταστροφών.
Περισσότερα ΕΔΩ